Tarieven voor internationaal bellen, sms'en en internetten omlaag

De tarieven voor intracommunautair bellen, sms'en en mobiel internetten gaan woensdag omlaag. De EC heeft maximumtarieven voor telecomverkeer tussen de lidstaten vastgesteld, waaraan alle Europese telco's zich vanaf 1 juli moeten houden.

De nieuwe maximumtarieven voor grensoverschrijdend telecomverkeer binnen de Europese Unie zijn geldig voor alle klanten van providers in de EU. Naast deze zogeheten intracommunautaire tariefplafonds zijn er nog enkele aanvullende bepalingen. Zo mogen providers geen kosten meer in rekening brengen voor het beluisteren van voicemail in andere lidstaten. Ook moeten belminuten na de eerste halve minuut per seconde worden afgerekend.

De telefoon-, sms- en internettarieven worden stapsgewijs aangepast: ook op 1 juli 2010 en op 1 juli 2011 gaan de prijzen omlaag. Vanaf eind 2012 wordt de hoogte van de tarieven weer aan de markt overgelaten. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten van de EU bereikten eerder dit jaar een akkoord over de lagere tarieven voor bellen, sms'en en internetten over de grens.

De regelgeving was voor onder andere KPN een reden om andere diensten duurder te maken. Toch is het nog maar de vraag of de lagere tarieven de providers geld gaan kosten. Volgens een online onderzoeksbureau zullen consumenten hun telefoon in het buitenland vaker gebruiken als de tarieven omlaag gaan.

Roamingtarieven
incl. btw
Bellen
(prijs voor consumenten
bellen/gebeld worden)
Sms'en
(prijs voor
consumenten)
Dataroaming per MB
(prijs providers
onderling)
Per 1 juli 2009 51 / 23 cent per minuut 13 cent 1,19 euro
Per 1 juli 2010 46 / 18 cent per minuut 13 cent 95 cent
Per 1 juli 2011 42 / 13 cent per minuut 13 cent 60 cent

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-07-2009 • 14:17

72 Linkedin

Reacties (72)

72
69
46
3
0
6
Wijzig sortering
Ik ga m'n telefoonrekening goed controleren als ik op vakantie ben geweest, want in de iPhone aboprijslijst van t-mobile staan nog gewoon de oude tarieven...

Ik blijf het allemaal een beetje raar vinden: de tarieven die gaan gelden (met name voor SMS) is het zo dat voor veel mensen SMSen in het buitenland goedkoper wordt dan in Nederland. Hetzelfde geldt voor het afluisteren van de voicemail: in het buitenland is het gratis en in NL moet je betalen. Kan de OPTA deze maximumtarieven ook niet verplicht stellen voor binnenlands bellen in NL?

[edit]
Ik heb via Consuwijzer een vraag gesteld aan de OPTA of deze limieten ook gaan gelden voor SMS-verkeer in Nederland zelf. Ik zal hun reactie hier posten.

[Reactie gewijzigd door Moartn op 1 juli 2009 15:14]

Ik heb vanmorgen ook ConsuWijzer gebeld, en ze hebben er voor mij een klacht tegen de mobiele providers van gemaakt. Een regel om de EU-prijzen ook als Nederlands maximum in te zetten lijkt me heel redelijk. Zeker voor SMS, waarbij de kosten minimaal zijn. (Ik denk dat de kosten om voor je rekening bij te houden hoe veel SMS'jes je stuurt hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten van het versturen/afleveren.)

Overigens gaat het bij voicemail alleen om het ontvangen, iets wat bij veel providers nu al gratis is. Afluisteren mag maximaal het beltarief kosten.
Vreemd genoeg wordt er van die 1,19 per MB niks aan de consument doorgerekend en zitten we nog steeds met torenhoge rekeningen om simpel je e-mail te checken. Waarom niet een prijs direct voor de consument? Spreek gewoon af dat het vanaf 2009 1,25 / MB kost zonder starttarieven.

Ik heb echt een hekel aan die starttarieven van Vodafone (passport). Je betaalt nu 1,25 / MB (opzich mooi) maar ze rekenen voor elke sessie 0,79 cent, ware het niet dat in het buitenland je nog wel eens van netwerk wisselt dus je kan je sessie niet instand houden. Dan kost het je nog steeds gem. 7-10 euro/MB voor alleen e-mail checken.
Een telefoontje naar T-mobile zojuist toen ik dit artikel zag vertelde me dat hun €2 per Mb hanteren met een maximum van €5 euro per dag dit tarief geldt voor Zone 1 (West-Europa).

Ook T-mobile klant? check dan je buitenland tarieven hier

De medewerker vertelde nog dat ze de contracten zouden gaan aanpassen ten gunste van de klant dit zou rond 13/15 juli gaan gebeuren, in navolging van bovenstaand verhaal.
Ze hanteren twee euro per Mb, met een maximum van 5 euro (is 2.5 Mb) per dag. Dus als jij in het buitenland navigeert naar je bestemming, met A-GPS, kost dat je maximaal 5 euro? Dat vind ik best een redelijke doelstelling eigenlijk.

Het bedrag per Megabyte is wel hoog, maar als je notoir gebruikt maakt van internet in het buitenland is het naar verhouding stukken goedkoper dan bij andere providers, die een vast tarief per Mb rekenen, zonder een maximum.
Dat zeg ik :) De vraag is natuurlijk of A-GPS meer dan 2,5 Mb naar binnen trekt op één dag voor een beetje snelle positiebepaling. Hangt ook weer af van het navigeren wat je doet, hoe lang je omgeving's variabelen (hoge gebouwern/gebergte) en waarheen, maar ik geloof niet dat je die grens zal overschrijden.
In dat artikel staat een max van 15euro, dat is het drievoudige. Bij het bereiken van de max ga je ook nog eens terug naar gprs snelheden.
Wat Vodafone betreft inderdaad belachelijk. Ik zou het al;s Vodafone klant pas echt acceptabel vinden als je bij een buitenlands Vodafone netwerk vrijwel geen roamingkosten betaald.
gaan woensdag omlaag
alle Europese telco's zich vanaf 1 juli moeten houden
De tarieven worden gepubliceerd op woensdag 01/07 en zijn ook geldig vanaf 01/07. Ik ga de telco's niet verdedigen ofzo, maar krijgen ze niet ietsje meer tijd voor de invoering hiervan?
Of wordt er 01/07/2010 bedoeld...?
ook op 1 juli 2010 en op 1 juli 2011 gaan de prijzen omlaag
deze quote, "ook", insinueert toch echt dat de tarieven 01/07/2009 omlaag gaan, beetje weinig tijd toch?
Dit was al langer bekend hoor, en de telco's wisten echt wel dat het er aan kwam.
Anoniem: 294411
1 juli 2009 16:45
Wordt er met de nieuwe roamingtarieven niet gedoeld op het bedrag dat je bovenop je normale (gespreks)kosten betaalt? Met andere woorden, als je SMS binnen Nederland 20 cent kost, kost het dan niet gewoon 20 + 13 cent om dat van het buitenland te doen?

Het zou natuurlijk leuk zijn als het SMS-en goedkoper zou zijn in het buitenland dan het binnenland, maar ik vraag me ten zeerste af of dat inderdaad het geval is.
Nee, de wetgeving zegt dat je als consument maximaal 11 cent + BTW (dus in Nederland afgerond 13 cent) per SMS'je mag betalen. Daar komt niks meer bij.

SMS'en in het buitenland is dus echt goedkoper bij veel abonnementen.
Nee. De prijzen die je op deze pagina ziet, zijn de Nederlandse prijzen incl. btw. De EU schrijft alleen maximale prijzen voor (excl. btw). Als je dus super goedkoop wilt bellen in het buitenland, moet je eigenlijk een simkaart kopen in Cyprus of Luxemburg omdat hun de allerlaagste BTW tarieven (15%) van Europa hebben.
Anoniem: 59483
1 juli 2009 14:23
Zo mogen providers geen kosten meer in rekening brengen voor het beluisteren van voicemail in andere lidstaten.
Op de T-Mobile site staat dat als ik een voicemail bericht ontvang in een EU land, ik geen kosten maak, maar dat als ik mijn voicemail afluister, ik gewoon 51 cent per minuut moet betalen.
Volgens mij gaat het om kosten bovenop het bellen naar je voicemail box.

[Reactie gewijzigd door jvo op 1 juli 2009 15:28]

Volgens mij gaat het om kosten bovenop het bellen naar je voicemail box.
Niet echt, bij t-mobile (en ik geloof dat ze niet de enigen zijn) is het voicemail nummer (1233) iets wat buiten je bundel afgerekend wordt.

daarom vond ik m'n iPhone wel practisch, visual voicemail haalt de berichten op via internet, en dat zit wel binnen de bundel. (bij de i-abo's)
Is het verschil tussen ontvangen en afluisteren jou niet duidelijk dan?
Lees nog eens, bij afluisteren is hij dus wel geld kwijt. Dat was nationaal bij TM relax ook al zo, het wordt gerekend als een gesprek.
Dus TM zal dat ook wel moeten veranderen...
De wet gaat vanaf vandaag in. Wellicht is iemand nog niet zo wakker geweest om de tarieven op de site te veranderen?
ik betaal nog steeds 2.5 euro bij debitel voor het ontvangen van 1mb data! mag dat dan zomaar? (gister stond er nog 14.70 euro op de site).
Telfort hanteert nog steeds 5,95 euro voor een MB. Niet eens een kleine prijsverlaging ofzo sinds vandaag. :(
Daarnaast zegt Telfort dat je de eerste 30 sec. volledig betaalt en daarna per seconde.
Ik las op europa.eu dat als je een gesprek binnenkreeg je meteen per seconde afgerekend zou woren. Ik lees daar niks over terug op Telfort. :(
Anoniem: 126000
1 juli 2009 14:57
mmm sommige van die tarieven zijn goedkoper dan in belgië een binnenlandse-sms sturen naar ander netwerk :).

We zitten nog met een probleem in België op dat vlak.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126000 op 1 juli 2009 14:57]

Dat is in Nederland bij sommige providers/abo's ook nog zo, dus is het straks wellicht handiger om als je veel SMS't een buitenlandse SIM te gebruiken :P
Anoniem: 253945
1 juli 2009 16:16
Zouden ze in Amerika ook (flink) extra moeten betalen als ze van de ene naar de andere staat bellen?
Nee daar betalen ze voor elk ontvangen gesprek, en sommige providers rekenen ook geld voor het ontvangen van smsjes. Dus zo slecht hebben wij het hier nog niet.
Dit intereseert mij werkelijk weinig. Wat wel een probleem is dat nationaal bellen en sms vreselijk duur is geworden de laatste jaren. Belminuten en sms prijs is tov de Nfl op dit moment 300-600% duurder geworden.

Door internationaal e.d. omlaag te dwingen, wordt nationaal enkel duurder en zit je nu door de EU met die achterlijke regeling van: bellen per seconde betalen per minuut!
Idd, smsen vanuit het buitenland is nu 13 cent maar sms-en vanuit .nl kost me (buiten de sms bundel) nog gewoon 25 cent :? Beetje rare zaak hoor
Het is nu dus goedkoper om een sms uit het buitenland te sturen dan vanuit het binnenland? Ik betaal bij T-mobile namelijk 17 cent per sms in het binnenland bij een flex 20 abonnement.

Toch het netwerk maar op Duitsland instellen als ik me daar in de buurt bevind dan.
Anoniem: 306553
@SandaX1 juli 2009 15:17
Nou nee, want die 17 cent worden van de 20 euro in je bundel afgetrokken. Die 13 cent worden apart op de rekening gespecificeerd. (Ik zou buitenlandse gesprekken ook dolgraag binnen de bundel willen hebben, maar dan moet je vodafone europe hebben.)
Voor prepaid-bellers ligt dat natuurlijk weer anders, omdat je alles uit een potje betaald.
Als je geen SMS-bundel hebt bij bepaalde providers kan het inderdaad goedkoper zijn om eventjes op een buitenlands netwerk over te schakelen.

Enorm krom is dat... kijken of die mensen die aan de grens wonen blijven klagen nu... Bij Vodafone (en ws ook bij andere providers straks) kun je al een buurlandenblox aansluiten waarmee je o.a. helemaal niks meer betaalt bij gebeld worden in Duitsland en België :o

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 1 juli 2009 15:29]

Bij T-Mobile Flex gaan óók je buitenlandkosten uit je bundel. Het is dus inderdaad goedkoper om te sms'en vanuit het buitenland. Ik heb T-Mobile hierover gebeld, en de mevrouw vertelde doodleuk dat ik dan maar moest gaan sms'en op een buitenlands netwerk (ik heb thuis net bereik met Mobistar, uit België).

Ik zou iedereen aanraden om een klacht in te dienen bij de OPTA via ConsuWijzer; hoe meer klachten, hoe hoger de kans dat er actie wordt ondernomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee