Providers beginnen met inseinen klanten bij hoge rekening wegens roaming

KPN, Vodafone en T-Mobile bieden hun klanten de mogelijkheid een maximum van bijna zestig euro per maand in te stellen voor dataverbruik in het buitenland. Daarmee lopen de providers voor op regelgeving, die 1 juli van kracht wordt.

Het Europees Parlement besloot eerder dat er een maximum moet komen voor dataverkeer in het buitenland. De Europese Commissie nam dat advies over en stelde vast dat providers vanaf 1 juli klanten moeten waarschuwen als de kosten in de buurt van 59,50 euro binnen een maand komen.

KPN biedt klanten echter vanaf maandag al aan om een seintje te krijgen als het plafond in zicht komt. De service geldt voor alle consumenten, tenzij ze dit zelf uitzetten, meldt de provider. Door een sms te sturen, kan een klant aangeven dat hij er niet mee zit om door te gaan met roamen en zo een hogere rekening te krijgen dan 59,50 euro.

T-Mobile gaat de service eveneens aanbieden voor 1 juli: vanaf 3 mei krijgen klanten een maximum van 59,50 euro. Voor het overige werkt de dienst hetzelfde als bij KPN: klanten kunnen aangeven of ze door willen gaan met roamen, meldt Telecompaper. Vodafone heeft eenzelfde regeling, maar daar moet een gebruiker zich aanmelden voor de dienst.

Vanaf 1 juli 2011 gaat het maximumtarief per MB eveneens omlaag. Providers mogen dan nog maximaal 0,50 euro voor een MB dataverkeer in rekening brengen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-03-2010 • 12:36

60 Linkedin

Reacties (60)

60
58
47
1
0
1
Wijzig sortering
Het zou ook eens tijd worden. De prijzen die gevraagd worden voor roaming zijn werkelijk gigantisch hoog, en de kosten per MB zijn buiten proportie. Neem dit artikel bijvoorbeeld waarin een man aangeeft £8 - Ongeveer 9 euro - per gebruikte MB moet betalen. Dit komt neer op ongeveer 80x de waarde die hij normaal gesproken per MB moest neertellen.

Kost roaming dan werkelijk zoveel? Volgens een artikel van CNN gaat het om pure winst voor bedrijven. Deze roaming "kosten" worden in rekening gebracht omdat je een ander draadloos netwerk gebruikt dan die van je eigen provider. Het artikel geeft overigens aan dat het on Wholesale gaat - oftewel een vast prijs. Saillant detail: De gemiddelde reiziger uit de VS die in europa aankomt betaald $693 aan roaming charges. Totaal zou roaming 5 miljard per jaar opleveren, tussen de 3 en 10% van de totale opbrengst. Hoezo melkkoe? }:O

Als laatste zou ik willen melden dat dit niet eens altijd de schuld is van de klant die heeft zitten bellen of internetten. Smartphones hebben nog wel eens de neiging om automatisch updates te zoeken. Laat ze dat een weekje doen en je hebt al ettelijke MB's aan dataverkeer, wat mogelijk een gigantisch bedrag oplevert. Een ander probleem is dicht bij de grens van een land wonen - dan wil een telefoon nog wel eens overspringen op een buitenlands netwerk als het signaal sterker is. En laten we eerlijk zijn, controleert iedereen constant voor ieder gesprek de provider?

Het is redelijk laat dat de EU hierin ingrijpt - dit probleem speelt echt al jaren - maar het is toch goed dat ze dit doen. Aan de andere kant kunnen we verwachten dat de andere tarieven zullen stijgen. Als roaming echt 3-10% van de totale omzet genereert zullen maar weinig bedrijven dit voor lief nemen. De meeste zullen dit weer netjes doorberekenen aan de klant. Maar goed, liever een tikje meer betalen dan bang moeten zijn om gigantische bedragen te moeten betalen.
Het is redelijk laat dat de EU hierin ingrijpt
Dat valt nog wel mee. De EU is eerst bezig geweest met de tarieven voor bellen en sms waar hetzelfde probleem speelde maar nog een veel grotere impact had. De EU is ook terecht terughoudend met opleggen van een maximum tarief, want dan weet je zeker wat het tarief gaat worden: dat maximum tarief en niet het gewenste tarief kostprijs + gezonde marge wat nog een keer flink lager ligt dan het maximum tarief.

[Reactie gewijzigd door mashell op 1 maart 2010 13:44]

Dus eerst 59,90 euro cashen, en dan heel lief doen en het roaming uitschakelen.. O wat houden de telco's toch zo goed rekening met ons de klanten :)

Wat ik trouwens helemaal bizar vind aan dit artikel is dat KPN ermee komt, en dat T-Mobile gelijk volgt met ook nog eens voor hetzelfde bedrag.
Je moet als klant ook zelf een beetje in de gaten houden waar je mee bezig bent natuurlijk. Bellen in het buitenland is al tig keer duurder, dus kan je zelf ook wel verzinnen dat internet je ook een aardige duit gaat kosten. Dus als je fijn google maps navigatie gaat zitten gebruiken op je vakantie en je naderhand zielig gaat doen over de rekening, ben je naar mijn mening niet bepaald snugger bezig. Voor ongemerkte roaming kosten ligt het natuurlijk iets anders, maar volgens mij weet de gemiddelde gebruiker donders goed dat ze dit / íets moeten uitzetten (immers, al die updates op je smartphone komen niet uit het niets). Als je niet weet hoe, dan moet je maar informeren voor je op vakantie gaat.

Er zullen altijd mensen zijn die hiervan écht niet op de hoogte zijn, voor hen is het zuur, maar mijn mening hoor je je een beetje te verdiepen in de services die je bij je provider afneemt. Ik kan net zo min medelijden hebben met al die figuren die die sms abo's afsluiten zonder het in de gaten te hebben....
Providers zorgen zelf ook niet echt voor duidelijkheid. Ze informeerden hun klanten niet over de mogelijke kosten in het buitenland. Jij en ik weten hoe het werkt maar je kan niet van bv. senioren verwachten dat ze dat allemaal weten. Zij kopen een mobiel om mee te bellen zonder 40 paginas aan kleine lettertjes vooraf te moeten lezen.

Je kan je diensten als provider ook simpel houden. Je snapt wel dat een provider geen baat heeft bij duidelijkheid want dan houdt de klant de kosten in de gaten. Op deze manier verdient een provider veel minder.
Maar hoeveel senioren zie jij met een dikke mobiel met internet functionaliteit (en als die al deftige mogelijkheden heeft, moet die nog ingesteld worden ook). Dat zal echt wel loslopen hoor.

Ik snap best je punt, maar then again: waarom moeten wij verantwoordelijkheid altijd maar afschuiven? Ik vind dat als je zo'n product koopt, je het jezelf verplicht ben je er iig een beetje in te verdiepen. Niet alles moet ons maar voorgekauwd worden, zoals tegenwoordig met álles.

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 1 maart 2010 13:22]

Niet zorgen voor duidelijkheid? Afgelopen week op vakantie geweest en ik kreeg keurig een sms zodra ik hier de grens overging:

Een telefoongesprek kost 51ct/min, gesprek ontvangen 21ct/min, sms versturen 13 ct, ontvangen gratis. Internetten per MB 2,95 en een MMS kost 30ct + datakosten.

Keurig overzichtelijk dus.
Sorry maar ik heb 2 maanden lang net geen 8 euro zitten betalen aan verborgen dataverkeer in Nederland met de iPhone 3G terwijl ik alle ins en outs weet van een mobiel. Waarbij ik er toch vanuit ging dat er geen dataverkeer mogelijk was zolang ik WIFI uit had staan, dit ook meerdere keren getest (WIFI uit -> geen internet, geen appstore). Bleek dat de toestel toch op de een of ander manier verbinding had zitten maken. *

Tuurlijk dien je er uiteindelijk zelf rekening mee te houden, maar huidige smartphones zijn zo gefixeerd op internet dat ze veelal zelf verbinding maken zonder een seintje af te geven. Een mooie voorbeeld hiervan is ook A-GPS.

Iedereen gaat er vanuit dat GPS gratis is, maar dan bestaat er toch een mogelijkheid zodat je toestel dataverkeer kan verbruiken zonder dat je het beseft. Onder Nokia (symbian) is het aardig zoeken wil je dat optie uitschakelen.


* Uiteindelijk via het forum hier een manier gevonden om een fake apn te installeren waardoor dataverkeer echt werd uitgeschakeld. (www.unlockit.co.nz)
Sinds wanneer kost wifi zomaar geld? Ofwel je zit op je eigen netwerk, ofwel je hebt ergens een betaalde hotspot. Die verborgen kosten komen eerder uit het gebruik van een 3g netwerk zoals UMTS. Wifi aan of uitzetten heeft daar weinig invloed op. En btw, gps is we'll degelijk gratis. Die kosten komen vaak door het gebruik van navigatie software die niet lokaal de maps opslaat. Als je dan lekker rond gaat rijden moet de software dus via mobiel internet die maps gaan streamen, wat in het buitenland aardig in de kosten kan lopen.

Ofwel je haalt terminologie aardig door elkaar, ofwel je bent toch niet zo heel erg op de hoogte van alle ins en outs, althans zo komt het over na het lezen van je post.

Btw, a-gps is wezenlijk verschillend van gps, dus dat is niet te vergelijken. Gewoon gps maakt geen gebruik van internet!
Waarom niet gewoon simpel het voldende kan doen?
instellingen >> algemeen >> netwerk >> dataroaming aan/uit

Ik vind het wel goed dat providers de kosten limiteren. Dat beperkt het "verassings-effect" van je rekening na de vakantie iets.
Je krijgt gewoonlijk wel een sms met de kosten maar daarbij vaak ook kosten per gesprek en per dataverbinding.
Het aandal minuten en je dataverbruik zijn vaak wel bij te houden maar hoeveel gesprekken en data-connecties je hebt gehad niet.
andere verbeterpunten imo:
-Er zou gewoon een goed werkende dienst moeten zijn om de status van alle kosten op te vragen zoals bij prepaid. Ja, nu is er wel een iets maar vaak niet bijgewerkt en zonder garantie dat de gegevens kloppen; zo heb je er nog weinig aan want je provider kan altijd terugvallen op die disclaimer.
-Mogelijkheid om je 'binnenlandse belminuten' te gebruiken in het buitenland en bij betaalde nummers. Ik heb er altijg genoeg over en zou die graag gebruiken op vakantie :)
Ze hadden het natuurlijk ook kunnen rekken tot 1 Juli, er komt nog één vakantie voor de werkelijke zomervakantie - ik praat natuurlijk over schoolvakantie maar er zijn genoeg mensen die hiervoor vrij nemen om lekker met de kinderen op vakantie te gaan naar 'je raadt het al' het buitenland wegens het teleurstellende weer in dit landje.

Ik denk niet dat je consumenten programma's als Radar, Kassa en opgelicht kijkt anders had je geweten dat € 59,90 wel heel erg laag is in tegenstelling tot mensen die je in dergelijke programma's voorbij ziet komen en gewoon honderden euro's aan extra kosten gemaakt blijken te hebben tijdens hun vakantie.

Beter op deze manier nog op enige wijze veilig zitten met je abonnementje dan helemaal niet.
Ik blijf zeggen, Je weet wat je doet.. als je een abbo tekent en afsluit..

dat die voorwaarden erin zitten.
Mensen moeten eerst eens lezen en nadenken voor ze iets doen. En als het fout gaat huilie huilie doen op de TV..
je reinste onzin.

Dat de tarieven naar beneden gaan vind ik erg prettig, niet dat ik het nodig heb.

Maar als ik in het buitenland ben. zet ik alles uit op mijn telefoon behalve bellen.. lekker handig!
Niet helemaal waar natuurlijk. Je weet dat, wanneer je vanaf een vaste telefonie aansluiting naar het buitenland belt de hoofdprijs betaald, dit geldt omgekeerd ook de beller betaald de hoofdprijs.

Veel mensen weten echter niet dat wanneer men op vakantie gaat en wordt gebeld, niet de beller maar jijzelf betaald voor de kosten vanaf de grens tot aan het land waarin jij je bevind, zo ook met dataverkeer er wordt nauwelijks of sumier melding gemaakt dat de kosten voor dataroaming hoger liggen dan binnen de Nederlandse grens; en juist op dat punt gaat het veelal mis.

Je kunt het zelfs keiharde misleiding noemen omdat providers het opnemen in kleine lettertjes en niet in het groot direct bij de abonnementen vermelden.

Dat nu eindelijk de tarieven omlaag gaan en een meldingen systeem in gebruik is/wordt genomen is alleen maar als voordeel hoewel ik persoonlijk ook een voorstander ben dat telco's verplicht worden bij telefoniegesprekken, in 'bold' te vermelden dat mensen nog altijd vanaf de Nederlandse grens, de kosten dragen i.p.v. de bellende partij dit omdat ook dit nog altijd aardig onduidelijk blijkt te zijn.


Bewerkt Gaat natuurlijk om dataroaming maar eigenlijk zijn zowel telefonie als data roaming nogal duidelijk voor vele partijén.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 1 maart 2010 13:27]

Wat dacht je van voicemail in buitenland:
1. je betaalt voor grens -> je mobiel
2. je betaalt voor mobiel->voicemail

En dan nog een keer je vociemail uitluisteren en meestal dan ook die persoon terugbellen...

Tip: *21* doorschakelingen worden wél in Nederland afgehandeld en hebben deze kosten (1+2) niet.
Dat bedoel ik inderdaad hoewel ik het gewoon over het algemeen over telefonie en data bundels heb. Je wordt uitgezogen zonder er erg in te hebben en het te weten, je komt er pas achter als het te laat is en in veel gevallen is dit gewoon misleiding.

De provider heeft eigenlijk zo ie zo de verplichting bij enig misbruik of opvallend iets in te grijpen lijkt mij. Wanneer je als klant maandelijks maar (voorbeeld!!!) € 10,00 verbruikt aan een belbundel en het blijkt dat je hier ineens binnen enkele dagen ver bovenuit komt omdat je in het buitenland zit, zou de provider je hiervan gewoon op de hoogte moeten brengen - via bijvoorbeeld een smsje ondanks dat je in het buitenland zit. Nog mooier zou het dan worden als je als klant vanuit het buitenland middels één simpel smsje, de dienst als nog snel kunt beëindigen / blokkeren.

Ik ben lang niet meer over de grens geweest, maar ik meende mij te herinneren dat T-Mobile bij de Duitse grens een smsje stuurde dat je op een roaming netwerk terecht kwam. Het zou mooi zijn als providers hierbij dan ook de op dat moment geldende tarieven zouden vermelden zodat je weet waar je aan toe bent.


Nog mooier zou de collect-call methode zijn. Bevind jij je in het buitenland en belt iemand je, dat je dan eerst een stem hoort met de vraag of je akkoord gaat met de bijkomende kosten geldend van de Nederlandse grens tot aan het land waarin je op dat moment aanwezig bent. Zo ook via data roaming, het lijkt mij geen moeite om alvorens je werkelijk traffic gaat gebruiken, je een page te zien krijgt met de melding dat er € x,xx extra kosten voor dataroaming in rekening wordt gebracht met een weiger of acceptatie knop.

*wow wat een tekst*
Ik ben lang niet meer over de grens geweest, maar ik meende mij te herinneren dat T-Mobile bij de Duitse grens een smsje stuurde dat je op een roaming netwerk terecht kwam.
Dit is echt belachelijk, je gaat immers over van een T-Mobile naar een T-Mobile netwerk. Overal worden de grenzen opgeheven, behalve als het de bedrijven uitkomt. Het zou netjes zijn als je gewoon doorgaat op het lokale tarief, wat eventueel lager/hoger ligt... Vodafone doet dit enigszins, maar ook zij vragen een starttarrief van 69ct.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 1 maart 2010 17:09]

Beetje kort door de bocht dit. Je moet ook begrijpen dat niet iedereen zo 'slim' is.

Er zijn mensen die denken op hun nieuwe smartphone alle dataverkeer uit te hebben gezet en er na de vakantie achterkomen dat de telefoon toch stiekem nog een dataverbinding had. (Ik vind het trouwens ook onbegrijpelijk dat niet elke telefoon gewoon een simpele functie heeft die ALLE dataverkeer in 1x uitschakeld).

Daarnaast is een telefoonrekening van > 500 euro (ja, dat is gebeurd bij sommige mensen) natuurlijk buiten alle proporties. Of denk je serieus dat de kosten voor het dataverkeer technisch ook zo hoog liggen en ze maar een kleine marge maken hier?

Maak het voor mensen gewoon makkelijk om dataverkeer uit te zetten op de telefoons en een waarschuwing dat de rekening wel erg hoog wordt is toch zeker niet teveel gevraagd?
Anoniem: 261479
@SYQ1 maart 2010 12:46
Zoals aangegeven in het bericht, is 59,50 bepaald door de EU, dit MOETEN ze dus invoeren vanaf 1 juli. Dat ze het nu eerder invoeren is weer een soort marketing.
Maar je ziet dat er verschillende manieren zijn om het in te voeren. T-Mobile en KPN zetten het kennelijk gelijk aan, terwijl je dat bij Vodafone nog wel even zelf moet regelen. Dan vind ik de manier waarop T-mobile en de KPN het doen toch een stuk klant vriendelijker moet ik zeggen.

Wat ik me wel afvraag: Kan ik zelf ook zeggen dat ik die SMS liever bij een ander bedrag krijg? Dus bijvoorbeeld op 25 of juist op 75 euro wil ik graag een berichtje krijgen dat mijn roaming kosten de pan uit reizen.
Of nog fijner, gewoon meerdere limieten in kunnen stellen, bijvoorbeeld eentje voor 25, 50, 75 en 100 euro.

Maar ach... ieder heeft altijd extra wensen.
Is die 50ct/MB max. tarief voor roaming of geldt die dan alleen weer voor binnenland?
Ik denk dat dat voor heel europa geldt. Dienst stond natuurlijk ook niet in verhouding tot de prijs. Sommige providers in EU rekenden rustig 3-4 euro per mb. Als je af en toe internet gebruikt op je mobiel, zat je al heel snel op 50mb per dag. Tel uit je winst.

Mensen met rekeningen tussen €5000 tot €10.000 waren tot voor kort ook geen uitzondering. Het was pure oplichterij door providers. Voor dat geld kan je een auto kopen. Om dat nou te betalen voor een beetje internetten vind ik overdreven.

In eigen land kan je voor €10 per maand onbeperkt internetten en in het buitenland moet je voor hetzelfde dienst je nier verkopen.

[Reactie gewijzigd door adsa op 1 maart 2010 13:01]

Sommige providers in EU rekenden rustig 3-4 euro per mb.
Maak dat maar 9 euro per mb. Een tweetal jaar terug zitten kijken voor een mobielabbo voor een persoon die veel op reis is (werk opdrachtje). Vodafone had een aardige prijsstelling met roaming, maar als je naar een EU land gaat waar Vodafone niet zelf een netwerk aanbood zat je al gauw tegen de 9 euro per mb........
Toen dus besloten om voor de landen waar de pesoon regelmatig verbeelf een lokaal mobiel abbo te scoren, en incidentele bezoeken aan andere landen maar een hogere rekening voor roaming te accepteren.
Maak dat maar 90 euro per MB 8)7 |:( een vriend van me had een sms gekregen van zn provider dat hij( in Zwitserland dacht ik) dus 90 euro per MB moest betalen.

Toegegeven dat is niet in de EU, maar dat vond ik wel te gek voor woorden.
Bij mij is het aan 2.50 tot 13 eurootjes per mb... Dus ja.

GPRS/EDGE internet verkeer tijdens roaming op een Challenger netwerk €2,50 per MB
GPRS/EDGE internet verkeer tijdens roaming op een Advantage netwerk €3,50 per MB
GPRS/EDGE internet verkeer tijdens roaming op een ander netwerk €13,00 per MB
(bron: http://mobilevikings.com/nl/conditions/)
In eigen land kan je voor €10 per maand onbeperkt internetten en in het buitenland moet je voor hetzelfde dienst je nier verkopen.
Is dat niet een beetje belachelijk? Als ik in Duitsland, Engeland of België roam staat mijn telefoon ook netjes op Vodafone, alleen dan op vodafone.uk of het betreffende land. Vodafone is een grote multinational, dus als in in Nederland bel of in Engeland maakt voor hun niks uit, dat verdwijnt toch in dezelfde pot, alleen maken ze op buitenlands verkeer veel meer winst.

Roaming duurder maken kan ik snappen als je telefoongesprek of dataverkeer via een (concurrerende) derde partij moet waar je provider ook meer kosten aan heeft. Maar nu gaat het 9 van de 10 keer via dezelfde lijn als je binnenlands verkeer, dus dat is niet echt helemaal eerlijk.
Eindelijk wordt er (onder druk van Europa, dat dan weer wel) iets gedaan aan hogere rekeningen. Wel vind ik 0,50 euro per Mb nog belachelijk veel. Ik zou wel eens willen zien/weten hoe ze dat verantwoorden. De infrastructuur is er al lang. Kan me niet voorstellen dat het transport van die bitjes zoveel kost. Bovendien hebben de verschillende bedrijven natuurlijk onderling afspraken over de vergoedingen die ze elkaar rekenen.
Ik weet het niet zeker, maar ik kan me voorstellen dat in sommige landen./gebieden de infrastructuur nog niet aanwezig is en nog veel investeringen vergt. Door een plafond voor de EU in te stellen geef je nog voldoende incentive(kan ff niet op het Nederlandse woord komen) aan bedrijven die in onderontwikkelde gebieden infrastructuur willen aanleggen.
In landen als Nederland staat het providers vrij om lager te gaan dan het plafond, via concurrentie zal dat uiteindelijk wel (lichtjes)gebeuren.
(OT Het Nederlandse woord is aansporing)

Ik ben het niet met je eens, door een plafond voor de hele EU in te stellen zullen telecomaanbieders geen miljoeneninvesteringen meer doen in laag ontwikkelde gebieden, ze zullen hun diensten niet meer aanbieden in die gebieden. Ze gaan niet investeren als ze de investering nooit terugverdienen. Gebruikers die bereid zijn om eventueel meer te betalen voor die diensten in die regios zijn het slachtoffer.
zodra ik de grens over ga (en dat doe ik vrij regelmatig) dan verander ik even de APN zodat het complete dataverkeer stilvalt, ideaal, ook voor de grensgebieden trouwens. zonder dat je het doorhebt zit je ineens op proximus oid.
Dat is inderdaad de veiligste optie. Ook als je dan per ongeluk roaming weer inschakelt gebeurt er niks.

Android heeft de optie roaming uit te schakelen, en anders kan je gewoon heel de APN uitvinken. Makkelijk te zien of het werkt aan (het gebrek aan) een icoontje in je notificatiebalk bovenin.

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 1 maart 2010 13:03]

blackberry heeft die optie idd ook, wel handig.
bij WinMo zit ook een optie 'gegevensverbinding uitschakelen'
maar ik heb gemerkt dat applicaties dit net zo makkelijk weer mogen inschakelen ,dus dan roam je alsnog :(
Roaming inschakelen gaat niet zo heel makkelijk. Als je dit aanvinkt dan moet je je keuze eerst bevestigingen. Als je daarna daadwerkelijk het internet op gaat dan gaat er nog weer een alarmbel rinkelen.
Telco's bestaan bij de gratie van de aandeelhouders. Telco's zijn er niet voor de klant. Telco's zijn er niet voor het "algemeen nut". Telco's zijn er omdat aandeelhouders geld in dat bedrijf willen stoppen, dat een zo hoog mogelijk rendement oplevert. Telco's willen slechts 1 ding: Tevreden aandeelhouders en de rest kan ze gestolen worden. }>
En de aandeelhouders zijn tevreden als er winst wordt geboekt. Indien alle klanten weglopen omdat ze zich bestolen voelen (deden mensen het maar eens) dan verdwijnt de winst, en op termijn dus ook de aandeelhouder.

Je reactie gaat op voor eigenlijk de gehele economie, vervang telco door bedrijf x en hetzelfde liedje speelt opnieuw..
Anoniem: 156876
1 maart 2010 15:36
0,50 euro is inderdaad beter, nu betaal je in Duitsland al 2,00 euro per MB.
Ik betaal in Nederland 2,50 geloof ik per MB!
Ik vraag me dan ook af of ook dit tarief gaat veranderen.
Ik heb dan wel geen apart internetabbo, maar gewoon wat standaard bij me abbo zit.
Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik er ook niet zo heel veel aan vind om te internetten op me phoontje :)
Dat werd wel eens tijd.

Nu ze zoveel jaren profijt hier van hebben gehad is dit wel het minste wat ze kunnen doen...
Klinkt niet slecht, het is altijd lastig inschatten hoeveel je nu al verbruikt hebt. En zeker is het buitenland kan dit nadelig zijn.

En dat de prijs per MB naar beneden gaat kan ook alleen maar positief zijn. Zo geraken we nog op de goede weg.
Het maximumtarief in het buitenland naar 50 cent per MB? Dat werd tijd.
Een paar webpagina's laden kost nu een vermogen. 50 cent per MB is nog een beetje te overzien en is te behappen als je in het buitenland uit nood toch even moet verbinden.
Blijft dat het nog steeds belachelijk duus is, maar goed. het gaat de goede richting op.

Maar het liefst zou ik zien dat de gebruiker zelf het maximum aan kan geven.
Al zullen veel onoplettende/onwetende gebruikers hiermee wel gebaat zijn. Het gaat rap met de prijzen en met een paar daagjes buitenland zit je er zo aan als je niet even aan de instellingen van je smartphone gerommeld hebt voor vertrek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee