KPN wacht met grote uitrol lte-netwerk

KPN verwacht dat het nog minimaal een paar jaar duurt voordat lte commercieel beschikbaar komt. De Nederlandse marktleider begint volgend jaar wel met een grote test van de beoogde opvolger van umts in Den Haag en Voorburg.

De proef duurt van februari tot september, zo heeft KPN bekendgemaakt, en wordt uitgevoerd met Nokia Siemens Networks, het samenwerkingsverband van Nokia en Siemens dat in netwerktechnologie doet. De proef dient om de mogelijkheden van lte te verkennen. Later volgend jaar volgt ook een proef met gebruikers, vooral bij bedrijven.

De uitrol van een commercieel lte-netwerk zal nog enige jaren op zich laten wachten, zo zegt KPN. De provider wil wachten tot er hardware beschikbaar is. De eerste smartphones met lte-ondersteuning komen binnenkort, onder meer de HTC Merge, waarover al langer geruchten gaan. Provider MetroPCS is in de VS al met lte begonnen. Van marktleider Verizon Wireless wordt deze maand de uitrol van een netwerk verwacht. De toestellen die voor Verizon worden gemaakt komen echter zelden in Europa uit en werken niet met Europese netwerktechnieken als gsm en umts op de 900- en 2100MHz-banden.

Lte maakt mobiel internet met een downloadsnelheid van 100Mbps en uploadsnelheid van 40Mbps mogelijk. In een later stadium komt lte-advanced, dat ook werkt op een lte-netwerk. Dat ondersteunt downloadsnelheden van 1Gbps. Lte-advanced is goedgekeurd als 4g-standaard; lte is, net als umts en hsdpa, nog altijd 3g. Tele2 begon eerder al met een kleinschalige test van lte, maar heeft naar eigen zeggen nog niet de benodigde frequentieruimte om een landelijk dekkend netwerk uit te rollen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-12-2010 • 11:19

53 Linkedin

Reacties (53)

53
52
32
0
0
11
Wijzig sortering
Anoniem: 179986
1 december 2010 11:36
KPN wacht met uitrol VDSL.
KPN wacht met uitrol glasvezel.
KPN wacht met uitrol LTE.

Wat doen ze eigenlijk nog wel, behalve voor miljarden euro's aan aandelen terugkopen?
Wat iedere commerciële partij in een onzekere markt doet: afspraken maken met concurrenten om life cycle van huidige producten zo lang mogelijk te rekken en daarmee return on investment zo groot mogelijk te maken. Voor consument zou het goed zijn als er gewoon een externe partij de markt open breekt en dit alles rap gaat uitrollen. Die hebben geen belang bij onderhouden van legacysystemen.
Die hebben ook niet genoeg geld en die hebben het risico dat bestaande partijen alsnog snel gaan uitrollen en met hun gevestigde naam veel meer klanten kunnen werven.

Voorbeeld is de manier waarop Tele2 nu heel voorzichtig bezig is met lte. Heb ik ook al een hele tijd niets meer van gehoord. Wellicht een insider aanwezig? :)
Anoniem: 140398
@migel1 december 2010 13:07
Bereiken ze wel mee dat ik binnenkort naar kabel overstap, waar ik de snelheden wel haal voor minder geld. ADSL is eol, vdsl is too late to little.
Ik heb zojuist ook (helaas) mijn xs4all abbo opgezegt simpelweg omdat KPN al jaren stilstaat/achterloopt op de concurrentie.

Enkele jaren geleden ook vanwege dezelfde reden met mijn mobiele telefoon weggegaan bij KPN.

Ik heb het idee dat KPN dood aan het bloeden is...maar misschien is dat alleen voor de tweakers...het blijft waarschijnlijk een prima bedrijf voor de huis- en tuin gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Abom op 1 december 2010 11:57]

De concurrentie is ook niet echt veel harder aan het gaan hoor... Het probleem is dat de boel door teruglopende inkomsten erg onder druk staat nu. Mede dankzij het Europese roaming-gebeuren enzo en ook door het enorm toegenomen mobiele gebruik waar nauwelijks veel meer geld voor binnenkomt.
Op het moment dat ik overstapte met mijn mobiele telefoon, had KPN nog geen fatsoenlijk 3G netwerk tbv smartphones. Nu met vaste lijnen hebben ze het verouderde koper netwerk waar ze amper in willen investeren en daarnaast investeren ze amper in nieuwe technieken (glas). Ze staan overal stil...

[Reactie gewijzigd door Abom op 1 december 2010 12:26]

Ondertussen hebben ze wel landelijke 3G dekking uitgerold, net als landelijke DVB-T dekking (hoeveel van de concurrenten bieden dat?) en bieden interactieve tv via adsl aan.
KPN mag dan niet altijd voorop lopen (op sommige gebieden doen ze dit wel, oa DVB-T), maar om nu te zeggen dat ze niet investeren is gelul.
DVB-T? Je bedoeld die mozaiek genaamd digitenne? Leuk voor de camping...maar daar houd het wel mee op. Interactieve tv is ook leuk, maar dat beperkt wel de capaciteit die ze aan hun Internet verbindingen kunnen spenderen en werkt volgens mij niet met CI+ dus je hebt altijd een settop box nodig... Ik kon in mijn nieuwe huis maximaal 8mbps Internetverbinding krijgen, tegen 120mbps van Ziggo.

[Reactie gewijzigd door Abom op 1 december 2010 14:18]

DVB-T? Je bedoeld die mozaiek genaamd digitenne? Leuk voor de camping...maar daar houd het wel mee op
Ik ken genoeg mensen die het gewoon thuis gebruiken, inclusief mezelf..
Ik kon in mijn nieuwe huis maximaal 8mbps Internetverbinding krijgen, tegen 120mbps van Ziggo.
Ziggo, die zijn helemaal om te huilen, kunnen niet eens 1 kbps leveren bij mij thuis, de dekking die ze hebben is gewoon zeer slecht. }>
Dan woon je wel heel erg ver van de bewoonde wereld :) Geen wonder dat je dan genoegen neemt met Digitenne :P
Wat een onzin. Ik kan ook verschillende mensen die digitenne hebben omdat zij bijvoorbeeld een huis hebben zonder kabel (oud huis). Of soms zelfs omdat ze geen zin hebben om die kabel helemaal naar boven door te trekken.
wachten met goede service bieden...

Nee serieus, nooit problemen met kpn gehad, woon bij de grens met duitsland, en heb amper problemen met bereik.

Ik vind het als bedrijfsbesluit prima dat je even de kat uit de boom kijkt, laat die amerikanen maar de lte kinderziektes krijgen. Krijgen wij misschien direct een volwassener vorm van lte, met meerdere toestellen die het ondersteunen.

Over de andere zaken waar kpn mee wacht moet ik je wel gelijk geven, Schiet eens op KPN !
KPN stopt met uitrol ADSL2
het is natuurlijk een enorme investering die ze moeten doen maar het zou toch wel fantastisch zijn als er landelijke dekking is van lte.

het huidige netwerk is niet berekend op de groei die hoogstwaarschijnlijk de komende jaren gaat komen door het groeiend aantal smartphones wat op de markt komt
Dus ik denk, als ze dan toch hun netwerk moeten uitbreiden, zou het leuk zijn als ze dat doet met deze techniek.
Hopelijk zetten ze een extra mast zo'n kilometer ten oosten van station Ede-Wageningen, richting arnhem.. ik heb daar ALTIJD signaal blackouts.. erg irritant als je aan 't chatten of iets op internet aan 't lezen bent..
Anoniem: 116947
@_Erikje_1 december 2010 13:07
Hoe zit het juist met antennes? Kunnen ze gewoon hun huidige antennes behouden en enkel vervangen/aanpassen of moeten ze er ook gaan bijplaatsen?

Edit:

Heb het volgende gevonden: Proximus bereidt de omvorming voor naar de 4G-antennes. Deze zijn efficiënt binnen een straal van 30 km. De debieten bedragen 300 mbps in download en 80 mbps in upload, maar wel in goede omstandigheden. Zo’n 3000 stations zullen progressief aangepast worden: eigenlijk blijven antennes en masten maar wordt de elektronica vervangen, zodat een basisstation zowel het GSM-, UMTS- als LTE-signaal aankan. De eerste applicaties en toestellen voor 4G worden in 2011 verwacht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 116947 op 1 december 2010 13:11]

300 millibit per seconde?
Anoniem: 25649
1 december 2010 11:39
Ik heb liever dat ze NIET investeren in een lte-netwerk en dat geld dat ze besparen gebruiken om meer dataverkeer mogelijk te maken!

Heel fijn dat je met 100mb/s kunt downloaden, maar dan zit je dus na 10 seconden al aan je maandelijkse limiet!
En jij snapt niet dat LTE juist dé techniek is om meer dataverkeer mogelijk te maken? De limieten gaan echt wel fors omhoog hoor wanneer LTE op grote schaal beschikbaar is.
Met LTE zijn misschien die limieten helemaal niet nodig omdat het een veel grotere datacapaciteit heeft. Dus weet wat je vraagt.
Anoniem: 256386
1 december 2010 11:42
Leuk als LTE eraan komt maar of je er wat aan heb?
HDSPA heeft al een theoretische snelheid van 14.4 mb/s, en adsl 20 mb/s.
Dat is voor de meeste toch al snel zat om vliegensvlug pagina's te laden?
Youtube HD bekijken? etc etc.
Al heb je de hogere snelheden niet altijd nodig zijn er natuurlijk wel toepassingen voor. Denk aan bijv. real time hd video streamen door newscrews ect.

Verder gaat het natuurlijk meer om de totale bandbreedte die beschikbaar komt gezien er gewoon veel meer gebruikers gaan komen. De totale beschikbare bandbreedte komt veel hoger te liggen met LTE-Advanced dan met de netwerken nu. Daarnaast heeft LTE nog vele voordelen als lagere latency, backwards compatibility ect.
In de scaninavische landen is er een operator ice.no (toepasselijk) die gebruikt maakt van de 450mhz frequentie. Zij bieden breedband internet aan met een dekking van 75% Noorwegen,90% Zweden en 98% Denemarken. Het heeft dan wel niet dezelfde snelheden als lte. Maar toch 3.1 /1.8 Mbit down/up. (zou misschien sneller kunnen)

Door de lagere frequentie zijn er een stuk minder masten nodig. Het is hierdoor mogelijk om het netwerk economisch te krijgen in dit ontzettend groot gebied zonder een al te grote investering in zendmasten.

Ik zou liever willen dat een vorm van deze techniek in de toekomst gebruikt gaat worden. (Al dan niet door verschillende signalen te bundelen om zo tot hogere snelheid te komen)

Zo zou je in heel Nederland over snel mobiel internet kunnen beschikken en niet enkel in de randstad/dichtbevolkte gebieden.

Doordat er minder masten nodig zijn, is er bovendien ook minder onderhoud. Dus zou het aannemelijk zijn dat de kosten voor mobiel internet in NL ook lager kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door sir_huxley op 1 december 2010 11:48]

LTE biedt wel ondersteuning voor deze frequentieband dus de toepassing is wel mogelijk, het nadeel van deze band is echter wel dat er lang niet genoeg frequentieruimte beschikbaar is om iedereen van internet te voorzien, ook het voordeel van minder masten gaat totaal niet op omdat de cellen per mast groter worden en dus minder bandbreedte per gebruiker in de grote cellen beschikbaar maakt.
Idd, leuk voor landelijke dunbevolkte gebieden, maar dan houdt het op. Daar is het echter wel interessant.
Allemaal leuk en aardig dat het zo snel kan, maar dan moet het wel daadwerkelijk worden gebruikt. Nu kan je ook 14 Mbit downloaden met hsdpa en ik haal bij tmobile maximaal 120 Kbs. Andere providers komen ook niet veel hoger dan 400Kbs... En mijn normale DSL lijn haalt nog niet eens 10 Mbit en dan gaan ze draadloos 100Mbit maken :p. Zorg dan dat normaal DSL sneller wordt.
Ach ja, ik kan er nog een schepje bovenop doen:
mijn wifi/DSL combo kan mij voorzien van 3MB/sec data.
Mijn draadloos internet 40KB/sec

Een factor 75 verschil. Merk ik dat? Nauwelijks, met surfen is het wel wat sneller, misschien 50%, maar daar houdt het wel op. Wel zijn torrents binnenhengelen gebaat bij hoge snelheid.

Als ik dit lees, dan denk ik: mobieltjes moeten een inhaalslag maken, over 5 jaar is dit interessant. Wel leuk voor incar entertainment en tablets e.d.
Ik ben gister middag door kpn van tussen verschillende kasjes en muren gestuurd om er achter te komen of het niet mogelijk is om op een andere centrale aangesloten te kunnen worden.
in de grote steden is 20 MB ongeveer standaard.
Ik woon niet ver van Alphen a/d rijn maar de kpn centrale staat 6.5 km verderop.
Ik haal op een 2MB verbinding nieteens de volle snelheid.
Laat ze daar eerst maar eens werk van maken.
Kabel is geen alternatief voor jou neem ik aan dan? Daar loopt met wat geluk een glasvezel naar het wijkkastje en vanaf daar gaat de kabel direct naar je huis toe, kortere afstand dus en meer bandbreedte :)
nee kabel hebben wij hier niet .:-)
Ik vind het jammer dat Ite nog (lang) niet voor ons als 'gewone' consument beschikbaar zal zijn. natuurlijk is het volstrekt nutteloos om het nu al uit te rollen, maar laat ik zeggen, eind volgend jaar zou een mooie tijd zijn.
menig fabrikanten zullen dan wel een toestel op de markt hebben, dat met 4g overweg kan.

voor een mobiel toestel is het wel erg prettig als een pagina gelijk geladen is, want dat wil af en toe nog wel eens een paar seconden duren. laat staan een filmpje met hogere kwaliteit, ben je eerst een tijdje bezig met bufferen. Dit geldt voor een standaard mobiele internetverbinding van t-mobile (buiten de randstad)
LTE is juist interessant omdat het een concurrent voor het vaste net kan worden, daarnaast zou men daarmee bijvoorbeeld goede draadloze tv en andere diensten aan kunnen bieden. (digitenne heeft toch redelijk wat gebruikers ondanks het feit dat het werkelijk bagger is kwa kwaliteit - stel je voor als je wel een goed werkende digitenne zou hebben)
Verizon komt ook met "world"-toestellen nu: deze hebben quadband gsm én quadband umts. Heel veel Verizon-telefoons kunnen trouwens wel met gsm bellen in het buitenland (puur vanwege roaming), alleen niet met umts.

Overigens geldt datzelfde voor Europese modellen ook: de HTC Desire-toestellen kunnen ook niet meer op de 850/1900 MHz UMTS-banden. Konden oudere modellen wel nog...

Die world-toestellen zullen een leuke vooruitgang zijn. Overigens verwacht ik hier ook snel meer info over van Nokia, die hebben nu al een pentaband-toestel dat met umts werkt op 850/900/1700/1900/2100 MHz. Dat gaat ook al de goede kant op :)
Op nu.nl staat over het algemeen hetzelfde alleen een stukje positiever.
Zie: http://www.nu.nl/internet/2391638/kpn-test-4g-netwerk.html

Mijn voorkeur gaat uit naar een kabel ipv. draadloos als het gaat om een betrouwbare internet verbinding. Voor gsm of andere draadloze toestellen zou dit een uitkomst zijn.
KPN of Hi 3G internet heeft vaak onderbrekingen, na de 2e poging loopt het meestal wel door.

[Reactie gewijzigd door pancake82 op 1 december 2010 12:15]

BEn jijvan plan om een kabel aan je telefoon te hangen?
Nou succes :p . Maar inderdaad voor mijn pc heb ik altijd al kabel, heb maar heel even draadloos gebruikt, half jaar ofzo maar vind ik niet zo snel/handig.
Hier valt mijn verbdining teminste bijna.... nooits weg.
Van marktleider Verizon Wireless wordt deze maand de uitrol van een netwerk verwacht.
Verizon gaat niet beginnen met uitrol, daar zijn ze al lang bezig. Het doel is om zo'n 40 grootste Amerikaanse steden te dekken met LTE voor het einde van dit jaar. Vandaag is de 'commercial launch' waarop de eerste klanten LTE abonnementen kunnen gaan afsluiten.

Verizon’s faster service starts today

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 1 december 2010 12:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee