De Duitse consumentenorganisatie vzbv heeft Facebook aangeklaagd, onder meer vanwege de Friend Finder. Met deze tool kunnen gebruikers onder hun vrienden nieuwe leden voor het sociale netwerk werven.
Volgens de vzbv 'verleidt de Friend Finder Facebook-gebruikers om e-maildressen en namen van vrienden in Facebook te importeren'. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om de bewuste vrienden uit te nodigen ook lid van het sociale netwerk te worden. De consumentenorganisatie zegt dat Facebook daarvoor eerst toestemming van de ontvangers moet hebben.
Volgens de vzbv is de huidige praktijk in strijd met de regels voor de omgang met privégegevens. Bovendien zou Facebook andere bedrijven in staat stellen om de profielgegevens van deelnemers toe te passen op de profielen van niet-deelnemers. "Wie bij Facebook een spel speelt, moet er rekening mee houden dat dit ook gevolgen heeft voor de profielen van zijn vrienden", aldus Carola Elbrecht van de vzbv. De Duitse consumentenorganisatie schrijft dat de aanklacht vooral is bedoeld om te bewerkstellingen dat Facebook zorgvuldiger met de gegevens van zijn gebruikers omgaat.
Eerder negeerde het Amerikaanse bedrijf al een aanmaning van de vzbv om de bescherming van persoonsgegevens te waarborgen. Daarom heeft de consumentenorganisatie ditmaal gekozen voor de gang naar de rechter; maandag werd de aanklacht tegen Facebook ingediend bij het gerechtshof in Berlijn.
Facebook heeft wel een aantal aanpassingen gedaan na een klacht van een Duitse ambtenaar in juli van dit jaar, maar Facebook-gebruikers zouden eerst de Facebook Site Governance-pagina moeten 'liken' voordat ze informatie over de nieuwe algemene voorwaarden kunnen vinden.
"Het is duidelijk dat Facebook zich aan de Amerikaanse databeschermingsregels houdt", zegt Gerd Billen, voorzitter van de vzbv, "maar Europese standaarden voor de bescherming van gegevens lapt het bedrijf aan zijn laars." De Safe Harbour-overeenkomst tussen de EU en de VS moet ervoor zorgen dat data van gebruikers wordt beschermd, maar volgens voorzitter Billen lijkt het nu meer op een groot datalek van gebruikersgegevens.