Facebook in Duitsland aangeklaagd wegens privacyschending

De Duitse consumentenorganisatie vzbv heeft Facebook aangeklaagd, onder meer vanwege de Friend Finder. Met deze tool kunnen gebruikers onder hun vrienden nieuwe leden voor het sociale netwerk werven.

Facebook LogoVolgens de vzbv 'verleidt de Friend Finder Facebook-gebruikers om e-maildressen en namen van vrienden in Facebook te importeren'. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om de bewuste vrienden uit te nodigen ook lid van het sociale netwerk te worden. De consumentenorganisatie zegt dat Facebook daarvoor eerst toestemming van de ontvangers moet hebben.

Volgens de vzbv is de huidige praktijk in strijd met de regels voor de omgang met privégegevens. Bovendien zou Facebook andere bedrijven in staat stellen om de profielgegevens van deelnemers toe te passen op de profielen van niet-deelnemers. "Wie bij Facebook een spel speelt, moet er rekening mee houden dat dit ook gevolgen heeft voor de profielen van zijn vrienden", aldus Carola Elbrecht van de vzbv. De Duitse consumentenorganisatie schrijft dat de aanklacht vooral is bedoeld om te bewerkstellingen dat Facebook zorgvuldiger met de gegevens van zijn gebruikers omgaat.

Eerder negeerde het Amerikaanse bedrijf al een aanmaning van de vzbv om de bescherming van persoonsgegevens te waarborgen. Daarom heeft de consumentenorganisatie ditmaal gekozen voor de gang naar de rechter; maandag werd de aanklacht tegen Facebook ingediend bij het gerechtshof in Berlijn.

Facebook heeft wel een aantal aanpassingen gedaan na een klacht van een Duitse ambtenaar in juli van dit jaar, maar Facebook-gebruikers zouden eerst de Facebook Site Governance-pagina moeten 'liken' voordat ze informatie over de nieuwe algemene voorwaarden kunnen vinden.

"Het is duidelijk dat Facebook zich aan de Amerikaanse databeschermingsregels houdt", zegt Gerd Billen, voorzitter van de vzbv, "maar Europese standaarden voor de bescherming van gegevens lapt het bedrijf aan zijn laars." De Safe Harbour-overeenkomst tussen de EU en de VS moet ervoor zorgen dat data van gebruikers wordt beschermd, maar volgens voorzitter Billen lijkt het nu meer op een groot datalek van gebruikersgegevens.

Door Elke Ross

Stagiair

01-12-2010 • 11:52

39 Linkedin

Lees meer

'Facebook blokkeert exporttool' Nieuws van 5 juli 2011

Reacties (39)

39
39
25
2
0
4
Wijzig sortering
Anoniem: 360204
1 december 2010 12:37
Facebook stelt inderdaad een profiel samen van jou, wanneer anderen jouw e-mail adress aan hen bekend maken.

Zo krijg je mails van facebook die zeggen persoon X kent jou en wil je graag uitnodigen op facebook (omdat persoon X jouw mail adress heeft weggegeven aan facebook) en ook persoon Y zou je kennen (deze heeft dit al eens eerder gedaan). Waarschijnlijk ken jij persoon Z ook want dat is een gemene kennis van X en Y en persoon A, B en C zouden ook gekend kunnen zijn door jou, want zij kennen of X en 2 of Y en Z.

Als het daar bij zou blijven ok. Je kan je trouwens uitschrijven van deze mail (alhoewel dit een verdoken methode is om meer pageviews van pagina's met adds te krijgen), je schrijft je echter enkel maar uit van de mails die je krijgt doordat persoon X jou heeft toegevoegd. Wijzigingen in het adressenbestand, of de connecties van Y, Z, A , B, C , ... kunnen deze mails nog altijd triggeren.
De adds die je te zien krijgt, zijn op jou toegespitst door de interesses van al de voorgenoemde hoofdletters. Facebook ziet jou dus als een gemiddelde van deze personen, en laat jou dus adds zien van hun gedeelde interesses.

Dus wat is het probleem?
Facebook houd gegevens van mij bij (mijn e-mail), en doet er ook iets mee: ze verbinden mij met mijn kennissen (of idioten die via forwarded mails mijn adress in hun adressenboek hebben zitten) en verbinden mij met hun gemeenschappelijke intresses. Ik geef hen geen toestemming, en omdat ik zelfs geen lid ben van facebook kan ik niet bepalen wat ze wel of niet met mijn gegevens doen. Ik krijg zelfs geen recht van inkijk, omdat ik geen lid ben.

Mijn standpunt: Ik ben geen lid van die site, dus ze mogen geen gegevens over mij verzamelen.
Klopt, Ik heb hier zelfs actie tegen ondernomen, maar Facebook wil het niet echt snappen.

Ze hebben een formulier waarmee je aanvraagt om je gegevens uit hun database te verwijderen terwijl je geen account bij ze hebt. Deze heb ik laatst ingevuld, en het enige wat de helpdesk er van snapt is dat ik die mailtjes niet wil ontvangen.

De mailtjes heb ik niet zon probleem mee, wel met dat profiel wat ze van mij hebben.

Als een nederlandse organisatie hier een actie tegen zou houden zou ik me zeker aansluiten.
Als de ontvanger eerst toestemming moet geven, hoe kan de ontvanger dan ooit mail ontvangen? Er moet dus een toestemmingsmail worden verzonden voordat je de uitnodigingsmail krijgt..? Wat is hier het praktische nut van?

Edit: @ Hieronder, als jij die mail ontvangt. Is je mail nog niet in gebruik op Facebook, en heb je dus ook geen profiel.. Ik spreek nu puur over de "Blahblahblah wil je uitnodigen op Facebook" mails..

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 1 december 2010 12:08]

Duitse anti-spam wetgeving is erg scherp, het vereist een opt-in omgang met verworven email adressen en dus is het ook niet zomaar toegestaan dat 'anderen' jouw email ergens in kunnen vullen om vervolgens een bedrijf 'wervende' emails naar dat adres te laten verzenden
Gesetz gegen den unlauteren Wettbewerb (UWG)

§ 7 Unzumutbare Belästigungen

(1) Unlauter im Sinne von § 3 handelt, wer einen Marktteilnehmer in unzumutbarer Weise belästigt.

(2) Eine unzumutbare Belästigung ist insbesondere anzunehmen

1. bei einer Werbung, obwohl erkennbar ist, dass der Empfänger diese Werbung nicht wünscht;
2. bei einer Werbung mit Telefonanrufen gegenüber Verbrauchern ohne deren Einwilligung oder gegenüber sonstigen Marktteilnehmern ohne deren zumindest mutmaßliche Einwilligung;
3. bei einer Werbung unter Verwendung von automatischen Anrufmaschinen, Faxgeräten oder elektronischer Post, ohne dass eine Einwilligung der Adressaten vorliegt;
4. bei einer Werbung mit elektronischen Nachrichten, bei der die Identität des Absenders, in dessen Auftrag die Nachricht übermittelt wird, verschleiert oder verheimlicht wird oder bei der keine gültige Adresse vorhanden ist, an die der Empfänger eine Aufforderung zur Einstellung solcher Nachrichten richten kann, ohne dass hierfür andere als die Übermittlungskosten nach den Basistarifen entstehen.

(3) Hat ein Unternehmer die elektronische Adresse eines Kunden im Zusammenhang mit dem Verkauf einer Ware oder Dienstleistung erhalten, kann er diese Adresse zur Direktwerbung für eigene ähnliche Waren oder Dienstleistungen nutzen, es sei denn, der Kunde hat diese Nutzung untersagt. Die Nutzung ist außerdem nur zulässig, wenn der Kunde bei Erhebung der Adresse und bei jeder Nutzung klar und deutlich darauf hingewiesen wird, dass er diese Nutzung jederzeit untersagen kann, ohne dass hierfür andere als die Übermittlungskosten nach den Basistarifen entstehen.

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 1 december 2010 12:52]

Je mist een punt, denk ik:
  • Actieve Facebook users gebruiken de Friend Finder om daarmee andere Facebookers te vinden uit hun vriendenkring (=emailadreslijst).
  • Facebook misbruikt die emailadreslijst om spam te sturen naar hun onbekende emailadressen (dus van NIET-facebookers).

[Reactie gewijzigd door Barleone op 1 december 2010 12:17]

Toevoeging voor puntje twee: van deze e-mailadressen (waarvan de eigenaar geen lid is van Facebook) wordt een schaduwprofiel gemaakt waarin 'bekenden' aka 'people you might know' worden bijgehouden. Je bent dus lid zonder dat je hier iets tegen kunt doen!
Oh, dat ook nog :') Wat een ratten :(
Gelukkig zitten mijn vrienden niet op FB.
Anoniem: 380275
@D4NG3R1 december 2010 13:31
Wat versta je niet? Facebook heeft geen mails te versturen naar mensen die daar niet om gevraagd hebben. Het is niet de bedoeling dat Facebook eerst toestemming vraagt, het is de bedoeling dat Facebook niet buiten zijn leden ronselt. Ben je geen lid van Facebook dan zou je dus nooit mails mogen ontvangen van het bedrijf Facebook. Net als dat Facebook je niet moet bellen op je telefoon om te vragen of je geen lid wil worden van Facebook.

Facebook lijkt een beetje op de getuigen van jehova als het op leden ronselen aankomt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 380275 op 1 december 2010 13:43]

Niet moeten is niet hetzelfde als niet mogen..

Net zoals Jehovagetuigen nog steeds niet verboden zijn.
Je moet dus als ontvanger in je profiel aangeven dat je uitnodigingsmails zou willen ontvangen. En je moet eventueel kunnen aangeven dat je van specifieke gebruikers uitnodigingsmails juist wel of juist niet zou willen ontvangen.
Het gaat hier om ontvangers die nog geen profiel bij facebook hebben die uitgenodigd worden om facebook te gebruiken.
Anoniem: 382020
@mvdejong1 december 2010 12:00
Ik weet niet of het mogelijk is, maar dat zou dan toch te aller tijden te wijzigen moeten zijn in je profiel?
Hoe kun je dat in je profiel aangeven? Het gaat specifiek om mensen die geen Facebook gebruiken, die nodig je uit met een email via de friend-finder.
D'r zijn dus maar een paar opties:

* Je gaat naar Facebook en zet je mail op een whitelist
* Het hele friend finder ding gaat er uit, en mensen sturen, zoals vroegah, weer een gewone mail naar die vrienden van 'hey kom of facebook jong' ipv een geautomatiseerd ding.
Zou eens tijd worden dat die spam site aangepakt word, ik krijg iedere week wel een mail over de 1 of andere misschien kennis die er lid van is, Junk mail werkt niet want hij komt toch iedere keer weer in me inbox.

Als facebook toestemming aan me zou vragen zeg ik gelijk NEE ben ik ook van die vervelende opdringerige site af.

kijk als gewoon 1 van je vrienden je direct benaderd is wat anders maar op deze manier dat deze profile site werken is gewoon spam en persoons gegevens verzamelen
Anoniem: 91169
@dispie1 december 2010 12:45
Zou eens tijd worden dat die spam site aangepakt word, ik krijg iedere week wel een mail over de 1 of andere misschien kennis die er lid van is, Junk mail werkt niet want hij komt toch iedere keer weer in me inbox.

Als facebook toestemming aan me zou vragen zeg ik gelijk NEE ben ik ook van die vervelende opdringerige site af.

kijk als gewoon 1 van je vrienden je direct benaderd is wat anders maar op deze manier dat deze profile site werken is gewoon spam en persoons gegevens verzamelen
Misschien moet je je junk filter instellen op basis van bepaalde woorden in de mail en niet zozeer de afzender.

Verder ben ik het helemaal met je eens.
Onderaan de mail staat een knop/link om jouw e-mail adres op de list te zetten van niet-te-mailen-mensen hoor ...

Ik heb 3 e-mailadressen waarvan 1 mijn fb login is, de andere 2 heb ik op die list gezet en ik krijg geen uitnodigingen ... simple as that
Anoniem: 305572
1 december 2010 12:15
Ik denk dat het probleem hier vooral is dat Facebook deze email adressen van 'niet-klanten' gaat bijhouden voor later gebruik.
Facebook kan zo een 'beperkt' profiel van je maken zonder dat je ooit iets met Facebook te maken hebt gehad.
Ik vraag me soms af hoe beperkt het profiel is van internetters zonder Facebook profiel. Las gisteren ook al een artikel over de "Like this" knop die tegenwoordig op elke pagina te vinden is. Toch maar een extensie geinstalleerd die die widgets weg haalt :P

http://www.thinq.co.uk/20...ooks-button-tracking-you/
Duitsers zijn heel erg van de privacy op de meest onpraktische manieren. Laatst een manager gezien die op de vingers getikt werd, ze is verantwoordelijk voor een kleine 1000 mensen wereldwijd en een aantal van hen vulde de boekhouding niet op tijd in. Dus er werd een email uitgestuurd naar iedereen met de top 10 van mensen die nog weken en sommige zelfs maanden boekhouding moesten invullen....
En ja hoor binnen een half uur was een van de grootste overtreders (een Duitse, die toevallig ook in de ondernemingsraad zit) naar de ondernemingsraad gestapt en werd deze manager verteld dat dit absoluut niet toegestaan is, immers op die manier kunnen andere zien of deze dame wel of niet werkt en dat mag helemaal niet in Duitsland.
Het zelfde verhaal met dingen als MSN messenger, Google talk, Skype of welke andere chat applicatie dan ook. Dit mag niet binnen het Duitse kantoor gebruikt worden omdat mensen dan kunnen zien wanneer een collega op kantoor komt en dat gaat jouw helemaal niets aan.

Dit verbaasd me niets, het is Duitsland en daar is privacy tot en met de meest onpraktische manier belangrijker dan wat dan ook. Er is voor Facebook dus geen kans om mensen uit te nodigen gebruik te maken van hun services want Facebook mag helemaal de email adressen van deze mensen niet weten dat is immers een schending van hun privacy. De enige manier voor Facebook om in Duitsland te groeien is door mensen die toevallig op de Facebook pagina komen en besluiten ook gebruik te gaan maken van de dienst. Zoner dat ze weten of hun vrienden er gebruik van maken want dat mag Facebook je vast niet vertellen...

Duitsers de Belgen van het digitale tijdperk.
Ooit gehoord van ouderwetse mond-tot-mond reclame? Ik heb (gelukkig, ik heb schijnbaar intelligente vrienden die niet iedereen (laten) spammen) nooit een mail van facebook gehad, en ben ook geen lid (omdat ik het niet moet). Toch heb ik er al honderdduizend keer over gehoord. Het is niet verboden om in Duitsland over facebook te praten hoor.
Nee, ik vind het juist een goed idee dit aan te pakken. Je vindt ook dat al die zielige viagra-verkopers het recht moeten hebben je te spammen?
Anoniem: 96523
1 december 2010 13:05
Ik snap de aanklacht, maar niet waarom alleen Facebook wordt gepakt. Op menig website staat een "Send-a-Friend" optie die op dezelfde manier werkt.
En op veel websites worden de e-mail adressen bewaart, om op deze manier te kunnen onthouden of iemand wel (meld zich ook aan) of niet (zegt "geen mail meer ontvangen") later nog berichten mag/wil ontvangen.

Het belangrijkste punt is, denk ik, de vraag wat Facebook excact doet met de informatie. Deze zouden namelijk los moeten staan van FB zelf en niet gebruikt mogen worden voor andere doeleinden dan dat ene e-maitje naar aanleiding van de Friend Finder.
Ik denk dat het uiteindelijk de verantwoording voor de gebruiker is die de vrienden uitnodigd en zeker niet voor facebook.
Ze gaan tenslotte ook geen internet provider aanklagen omdat die mailtjes bij je afleverd van een vriend die je links van leuke sites doormailed..
Anoniem: 382020
1 december 2010 11:57
Een website mag zelf weten hoe het zich gedraagd...kijk maar naar wikileaks, nog steeds bereikbaar. Alleen mag de regering van een land wel bepaalde eisen stellen voor wat betreft privacy. Toch weet je als gebruiker dat je ergens hebt ingestemd met de voorwaarden, dat je er mee akkoord bent gegaan, dus het is uiteindelijk aan de eindgebruiker toch?
Maar hier gaat het dus om de mensen die nog geen lid zijn van facebook en toch mails/spam van facebook ontvangen (meer bepaald uitnodigingen om lid te worden).

Overigens ben ik het ditmaal eens met facebook (ook al haat ik de site).
Persoon X die lid is van facebook geeft facebook toestemming al zijn vrienden aan te mailen.
Het is dan ook persoon X die de verantwoordelijkheid draagt (en jijzelf omdat je je emailadres aan persoon X hebt bezorgt)

Als je je email aan een collega geeft en die stuurt je vervolgens een hoop spam over kattenvoeding door omdat hij zo gek is op katten dan is dat toch ook niet de fout van de fabrikant van het kattenvoer?
Die fabrikant van kattenvoer verleidt je niet om diverse emailadressen van bekenden van jou op te geven. Dat is het grote verschil.
zodra de fabrikant van kattenvoer een formulier publiceert waarin ze mensen oproepen 'vooral de emailadressen van hun vrienden en kennissen' in te vullen zodat ze die kunnen mailen, is de fabrikant wél fout omdat die moet zekerstellen dat ze toestemming van de geaddresseeerde zélf hebben, en niet vane en derde... (in dit geval volgens de duitse email-wetgeving die opt-in voor zakelijke geautomatiseerde mails verplicht stelt).

enkel wanneer de fabrikant kan duidelijk maken dat zij de indruk hadden dat het ingevulde emailadres van de eigenaar was, is het niet strafbaar maar hier gaat het overduidelijk om een functionaliteit om emailadressen te harvesten die van derden zijn.
Overigens ben ik het ditmaal eens met facebook (ook al haat ik de site).
Persoon X die lid is van facebook geeft facebook toestemming al zijn vrienden aan te mailen.
Het is dan ook persoon X die de verantwoordelijkheid draagt (en jijzelf omdat je je emailadres aan persoon X hebt bezorgt)
Zo werkt het niet; ik kan geen toestemming geven voor mijn vrienden (of wie dan ook). Dat zou me wat zijn.
Dus jij vindt dat je vrienden mogen beschikken over een opt-in op elke spamdienst die er bestaat? Want dat is toch wat je hier mee aangeeft. Als ik jouw vrienden zover krijg me jouw email te overhandigen dan zou ik dus jouw mogen spammen. Met die toestemming kan ik dan zelfs elke spamfilter vermijden. Dat je me niet uit je inbox krijgt en me zelfs niet juridisch kan aanpakken omdat de verantwoordelijkheid dan bij je vrienden ligt neem je er dan maar bij?
Een website mag zelf weten hoe het zich gedraagd
Een website heeft zich aan de wet te houden in elk land waar het zich op richt. Het internet staat niet buiten de wet.
Wat een gejank zeg! Ik zie er het kwaad niet van in een friend finder te gebruiken... Ik zie alleen maar dat het handig is, en het is gewoon een tooltje om vrienden uit te nodigen om 'gezellig' net als jij lid te zijn, zitten verder geen verplichtingen aan vast en als je niet uitgenodigd wilt worden gooi je zo'n mailtje toch gewoon in je junk mail? Daar is dat ding voor: voor jou ongewenste berichten. Dat ze Facebook aanklagen omdat jou mail adres wordt gebruikt door een vriend van je die jou bewust uitnodigd...
Anoniem: 91169
@josttie1 december 2010 12:43
Dus jij vindt het niet vervelend als ik jou adres op diverse sites invoer? De spam die je dan ontvangt verwerk je zonder mokken?
Bekijk het ook eens van de andere kant. Je krijgt op een gegeven moment spam van allerlei organisaties, omdat mensen uit je MSN-lijst een keer ingelogd hebben op een site met hun MSN-account om hun adresboek te laten plunderen.
Hoe vaak ik wel uit naam van "vrienden" spam krijg met gratis dit gratis dat of gewoon ineens blijkt dat ik op een nieuwsbrief sta ingeschreven met mijn MSN-account... bah, verbieden die zooi.
Ja maar dat is gewoon de schuld van je vrienden.... Jou vrienden zorgen ervoor dat jou e-mailadres overal wordt verspreid, zij geven het aan op facebook dus het is niet de schuld van facebook dat iemand jou mailadres opgeeft, het is de schuld van je vrienden. Zij voeren jou mail adres zodat facebook hen een uitnodigingsmail stuurt, je vrienden zijn ervoor verantwoordelijk.

(Vervang vrienden gerust voor contactpersonen)
Dan kan op iedere site wel de 'mail a friend' functie eruitgehaald worden denk ik zo..

wordt lastig om ergens toestemming voor aan te vragen als ze je niet mogen mailen.. moeten ze dat eerst telefonisch toestemming vragen ?
Anoniem: 353962
@fommes1 december 2010 12:22
Inderdaad, is precies hetzelfde principe.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee