Duitse Hoge Raad: Facebooks 'vrienden zoeken' is onwettig

Sociale netwerken mogen niet-leden niet zomaar uitnodigingsmails sturen, vonnist het Duitse Bundesgerichtshof, de hoogste rechtsinstantie in het land. De manier waarop Facebook dat deed met de vriendenzoeker, was illegaal. Facebook onderzoekt of het zijn dienst moet aanpassen.

Het is ontoelaatbare, belastende reclame als niet-leden zonder nadrukkelijke toestemming mail krijgen van sociale netwerken om zich te registreren. Dat vonniste het Bundesgerichtshof donderdag in een zaak over de Facebook-functionaliteit 'vrienden zoeken'. Het maakt niet uit of het sociale netwerk als afzender bij de mails verschijnt of de bekende van de ontvanger.

Het ging in de zaak om de functie zoals die in 2010 bestond en de zaak duurt dan ook al zes jaar voort. Facebook-gebruikers konden hun contactenlijst uploaden waarna het sociale netwerk de gegevens kon gebruiken om mensen die nog niet op de site actief waren, uit te nodigen zich te registreren. Twee lagere rechtbanken oordeelden in 2012 en 2014 al dat Facebook hiermee privacyregels brak en zich van ongeoorloofde handelspraktijken bediende.

Het Bundesgerichtshof bevestigt deze uitspraken en wijst erop dat Facebook de gebruikers bij registratie onvolledig informeerde over de omgang met de data van contactenlijsten. Facebook verdedigde zich met de verklaring dat de mails slechts een 'technisch hulpmiddel' waren voor leden om hun eigen sociale netwerk uit te bouwen; het zou niet om reclame gaan.

Intussen heeft Facebook zijn vriendenzoeker wel enigszins aangepast. Na het importeren kunnen gebruikers afzonderlijk vrienden uitnodigen en ook is de lijst achteraf aan te passen. Het bedrijf onderzoekt volgens Der Spiegel nog wat de impact is van de uitspraak op de huidige implementatie van de dienst. Het vonnis reikt verder dan alleen Facebook: ook andere sociale diensten die vergelijkbare uitnodigingsmails sturen handelen mogelijk in strijd met de Duitse wet.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-01-2016 • 10:50

107

Reacties (107)

107
105
70
4
0
16
Wijzig sortering
Anoniem: 706671 15 januari 2016 11:37
Ik heb ooit facebook gemaakt en ik heb er nu spijt van Maar ik kan er geen van afscheid nemen niet omdat ik verslaafd ben aan facebook maar omdat 60 procent van Men contacten geen ander medium willen gebruiken zoals sms of dergelijke dus dan zit je vast
Wat je niet zegt is waarom je er spijt van hebt.

Volgens mij kun je niet "verslaafd aan Facebook" zijn, je bent verslaafd aan contact en aandacht. De natuurlijke behoefte aan gezelschap slaat door apps als Facebook door in een permanente drang c.q. verslaving. In eerste instantie is het de angst om er niet meer bij te horen, buiten de groep te vallen. Daarna is het een gewoonte zonder doel.

Ik las laatst dat mensen na een maand zonder alcohol een matiger drinkgedrag vertoonden. Probeer eens een maand zonder Facebook te leven, en kijk wat het je oplevert, en wat je erdoor mist. Wat is het je waard om je niet voortdurend met andermans niemendalletjes bezig te hoeven houden?

[Reactie gewijzigd door torp op 25 juli 2024 00:12]

Anoniem: 80487 @torp15 januari 2016 12:58
Probeer eens een maand zonder Facebook te leven, en kijk wat het je oplevert, en wat je erdoor mist.
Facebooks penetratie in onze maatschappij is dermate hardnekkig dat je gewoon niet meer op de hoogte bent van actualiteiten in je sociale kringen als je niet "meedoet" met Facebook. Zelfs senioren sturen tegenwoordig de feestdagwensen Facebook over.
Je kan het dus overboord gooien maar dan krijg je hetzelfde als je al je telefoons de deur uit zou doen. Of je TV. Of internet uberhaupt.

Ik heb daar ook niet zo'n probleem mee, in inhoudelijke zin, al moet ik nog altijd wel huilen over de controle die je hebt over je privacy.
Ik snap dat dat hun business is maar Facebook heeft de neiging om sluipend een giga volume comments en posts van je te verzamelen over langere tijdsbestekken en ik vind het persoonlijk niet zo nodig dat iets wat ik ooit eens ergens gezegd heb in een opwelling me 5 jaar later nog eens komt achtervolgen terwijl ik de context waarin ik dat riep allang weer kwijt ben. Vooral omdat ik op een Facebook lang niet zo goed nadenk over een reactie als bijvoorbeeld hier op Tweakers en er dus hier en daar wel eens wat onderbuik door glipt.
Ik heb graag heel overzichtelijk wat er van mij op Facebook staat, in de praktijk houd dat in dat ik eens in de zoveel tijd gewoon mijn account weggooi.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 25 juli 2024 00:12]

Facebooks penetratie in onze maatschappij is dermate hardnekkig dat je gewoon niet meer op de hoogte bent van actualiteiten in je sociale kringen als je niet "meedoet" met Facebook
Ik heb anders nergens last van. Ik draai volop mee in de maatschappij, maar heb niet zo'n behoefte aan sociale contacten zoals die heden ten dage op facebook aanwezig zijn. Het eeuwige geneuzel over zwarte piet, vuurwerk, vluchtelingen en gejank over wat men op dat moment aan het doen is. Het geeft me een bepaald soort vrijheid die ruim boven het sociale van facebook staat. Het geeft mij juist het gevoel een betere keuze te hebben gemaakt dan al die facebook addicten. Ik voel me ook een stuk doordenkender en volwassener door te zeggen dat ik geen facebook heb. Want het voelt allemaal zo puberaal en tokkie achtig aan. Want mensen willen alleen nog maar hun mening ventileren op zo'n manier dat het ronduit asociaal aan het worden is.

Daar komt ook nog eens bij dat ze je willen verplichten om je te legitimeren anders ben je gewoon je opgebouwde "vriendenkring" kwijt. Ik noem zoiets chantage en elitair terwijl facebook nou eigenlijk de achterbuurt van onze samenleving is.

Nee ik vermaak me prima zonder facebook. Het geeft je meer vrijheid dan dat je denkt.
Anoniem: 26447 @Yzord15 januari 2016 16:08
Ik heb er ook geen last van, maar aangezie
n wij alletwee gehandicaped zijn en niet buiten de deur kunnen komen is het wel handig dat Facebook, want de hele familie zit erop met mobieltjes en smartphones, helaas hebbn wij die niet, alleen een gewone ouderwetse telefoon uit 1964 die geen internet heeft of sms'jes kan versturen, hebben ook geen mobiel nodig omdat wij aan huis gebonden zijn, dus een beetje onzin. Verder ga je sneller een berichtje sturen per Facebook dan iemand die het net niet uitkomt opbellen, want nu is niemand gebonden gelijk te reageren als je kontakt wil hebben, met de telefoon hen je dat wel. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26447 op 25 juli 2024 00:12]

een telefoon uit 1964... oef

uit gevoel voor retro of noodgedwongen?
Waarom nieuw, het werkt altijd, nog nooit een minuut uitval gehad in de 48 jaar :) Dat kan ik niet zeggen van Ziggo, trouwens noem al de providers maar die internet en telefoon leveren, daar is het schering en inslag. IK kan bellen als er geen netspanning is of de ISP eruit ligt, zendmasten eruit liggen en noem maar op :)
Wie wil je bellen, als de rest er uit ligt? :)
Anoniem: 26447 @Adam2317 januari 2016 10:46
Wij oude zakken hebben allemaal zo'n oude jongen, we zijn te oud voor die nieuwe rotzooi
:)
je hebt helemaal gelijk hoor
Eens.

Ik ben nu op het moment van typen 1 jaar en 15 dagen facebookloos.
Als ik moet gaan vergelijken met wat ik gemist heb in de 3 jaar dat ik het heb en het jaar dat ik nu zonder ben, mis ik vrijwel niks belangrijks.

Hooguit uitnodigingen voor feestjes en dergelijke. Alle personen waar ik actief contact mee heb(of heb gehouden?) weten hoe ze mij kunnen bereiken.

Dan maar niet een "vrienden" kring van 300 mensen waarvan ik 260 niet meer gezien heb sinds het moment dat ik mijn diploma in ontvangst heb genomen.

Dit allemaal onder het mom van een goeie voornemen :)
Facebooks penetratie in onze maatschappij is dermate hardnekkig dat je gewoon niet meer op de hoogte bent van actualiteiten in je sociale kringen als je niet "meedoet" met Facebook.
Juist daar hebben ze al duizenden jaren op visite gaan voor gebruikt. Dan zie je nog eens iemand en is er geen big brother die alles over je schouder mee registreert.
Gewoon mee stoppen. Dan ben je de dwangmatigheid kwijt en vind je weer wat rust.
Ik ben goed op de hoogte en heb geen sociale media. Mensen maken zichzelf te veel wijs.
Ik mis m'n tv helemaal niet meer. En ben 6 jaar getrouwd geweest met een vrouw die alcohol haatte. Dus ook mijn alcohol-ver/misbruik is op een beduidend ander niveau dan voor ik haar ontmoette (zelfs jaren na de scheiding).
Na in mijn family word geen facebook gebruikt ;)
TV kun je rustig de deur uit doen hoor.
Ik heb tv en vaste telefonie de deur uit gedaan en facebook ook. Mis er echt helemaal niks aan. Ik bel gewoon, net als we tot 17 jaar geleden deden.

En weet je t bevalt super
Anoniem: 706671 @torp15 januari 2016 13:42
Omdat ik niet graag publiekelijk op het internet sta dat is de reden dat ik zo min mogelijk Online persoonlijke info zet bij mijn fb is alles voor vrienden voor zover ik kan en profiel foto is niet een selfie van mij ofzo maar eerder een sticker met daarop keep safe.

Dat heb ik enkele maanden geleden beslist om al Men foto's van het web te houden met als resultaat dat je er geen meer vind. Alleen vind ik het jammer dat reacties op bijvoorbeeld Belgische website die ik like op fb wel in Google alweer staan.
Anoniem: 260522 @torp15 januari 2016 23:46
vorig jaar heb ik na mijn verhuizing een tijd lang zonder internet gedaan.
5 maanden alleen af en toe mail checken op mn telefoon.
Ik moet zeggen dat dat wel een verademing is!
Maar nu toch maar weer een fijne internetverbinding omdat je tegenwoordig dus echt niet meer zonder kan.
Ik zou graag een maand zonder Facebook doen, maar het probleem is dat ik dan niet op de hoogte ben van evenement in mijn omgeving. Zou ik geen Facebook gebruiken, zou ik bijvoorbeeld niet weten wanneer de Nederlanders in mijn omgeving samenkomen, wanneer er weer een bordspelavond georganiseerd wordt (en waar) en meer.

Ik gebruik Facebook zelf zeer weinig (ik laat Instagram m'n foto's uploaden), behalve voor events en wat specifieke groepen. Het liefste zou ik Facebook helemaal verbannen, maar de "angst" om niet op de hoogte te zijn van evenementen houdt me tegen.

Dan maar Facebook behouden en gewoon weinig tot niet gebruiken.
Als de evenementen aangemaakt worden als evenement op facebook en je facebook met je agenda synchroniseert dan heb je facebook zelf niet meer nodig om te kunnen zien wanneer de evenementen zijn. Dit zit standaard in ios verwerkt, maar ga er van uit dat andere besturingssystemen iets soortgelijks kunnen. Ik gebruik zelf facebook hooguit eens per week, maar de evenementen zie ik wel voorbij komen zodra ik mijn agenda app open.
Hmm, dit ga ik eens uitzoeken dan! Maar je hebt nog wel een Facebook-account nodig, neem ik aan? Want dan is het niet veel anders in principe :)
Klopt je hebt er wel een account voor nodig, en degene die het op facebook plaatst moet er wel een evenement van gemaakt hebben (foto's en dergelijke werkt niet) ze zullen dus echt een agenda punt met datum en/of tijd moeten hebben gemaakt.
Als jou vrienden niet respecteren dat je fb afschaft en niet aan je denken, je uit het oog verliezen, je geen uitnodiging sturen dan zijn het geen echte vrienden.

Sociale media zijn een platform voor ellebogen. Je positioneert jezelf constant in zodat je in beeld blijft want god verhoede dat men je vergeet. Het lijkt wel een drama serie over rijken aan het hof van de koning, die plannen en plotten opdat hun dochter maar in het vizier blijft van de prins, zodat ze omhoog kan trouwen.

Ik stel me zo'n bordspel avond voor, waarin iedereen lief tegen elkaar doet maar ergens van binnen goed snapt dat je er alleen bent omdat je makkelijk te bereiken was en dat als je je fb account zou sluiten, dat 2 jaar later iemand ineens bedenkt waar die RVervuurt eigenlijk is gebleven. Aan de oppervlakte is alles koek en ei. Maar daaronder is een boel desinteresse en gemakzucht.

fb beheert je vrienden zodat men zelf niet meer de telefoon hoeft te pakken. Je hoeft geen 'werk' te maken van je vrienden, want dat kost te veel moeite.
Mensen van die bordspelavond zijn ook niet echt vrienden, gewoon een groep vreemden die bordspellen speelt en elkaar op die manier leert kennen. Ik weet bijna zeker dat als ik vaker kom, ik ook wel buiten FB in contact kom met wat mensen :)

Maar je hebt zeker gelijk met het ellebogen, zo heb ik er nog nooit naar gekeken.
Onzin, ik had ook Facebook en heb mijn account verwijderd (Voor zover facebook dat toelaat dan).
Wil mijn kennissen kring mij benaderen zullen ze dat op een andere manier moeten doen.
Willen ze dat niet, dan is het vast niet zo interressant dat ik het niet kan missen.

Als ik jou verhaal aanhoor moet je een keer echt in de spiegel kijken of jij echt wel van facebook af wil. Want technisch gezien is dat niet zo moeilijk. De enigste die je tegenhoud ben jezelf.
Niet afwimpelen op vrienden/familie/kennissen.
I agree! Als het echte vrienden en familie zijn dan weten ze je anders ook te benaderen. Daar hebben ze geen facebook voor nodig, maar gebruiken gewoon nog hun mobiel. Helaas is WhatsApp ook van Facebook en dat wordt wel een steeds hardnekkiger probleem. De integratie tussen WhatsApp en Facebook gaat nog intensiever worden.
[...] omdat 60 procent van Men contacten geen ander medium willen gebruiken zoals sms of dergelijke dus dan zit je vast
Al eens bellen of e-mailen geprobeerd?
Als je werkelijk alleen facebook en geen telefoon, e-mail of sms hebt, moet je je werkelijk toch een afvragen of je een (a-)sociale facebook kluizenaar bent.
Gewoon verwijderen simple ik ben er 3 jaar gelden gestopt omdat ik gewoon geen zin meer had om ruzies van vrienden of familie of farmvile of candy en nog checkin of allerlei rare dingen ben net uit de douche aan te zien.

Zelfs je collega's of op je werk of je baas kan je controleren daarom zeg ook tegen de meeste mensen creëer een ander Facebook voor je werk of scherm je Facebook af of voeg geen collega's op je social media of als je solliciteert pas op.

Het enige wat zou gebruiken is Linkin voor werk buiten dat nee
Eigenlijk vind ik Facebook ideaal voor de privacy. Ik beheer een besloten groep van de basisschool van mijn kinderen. Ik maak veel foto’s van gebeurtenissen op school en deel ik dan via de groep. Ook andere ouders delen veel foto’s. En veel ouders vinden het fijn wat betrokken te zijn bij de school en te zien wat er speelt en leeft.

Maar omdat het toch om kinderen gaat, wil ik niet dat de foto’s vrij toegankelijk zijn op internet. Middels een besloten groep valt het erg goed af te schermen. En elke ouder die zich aanmeld kan ik vrij eenvoudig “screenen” door even door z’n persoonlijke Facebook pagina te scrollen.

Helaas voor de mensen die geen Facebook hebben. Maar ik zie geen betere en veiligere oplossing dan dit.
Facebook en privacy? Is dit een grap? Ik neem aan dat je toen je Facebook aanmaakte, de voorwaarden gelezen hebt?

Hier twee stukjes uit de voorwaarden:

Artikel 2.1
Voor inhoud waarvoor intellectuele-eigendomsrechten gelden, zoals foto's en video's (IE-inhoud), geef je ons specifiek de volgende toestemming met inachtneming van je privacy- en toepassingsinstellingen: je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie voor het gebruik van IE-inhoud die je op of in verband met Facebook plaatst (IE-licentie). Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd.

Artikel 9.1
Je geeft ons toestemming je naam, profielfoto, inhoud en informatie (zoals een merk dat je leuk vindt) te gebruiken voor commerciële, gesponsorde of gerelateerde inhoud die door ons wordt aangeboden of verbeterd. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een bedrijf of een andere entiteit toestaat ons te betalen om je naam en/of profielfoto met je inhoud of informatie te tonen, zonder dat je daarvoor compensatie krijgt. Als je een specifieke doelgroep hebt geselecteerd voor je inhoud of informatie, respecteren we bij het gebruik je keuze.

Hierin staat dus dat alles wat jij op Facebook plaatst, door hen gebruikt mag worden voor allerlei doeleinden. Ik zelf zou Facebook dus niet echt omschrijven als "ideaal voor de privacy".
"Als je een specifieke doelgroep hebt geselecteerd voor je inhoud of informatie, respecteren we bij het gebruik je keuze."

Dat stukje in de tekst die je citeert is essentiele informatie, en zorgt ervoor dat een besloten groep wel degelijk sterk verhoogde privacy oplevert itt een openbare groep. Dit geld ook voor gebruikersprofielen overigens.
Ik begrijp jullie kanttekeningen hoor. Toch is het in mijn ogen nog steeds de ideale manier. De meeste mensen hebben een Facebook account. En als er iets gepost wordt zijn ze meteen op de hoogte. Voor alle andere scenario’s moeten mensen ook een account aanmaken. Een eigen server draaien is echt veel te omslachtig. En een veel groter beveiligingsrisico omdat ik geen zin heb elke maand weer beveilingspatches te installeren. Ook de gebruiksvriendelijkheid met foto’s/albums/video’s uploaden is bij lange na niet zo gebruiksvriendelijk als facebook.

En ik geloof niet dat facebook foto’s uit een besloten groep ineens openbaar gaat maken. Een besloten groep is niet voor niets besloten. Dit zou ze echt een shitstorm aan kritiek opleveren.
In het artikel gaat het om de privacy van mensen die helemaal geen Facebook account hebben. Die wordt ook nog op wel meerdere manieren geschonden dan alleen met deze mails.
Je zou het kunnen hosten op een eigen server/VPS met open source software zoals bijvoorbeeld Drupal of Jango. Mits goed gehost is dit veiliger en beter omdat je anderen niet hoeft te verplichten gebruik te maken van FB.
Waarom een eigen server of VPS? Dat is nogal overkill voor een paar kinderfoto's, en als een leek die er geen kaas van heeft gegeten een server moet beheren breekt vaak de beveiligings pleuris uit. Serveraids krijg je dan.

Hou het dan gewoon lekker bij shared hosting... Stuk goedkoper, wordt voor je onderhouden: en waarschijnlijk nog een autoinstaller voor een cms/fotoalbum ook.
Al moet je er rekening mee houden dat lang niet iedereen genoeg snapt van de magerie om dit te doen, noch de tijd ervoor heeft.
Griezelig dat je niet beseft dat je als groepsbeheerder niet beseft dat alle foto's en alle zichtbare (en onzichtbare) interacties met die foto's gebruikt worden om je te profileren. Met de huidige gezichtsherkenningstechnieken geef je je kinderen (en die van andere ouders) een fb-profiel (zonder daadwerkelijk een profiel aan te maken). Er zijn zat alternatieven voor fotosharing binnen een beperkte groep.
Als er ergens een bedrijf met argusogen onder de loep gehouden wordt, dan is het wel Facebook.
Er zijn zat alternatieven voor fotosharing binnen een beperkte groep.
En al deze alternatieven... hebben allen geen reclame inkomsten verdien model? En worden deze alternatieven ook zo scherp in de gaten gehouden? Zijn deze alternatieven ook zo transparant over hun beleid? Is de beveiliging ook minstens net zo hoog als Facebook? Is het ook net zo makkelijk iemand de screenen door even door iemand zijn profiel te scrollen?

Ik denk dat je Facebook zijn fotodetectie ook zwaar overschat. Zelfs als ik een duidelijke foto van mijn vriendin upload komt hij met allemaal verkeerde "tag" voorstellen.
Je geeft FB op die manier foto's (met rechten) + comments/friends om een profiel te maken van die kinderen voor ze zelfs een eigen account hebben.

Ik zou zulke dingen zelf nooit via facebook regelen. Niets is gratis en bij FB is de geldeenheid persoonlijke informatie. Zo zie ik het plaatsen van die foto's als het uitgeven van andermans 'geld'. Die virtuele valuta kan FB makkelijk omzetten in echt geld: HET doel van het bedrijf. Met hun beurscijfers, belanghebbenden en macht, weet je gewoon dat ze er alles aan zullen doen om zo veel mogelijk en steeds meer winst te maken. Dit leidt sowieso tot misbruik.

De virtuele valuta wordt grotendeels omgezet naar echt geld via advertenties. Over reclame zijn enorm veel studies uitgevoerd. Er bestaan zoveel psychologische trukken om mensen dingen te laten doen die ze anders nooit gedaan zouden hebben. Stel je voor hoe dit de komende decennia evolueert, waar processorkracht vergroot zodat datamining versnelt, waar AI en neurale netwerken verwacht worden 'slimmer te zijn dan jou'. De data die je hebt gepost blijft staan en je kan die hoogstwaarschijnlijk nooit meer verwijderen. Bedrijven als deze hebben de macht om de heilige graal in de politiek - stemgedrag - te beïnvloeden enz.. hoe kom ik hier terecht?.. :P

Dat wetende, zou ik eerst alle alternatieven uitproberen vooraleer kinderen in dit mileu te trekken. Je bent 1 van de velen die ze afhankelijk maakt van een dienst waarvoor jij gekozen hebt dat ze zullen betalen met hun gegevens. Normaal gezien spring je na enkele jaren over naar een alternatieve dienst die beter is (vraag/aanbod), maar FB probeert een soort van lock-in te creëren. Hoeveel mensen hebben al gepost dat ze geen FB-account willen, maar maken die zin af met te zeggen dat ze er uiteindelijk wel een moesten maken.

Ik overdrijf wel wat in mijn redenering, maar zelf blijf ik bij het punt dat je als autoriteit (hier leerkracht) steeds een privacy/geldneutrale oplossing moet voorzien, al verlies je enorm veel functionaliteit t.o.v. de evil alternatieven.

[Reactie gewijzigd door FlaffTweakr op 25 juli 2024 00:12]

Klasbord.nl werkt voor onze basisschool goed. Ook een aparte app voor.. leuk om bij te blijven.. of een verzoekje van uit de juf of een ouder als begeleider mee kan fietsen naar een museum/schaatsen.

En de mogelijkheid om als ouders ook een vraag te stellen richting de juf.

Wel jammer dat Klasbord.nl zijn beveiligingsresultaten etcetra niet publiekelijk aanbied.

[Reactie gewijzigd door Falcon op 25 juli 2024 00:12]

Je mag sowieso geen foto's maken van kinderen en online posten zonder toestemming van de ouders. Dit mag ook niet in een afgeschermde omgevening wat mijn inziens Facebook per definitie niet is!
Van de kinderen apart is dat dubieus ja, al willen veel ouders die foto's graag hebben en vinden uitwisselen via FB prima.

Maar van groepen kinderen, oa tijdens een uitje?
Daar heb je ivm openbare ruimte geen expliciete toestemming voor nodig vzviw.
Lijkt me wel een twijfelgeval, gezien die openbare ruimte (eg de klas, speelplaats, turnzaal, ...) toch niet zo openbaar is. Ik moest toestemming geven (of weigeren, wat ik in dit geval ook deed) om foto's te laten publiceren op de website vd school. Ik hou ook van de foto's de klas te zien maar dat gebeurt op een privé-blog met pwd van de leraressen. Het zeker niet perfect, maar van fb weet je gewoon dat de foto's zullen gebruikt worden voor doelstellingen die niet ten faveure zijn van het kind, noch van jezelf als ouder.
het vrienden zoeken gedeelte bewijst dat fb nog teveel weet. ik heb een fb account voor de sportclub en allen dat. echter ik krijg een telefoontje van iemand, en de volgende dag krijg ik die als vriendvoorstel. dus fb melkt (via messenger/fb app) je bel historie en wie weet wat nog meer. niet die van mij, maar indirect toch ook. ontoelaatbaar! als whatsapp(ondedeel fb) dat ook gaat doen ga ik aansturen op andere chat dingen.

[Reactie gewijzigd door leuk_he op 25 juli 2024 00:12]

Mooi. Ik krijg deze mails ook vaak, wil niet in de DB van facebook staan, daarom bounce ik ook alle mail van *@*.facebook.com (ze gebruiken vaab random subdomeinen)
Aangezien je die mails krijgt, sta je al lang in de DB van facebook en is er dus al een (vrij mager) profiel van je. Facebook ontkom je niet meer aan wanneer er mensen in je omgeving het gebruiken en fratsen uitvoeren zoals hun contactgegevens uploaden (of bijv. foto's waar jij ook op staat). Wanneer meerdere mensen dat doen, kunnen ze zelfs je complete sociale in kaart bepalen. Koppel dat weer aan psychologische profielen (mensen in groepen vinden vaak dezelfde dingen leuk) en facebook kent je al bijna beter dan je eigen moeder ;)

En dat vind ik ergens het enge van sociale netwerksites. Zelf heb je eigenlijk 0,0 keuze, je sociale omgeving maakt die keuze voor je.

[Reactie gewijzigd door Standeman op 25 juli 2024 00:12]

Oh, ik heb een nieuw domein op een ander IP-adres en draai uBlock Originele, facebook zal het moeilijk hebben met mij te tracken.
Het gaat niet om het tracken op basis van IP. Het gaat om wat anderen over je te melden hebben en in hoeverre je daar data uit kan extrapoleren. Eigenlijk is het een stukje social engineering.

Case: Alice en Bob zijn vrienden van je en hebben een FB profiel en hun contactgegevens geupload. Alice zet op FB "Keihard gezopen met Bob en picob in $cafe afgelopen vrijdag" met een leuke fototje van jullie drieën er bij.
  • Facebook weet je naam, telefoonnummer en e-mail adres.
  • Facebook weet nu waar je was afgelopen vrijdag
  • Facebook weet je dat je alcohol gedronken hebt die avond
  • Facebook weet hoe je er uit ziet, want Bob en Alice hebben zichzef getagged.
En dat aan de hand van 1 berichtje op facebook ;)

Ik durf niet te zeggen dat facebook dit ook daadwerkelijk doet bij mensen zonder account, maar het is zeker mogelijk!

[Reactie gewijzigd door Standeman op 25 juli 2024 00:12]

Ik had tot voor kort geen FB account, maar moest er uiteindelijk toch één aanmaken om lod te kunnen worden van een gesloten groep. Ik voeg bewust geen vrienden toe, zet geen enkele info op mijn profiel en heb de privacysettings zo hoog mogelijk ingesteld. Cookies worden altijd opgekuist bij het afsluiten van mijn browser en ik heb Ghostery draaien. Als je dan ziet hoe goed FB toch mogelijke vrienden kan suggereren, dat zijn allemaal mensen die ik ook effectief ken... Dan is er geen twijfel over dat facebook serieus de privacy schendt.

Zowel Facebook als Google hebben zeker tonnen data over zowat alle internetgebruikers, willen of niet!
Dat komt omdat jouw real-life vrienden bewust of onbewust informatie met Facebook deelt over jou. Sta jij ben hen in het adresboek, en ze geven aan Facebook toegang tot dat adresboek, dan ben je al gekend. Dat is ongetwijfeld een van de mogelijkheden waar jij niets aan kan doen.
Niet enkel Facebook en Google. Die vallen relatief gezien nog best mee, want omdat die in de schijnwerpers staan zijn die nog enigszins gematigd en behoorlijk transparant.

Het zijn de onbekende partijen, en helaas zijn daar veel van, die je moet vrezen. Die verzamelen ook offline data, die weer wordt aangevuld met je online profiel en dat wordt integraal verkocht...

Facebook en Google verzamelen data voor advertentie doeleinden, en verkopen die data niet aan derde partijen. Veel andere partijen, waarvan je voor 99% waarschijnlijk nog nooit heb gehoord, hebben vaak nog meer data van je en verkopen dat wél door.

Als je je echt zorgen maakt om je privacy, kan je beter gaan lobbyen dat het verzamelen van, en de handel in, die data wordt verboden. Bij Facebook/Google blijft de data tenminste nog bij Facebook/Google, wat dat betreft zijn ze een stuk netter dan de anderen... Al is dat puur uit eigen belang natuurlijk, maar toch.

Trouwens, een linkje leggen tussen je vrienden en collega's is niet bepaald moeilijk nadat je een profiel hebt aangemaakt en een groep hebt gejoined.
linkedin is al enger...
Ik durf niet te zeggen dat facebook dit ook daadwerkelijk doet bij mensen zonder account, maar het is zeker mogelijk!
Die kans is helaas wel heel erg groot, dat ze je wel tracken.
Zie "Belgische rechter beveelt Facebook te stoppen met tracking zonder toestemming"
En zo verzamelen extreem veel informatie over je. Op lange termijn kunnen misschien wel honderden mensen jouw e-mail adres met FB hebben gedeeld, al die mensen worden aan jou gelinkt. Maar het gaat natuurlijk verder, want dan heb je nog de interesses van al die mensen, vrienden van vrienden enz.

Dus wanneer jij als 'nieuwe' gebruiker registreer, dan krijg je opeens heel veel voorstellen om mensen en interesses toe te voegen aan je account, en die zijn ook heel accuraat, want als jij je bevindt in de wereld van ICT, en heel veel van jouw mail contacten/potentiele vrienden, hebben bijvoorbeeld de pagina van Tweakers geliked, dan komt die bij jou ook langs als voorstel.

Het zou denk ik ook wel interessant zijn dat Tweakers hier een keer een artikel over maakt, en dan een account die veel contacten kent (en dus ook de nodige uitnodigingen heeft gehad), om dan een FB account aan te maken om te zien tot in hoeverre ze al een profiel hebben klaar staan voor jou, om dan alleen nog even op accepteren te klikken.
Mooi. Ik krijg deze mails ook vaak, wil niet in de DB van facebook staan, daarom bounce ik ook alle mail van *@*.facebook.com (ze gebruiken vaab random subdomeinen)
Ze gebruiken random subdomeinen om spamfilters te omzeilen? Dat is een zware beschuldiging waarvan ik denk dat je die geheel niet waar kan maken. Ik snap best dat je geen fan van Facebook bent maar om nou met halve waarheden te gaan smijten...
Ik heb nooit het woord spam genoemd, misschien maken ze gebruik van random subdomeinen omdat ze meerdere maservers hebben?
Een goede zaak. De hoeveelheid ongewenste mails ik krijg van o.a. Facebook en LinkedIn is verschrikkelijk. Ik heb er natuurlijk niet voor niets voor gekozen daar geen account te nemen.
Een goede zaak. De hoeveelheid ongewenste mails ik krijg van o.a. Facebook en LinkedIn is verschrikkelijk. Ik heb er natuurlijk niet voor niets voor gekozen daar geen account te nemen.
Hoewel dit op het eerste gezicht een goede zaak lijkt, is het verstandig om in het achterhoofd te houden dat dit een Duits vonnis is. In die Heimat hebben ze wat strengere privacy regels dan in ons kikkerlandje.

Ik ga er vooralsnog van uit dat dit vonnis volledig nutteloos zal blijken voor Nederland. Helaas.
Tot er een Duitser met nl emailadres ook klacht indient...
En dan? Als het Facebook bekend is dat het een Duitser is wel ja, maar dan is dat alsnog enkel boeiend voor die Duitser.
Anders maakt het totaal geen verschil... Ook als het een Duitser is die in NL woont met een NL/internationaal mail adres, boeit de Duitse uitspraak alsnog totaal niet. Duitse wetten en uitspraken gelden niet voor mensen en bedrijven in NL.
Een duitse duitser in duitsland met een .nl adres kan ook hoor. En dan valt het nog steeds onder duitse jurisdictie.
Ja, dat zeg ik toch? :)
Zolang het Facebook maar bekend is dat het een Duitser in Duitsland is, is die wetgeving van toepassing.

Trouwens, mensen uit andere landen die lange tijd in Duitsland verblijven genieten ook van die wetgeving natuurlijk. Zolang t vanuit Duitsland gebeurt mag het niet. Zodra t vanuit een ander land gebeurt mag het wel.
Dus als die Duitser vanuit zijn huis in Duitsland zijn nl adres checkt en facebook mail ziet, dan is facebook in overtreding?
Nee, als die Duitser in Duitsland Facebook toegang geeft tot z'n mailbox om contacten te zoeken moet FB zich aan de aangepaste regels houden, of ie nou een .nl, .de of een .no heeft maakt niet uit.
Dan heb je dit aan je contacten/vrienden te danken. Ze gaan immers niet actief op zoek naar jouw emailadres.
De ergste die ik ooit heb meegemaakt is Twoo. Ik ontving van iemand een mail met haar foto, die zich daar (zo bleek later) helemaal niet van daarvan bewust was, met de tekst dat zij mij wilde toevoegen op Twoo en daarna kom je zonder je echt ingeschreven te hebben niet meer van de twoo mailtjes af met dames die zgn contact zoeken maar waarschijnlijk ook van niets weten. Die tent mogen ze wat mij betreft dichtgooien.

[Reactie gewijzigd door tipper op 25 juli 2024 00:12]

Anoniem: 532339 15 januari 2016 10:57
In Duitsland is alles zo een beetje in strijd met de Privacy wet. Snap wel de achtergrond. Als Nederlander had ik er eerst moeite mee, maar waardeer het wel nu, al gaan ze soms wel héél erg ver.

Met andere dingen lopen ze hier wel erg achter, bijv. het feit dat als je een contract hebt, dan word deze automatisch vernieuwd als je voor 3 maanden voor het afloopt niet hebt afgezegd. Meeste contracten zijn ook nog eens 2 jaar minimaal (tv, gym etc.)
Als je initiele contract afgelopen is, en je wordt automatisch vernieuwd heb je, op enkele uitzonderingen na, het recht op per maand op te zeggen.

http://www.iusmentis.com/...jgend-opzeggen-verlengen/
Anoniem: 532339 heeft het over Duitsland en jij haalt een Nederlandse wet aan.

[Reactie gewijzigd door Moonsugar op 25 juli 2024 00:12]

ik begreep het denk ik niet goed toen hij in zn tweede alinea "hier" zei. ik dacht dat hij hier in nederland bedoelde.
dat vermoeden had ik al ;)
Kijk in Duitsland in Berlijn eens op streetview. Je ziet niet zelden hele gebouwen "weggeblurd" vanuit elke hoek. Blijkbaar kan dat daar.
Ik heb tot op heden nog steeds geen Facebook. ook niet gehad en ook niet onder een alias.Niet uit principe, maar gewoon niet niet.
Ik erger me er wel aan dat ik er steeds minder omheen kan. en dat het gezeur om er een te starten steeds verder toeneemt.
Ik weet zeker dat Facebook meer over me weet dat ik me kan voorstellen. Het moet gewoon door mijn vrienden komen en het bijhouden van mijn surf gedrag.
Ik weet zeker dat Facebook meer over me weet dat ik me kan voorstellen. Het moet gewoon door mijn vrienden komen en het bijhouden van mijn surf gedrag.
Tegen dat laatste kan je je in ieder geval wel wapenen. Adblockers kunnen, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ook gebruikt worden om third-party spul dat voor jouw geen toegevoegde waarde heeft (zoals social media buttons) buiten de deur te houden. uBlock Origin heeft daar bijvoorbeeld lijsten voor meegeleverd.

'Helaas' is het een vrij land. Je mag achter iemand zijn rug om over iemand praten en roddelen, zolang je maar geen smaad/laster verspreid. Je kan de kudde niet tegenhouden die met het verstand op nul informatie over jou gratis weggeeft aan Facebook.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 00:12]

Disconnect doet net wat meer dan een adblocker. Je kan ook precies zien hoe je gevolgd wordt
Ziet er leuk uit dat Disconnect, maar ja wat verzamelen hun allemaal?
Je kan beter Privacy Badger gebruiken van de EFF: https://www.eff.org/privacybadger

Bij Disconnect is het moeilijk te zeggen hoeveel data zij van jou krijgen.
Ik weet dat je er omheen kan werken, maar het zou niet nodig moeten zijn.
Mijn whatsapp zal ook wel bijdragen aan een functie profiel. Het ongebreidelde aaneenknopen moet beter worden ingericht. zeker als men op een gegeven momoment zelf "ontbrekende" gegevens aan gaat toe voegen die uit adresboeken van vrienden of derden komen.

Voor de duidelijkheid, ik ben niet extreem in privacy, maar ieder moet gewoon zijn eigen ding kunnen doen binnen de wet of wat maatschappelijk geaccepteerd is.

[Reactie gewijzigd door dollyking op 25 juli 2024 00:12]

Misschien kunnen digitale burgerrechten bewegingen je helpen om hier wat aan te doen. Want als heel veel mensen hierover melden kan er wellicht samen meer druk uitgeoefend kan worden.
Een emailtje met vragen naar Bits of Freedom, Stichting Privacy First of Vrijbit is niet gek veel moeite.
LinkedIn doet precies hetzelfde. Daar heb ik nooit een profiel aangemaakt, maar ik krijg bijna dagelijks email van personen die ik wel ken en waarschijnlijk LinkedIn hebben, om met hen te "netwerken".
Ik kan me bijna niet voorstellen dat die personen echt om de dag vragen om in hun "netwerk" te komen.

Of iemand anders heeft ooit een profiel voor mij gemaakt, want ik snap er verder weinig van hoe ze mijn email adres hebben.
"Ik kan me bijna niet voorstellen dat die personen echt om de dag vragen om in hun "netwerk" te komen."

Dat zal je nog verbazen. ;(
Sommige mensen doen er ALLES aan om maar boven de 500 connecties te komen. Om helemaal gek van te worden. Ook gewoon steeds een andere uitnodiging sturen.
Het gekste dat ik heb meegemaakt is dat eentje blijkbaar de zaak had gebeld om te vragen met mij te spreken (neen, maak maar een afspraak) en toen vroeg of ze anders wilden doorgeven dat hij al een paar uitnodigingen had verstuurd maar ik nog steeds niet geaccepteerd had. :/

Sommige mensen zijn echt knettergek.
Normaal krijg je 1 uitnodiging, en vervolgens binnen 2 weken een stuk of 2 a 3 herinneringen, en dan houdt het behoorlijk op...
Sommige mensen zijn echt knettergek.
Sommige? De meeste. ;)
Twitter kan er ook wat van.
Ik heb ooit een account aangemaakt omdat ik een api key nodig had.
Maar nu krijg ik telkens een mail met ken je deze mensen en geen idee hoe ze het doen maar het zijn bijna altijd bekende mensen. En unsubscribe is geen optie omdat ik dan al het devoloper nieuws ook niet meer krijg.
Dit is fantastisch nieuws voor Facebook, LinkedIn, etc. Zei zijn nu groot genoeg, dat ze er wel komen met word of mouth , etc. Een kleine startup kan dus nooit zo makkelijk een customer base opbouwen.

De buit is al binnen!
Dan heeft Linkedin en kornuiten ook een probleem.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.