Sociale netwerken mogen niet-leden niet zomaar uitnodigingsmails sturen, vonnist het Duitse Bundesgerichtshof, de hoogste rechtsinstantie in het land. De manier waarop Facebook dat deed met de vriendenzoeker, was illegaal. Facebook onderzoekt of het zijn dienst moet aanpassen.
Het is ontoelaatbare, belastende reclame als niet-leden zonder nadrukkelijke toestemming mail krijgen van sociale netwerken om zich te registreren. Dat vonniste het Bundesgerichtshof donderdag in een zaak over de Facebook-functionaliteit 'vrienden zoeken'. Het maakt niet uit of het sociale netwerk als afzender bij de mails verschijnt of de bekende van de ontvanger.
Het ging in de zaak om de functie zoals die in 2010 bestond en de zaak duurt dan ook al zes jaar voort. Facebook-gebruikers konden hun contactenlijst uploaden waarna het sociale netwerk de gegevens kon gebruiken om mensen die nog niet op de site actief waren, uit te nodigen zich te registreren. Twee lagere rechtbanken oordeelden in 2012 en 2014 al dat Facebook hiermee privacyregels brak en zich van ongeoorloofde handelspraktijken bediende.
Het Bundesgerichtshof bevestigt deze uitspraken en wijst erop dat Facebook de gebruikers bij registratie onvolledig informeerde over de omgang met de data van contactenlijsten. Facebook verdedigde zich met de verklaring dat de mails slechts een 'technisch hulpmiddel' waren voor leden om hun eigen sociale netwerk uit te bouwen; het zou niet om reclame gaan.
Intussen heeft Facebook zijn vriendenzoeker wel enigszins aangepast. Na het importeren kunnen gebruikers afzonderlijk vrienden uitnodigen en ook is de lijst achteraf aan te passen. Het bedrijf onderzoekt volgens Der Spiegel nog wat de impact is van de uitspraak op de huidige implementatie van de dienst. Het vonnis reikt verder dan alleen Facebook: ook andere sociale diensten die vergelijkbare uitnodigingsmails sturen handelen mogelijk in strijd met de Duitse wet.