Toshiba propt 32GB aan opslag op nieuw sd-kaartje

Opslagfabrikant Toshiba legt de lat voor de opslaggrootte van sd-kaarten fors hoger. De fabrikant zal begin volgend jaar een opslagkaart van maar liefst 32GB op de markt brengen.

Toshiba SD 32GBDe nieuwe SD-M32G zal vanaf januari beschikbaar zijn. Toshiba is hiermee naar eigen zeggen de eerste fabrikant ter wereld die een sd-kaart met 32GB opslagruimte introduceert. De huidige generatie opslagkaarten blijft veelal beperkt tot 8GB.

Overigens is niet alleen de opslag van het sd-kaartje groot, ook het prijskaartje is met 700 dollar fors te noemen. Behalve de 32GB-versie, zal Toshiba ook nog een 16GB- en 8GB-versie introduceren. Het 16GB-kaartje gaat over de toonbank voor ongeveer 350 dollar.

De maximale schrijfsnelheid van de nieuwe opslagkaarten is 6MB per seconde. De fabrikant behaalt hiermee voldoende schrijfsnelheid om de sd-kaarten het label ‘class 4’ te laten dragen.

Naar verwachting zal Toshiba de drie nieuwe varianten tijdens de internationale IFA-beurs, die van 31 augustus tot 5 september in Berlijn wordt gehouden, tonen.

Door Wilbert de Vries

24-08-2007 • 13:25

125 Linkedin

Reacties (125)

125
117
25
10
0
0
Wijzig sortering
Het is op zijn zachtst gezegd kortzichtig om te denken dat zo'n kaartje alleen voor fototoepassingen is. Met 6MB per seconde kun je toch redelijke DVD-kwaliteit video wegzetten op zo'n kaartje, dus ideaal voor digitale hobby-filmcamera's.

edit: 6MB, megabyte, dat is dus dik DVD-kwaliteit, en wel meer dan dat. HD kwaliteit zelfs dus.

[Reactie gewijzigd door TheLunatic op 24 augustus 2007 13:39]

Inderdaad. Als dit soort kaartjes binnen afzienbare tijd goedkoop massa-geproduceerd kunnen worden, zou je dat hele HD-DVD vs. Blu-Ray verhaal zo het raam uit kunnen gooien :)

Het enige nadeel is het formaat, het zou zonde zijn om zo'n kaartje in een casing van DVD-formaat te verkopen, maar alleen dan kan er cover art op :+
Vergeten dat ze van de LP ook naar CD formaat zijn gegaan 8)7
Maar even wat serieuser de Nintendo DS kaartjes zijn ongeveer van het SD formaat en die hebben ook een redelijk net doosje wat kleiner is dan dat van de DVD dus ik voorzie niet zoveel problemen op dat vlak hoor :).
Anders moet je nog maar eens naar de doosjes kijken waar de UMD cartridges in zitten :) die zijn nog smaller (wel iets langer }:O )
Iedereen zien in deze dingen nog toapssingen voor camera's maar ik denk dat het toch interessanter is om je hele fotobilbiotheek en bijvoorbeeld ook je complete muziekcollectie daarop te zetten en altijd bij je te hebben.
haha um gehele muziek collectie??
denk dat voor vele dat zou betekenen dat er 300GB+ kaartjes moeten komen :)

bij mij iedergeval wel :)
Class 4, dus de minimale snelheid is 4mb/s ? Maar een SD-kaart heeft geen spinning en dergeljike, waarom is de maximale snelheid dan niet tegelijkertijd de minimale?

32GB lijkt veel, maar met de opkomende 12mp camera's...
Class 4, dus de minimale snelheid is 4mb/s ?
Op dezelfde manier dat de minimale snelheid om de snelweg op te mogen 60km/u is.

Om het class 4 logo te mogen voeren, moet hij minimaal 4MB/s kunnen.

Maar blijkbaar haalt hij de 6MB/s niet (of niet altijd?), anders had hij wel het class 6 logo mogen voeren

edit:
ja, dat bedoel ik natuurlijk. Je moet 4mb/s kunnen om het (4) logo te mogen voeren en je moet minimaal 60km/u kunnen om de snelweg op te mogen. Ik licht het gebruik van het woord minimaal toe, ik geen geen verkeersles.

[Reactie gewijzigd door Roland684 op 25 augustus 2007 16:58]

Er is geen minimale snelheid op de snelweg. Je moet wel 65 km/u kunnen EN mogen rijden. Als je 20 rijdt kan dit wel erg gevaarlijk zijn, het is een behoorlijk snelheidsverschil tov stilstaande auto's.
Erger is, dat ze hiermee al aan de limiet van de 'nieuwe' SDHC standaard zitten!
It uses the same form factor as SD, but the SD 2.0 standard in SDHC uses a different memory addressing method (sector addressing vs byte addressing), thus theoretically reaching a maximum capacity of up to 2048GB.
2048GB is wel ietsje meer dan 32GB hoor. :) Valt dus allemaal nog wel mee.

Edit: Bron van de quote: Wikipedia.

[Reactie gewijzigd door Bamsebjorn op 24 augustus 2007 14:17]

nou, lekker 'future proof' is die standaard dan :)
Een verhoging met 32x (of was het maar 16x?) is niet echt een enorme upgrade, ze hadden kunnen bedenken dat de markt dit binnen een paar jaar zou inhalen.
of wat dacht je voor videocamera's..
Je hoeft niet op 12MP te schieten. Zeker niet met compactcamera's met plastic lensjes.

En trouwens op 12MP kun je er nog genoeg kwijt op 32GB.

[Reactie gewijzigd door bjorntje424 op 24 augustus 2007 13:40]

die mensen gaan ook nooit zo een kaart kopen hoor, dit is professioneel gerief. En zijn er bijvoorbeeld geen toepassingen te bedenken met camera's?
Of bijvoorbeeld voor een machine die veel data genereert, bijvoobeeld meetapparatuur?
SDHC-slot zit bij de laatste canon DSLR-toestellen er wel bij hoor.
(D40 en D1 MarkIII)

Nikon doet er wel nog niet aan mee.
Mijn D80 heeft anders toch een SDHC slot ipv CF, een 400D daarentegen heeft nog altijd CF. Je zou kunnen beargumenteren dat Nikon dus zelfs al verder is met SD... (echter zo'n discussie zou futiel zijn dus laten we er ajb niet aan beginnen).
Jij bent blijkbaar wel waarzegger dan! Je doet namelijk net hetzelfde...

[Reactie gewijzigd door Sorcix op 24 augustus 2007 14:58]

Anoniem: 230883
@kmf24 augustus 2007 13:43
die zijn er al, in china zijn ze 300 euro!
Als ik zie dat men in staat is om op zo'n kleine oppervlakte zoveel kwijt te kunnen, vraag ik me toch af waarom de huidige SSD schijven nog maar zo'n beperkte opslag hebben. Qua kosten zal het er wel iets mee te maken hebben. Maar 10 van deze kaartjes levert al 320Gb op...(ok, dat kost dan ook wel $7000,-, maar toch)

@kmf. Die extra logica verklaart nog steeds niet al die extra ruimte in een ssd die niet gebruikt lijktt te worden. Maar je hebt een punt

[Reactie gewijzigd door Killer op 24 augustus 2007 13:50]

al eens aan snelheden gedacht?
6mb/s, god, mijn HD doet het toch wel aanzienlijk wat sneller hoor.
Daarom worden ze ook parrallel aangesproken. 10 van deze dingen parrallel aan elkaar en je hebt 60MB/s constant voor 320GB. 20....
Misschien dat bij SSD-schijven een ingewikkeldere algoritme zit om te voorkomen dat een plek meerdere keren wordt overschreven met kleine bestandjes?
Bij een SD-kaart in een camera maakt dat wat minder uit.
SD is heel, heel simpel aan te spreken, dus technisch gezien zou het mogelijk moeten zijn hier hele zuinige en goedkope ssd's mee te maken. Het is niet echt een kwestie van technische onmogelijkheid, meer van onwil of onverkoopbaarheid op het moment.
Nofi, maar algoritmes nemen ook altijd zo veel ruimte in....
ik bedoel dat er in een SSD waarschijnlijk een groot percentage "reserve"-blokken zitten voor fouttolerantie en om te voorkomen dat een blok te vaak wordt overschreven
ben ik nou de enige die denkt van wanneer komt er ondersteuning voor sdhc bij telefoons :+ :?

[Reactie gewijzigd door xtrme op 24 augustus 2007 13:53]

Er zijn al micro-SDHC kaarten (het formaat voor de meeste telefoons) van 4GB. 8gb micro-sdhc komt op het eind van het jaar.
Er zijn ook al vele telefoons die hiermee kunnen omgaan.

[Reactie gewijzigd door FrankNStein op 24 augustus 2007 18:50]

Zoiets is te klein mbt. de prijs om te kopen imho. Hoog kwijtraak gehalte, iemand daar al eens aan gedacht?

[Reactie gewijzigd door k3vil op 24 augustus 2007 14:51]

het argument "als je het kwijtraakt ben je meer kwijt!" vind ik echt zo hol.
Als je maar 1 kaartje gebruikt, dan zit dat ene kaartje in je camera. Je moet dus al je camera verliezen om dat kaartje kwijt te raken.
Als je dan echt 16 2GB kaartjes meedoet, dan zitten er 15 kaartjes los in je tas. De kans dat je er daarvan 1 (of meerdere) kwijtraakt is toch veel groter! Als je zo lomp bent om je camera te verliezen, tja... dan vind ik dat heel jammer voor jou :+

Wss zal er al geroepen worden: maar als je camera wordt gestolen??
tja, als ze je camera willen stelen proberen ze meestal ook je camera tasje te nemen, en als dat ze lukt ben je ineens alle kaartjes, batterijen en kabels kwijt die erin zitten, dus met diefstal hoef je geen rekening te houden vind ik.
Een MP3-speler wordt ook steeds kleiner. Compact=vooruitgang. En anders moet je maar die SD-houdertjes gebruiken.

En in de praktijk hoef je zulke dingen dus bijna nooit uit je camera, telefoon, pda, mp3-speler te halen. In ieder geval hoef je niet meer van kaartjes te wisselen.
Wordt dit niet een beetje onpractisch?

Ik bedoel het duurt (32 x 1024) / 6 = 5500 seconden = 1,5 uur om deze kaart vol te krijgen.

edit: point taken kmf ;-)

[Reactie gewijzigd door Synch op 24 augustus 2007 13:30]

Of het wordt gebruikt waar het voor bedoeld is? In camera's? En dan kan je dus mooi een wereldreis maken zonder je kaartje te verwisselen.

Nu nog een accu maken dat nooit leegraakt.
Ja leuk maar dan koop ik liever 4x8 GB voor 75 euro per stuk, dus 300 euro, bespaar je 400 euro. Dat is niet weinig.
En als een kaartje stuk gaat heb je er nog drie met foto's.
Zo'n SD kaartje is niet bepaald groot of zwaar dus een of vier kaartje maakt niks uit.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 24 augustus 2007 15:25]

Als die 16GB en nu 32GB er niet aan kwamen, had je die 8GB niet voor 50 euro (voor zoveel had ik ze gekocht) gekocht.

Prijzen zullen heus nog wel dalen, als JIJ (en ik) ze nu niet nodig hebben, betekent niet dat er niemand is die ze wel willen hebben in deze vorm.
Een rawshooter wilt tijdens een persconferentie niet graag z'n kaartje verwisselen.

En 8 jaar geleden vond ik die 256MB-kaartje voor m'n ixusje ook al genoeg.
Er zullen vast wel mensen zijn die niet naar het geld kijken bij zulke kaartjes, maar het merendeel wel en die zullen totdat deze kaartje goedkoper worden niet deze kaartjes kopen maar de goedkopere. Ze zullen dus goedkoper moeten worden willen ze hier iets van kunnen verkopen aan de massa. Nieuwe techniek is natuurlijk altijd duur maar het is nu gewoon nog niet interessant voor de gemiddelde consument om zo'n kaartje te overwegen.
maar het risico op verlies is weer groter met die kleine rotdingen.
Ik niet, ik ga niet met 4 kaartjes vol met muziek naar school. Afgezien dat die dingen klein en fragiel zijn, (als ze niet in je mobiel zitten) is het ook buitengewoon irritant, wil je een nummer gaan luisteren moet je eerst 4x je kaartje verwisselen.

[Reactie gewijzigd door Onderzetter op 25 augustus 2007 20:37]

Een knijpkatcamera? :+
"knijpkatcamera"
Waarscjijnlijk alleen als grap bedoelt maar - in theorie - eigenlijk een ontzettend praktisch idee. Als je de camera zou voorzien van een klein draaimechaniekje waarmee je 'm zou kunnen opladen. Net zoals er nu al kastjes bestaan om je mobieltje op te slingeren. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je dan anderhalf moet staan te slingeren om een fotootje te maken...

Over de SD kaart: Nog een paar maandjes en dan zal ie waarschijnlijk wel voor onder de 100 euro te koop. En met de huidige Mp-waanzin die op deze planeet heerst zal het wel niet zolang meer duren voordat je 32GB nodig gaat hebben.
ja leuk, dan wordt dat gebaar van filmen (dat draaien) weer ff duidelijk voor de volgende generatie, die snapt er natuurlijk geen snars van.
Anoniem: 157870
@kmf27 augustus 2007 10:16
Een accu die nooit leeg raakt komt. Moeten we alleen suikerzakjes meenemen :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 157870 op 27 augustus 2007 10:18]

Waar wil jij hem voor gebruiken dan? Voor normale opslag zoals gebruik in foto camera's, telefoontoestellen, mp3-spelers en PDA's is de snelheid meer dan genoeg denk ik zo... of wil jij met fotocamera in 1,5uur 32GB aan foto's schieten?

Edit, 1 seconde te laat? ;)

[Reactie gewijzigd door Nielsvr op 24 augustus 2007 13:35]

Zo'n kaartje lijkt me niet nuttig voor een foto camera.
Maar voor video zijn ze uitermate handig.
Met de meeste HD-resolutie camera's zit je ongeveer op 10 minuten per GB, dus 8 GB kaartjes zijn wat krap dan.
Dan heb je nog steeds "maar" amper 2 MB/sec. Maar het is wel fijn als die data een beetje sneller dan op 1x in de computer is in te lezen, dus dan is 6 MB/s al een stukje interessanter.
nee maar het leeg trekken van dat ding zal ook wel lang duren :)
lezen gaat meestal sneller dan schrijven, zeker met een cardreader. En 32GB pomp je ook niet zo snel over vanuit een aantal cds of dvds....
Nu is het nog wachten op de eerste handleiding met "Hoe vul ik mijn SD-Kaart met 12000 foto's".

Het is een goede ontwikkeling! Je kan steeds meer en meer foto's maken. Nu is het nog hopen dat de kwaliteit van fotocamera's steeds betere kwaliteit kunnen schieten voor een redelijke prijs :) Met de Camera's die we nu hebben, kunnen we de kaartjes al aardig vullen.

Ik vind het eerlijk gezegd ook een mooi medium worden voor backup. Het is redelijk goedkoop, de drives (3,5" met flopske) zijn rond de 35 euro en het is makkelijk op te bergen! Nu nog wachten op de eerste fabrikant die ipv auto tapeloaders autosdloaders gaat maken :P
Nu is het nog wachten op de eerste handleiding met "Hoe vul ik mijn SD-Kaart met 12000 foto's".
en als jij je kaartje ergens verliest ben jij 12000 foto's kwijt. doe dan maar 4x8 gig kaartjes.
En als jij je kaartje verliest ben je 4000 foto's kwijt! Doe mij dan maar 16x2gig kaartjes.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan, gewoon een kwestie van voorkeur dus...

Ik hoor trouwens nooit dat iemand een belangrijke SD-kaart kwijtraakt, dus vind het sowieso niet zo'n sterk argument als bij bijvoorbeeld de aanschafprijs van een fiets die je in Amsterdam gaat neerzetten.
Een SD-kaart raakt bij mij wel regelmatig zoek tussen een van de apparaten. Ik deel de hoge capaciteit-kaarten wel vaak met andere apparatuur, dus moet ik altijd weer uitzoeken in welke van de camera's, pda's, fotoframe, ebookreader zit ;)
Wachten dus tot je ze in RAID1 kunt zetten en je alles veilig kunt wegschrijven ;)
Het kaartje dat in je toestel zit raak je moeilijk kwijt (tenzij je zeer lomp bent), Je raakt veel sneller de kaartjes kwijt die apart in je tas zitten, jouw argument is imo dus nogal hol.
Doe mij dus maar 1 kaartje (ook al heb ik persoonlijk genoeg aan eentje van 4GB :))
Vervang "kwijtraken" eens door "defect raken", en je zult zien dat het nog niet eens zo'n slecht argument is. Defect raken komt namelijk nog wel eens voor (bijvoorbeeld door een corrupt FS)
Als je 4 kaartjes gebruikt neemt de kans dat er eentje defect raakt alleen maar toe. Alleen de kans dat je alles kwijtraakt is met 4 kaartjes wel veel kleiner.
Niet alleen foto's, er zijn tegenwoordig ook HD camera's die op SD schrijven. Hoge definitie dus, geen hard disk. Met HD filmen gaat het hard en kun je best 32 GB gerbuiken.
En PDA's en Internet Tablets, etc...
Die kaartjes hebben heel wat meer mogelijkheden dan fotocamera's.
Lijkt me niet echt nuttig voor je fototoestel. Ik moet er niet aan denken als zo'n kaartje zoekraakt, of dat de bestandsindeling corrupt raakt, poefff... Ineens 32GB weg!

Daarintegen is zo'n kaartje natuurlijk wel ideaal voor je PDA, of telefoon :)
Zo'n kaart haal je niet meer uit je camera als je op reis bent.

En ik heb tot nu toe geen enkele SD-kaart die corrupt is geraakt..
Statistiek op individuele gevallen is natuurlijk altijd bijzonder riskant. Maar toch het volgende....

Mijn canon S3 at werkelijk SD kaartjes. Elke maand was het prijs; weer een kaartje onleesbaar, tot het niveau dat ook PCs of cardreaders niet eens meer een format konden uitvoeren. "Insert card please", terwijl hij er al in zat.

Nadat reparatie keer op keer niet lukte is uiteindelijk de camera maar vervangen.

Wat ik hiermee wil zeggen: als het zelf een gerenommeerd merk als Canon overkomt, moet het in mijn gevoel wel meer mensen overkomen dat alle vakantiefoto's in 1 keer in rook op gaan. Het gebeurt misschien zelden, maar het is *zo* vervelend, dat je het echt ten koste van alles wilt voorkomen.

Voor mij ook altijd een paar kleine(re) kaartjes.
Dus de volgende generatie is er een waarbij je kan kiezen in welke raid-modus je het kaarjte wilt zetten.
En de camera synchroniseert natuurlijk altijd met je thuisserver via het ingebouwde UMTS-connectie.
Dat is eigenlijk niet eens zo'n heel slecht idee. Dan kan je bij wijze van spreken het kaartje doormidden breken en nog valide data hebben.
Ik werk in een computerwinkel en er komen regelmatig klanten met SD-kaarten waar iets op of af moet of dat de klant de data niet meer kan lezen (vaak foutmeldingen in mobiele telefoons dat de geheugenkaart 'beschadigt' is). Even de kaart formateren en het werkt weer, maar de data is weg.
Het corrupt raken van de SD-card komt waarschijnlijk wel in 90% van de gevallen door slechte behandeling van de kaart... bijvoorbeeld het eruithalen van de kaart als de telefoon/pc bezig is op de kaart.
wellicht gebruiken die mensen geen cardreader en sluiten de camera direct aan. Dit kan idd wel voor problemen zorgen als de USB-verbinding er weer eens uitligt door die brakke driver.

Maar ja.... je gaat dan ook niet 32GB via je camera overzetten...
om die reden heb ook 4 keer 1GB sd genomen ipv 2x2 of 1x4 max 1 GB kwijt indien corrupt of gestolen
Ach ja voor de grote van die dingen hoef je het ook niet echt te laten he.
Dat gaat nu en in de toekomst alleen nog maar een groter probleem vormen met steeds grotere grote harde schijven, geheugenkaartjes, hd-dvd's etc. Als het kapot of kwijt raakt ben je ook meteen een heleboel data kwijt... Misschien dat mensen zich hier eens van bewust moeten worden en meer aandacht gaan schenken aan het backuppen van data. Dat doet jan-met-de-pet die straks met zulke geheugenkaartjes in zn camera rondloopt nu nl. echt niet...
Dat probleem had je ook toen de zipdisk kwam. Later toen de CDR(w) kwam. Weer later de DVDr(w)
In het algemeen zul je dat moeten doen. Ik zie namelijk (behalve dat de fotos met meer pixels opgeslagen worden) het verschil niet tussen 400 fotos van 25 k op een 1MB geheugen/floppy of 400 fotos van 2,5 MB op een 1GB medium. Het blijven 400 fotos. Oftewel: hoe je om gaat met backuppen is van alle tijden.

Edit: om bij fotos te blijven. Wie maakte er vroeger in het analoge tijdperk backups van zijn negatieven of meerder afdrukken als backup?

[Reactie gewijzigd door Ids Lupo op 24 augustus 2007 19:02]

dit kan een ontwikkeling vormen voor de toekomst, want als de kaarten groot genoeg zijn, kun je verder ontwikkelen in de vorm van snelheid. Na verloop van tijd zullen deze geheugen kaarten snel / groot genoeg zijn. Ook de levensduur zal dan verbeterd zijn, waardoor ze in de toekomst de hardeschijven kunnen vervangen....
Wat snelheid en capaciteit wordt SD mijlenver achtergelaten door CompactFlash. SD is niet bedoeld als opslagmedium zoals een hdd, CF is dat wél, SD is bedoeld voor in fotocamera's en dat merk je aan alles. Zo voorziet de SD specificatie in snelheden tot 8MB/s terwijl compactflash tot 133MB/s gaat. en voorziet SD in capaciteiten tot 128GB terwijl CF tot 16TB gaat. En het is groot nieuws dat er een 32GB SD kaartje aangecondigd wordt, terwijl de 64GB CF's al in de winkels liggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee