IBM slaat ook integratieweg in met Lotus 8

Lotus heeft een nieuwe versie van zijn kantoorpakket aangekondigd en blijkt daarmee dezelfde weg in te slaan als Microsoft met zijn Exchange: integratie van communicatie en informatie is waar het om draait.

Het unified communications-concept wordt steeds belangrijker: niet alleen worden initiatieven opgestart om hybride telefonie over wifi- en gsm-netwerken mogelijk te maken, ook het beschikbaar maken en delen van informatie is een aspect waar veel aandacht aan besteed wordt.

Microsofts Exchange-server en IBM's Lotus-pakket zijn de grote spelers als het op zakelijke communicatie aankomt. Terwijl Exchange 2007 al enige tijd beschikbaar is, heeft IBM nu een nieuwe versie van Lotus Sametime aangekondigd.

De belangrijkste nieuwigheid in versie 8 van het zakelijke communicatiepakket uit de IBM-stal, is de integratie van unified telephony. Voor deze dienst heeft Big Blue een overeenkomst gesloten met Siemens, dat de OpenScape-technologie, levert. Met OpenScape kunnen analoge en digitale netwerken met elkaar verbonden worden. Ook het benaderen van multimediale data via deze netwerken moet tot de mogelijkheden behoren.

Met de Sametime-servertechnologie moet informatie onmiddellijk beschikbaar zijn als deze opgevraagd wordt. Daarnaast zullen telefoongesprekken beheerd kunnen worden, is het mogelijk waarschuwingen naar de desktop van een specifieke gebruiker te sturen en kunnen regels ingesteld worden om een inkomend gesprek automatisch af te handelen. Instant messaging is vanzelfsprekend ook geïntegreerd.

Lotus Sametime 8 komt in een Entry-, Standard- en Advanced-versie op de markt. De basiseditie biedt instant messaging, spellingscontrole, bijhouden van de chatgeschiedenis, contactpersonenbeheer en het automatisch bijhouden van de aan- en afwezigheid van de gebruiker.

De Standard-versie voegt daar web conferencing, plug-in-ondersteuning en communicatie over publieke im-netwerken aan toe. Met Advanced wordt het volledige pakket binnengehaald, met ondersteuning voor groepsgesprekken en een tool die het gemakkelijker moet maken personen binnen een bedrijf terug te vinden die specifieke kennis hebben, zonder dat die persoon bij de zoeker bekend is.

Lotus Sametime Standard wordt tegen het einde van dit jaar verwacht. Op de unified telephony-mogelijkheden moet nog tot halverwege volgend jaar gewacht worden.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

24-08-2007 • 12:50

47 Linkedin

Bron: Infoworld.com

Reacties (47)

47
42
16
4
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 220645
24 augustus 2007 13:08
IBM slaat ook integratieweg in met Lotus 8
Hoezo "ook"? Dit is een erg suggestieve titel waardoor het lijkt dat IBM voor wat betreft integratie Microsoft volgt. IBM Lotus Notes is sinds jaar en dag bezig op het collaboratieve vlak. Veel van de besproken zaken zaten al in Sametime 2.0.
Iedereen vergelijk Notes met Outlook en exchange (mail server) echter Notes is niet alleen Mail, dit is slechts een onderdeel ervan. de grootste kracht zit hem in de databases.

Edit: Notes is ook nog is veel minder gevoeling voor virussen, wormen etc.

[Reactie gewijzigd door agraaff op 24 augustus 2007 14:27]

[q]Notes is ook nog is veel minder gevoeling voor virussen, wormen etc.[q/]
Safety by obscurity. Notes heeft erg krachtige en dus ook erg gevaarlijke mogelijkheden om applicaties vanuit email te draaien.
Dat is onjuist: Notes heeft een feature de zogenaamde "Execution Control List" waarin kan worden aangegeven wat een applicatie (mail) precies mag doen. Het is heel eenvoudig om unsigned mail (dus alles dat van buiten komt) toegang tot het (besturings)systeem te ontzeggen..... En dat staat ook standaard zo ingesteld. Dus ja Notes heeft die krachtige mogelijkheden, maar die zijn ook goed afgeschermd.
Nou wij gebruiken samen met onze 25000 collega's Lotus Notes en we kunnen niet wachten tot het Exchange/Outlook wordt.
Raad eens welke applicatie de meeste calls genereerd bij de helpdesk ....
Juist.... Lotus Notes met stip op numer 1 al vele maanden ......

Er wordt nu een concernwijd systeem ontworpen, waarschijnlijk op basis van Exchange, 40-50.000 gelukkige gebruikers .... :)

Jacques

[Reactie gewijzigd door jschenk op 25 augustus 2007 06:22]

Oftewel wat de boer niet kent dat eet ie niet. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik Lotus notes zelf altijd het mooiste programma heb gevonden, maar ik moet er nu eenmaal mee werken en kan dat ook. Bovendien, nogal boute aanname dat alle gebruikers ineens tevreden en gelukkig zullen zijn. Er zijn altijd gebruikers die met willekeurig welk pakket ook problemen zullen (willen?) hebben.

Bovendien vraag ik mij werkelijk af of bedrijven hun personeel nog wel opleiden in dit soort paketten, of er maar op vertrouwen dat iedereen het wel weet, omdat ze thuis toch ook een computer hebben. In dat geval is dan met name outlook wel in het voordeel want dat kennen de meeste mensen inderdaad wel.

[Reactie gewijzigd door Ids Lupo op 25 augustus 2007 06:56]

Wij werken hier met Notes 6.5 en ik moet zeggen dat dat heel contra intuitieve software is, ik denk dat het alle regels van goede GUI design breekt :)
De search functionaliteit is ook erg bedroevend, dat mis ik echt. Probeer maar iets te vinden in een mailbox van 3000 mails waarbij je op een woordje wilt zoeken.

anderzijds is het vanuit het beheer standpunt wel weer krachtig
de searchbar aanzetten en eventueel nog een keertje indexeren. Zoeken in Notes is makkelijk! ;)
De search functionaliteit is ook erg bedroevend, dat mis ik echt. Probeer maar iets te vinden in een mailbox van 3000 mails waarbij je op een woordje wilt zoeken.
Een Full-Text index doet wonderen. Ff aan je beheerder vragen als je dat zelf niet kan...
Full Text search in Notes is standaard functionaliteit, je zoekt echt stukken sneller (en vindt het dan ook) in Notes dan in Outlook... Je dient de full text alleen te activeren, veel admins in grote omgevingen zetten dit standaard uit omdat het extra ruimte vergt!
Lotus Notes heeft zeker wel pluspunten ten opzichte van outlook, maar andersom gaat dat ook op. Wij zijn net van Lotus Notes af, en naar Outlook over en dan kom je toch wat zaken tegen die in Lotus Notes wel kunnen.

Denk dan aan het versturen vanuit een andere mailbox / database. De verzonden mail komt dan in de sendbox van die gebruiker / mail-in database. Dit is ideaal voor mail boxen die worden gebruikt op afdelingen, zodat de collega ook kunnen zien wat er geantwoord is. Outlook kan dit niet, je moet hiervoor third party tools installeren. Gebruikers missen dit.

Uiteraard kan Lotus Notes ook applicatie databases draaien, waar je bij MS weer sharepoint en/of infopath voor nodig hebt.

Aan de andere kant is Oulook een stuk sneller en intuitiever. De meeste gebruikers zijn, net als jij was, erg blij met Outlook ("Ik gebruik het thuis ook").
Ofwel leg je het niet goed uit maar ik zou toch effe gaan praten met jullie exchange admin en vragen of hij de send-as rechten eevn goed instelt van de gemeenschappelijke mailbox .

In het from field van je mailbox gewon effe de andere mailbox invullen huppakee zo gefixed.
Klopt, send as rechten geven, het Van: veld laten tonen en het versturen gaat dan uit naam van.

Echter komt de verzondern mail niet in de 'Send Items' van die mail box van de 'Send as" gebruiker maar in de Send items van de vesturende gebruiker.

Als dit wel kan dan hoor ik heel graag hoe het moet... :9 We gebruiken nu Unisend hiervoor (exchange 2003).
Ik weet niet hoe vaak dit jullie nodig hebben maar gewoon 2mailbox in je profiel koppelen, mail verslepen is ook maar 1 seconde werk.

Kunt ook een tweede profiel maken afloggen in outlook aanloggen meyt ander profiel.

En anders inderdaad applicatie zoals unisend al lijkt mij slepen van mails ook makkelijk en snel
Beetje typische reactie van iemand die alleen Exchange gebruikt. Als je nooit Lotus Domino gebruikt hebt weet je niet dat je iets mist, maar als je wel Lotus Domino hebt gebruikt weet je hoe verdomd handig dit is en mis je het dus in Exchange en al jullie commentaren ten spijt kan Exchange dit gewoon niet
Ik kan je vertellen dat wij heel erg blij zijn met onze exchange/office omgeving.

Volgens mij kan dit ook gewoon met outlook alleen moet je dit wel even op je exchange server configureren.

De theorie achter de Microsoft software is anders dan die van Notes. Bij outlook kan je welliswaar geen applicaties draaien, maar omdat outlook onderdeel van office is kan de combinaties gaan gebruiken bijvoorbeeld met sharepoint portal server (of services)
Notes 8 is volledig geintegreerd met ingebouwde office functionaliteit, gebaseerd op open standaarden (ODF).
Je kunt in outlook toch ook andere mailboxen op ander servers gebruiken ???
Je kan in Outlook wel e-mail versturen, ook uit naam van iemand anders en vanuit andere mailboxen, maar de verzondern mail komt in de send van je standaard mailbox terrecht. In Lotus Notes komt deze mail in de send van de actieve mailDB terrecht.

Het was ook slechts een voorbeeld van de nuance verschillen, in grote lijnen is de e-mail en agenda functionaliteit gelijk.
Kijk, dat wist ik niet, dat Notes op dat punt handiger werkt. Da's nuttige info.

Verder ben ik als gebruiker van Notes er ook altijd snel bij om het programma te bekritiseren, en ik zou inderdaad veel liever zien dat we Outlook zouden hebben.
Notes is gewoon echt niet intiuitief, niet standaard, en zit nog steeds barstensvol met irritante bugs (zoals dat je soms niet kunt voorkomen dat een e-mail wordt verstuurd, 4 opties maar geen cancel..?!?)

Eerlijk is eerlijk, heb versie 8 nog niet gezien dus misschien is deze wel een heel stuk verbeterd. Heb wel gehoord dat het inmiddels een hele Office suite bevat, dus ben benieuwd.
Ja wat moet ik er verder van zeggen.
misschien even uitleggen waarom je het vind ofzo..
stukje onderbouwing is nooit weg natuurlijk
Knoppen op onlogische plekken, ik ben er nog steeds niet achter hoe ik een mail kan laten oplichten.

De snelheid, het is werkelijk waar de meest trage applicatie die ik in 10jaar ben tegengekomen.

Ik zoek een mail, ik type mijn zoekterm in, hij vind een aantal mailtjes, ik klik op mijn mail en forward hem; Heeft dat programma ALLE resultaten lopen selecteren waardoor het 5 minuut duurt voordat ikw eer een werkbaar systeem heb.

Maar snelheid is het grootste punt.

[Reactie gewijzigd door Devian op 26 augustus 2007 10:45]

Als IBMers gebruiken wij natuurlijk ook lotus en werkelijk ik ken niemand in het gebouw (HDK) die het programma niet hekelt. Wat een vreselijk - en achterhaald - stuk software.

Sametime is daarentegen best cool en vooral handig. Iedereen gebruikt het, all the time.
Dat noem ik nou nog eens een eerlijke IBM'er :)
Tsja, je onderbouwt je mening ook erg goed vind ik.
Daarnaast denk ik niet dat je als portier echt veel verstand hebt van Lotus software. Je hekelt "lotus" maar dat is de overkoepelende naam, daaronder valt dus ook Lotus Sametime.
Anoniem: 173600
25 augustus 2007 12:06
In 3 bedrijven heb ik nu al weer 9 jaar met Lotus Notes gewerkt en recentelijk heb ik een demo gehad van Lotus Notes 8. Het is absoluut de eerste versie van Lotus die ik echt wil hebben. Als gebruiker is het aanzienlijk meer als Outlook en Gmail echt prettig in gebruik. Sametime is nu ook goed te gebruiken en te koppelen aan yahoo, MSN etc Quicker zal ook zeker heel veel voordlen op gaan leveren want het wordt heel veel makkelijker om bij informatie te komen uit andere systemen, dus ja IBM./Lotus maakt integratie nu een stuk makkelijker... maar vooral vanuit een Lotus perspectief. de omgekeerde richting.. andere systemen makkelijker met Lotus informatie koppelen bijft een pijn punt. Vanuit een applicatie perspectief is Lotus Notes 8 nog steeds moeilijk te integreren. Koop een willekeurig pakket en de kans dat je met exchange en of outlook kan integreren is standaard aanwezig. Integratie met Lotus notes voor email en calendar blijft doorgaans maatwerk... daar is met Notes 8 niets in veranderd :'(
/Lennard
Notes is beter dan outlook IMO. Je kunt er meer mee en is makkelijker aan te passen aan je wensen.
En Lotus Notes 8 is ook een behoorlijke verbetering, er zit nu ook een tekstverwerker, spreadsheet en powerpoint kloon in.

Ik werk er nu een weekje mee en het bevalt prima. Ik heb MS Office er zelfs maar afgehaald, gebruikte ik toch niet meer.

Er is nog wel Sametime 7.5 meegeleverd, maar ik neem aan dat dat bij een latere versie wel rechtgetrokken wordt.

[Reactie gewijzigd door Jiriki op 24 augustus 2007 13:22]

De opmerkingen in het artikel hierboevn over Sametime 8 vind ik ook een beetje vreemd. Sametime 8 komt de komende paar maanden nog niet uit.
Maar heeft dat de kracht van Java voor terug (sinds 8 )
De kracht van Java was allang aanwezig, echter draait het hele spul nu onder Eclipse, dat is het verschil.

Ik ben in ieder geval prettig verrast, had de beta 2 draaien maar had hem ook al wegens de snelheid er gelijk afgemikt. De final is in ieder geval snel en prettig om mee te werken.

Gebruik hem sinds 4 dagen en nog geen probleem geconstateerd.
Uit je opmerking blijkt dat je de klok hebt horen luiden....
Het gaat hier namelijk om een IM pakket, niet de Lotus Notes / Domino omgeving.

Edit: Reactie op: Devian, vrijdag 24 augustus 2007 12:57

[Reactie gewijzigd door BigRonnyV op 24 augustus 2007 13:30]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee