Navigatiesystemen zullen in de toekomst zowel gebruik kunnen maken van gps als van het nog te lanceren Galileo-systeem. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben overeenstemming bereikt over een gemeenschappelijk protocol.
De beide grootmachten zijn overeengekomen dat zowel Galileo als het nog uit te rollen GPS IIIA-systeem met zogeheten 'multiplexed binary offset carrier'-signalen zullen werken. Daardoor zullen clients satellieten van beide systemen kunnen gebruiken, zodat een hogere mate van nauwkeurigheid kan worden bereikt. Dat is vooral relevant voor grote steden, waar hoogbouw de accuratesse van gps nog wel eens in de weg zit. Bovendien kunnen Galileo-clients van meet af aan wereldwijd ingezet worden, zodat investeringen in het programma wat beter gespreid kunnen worden.
Een paar weken geleden was al duidelijk dat een overeenkomst, waaraan al sinds 2004 is gewerkt, niet lang meer op zich zou laten wachten. Met name voor het Europese Galileo was de overeenkomst van groot belang: het project werd geplaagd door weglopende investeerders en ruziënde deelnemers, en ook diverse vervolgprojecten kwamen in gevaar. Onlangs moest de EU dan ook het heft in handen nemen om te voorkomen dat het hele project zou stranden. Ondertussen ontwikkelt de navigatiemarkt zich in een moordend tempo en te veel vertraging zou daarom betekenen dat gps een niet meer in te lopen voorsprong zou krijgen, en verder kon men het risico niet nemen dat grote medestanders als China en India zouden afhaken. Naast gps wordt er immers ook concurrentie uit Rusland verwacht.
De vraag is wel wat de EU als tegenprestatie voor de compatibiliteit met de gps-satellieten heeft moeten neerleggen - de Amerikaanse overheid heeft immers een goed werkend systeem. Het grootste probleem dat men daar zou hebben, is dat de VS wel de dertig gps-, maar niet de Galileo-satellieten onder controle heeft. Critici wijzen erop dat de Amerikaanse president Bush al langer de wens heeft om satellietnavigatie met een druk op de knop onmogelijk te kunnen maken, bijvoorbeeld om terroristen - of landen met een anti-Amerikaanse regering - dwars te kunnen zitten. Het is natuurlijk ook mogelijk dat de VS zich met de toegenomen precisie en de verbeterde dekking tevreden stellen: volgens Reno Harnish van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken 'markeert deze technische mijlpaal onze toewijding aan open standaarden, en de innovatie die door de vrijemarktwerking is bewerkstelligd, zal gebruikers over de hele wereld tot voordeel strekken.'