EU maakt voorloper Galileo-navigatiesysteem beschikbaar voor publiek

De EU heeft donderdag het European Global Navigation Overlay System voor algemeen gebruik opengesteld. Het systeem kan met satellieten en grondstations de nauwkeurigheid van gps verbeteren van tien naar twee meter.

GPS-satellietenEgnos maakt gebruik van drie geostationaire satellieten, ongeveer 40 grondstations en vier controlecentra. Er is momenteel dekking in West-Europa, maar dit zou kunnen worden uitgebreid naar Oost-Europa en Noord-Afrika, zo meldt EETimes. De satellieten zijn overigens niet exclusief voor Egnos in gebruik. Twee zijn in gebruik door Inmarsat, terwijl een derde de Artemis-communicatiesatelliet betreft, een gezamenlijk project van de EU en Japan.

De signalen kunnen worden opgevangen door gps-ontvangers met speciale software. Het gebruik is gratis. Deskundigen verwachten dat de verbeterde nauwkeurigheid tot vele nieuwe toepassingen zal leiden in de luchtvaart, landbouw en het verkeer. Egnos wordt beheerd door een consortium bestaande uit de EU, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol. Het systeem is de voorloper van het volledig Europese navigatiesysteem Galileo, dat in 2014 operationeel moet worden.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

02-10-2009 • 17:32

91 Linkedin

Reacties (91)

91
90
58
6
1
2
Wijzig sortering
Anoniem: 313886
3 oktober 2009 03:48
Om even kort uit te leggen hoe dit werkt, overal in Europa staan stations die met gps hun positie bepalen. Van deze stations is geweten waar ze staan en kan dus gekeken worden hoeveel en in welke richting gps voor kun positie afwijkt. Door de gegevens van al die lokaties in Europa te verwerken kan er een kaart opgesteld worden die aangeeft waar/hoeveel gps afwijkt voor eenplek in Europa. Deze gegevens worden dan naar de 4 satelieten gestuurd die het dan weer broadcasten naar de gps toestelletjes.

Het komt er dus op neer dat je gps toestel denkt dat het op punt A is, maar aan de hand van de gegevens die het doorkrijgt dan weet dat het eigenlijk zoveel afwijkt naar een bepaalde richting.
Nog niet van gehoord, maar toch wel iets moois.
Zeer nauwkeurig zo te lezen.
Zou er veel aangepast moeten worden voor software, om deze satellieten te kunnen zien?

Ik heb nu trouwens ook 99% van de tijd een nauwkeurigheid van 3 meter ongeveer. Zal waarschijnlijk ook nog door a-GPS komen.
Je GPS apparaat ziet niet zozeer satellieten. De 8)7 Het apparaat heeft een klok en een database (+ wat rekentooltjes) met de locaties van de satellieten. Het enige dat je GPS apparaat van de satellieten krijgt is een tijd. Deze wordt vergeleken met de eigen tijd en de tijd van de andere satellieten om zo een afstand tot elke satelliet te kunnen bepalen, op het snijpunt van deze afstanden zal het GPS apparaat zich bevinden.

Hierdoor zijn er 3 satellieten nodig om de plaats te bepalen, en een vierde om onnouwkeurigheden op te poetsen.

Indien deze satellieten hun tijd op dezelfde manier versturen als de US GPS satellieten dan is het alleen een kwestie van de juiste locatie van deze satellieten in het apparaat zetten. Dit zijn trouwens geostationaire satellieten en ze bevinden zich dus op een stationair punt boven de evenaar. GPS satellieten vallen naar mijn weten op lagere hoogte hun rondjes om de aarde. (zie ook plaatje)

Hoe weet je trouwens dat je nu een nauwkeurigheid van drie meter hebt?

[Reactie gewijzigd door Zaffo op 2 oktober 2009 19:55]

Anoniem: 122664
@Zaffo3 oktober 2009 09:09
Je ontvangt een witte ruis signaal van de satellieten en deze word uitgezonden op meerdere frequenties: L1 L2 L3 L4 L5 en nog wat geheime. hoe duurder je apparaat hoe meer frequenties hij kan ontvangen.

ook worden er een almanac mee gestuurd die verteld wat de baan is van de satelliet en hoelaat hij er is. het ophalen hiervan kost tijd en dat is vaak de koude start tijd.

de afstand tot de satelliet word bepaalt via het fase verschil, je GPS ontvanger kan namelijk precies meten op welke plek van de kromme hij het signaal ontvangt. hij kan L1 en L2 (en soms L3) ook vergelijken en dan word het echt nauwkeurig. dan word de tijd erbij gehaald en wrod gekeken of het allemaal past (initialiseren).

helaas ie het een militair wapen (GPS) en worden er expres fouten ingestopt, de dampkring help nog wat te verstoren en je heb een onbetrouwbaar systeem.

wat EGNOS voor je doet is niets anders als de fouten meten en je daarna vertellen wat de fouten zijn. je gps kan daarna die fouten corrigeren en hij word weer betrouwbaarder
Hoe weet je trouwens dat je nu een nauwkeurigheid van drie meter hebt?
In de uitvoer (de NMEA-0183 data) staat o.a. de DOP-waarden. (HDOP, VDOP)
Oftewel 'dillution of precision'. Dit is de standaardafwijking (uit de statistiek, normale verdeling enzo) in meters.
Als die bijvoorbeeld 3 aangeeft, wil dat zeggen dat 68% van alle samples die je krijgt een afwijking hebben van minder dan 3 meter tov de echte positie. (en ruim 95% zit binnen 6 meter... enz)
Als vuistregel kun je stellen dat hoe meer satellieten je ziet, des te lager is de DOP-waarde.
Echter als alle satellieten die je ziet tov jouw positie dicht bij elkaar lijken te staan, dan krijg je alsnog een hele hoge DOP-waarde.
Probeer maar eens het snijpunt te bepalen van 2 cirkels die op jouw positie elkaar raken, maar waarvan beide middelpunten in elkaars verlengde liggen tov jou.
Dan kan de DOP zomaar oplopen tot 100+ meter. (of zelfs praktisch meer dan een kilometer)
GPS sattelieten draaien wel rondjes om de aarde en staan dus niet vast op 1 punt.
Anoniem: 247804
@Dani862 oktober 2009 21:39
joh?

Maar de baan en de tijd van een bepaalde locatie staan wel vast.....
Dat is precies wat Zaffo zegt. GPS satellieten draaien 2 maal per 24 uur om de aarde. De 3 satellieten die in het artikel worden besproken bevinden zich wel in de geostationaire baan. Tov de aarde lijken ze stil te staan.
Zou er veel aangepast moeten worden voor software, om deze satellieten te kunnen zien?

Ik heb nu trouwens ook 99% van de tijd een nauwkeurigheid van 3 meter ongeveer. Zal waarschijnlijk ook nog door a-GPS komen.
offtopic:
A-GPS is alleen voor de snelheid van de fix. Vooraf wordt de satelliet data (packempheris) geladen, link


Het nieuwe hierboven genoemde systeem gebruikt als extra grondstations dus is er nauwkeuriger de plaats te bepalen. Uiteraard dient je device of losse GPS ontvangers wel geschikt te zijn voor EGNOS
ff checken of mij spullen daarvoor geschikt zijn. Zie de specs van je systeem.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 2 oktober 2009 22:10]

Misschien een simpele vraag, maar hoe kan ik checken of mijn apparaten Egnos aankunnen?
Ik heb even gechecked voor mijn ontvanger en deze methode kan je ook voor jouw ontvanger gebruiken:
http://www.transystem.com.tw/products/faq/iblue_747.htm#10
offtopic:
specs van je spullen bekijken
A-GPS gaat je niet helpen daarbij, die is voor de eerste ruwe indruk van de locatie. Gaat meestal via telefoonmasten en dergelijken.
Twee meter is inderdaad erg bruikbaar in het verkeer. Je zou trackers kunnen maken die automatisch ingrijpen (of bekeuren) als blijkt dat onvoldoende afstand tot andere weggebruikers wordt genomen.
Anoniem: 295700
@ari33 oktober 2009 09:45
Ik betwijfel of die nauwkeurigheid overal haalbaar is. Als je tussen gebouwen rijdt, dan heb je geen ontvangst. In het geval van GPS heb ik afwijkingen tot wel +/- 80 meter gemeten (niet incidenteel maar stelselmatig). Dat is ook de reden waarom GPS niet geschikt is voor rekeningrijden; de nauwkeurigheid is niet gegarandeerd.
Nou een nauwkeurigheid van 2 meter betekent dat tussen twee voertuigen een verschil van 4 meter kan zitten terwijl ze volgens de GPS bumper aan bumper rijden. Zou er niet teveel op vertrouwen.
@ari3
Zo gaat het nu toch ook met de geeikte kilometers, daar moet ook een bepaalde marge vanaf om 100% zeker te zijn dat die snelheid gereden is, zo kan dat natuurlijk ook gaan met GPS afstands bekeuringen.

Het is nou niet een toepassing die ik direct zou toejuichen, maar je argument dat het niet betrouwbaar genoeg is klopt in ieder geval niet. XIU heeft wat dat betreft een beter argument.

Je kan er nu in ieder geval in je navigatie software vanuit gaan dat hij weet dat je op de juiste rijbaan zit en niet op een parallel weg oid. Dat gebeurd helaas nog wel eens met GPS en willekeurig navigatie apparaat.

[Reactie gewijzigd door siepeltjuh op 2 oktober 2009 18:02]

Die +- 2 meter geldt natuurlijk ook zijwaarts!

En dat betekent dat het niet nauwkeurig genoeg is om te weten op welke rijbaan je je bevindt. Zou je bekeurd worden voor het niet voldoende afstand houden op een auto die naast je rijdt....
GPS is niet bi-directioneel. Er wordt enkel door de ontvanger berekend waar hij is door de afstand tot de verschillende sattelieten met elkaar te vergelijken. Het is pas door die gegevens naar ergens anders door te sturen, dat jouw positie bekend raakt, en voor zover ik weet gebeurd dat niet bij GPS
Dus je wilt onderlinge afstand meten met een marge van 4 meter? Dat gaat nooit goed werken aangezien je echt bumper aan bumper moet rijden om nog bekeurd te worden met zo'n marge. Als je al een beetje afstand houd en er kan dan nog een auto lengte tussen (want dat is 4 meter wel) dan is dat vaak niet genoeg voor een bekeuring. Dan kan je toch veel beter gebruik maken van een laser in de bumper die deze afstand meet? Zijn zoveel betere oplossingen voor dan GPS.
Sterker nog. Met GPS kan je helemaal niet de afstand tussen 2 auto's meten. Je kan alleen bepalen waar je zelf ben.
Anoniem: 305821
@Jaco692 oktober 2009 22:51
wel als iedereen een gps heeft, en iedereen die gps zijn locatie in real time laat uploaden naar een server, waar jij de data weer vanaf plukt ;)
een soort van gratis electronisch toezicht voor elke burger dus :? nee bedankt
Als je voorste wagen een vrachtwagen is van 21 meter, en zijn device plakt achter zijn ruit, heb je wel een probleem.
waarom?
dan hou je per definitie 21 meter afstand?
Omdat als jij dan zelfs tegen de vrachtwagen zijn bumper kan reden zonder ooit een bekeuring te ontvangen. Leuk voor de verkeersveiligheid.

Waarom zijn er altijd mensen die in iets nieuw direct een boetesysteem zien of iets om de burger overal te kunnen volgen.
Omdat de overheid al heeft aangegeven zo'n systeem te willen hebben?
(t.b.v. rekeningrijden). :( :(
Anoniem: 316551
@SPee5 oktober 2009 01:30
bron?
En niet vergeten de lengte van de auto etc, aanhangwagen...
XIU heeft gelijk

de positie van de GPS in de oauto betekent dat er waarschijnlijk nog 2 meter voor hem en 3 meter achter hem zit.

maar dat kan ook een heel andere waarde zijn.
plus dat dan leke weggebruiker aan een andere door zou moeten geven awaar hij is..

en of ik dat nou wil...

dan is een "simpel" radarsysteempje toch handiger
ala de parkeer sensoren maar dan met meer range
HDe betere nauwkeurigheid is erg belangrijk voor GPS-gestuurd rekeningrijden. Bij een nauwkeurigheid van 10 meter kun je nog op een andere (parallel-)weg rijden. Bij 2 meter niet meer
Ook jij bent dus voorstander van een gratis elektronisch toezicht? ik snap het ganse rekening rijden niet. we betalen nu reeds kilometer heffing, nl per liter verbruikte diesel / bezine betaal je accijns
Omdat ze anders in plaats van rekening rijden nog meer accijns zouden moeten heffen (komt op hetzelfde neer als rekening rijden, maar ik denk dat het een volksopstand teweel zou brengen ;)) en het traceren is natuurlijk nog en hele klus. Daarbij kun je met accijns niet bepaalde trajecten duurder/goedkoper maken en kun je de prijs per kilometer niet afhankelijk maken van het soort auto/aantal kilometers per jaar, je maakt hem afhankelijk van het aantal liters. Daarbij wordt brandstof importeren aantrekkelijker.

[Reactie gewijzigd door ktf op 3 oktober 2009 09:19]

Anoniem: 154505
@ktf3 oktober 2009 15:47
Ook het stimuleren danwel ontmoedigen van gebruik van de auto op bepaalde tijdstippen (spits, 's nachts) is met accijns op brandstof niet mogelijk.
Kan natuurlijk wel, gewoon de injectie computer meer brandstof laten gebruiken in de spits - is wel weer slecht voor het mileu natuurlijk.
Je meet de positie van de GPS, niet van de bumper zelf. GPS achter in de auto gooien en je hebt nooit meer een boete terwijl degene die achter je rijd altijd het bokje zal zijn... :+
Anoniem: 269884
@GENETX3 oktober 2009 10:46
als je 2 sec afstand moet houden maakt op de snelweg de lengte van je voertuig niet zo veel meer uit (100km/u->55m).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 269884 op 3 oktober 2009 10:47]

Het systeem kan met satellieten en grondstations de nauwkeurigheid van gps verbeteren van tien naar twee meter.
Ehm? De nauwkeurigheid was toch minder dan één meter? Waar komt die twee dan vandaan?
Galileo should offer greater accuracy - down to a metre and less;
Zie dit artikel.

Of is de voorloper dan minder nauwkeurig dan het eindprodukt zelf ofzo?

Goed initiatief, zo worden we wat minder afhankelijk van GPS en dus de VS, die immers als ze daar zin in hebben zomaar GPS kunnen uitschakelen of verkeerde lokaties laten doorgeven. Dat wil je niet echt hebben zeg maar.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 2 oktober 2009 17:49]

Dit gaat over EGNOS, Galileo is een opzichzelfstaand systeem met eigen satellieten.
Agnos is een hulmiddel om de precisie van de huidige signalen te verbeteren.
Ik denk dat de 2 meter wel klopt:

de satelliet kan iets minder dan een meter (tot zover ik weet) naast zitten. De afwijking kan echter naar links, naar rechts of gelijk welke richting.
Om het wiskundig te gaan bekijken, kan je dat vergelijken met een cirkel met een straal van 1 meter, wat gelijk is met de nauwkeurigheid van de gps. De precisie is dan echter wel de doorsnede, wat dan die 2 meter van het positioning-system verklaard.

Edit: ik zie dat er heel wat verwarring over de precisie, zoals ik in de reacties kan lezen. Ik zie reacties waar de nauwkeurigheid van de gps 2 meter is

[Reactie gewijzigd door avdg-BE op 2 oktober 2009 19:18]

Nou ik betwijfel dat de VS zomaar GPS uit kan zetten. Ik had namelijk nog een documentaire gezien van Galileo en daar vertelden ze dat de VS niet zomaar GPS kon uitzetten wanneer ze maar wilden. }>

In het begin deden ze het dan ook om onafhankelijk te zijn van de VS. Maar later bleek het dus toch niet nodig. In ieder geval hebben ze wel een GPS-systeem die veel nauwkeuriger is dan de VS versie. ;) :9~
Welke nauwkeurigheid bedoel je precies? Als de 95% nauwkeurigheid 1 meter is, dan zal de 98% nauwkeurigheid zo'n 2 meter zijn. Dat wil zeggen dat 95% van de metingen er minder dan 1 meter naast zit, 3% tussen de 1 en 2 meter, en nog eens 2% meer dan 2 meter.
Het huidige GPS signaal kan zeer nauwkeurig worden dmv Agps op de mobiel, of DGPS, het bereik van DGPS is echter nog een limiterende factor, en kost vaak ook nog eens geld.
Zelfs dan is een nauwkeurigheid van 3 ongeveer het maximum. En dit is voor sommige toepassingen al te weinig.

Het wachten is echter nog steeds op Galileo zoals het aangekondigd werd.
het huidige gps systeem is al nauwkeurig
alleen die nauwkeurigheid is alleen beschikbaar voor de eigenaar: het Amerikaanse leger(Amerikaanse ministerie van defensie).
Ik weet niet wat jij onder "nauwkeurig" verstaat, maar in de agrarische sector zijn al vele tractoren met GPS en stuur automaat uitgerust om zo bijv. aardappelen in keurige rechte rijen netjes op juiste afstand van elkaar te kunnen poten. Dat is centimeter werk. Dus het is echt wel helemaal beschikbaar. Maar jah op je mobiel / in autonavigatie is even wat grover om verschillende redenen. Slecht bereik, niet nodig, vreet teveel stroom(in mobiel)?
Als ik me niet vergis werken dit soort systemen in de landbouw ook in combinatie met bepaalde bakens op de grond waarvan de positie nauwkeurig bekend is, niet enkel op basis van GPS sattelieten.
Inderdaad, je kan je eigen lokale GPS zenders neerzetten op bijv. twee hoeken van je (rechthoekige) veld. Hier kan je de positie van bepalen door bijvoorbeeld de zenders zelf uit te rusten met een ontvanger en ze enkele uren hun positie laten middelen. Dit kan je dan vervolgens in het systeem van de tractor invoeren. Je GPS systeem ziet alleen een signaal, maakt niet uit waar dat signaal vandaan komt. Zo krijg je al snel centimeter precisie.

[Reactie gewijzigd door Pozo op 3 oktober 2009 00:12]

SA (selective availability, beperken van meest nauwkeurige mode tot militaire toepassingen) is al jaaaren geleden uitgeschakeld.
SA is uitgeschakeld, maar M-code is nieuws op de "Block IIR-M" GPS satellieten.
Nonsens, die nauwkeurigheid is beschikbaar voor iedereen hier in Europa. Tot dat de VS dat weer versleutelen. Hetgeen ze bijvoorbeeld in landen waar ze oorlog mee hebben doen.
A-GPS op de mobiel? Dat zijn telefoonmasten, die kunnen echt niet nauwkeuriger zijn dan GPS. A-GPS kan er een paar honderd of zelfs een paar kilometer naast zitten afhankelijk van waar je bent.
A-GPS != Telefoonpalen systeem. Hoewel het daar het bekendst van is, zijn er veel meer opties bij a-gps.

A-GPS betekend niets meer en niets minder dan assisted GPS. Je kan sneller een fix krijgen door:
  • Telefoonpalen
  • Download met posities van satalieten
  • Assisterende server die groffe calculaties doet
  • Vul maar in
Het is een hulpmiddel om het GPS signaal te verfijnen, net als DGPS, dus geen op zichzelfstaand systeem.
Hoe wil je er GPS mee verfijnen als het niet nauwkeuriger is? GPS geeft een nauwkeurigheid van maximaal 10 meter, daar kan aGPS niet eens in de buurt van komen. Die geeft je een mooie cirkel van een paar tientallen meters als je echt geluk hebt waar je je in kan bevinden.
Anoniem: 111970
@Tsurany2 oktober 2009 18:08
Je gaat er dan van uit dat de cirkel van de GPS zich binnenin de cirkel van de zendmasten bevindt - wat niet per se zo hoeft te zijn; ze kunnen ook gedeeltelijk overlappen en dan kan je zeggen dat de gebruiker zich ergens in dat overlappende gebiedt moet bevinden.

Echter moet je je dan wel in een heel aparte situatie bevinden.

aGPS is over het algemeen dan ook niet om de meting te verfijnen - zoals je zelf al aangeeft - maar om sneller een ruwe schatting te verkrijgen die dan weer gebruikt kan worden om sneller een juiste meting van de GPS satellieten te kunnen krijgen.
Zo werken die "cirkels" niet. De foutmarges van GPS zijn stochastisch verdeeld. De 2 meter of 3 meter die vaak wordt opgegeven zijn de 95% zekerheidsgrenzen. Ook bij A-GPS kun je niet met 100% zekerheid zeggen of je je inderdaad binnen een bepaalde cirkel bevindt, dus ook daar moet je 't als een 95% cirkel beschouwen (de statistiek is wel lastiger daar). Als de twee 95% cirkels dus gedeeltelijk overlappen, dan kun je daar verder weinig mee. Het blijft zeker mogelijk dat je je buiten beide cirkels bevindt, of in 1 van de 2.
Anoniem: 247804
@MSalters2 oktober 2009 21:42
ben dan benieuwd hoe justitie een gezocht "mobieltje" mbv zendmasten dit dan wel kan.
of kijk ik te veel SF :P

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 247804 op 2 oktober 2009 21:43]

Je GSM is ingemeld in een cel van het basis station. Hier mee kunnen ze een gebied bepalen waar je je bevind. Hoe dichter bij de cel hoe groter de nauwkeurigheid.
Dit gaat nog wel in stappen van 550 Meter. Deze parameter uit je GSM kan gebruikt worden. Als ze een mast uitschakelen waar je op ingemeld bent, schakel je automatisch over naar een andere mast. De afstand tot die mast word bepaald en je hebt nog maar 2 gebieden waar je je kan bevinden.
Door nu een 3e mast te gebruiken kan je bepalen welke van de 2 gebieden je GSM is.

Verder kunnen de moderne mobieltjes deze afstands gegevens tot verschillende masten bepalen en daar mee mee kan je dan bijvoorbeeld met GoogleMaps op je mobiel een ruwe positie krijgen.
heel makkelijk. die rijden met een mobile mast rond en schakelen om en om een mast uit :o

van die mobile zend mast weet ik zeker maar hoe het precies zit. al sla je me dood
'Het huidige GPS signaal kan zeer nauwkeurig worden dmv Agps op de mobiel'

A-GPS is assisted GPS, en is enkel om een 'snellere fix' te krijgen, deze fix wordt gedaan op basis van de telefoonmasten, dit geeft dan een eerste snelle indruk van waar je ongeveer bent. (Zeker niet nauwkeurig, 100, 200 meter nauwkeurigheid) Daarna zal GPS het overnemen en krijg je de gewone GPS nauwkeurigheid.

Door A-GPS wordt het dus zeker niet nauwkeuriger.

http://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS
Anoniem: 102582
@ZpAz3 oktober 2009 00:30
Je fix wordt ook sneller, doordat met AGPS je de satalietbaangegevens via je telefoon binnen haalt in een aantal seconden, en niet moet wachten tot je al die gegevens van de satalieten zelf hebt ontvangen.
Het is officieus al een hele tijd in de lucht hoor. Volgens wikipedia al sinds 2005.
Daar staat toch echt dat het 'under development' is, het is dus nog niet per se live. Dat sommige onderdelen al sinds 2005 werken wil nog niet zeggen dat het hele systeem dat doet.

En als het al live was, dan niet voor openbaar gebruik, maar alleen voor gesloten gebruik. Pas afgelopen donderdag kan in principe iedereen er gebruik van maken.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 2 oktober 2009 17:52]

Ik heb toch een paar jaar geleden al een EGNOS-fix met mijn (standalone) gps-ontvanger gehad. Het duurde wel een hele tijd voor de fix er was.

En zoals je op de wikipedia-pagina kon lezen: in 2005 zijn er de Tour de France fietsers al mee gevolgd.
Anoniem: 128823
@sandeman2 oktober 2009 18:35
EGNOS bestaat inderdaad al langer werkend voor consumenten, ook wel bekend als WAAS. Voorheen met slechts 2 grondstations, nu dus veel nauwkeuriger met een pak meer stations.
WAAS is de Amerikaanse variant van EGNOS, of eigenlijk andersom want WAAS bestaat al veel langer.
Je moet bij GPS-ontvangers vaak wel de functie WAAS aanzetten om EGNOS te ontvangen, maar die benaming is dus eigenlijk incorrect.
Het systeem kan met satellieten en grondstations de nauwkeurigheid van gps verbeteren van tien naar twee meter.
Deskundigen verwachten dat de verbeterde nauwkeurigheid tot vele nieuwe toepassingen zal leiden in de luchtvaart, landbouw en het verkeer.
Een nauwkeurigheid van 2 meter gaat absoluut niet werken binnen de landbouw. Daar kan nu al onder gunstige omstandigheden met een precisie van 1cm horizontaal en 2cm verticaal gewerkt worden. En die precisie is ook noodzakelijk met bepaalde werkzaamheden, mits de automatische mogelijkheden gekoppeld aan de gps-installatie gebruikt worden.
Om deze precisie te krijgen zijn echter wel extra hulpmiddelen als correctie signaal van een grondstation en sensor voor de stuuruitwijking en gyroscopen voor de verdraaiing over de x, y en z-as. En vaak wordt het gps in combinatie met glonas gebruikt.
Met deze hulpmiddelen zou natuurlijk dezelfde precisie gehaald kunnen worden als met een ander systeem dan gps.
Kosten vallen op zich mee in Nederland, wanneer de juiste subsidiepotjes gevonden worden en er belastingvoordeel uitgehaald kan worden. 10.000 euro kost dan zo'n heel systeem. Kosten kunnen natuurlijk uitgesmeerd worden over meerdere gebruikers

[Reactie gewijzigd door FortezzA_64 op 2 oktober 2009 19:18]

Die "nauwkeurigheid" is differentieel, niet absoluut. Dat wil zeggen dat de precisie relatief is ten opzichte van het perceel, niet de Noordpool. GLONASS zal niet veel helpen, in tegenstelling tot Navstar GPS heeft dat een inherente positiefout van zo'n 15 meter
Dat klopt helemaal. Navigatie naar het perceel toe is ook niet nodig. In verloop van tijd 'verschuift' het perceel ook volgens het navigatieapparatuur. Eenmaal gecorrigeerd kan er weer met nauwkeurigheid gereden worden.
Anoniem: 167272
2 oktober 2009 18:56
Kun je dit nu gebruiken met een tomtom?
Nog niet. Wel vraag ik me af of dit met de bestaande hardware van TomTom gebruikt kan worden of dat dit een systeem is dat niet compatible is met de huidige technologie.
Het belang van Galileo zit hem helemaal niet in de nauwkeurigheid, al is dat mooi meegenomen. Het gaat er vooral om onafhankelijk van de amerikanen te zijn: als die besluiten GPS op zwart te zetten in een crisis, hoeft hiermee niet onze halve economie plat te liggen.
En de Amerikanen kunnen dus wel op de knop drukken, om de boel op zwart te zetten.

nieuws: Bush wil GPS en Galileo kunnen uitschakelen

[Reactie gewijzigd door carpin op 2 oktober 2009 19:37]

Lees je eigen bericht nog eens... Bush wil...
Ja dus, alleen is uitzetten vervangen door storen.

Originally, EU officials did not want to change their original plans for Galileo, but have since reached a compromise, that Galileo was to use a different frequency.

This allowed the blocking/jamming of one GNSS system without affecting the other, giving the US a greater advantage in conflicts in which it has the electronic warfare upper hand.

http://en.wikipedia.org/wiki/Galileo_(satellite_navigation)
Gaat dit werken op de iPhone of is er andere hardware voor nodig?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee