Twaalf kleurenlaserprinters bekeken

Tom's Hardware heeft twaalf laserprinters met prijzen tussen de 300 en 2000 euro vergeleken: voor foto's zijn de meesten nog altijd niet geschikt, maar in de overige printtaken excelleren ze zonder uitzondering.

Voor de schrijver begint met vergelijken van printresultaten en opwarmtijden, wordt de werking van de laserprinter uitgelegd. Van de printopdracht worden vier rasters gemaakt, die elk met behulp van een laser op een drum worden overgebracht. Dankzij de vooruitgangen in de lasertechniek is deze grid bijzonder nauwkeurig en halen laserprinters tegenwoordig resoluties tot 1200x2400 in kleur. De negatief geladen puntjes op de drum trekken de positief geladen toner aan. De rest van de drum is positief geladen door een zogenaamde coronadraad, zodat daar geen toner aan blijft plakken. De te bedrukken pagina wordt vervolgens langs de drum gehaald, maar niet voordat de te printen pagina sterker negatief geladen wordt dan de drum. De toner wordt daardoor door het papier van de drum getrokken en het bijna voltooide printje kan door de fuser alwaar de toner aan het papier vastsmelt. Sommige duurdere printers hebben omwille van de printsnelheid voor iedere kleur een eigen drum en laser zodat de te printen pagina's het hierboven beschreven proces viermaal doorlopen.

Dell 3110cn

De besproken kleurenlaserprinters zijn de 3110cn en 5110cn van Dell, de HP 2600n en 2840 All-In-One, de Konica Minolta MagiColor 2550 en 5440DL, de OKI C3200n en 7350n, de Lexmark C534n en C762n, de Samsung CLP-600N en de Samsung CLX-3160FN All-in-One. De Samsung CLX-3160FN en de HP 2840 beschikken over een scanner en zijn dus ook inzetbaar als kopieerapparaat. De HP 2840 kan tevens als fax dienstdoen. Lexmark zet met de C534n en de C772N twee potente werkpaarden op de markt: deze printers kunnen maandelijks respectievelijk 100.000 en 120.000 printjes aan. Ook de Dell 5110cn (95.000) en de OKI C7350n (100.000) laten zich door grote hoeveelheden prints niet afschrikken. Alle printers worden standaard uitgerust met een 10/100Mbit-ethernetaansluiting en usb2.0 voor directe koppeling aan een pc. Dell, HP en Lexmark leveren bovendien een module waarmee de printer ook draadloos opdrachten kan ontvangen; Lexmark heeft zelfs Gbit-ethernetkaarten voor zijn printers.

De printers presteren allemaal erg goed in standaard kantoorsituaties, maar bij het printen van foto's, zowel op normaal papier als glossy fotopapier, schieten ze bijna zonder uitzondering tekort. Alleen de HP 2840 All-in-One en de Samsung CLX-3160FN leveren goede fotoprints. De Konica Minolta 2550 en de Lexmark C772n scoren ook nog redelijk op dit gebied, maar de rest bevestigt het algemeen geldende beeld dat de inkjetprinter nog altijd soeverein is bij het printen van foto's. Kleine bedrijven zijn het best af met de Dell 3110cn en de Lexmark C534n vanwege hun lage prijs, hoge snelheid, goede afdrukkwaliteit en uitgebreide functies. De HP 2600n en de Samsung CLP-600n scoren wat betreft afdrukkwaliteit ook goed, maar zijn beduidend trager dan de rest. De twee multifunctionele printers leveren kwalitatief goede prints af, maar zijn prijstechnisch alleen interessant als al die extra mogelijkheden echt noodzakelijk zijn.

HP Color LaserJet 2840 All-in-one

Door René Gerritsen

28-07-2007 • 19:58

55

Bron: Tom's Hardware

Lees meer

HP lanceert nieuw printerassortiment
HP lanceert nieuw printerassortiment Nieuws van 28 augustus 2007

Reacties (55)

55
50
23
15
1
0
Wijzig sortering
Anoniem: 480 28 juli 2007 22:19
Voor de reviewer begint met vergelijken van printresultaten en opwarmtijden, wordt de werking van de laserprinter uitgelegd. Van de printopdracht worden vier rasters gemaakt, die elk met behulp van een laser op een drum worden overgebracht. Dankzij de vooruitgangen in de lasertechniek is deze grid bijzonder nauwkeurig en halen laserprinters tegenwoordig resoluties tot 1200x2400 in kleur. De te bedrukken pagina wordt vervolgens langs de drum gehaald. Daarbij geven de punten die door de laser statisch zijn gemaakt, hun lading door aan het papier, zodat de toner eraan blijft plakken. Zodra alle kleuren op het vel papier zitten, gaat het vel door de fuser waar de toner wordt vastgesmolten aan het papier. Sommige duurdere printers hebben omwille van de printsnelheid voor iedere kleur een eigen drum, laser en fuser zodat de te printen pagina's het hierboven beschreven proces viermaal doorlopen.
Ik weet niet wie dit vertaald heeft, maar er klopt echt geen dr*l meer van..
De laser beschrijft de drum, en gaat dan langs de developer, die op het beschreven deel zorgt dat daar de toner blijft plakken door de statische lading die de drum eerder in het proces gekregen heeft door de charge rol.
Het is dus niet het papier wat langs de developer gaat, maar de pc-drum.

Pas daarna gaat de drum langs het papier waar doormiddel van de transfer rol de toner die reeds op de drum zit overgebracht wordt op het papier. En dan heb je ook nog printers die eerst de toner overbrengen op een transfer belt, die het hele plaatje in alle kleuren verzameld, en het dan pas overbrengt op het papier.
Sommige printers hebben inderdaad 1 drum en 1 laser (meestal zijn dat carousel printers) en sommige hebben 4 drums en 4 lasers. Maar een printer met 4 fusers ben ik in mijn lange carriere als service monteur nog niet tegen gekomen in de 'standaard' laser printers.
En dan heb je nog printers die niet werken met een laser, maar met ledbalken. Die hebben weer het voordeel dat een lijn aan de zijkant van het papier even dik is als in het midden, terwijl een laser daar een minimaal verschil in maakt. Vergelijk het met een pvc buis die vanuit het midden over de volle breedte van het papier beweegt. In het midden zal de buis rond zijn, aan de zijkanten ovaal.

Dit in vogelvlucht hoe laser printers dus wel werken.
En met de generale conclusie ben ik het wel eens, over het algemeen presteren laserprinters bar slecht mbt foto's afdrukken. HP komt over het algemeen nog als beste uit de bus.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 480 op 22 juli 2024 20:57]

Sakura,
als je dan zo lang servicemonteur bent geweest, dan zou je jouw verhaal nog eens goed moeten nakijken.
Lasers werken met optische elementen, waardoor de "dot" aan de zijkant net zo "rond" is als in het midden. Het zgn. voordeel van een led-bar die de drum belicht heeft niets te maken met scherpere lijnen aan de zijkanten (tja, 15+ jaar geleden nog wel ja). LED-balken worden warmer en moeten daarom bij professionele laserprinters (vb. Xeikon digitale drukpersen) zelfs watergekoeld worden. Daarnaast heb je qua resolutie met een laser meer mogelijkheden. Ga maar eens 1200 ledjes op 1 inch (2,54cm lengte) in een aluminium balk zetten. Met een laser is een hoge(re) resolutie veel makkelijker te doen.

Ook qua toneroverdracht vanaf de (lichtgevoelige) drum naar papier zit je enigzins scheef.
Door op een corotron-draad (heel dun edel-metalen draadje) dwars over het papier (terwijl het langs de corotron loopt) spanning te zetten wordt het papier vanaf de achterkant statisch geladen, waardoor de toner "overspringt" vanaf de drum op het papier.
Vervolgens wordt de toner (plastic, kunsthars met additieven) middels druk en hitte en vaak een beetje siliconenolie gefixeerd (fusen) oftewel op het papier "vastgeplakt".

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 132733 op 22 juli 2024 20:57]

1200dpi voor een ledbalk printer is echt geen enkel probleem, de lexmark 900 serie bv werkt met een ledbalk, de 750 en 760 serie met 4 lasers.
Overigens is bij de 750/760 serie door het ontbreken van centreerpennen voor de lasers, en de wiebelige montage van de toner cassete's het goed afstellen van de kleuren een nagenoeg onmogelijke zaak.
De 500 serie heeft dat beter opgelost door 1 complete laser unit met 2 lasers an 4 roterende spiegels. Afstellings problemen tussen de kleuren zijn dus goeddeels verleden tijd.

HP heeft het helemaal goed voor elkaar door heel simpel centreer pennen in het chassis van de printer aan te brengen en de lasers in de productielijn op een vaste stand af te stellen. Moet een laser unit vervangen worden, is dat echt een fluitje van een cent (qua arbeid dan :) )
Ook qua toneroverdracht vanaf de (lichtgevoelige) drum naar papier zit je enigzins scheef.
Door op een corotron-draad (heel dun edel-metalen draadje) dwars over het papier (terwijl het langs de corotron loopt) spanning te zetten wordt het papier vanaf de achterkant statisch geladen, waardoor de toner "overspringt" vanaf de drum op het papier.
Bij de huidige printers is die (veelal) wolfraam draad vervangen door een transfer rol. Voordeel hiervan is dat er een lagere hoogspanning vereist is voor de overdracht, wat weer het voordeel heeft van minder ozon uitstraling, wat de oudere printers nogal eens last van hadden, ondanks de ozonfilters.

Maar ik had bewust al geschreven dat het een summiere uitleg was van de werking van een laser printer, want je hebt ook nog een chargerol bij de pc-drum (sommige printers hebben tegenwoordig zelfs een dubbele charge rol) en een wiper die de restant toner weer van de pc-drum afschraapt. (dit is gelijk een van de redenen waarom refil toners zo bagger zijn, lekkende of versleten wipers)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 480 op 22 juli 2024 20:57]

Ik weet niet wie dit vertaald heeft, maar er klopt echt geen dr*l meer van.
De laser beschrijft de drum, en gaat dan langs de developer, die op het beschreven deel zorgt dat daar de toner blijft plakken door de statische lading die de drum eerder in het proces gekregen heeft door de charge rol.
Het is dus niet het papier wat langs de developer gaat, maar de pc-drum.
Dat was ik en je hoeft echt niet zo geïrriteerd te reageren.

Ik quote uit de bron:
...Second, a set of lasers creates a charge on a rotating photoreceptive drum, which in turn transfers the charge to an output page. This causes a fine granular powder made of pigment and plastic to adhere to its surface, or four different kinds of powders, in the case of most color laser printers. The charged page passes through a fuser that melts the plastic in the toner, causing it to bond to the page, creating the final printed image.
Waar zie je daar dat de toner op de drum terecht komt en vervolgens overgegeven wordt aan het papier? Ik heb toch altijd begrepen dat het papier statisch wordt van de drum (wat Tom's hardware ook zegt) en dat daarom de toner aan het papier blijft hangen. Aangezien Tom dat ook beweert, heb ik niet verder gezocht. Via howstuffworks heb ik net gelezen hoe het wel zit, maar volgens mij zit Tom er dan ook naast :? Ik heb het in ieder geval aangepast, maar ik zou het waarderen als je fouten in een nieuwsartikel in het vervolg iets normaler brengt.

Je punt over de fuser en dat er daar geen vier van zijn klopt, dat heb ik in het artikel aangepast. Dat er geen dr*l meer van klopt suggereert overigens dat de bron wel klopt, dan ben ik toch benieuwd hoe jij m'n quote vertaalt ;)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 20:57]

Je hebt gelijk, de fout zat idd al gedeeltelijk in het bron artikel, excuses daarvoor.
Tja, als je echt mooi foto's wilt afdrukken heb je een speciale fotoprinter nodig. Maar ik zou er liever een laser voor nemen dan een standaard inkjet.
Daarbij mis ook ik ook dat de 2840 rete traag is erg vaak zich zelf moet kalibrenen en heel snel zijn suplies verbruikt. Verder is het idd wel een aardig ding :)
Ik heb dat ding prive.. gewelding apparaat.

Wat wel grappig is dat ik deze printer bijna 2 jaar geleden gekocht heb bij Office Center. voor 500€ + nog 150€ korting op een ingeleverde HPdeskjet 550c :+ Ik zie ze nu in de pricewatch voor 700+

anyway. Hij hangt in het netwerk, maar om ook gebruik te kunnen maken van het scannen moet alle software van de printer aanwezig zzijn op minmaal 1 PC. Hallaas is hier geen andere mogelijkheid voor.

Maar voor die 350€ heb ik nog nooit CRU's hoeven te vervangen.
Zit nu op 1610 afgedrukte pagina's en 259 Gekopieerde documenten en 260 gefaxte documenten.
7x papier storring in document invoer verder nooit storingen gehad.

Oke de machine wordt ook niet op een kantoor gebruikt. maar ik zou dit apperaat voor kleinere bedrijven wel aanbevelen aangezien de printer erg compleet is. Scanner functie kan je op 1 dedicated printer server plaatsen. en je maakt gebruikt van de voledige mogelijkheden van de deze printer.

Daarnaast is het een pracht apparaat
Dit ding vreet drums als je iets meer gaat printen. Er zit gewoon een teller in die telt hoe snel de drum waarschijnlijk gaat slijten. Om de zoveel tijd de kalibratie telt als een paar drumslagen -> paar pagina's levensduur van de drum. Kleurenpagina's vreten 2-3x zoveel van de drum als zwarte pagina's. De 20.000 pagina's levensduur haal je alleen als je alleen zwart print, 1 rood streepje en er gaan meteen 2 of 3 pagina's op de interne teller vanaf.

Bij een bedrijf hier in de buurt staat zo'n ding, in een maand tijd gaan er 3 zwarte toners en een drum doorheen (ze printen 15.000 per maand op dat ding). De kleurentoners zitten na een jaar ongeveer op de helft.
Wij hebben een 2840, over die drum heb je inderdaad gelijk, kosten 149 excl 19% BTW bij de office center. Om nog maar te zwijgen, van de zwar 59, en 3 kleuren á 79 (excl 19%!)

Wij zijn aan onze 2de drum toe in iets meer dan een jaar. maar deze wordt al niet meer vervangen omdat de fuser het heeft begeven, let wel na een kleine 15000 pagina's.

Reparatie kosten 290,00 (excl)

Het apparaat komt met één jaar garantie, ipv de 2 Europese norm! Het voldoet voor geen meter aan onze verwachtingen dus.

Waarom niet even repareren. Inmiddels is dit ding 499 bij de office centre; Daar willen ze ook graag van die dingen af want er is GEEN Vista ondersteuning!

Meerdere malen HP aan de lijn gehad, maar of er ooit Vista ondersteuning komt... Waarschijnlijk niet!

HP bedankt!
Ik draai deze printer onder vista. De scanner fucntie gebruik ik niet maar asl FAX print en kopieer functie is deze printer perfect. op een 2003 machine wordt de printer gedeeld.
Anoniem: 215257 @_JGC_29 juli 2007 03:46
Wij hebben de 2820, drums zijn inderdaad vaker op dan toners -_-'
Anoniem: 35425 @To_Tall29 juli 2007 00:02
Ik werk zelf bij office centre, maar heb de 2840 nog nooit voor 350 met inruil gezien. Maar verder is het een heel goede machine, maar voor klein verbruik, zoals jij verbruikt, niet zoals de reply onder je. Dan moet een duurder apparaat kopen als je 15000 pagina's per maand verbruikt. Dan moet je egt naar de professionele gaan.

Ook qua snelheid in kleur kun je beter eentje hebben die de 4 toners onder elkaar heeft zitten en niet achter elkaar, zodat die hem er voor kan draaien. Uit me hoofd heeft die een snelheid van 4 ppm.
Maar zoals ik al zei voor kleine bedrijven is het ideaal.
De duty cycle die ik vind is anders tot 30.000, dus 30.000 pagina's per maand. Als je onder de helft daarvan blijft, zie ik totaal niet in waarom je dan naar een zwaarder model moet grijpen.
Heb hier een HP2600N staan, erg fijn apparaat! Helaas geen native Postscript support zoals de meeste HP laserprinters, waardoor de kleuren afdrukkwaliteit onder Linux wat minder goed is dan onder Windows, aangezien er geen officieele HP Linux driver voor geleverd wordt.
Heb deze printer ook en ondanks dat ik ook een Epson Photo Stylus R300 heb staan, druk ik meestal de foto op 2600N af en moet zeggen dat ik het resultaat me niet tegenvalt.
Tuurlijk is het niet de snelste printer, maar dat verwacht ik ook niet voor een thuis/soho apparaat.
Anoniem: 55401 28 juli 2007 22:10
Waarom roept iedereen hier over test ? |:(

Het gaat hier over een buyers guide oftewel een opsomming van hedendaagse laserprinters over wat de specs zijn en hoeveel ze kosten, dus geen review.
Anoniem: 77512 29 juli 2007 03:19
Je kunt er lang en breed over discussiëren, maar ik denk toch niet dat het printen van foto(achtige) prints de belangrijkste overweging is bij de aanschaf van een kleurenlaser.

Dergelijke apparaten zijn bedoeld voor kantooromgevingen, waarin kleur gebruikt wordt als ondersteunend element (lees: grafiekjes, diagrammen), niet als raison d'etre.

Wie fotorealistisch wil printen schaft zich daar wel een passende printer voor aan, en dat is dus (voorlopig) géén laser.

Bovendien is het vergelijken van kleurenlasers in de meest uiteenlopende prijsklassen onbegonnen werk. En dat stoort me dus eigenlijk ook aan deze 'review'.

Jammer maar helaas. Kleurenlasers koop je niet voor de lol denk ik. Zeker de betere niet. De kleintjes koop je à la inkjet: zodra je de supplies moet vervangen wordt het érg duur. En dat is nou net het voornaamste punt: kosten per pagina. Goed uitrekenen, en dan wel naar de actuele (nederlandse) situatie.
Anoniem: 55049 28 juli 2007 20:30
jammer maar ik vind de "test" niet de naam test waardig. het is eerder een reklamefoldertje. echte diepgang is er niet te vinden. geen echt vergelijk en performantie testen, kleurtesten ontbreken zelfs. dit is gewoon reklame en verdiend zelfs niet eens om hier een headline te zijn
Al door solidous opgemerkt in http://tweakers.net/react...=Posting&ParentID=2116102, maar ik denk dat het geen kwaad kan het hier te herhalen: waar zie jij hier het woord 'test'?
Indeed, pffff, waar blijft het professionele karakter van Tweakers de laatste tijd. Dan maar wat minder snel nieuws, vind ik niet erg hoor. Valt me overigens ook ietwat tegen van onze ome Tom, er staat wel vanalles, maar geen echte real-life tests of voorbeelden wat er dan geprint wordt, lijkt mij bijv. ook wel erg informatief.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 20:57]

Er staat dan ook in de headline : Twaalf kleurenlaserprinters bekeken :)
ik denk dat je het verkeerd zegt. negatieve kritiek zoals de site of persoonlijke dingen afzeiken vinden de meesten niet leuk. opbouwende kritiek kan je wat mee.
"Maar geen echte real-life tests of voorbeelden wat er dan geprint wordt, lijkt mij bijv. ook wel erg informatief."

Lijkt mij opbouwende kritiek. Kom op zeg, mag je dan hier helemaal niet meer "afzeiken" als iets overduidelijk slecht te noemen is? Bovendien, het "afzeiken" (wat wel meeviel dacht ik) kan ook aanzetten tot nadenken over wat men publiceerd.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 20:57]

Wat ik vaak mis bij laser printers is een netwerk aansluiting en een ingebouwde duplex mogelijkheid. Tegen een redelijke prijs
Huh? Volgens mij zie je juist bij laser printers vaker netwerkaansluiting en duplex mogelijkheden dan bij injetprinters.
Natuurlijk zijn laser duurder dan inkjet, maar dat maak je zo weer goed als je veel print.
Prijzen zijn zeker al heel redelijk als je even vergelijkt met aantal jaren terug.

Niet te gierig doen he daanski ;)
All of these units offer a 10/100 network interface via RJ45 as a standard feature, along with USB 2.0 for direct attachment to a single PC.
Oftewel ze hebben allemaal een netwerkaansluiting.
Anoniem: 50893 @daanski8229 juli 2007 00:21
De HP 2840 heeft een netwerk aansluiting en werkt perfect. Nadeel van HP vind ik is dat ze de drivers voor Vista wel op orde hebben maar nog steeds niet de software waardoor je niet alle instellingen meer kan beheren, vooral de fax instellingen is een gemis.

Heb onlangs contact hierover gehad met HP en zelf de medewerkers aan de telefoon begrijpen niet dat er nog steeds geen software beschikbaar is. Ik vind deze klant onvriendelijkheid ronduit schandalig mede omdat het een printer is van 2 jaar oud, Vista allang uit is, zeker gezien de beta tests waardoor ze dus reeds al software hadden moeten hebben. Support is dus erg slecht hierin en mede dit soort bedrijven zorgen er voor dat Vista niet snel zal integreren.

Nu ben ik verplicht om langer met XP te werken voor printen. Beetje te belachelijk voor woorden. Verder is het een goeie printer, ook foor foto's maar ze maken bij HP zo geen vrienden :(
Op mijn werk leveren we ook alleen maar 2840 printers uit.
Enige nadeel van deze pinters vind ik de PSU.
Die wil er nog wle is mee op houden, voor de rest super printers en de kwaliteit is top.
Voor welke strafbare feiten, aan welk land en onder welk uitleveringsverdrag? Of bedoel je leveren?

Maar alle gekheid op een stokje, wat hierboven al werd gezegd bevestigt mijn ervaringen met HP. Best redelijk spul, maar hun software is soms ontzettend BRAK.
Anoniem: 28557 @daanski8228 juli 2007 20:13
Geldt datzelfde niet voor inkjetprinters?
Neuh. Heb zelf een HP PhotoSmart 5180 all in one gekocht. Netwerk, print mooie foto's, kan scannen, kan kopieren, alleen geen duplex, maar dat boeide me niet. 160 euro, valt imho erg mee als je ziet wat je ervoor krijgt.
Mijn Samsung CLP-500N (voorloper van de geteste CLP-600N in deze test) kan duplex printen en heeft een netwerkaansluiting). Misschien is dat wat voor je? Hij is niet supersnel, maar ik heb hem dan ook voor thuisgebruik :)
Een laserprinter die geen netwerkaansluiting heeft?

Matrixprinters vallen niet onder laserprinters daanski82 ><
voor een netwerkaansluting kun je zelf een adaptor kopen, die neem je dan weer mee naar je volgende printer.
Ik snap niet dat mensen niet tevreden zijn met fotos uit een laserprinter, mijn ervaring is juist dat fotos er (op normaal papier) veel beter uit zien met een laserprinter dan met een inkjet (een epson 680 denk ik). En die epson printte al best redelijk.
Anoniem: 175233 @BRAINLESS0130 juli 2007 13:23
Een inkjet op gewoon papier is vaak niet zo best. Dan moet je al een inkjet hebben die speciaal daarvoor geoptimaliseerd is.

Maar een inkjet op speciaal fotopapier is ongelooflijk goed. Zelfs een goedkope (99€) levert resultaten die niet te onderscheiden zijn van foto's.

Ik heb nog nooit een normale kleuren laserprinter gezien die foto kwaliteit drukt. Het is aardig, maar absoluut geen foto kwaliteit. Zelfs niet op speciaal papier.
Inderdaad, tenzij je speciaal duur papier gebruikt zijn inkjet afdrukken bobbelig omdat het papier opzwelt van teveel inkt. Ik zou nooit meer een inkjet kopen, ook al gezien de prijs van die inktcassettes en hoe kort die meegaan. En voor ander werk dan foto's zijn lasers zowiezo superieur. Al was het maar omdat hun afdrukken niet uitlopen als er een druppel water op valt.
Pfff, ze testen liever Dell en Samsung massamerken dan veel meer gespecialiseerde printer producenten als Brother en Espon. Zegt nmm genoeg over wat ze daar belangrijker vinden om over te informeren.
Tom's Hardware is niet meer de site die het ooit was. Jammer, maar gewoon met een korreltje zout nemen en zoeken naar een betere (en meer onafhankelijke) review.
Anoniem: 76287 28 juli 2007 20:59
Ik werk regelmatig met de 2840 van HP. Is een handig ding: scanner, fax, kleurenkopieermachine en een printer in één. Ook al zijn de kleuren hartstikke mooi en zijn prints met grafieken en dergelijke haarscherp, de fotokwaliteit vind ik toch tegenvallen. Er staat niet voor niets een (foto)printer naast. Het is niet de goedkoopste printer per afdruk. Gebleken is dat het loont om nog een eenvoudige (zelfs snellere) zwart-wit printer er naast te hebben staan.

Als de 2840 dan zogenaamd goed presteerden in de fotoprinttest, dan wil ik niet eens weten hoe het bij de andere printers er uit ziet... :/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.