Volgens Australische onderzoekers is het gebruik van laserprinters net zo gevaarlijk voor de longen als het inhaleren van tabaksrook. Bijna dertig procent van alle laserprinters zou gevaarlijke hoeveelheden aan tonerdeeltjes uitstoten.
Het fijnstof kan volgens de wetenschappers eenvoudig de longen binnendringen en daar onherstelbare schade veroorzaken. De gezondheidsschade aan de ademhalingsorganen zou vergelijkbaar zijn met de negatieve effecten van geïnhaleerde tabaksrook, zo stelt professor Lidia Morawska van de Queensland University of Technology. Toner bestaat veelal uit een mengsel van grafiet en polymeren. Mensen die de tonerdeeltjes inhaleren kunnen last krijgen van de luchtwegen, maar lopen ook een verhoogd risico op astma, kanker en hart- en vaatziekten.
Bij het Australische onderzoek werden 62 laserprinters in een grote ruimte geplaatst. Uit metingen van de luchtkwaliteit bleek dat tijdens intensieve printklussen het aantal schadelijke stofdeeltjes in de lucht vervijfvoudigde. De printers bleken vooral fijnstof te verspreiden als een nieuwe tonercartridge was geplaatst, of als er afbeeldingen werden afgedrukt die veel printpoeder vereisten. Zeker zeventien printers, van verschillende merken en typen, bleken gevaarlijke hoeveelheden toner uit te stoten. Volgens de onderzoekers zijn laserprinters daarmee de voornaamste bron van 'ziekmakende lucht' in kantoorruimtes en moet de overheid snel overgaan tot het stellen van strenge emissienormen. Daarnaast zouden bedrijven er voor moeten zorgen dat de ruimten waar laserprinters staan, over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikken. In 2005 ontstond naar aanleiding van een televisieprogramma in Nederland de nodige ophef over de risico's die kleven aan laserprinter-gebruik, maar inmiddels lijkt de discussie te zijn weggeëbd.