Hewlett-Packard kan zich niet vinden in de conclusies van een Australisch onderzoek. De wetenschappers stelden vorige week dat het door laserprinters geproduceerde fijnstof gevaarlijk voor de gezondheid is.
Tijdens het onderzoek kwamen dertien laserprinters in de meest vervuilende categorie terecht. Twaalf daarvan waren diverse LaserJet-modellen van HP. De printerfabrikant stelt in een persbericht dat er geen wetenschappelijk bewijs voorhanden is waarmee kan worden aangetoond dat rondzwevende tonerdeeltjes een ernstig gezondheidsrisico vormen. HP claimt dat zijn laserprinters veilig zijn en aan de huidige emissienormen voldoen. Bovendien meent de printerfabrikant dat het onderzoek naar fijnstof een 'nieuwe discipline' is in de wetenschap. Wel zegt het bedrijf dat er meer onderzoek nodig is naar de emissies van fijnstof. Concurrent Canon zegt de resultaten van het onderzoek nog te bestuderen, maar wil wel kwijt dat zijn producten door alle bestaande veiligheidstests heenkomen en veilig zijn. Een woordvoerder van Epson zegt dat 'dergelijke claims al jaren de ronde doen, maar dat mensen gewoon laserprinters blijven kopen'.
Onderzoekster Lidia Morawska van de Queensland University of Technology is betrokken bij het onderzoek en verwerpt de stelling van HP dat het onderzoek naar de mogelijke gevaren van fijnstof nog in de kinderschoenen staat. Zo wijst ze naar een recent besluit van de Europese Unie, dat grenzen stelt aan de maximaal toelaatbare uitstoot van fijnstof bij dieselauto's. Volgens Morawska kan het soms lang duren voordat nieuwe wetenschappelijke inzichten geaccepteerd worden door de gevestigde orde. Daarnaast verwijst ze naar de meest recente richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarin staat dat er toxicologisch bewijs is van de mogelijke gevaren van fijnstof op de volksgezondheid. Onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory zijn het hier niet mee eens. Zij stellen dat er nog onvoldoende bekend is om nu al te kunnen concluderen dat de uitstoot van laserprinters risico's oplevert.