Nieuwe Epson-printer vereist smartcard om te printen

Om niet-opgehaalde gevoelige documenten bij de printer te voorkomen, ontwikkelde printerfabrikant Epson een authenticatiesysteem op basis van smartcards. Pas na autorisatie bij de printer wordt een document afgedrukt.

Epson wil bestaande printers uitbreiden met een smartcard-lezer om bij het achterlaten van gevoelige documenten bij de printer te voorkomen. Enkel nadat een gebruiker naar de printer is gelopen en de print met zijn smartcard heeft geautoriseerd, zal het document afgedrukt worden. Epson heeft de techniek Net Authentication Print gedoopt en biedt een pakket met smartcardreader, tien contactloze smartcards, een interfacekaart voor de printer en de benodigde software.

De software wordt op zowel de client-pc's als op de printserver geïnstalleerd. Een printopdracht wordt in afwachting van de autorisatie op de server opgeslagen, in plaats van dat deze, zoals gebruikelijk, direct aan de printer wordt aangeboden. Hoe de software aan de gebruikerszijde moet voorkomen dat werknemers het beveiligingssysteem omzeilen, is niet bekend. Ook het beheer van de smartcards vormt uiteraard een risico: een achtergelaten kaartje, of een exemplaar dat standaard bij de printer blijft liggen, kan de beveiliging teniet doen. Per printer kost het systeem ruim zevenhonderdvijftig euro; de serversoftware kost nog eens negenhonderdvijftig euro.

Epson printer control

Door Willem de Moor

Redacteur

11-02-2008 • 17:52

43

Reacties (43)

43
42
12
4
0
0
Wijzig sortering
En vervolgens moet je bij de printer nog een keer 5 minuten staan wachten tot je document klaar is met printen. Dus ga je even koffie halen terwijl je gevoelige document geprint wordt.
Ik vermoed dat dit soort dingen toch eerder op een zware printer worden aangesloten die 30 pagina's per minuut eruit spuugt. Dus onder normale omstandigheden is het kwestie van even authenticeren en je kunt je document meenemen. Tevens vanwege dat dit toch eerder voor kantoren is bedacht met toch relatief zware en dus ook dure printers is de prijs verhouding ook niet eens zo gek.
Toch vraag ik me af waar deze worden toegepast. Hier hebben we Oce en Konica printers staan die ongeveer hetzelfde doen, enkel ipv een pasje gaat het mbv een wachtwoord. Dan is een pasje misschien makkelijker en ook ietwat veiliger misschien.
dat soort zware printers kennen alleen het principe van een pincode die je intoetst. Zie de smartcard dan ook niet echt als vernieuwend en zal me niet verbazen als oce en kyocera dat al niet als optie bieden.
quote
Een printopdracht wordt in afwachting van de autorisatie op de server opgeslagen, in plaats van dat deze, zoals gebruikelijk, direct aan de printer wordt aangeboden.
quote
dus nog steeds wachten, zeker bij grote print opdrachten of kleur.
ook bij een super snelle printer.

andere merken oce en nachuatec werken met pincode/wachtwoord of kaarlezer.
maar slaan het te printen bestand local in de printer op.
hierdoor heb je wel snel je print opdracht na autorisatie.
Het centraal opslaan kan echter ook weer grote voordelen opleveren.

Bv zoals bij ons dat je nooit hoeft te kijken naar welke printer je gaat printen. Je gaat naar een willekeurige printer, houdt je smartcard er bij, en de print komt uit die printer rollen.

Ideaal voor bedrijven waar mensen veel op verschillende plekken op zelfs in verschillende kantoorpanden werken.
Ik neem aan dat als je met je smartcard bij de printer wegloopt, de printjob meteen stopt en alle achtergebleven pagina's direct worden versnippert ;)
Of je laat de smartcard er lekker in hangen en neemt een bakkie.. ;)
Anoniem: 154012 11 februari 2008 18:03
Dit is nu niet echt veel nieuws meer. De printers bij ons op het werk vereisen al een login + wachtwoord die je zelf in moet toetsen op het touchscreen. Het kan ook werken met smartcards, maar dat is niet geconfigureerd.
Op de hogeschool hadden we ook zoiets.
Daar moest je zelfs een smartcard indoen en werd er geld van je saldo afgeschreven. :)

En idd. er zijn al vele copiers die al de mogelijkheid hebben om je printopdracht te beveiligen.
Maar begrijp ik nu goed dat ierdere printopdracht een goedkeuring vereist?
Het is toch de bedoeling dat je een printopdracht geeft, naar de printer loopt en het pak papier kan pakken? Dus dat hij tijdens je loopje al bezig is met printen?
Als je vertrouwlijke documenten print, dan houdt je in de meeste gevallen wel rekening mee dat deze betrouwbaar is en zoals eerder gezegt een beveiliging op de printopdracht zet.

Daarnaast, je hebt verschil tussen 'vertrouwlijk' en 'vertrouwlijk'. Soms staat het erop als het niet buiten het bedrijf bekend mag worden gemaakt. En soms is het ook inderdaad vertrouwlijk, dat collega's het zelfs niet mogen lezen. Maar volgens mij komt het laatste niet vaak voor. (tenzij je gespecialiseerd bent in ontslagrondes ;) )
Ook bij ons is dit systeem genaamd "SafeCom" al tijden in gebruik. Wordt kennelijk kant en klaar geleverd door een Deens bedrijf: http://www.safecom.dk/

Je installeert de printer gewoon via het netwerk, en dat wordt verder alles automatisch afgehandeld. Inclusief alle voordelen -willekeurig waar op het terrein gewoon je print uit een printer halen - alsook alle nadelen (toch weer even koffie gaan halen terwijl die print uit het apparaat komt).

Het is mij verder in het geheel onduidelijk wat hier nieuw aan is ten opzichte van het systeem van Safecom.
Bij ons staan de printer en koffieapparaat dus ook naast elkaar c_/ .

Maar het is over het algemeen een prima systeem: één printer installeren en we kunnen overal printen. Ik kan ook thuis via VPN de opdracht al geven en 's ochtends het uit de eerste de beste printer trekken.

Het ontgaat mij dus ook even wat nu het bijzondere aan dit systeem is.
Het bijzondere is waarschijnlijk dat Epson er voor gezorgd dat redacties zoals bij tweakers er kennis van hebben genomen, en dat SafeCom dat nog niet is gelukt...
Per printer kost het systeem ruim zevenhonderdvijftig euro; de serversoftware kost nog eens negenhonderdvijftig euro.

Bij die bedragen kun je bij iedere gebruiken haast een printer neerzetten.
Anoniem: 128823 @bbob11 februari 2008 19:43
In de bedrijfswereld worden echt geen inkjet printers van 100 EUR gebruikt...
Nee 150 bij ons (als het al zoveel is) :| allemaal zwart/wit laser

[Reactie gewijzigd door Damic op 24 juli 2024 00:57]

Bij ons wel hoor! 100 tot 150 euries... En dat alleen omdat ze geen nieuwe printers kopen ;) Nu zal ik voor de lol deze printer eens aandragen :P
Anoniem: 55563 @bbob11 februari 2008 23:59
De bibliotheek van de uni hier zou er anders veel aan hebben! Duizenden studenten, docenten, postdocs, noem maar op, printen er dagelijks lustig op los. Echter tussen de daadwerkelijk printopdracht en aankomst bij de printer (wat soms een flinke afstand is wegens de aparte printruimtes) zit behoorlijk wat tijd. Aangekomen blijkt vaak dat alle printers al in gebruik zijn en moet je dus wachten. En als je eerst nog ander werk wilt doen achter de pc dan staan je documenten nog langer dan nodig vrij opvraagbaar in de printer te wachten. Om allerlei redenen is dat onwenselijk. Betalen moet overigens met chipknip dus een soort integratie van beide systemen zou wel leuk zijn. En anders een id-chip op de studentenkaart natuurlijk.

MKB heeft er inderdaad weinig aan maar grote bedrijven en instellingen zouden privacy-gevoelige informatie er goed mee kunnen beveiligen. De genoemde prijs is dan natuurlijk een schijntje.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 24 juli 2024 00:57]

Wat jij zegt, wilde ik ook net neerkalken.

Bij ons op de uni precies hetzelfde probleem: ik heb op deze manier enkele privacygevoelige (!) documenten in handen gekregen. Een brief naar de verantwoordelijke is in de maak.

Het werken met een smartcard zou inderdaad de boel beter beveiligen. Aan de andere kant heb je dan wel weer een extra kaart op zak. Waarom is een wachtwoord per gebruiker niet genoeg?
uni groningen gebruikt gewoon oude computers waarop netwerk printers zijn aangesloten (deze staan naast elkaar in een hal). Eerst stuur je een opdracht naar het juiste netwerk, daarna moet je naar de printers lopen om vervolgens in te loggen met je studenten nr. en gebruikersnaam en printer maar.

Een stuk goedkoper :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 124837 op 24 juli 2024 00:57]

Anoniem: 230625 11 februari 2008 17:58
Meeste bedrijven geven dat geld liever uit aan copiers die dat systeem al jaren hebben.
Prettig, moet je alsnog bij de printer gaan staan wachten op je print...

Voor de kosten van dit systeem heb je ook een lieftallige dame die je je print komt brengen :P

En waarom moet dit met een smartcard en kan niet volstaan worden met een pincode?

Zowiezo vind ik het een vreemde situatie als je met vertrouwelijke documenten werkt, maar waar de kantoorruimte zelf niet te vertrouwen is...
alleen loop je dan wel het risico dat een collega zijn smartcard in de lieftallige dame steekt en zij alsnog de documentjes niet op de juiste plaats afleverd :+
Een smartcard scannen is lekker makkelijk en hufterproof.
Zo'n pincode kost tijd en wordt vaak vergeten.
Bij mijn vorige werkgever was dit ook al reeds. Al stuurde je het naar de printer vlakbij, liep je het gebouwof zelfs de campus door/over naar een totaal andere printer: smartcard effe net over de lezer (ook contactloos dus) en voila: je print kwam eruit.
of het nu een gewoon document was, of 'top secret' - zonder de badge van de gebruiker die de print opdracht had gegeven, kreeg je die print er niet uit.
en zoals hierboven aangegeven: als het wat te lang duurde: effe naar de koffie-automaat wat verder ...
Volslagen kansloos, de meeste betere printers hebben dit al standaard ingebouwd in de driver/printer via een pincode, en dat is volledig kostloos.
Ik ben ervan overtuigd dat pincode ook nog eens een stuk veiliger is dan een smartcard die je toch weer ergens op je buro moet hebben liggen en mee moet slepen naar de printer. En dat terwijl je de pincode per printopdracht aan kan passen, en dus als je het goed doet nooit last hebt van "gestolen" printopdrachten via een gestolen smartcard.

Ik snap echt niet wat die ontwikkelaars bij Epson voor ogen hebben met dit systeem. Vraag me zelfs zeer sterk af wanneer die voor het laatst buiten zijn geweest. Echt volslagen kansloos dit.
Bij banken en verzekeraars wordt er voor het inloggen bij de pc gebruik gemaakt van smartcards die je in je toetsenbord moet steken voordat je kunt inloggen. Je workstation wordt automatisch gelockt als je deze er uit trekt. Ik kan me voorstellen dat ze de zelfde smartcards gebruiken voor de printers. Als je je printje gaat halen wordt je workstation ook meteen gelockt.
Daar kan je inderdaad dezelfde smartcards voor gebruiken. (gebeurd bij ons)

En die smartcards kan je dan ook nog eens gebruiken als toegangspas in je gebouw.
(hoewel dat wat lastiger is, want tot we een leverancier van toegangspassen en een leverancier van smartcards vier jaar geleden bij elkaar brachten om zoiets te bouwen, had niemand van hen daar ooit zelf aan gedacht)
Ik snap echt niet wat die ontwikkelaars bij Epson voor ogen hebben met dit systeem. Vraag me zelfs zeer sterk af wanneer die voor het laatst buiten zijn geweest. Echt volslagen kansloos dit
Dit systeem is al bij veel bedrijven tot grote tevredenheid in gebruik.

Het enige wat dus volslagen kansloos is, is jouw reactie.
Of je zet er gewoon een release station neer wat ook wel aardig werkt op de NHL
Yup, hoewel dat voor personeelsprinters dan weer niet geldt.

Bij de studentenprinters is het puur om de kosten te beheersen.
Dat werkt inderdaad goed. Niemand kan je documenten "per ongeluk" meenemen, tenzij je na het groen licht geven voor je printopdracht wegloopt.

Bijkomend voordeel: PDF printen is gratis ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.