Duits onderzoek: inkjetprinters nog altijd niet eerlijk over verbruik

Volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd door TÜV Rheinland in opdracht van Epson, is printen met inkjets vreselijk verspillend. Meer dan de helft van de inkt verdwijnt in de vuilnisbak.

Epson CartridgeDit verschijnsel wordt in de eerste plaats veroorzaakt door het feit dat veel printers melden dat de inkt op is, terwijl dit nog lang niet het geval is. Volgens het onderzoek was de Kodak Easyshare 5300 hierin het slechtst: deze printer vond al dat de cassette leeg was als er pas 36 procent van de inkt gebruikt was. De printers van Epson zouden tot de besten behoren met een rendement van meer dan 80 procent. Een andere vorm van verlies wordt veroorzaakt door het feit dat meerkleuren-cartridges als leeg worden aangemerkt terwijl er maar één kleur op is. Epson gebruikt uitsluitend monochrome inktcassettes, wat waarschijnlijk de reden is dat het bedrijf het onderzoek heeft laten uitvoeren. De Epson R360 kwam als beste uit de bus, met slechts 9 procent verlies. Wat niet werd onderzocht, ofschoon het wel interessant zou zijn, is de prijs per pagina. Ondanks de verspilling zou het printen met meerkleuren-cartridges best goedkoper kunnen zijn dan het printen met meerdere monochrome. Epson verklaarde deze omissie door te benadrukken dat de studie zich richtte op de milieu-aspecten van het printen en niet op de kosten. Het is in ieder geval wel duidelijk geworden dat de meeste printers een cassette veel te snel als leeg beschouwen.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

20-06-2007 • 18:13

73 Linkedin

Bron: Ars Technica

Reacties (73)

73
64
22
6
0
20
Wijzig sortering
Anoniem: 99443
20 juni 2007 18:55
Was een tijdje geleden niet het omgekeerde het geval? Namelijk dat in sommige Epson cartidges ZELF een chip zat, die gewoon express de verkeerde informatie doorgaf aan de computer ?

Al 1 of 2 jaar geleden denk ik. Eens opzoeken.

Edit : mijn geheugen laat mij dus niet in de steek:
nieuws: Consumentenbond adviseert geen Epson-printers te kopen

Toch allemaal maar rare praktijken :|

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 99443 op 20 juni 2007 19:00]

wat heeft dat bedrijf er nou aan dat je inkt weg gooid? gewoon zorgen dat je zo snel mogelijk weer nieuw inkt moet kopen ofzo? laten ze dan minder in de cartridge doen, dan wel inkt produceren en in de cartridge doen, en vervolgens weg laten gooien.
Dat je de vaste printkop niet vernaggeld door uit te laten drogen.
Je geheugen laat je wel in de steek, want de consumentenbond heeft kort daarna toegegeven dat ze compleet verkeerd zaten met hun uitspraken, en heeft dan ook zijn spijt betuigd over hun verkeerde uitspraak.

Als het over IT gaat kun je helaas de consumentenbond totaal niet vertrouwen omdat ze daar totaal geen verstand van hebben.

Hieronder de spijtbetuiging van de consumentenbond:
De Consumentenbond raadt consumenten niet langer af inkjetprinters van Epson te kopen. De gewraakte restinkt blijft niet te kwader trouw achter. Een negatief koopadvies is daarom niet op zijn plaats. De Consumentenbond betreurt het feit dat door het eerder gestelde negatief koopadvies een verkeerd beeld over Epson in de markt is ontstaan en dat Epson daardoor schade heeft geleden.
Heeft er trouwens iemand wel eens gemerkt bij HP cartridges dat deze spontaan met een kleur ophouden als de 'vervaldatum' verstreken is ?
(ik print niet zo heel veel, maar heb dit nu al 2 keer gehad, en ik begin het toch wel erg toevallig te vinden)
Dat is alleen het geval bij de duurdere designjets, bij soho printers word er door de printer niet gekeken naar de houdbaarheids datum.
Is het iemand wel eens opgevallen dat als je met een HP kleuren inktjet een zwart vlak print hij onder de zwarte inkt ook een laagje grijs doet, opgebouwd uit de drie kleuren? Dus als je goedkoop zwart denkt te printen je ook je kleuren patroon leegspuit?

Ik kwam daar toevallig achter toen ik de printer halverwege uitzette, en de printer nog geen kans had het dure grijs te camoufleren onder zwart...

Dit was in elk geval zo bij onze Deskjet 840.
al eens bij de instellingen van je printerdriver gekeken? De "only use black cardridge" optie wanneer je voor zwart/wit afdrukken kiest kan je misschien interesseren ;)
Een HP 2000C en 2000CN.
Deze gebruiken aparte inktcardridges en losse kleurkoppen, model “10” voor de 4 standaard kleuren. In de cardridges en koppen zit een chip, die 2 jaar na de vervaldatum aan de printer doorgeven dat die er gewoon mee moet ophouden… met printen dus. Of ze leeg of ‘kaduuk’ zijn of niet.
De HP 2000C kostte mij bij aanschaf ooit meer dan HFL 2000,-- … jawel ?!?
De cardridges en koppen kosten ±€ 40,-- per stuk… dus 2 x 4 x 40,-- / 2jr = € 160,-- p/j.
Nergens in de specs stond ook maar iets vermeld over deze ‘truc’.
Contact met HP destijds leverde na veel ‘gezeur’ tenslotte op, dat de chip met de 2-jaar-termijn ervoor zorgde, dat ik altijd een constante kwaliteit zou hebben.
Ik heb toen:
 • a. een macro geschreven, die ervoor zorgde, dat vóór het printen de PC-klok werd terug gezet naar een ‘aanvaardbare’ datum en na het printen weer terug naar de werkelijke.
 • b. me voorgenomen NOOIT meer iets te kopen van HP.
Drie jaar gelden ging de HP 2000 voor de derde keer stuk… hoezo MBFT ?!?

Overigens zijn er diverse topics hierover op TweakersNet geweest (http://gathering.tweakers...sages/165053///hp%2C2000c).
Kleine kanttekening bij het helemaal leeg printen van je cardrigde. Als ik het goed heb kan je er je printkop mee verzieken. Je verliest namelijk een zekere smering van je kop. Voor de meeste HP's en Lexmarkjes boeit dit niet daar de kop voor een hoop modellen gewoon in de cardridge zit (daarom hebben ze dure cardrigdes), welke je vervangt.

Maargoed, feit blijft dat het onzinnig is dat een printer met 60% inkt een leeg status geeft. Heb zelf overigens de canon ip 5000. Mooie doorzichtige cardrigdes, kan je het tenminste zelf beoordelen.
Anoniem: 193080
20 juni 2007 23:26
Laser is sowieso aan te raden, ik print ook veel zwart wit en mijn oude beestje HP 4L uit 1994 doet het nog perfect, heb ook al in jaren geen nieuwe toner erin gezet.
Wel een filter erop zetten... De gordijnen hier op een werkplek waren na een aantal jaar in gebruik behoorlijk zwart van de toner.
HP zelf beweert dat er geen schadelijke uitstoot is... Ik geloof er geen hond van.
Geen hond?
Ik heb net een nieuwe Canon iP4300 gekocht, en die gebruikt voor elke kleur apart een doorzichtige inktcartridge met daarop voor elke kleur een apart ledje dat gaat knipperen als de inkt op dreigt te raken.. Ik ben benieuwd hoe die met dit soort zaken omgaat dan.. Lijkt me niet dat ie al gaat piepen (lees: knipperen) als je duidelijk kan zien dat er nog genoeg inzit..
Mijn iP4000 print ze netjes helemaal leeg tot de laatste druppel, enkel in het kussentje zal wat blijven hangen. Maar veel is dat niet.

Opvallend overigens dat Canon wel wordt genoemd als onderzocht maar in de artikelen van Ars Technica en hun 2 bronartikelen niet wordt genoemd met een score...

[Reactie gewijzigd door breinonline op 20 juni 2007 18:49]

Ik heb sinds enige tijd die printer ook. Hij bevalt met tot nu toe goed.

Mijn vorige was ook een Canon (S600) en die had ook aparte kleuren. En die kleuren waren redelijk goedkoop. Ook 3 losse tegenover de HP 3kleuren cardridge.

Wat me in dit onderzoek opvalt, is dat ik niet een enkele opmerking over Canon heb gezien. Heeft dat ermee te maken dat het gesponsort is door Epson én Canon er nóg beter vanaf kwam ;)
Ik heb de iP8500. De cartridges hebben een klein prisma'tje onder het inktreservoir. Hiermee kan de printer 'zien' of er nog minder dan 1mm inkt in zit.
Overigens 'kan' ik wel doorprinten als de cartridge leeg is, maar dat is voor eigen risico, en terecht, als de kop er van defect kan raken, vind ik het niet gek dat de fabrikant een beveiliging inbouwd.

Stel je voor: Een liftmaker bouwt een lift, hierin zit een oogje dat er voor zorgt dat de lift stopt als hij voor de deur staat. Gaan wij dan de fabrikant aanklagen als hij ook een harde onderbreking inbouwt voor het geval de electronica op tilt gaat en hij dus eindeloos omhoog wil?

Het is dus gewoon een beveiliging om je printer te beschermen.
Nee, niet met WC-eend verhalen komen, of ander geleuter over de objectiviteit.

De TÜV is bijzonder objectief en betrouwbaar. Niet verwarren met de consumentenbond o.i.d.

Dat Epson ze heeft gevraagd dit te onderzoeken, en er dan als beste uitkomt is niet perse een indicatie van gebrek aan objectivitieit. Epson wist natuurlijk best dat zij op dit punt juist erg goed scoren. Aangezien zij juist veel onterecht zijn aangevallen over dat ze teveel inkt in de cartridge zouden laten zitten, is het goed als dat via zo'n onderzoek even rechtgezet wordt.
Wat mij opviel aan die tekst was niet dat Epson als beste was getest, maar werd aangemerkt als 'een van de betere'.
Verder ging het verhaal verder alsof Epson de beste was, maar dat er ook meerdere printers beter waren. Ik heb niet ergens een lijstje met de resultaten kunnen zien, dus echt beoordelen kunnen we het (nog) niet.

Maar ik vind het iets teveel grootspraak dat Epson de beste zou zijn.
Inderdaad. TÜV is beter te vergelijken met TNO o.i.d. (hoewel dat in Duitsland dan weer Fraunhofer is). In ieder geval hebben ze naast dit soort tests ook een aantal keurmerken in huis.
Ik heb laatst een printer uitelkaar gehaald omdat hij defect was, en ik kwam een soort uitlek bakje tegen, en die zat vol met dikke taaie inkt. Dat was ongeveer te vergelijken met 3 eetlepels of meer.
Als je ervan uit gaat dat de inkt wat ingedroogd is denk ik dat het wel het dubbele is geweest als het verse inkt betrof.

dus je verspilt nog wel meer inkt dan alleen wat in de cartridge blijft zitten,

dit was trouwens ook een Epson printer, ongeveer 2 jaar oud en niet eens zo hefig gebruikt

[Reactie gewijzigd door Bulls op 20 juni 2007 18:44]

heb ik ook gehad met een hp printer, inderdaad een dikke brei inkt!

Met mijn brother multifunctional (heeft ook aparte cartridges) zijn de cartridges doorzichtig en als je de melding krijgt zijn zo ook effectief op. Je ziet er geen greintje zwart of kleur meer inzitten!
In de oude Epsonprinters zat een stoffen mat onderin waar alle inkt die wordt verbruikt bij het schoonmaken van de printkop wordt opgenomen.
Ik was vroeger monteur bij Epson, niet normaal meer hoeveel inkt er altijd in die matten zat.

maar ja, niet zo gek ook, printer aanzetten: eerst even de koppen schoonmaken, printer uitzetten? eerst even de koppen schoonmaken en dan denk je, nou dan laat ik de printer lekker aan..maar ook dat merkt ie en dan maakt ie voor het printen de koppen alsnog schoon.
Epson zuipt meer dan de gemiddelde alcoholist...

[Reactie gewijzigd door SiGNe op 20 juni 2007 19:11]

Anoniem: 83123
20 juni 2007 18:40
Canon "meet" zijn inktniveau vrij precies op een optische manier dus niet zoals anderen doen door de gespoten druppeltjes te tellen etc.
Niet alle Canons doen dat. Alleen het hogere segment.
Gespoten druppels tellen is juist veel nauwkeuriger dan optisch meten van het inktnivo.
Met optische metingen kan je niet op de picoliter nauwkeurig bepalen hoeveel inkt er gebruikt is. Dat kan je met tellen wel.
Probleem is alleen dat sommige printers druppels van variabele grootte produceren.
M'n i950 van Canon doet die optische meting altijd supernauwkeurig, niets op aan te merken. Bovendien vind ik dat op de electronische wijze een printer onnodig duurder gemaakt wordt. Dat optische systeem van Canon werkt echt heel eenvoudig maar doeltreffend.
Die variable grootte is bekend bij de driver, en kan dus bij de telling meegenomen worden.

Die electronische wijze kost niets De printer driver moet de printer toch al aangeven waar welke grootte druppel neergezet moet worden. Kwestie van software om die informatie ook te gebruiken om bij te houden hoeveel inkt er gebruikt is.
Stap 1: Cartridges pas vervangen wanneer de afdrukkwaliteit achteruit gaat.
Stap 2: Probleem opgelost?

Uiteraard zijn de mensen die hun cartridges al na 36% vervangen ook de mensen die geloven dat je met een hometrainer van TellSell binnen 5 minuten 10 kilo eraf sport. Een beetje minder naïviteit en een beetje meer verstand zijn geen overbodige luxe in dit soort gevallen.....
Er zijn veel printers die gewoon weigeren te printen op het moment dat hij denkt dat de inkt bijna op is. Behoorlijk K dus... Heb een jaar geleden een laserprinter gekocht en dit is een uitstekende keus geweest. Doe nu nog steeds met de eerste toner en ik printer toch redelijk veel. Foto's laat ik afdrukken en kleurenafdrukken maak ik heel beperkt op mijn werk.
Stap 1: Cartridges pas vervangen wanneer de afdrukkwaliteit achteruit gaat.
Bij printers met een vaste printkop loop je het risico dat als de inktreservoirs helemaal leeg worden geprint, de kop uitdroogt. En juist bij die printers is het lastig die kop te reinigen.
De meeste HP inktjets bijvoorbeeld, daar vervang je de kop ook steeds. Dan is het leegprinten geen bezwaar.
ik heb nog een matrixprinter :)

serieus , hier staat nog een star LC-10, ook wel een deskjet 500, van de "weg te gooien" hoop van pc's op een school in de buurt hier gehaald. als de inkt daarin leeg is , dan gooi ik de printer ook gelijk weg.

we hebben ook een all-in-one, maar die wordt niet zo heel veel gebruikt.

het tegengaan van verspilling begint trouwens de moment dat je op de print knop dreigt te drukken.... niet alleen dat de cartridges weergeven dat ze leeg dreigen te gaan.

[Reactie gewijzigd door successor op 20 juni 2007 18:51]

Hier staan nog twee functionele Epson LX400 matrix printers :) Spijtig genoeg gebruik ik ze niet meer. Verouderd en te veel lawaai. Verschoot er wel van dat de inktlinten nog vlot leverbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 20 juni 2007 19:02]

Hier draait nog een LX400 of LX800 elke dag stal lijsten te draaien, ik heb zelf de (inkt) band nog nooit vervangen in de 7 jaar dat ik hem heb en draai elke dag ongeveer 15 A4tjes aan text uit, eenige naadeel is dat die printer veen lawaai maakt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee