Consumentenbond raadt Epson printers niet langer af

Vorige week werd door de Consumentenbond nog iedereen afgeraden een Epson-printer aan te schaffen, nu wordt deze waarschuwing echter alweer ingetrokken, zo is te lezen op de site van de Consumentenbond. Het intrekken van het negatieve advies is naar aanleiding van een 'goed gesprek' wat de Consumentenbond heeft gehad met Epson. In dat gesprek zou Epson met goede onderbouwing zijn gekomen voor het feit dat er inkt achterblijft in de cartridge als gevolg van een chip die het printen blokkeert zodra er een bepaalde hoeveelheid afdrukken zijn gemaakt. Eerder deze week had Epson al in een advertentie in landelijke dagbladen de beschuldigingen van de Consumentenbond afgewimpeld als onkunde. In de betreffende advertenties werd gesteld dat de consument niet voor de achtergebleven inkt betaalde.

Epson inktcartridgeDe reden voor het achterlaten van inkt in de cartridge is gelegen in de techniek die Epson voor het printen gebruikt. Deze piëzo-techniek vereist dat er een constante inkttoevoer is naar de printkop. Wanneer er geen inkt in de printkop aanwezig is zou deze kapot gaan, zo stelt Epson. Volgens Epson wordt de gewraakte chip die aanwezig is op de cartridge, en volgens de Consumentenbond zou worden ingezet voor het blokkeren van het printen, alleen gebruikt voor het bijhouden van de hoeveelheid inkt in de cartridge. De software op de computer van de gebruiker zou bepalen wanneer het printen wordt geblokkeerd.

De Consumentenbond raadt consumenten niet langer af inkjetprinters van Epson te kopen. De gewraakte restinkt blijft niet te kwader trouw achter. Een negatief koopadvies is daarom niet op zijn plaats. De Consumentenbond betreurt het feit dat door het eerder gestelde negatief koopadvies een verkeerd beeld over Epson in de markt is ontstaan en dat Epson daardoor schade heeft geleden. Dat is de uitkomst van een goed gesprek dat de Consumentenbond en Epson deze week hebben gevoerd.

Epson zal overigens geen schadeclaim indienen tegen de Consumentenbond, al zegt het wel schade te hebben opgelopen. Binnenkort zal de printerfabrikant een campagne starten om het imago op te krikken, volgens een bericht op Teletekst

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

18-07-2003 • 14:25

77

Submitter: JAVA-Doctor

Bron: Consumentenbond

Reacties (77)

77
76
58
15
0
0
Wijzig sortering
dan lijkt het me WEL zo netjes als Epson ipv de werkelijke hoeveelheid inkt, de PRINTBARE hoeveelheid inkt op de verpakking vermeldt... zo wordt het misschien eindelijk eens mogelijk om de prijzen van inkt van verschillende merken met elkaar te vergelijken...

EDIT: wat dus nie helemaal duidelijk is aan de reacties op deze post te zien; ik hebbet over de printbare hoeveelheid inkt, niet over het aantal printbare blz, dat je met een half kantje minder inkt gebruikt, dan met een foto weet ook nog wel :Z
De printbare hoeveelheid is niet aan te duiden op de verpakking omdat dit afhankelijk is van de vulling van de bladzijdes die je print.

Bij de kleurencartridge is dit nog het ergst, want als jij enkel geel gebruik om te printen en die is nagenoeg leeg, dan kan het zijn dat magenta en blauw nog volledig vol zijn, maar toch kan je de hele cartridge niet meer gebruiken.

Ik print mijn cartridges altijd volledig leeg (Epson Stylus Color 880). Als ik een bepaalde kleur niet meer op papier zie ga ik direct vervangen. Daarna ff cleanen zodat alle slangetjes weer capillair vol inkt staan. En dan is er niets aan de hand. Voor mij nooit geen andere dan Epson. :o
Anoniem: 5422 @elinsen18 juli 2003 14:48
Hij, NEn, doelde op de printbare hoeveelheid inkt in de cartridge. Dus in ml.

Zo kun je wel alles vergelijken.Ook kun je het aantal baldzijdes wel aangeven met een standaard vulling van een aantal %. Dat wordt ook al wel veel gedaan tegenwoordig.
Het aantal pagina's met een inkt dekking is de enige goede test. Immers, misschien verbruikt de ene printer wel meer inkt dat de andere voor dezelfde tekst!

En zowaar, alle printer fabrikanten gebruiken die methode....
Dat is het mooie van de Epsons die wij thuis hebben (oa de C80 dacht ik) die hebben namelijk aparte cardridges voor alle kleuren. Zodat als je een paar gele pagina's afdrukt en alleen geel leeg is dat je alleen geel hoeft te vervangen. Erg fijn, scheelt ook een hoop geld.
Ik geloof dat ik in een van de voorgaande artikelen heb gelezen dat niet de hoeveelheid inkt gemeten wordt maar het aantal afdrukken.

Als je alle inkt dat wilt gebruiken kun je natuurlijk zwartgekleurde pagina's gaan printen. :) :) :)
Ik twijfel nog steeds over die reden die Epson geeft om hun piezo koppen te berschermen.

Ik bezit zelf een Epson Stylus Colour 740 ook met piezo kop en inderdaad na een bepaald aantal prints gaat hij zeuren om een andere cartridge. Maar als je de oude cartridge er weer in doet (deze cartridge bezit zelf geen elektronica) zet hij de teller gewoon weer op nul... maar meestal kan je er dan haast geen enkele goede print meer mee maken door inktgebrek. In andere worden mijn printerkoppen staan regelmatig 'droog' en in 3 jaar regelmatig gebruik werken ze nog steeds perfect... dus ik betwijfel of het wel wat uitmaakt of ze constant 'nat' worden gehouden aan de hand van mijn eigen ervaringen.
Dat het niet goed is dat een printer droog komt te staan, wil natuurlijk niet betekenen dat hij de eerste de beste keer dan ook gelijk kapot is...

't is gewoon een kwestie van schade/slijtage beperken.
Ik ken ook wel mensen die hun Epson printer wel degelijk om zeep hebben geholpen door de cartridges steeds helemaal leeg te printen. Je printer zal er niet meteen aan kapot gaan, maar het zal de levensduur zeker niet ten goede komen.
Het is voor mij een raadsel dat jouw printer het nog doet. Bij een dergelijk gebruik begeeft een Epson kop het standaard tussen de 1,5 en 2,5 jaar na aanschaf. Als verkoper heb ik er in de loop der jaren al ZOVEEL gezien met een defecte kop door eigenwijs gewoon door te printen tot ie leeg is.
ja en de joke is dus: de hp officejet d145 doet dit ook. deze heeft namelijk niet zoals de meeste hp printers de kop in de cartridge zitten maar gewoon echt een losse inktpot net zoals epson. en deze kapt er op een gegeven moment ook gewoon mee. je mag dan niet verder printen voordat je er een andere cartridge in gedaan hebt.
Anoniem: 87832 18 juli 2003 14:33
Mag ik bij deze een negatief koopadvies afgeven betreffende het blad van de consumentenbond. Het is onze mening dat deze bond, en daarmede het blad, geenzins gequalificeerd is oordelen te vellen.

Als redenen hiervoor is een gebrekkige ter zake doende kennis en een onwilligheid deze kennis te verkrijgen door middel van onderzoek of navraag.

Het blad wordt aan de onwetende klant gepresenteerd als authoriteit zijnde op het gebied van testen en vergelijken, door de klant hiermee te belazeren bewijst de consumentenbond zich zelf schuldig te maken aan praktijken waar zij anderen van verwijten.
Idd, ze hebben altijd grote mond, maar als het puntje bij paaltje komt...
Zelf ook eens raad gevraagd aan de CB toen ik Amiga 3000 had gekocht bij bedrijfje dat er nog een paar uit de USA hadden gehaald en die omgebouwd hadden naar EU-specs (PAL/220V).

De door hun aangepaste trafo ging vrij snel stuk, maar wilden die alleen repareren tegen betaling.
CB zei: "ze moeten 'm kosteloos maken blaat blaat blaat en anders juridische stappen blaat blaat blaat".

Uiteindelijk stelde het bedrijf voor om aankoopsom terug te geven tegen inruil A3000, en toen bond de Bond in: "ja, uh, dat aanbod moet je maar accepteren, want ze kunnen nu niet verplicht worden de trafo te repareren" |:(

(uiteindelijk toch maar gedokt voor nwe. trafo, je bent Amiga-fan of niet :P)
Dit is in mijn optiek echt een hele slechte zaak. Door onkunde is de naam Epson even door het "slijk"gegaan. Ik denk dat de consumentenbond meer tijd moet besteden aan research voordat ze een uitspraak doen die zulke gevolgen heeft (of op lange termijn kan hebben). Een "sorry hoor" is wat makkelijker gedaan dan een naam opbouwen.
Wat een loosers!

Hadden ze zo'n gesprek niet beter voor het uitgeven van het 'advies' kunnen hebben?

off topic:
Grappig dat als mensen een "krachtterm" als 'Wat een loosers!' zien, dat ze dan direct modereren als een flamebait.
Wat een loosers!
Ik vind dit wel heel erg zwart/witte opmerking. Ik moet wel zeggen dat de consumentenbond misschien beter eerst dit probleem had kunnen voorleggen aan Epson, zodat zij hier uitleg op konden geven. Maar ik vind het wel goed dat de consumentenbond deze zaken aan de kaak stelt en er "onderzoek" naar doet.

In dit geval met Epson is het nu wel duidelijk. ;)
Consumenten-bond is net zo als de meeste consumenten zijn.
Gemaakt van schapen.

Vaak onvolledige 'ondezoeken' en veel onkunde.
Een pennenlikker die even een schotelset ofzo zal nakijken, zeg maar.
Als je wilt flamen, spel het dan in ieder geval goed :/
Ik wil helemaal niet flamen!

Ik vind het gewoon ontzettend dom dat zo'n 'gerespecteerd' orgaan als de consumentenbond zo gaat staan schreeuwen terwijl ze blijkbaar niet eens goed onderzoek gedaan hebben.
Dit brengt heel veel schade toe aan de consumentenbond en hun status in de maatschappij.
Ze hebben wel goed onderzocht wat er aan de hand was, maar totaal geen idee waar het over gaat. Dat de chip van alles bijhoudt hadden ze goed, maar waarvoor enzo dat wisten ze eigenlijk niet. Ze moeten daat bij de consumentenbond een keer ICT-ers aannemen die weten waar ze het over hebben. Ze laten wel vaker blijken dat ze van ICT geen kaas hebben gegeten. Op zich niet erg, zo lang ze zich maar niet bemoeien met de ICT.
Misschien worden er op dit moment wel 5 ICT mensen bij de conmsumentenbond naar buiten geschopt :+ }>
Min of meer mee eens. Soms vind ik het testen en dergelijke heel vreemd.
Een hele tijd geleden stond er een "test" in van een van de eerste DVD-RW recorders (die Pioneer) voor de PC in.
Na veel gehannes hebben ze dat apparaat niet aan de praat gekregen "omdat er waarschijnlijk iets fout was". Daarom raadden ze iedereen af het apparaat te kopen. In plaats van dat ze gewoon even een nieuw apparaat bij de fabrikant opgevraagd hadden. :? Nu concludeerden ze dus bij een exemplarische misser dat alle apparaten fout waren. :?
Ruim een maand daarvoor had ik in allerlei bladen en op internet al allerlei positive reviews over die Pioneer brander gezien.
Soms vind ik het heel vreemd bij de Consumentenbond.
In de betreffende advertenties werd gesteld dat de consument niet voor de achtergebleven inkt betaalde.

Daar ben ik niet mee akkoord: Zorgen ze ervoor dat die achtergebleven inkt niet nodig is, dan is het voor Epson goedkoper, en dus voor de consument ZOU dit dan ook moeten goedkoper zijn.

Plus dat achtergebleven inkt weer ontzettend goed is voor het milieu... :(
Je denkt toch niet dat die paar ml. inkt die ze eventueel zouden uitsparen ook maar het geringste effect op de prijs zou hebben die jij in de winkel betaald? De prijs van een inktcartidge heeft vrijwel niets te maken met de produktiekosten van zo'n cartidge.

Het milieuaspect is inderdaad een goed punt.
Die 'paar ml' kan je tientallen zo niet honderden pagina's mee printen. En die 'paar ml' inkt is zo'n beetje het duurste consumentenprodukt per gram op deze aardbol.
Totale crap dat er inkt achter zou moeten blijven natuurlijk. Als dat spul zo ontzettend geavanceerd is dat 't zo extreem duur moet zijn, kunnen ze daar echt wel een betere oplossing voor verzinnen.

[edit]
en ongelovelijk gezichtsverlies voor Consumentenbond natuurlijk...
Wat een gezeur zeg. Alsof die paar druppels inkt in verhouding staan t.o.v. de totale omhulsel van de cartridge, of bijvoorbeeld de printkop die concurrent HP er bij zet....
Anoniem: 66395 18 juli 2003 16:16
sorry maar het blijft bullshit, wat Epson zegt dat belangrijk is voor de Piezotechniek geld juist voor de thermische techniek van de anderen, die koppen zouden verbranden, vandaar dat printers met een gescheiden kop/tank inkt achter laten, bij designjets is het zelfs zo dat voor het volpompen van de slangen er speciale koppen worden gelevert ( en in de gebruiktkoppen zit ca 13ml inkt

Het aangeven van het aantal te printen paginas slaat ook nergens op want als je paginas met een hoge dekkingsgraad afdrukt, haal je bij langena niet het aantal wat Epson aangeeft, want die gaat voor het aantal pagina's uit van een lagere dekkingsgraad dan de andere fabrikanten

bij een test in het verleden werd aan Epson gevraagd hoeveel ml er inzat maar dat weigeren ze te vertellen
de enige die echt vertelt om hoevel ml het gaat is HP
IEDERE printer fabrikant geeft aan hoeveel pagina's je kunt printen, bij een gespecificeerde dekking.
Daarmee kun je *perfect* vergelijken welke printer het zuinigste is. En als ze bij verschillende dekking aangeven, dan kun je dat gewoon verdisconteren.
De ene 3% en de ander 5%? Dan gewoon met 5/3 vermenigvuldigen!

Het aantal ml's is volkomen nutteloze informatie, omdat niet iedere printer dezelfde hoeveelheid inkt gebruikt om een bepaalde zwarting te bereiken.
Denk aan het verschil tussen gewone inkt, en gepigmenteerde inkt, maar ook het verschil in resolutie.
Als je even wat meer research had gedaan. Epson vermeld precies hoeveel pagina's je kan printen aan de hand van een stel voorbeeld pagina's van ze, die je ook kan zien en daarbij staat precies vermeldt op welke instellingen deze zijn geprint. Dit zodat je enig inzicht krijgt in waar je ongeveer op moet rekenen. Dat zegt een gemiddeld consument heel wat meer dan een aantal ml. Want dat klinkt sowieso al onbenullig weinig.

Dan over de piezotechniek, dat heeft met luchtbelletjes te maken. Daardoor kan op een gegeven moment de inkt niet meer door de kop heen zodat de inkt die er doorheen wil opdroogt en de kop voorgoed vestopt.

Hoe je aan die 2 interessant komt is wellicht een gevolg van een grote HP held.
Het enige wat mij interesseert is wat de kosten per gemiddelde pagina zijn. Ik heb het article van de consumentbond niet gelezen, maar het maakt mij niet zo heel veel uit of die cartridge nog half vol zit, als ik weet dat ik voor bedrag X, Y pagina's kan printen. (Schade van die paar ml op het mileu zijn echt te verwaarlozen met het afval van de verpakking en cartridge zelf.)

Probleem was juist dat het aantal pagina's altijd een beetje vaag was. (Heb mijn laatste printer 3 jaar geleden gekocht, dus misschien dat het tegenwoordig anders is.)

Tot nu toe is mijn hp840 niet erg duur geweest. Nog maar één keer een nieuwe cartridge gekocht. Voor de rest met Inktec nagevuld (ongeveer 17euro voor 3 refills).
Anoniem: 88252 18 juli 2003 14:34
Met dit soort stommiteiten halen zo'n instanties natuurlijk hun 'geloofwaardigheid' naar beneden! ;)
Ik denk dat je het anders moet zien. Een organisatie als de consumentenbond moet zijn werk op de doelgroep afstemmen. Dat hebben ze gedaan. Eenst hard blaten en in het rond schoppen, dan komt er vanzelf iemand uitleggen hoe het wel werkt. |:(
Dit is de manier waarop de gemiddelde nederlandse consument ook te werk gaat.
De tests van de consumentenbond zijn waardeloos. Ik heb niet overal verstand van, en daarom pak ik er nog wel eens een testje bij. Maar van de zaken die de consumentenbond test en waar ik wel verstand van heb, kan ik het overgrote deel van de tests als waardeloos bestempelen. Dat roept bij mij ook vragen op over de kwaliteit van hun andere tests.

Als je een tv gaat testen en het oordeel over de handleiding weegt even zwaar als de beeldkwaliteit, dan ben je imho niet goed bezig. En als de consumentenbond computers gaat testen lach je je helemaal krom om wat ze schrijven in hun test.

De taak van de consumentenbond is helemaal niet maar wat blaten. Blaatadvies kan iedereen verstrekken, de consumentenbond heeft een naam hoog te houden op het gebied van kwalitatief goede testen. Op deze manier gooien ze die naam te grabbel. Of het verhaal van epson nu wel of niet klopt, ze hadden contact met epson moeten zoeken VOOR publicatie, dan was dit alles nooit gebeurd. Hoor en wederhoor (standaardprocedure in de journalistiek), zouden ze daar ooit van gehoord hebben bij de consumentenbond?
Als je een tv gaat testen en het oordeel over de handleiding weegt even zwaar als de beeldkwaliteit, dan ben je imho niet goed bezig.
Doen ze dat werkelijk, of overdrijf je het nu een beetje? Ik kan me voorstellen dat als de beeldkwalitieit van de hele serie tv's in de test gewoon goed is (en dicht bij elkaar zit), dat dan andere zaken zwaarder gaan wegen in een vergelijkend warenonderzoek. Aan een tv met een redelijke beeldkwaliteit heb je namelijk helemaal niks als gepensioneerde, als je die Koreaanse folder met dito AB niet begrijpt :+ . Tweakers en jongeren i.h.a. nemen vaak alleen zichzelf als uitgangspunt, en willen nauwelijks rekening houden met de veel grotere groep ouderen, en andere groepen mensen die van (digitaal-)technische aspecten geen kaas hebben gegeten of minder makkelijk daarmee om kunnen gaan. Hetzelfde moet soms gezegd worden van fabrikanten.

De Consumentenbond benadert zaken met de leek als uitgangspunt, en dat is nog steeds het gros der consumenten, en i.i.g. een groep die bediend moet worden. Wel mogen ze er voor zorgen in bepaalde productbranches en -tests hun zaakjes wat beter voor elkaar te hebben dan nu soms/vaak het geval is, omdat adviezen die gebaseerd zijn op onjuiste of onvolledige kennis/informatie voor niemand goed is. Anders kun je beter tests lezen van gespecialiseerde (vak)bladen en websites, echter stellen die weer niet altijd onafhankelijke kritische vragen t.a.v. een branch of productreeks, omdat ze juist leven van die branch en geen baat hebben met een negatief advies t.a.v. diezelfde branch. Autobladen zullen bijvoorbeeld niet snel schrijven dat je beter met de bus en/of trein kunt reizen, omdat je dan vaak goedkoper uit bent en het milieu spaart :z (ter voorbeeld er gemakshalve vanuitgaande dat dit ook zo zou zijn).
Anoniem: 80655 18 juli 2003 14:34
Dit is jammer.
Printerfabrikanten hebben al jaren een verkoop methode van relatief goedkope printers en dure cartridges.
Een aantal jaar geleden werd het al bijna onmogelijk gemaakt om printercartridges bij te vullen met gewoon inkt, toen kwamen de B-merk cartridges.

Die chip heeft vast wel iets met kwaliteitsbewaking te maken, maar het is ook gewoon een harde verkoopmethode. Is je inkt op? Dan moet je een nieuwe merkcartrigde kopen van tenminste 30 euro. En met deze nieuwe chips kun je niet eens het maximale uit je cartridge halen. Jammer

Ik vraag me af of ze in de toekomst ook zoiets gaan doen met laserprinters
De verkoop van LaserPrinters en Toner gaat meestal per hoeveelheid paginas iemand denkt af te drukken. Dan maakt het niet uit of je toner halfvol is of leeg. Je prijs per pagina blijft het zelfde.
Dit concept is een beetje lastig door te voeren voor de consument natuurlijk ;)
Die chip heeft vast wel iets met kwaliteitsbewaking te maken, maar het is ook gewoon een harde verkoopmethode. Is je inkt op? Dan moet je een nieuwe merkcartrigde kopen van tenminste 30 euro. En met deze nieuwe chips kun je niet eens het maximale uit je cartridge halen.
En daarom is het des te meer jammer dat de Consumentenbond nu het negatieve koopadvies intrekt. Uiteraard was daar veel op af te dingen, maar nu heeft de Consumentenbond impliciet zijn goedkeuring gegeven aan cartridges die zijn uitgerust met een chip. Juist met behulp van die chip kan Epson heel eenvoudig voorkomen dat eventuele concurrenten inktcartridges voor Epsonprinters gaan verkopen. Epson heeft via diverse rechtzaken afgedwongen dat niemand die chips mag namaken - daarmee heeft Epson effectief een monopolie gecreëerd op inktcartridges voor Epsonprinters. Dat is typisch iets waartegen een organisatie als de Consumentenbond zou kunnen (en moeten) ageren. Jammer dat dat niet is gebeurd.
De inkomsten aan printers ligt voor de fabriekant ook grotendeels bij de verkoop van cartridges... aan de printers zelf verdienen ze niets of nauwelijks. Daarom halen ze de meeste bizarre truuks uit om die inkomsten te verzekeren... zoals het stoppen van de inkttoevoer of het vastmaken van de printerkop aan de cartridge.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.