Consumentenbond constateert 'bankpasellende'

ConsumentenbondDe Consumentenbond is ontevreden over de kwaliteit van betaalpassen die door banken verstrekt worden. De bond gebruikt de term bankpasellende voor het probleem van pinpassen met magnetische strips die, zonder enige zichtbare beschadiging, niet geaccepteerd worden door automaten. Een oproep onder leden heeft geleid tot 200 reacties over ervaringen met bankpassen. Hieruit zou blijken dat ook bij nieuwe passen en chippassen er problemen voorkomen. Volgens de banken raken de passen vaak defect nadat ze te dicht bij mobiele telefoons, scanapparaten en andere voorwerpen die het magnetische veld verstoren zijn gehouden. De Consumentenbond vindt dat banken zelf voor de kosten van vervanging moeten opdraaien wanneer de klant de pas zorgvuldig heeft gebruikt. Nu is het nog zo dat er voor nieuwe passen betaald moet worden, behalve bij de Rabobank. ABN Amro rekent ruim vier euro, Fortis meer dan elf. Een betere kwaliteit van de bankpassen is volgens de bond ook een oplossing.

Pinautomaat HCC Dagen 1999 - er staan nog honderd wachtenden achter u

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

13-12-2003 • 13:33

102

Submitter: Knilessew

Bron: Consumentenbond

Reacties (102)

102
100
80
48
10
0
Wijzig sortering
Heb een keer een bankpas gehad die het in de helft van de automaten niet meer deed. Ben naar de bank gegaan en gevraagd voor een nieuwe pas. Binnen een week had ik een nieuwe. Dit was overigens bij de abn amro en heeft me niks gekost (die ruim vier euro betaal ik een keer per jaar voor het gebruik van de pas).
Wat is de ellende dan van de consumentenbond? Dat pasjes die je elke dag misschien wel 10 keer gebruikt na een tijdje slijten lijkt me een erg logische zaak en dat magnetische strips niet blij zijn met magnetische velden in de buurt vind ik ook niet raar.
200 reacties op [[b]*[/b] aantal leden v/d consumentenbond] is toch wel een beetje weinig om te spreken over een bankpasellende...

* Weet niet precies hoeveel leden ze hebben, het zijn er iig nogal veel en (200 / veel) = weinig :)
De rabobank zegt ook helemaal niet dat bankpassen bagger zijn of iets dergelijks, maar vind het (mi terecht), nogal vreemd dat mensen geld moeten betalen voor een nieuwe pas, terwijl er zichtbaar niets mis is met hun oude...
Ik heb wel eens gehad dat mijn pasje overal werkte, behalve bij de NS ticketautomaten. Ik raakte "gelukkig" dat pasje kwijt, en mijn (gratis) nieuwe pasje doet het weer perfect.

Het is overigens niet iets unieks, ik zag eens een vrouw in de trein die hetzelfde had. Zij moest overigens een kaartje voor de dubbele prijs kopen omdat de conducteur het weigerde te geloven. :(

Toch was hij niet helemaal defect, en vermoed ik niet dat het probleem dat in deze nieuwspost geschetst wordt, de oorzaak is.
Mijn ervaring met de NS automaten is dat de pas rustig en met stabiele snelheid in de gleuf moet worden gestopt, dan wordt de kaart meestal wel goed gelezen. Ik merk het altijd als ik te laat op het station arriveer en nog ff snel gehaast een kaartje pin, mis ik altijd de trein want dan moet ik het nog een keertje rustig overdoen.
Dit geeft natuurlijk wel de teleurstellende kwaliteit van de kaartlezers aan.
Het zou ook een stuk beter zijn als de oude magneetstrips vervangen zouden worden door chips. Als dit op een gsm-kaart werkt zonder verstoring, dan moet iets dergelijks toch ook mogelijk zijn voor bankpassen. De chip zit er tenslotte tegenwoordig toch al op om te kunnen "chippen".
Als dit op een gsm-kaart werkt zonder verstoring
Wel een klein verschil: Het GSM ding wordt in je telefoon gezet, en komt er waarschijnlijk nooit meer uit, terwijl de contacten van een chipkaart e.d. dagelijks worden gebruikt. Dat stelt nogal wat eisen aan de contacten van zowel de apparatuur als je pas!

Persoonlijk geloof ik meer in een bluetooth achtige oplossing met een bijzonder beperkte actieradius. Wel je pas ergens in moeten stoppen, maar vervolgens draadloos worden uitgelezen. Op een dergelijke manier kunnen ook firmware updates van kaarten worden doorgevoerd zonder dat de gebruiker dit weet. Simpel!
bluetooth is dan nog wat gevaarlijk, want radiosignalen gaan altijd verder dan dat je ze wil laten gaan. Iemand die dan gewoon achter je loopt of zo zou dan ook met speciale apparatuur kunnen communiceren met je bankkaart.

Iets beters zou dan zijn met magnetisme werken, zoals enkele weken geleden hier gepost is op tweakers: ipv radiostralen magneetstralen (of hoe heet zo iets) gebruiken, die gaan niet verder dan waarvoor ze gemaakt zijn (heel klein beetje wel, maar dat is dan enkele millimeters ofzo). Dit zou de kans op het gebruik van je kaart op afstand door misdadigers erg verkleinen.
Nee juist niet een magneet strip. Een magneetstrip slaat data op dmv magnetische geladen deeltjes. Van casettebandjes tot hardeschijven wordt dit toegepast en dat gaat in de meeste gevallen ook goed, tenzij er magnetische straling langs zo'n strip komt die te sterk en dus en deel of alle magnetisch geladen deeltjes andere kant(en) op laten wijzen. De data is dus in feite corrupt geworden.

Wat Relix bedoelt is een chip waar de data digitaal in is opgeslagen die daardoor niet gevoelig meer is voor vreemde magnetische straling. De chip laat je dan weer wel met magnetische straling communiceren net zoals mobieltjes dat met radiostraling doen. Magnetische velden verzwakken al over relatief korte afstanden wat in dit geval dus als een voordeel gezien kan worden. De pas kan dan namelijk communiceren over bijvoorbeeld niet meer dan 2-10 milimeter. Dan kan je pas dus ook niet meer op afstand gekraakt worden. :Y)
Anoniem: 48338 @Relix13 december 2003 15:58
Iets beters zou dan zijn met magnetisme werken
dat is dus precies de reden waarom het magneetstrip heet.
Anoniem: 81977 @Relix14 december 2003 04:46
Gewoon een draadloze techniek toepassen! Je staat voor het pin-automaat en dat ding ziet je pasje en dan alleen maar je PIN-code in toetsen om het geld eruit te halen. Geen geouwehoer meer met pasjes vanuit je portefuille in een gleuf te stoppen.

Zie wel toekomst in bleutooth.
Het doel van de banken is ook om op een gegeven moment over te stappen op chips, echter kan dit niet zomaar, gewoonweg omdat de automaten hier niet voor geschikt zijn. bovendien zie ik op dit moment meer passen met defecte chipknips terugkomen dan met lege of defecte magneetsporen, dus de kwaliteit van de chips moet hoognodig verbeterd worden wat prutser ook al zegt
In België is het zo al, dat je de bankpas-chipkaart ook kan gebruiken in plaats van de stripkaart. Je moet dan gewoon het verschil maken tussen "gewoon gebruik" (bankcontact bij ons) en "chipknip" (proton bij ons) voor je jouw pincode intypt.

En dan zeggen dat Belgen dom zijn :P
Moeten jullie in België je pincode intypen voor je kan chippen? Hier gewoon op "Ja" drukken alleen ;) :+

Overigens heb ik véél meer problemen met de chipknip dan met de pin; die chipknip werkt vrij regelmatig niet; moet je het chipje even schoonpoetsen of soms is de lezer gewoon vuil en werkt het sowieso bij de meeste passen niet meer.
Nee hoor, de pincode is enkel nodig om 'gewoon' te betalen met je pas. Het chipknip gedoe (proton hier) is zonder code net als bij jullie
Met proton heb ik nog nooit problemen gehad. Wel al met gewone bankcontact (ivm die magneetstrook :s)
Alsjeblieft niet. Van alle bankpassen die ik heb gehad zijn er 2 voortijdig gesneuveld, bij beiden lag het aan de "chip"chip. Dan heb ik wel liever een magneetstrip tot ze echt wat robuusters hebben uitgevonden.

En het getal 200 vind ik trouwens erg laag en vaag. Is dat onder de leden geweest van de CB? 'k Maak het niet op uit beide stukjes iig. Zo ja, hoeveel leden hebben ze dan? Zo zegt het natuurlijk niets... :Z
of zijn er veel mede tweakertjes die zoiets ook meemaken?
Ik had een credit card die nog nooit gebruikt was en niet gelezen wilde worden. Dus ja.

Kan tweakers niet een poll maken ofzo? Dan hebben we de data van 50.000 gebruikers in 1 keer ;)
Na ontvangst altijd even controleren of die werkt.
Bij sommige banken moet je zelfs de eerste keer de pas in hun apparaten laten lezen om de pas te activeren, al controleer je alleen je saldo maar in het pinhok.
Nu is het nog zo dat er voor nieuwe passen betaald moet worden, behalve bij de Rabobank.
Nu wil ik niet vervelend zijn maar als je pas bij de Rabobank binnen een half jaar voor de 2e keer defect blijkt te zijn mag je er toch echt voor betalen (11E). Je krijgt na de 1e keer zo'n plastic beschermhoesje voor je pasje (hetgeen in geen enkele portomonnee past) en als ie dan nog eens defect is; is het je eigen schuld.

De kwaliteit van de pasjes verschilt ook enorm. Zo zijn de Rabobank pasjes wel heel erg gevoelig. (minimaal 1 keer vervangen per 2 jaar) vergeleken met de ABN pasjes waar ik nu al ruim 4 jaar mee doe. De pasjes van de Giro zijn ook van goede kwaliteit maar daarnaast zijn hun chippasjes weer bagger. Creditcards blijven daarnaast verstoken (iig in mijn ervaring) van beschadiging op de magneetstrip. Er zit dus echt duidelijk een verschil in de kwaliteit.
Nu wil ik niet vervelend zijn maar als je pas bij de Rabobank binnen een half jaar voor de 2e keer defect blijkt te zijn mag je er toch echt voor betalen (11E). Je krijgt na de 1e keer zo'n plastic beschermhoesje voor je pasje (hetgeen in geen enkele portomonnee past) en als ie dan nog eens defect is; is het je eigen schuld.
Zoals ik al eerder heb aangegeven is mijn pas al 6 keer vervangen (allemaal binnen 3 maanden na vorige pas) en ik heb echt nog nooit een hoesje van de rabobank gekregen, en heb ook nog nooit voor de pas hoeven betalen.
Mjah, de nieuwe NS automaten staan er idd om bekend. Mijn oude pas van de rabobank begon na 4 jaar toch wel ernstige slijtage te vertonen (altijd in m'n portemonnee gezeten), en kreeg toen een nieuwe. Die doet het overal, maar laatst moest ik hem drie keer in de NS automaat doen voordat ik m'n kaartje kreeg...

(En dat was de eerste keer dat ik zo'n automaat probeerde, want ik reis door de weeks altijd op m'n ov)
Ik heb bij die automaten altijd dat m'n pas bij de linker van de 2 niet werkt (ongeldige pas ofzo) en bij de rechter wel (en meteen de eerste keer). Al op meerdere stations gehad (SNS Bank).
Vind het erg vreemd dat het dan bij de ene wel en de andere niet werkt...
Ik had een kapotte chipknip, het drukknoopje van mijn portomonnee zat precies op de positie van de chip en had het silicium gekraakt :(
ABN thuisbankieren werkte dus niet meer. Het geld wat nog op de chip stond was ik kwijt. Gelukkig was het maar 2 euro ofzo, maar toch... Waar blijft dat geld eigenlijk? Bij de bank zei men dat het gewoon weg is, maar dat is dan kapitaalvernietiging toch? Of pikt de bank het in?
Ik denk dat het vergelijkbaar is met het verliezen van contant geld. Je hebt het al van je rekening afgehaald/opgenomen.
Geld is oorspronkelijk uitgegeven door de overheid en als je geld verliest, betekent dat het bedrag terugvloeit naar de staatskas :7
Achterlijk dat je zelf moet betalen voor een nieuwe pas. Ze maken weetikniethoeveel winst op je rekening en als je toevallig wat problemen met je pas heb mag je dat ook nog is gaan betalen.
Ik denk dat ze een stuf ok 50 ct kosten maken en daar vragen ze dan 11 euro voor.
Als het kapot gaan van de pas aan ondeugdelijke passen ligt, is het idd. niet netjes daat geld voor te vragen. Komt het door verkeerd gebruik door een klant (bijv. pasjes los in portemonnee ipv. houder) dan is het je eigen verantwoording.

Daarnaast is een bank een commercieel bedrijf, dus de winst op andere producten is m.i. niet relevant.

De kosten van een pas zijn wellicht 50c maar bij een nieuwe pas komen ook administratie en verzendkosten kijken, en die moeten ook betaald worden.
Komt het door verkeerd gebruik door een klant (bijv. pasjes los in portemonnee ipv. houder)
tegenwoordig leveren de banken er geen houdertje meer bij waardoor je het zonder moet doen. voor die 11 euro mag er dan best een houdertje bij
Ik snap ook echt niet dat ze nu nog steeds die hopeloos ouderwetse en kwetsbare magneetstrips a'la VHS-tape gebruiken. Magneetstrips zijn werkelijk overal kwetsbaar voor: magneetvelden die je bij praktisch iedere kassa hebt, sommige veiligheidspoortjes, soms inderdaad ook door je GSM, verder moet je je pasje niet per ongeluk op je luidsprekerboxen neerleggen of op een TV of in de buurt van een apparaat met een sterke trafo zoals een versterker of voeding.

Ze kunnen beter meteen een chip gebruiken die veel duurzamer is. Maar pasjes met chips zullen wel duurder te produceren zijn, dus mag de consument om de haverklap een nieuwe pas aanvragen (en betalen) als de oude niet meer werkt. Dan liever één keer een iets duurder pas met een chip. En ook het kunstof materiaal kan beter. Mijn pas heeft al gerafelde hoeken waar je duidelijk kunt zien dat er een transparante laag op zit wat begint los te laten. Dit kan er ook voor zorgen dat je pasje wordt geweigerd door pin- of geldautomaten -of nog erger- wordt ingeslikt. Daar moet toch ook een betere oplossing voor te bedenken zijn lijkt me. Misschien is een soort glasvezelmateriaal wel een idee.

Wat trouwens ook nog een idee is, is dat ze bankpassen ontwikkelen die met een barcode (streepjescode) werken. De barcode staat dan bijvoorbeeld groot afgebeeld (om een goede leesbaarheid op de lange duur te waarborgen) op de achterzijde van de pas. De geldautomaten (en ook de pinautomaten bij winkels!) hoeven dan alleen te worden uitgerust met een barcodelezer en slijten dan nagenoeg niet omdat het pasje niet door een gleuf met een leeskop heen gehaald hoeft te worden (waar je het pasje bovendien altijd andersom langshaalt, wet van Murphy). Met een streepjescodesysteem is een schermpje waarvoor je je pasje moet houden in combinatie met je pincode al voldoende om te betalen of geld op te nemen.

Of een pasje met een transponder (in combinatie met je pincode natuurlijk) kan een idee zijn (zie de vele bedrijfspasjes waarbij je je pasje alleen maar voor een kastje hoeft te houden, en autosleutels) Lijkt me zeer betrouwbare techniek en erg makkelijk in het gebruik.

Ideetje fabrikanten? :)
Ik denk niet dat op een streepjescode genoeg informatie past om pincode- en pasgegevens op te slaan. Bovendien levert het een nog groter veiligheidsrisico op.

Alle kleine apparaten met een barcode-lezer uitrusten is bovendien onhandig en kost kapitalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.