EU reserveert radiofrequenties voor 'pratende' auto's

De Europese Commissie heeft frequenties gereserveerd voor onderlinge communicatie tussen voertuigen en externe verkeersbegeleidingssystemen. De technologie moet het toekomstige verkeer veiliger en efficiënter maken.

In 2006 kwamen in het Europese verkeer 42.000 personen om het leven en raakten er 1,6 miljoen mensen gewond, zo meldt de EC. De lidstaten willen met het gereserveerde deel van het radiospectrum voor geheel Europa - de gekozen frequenties lopen van 5875 tot 5905MHz - de ruimte bieden voor toekomstige draadloze apparatuur die met medeweggebruikers en verkeersbegeleidingssystemen kan communiceren. Zo kan het systeem in zogeheten 'slimme' auto's bijvoorbeeld achterliggers automatisch waarschuwen wanneer hij over een glad stuk weg rijdt. Op die manier moet het aantal verkeersslachtoffers aanzienlijk gaan dalen.

Daarnaast staat er dagelijks in de lidstaten gemiddeld 7500 kilometer aan file en de filedruk neemt elk jaar nog verder toe, zo stelt de EU. Indien er niets verandert, dan dreigen de kosten van het in de file staan in 2010 op te lopen tot 80 miljard euro. Nieuwe verkeersbegeleidingssystemen en geavanceerde routeplanners moeten de problemen deels gaan verminderen door het verkeer alternatieve routes te wijzen. Ook hierbij moeten de draadloze frequenties benut gaan worden voor de doorgifte van informatie.

Behalve de draadloze communicatiesystemen moeten toekomstige auto's in het Intelligent Car Initiative ook voorzien zijn van het zogeheten eCall-systeem. Daarbij wordt automatisch een alarmcentrale verwittigd wanneer een auto bij een ongeluk betrokken raakt. Verder overweegt de EU om voor alle nieuwe auto's elektronische stabiliteitscontrole verplicht te stellen.

Voorstel EU voor frequenties verkeersveiligheid

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

05-08-2008 • 19:51

67

Reacties (67)

67
59
10
6
0
0
Wijzig sortering
Geef bij het stoplicht de voorste auto de controle over het optrekken. Allemaal tegelijk weg, allemaal even snel, zonder te botsen.

Ook handig op de snelweg... geen plotselinge schrik-rem-acties meer, gewoon allemaal strak achter elkaar aan, computer gestuurd. Dag files! Gewoon kop-staart 130 rijden.

Helaas moet er nog wel heel wat gebeuren voordat het zo ver is. Er zijn namelijk nogal wat 'hardware' verschillen (snellere motoren, betere remmen, etc...)
Waarom zou je dan nog in hemelsnaam in een auto stappen, ga dan (lekker) met de trein of bus...

Mensen willen gewoon vrijheid hebben om te kunnen rijden waar en hoe ze willen (daarbij natuurlijk wel de verkeersveiligheid in acht nemend), dit soort systemen zijn gewoon een zoveelste inperking van het individu!

Wanneer we allemaal maar vertrouwen op de techniek, zit er straks helemaal niemand meer oplettend achter het stuur.

Waarom realiseert de mens zich niet dat alle dingen een consequentie hebben; wanneer er dagelijks zoveel mensen zich in het verkeer begeven, kun je wel nagaan dat er ook wel eens wat gebeurt.
Het verkeer draagt nou eenmaal een risico met zich mee, wil je dat risico niet lopen, dan moet je gewoon in bed blijven liggen (ook niet geheel risicoloos).
vrijheid komt met verantwoordelijkheid, iets wat redelijk wat chauffeurs ontbreekt. Als je ziet hoe onverantwoord sommige mensen rijden dan vind ik wel dat er maatregelene tegen genomen mogen worden. Er is geen enkele reden waarom een mens met 100 kph door een bebouwde kom moet kunnen rijden.
de vrijheid zit hem in de tijd dat je vertrekt en van waar naar waar je gaat. niet in wat je onderweg doet. daar moet je je toch al aan alle regels houden. max 100km stoppen voor rood etc...
omdat
1. De trein nauwelijks rijd waar ik dat wil.
2. Als het al lukt met het openbaar vervoer, zo tergend lang duurt dankzij de kut verbindingen en overstappen, omdat die toch maar op vaste trajecten komen.
3. dit systeem veel flexibeler is
4. je kan vertrekken wanneer je maar wil 24/7
5. geen stakingen
6. eigen comfort
7. geen last van aso medepassagiers

En waarom zou het een inperking zijn ? Men zou hiervoor duidelijk een aparte strook voor moeten voorzien, liefst afgeschermd van de rest.
op gezette plaatsen invoeg mogelijkheden. oja verplicht GPS gebruik, zodat het systeem kan berekenen wanneer je zou willen invoegen en wanneer je eruit kan.
snelheid drastisch optrekken
Ik heb voor de gein even gekeken bij 9292ov.nl wat voor alternatief ik zou hebben:
12:02 vertrek van huis adres
14:46 aankomst op werk adres
2:44 reistijd
4 aantal overstappen

reistijd met de auto tussen de 60 en 70 minuten. Aantal overstappen 0.
Nee ik woon in een groot dorp (assen) en werk in het centrum van een dorp.
Dus er moet nog heel veel gebeuren voor ik in het OV stap.
Anoniem: 7346 @ronny6 augustus 2008 16:38
Ik woon in den Haag centrum en werk 10,1 kilometer verderop in een dorp; Poeldijk.

Ik rijd met de auto een half uur over dit stukje omdat:
- stoplichten totaal niet op elkaar aansluiten.
- zodra randstadrail :R binnen een straal is van 1 km gaan alle lichten op rood... want randstadrail zou sneller dan de auto zijn en dat is ie op deze manier geworden! randstadrail is overigens niets sneller dan de oude trams.

Toch blijf ik met de auto gaan omdat:
- alle redenen van http://tweakers.net/react...=Posting&ParentID=2690419
- Het ov er minimaal 45 minuten over doe en ik er daarvan 15 min. moet lopen.
- Ik na mijn werk vaak nog even elders heen ga waar het OV alleen maar nog veel trager is dan de auto.
- Ik wel eens spullen meeneem die te zwaar zijn om te tillen.
- Ik het zat ben om steeds uit te moeten zoeken hoe ik met het ov ergens kom, hoe laat ik weg moet etc etc: ik ben student geweest en heb 6 jaar lang 'gratis' gebruik van het OV mogen maken en dat had ik na een half jaar wel gezien.
- Ik niet zonder auto kan en de kosten om hem voor de deur te hebben staan nog steeds hoger zijn dan het gebruik ervan. Dus zal ik hem gebruiken ook!
Dit systeem gaat helaas niet werken. We hebben in Nederland als 4 3 van deze zones en dat noemen we traject controles en de maximale snelheid is 80 km/u. Iedereen op elke baan rijdt die snelheid. So far, so good.

Maar waar hebben de heren politici nou niet op gerekend, dat mensen ook weer van de snelweg afwillen of dat andere erop willen.

Als iedereen even hard rijd, hoe ga je dan van de linker naar de rechterkant van de snelweg? Harder kan niet, want dat krijg je een rekening van Koos Spee, dus wordt er geremd op de linkerbaan zodat deze achter de auto op de baan rechts van hem kan rijden. Dat verwacht de auto daarachter niet (mensen vergeten vaak richting aan te geven VOORDAT ze opzij gaan) waardoor deze extra hard remt. Op dat moment heb je dus al een harmonica effect op twee banen.

En dat is namelijk de reden dat het kabinet al 2 jaar probeert de traject controles ongedaan te maken. Maar omdat auto's dan weer 100 mogen rijden, geeft dit extra fijnstof uitstoot, wat dus het milieu extra vervuild, dus mag de traject controle momenteel niet worden terug gedraaid. In Den Haag (bij voorburg) ging door de traject controle het fijnstof gehalte juist omhoog zodat deze als enigste kon worden opgeheven.

Een dergelijk systeem gaat pas werken als we allemaan in een Knight Industries Three Thousand (KITT) auto rijden zodat we niet alleen met rijkswaterstaat communiceren maar ook met de auto's om ons heen zodat auto's efficient van baan kunnen wisselen. Auto's kunnen snel met elkaar communiceren zodat harmonica effecten voorkomen kunnen worden.

Lastig punt: Hoe weet je het ID van de auto schuin achter je zodat je daarmee kunt communiceren? Vergelijk het een beetje met de SSID van WiFi access points. GPS posities opnemen in de SSID 'tag' gaat niet werken omdat we met rijdende voertuigen te maken hebben en deze dus continue veranderen. Waarschijnlijk zal Rijkswaterstaat hier een oplossing in kunnen brengen omdat zij als 'tracker' kunnen optreden. Rijkswaterstaat weet immers waar iedereen op elk moment is, zij weten dus ook wel auto 'om je heen hebt' en dus kunnen naar voertuigen achter je aanwijzingen worden gestuurd. Soort van Air Traffic Control dus. Alleen ook daar hebben ze een probleem, namelijk als je hun gebied verlaat wordt je overgedragen. En roaming van als deze infomaties kan een enorme data traffic stream opleveren.

Het idee is goed en bestaat al enkele jaren, maar de implementatie stuit op heel veel problemen en bovenstaande zijn slechts het topje van de ijsberg.
Dit systeem gaat helaas niet werken

En toch denkt de overheid en alle auto fabrikanten dat het wel gaat werken en investeren er heel veel geld in. Dat doen ze niet voor de lol maar omdat ze denkend dat ik als consument dat over een tijdje wil hebben. Nu weet ik niet wat jouw achtergrond is, maar ik ben geneigd te denken dat de mensen die hier over beslissen dat met enige kennis doen. De auto industrie heeft een behoorlijk goed record of this terrein.
In Den Haag (bij voorburg) ging door de traject controle het fijnstof gehalte juist omhoog zodat deze als enigste kon worden opgeheven.
dat stukje A12 heeft nog steeds een actieve traject controle hoor, ondanks dat jaren geleden al door de toenmalige minister van verkeer (hoe heet die vrouw ook alweer) is gezegd dat het op die plek geen zin had en dat het weer opgeheven zou worden. toch is het er nog steeds, want het levert wel een hoop geld op!!
Oeps.., bug.., kettingbotsing van honderden auto's ?
En wie is er dan aansprakelijk? De leverancier van het systeem?

En wat als de eigenaar de auto niet goed onderhouden heeft waardoor sensoren niet meer functioneren. Wie is er dan aansprakelijk? En wat is dan eigenlijk 'goed onderhouden'?

Ik denk dat voor dit soort oplossingen de juridische problemen minstens even groot zijn als de technische.
Anoniem: 126805 @delima6 augustus 2008 10:35
Niet veel complexer dan de systemen die nu al in een auto zitten en die nu door de APK gekeurd word. En zoals nu is de leverancier verantwoordelijk. Geen problemen zoeken waar die niet zijn.
De 'hardware' verschillen hoeven geen probleem te vormen, iedereen trekt zosnel op als de langzaamste in de rij, en iedereen remt even hard als degene met de minste remmen. Dit doordat iedereen op dezelfde afstand van elkaar blijft.

Dit systeem is alleen niet zo bruikbaar in bebouwt gebied door de vele kruisingen enzo. Maar op de snelweg lijkt me dit heel bruikbaar. 1 baan voor het slome verkeer (vrachtverkeer e.d.) en 1 of 2 banen voor snel verkeer
Nee, dat betekent dat de halve snelweg 80 rijdt. En niet als een krioelende meute aan het baanwisselen is waardoor uiteindelijk iedereen stil staat. Files worden niet veroorzaakt door langzaam rijden, maar door steeds van snelheid veranderen en van baan veranderen omdat je daar net 0.0001 km/h harder kan. Ik rijd liever constant 80 dan 100...10....90...30...STOP!!!!!!....5....40...
Ouch, die moet het rechter baanvak op bij het langzame verkeer.

op de snelweg een aparte rijstrook voorzien voor het snelle lange afstend verkeer.
overkoepeld met airco, lekker cruizen aan 210kmh :D
Ook de hardware-verschillen kun je meenemen. In een vergevorderd statium zou je het zelfs zo kunnen maken dat langzamere auto's op het juiste moment naar de rechter rijbaan worden gestuurd, zodat snellere kunnen passeren.
Anoniem: 44174 @M145 augustus 2008 22:19
Ja daag, ik laat een computer niet bepalen in welke baan ik moet rijden! Als men dat wil, stuur ik zoveel mogelijk naar links, alleen al om het automatische flink te ontregelen.

Bah, alles maar in regels willen vangen.
Dus jij staat liever stil in de file dan dat je verplicht rechts doorrijdt?
Yep, ik niet. Maar veel mensen blijkbaar wel. Dat is nu al het geval als men nog snel even die drie auto's wil inhalen vóór de afrit want oh oh oh stel je voor dat je niet voorop mag rijden... Het aso-gedrag wordt met dit soort systemen ingeperkt en dus zullen de files afnemen.
Ik hoop dat je dan ook berichten naar de auto's voor je kunt sturen.

Zo van: sneller slak !! ;)
Nee zeg, zo krijg je alleen nog maar meer irritatie op de weg, door aso's die anderen niet alleen lopen te irriteren met drukken, maar ook nog eens met text messages :S Laat maar...
alsof jij blij wordt van iemand die op de linker baan net 90 rijdt, terwijl de max. snelheid 120 is. En de veiligheid wordt daar ook niet mee verhoogd.
Alleen maar de irritatie en files. :(
Daarbij wordt automatisch een alarmcentrale verwittigd wanneer een auto bij een ongeluk betrokken raakt.
Dan krijgt de Politie het druk. Het merendeel van de ritten van de brandweer naar automatische meldingen is vals alarm. Zet het aantal alarmsystemen tegenover het aantal auto's wat met zo'n systeem uitgerust is over een jaar of tien, hou rekening met een veel preciezer systeem en kom nog tot de conclusie dat de Politie het druk krijgt.
Een crash kan heel goed gemeten worden, de hoeveelheid G krachten die vrij komen, de snelheid, uitklappen van de airbags, kreukelen van het chassis, breken van ramen, aantal inzittenden (stoelsensor, is er nu al voor de gordels) etc etc.

Een kettingbotsing is dus relatief eenvoudig te meten, als je van voor en achter aangereden word, of helemaal handig, als je meerdere auto's hebt met dit systeem.

Exacte locatie wordt op de meter nauwkeurig doorgegeven en hulp kan snel en vakkundig samengesteld worden (1 politie, 1 ambulance, of misschien 10 ambulance en 2 brandweer met betonschaar).
Anoniem: 196662 @veldmuis6 augustus 2008 07:04
De grootste en meest makkelijke factor is twee of meer voertuigen naast elkaar die tegelijk schade oplopen.
Daarnaast kan je de bepaalde schademodellen op automerken toepassen om te kijken wat er precies is gebeurd. Daar hebben ze crashtesten voor om de modellen op te bouwen. Zo kan direct gekozen worden welke medische eenheden moeten gestuurd worden.

De schade aan een voertuig fake je ook niet. Niet zoals de brandweer die dagelijks voor sigaretten of verbrand eten in de oven moet uitrijden.
Ja, maar het merendeel van brandalarmen gaan af door onkunde of per ongeluk het opsteken van een sigaret. Deze systemen zijn heel anders ingericht en niet zo gevoelig voor bijv. een stootje.
Precies, hoe vaak gaat er nou per ongeluk een airbag af.
Anoniem: 264603 @veldmuis5 augustus 2008 20:14
Niet als dit soort systemen effectief zijn in de praktijk. De politie, of liever gezegd alarm diensten, zouden in het gestelde scenario door de afname van het aantal ongevallen minder druk horen te krijgen.

Daarnaast zal het goed uitkomst bieden indien er ongelukken plaatsvinden waar beide partijen niet meer in de mogelijkheid zijn alarm te slaan. In gevallen je een ongeluk overkomt en het gebeurt in een afgelegen gebied is dit ook goede uitkomst. Maar goed prioriteit blijft preventie m.i.
Goed nieuws voor TomTom lijkt me. Met de opkomst van goedkope namaak navigatiesetjes ligt de kracht van TomTom in blijvend innoveren. Gebruik maken van deze frequenties om parkeerplek te vinden, files te ontwijken of glad wegdek aan te duiden geeft nog ruimte genoeg om de komende jaren nieuwe producten te lanceren. Hopelijk blijven de communicatieprotocollen wel (verplicht) open.
Waar ik bang voor ben is voor automatische controles. Hiermee bedoel ik de snelheid maar ook waar ik op een bepaald moment rijd. Als wij hier niet mee uitkijken word het straks een grote big brother |:(
Met dit soort systemen kan men je auto een bepaalde maximum snelheid geven op basis van de locatie. Dus hoe hard je het gaspedaal ook intrapt, als er max 30 km/h staat, dan gaat je auto niet harder. Lijkt me ideaal voor sommige mensen bij in de buurt... :)
waardeloos. wat nou als je een goede reden hebt om harder te rijden op die plek? bijvoorbeeld omdat je een hoogzwangere vrouw naar het ziekenhuis moet brengen?
Dit past heel goed in "kilometerheffing".
ja juist filemodus
ik snap niet waarom ze nu weer inzetten op veiligheid

veiligheid ligt bij de bestuurder
file ligt aan het verschijnsel (ref: erges op inet een filmpje met rond rijdende auto's die in een file geraken)
Je bedoelt waarschijnlijk dit filmpje.

[Reactie gewijzigd door Arjen Tempel op 22 juli 2024 18:34]

Waarom zou zo'n systeem niet inzetbaar zijn als "file-modus" waarin de auto vanzelf af remt en versnelt?
Het fileprobleem ligt volgens mij voor een groot deel aan de trage responstijd van de mens. :P
Precies! Iedereen trekt vertraagd op en remt vertraagd en hierdoor krijg je gigantische harmonica's.

Duitsers zijn ook sneller:
In duitsland bij het stoplicht trekt practisch altijd iedereen bijna gelijk op. In nederland moet eerst de eerste 5 seconden nadenken, 3 seconden later gaat de volgende een keer optrekken en de 3e gaat nog net door oranje. Leuk als je met 20 man staat te wachten.....

Enige nadeel is wel, je hebt niet meer het idee dat je zelf auto rijd, want die controle ga je dus verliezen als het 'systeem' vind dat je 70 moet gaan rijden t.b.v. de doorstroming, maar uiteindelijk zijn we wel allemaal het snelst bij onze bestemming, maar die dikke mercedes die altijd zo nodig op de laatste meter moet invoegen en overal doorheen wil slalommen zal misschien 10 seconden later zijn met dit systeem, die lui hebben het helaas nog vaak voor het zeggen ook.
en dan staat er straks een of andere autohater met een zendertje langs de weg en gaat de auto niet harder dan 80 of zo.

het protocol zal immers open zijn zodat iedereen iets 'goeds' kan bijdragen
Het kan natuurlijk wel dat bepaalde berichten gesigned zijn door officiele instanties en als gebod/verbod kan worden gezien en overige unsigned berichten als advies.
signed door een paar miljoen auto's? da's een hoop certificaten. Eentje 'gebuiken' is dan wel erg eenvoudig.
Nee, alleen officiele instanties signen hun berichten dan. Kun je goed controleren adhv hun publieke sleutel. En bijv. autofabrikanten worden verantwoordelijk voor het up-to-date houden van de publieke sleutels van officiele instanties, uiteraard via de ingebouwde draadloze internetvoorziening.

Geef mij maar een volledig computergestuurde auto. Uiteraard moet de introductie stapsgewijs verlopen en goed getest worden, maar in de auto's van nu zitten ook al heel veel computersystemen (die over het algemeen gesproken goed werken). Kan de snelheid en doorstroming op de (snel)weg flink vooruit.

En nee, OV is voor mij geen reeel alternatief, omdat ik wel hecht aan comfort en geen zin heb om lang op een station te wachten, op ongemakkelijke stoelen te zitten in de trein, de overlast door medereizigers (bellen, hard praten, jengelende kinderen etc.) en transport van/naar station. Pas weer een keer geprobeerd, maar natuurlijk direct weer een vertraging van >30 minuten en een gemiste aansluiting.
Dat heb je nu al met enkelbaans 100km wegen.
Theoretisch mag je 100, maar de praktijk zit er altijd een vrachtwagen + 20 auto's voor je.
En alles (behalve de vrachtwagen) op de linkerbaan want anders kom je er niet meer tussen... 'optimaal' gebruik van de weg. :P
Kun je dan even uitleggen waarom de vrachtwagen en bus baan o de A16 (nabij de van brienenoord burg) nooit stil staat en de andere banen wel?

Overigens moet je tijdens een file (als in snelheid op snelweg < 70km/u (matrixborden)) maar eens naar de meest rechterbaan gaan. Uiteindelijk ben je dan meestal het snelste weer uit de file. De grootste harmonica's vind je namelijk op de meest linker baan.
Omdat er daar minder van rijden, minder auto's / vrachtwagens, minder verschillen dus minder files. Daar komt bij dat vrachtwagens minder snelheidsverschillen kennen.

Daar komt nog bij dat brienenoord op de vrachtwagens, ondanks de vrachtwagenbaan, alsnog elkaar in gaan halen en zodoende opstoppingen creeeren op de twee banen voor de personenauto's.

Daar komt weer bij dat de vrachtwagens (verbinding A16 - A20) om het samenkomen van de A16 en A20 heen geleid worden.

Niet echt een eerlijk vergelijking zo.
Straks krijg je dan hackers, die bijvoorbeeld een file veroorzaken door door te geven dat zij een auto vooraan zijn die stilstaan door een ongeval. Of whatever...
Met een normale hackersmind schiet je daar niet echt mee op lijkt me. Een hoop chaos maak je dan, maar is dat de bedoeling van de hacker? Het lijkt me eerder "interessant" voor terroristen om zulke "grappen" uit te halen. Rijdende autobom ontploft, omdat een andere auto doorgeeft dat het wegdek glad is.
ja of kindjes van 16 jaar die het leuk vinden om met een laptopje met wifi op een viaduct te staan en ipv steentjes gooien autootjes laten crashen.
Mja, over 10 jaar als deze software klaar is, is de benzine zo duur dat we geen eens meer auto kunnen rijden :p
de EU moet met tomtom in zee gaan, met de innovaties van tomtom en de mogelijkheid van de EU om geld te injecteren en richtlijnen op te stellen kan er niets meer mis gaan, gewoon tomtom in iedere auto verplichten en we zijn al een heel stuk verder, al dat onnodige gerij omdat mensen naar iets lopen te zoeken zou heel handig zijn, en door de kortste/snelste route te kiezen zorg je dat de tijd dat mensen op de weg zijn het kleinst is waardoor de druk op het wegennet af zou moeten nemen.. ideaal! alleen jammer dat we het uit eigen zak moeten betalen.. aan de andere kant zal de economie er weer van verbeteren.. wie zal het zeggen
Vraag is wel.. wat doe je tegen stoorzenders? je zou niet te afhankelijk moeten worden van deze digitalen systemen hoe geweldig ze ook lijken/zijn

[Reactie gewijzigd door moppentappers op 22 juli 2024 18:34]

En wat als je henk henk de weg niet kan vinden?
Dan ben je zwaar de klos, want henk henk maakt geen fouten.
Hij rijd alleen rondjes omdat patch A wel geïnstalleerd is maar patch B niet.

Ik ben wel voor dat mensen verplicht naar rechts moeten (moet van de wet, maar geen hond die het doet behalve mensen die te hard rijden.. :P)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.