EC wil providerwissels binnen 24 uur

De Europese Commissie gaat op 13 november een aantal ingrijpende wijzigingen voor de telecommarkt in de EU voorstellen. Zo moet er een Europese toezichthouder komen en moet het mogelijk worden om binnen een dag van provider te wisselen.

Europese vlagDe Europese Commissie heeft in grote lijnen bekendgemaakt wat er op 13 november voorgesteld gaat worden om tot één enkele Europese consumentenmarkt voor telefonie-, mobiele en internetdiensten te komen. Zo moeten consumenten het recht krijgen om binnen een dag van telecomaanbieder te wisselen. Bovendien moeten er een aantal verbeteringen doorgevoerd worden met betrekking tot het Europese alarmnummer 112.

Daarnaast wil de EC dat er een Europese marktautoriteit voor de telecommarkt komt, die moet helpen bij de regulering van de communicatiediensten in alle 27 lidstaten. Deze toezichthouder zou onder andere moeten tegengaan dat competitie wordt gehinderd door protectionistische maatregelen, zoals de 'functionele opsplitsing' van al te dominante telecomoperators.

Verder wil de Europese Commissie garanderen dat iedereen in de EU over breedband kan beschikken, ook de mensen die in afgelegen gebieden wonen. Het uitvoerende orgaan van de Europese Unie stelt daarvoor een 'New Deal' voor het radiospectrum voor. Daarbij moet de ruimte die door de overstap van analoge naar digitale tv is vrijgekomen, ingezet worden voor draadloze breedbandcommunicatie.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

31-10-2007 • 23:18

62

Reacties (62)

62
57
14
10
1
5
Wijzig sortering
Ik mag hopen dat dit nieuwsartikel niet de inhoud van het wetsvoorstel weerspiegelt, want dan zou het een verschrikkelijk slecht wetsartikel zijn. :{

Hoeveel van jullie lopen rond met een gratis mobieltje? Mogelijk gemaakt door telecomproviders, die op deze manier (via een tweejarig contract) een goede klantenbinding mogelijk maken zodat je hopelijk langer dan twee jaar bij de provider blijft. Winnaars: jij (je betaalt immers minder voor je telefoon dan in de winkel) en de provider, die dankzij jouw trouw (je blijft vaak toch bij die provider) weer een klant erbij heeft.

Kennismaken met ADSL: nu een 20 mbit-lijntje voor 19,95, daarna 39,95. Prima deal toch, drie maanden lang 20 mbit internet hebben en daarna slechts 40 euro - en die 40 euro is mogelijk gemaakt door het feit dat ze erop rekenen jou een jaar als klant te hebben.

Wat gaat er gebeuren als je daadwerkelijk binnen een dag van provider kunt wisselen? Gratis telefoons - vergeet het maar. Je krijgt voor hetzelfde geld hetzelfde abonement, maar dan zonder telefoon. Veel te duur, investeren in een zakelijke band met een consument - je weet toch maar nooit wanneer hij gaat overstappen. Contract opstellen? Ja, dag, consument wijst erop dat dat contract in strijd is met de Europese richtlijnen en wandelt vrolijk door naar de volgende aanbieding. Op de lange termijn zijn hier alleen maar verliezers.

En ADSL? Tja, investeren in het netwerk...voor welke userbase? Tja, inderdaad, misschien heeft bedrijf X op dit moment een miljoen klanten, maar als opeens de helft overstapt naar een andere ADSL-boer? Je kunt immers niet garanderen dat ze een jaar abonnee blijven...Kortom, investeringen in het netwerk blijven achter, alleen het hoogst noodzakelijke wordt gedaan.

En concurrentie? Tja, leuk zo'n commissie die in de gaten moet houden of een bedrijf niet zo groot wordt, maar zeg nou zelf. Als ze er trots op zijn dat ze bereikt hebben dat Windows XP nu voortaan ook zónder Media Player geleverd moet worden, dan verwacht ik er helemaal niets van...
Binnen een dag na dat je contract verloopt wil niet zeggen dat je zomaar willekeurig je abo kan opzeggen zonder enige reden en binnen 1 dag overstapt. Het gaat er om dat je als je abo afgelopen is en je wilt van provider switchen dat je nu paar weken zonder internet zit en dat willen ze voorkomen.
Ik ben nu 2x van adsl provider gewisseld, beide keren met een paar minuten downtime... ik moest namelijk de nieuwe modem instellingen doorvoeren.

Wanadoo -> Direct ADSL -> Speedlinq.

Wel allemaal op het KPN netwerk, als je naar een ander netwerk gaat duurt dit langer?
PaT Moderator Mobile @HeldereM1 november 2007 08:14
Niet per sé. Ik ben overgestapt van BBNed netwerk naar KPN netwerk en ook dat ging met dezelfde korte downtime die jij ervaren heb.

Ik ben wel benieuwd wat voor excuses onze telecomproviders nu weer aan gaan dragen waarom ze aan deze eisen niet kunnen voldoen. Er is altijd wel wat met die bedrijven. Ik ben bang dat het deze keer weer eens niet anders zou zijn.
haha ja hoor gratis telefoon bij abbonement, jij wel. waarom is een sim-only dan zoveel goedkoper? bij die abbonementsprijs met gratis telefoon zit die telefoon + winst inbegrepen. maar goed die marketingtruck werkt bij jou dus wel ;)
Als ik voor mijn abonnement 20 euro per maand betaal, 24 maanden lang, en ik krijg daar een telefoontoestel wat los in de winkel 500 euro kost gratis bij, waar haal jij dan de marketingtruc vandaan?
Anoniem: 110977 @183271 november 2007 00:25
Je trekt wel heel veel conclusies.

Het veranderen van aanbieder binnen 1 dag begint meer en meer bewaarheid zelfs voor adsl. (mits men niet overgezet moet worden van de ene dslan naar de andere).

En voor de rest, mag een klant overstappen per dag, maar als de klant getekend heeft voor een minimum periode van 12 maanden, kan hij wel verplicht het resterende stuk moeten afkopen, of hij loopt het risico op een proces wegens contractbreuk.

Wat betreft de mediaspeler, is ergens een dood kalf dat ze toch nog uit de put getrokken hebben. Maar het is wel een knieval die MS heeft moeten maken. ER gaat wel een precedentwerking van uit. En dit keer is het nog optioneel terug te downloaden. Volgende keer zou de uitspraak nog iets verder kunnen gaan. Onderdeel X mag niet standaard geleverd worden en alleen tegen een meerprijs van minimaal 50 euro op het systeem gezet worden. Eventueel te bekomen via download voor een zelfde bedrag.....

Rechtspraak gaat niet altijd over het directe resultaat. Het kan juist gevolgen hebben voor de vervolgsituaties.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 110977 op 25 juli 2024 01:00]

Nope, dat wordt hier niet bedoeld. Als jij een 2-jarig kontrakt afsluit, zit je nog steeds 2 jaar aan dat kontrakt vast. Alleen ALS je je kontrakt hebt uitgediend, DAN moet je binnen 1 dag kunnen overstappen. Met nummerbehoud etc. Zonder gezeik van je provider.

Dus goedkope mobieltjes enzo blijft wel bestaan bij een langdurig kontrakt. Maar aan het einde van dat kontrakt kun je binnen no-time over. En voor een deel is dat in nederland al zo, hoewel 1 dag momenteel meestal nog een utopie is. Maar er zijn landen....
Anoniem: 237562 @183271 november 2007 20:01
/Off topic

De combi mobieltje-abonnement (soms nog met simlock) klinkt in feite als koppelverkoop. Ik dacht dat zoiets niet toegestaan was?

/On topic

Nog mooier zou het zijn, als er je binnen de hele EU kunt kiezen welke provider je neemt, ongeacht je woonplaats. Dat zou nog eens vrijheid van diensten zijn. Wordt tijd dat de EU dit nu ook gaat afdwingen. Zijn we hier in België meteen af van de wurggreep van Belgacom en Telenet met hun achterhaalde datalimieten en overprijsde abonnementen ... (een enkele provider zoals Dommel of EDPNet uitgezonderd natuurlijk).
Anoniem: 223550 7 november 2007 13:23
Binnen een dag van de ene aanbieder overstappen naar de ander is gewoon niet reeel.

Ik denk eerder dat bedrijven gedwongen moeten worden om stilzwijgende verlenging van contracten te moeten stoppen (maar dat is volgens mij al besloten en wordt begin 2008 werkelijkheid). Op dat moment kan je als bedrijf 2 dingen doen, opnieuw een jaarcontract afsluiten (of een meerjarig contract) en dan ervoor zorgen dat je als klant elk kwartaal (of maand) kan opzeggen. Dan heb je als klant meer duidelijkheid over hoe je contract in elkaar zit, wat de voorwaarden zijn voordat je kosteloos kan opstappen (ivm slotnota's).

Denk dat het voor zowel klanten als bedrijfsleven niet leuker gaat worden als je binnen een dag kan opzeggen. De kosten hiervan zullen gewoon doorberekend worden aan de klant, waardoor je netto meer zal moeten betalen voor je abo, om het voor de aanbieder nog betaalbaar/winstgevend te maken.
Vooral dat kunnen switchen van telefoon/internetprovider is een erg mooie gedachte. Tegenwoordig is het niet zelden dat je lijn enkele weken in 'gijzeling' genomen wordt voordat de omzetting geregeld is en je over kunt stappen.

Dat het technisch mogelijk is, is ongeveer 2(?) jaar geleden bewezen door de omzetting van een directeur van Cistron binnen een kwartier. Zie ook hier.

Verder is er eindelijk eens positief nieuws over de acties van de EU als een mooie tegenhanger van die overijverige Neelie Kroes.

edit: linkje toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door spone op 25 juli 2024 01:00]

Cistron
Het gaat hier over wisselen van telefoon-aanbieder, en zowel voor vaste telefonie als mobiele telefonie is dat een totaal ander stel handelingen dan het overzetten van een ADSL-verbinding. Voor ADSL moet er nog altijd een monteur naar de centrale die aan draadjes gaat trekken, en die man moet ingeroosterd worden en naar de centrale rijden enzo, en dat kost nou eenmaal tijd. Het porteren van nummers zou inderdaad sneller kunnen dan de paar uur die het nu kost. Ben je overigens wel gelijk de tijd kwijt die nu gebruikt wordt om klanten tegen 'slamming' te beschermen, dus je blijft genoeg houden om over te zeuren. :9

En over zeuren gesproken: wat heeft mevrouw Kroes er nu weer mee te maken? Die is van een totaal andere commissie. Ik word er zo langzamerhand een beetje moe van dat iedere keer dat 'European Commission' valt er een zekere dame met de haren bijgesleept wordt. Zoals ze op fok iets met marokkanen hebben, en op geenstijl iets met finnen is bij bepaalde reaguurders hier het schelden op Smit een soort half-automatische reactie.

[Reactie gewijzigd door burne op 25 juli 2024 01:00]

Voor een telco-telcomigratie hoeft er helemaal geen kabeltje in welke centrale dan ook verwisseld te worden.

Je hebt een Service-ID, een uniek nummer per aansluiting, dit wordt doorgegeven aan je nieuwe provider, en in principe ben je binnen enkele seconden aangemerkt als nieuwe abonnee.

Het is vooral het papierwerk hieromheen waardoor het migreren enkele dagen in beslag neemt.
voor een adsl --> kabel migratie hoeft er idd geen kabeltje getrokken te worden, maar voor een adsl--.adsl migratie zal er toch echt een monteur naar de centrale gestuurd moeten worden om de klant aansluiting om te zetten van provider A naar provider B. Ik weet het want ik moet het doen :)
Bovendien moet je niet vergeten dat KPN een enorme database heeft met de gegevens van ALLE aansluitingen die ook weer aangepast moet worden waarvoor ook weer tijd en mankracht uitgetrokken moet worden.
Trust me, KPN gaat niet blij zijn met dit bericht.
Trust me, KPN gaat niet blij zijn met dit bericht.
Och, ik noem het een stimulance... Als het moet, kan er ineens erg veel
Ik ben erg benieuwd hoe je op een andere DSLAM terecht wil komen zonder een draadje te trekken.
> ..het schelden op Smit .. <

Wie is Smit.?
Anoniem: 44174 @spone1 november 2007 06:11
Waar zie jij een tegenactie/hanger van Neelie Kroes????

Ik zie dit eerder als een verlengstuk van de op juiste wijze bezig (nog steeds wat soft maar goed) zijnde Neelie Kroes
Ik ben benieuwd hoe ze ISP's willen gaan opsplitsen. Ik denk niet dat klanten het erg zullen waarderen als bv XS4ALL wordt opgesplitst en de helft van de klanten wordt overgeplaatst naar X54ALL en deze mensen krijgen opeens een ander emailadres.

En hoe willen ze voorkomen dat al die X54ALL klanten overstappen naar XS4ALL?
.oisyn Moderator Devschuur® @SirBlade1 november 2007 00:15
Opsplitsen betekent niet dat je twee vrijwel identieke providers krijgt. Opsplitsen betekent dat je verschillende onderdelen van het bedrijf bloot legt als aparte subbedrijven, zodat andere bedrijven óók gebruik kunnen maken van de diensten van die nieuwe subbedrijven.

Denk bijvoorbeeld aan een hypothetische telco "BigTel" die ook alle fysieke koperlijnen en wijkcentrales beheert, en in een groot gebied (of zelfs het hele land) opereert. Het is voor andere telco's onmogelijk om diensten in dat gebied aan te bieden zonder zelf lijnen te leggen óf klauwen vol met geld aan BigTel te betalen. Als het gedeelte van BigTel dat de lijnen en wijkcentrales beheert losgetrokken wordt en als losstaand bedrijf "KoperLijn BV" verder gaat, dan kunnen andere telco's ook gewoon voor dezelfde prijs dezelfde diensten afnemen van KoperLijn BV als dat BigTel altijd al gedaan had. Op die manier wordt de concurrentiemogelijkheden in een bepaald gebied vergroot, en het monopolie van BigTel (met alle woekerprijzen van dien) gestopt.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 25 juli 2024 01:00]

Hier in België heet Bigtel gewoon Belgacom :P
Mensen hoppen maar eind weg, van aanbieding naar aanbieding. Ook in netwerk land geld elke wijziging is een verstoring op de service.

Betaal wat meer voor mijn lijn, maar ik hoef mij er al 7 jaar niet druk over te maken. Wil natuurlijk niet weg nemen een beetje optimalisatie van het proces een verbetering kan zijn.
Je kunt blijven hangen, maar dan ben je een dief van je eigen portemonee. Providers laten je dan lekker hangen aan dat trage draadje, terwijl nieuwe klanten voor hetzelfde geld of veel minder geld een veel snellere lijn krijgen. Niet zo slim dus, want de ontwikkelingen gaan in hoog tempo door.

[Reactie gewijzigd door poktor op 25 juli 2024 01:00]

Dief van eigen portemonnee? Leg dat eens uit?

Weet uit vrienden en kennis kring dat sommige mensen inderdaad geld probeerde te besparen door naar goedkopere providers te hoppen. Hierna liepen zij tegen problemen en een heleboel frustratie aan?

Is dat de besparing waar je het over hebt?
Nu maar hopen dat ze van die "voorstellen" ook feiten gaan maken aangezien dit goed is voor het bedrijf als ze klanten willen werfen vanwege het feit, dat je kan switchen zonder poes pas.

Meestal duurt het nu namelijk 2 weken alleen al om een nummer te porteren naar een andere aanbieder. Soms zelfs 3 a 4 als er niet echt meegewerkt wordt.

[Reactie gewijzigd door speeder1988 op 25 juli 2024 01:00]

Ik hoop ook dat dit er door komt, en dat er wat meer voor de vaste klanten gedaan wordt. Nu kan je allemaal leuke cadeaus en kortingen krijgen als nieuwe klant, maar de trouwe klant kan het bekijken..
Zijn twee verschillende dingen. Daarbij is het een keus van een onderneming zelf of het gaat voor nieuwe klanten of het behoud van zijn eigen klanten. Feit is dat je meer verdient aan nieuwe aansluitingen, omdat je je huidige klanten al hebt. Derhalve is het logisch dat je voor het verkrijgen van nieuwe aansluitingen meer moeite doet.

Binnen 24 uur vind ik overigens wel erg kortdag. Binnen één dag moeten legitimatiebewijzen, contracten en bekende klantgegevens met elkaar overlegd worden. Het kàn misschien wel, maar dan moet alles wel ideaal verlopen. Regelmatig wordt er moeilijk gedaan over verschillen in adres- of naamsgegevens (verhuizen, niet-officiele voorleters worden opgegeven, abonnement moet naar iemand die inmiddels 18 is, etc.). En onterecht is dat niet.
Het is andersom: voor nieuwe aansluitingen moet je meer moeite doen. Een nieuwe klant werven kost ca 8-10x meer dan een huidige klant behouden ;)
Een nieuwe klant wil je gewoon graag hebben, daarom doe je daar meer moeite voor cq. geef je daarin meer toe mbt voorwaarden ed. Het ging mij om het verschil in behandeling van nieuwe en bestaande klanten.
Dat je meer moet doen om iemand te werven is niet relevant aan of je wel of niet iets extra's doet voor een nieuwe klant in termen van toegiften en leuke acties.
De cadeau's zijn maar een voorbeeld. Feit is dat je kunt stikken zodra je het contract hebt afgesloten. Ik zit 2 jaar met een 4Mb Tele2/Versatel abonnement in mijn maag. Ik heb voor mijn werk meer bandbreedte nodig. Maar zij zeggen toedeledokie zoek het maar uit. Ze bieden me geen enkele mogelijkheid de lijn op te waarderen. Dat bedoeld cc bcc volgens mij. Service kennen ze niet enkel klantenwerving. Als je eenmaal klant bent, ben je grofvuil voor ze.
Binnen één dag moeten legitimatiebewijzen, contracten en bekende klantgegevens met elkaar overlegd worden.
Legitimatiebewijzen? Welke providers vraagt daar om?
Contracten? Volgens mij kun je tegenwoordig alles elektronisch aanvragen.
Dan nog moet je een kopie van je paspoort/id-kaart/rijbewijs overleggen...
Dat heb ik (@Home) anders nog nooit hoeven doen hoor! Niet bij het aanvragen, niet bij het verhuizen...

Bovendien, wanneer er daadwerkelijk persoonlijke gegevens ontbreken of onjuist zijn kan men natuurlijk de providers niet houden aan die ene dag, maar m.i. moet verhuizen binnen 1 dag met de technologieen die we nu hebben normaal gesproken toch makkelijk te doen zijn?

't is niet meer de tijd van postduiven dat alles weken of zelfs maanden moet duren :z

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158360 op 25 juli 2024 01:00]

Hi vraagt bijvoorbeeld om een legitimatiebewijs als je via hun website een abonnement afsluit. Ik geloof dat de bezorger er bij aflevering ter plekke een scan van maakt. Daarnaast moet je gelukkig nog altijd het contract tekenen.

Ik weet niet hoe het zit met vaste telefoon- en tv-aansluitingen, wellicht ben je daarvan uitgegaan en in je reactie is het daarbij niet nodig?

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 25 juli 2024 01:00]

dat zijn ook welkomst kortingen. Als je lid word van de boekenclub krijg je ook 5 boeken voor een tientje, dat krijg je het jaar daarop ook niet meer hoor.
NL is 1 van de weinige landen waar nummer portering kan... heel veel landen, ook in de EU kan het niet eens...
Anoniem: 66797 1 november 2007 07:36
cc bcc
Ik hoop ook dat dit er door komt, en dat er wat meer voor de vaste klanten gedaan wordt. Nu kan je allemaal leuke cadeaus en kortingen krijgen als nieuwe klant, maar de trouwe klant kan het bekijken..
dat is een welkomst geschenk dat is per definitie eenmalig, blijkbaar ben je niet op de hoogte van de winstmarges en de kosten van een ISP laat me je vertellen die zijn niet al te hoog.

ben ook benieuwd hoe ze dit willen bereiken daar de nieuwe klanten wettelijk recht hebben op 7 dagen cool off (wet koop op afstand)

en dan zwijg ik nog maar over de hogere kosten. (3x raden wie dat gaat betalen) en voor wie voor die achterlijke hoppers die elk jaar naar een andere ISP verkassen voor een nieuw welkomstgeschenk :r

edit:
@am2 hoezo naaierij staat DUIDELIJK in de aanmeldbrief en in de algemene voorwaarden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 66797 op 25 juli 2024 01:00]

Als ISP's een goede service en producten zouden leveren, dan hadden ze geen nieuwe klanten hoeven werven met kado's en misleidende reclames.

Neem die @#$% reclame van Casema waar gesuggereerd wordt dat andere providers losse printplaten met kabels zonder mantel en een halve patchkast aan bekabeling leveren.

Ze zijn 1 regeltje vergeten in hun reclame. Onze service stelt NIETS voor. En onze geloofwaardigheid stelt eveneens NIETS voor.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 25 juli 2024 01:00]

ik heb bijna 3 jaar voor ISPs gewerkt en ik kan je toch vertellen dat de problemen vrijwel altijd bij de klant liggen...
bij jou aan de lijn of de gehele afdeling?
Want op xs4all & dds na ken[/bestaat er geen nl'se] provider die vrij regelmatig wel 'n bepaald probleem moeilijk vindt om op te lossen..

on-topic: de EU heeft 'n nieuw onderwerp gevonden wat onmogelijk is om uit te voeren [tenzij de prijzen omhoog vliegen; vanwege veel meer personeel]

Of komt er binnenkort ook 'n optie om binnen 24U uit de EU te stappen zonder Oorlogje intern te gaan spelen? :/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 136223 op 25 juli 2024 01:00]

van alle klant die bellen ligt bij 80% de oorzaak bij de klant.
Op 'n deel van de technische dienst wellicht wel, bij de administratie & klachtafdeling ligt 't eerder 90%+ aan de isp('s)..

Edit 1.02: vorige post perfectionistisch bijgewerkt..

@seth onder mij: ja idd. begin mij niet over: speedlinq, upc, hetnet, etc..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 136223 op 25 juli 2024 01:00]

Ik zou het anders formuleren. ISP's leggen alle problemen bij de klant. Het probleem ligt bij de klant tot het tegendeel bewezen is. Zonder enige onderbouwing zeggen ze dat het aan jou ligt. Pas na 2 a 3 keer bellen neemt de provider de moeite zelf de lijn te controleren en te concluderen dat de lijn inderdaad niet werkt. Wederom dat is geen service.

Ik werk zelf ook bij een ICT bedrijf met een eigen provider devisie. En wij rekenen ons zelf altijd als probleem eigenaar en niet de klant. Wij zorgen ervoor dat de lijn weer werkt. Wij lopen de gehele verbinding na van het datacenter tot de pc van de eindgebruiker. Indien nodig nemen we de pc van de eingebruiker op afstand over en configureren wij de betreffende pc of sturen zelfs iemand langs. Dat is service.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 25 juli 2024 01:00]

misschien wel, maar is het niet feitelijk gezien zo dat een ISP niet verantwoordelijk is voor wat een klant met zijn eigen pc doet? want het is gewoon 9 van de 10x zo dat de klant weer ergens met zijn tengels heeft aangezeten waar hij/zij gewoon niet aan moet komen...

hoe vaak bellen klanten wel niet op (heb voor een grote ISP gewerkt) met de melding: ik heb mijn pc opnieuw geinstalleerd maar nu doet het internet het niet! dan loop je de hele boel bij langs, blijken ze gewoon geen drivers te hebben geinstalleerd, dan is mijn vraag aan jou... hoort een ISP dat probleem op te lossen of de klant zelf (annex lokale whizzkid ^^ )?

of klant installeert een firewall/virusscanner die zo-ineens alle inkomende en uitgaande verbindingen blokkeert... een klant die denkt leuk te zijn en ff een statisch-IP in te stellen omdat hij had gehoort dat dat moet... 101 verschillende routers zijn er met ieder zijn eigen instellingen... moet een ISP al die schermpjes dan maar in een KB zetten omdat een klant niet weet dat/hoe hij dat ding zelf nog moet instellen?

modems die in standby staan etc etc etc.

de ene keer dat er wel een keer een fout bij de ISP ligt is per dag op 1 hand te tellen hoor... als jij denkt dat je voor ieder wissewasje een monteur moet inplannen geen probleem hoor, maar dan moet je niet vreemd opkijken als je dan of de monteur/installateur moet gaan betalen OF dat je abbo per maand met 20 - 50 euro duurder word. maar klant is koning, alleen is het jammer dat er 1,5miljoen klanten zijn.

Administratief is ook veel regelmatiger de fout van de klant als van de ISP (alhoewel op dit vlak de ISP ook wel vaker fout zit dan met technische problemen), klant is afgesloten omdat ze al 3 maand niet betaald heeft... en dan eisen dat ze met 10 min nog weer word aangesloten omdat ze 2 seconden geleden heeft betaald... sorry, maar dan denk ik: mijn werkgever heeft ook 3maand gewacht op zijn geld maar zodra er gedreigd word met een gerechtsdeurwaarder/afsluiting (of ze zijn al afgesloten) kan je in 1x het geld WEL overmaken, en dan ook nog durven te verwachten dat ze het supersnel voor je oplossen? of mensen die bij hoog en laag beweren dat ze NOOIT aanmaningen in de bus hebben gehad, terwijl je in het systeem de datum kan zien wanneer ze verstuurd zijn... en als je even verder kijkt dat ze al 2+ jaar regelmatig te laat betalen. anderszijds heb je klanten die verhuist zijn maar dit niet hebben doorgegeven, moet je toch vertellen dat er duidelijk in de algemene voorwaarden staat vermeldt dat je een verhuizing 1 maand van te voren moet doorgeven. klanten die beweren te hebben opgezegt maar dat dat gewoon niet mogelijk is omdat ze nog aan een jaarcontract zitten, en dan boos worden omdat ze wel die tijd uit moeten zitten. of te laat hebben opgezegt en dus nog 1 maand extra moeten betalen... ze gaan er ook maar klakkeloos van uit dat een medewerker even op de rekening van de ISP kan kijken of het geld daadwerkelijk al op de rekening staat, terwijl er toch echt een verwerkingstijd van 2 a 3 werkdagen is (1,5 miljoen klanten die allemaal tegelijk betalen waarvan de helft (overdreven ik weet het) ook nog eens geen klantnummer of factuurnummer vermeld), mensen die een verhuisbericht via de TNT naar ons verzenden en denken dat de ISP wel weet dat het abonnement word opgezegt en ze een nieuw contract op het nieuwe adres aanvragen (waardoor het kan zijn dat ze 2 contracten op 1 adres hebben en ze dus dubbel betalen)

sorry dat ik mijn hart hier uitstort maar het is voor mij duidelijk dat een klant denkt alles te kunnen maken zonder dat daar straffen op staan. en dit zijn toch wel 95% van de telefoontjes die je binnen krijgt (jah maar klant is toch koning? dat klopt, maar ik ben keizer)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 95522 op 25 juli 2024 01:00]

Oke deels heb je gelijk, maar 95% naar de klanten toe gooien/duwen gaat mij 'n tikkeltje te ver, en idd. aan de technische zijde klopt 't wel eens niet aan client-zijde, maar dat wil niet zeggen dat 'n gros van de isp's nieteens de moeite neemt om 'n fatsoenlijke lijn check te doen..
Ik had afgelopen voorjaar 'n probleempje met mijn telefoon & internetverbinding.

Hoe kwam dat?? idd. mijn nummer was verkeerd geporteerd.
Nu heb ik KPN vooralsnog vrij hoog in m'n bertrouwbaarheidslijstje staan, maar de onvriendelijkheid van 'n aantal Dames daar bevalt mij niet helemaal..

Vooralsnog verder allemaal prima in orde!

Maar ik zal verder maar geen verhalen gaan vertellen over: upc, speedlinq, nuon, continuon, Casema, Tele2 etc..

Er staan hier wellis waar 2 "non"-isp's tussen, maar die halvegaren moest ik nota-bene zelf uitleggen/routeren naar mijn eigen stroom & gas aansluiting.. Ik kreeg het in eerste instantie nl. gratis! Vervolgens lukt het ze om contact met mij op te nemen om de meters te laten taxeren & mijn gegevens te overleggen..

Maar wat is mijn eerste acceptgiro?? Nee, precies geen "accept", maar "incasso", omdat ik zogenaamd niet weet waar ik woon zeker??
Want de acceptgiro juist adresseren lukt niet, maar de incasso dreiging wel?? ja ja.. Het ligt "vaak" aan de klant?? kuch...kuch..
Maar vaker aan de "service" provider/nuts voorziener.
Met het verschil dat jullie waarschijnlijk geen 14,95 p/m vragen voor een verbinding.

If you pay peanuts, you get monkeys. Het is nu eenmaal zo dat je bij veel particulieren (en ook bij veel bedrijven) een standaard lijstje moet afwerken om een probleem te kunnen vaststellen. Als men vanuit de ISP kan zien dat er totaan het modem geen problemen zijn, ligt het toch echt vaak aan de eindgebruiker en dan ga je niet iemand langs sturen om vast te kunnen stellen dat men aan de splitter heeft gezeten en dan te horen te krijgen "oh, mocht ik die kabeltjes niet omwisselen, dat staat nergens!"
Daarom maakt Casema nu reclame met:

"Casema is 5 x niks".. 8)7

Zelden zo'n toepasselijke reclame gezien! :D
Deze voorstellen lijken op het eerste gezicht een stap in de goede richting. Het blijft natuurlijk wel jammer dat het zo ver heeft moeten komen dat de Europese Commissie zich er mee moet gaan bemoeien terwijl de providers ook zelf afspraken hadden kunnen maken.

Ik hoop wel dat die Europese marktautoriteit die er wellicht komt geen bureaucratische organisatie wordt die zich overal mee bemoeit zoals de FCC dat doet in de VS.

Verder zou het mooi zijn als onredelijk lange opzegtermeinen ook worden aangepakt.
Dat laatste is van een heel andere aard, bovendien ben je daar zelf mee akkoord gegaan bij het afsluiten van je abo.
Anoniem: 130184 1 november 2007 06:48
Pakken ze die Zeelandnet en Orange praktijken ook aan? Stilzwijgend altijd voor 1 jaar verlengen enzo... Ook niet echt van deze tijd en behoorlijke naaierij vind ik.
Tja ik zit bij tele2 en daar verlengen ze het met twee jaar.

Lol zullen ze leuk vinden als het naar 24 uur gaat.
Ik vraag me af hoe dit gerealiseerd gaat worden. Het heeft bij ons 8 maanden geduurd voordat internet en telefonie en dan met name de telefonie goed werkte met nummeroverzetting e.d. erbij van Zonnet Lite naar Tele2 Compleet Lite en dat nog wel bij dezelfde provider!!! want toen wij van abbo wisselde was Zonnet al van Tele2.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.