Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken heeft opnieuw benadrukt dat problemen die bij het switchen naar een andere internetprovider optreden eind dit jaar tot het verleden moeten behoren, anders komt er dwingende wetgeving.
Heemskerk sprak zaterdagavond in het televisieprogramma Kassa over de overstapproblematiek, maar het ministerie van Economische Zaken wil met een persbericht over de kwestie nog eens benadrukken dat het de bewindsman ernst is.
Administratieve problemen bij een isp-wissel zouden bij circa dertig procent van de overstappen gebeuren, aldus onderzoek door TNO in opdracht van de Consumentenbond, dat bovendien uitwijst dat de situatie in 2007 niet is verbeterd ten opzichte van het jaar ervoor. Het meest voorkomende probleem is dat een aansluiting niet werkt op de afgesproken datum. In 31 procent van de onderzochte gevallen zou het oponthoud langer dan een dag duren; bij zeventien procent zelfs langer dan een week. Ook het doorlopen van de facturering van de isp waarbij men is weggegaan wordt genoemd als relatief veel voorkomend probleem.
Veel mensen denken dat providers een overstap bewust moeilijk maken in een poging om klanten te behouden, zo luidt bovendien een van de conclusies van het onderzoek. Ook wordt er geklaagd over onoverzichtelijkheid van de markt: vooral de duidelijkheid van informatie over zaken als tarieven en abonnementsvoorwaarden zou te wensen overlaten.
Heemskerk heeft de afgelopen periode afspraken met de internetaanbieders gemaakt om te zorgen dat er eind dit jaar in niet meer dan vijf procent van de overstapgevallen problemen optreden. Dat moet in een aantal stappen worden bereikt. Eind maart gold reeds als deadline voor providers om te zorgen dat klanten beschikken over duidelijke overstapinformatie. In het tweede kwartaal moeten alle isp's bij een geschillencommissie zijn aangemeld.
Aan het eind van dit jaar moet ten slotte geregeld zijn dat de nieuwe provider de hele overstap verzorgt. Het afmelden bij de oude provider wordt dan ook door de nieuwe isp geregeld. De nieuwe aansluiting moet binnen 24 uur na het uitschakelen van de oude actief zijn. Heemskerk heeft er vertrouwen in dat de providers alle voorstellen goed implementeren, en dreigt bij het in gebreke blijven van de sector met wetgeving te komen.