Gamen leidt tot verbeterde cognitieve capaciteiten

In de nimmer aflatende reeks publicaties over de invloed van het spelen van games op de gezondheid, is ditmaal de psychologe Ellen Bialystok van de York University aan het woord. Zij concludeert op basis van de resultaten van haar onderzoek onder honderd studenten uit Toronto dat gamers beter presteren en sneller antwoorden dan hun niet-spelende leeftijdsgenoten in een serie cognitieve tests. De beste resultaten werden geboekt door meertalige gamers, vooral op het gebied van complexe taken. De verbeterde cognitieve capaciteiten ten gevolge van het spelen van games en meertaligheid komen volgens Bialystok voort uit gewenning aan het blokkeren van irrelevante informatie. Zowel gamen als meertaligheid zouden die capaciteit vergroten.

MRI-scan hersenenDeze verklaring is gebaseerd op ander onderzoek, waarbij op basis van hersenscans blijkt dat ouderen moeite hebben met het terzijde schuiven van onbelangrijke impulsen. Hierdoor raken ze snel afgeleid en zijn ze slecht in het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd. Mensen tussen de twintig en dertig jaar kunnen daarentegen juist optimaal irrelevante hersengebieden uitschakelen en relevante gebieden inschakelen. Van meertaligheid was het al twintig jaar bekend dat dit gepaard ging met verbeterde capaciteiten om irrelevante informatie te blokkeren. Gamers vertoonden in de tests van Ellen Bailystok dezelfde patronen als tweetaligen, wat erop wijst dat zij een soortgelijke verbetering van cognitieve aandachtsdistributie hebben ontwikkeld. Dit effect zou een blijvend karakter kunnen hebben, alhoewel enige relativering op zijn plaats is. De wereld wordt namelijk per generatie complexer, waardoor een nu opgedane voorsprong relatief klein is in vergelijking met de cognitieve vooruitgang die volgende generaties zullen boeken vanwege de wereld om hen heen.

Baby-gamerOndanks de aperte voordelen staat de psychologe niet te springen om games direct een integraal onderdeel te maken van de opvoeding van kinderen. Zij haalt hiervoor recent onderzoek aan, waaruit naar voren komt dat overmatige blootstelling aan geweld de gevoeligheid hiervoor verkleint en dat te vaak gamen kan leiden tot verslavingsverschijnselen. Haar eigen kinderen ziet ze dan ook liever een goed boek lezen dan werelden digitaal doorkruisen.

Door Inge Janse

11-02-2006 • 16:45

56

Bron: globeandmail.com

Lees meer

Nieuwe onderzoeken naar geweld in games
Nieuwe onderzoeken naar geweld in games Nieuws van 19 september 2006

Reacties (56)

56
56
30
7
4
7
Wijzig sortering
Dat gamen zeker z'n goede kanten heeft weet ieder weldenkend mens. Je zit tenslotte soms urenlang geconcentreerd bezig. Je traint voortdurend reactievermogen en reflexen, strategisch denken, concentratie,... tot zelfs je handspieren ;) Dit heeft zo goed als zelfsprekend een leereffect; je reactievermogen en reflexen zullen toenemen, je denkvermogen toenemen etc. Het is gewoon een goede training!
Een onderzoek als dit bewijst die training, en wat belangrijker is; haalt ook een mogelijke ontwikkeling aan die deze verbetring fysiek aantoont (hersenscans).
Wat bovenstaande overigens niet betekent; gamen is niet noodzakelijk gezond of goed voor je is. Daarvoor zijn teveel factoren belangrijk. Zo hebben gamers de neiging om lang te spelen, te lang. Dat heeft alleen fysiek al zijn gevolgen: RSI, vermoeidheid, slechte conditie door onvoldoende beweging en slechte voeding etc etc (ff generalisren mag hé :P)
Daarnaast is er de invloed van de blootstelling aan geweld. Zo goed als zeker brengt langdurige blootstelling aan geweld een zeker gewenning. Hieraan kunnen dan alelrlei conclusies gekoppeld worden. (Je wordt ongeveoliger tem hebt grotere kans zelf geweldpleger te worden) Maar persoonlijk ben ik er geen voorstander van games onmiddelijk met geweld te gaan associëren; er zijn genoeg voorbeelden van populaire games die niet gewelddadig zijn. De vraag is dan alleen nog of spelers van racespellen vaker hardrijders zijn of worden :D
Zoals je al aanhaalde: het is een kwestie van gewenning! Als je kan wennen aan geweld zal dat ook zo zijn voor de invloed (of het ontbreken hiervan) van de verkeersregels!

Overigens denk ik wel dat gewenning aan geweld ook ligt aan de persoon op zich! De een heeft van nature al meer een afkeer van geweld maar kan het wel leuk vinden om als spelletje te spelen! Het ligt allemaal aan je rationerings-/relativeringsvermogen! Als dat goed zit maakt het niet veel meer uit wat je doet!
De term cognitief verwijst naar primaire functies van het individu zoals waarneming, geheugen, leren en denken.

http://www.stibco.nl/cognitieve_gereedschap.htm
Zijn er tegenwoordig nog mensen in de westerse wereld die niet meertalig zijn dan? :S

Verder moet je er ook rekening mee nemen dat gamers vaak duizenden uren hebben gegamed, en dat het dus 'per saldo' waarschijnlijk niet echt een effectieve manier is om je cognitieve capaciteiten te verbeteren.
Meertaligheid wordt denk ik hier bedoeld dat je een taal 'native' spreekt, dus dat je met meerdere talen bent opgevoed.
Een taal 'native' spreken hoeft niet te betekenen dat je er mee bent opgegroied! Het is vaak wel zo maar er zijn ook genoeg mensen die door studie gecombineerd met stage in het land van de taal ook aan een "native" beheersing van de taal komen!

Met meertaligheid wordt er alleen bedoeld dat meerdere talen "near native" worden beheerst! Anders zou het betekenen dat er heel wat minder meertalige mensen op deze aardkloot rondlopen!

Zeg nou zelf: hoeveel docenten die een taal geven die niet hun moedertaal is zijn meertalig?? Allemaal? of geeneen??
native, mag je ook wel passief zeggen ;)

sommige mensen spreken niet vanzelf sprekend zomaar engels, ze moeten erbij na denken.
ik spreek zelf vloeiend engels, en een beetje duits.
maar of ik hierdoor nou 'sneller' ben geworden...
ik heb wel eens dat ik bij een nederlandse toets opeens engels verder schrijf :>
Goh, je bent inderdaad een talenwonder. Ik altijd maar denken dat 'native' iets als 'oorspronkelijk' betekent..
Anoniem: 148116 @simon11 februari 2006 19:15
beetje off topic: Dan ben ik drietalig(engels, nederlands, turks), want ik kan in drie talen denken. :9

on topic: Was het niet al eerder bekend dat gamers een hogere concentratievermogen hadden(had het ergens gelezen...)?
Zo lust ik er ook nog wel een:

Liemers, achterhoeks, gelders, nederlands, engels en duits.

Dan ben ik dus 6 talig.

Hou op zeg fries behoort niet tot de groep om meertalig te zijn.

Het verschil met het nederlands is te klein (ja jullie zijn allemaal goed te verstaan). Zo bijzonder is dat taaltje nou ook weer niet hoor.
Hihi, Fries, Nederlands en Engels hier (in die volgorde), met alledrie geen problemen.

En daar bovenop komt een beetje gronings, sporadische woorden uit andere talen, etcetera enzovoorts. Alleen is Gronings niet een officieel erkende taal.

Heheh... Kan ik tenminste op m'n CV zeggen dat ik " multilinguaal" ben, klinkt wel interresant :7
Anoniem: 130136 @simon11 februari 2006 16:51
ik weet het wel zeker
Ja, de overgrote meerderheid zelfs(vooral engelstaligen)
idd, ik moet meegaan met de reactie van Darkprince op jou reactie.

Aangezien het land waar het minst gesproken wordt in een andere taal nog steeds frankrijk is ;)
Ook Frankrijk is aan zijn inhaalslag bezig! Daar wordt al een aantal jaar (minimaal 5, waarschijnlijk nog meer) ook Engels gegeven als verplichte buitenlandse taal!

Wat betreft de uitspraak : vooral engelstaligen! Dit hangt af van het land waar je het over hebt!

In de VS wordt er inderdaad op redelijk wat plaatsen ook spaans gegeven naast engels! Het is hier niet voor niets de tweede taal (maar net)! Voor een deel betreft het hier helaas ook gebieden waar voornamlijk Spaans wordt gesproken! Hier is de kennis van Engelse taal dus weer een stuk slechter!

Ook zijn er gedeelten van de VS waar er dus geen buitenlandse taal wordt gegeven!

In het VK is het echter een ander verhaal! Daar hebben de meeste jongeren van oudsher al een hekel aan leren en stoppen vaak met leren zodra de verplichte periode van schoolgaan is geeindigd! Daar wordt met mondjesmaat buitenlandse talen gegeven tenzij je het hebt over opleidingen die pas worden bezocht na de verplichte schoolperiode! Daar komen echter maar een klein deel van de leerlingen van de voortgezet onderwijs!

Het is dus uiteindelijk wel de meerderheid van de Engelsen die dus geen buitenlandse talen hebben gehad!
Ik ben het niet helemaal eens met je uitspraak "vooral engelsen". Je krijgt daar opschool standaard spaans en naar keuze duits of frans en in sommige gevallen zelfs nederlands.

Helaas is nederlands uiteraard totaal onbelangrijk en zijn er zeer weinig studenten die daar voor kiezen.
Meertalig betekent dat je niet alleen nederlands naar engels kunt vertalen in je hoofd, maar dat je engels gaat denken. Je hoeft niet meer de vertaalslag van lepel naar spoon te maken. Je denkt aan het object en 'spoon' komt tevoorschijn ipv 'level'. Het feit dat niet het nedelandse woord te binnen schiet komt door het 'uitschakelen' van dat hersendeel.
Ik vertaal nooit iets, ik denk in het Engels of Nederlands. Engels heb ik mezelf aangeleerd als jonge gamer die adventure spellen speelde :) Geen tweetalige opvoeding dus ofzo. Ben ik dan dus ook tweetalig volgens jou?
Zijn mijn cognitieve capaciteiten door het gamen (en daarmee mezelf Engels leren) verbeterd? Of had ik toevallig al betere cognitieve capaciteiten omdat ik hoogbegaafd ben? Hmm, nog even en je gaat me vertellen dat ik hoogbegaafd ben OMDAT ik al jong een gamer was!
Ik heb zelfs vaak dat ik een Nederlands woord niet kan bedenken, maar het Engelse wel weet...
gmta - great minds think alike ;)
poe,.. ziet er vermoeiend uit dat hoogbegaafd zijn :)
wat een moeilijke vraag....
w8 ff..
ff een shootertje doen.. denk ik er even over na,,
kom zo terug :)

@halfgaar:
Klopt,.. soms vind je engels zo veel beter klinken,... dat bepaalde woorden de 1ste plaats in nemen in je hoofd.
Sommige dingen durf je niet eens uit te spreken in het nederlands,.. gewoon omdat het silly :) klinkt...
En in het engels klinkt het dan wel goed...
raar...

Vooral liedjes zijn engels.. niet per se omdat iedereen het verstaat,. maar ook omdat de taal beter in elkaar zit.
Ja, ik ook. :)
Weet jij een effectievere manier om je cognitieve vaardigheden te verbeteren dan?

Het feit dat ergens duizenden uren werk in zit, wil niet zeggen dat het sneller op een andere manier kan. Tevens is het verbeteren van die cognitieve vaardigheden niet noodzakelijk een resultaat van minimaal duizenden uren gamen; na 100 uur is vast ook wel resultaat merkbaar.
En duitsers ook taal puristen.
Ik kan me best voorstellen dat je door het gamen en het daarbij behorende snel reageren, manouvreren en informatie filteren ook op andere gebieden beter presteert en in staat bent sneller ir- en relevante informatie van elkaar te scheiden.

Maarja, er zijn natuurlijk altijd grenzen want het zal ongetwijfeld uitmaken welke games je speelt, hoe vaak en andere factoren zoals IQ en EQ (Emotie Quotient).

Wel leuk om eens een positief bericht te lezen over de effecten van games op jonge zielen, aan de andere kant is het de vraag maar hoe kwalitatief het onderzoek is opgezet (of elk onderzoek in het algemeen), grootte van de doelgroep en hoe die doelgroep is geselecteerd zijn natuurlijk ook heel belangrijke factoren want dit kan de uitkomst flink beïnvloeden. Tevens kan je je afvragen of de leeftijd van de proefpersonen ook geen rol speelt, wellicht dat je bijv. aan het begin van je pubertijd altijd je cognitieve capaciteiten verhoogt, los van eventueel game-gedrag.
zo dit ga ik ff snel aan m'n pa laten zien.

hopelijk stopt ie dan met zeuren dat ik vanaf mijn pc moet komen :Z

Edit:
@Cubefanatic: mmh heb je wel gelijk in ik zit meer te surfen dan wat anders (zo heb ik al heel wat moderator punten) maar ik game nog wel hoor: http://www.xfire.com/xf/m...profile&uname=kamikaze124
Maar jij zit niet te gamen, jij leest Tweakers. Is daar al een onderzoek naar gehouden eigenlijk? Het effect op mensen van dagelijks bezoek aan Tweakers.net :z
Vast niet. Maar een van de conclusie's zou kunnen zijn: door sommige opmerkingen wordt een bepaald bericht compleet buiten zijn context geplaatst ;)
Ik speel redelijk vaak BF2 en me Chinees en met Arabisch is inderdaad vooruit gegeaan ik ken al die zinnen zowat uit me hoofd en weet de betekendis er ook nog eens van :+ .

@hieronder:
Speel niet dagen hoor achtereen ofzow uurtje of 2 per dag. Kep ook wel een sociaal leven. Ik pik het gewoon snel op :)
Dat noemen ze hersenspoelen. :)
pas maar op, het rode gevaar dreigt nog steeds ;)

dit onderzoek zegt trouwens niets over het sociale isolement waar de overtuigde gamer in kan belanden :)
en voor je lichaam (behalve je handen) zal het ook niet erg helpen als je de hele dag op een bureaustoel zit.
Het is nu alleen nog maar wachten op een onderzoek dat precies het tegenovergestelde bewijst.
Door veel van die kill games wordt het doden van iemand nogal met de tijd als irrelevant ervaren onbewust.
Oh,.. wel opletten wie dat onderzoek dan heeft gedaan he? mensen tussen 20 - 30 of ouderen??
Ouderen zijn vaker afgeleid en kunnen moeilijk irrelevante zaken negeren..

heeeeeeeejjjj.... hoe oud zijn onze politici?????
Anoniem: 113895 11 februari 2006 17:24
Toch denk ik wel dat dit naar de wereld om je heen is te vertalen. Als ik lekker auto rijd, zie ik alleen de obstakels om mij heen die een bedreiging kunnen vormen (medeweggebruikers, bochten, hekjes). Verkeersborden kijk ik helemaal niet naar. Ik passeer zomaar tientallen borden zonder te ze gezien te hebben. Althans, dat denk ik. Rijd ik dan ineens een wegversmalling in, dan blijkt toch dat ik ergens dat bord heb gezien dat de tegenligger voorrang heeft en dat ik moet wachten.
Heb ik dat gewoon aangeleerd door het autorijden, of omdat ik al 10 jaar een gamer ben?
Ben jij dan ook zo'n figuur die de openbare weg als een racebaan uit een game ziet? Welcome to the club :+
denk dat dat komt omdat je al 10 jaar gamed
Kan dit artikel ook in begrijpelijk Nederlands vertaald worden, door alle meertalige gamers hier?? :Y) Ik moet toegeven dat ik me ineens niet zo slim voel, maar ik heb de tekst meerdere malen gelezen en snap er eigenlijk nog geen reet van wat er nou precies getest is en wat de invloed is :S

Een korte samenvatting mag ook hoor :)

Alvast mijn dank
Volgens mij leven heel veel gamers helemaal niet in een sociaal isolement, dus dat dat kleine percentage kluizenaars/gamers elke keer erbij wordt gehaald vind ik jammer.

Volgens mij is een van de voornaamste voordelen dat je leert hoe mensen denken, met name in de online games. Reactievermogen en dingen als beheersing en tactiekontwikkeling zijn volgens mij¨puur van je speelstijl afhankelijk. Daarnaast is er een duidelijk maximum wat je kan halen ondanks de ontelbare uren ´training´ dus wat top-rob zei komt dicht bij de waarheid denk ik. En misshcien moet je die 100 uur training wel elk jaar herhalen om alle voordelen te behouden. je hersenen trainen is te doen, maar ze ´onttrainen´ met dezelfde snelheid of sneller.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.