Een commissie van psychiaters van de American Medical Association heeft besloten dat het spelen van videogames in ieder geval de komende vijf jaar niet in aanmerking komt voor het predikaat 'mogelijk verslavend'.
Momenteel houdt het genootschap van geneesheren haar jaarlijkse bijeenkomst, waar leden onder meer over toevoegingen aan verscheidene diagnostische handboeken zullen stemmen. De psychiatrische commissie wilde aanvankelijk voorstellen om videogameverslaving als een geestesziekte in het psychiatrisch handboek op te laten nemen, op gelijke hoogte met alcoholverslaving. Nog voordat er over het voorstel zou worden gedebatteerd werd het echter veranderd in het advies om het spelen van games pas bij de volgende revisieronde eventueel als verslavend te erkennen, zodat het op zijn vroegst in 2012 in de diagnostiekboeken zou kunnen verschijnen. Erkenning zou bijvoorbeeld de weg vrijmaken voor vergoedingen door verzekeraars van de behandelig van gameverslaving.
De meeste verslavingsexperts op de bijeenkomst lijken een classificatie van videogames als verslavend af te wijzen. 'Er is niets dat suggereert dat er bij excessief gamen sprake is van een complex fysiologisch ziektebeeld zoals we dat bij alcoholisme zien; het woord verslaving verdient het niet', aldus de stellige mening van Stuart Gitlow van American Society of Addiction Medicine. Anderen zijn daar minder zeker van. 'Werken met gamingpatiënten is niet wezenlijk anders dan werken met alcoholisten. Hetzelfde patroon van ontkenning, goedpraten en er niet in slagen er vanaf te komen', zo vindt Thomas Allen van het Osler Medical Center.
Gamestudio's, verenigd in de belangengroep Entertainment Software Association, hebben uiteraard weinig belang bij een classificatie van gaming als verslavend, en lieten weten dat er volgens hen meer onderzoek nodig is voordat het spelen van videospelletjes eventueel als zodanig kan worden erkend. Die mening wordt gedeeld door Louis Kraus van de American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. 'Er hoeft geen oorzakelijk verband te zijn. Voor sommigen is het wellicht een kwestie van een dwangmatige component in hun handelen', aldus Kraus, die daarmee suggereert dat je op dezelfde wijze verslaafd kunt raken aan bijvoorbeeld gitaarspelen als aan gaming.