Het BBC-programma Panorama heeft onderzoek gedaan naar de elementen in games die verslavend werken. Maandagavond zendt de BBC de documentaire uit, waarin wordt uitgelegd hoe games hun spelers 'in de maling nemen'.
Hoewel er al vaak over gameverslaving is gesproken, lijkt Panorama een andere invalshoek te kiezen in de documentaire, die maandagavond om 21:30 op BBC 1 wordt uitgezonden. Waar bij de gameverslavingsproblematiek doorgaans de verslaafden centraal staan, kijken de Engelse documentairemakers vooral naar de games zelf. De documentaire zou inzicht geven in hoe games spelers bij de neus nemen, waardoor zij constant verder willen spelen, zo meldt MCV.
Games designer Adrian Hon komt in de documentaire aan het woord. Volgens Hon zijn hedendaagse games nog steeds gebaseerd op een studie uit de jaren vijftig, waarbij het gedrag van ratten werd onderzocht. De ratten drukten op een hendel, waarna ze werden beloond met eten. Volgens Hon bevatten games tegenwoordig soortgelijke mechanismen, waarbij de beloning in de vorm van voedsel is vervangen door in-game-beloningen. Dit zou gamers er mede toe bewegen het spel niet te willen verlaten.
Professor Mark Griffiths van Nottingham Trent University wijst erop dat dit trucje voor veel gamers onschuldig zal zijn. Griffiths wijst er echter ook op dat deze mechanismen hun uitwerking niet missen op personen die vatbaar zijn voor verslaving. Hoewel de gameplay-mechanismen het uitgangspunt blijven, onderstreept de professor hiermee een conclusie die al vaker is getrokken.
Of de documentaire baanbrekende inzichten zal verschaffen valt dus te betwijfelen. De Panorama-documentairemakers deinzen echter niet terug voor confronterende content. Sinds de eerste uitzending op 11 november 1953 haalde Panorama het nieuws met onthullingen over Scientology en over de relatie tussen misbruik van kinderen en het Vaticaan. Vorige week deed het programma van zich spreken met de documentaire FIFA's dirty secrets, waarin corruptie binnen de wereldvoetbalbond aan de kaak werd gesteld. Volgens diverse Britse media vormt die documentaire een belangrijke reden waarom Engeland het WK 2018 is misgelopen.