De Britse branchevereniging Elspa stelt een leeftijdsaanduiding voor games voor die gebruik maakt van de kleuren van een stoplicht. Daarmee loopt de vereniging vooruit op een beslissing die de Britse regering op 20 november zal nemen.
De Elspa stelt een systeem voor waarbij de leeftijdsaanduiding op het spel in een gekleurde cirkel weergegeven wordt. Games die voor 16+ of 18+ geschikt zijn, krijgen een rode cirkel, games voor 12 en ouder krijgen een oranje cirkel en games voor 7+ of zelfs 3+ krijgen een groene achtergrond. Het systeem zou in de plaats moeten komen van het systeem van de Europese Pegi, dat nu in het Verenigd Koninkrijk gebruikt wordt. De Pegi gebruikt dezelfde leeftijdsindeling, maar de leeftijden staan afgebeeld in wit op een zwart vierkant, en dat zou volgens de Elspa niet genoeg opvallen.
De Elspa probeert met het voorstel vooral de wind uit de zeilen te nemen van de British Board of Film Classification. De twee organisaties liggen met elkaar overhoop sinds de verschijning van het Byron Report in februari 2008. Het onderzoeksrapport, dat werd opgesteld onder leiding van psychologe Tanya Byron, stelt dat de beoordeling van spellen voor zowel ouders als kinderen te onduidelijk is. Volgens Byron krijgen te weinig games een beoordeling van de Bbfc. Momenteel worden alleen spellen waarin seks of extreem geweld voorkomt naar de Bbfc gestuurd. Byron adviseerde om alle games die door de Pegi geschikt bevonden worden voor 12 jaar en ouder, ook door de Bbfc te laten beoordelen. De Bbfc stelde daarop voor van de Pegi-rating af te stappen en een eigen systeem in te voeren. De Elspa wil echter aan de Europese normen vasthouden en stelt dat de Bbfc geen verstand van games heeft en de capaciteit ontbeert om zo veel materiaal te kunnen keuren. De Britse overheid neemt op 20 november een besluit over het onderwerp.
Het nieuwe voorstel van de Elspa lijkt vooral een strategische zet, omdat het de keuringmethode van de Pegi volgt. Met de nieuwe aanduiding probeert de Elspa alleen de symbolen opvallender te maken, waarmee de belangenvereniging tegemoet wil komen aan een van de voornaamste bezwaren van Byron. In het rapport-Byron stond echter nog een belangrijk punt: de Pegi is ingesteld door de industrie, en volgens de psychologe is de keuring in betere handen bij een overheidsinstantie als de Bbfc.
De beslissing van de Britse regering kan ook invloed hebben op de situatie in de Benelux. Als de Britse overheid ervoor kiest om meer games door de Bbfc te laten keuren, kan dat in heel Europa leiden tot vertraging bij het uitbrengen van games. Zo werd begin dit jaar de Europese release van Manhunt uitgesteld omdat er in het Verenigd Koninkrijk nog geen goedkeuring verleend was.
