'Jongeren wereldwijd zijn verslaafd aan laptop en smartphone'

Jongeren zijn wereldwijd verslaafd aan informatievoorziening via laptop of smartphone. Dat blijkt uit een studie in tien landen op vijf continenten. Veel krijgen ontwenningsverschijnselen als hun gadgets niet voorhanden zijn.

Voor de studie deden tienduizend studenten in tien landen 24 uur lang afstand van hun gadgets, zoals smartphones, laptops, mp3-spelers en desktops. Veel van hen rapporteerden ontwenningsverschijnselen, zoals gevoelens van eenzaamheid en depressie, aldus de onderzoekers. De resultaten van de studie staan overigens niet in een wetenschappelijk artikel, maar zijn geïllustreerd met quotes en staafdiagrammen op een site gezet.

Jongeren kunnen niet functioneren zonder de media in hun leven, concluderen de onderzoekers van tien universiteiten onder leiding van de Amerikaanse University of Maryland. Naast Amerikaanse studenten deden er ook onder meer Britten, Slowaken, Ghanezen, Libanezen, Chinezen en Argentijnen mee aan het onderzoek. Zonder media voelden veel deelnemers dat een deel van henzelf uit hun leven was verdwenen.

De resultaten bleken niet enkel te gelden voor jongeren uit Westerse landen, maar studenten uit alle deelnemende landen rapporteerden ongeveer dezelfde bevindingen. Het is onduidelijk wat er verder gaat gebeuren met de resultaten van de studie, maar de onderzoekers hebben aanbevelingen online gezet voor studenten zelf, universiteiten, entrepreneurs en journalisten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-04-2011 • 15:15

226

Reacties (226)

226
224
112
5
0
9
Wijzig sortering
Heel interessant hier de reacties..duidelijk een groep mensen die nooit zonder gadgets hun volwassen leven zijn ingegaan. Ik ben 40+ en weet heel goed hoe het is om geen telefoon op zak te hebben, of een "sony walkman" ( die idd begin jaren '80 in zwang kwam ). Was het beter/socialer ? Dat is werkelijk niet te zeggen denk ik. Ik denk wel dat real-life contact met elkaar gezonder is dan social media. Iemand's mimiek kunnen lezen binnen een gesprek is belangrijk, al is het maar om je mensen-kennis te ontwikkelen. Is het heel erg ongezonder om je 'af te sluiten' , of om veel tijd met je virtuele vrienden door te brengen ? Nog onbekend. En dat zal het wel blijven.

Wat betreft het begrip 'verslaving' tav gadgets. Ik neem aan dat de onderzoekers de algemeen aanvaardde definitie van verslaving hebben gehanteerd:

http://www.medirecord.eu/verslaving/index.htm

Of je het gebruik van electriciteit hieronder kan scharen, lijkt me niet. Facebook geeft een kick, je cv hoger zetten niet.
Is media consumeren een belangrijke levensbehoefte? de vraag bevestigend antwoorden, zou al best wel eens een symptoom van je verslaving kunnen zijn :)
Misschien dat degene achter zijn laptop zijn studie wel in de trein doet zodat die erna meer tijd over heeft voor familie en vrienden?

Misschien wil die persoon wel laten weten waar hij is zodat ze kunnen afspreken?

Noem maar op ...

Ik heb ook nog de tijd gekend van zonder mobieltjes en walkmans.
Maar was toen sociale communicatie beter?
Sprak je elkaar toen meer in real life?

Communicatie was naar mijn mening niet beter.
De enige reden ik mij kan bedenken dat ik vaker bij mensen langs kwam was omdat niet iedereen toen een full-time baan had en nog energie genoeg over had na zijn opleiding en samen wat leuks gingen doen. Maar dat doen we nu nog steeds alleen in mindere mate omdat de ene een gezin heeft en moet werken en noem maar op.

Ouderen bekijken het van hun eigen referentie kader en niet vanuit de referentie kader die men nu hedendaags opbouwt.

Was het anders? nee, we hadden alleen een ander leven stijl omdat we andere levensmiddelen toen hadden.
Slechts 24 uur?

Dan zou het bij mij ook wel gaan kriebelen, we pakken even je computer af! Ow oke wat nu?

Maar als ze zouden zeggen we pakken een jaar je computer af, ach na een maand heb ik wel weer wat anders gevonden hoor. Abonnement op de krant, bellen met de huislijn, postzegels in de kast.

Niks slechts over dit soort obvious studies (beter een studie dan alles baseren op aannames). Maar bij iedereen waarbij je iets wat je dagelijks doet ontneemt ontstaan dit soort ontwenningsverschijnselen. Wat je dus kan concluderen is dat jongeren de nieuwe media goed gebruiken en dat oude media snel obsolete zullen worden.

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 23 juli 2024 00:06]

Het onderzoek vind ik nog best netjes! Heel duidelijk hoe groot de groep was (600 van de bijna 1000 ondervraagde mensen) dat het studenten betrof en relatief veel mensen uit oost europa reageerden en aan de percentages zie je dat er uit Oeganda niet veel mensen reageerden en die cijfers zijn dan ook niet genoemd enz. Qua data-duidelijkheid is het een zeer net onderzoekje zonder vieze statistische berekeningen.

Het valt mij op dat wanneer ik zonder computer/TV ben ik veel minder stres ervaar. Dit merkte ik per ongelijk op een vakantie en bij mensen waar ik logeerde die geen computer en TV hebben. Dat je je in het begin wat doelloos/verveeld voelt hoeft echt geen probleem te zijn en ik kan het iedere (semi)nerd aanbevelen! Geen computer betekend namelijk niet de verplichting om het (wereld/tweakers) nieuws te volgen, geen mensen die via mail/twitter/irc/? je buiten werktijd om aan je kop zeuren en geen overwerk maar vrije ontspannen tijd die je met mensen kan invullen.Deze gegevens komen ook wel enigszins door in het onderzoek: 1/5 ziet direct voordelen.

Wat mij persoonlijk verder opvalt is dat we ons erg afhankelijk voelen van digitale apparatuur. nog geen 10 jaar geleden was het nog vreemd als je met een mobieltje rond liep. Tegenwoordig voel ik me onbereikbaar en hulpeloos als ik het vergeet. Dit terwijl het vroeger even (on)veilig was.

edit: linkjes toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door addo2 op 23 juli 2024 00:06]

Humor!
Ik heb er volgens mij geen last van. Alleen zou ik na 1 á 2 weken toch echt wel weer nar zoiets als een computer gaan verlangen... :+ (wat volgens mij redelijk normaal is als je een computer/laptop veel gebruikt)
Zie wel dat vooral heel veel middelbare scholieren verslaafd zijn aan ping.
Verslaving hoeft niet iets te zijn wat je iedere dag doet. Ik kan verslaafd zijn om mensen te vermoorden. Ook al doe ik het 1x per jaar, de kick is misschien genoeg om een jaar lang geen behoefte te hebben. Verslaving is alles wat niet schade aan jezelf, een ander of bijv. een aanslag pleegt op je bankrekening waar je je even gelukkiger door voelt, en vervolgens hetzelfde moet herhalen omdat je je anders ongelukkig voelt. Die tussentijd kan minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren zijn. Pas als je ermee wilt breken besef je hoe verslaafd je eraan bent, en hoe moeilijk het is om iets wat een gewoonte geworden is te laten.

Uiteindelijk is iedereen ergens in meer of mindere mate aan verslaafd. Als het geen goede gewoonte is (wat goed is en wat niet maak je zelf maar uit) is het pas vervelend, en als je ervan af wilt heb je er hoe dan ook een hele kluif aan, soms juist op de momenten dat je er vanaf denkt te zijn.
we nemen even je eigen uitspraken, en doen er wat creatiefs mee:
Ik heb er volgens mij geen last van.
Alleen zou ik na 1 á 2 weken toch echt wel weer nar zoiets als een computer gaan verlangen...
Humor!
Tadaa.wav
Ik zou me ook eenzaam voelen op de bus zonder muziek ;)
Maar dat wilt natuurlijk niet zeggen dat ik niet zonder kan, dus "verslaafd" zou ik het zeker niet willen noemen.

[Reactie gewijzigd door OsiriX op 23 juli 2024 00:06]

Jammer eigelijk, geen gesprek over het weer meer in de bus, maar iedereen die associaal zit te luisteren naar zijn oortjes.

Langs de andere kant is het beter dan die onnozelaars die met hun speaker muziek zitten luisteren.
Anoniem: 326505 @Snake9 april 2011 15:29
Ik heb geen behoefte aan een gesprek in bus/trein. Als ik geen oortjes in heb moet ik wel alle gesprekken van mensen aanhoren. Over tante miep die haar broodjes niet meer bij de bakker haalt maar in de supermarkt, of ome henk die in het ziekenhuis ligt. Mensen die niet zonder smakken hun boterhammen of fruit kunnen opeten.
Ik word gek als ik geen muziek luister in de bus/trein, maar dat heeft niets met verslaving te maken.
Je verkijkt je lelijk op de definitie van een verslaving. Laten we even verdovende drugs als voorbeeld nemen. Als mensen daaraan verslaafd zijn komt dat vaak door een extreem sterke behoefte aan het ontsnappen aan deze realiteit. Wat jij beschrijft komt daar exact mee overeen.

Als je gek word wanneer je geen muziek hebt in de bus / trein omdat je als gevolg daarvan wordt geconfronteerd met de enorm hersenloze saaiheid die de dagelijkse realiteit representeert, dan is dat best wel een kenmerk van "elektronica-verslaving". Niet dat ik persoonlijk daar iets mis mee vind, ik "lijd" er zelf ook aan zonder nare bijverschijnselen, maar goed.
niet zonder kunnen bestaat er in veel niveau's denk ik...

toen ik nog dagelijks met de bus naar school moest kon ik nooit lezen in de bus, daar werd ik wagenziek van en soms ook zomaar zonder een boek te lezen, maar zodra ik een hoofdtelefoon op heb had ik daar geen last van, iets met mn evenwichtsorgaan denk ik...

ben ik verslaafd aan muziek op te hebben in de bus? valt wel wat mee, maar het heeft voor mij toch heel wat keren mijn verplichte reizen een stuk dragelijker gemaakt ;)

(ontopic, ja heel veel jongeren hebben meer contact met hun mobiel en andere gadgets dan ze met levende wezens hebben, en de groep (vaak jongeren) die daar op een problematische manier last van heeft word mijn mening wel groter)
zonder nare bijverschijnselen
Van al dat gecomputer krijg je toch vierkante ogen ;)
Anoniem: 340068 @poepkop10 april 2011 09:39
Bill Gates had dat toch ? O-) _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 340068 op 23 juli 2024 00:06]

Of wat denk je van een gesprek (in de stiltecoupé nog wel) over "pappa, die in het ziekenhuis ligt met chronische diarree. Vreemd, want 2 weken geleden was ie nog zo verstopt".

Sindsdien zitten mijn oordoppen standaard bij mijn laptop. Ze staan nooit zo hard dat de rest mee moet genieten van mijn muziek, dus imho valt dat nauwelijks asociaal te noemen.

Leg eens uit Snake, waarom is rustig muziek luisteren asociaal, maar iemand verplichten mee te luisteren (op de een of andere manier zijn dit soort gesprekken gewoon niet te negeren :( ) naar een gesprek over je vaders stoelgang niet?
Anoniem: 13443 @Aganim9 april 2011 17:12
waarom is rustig muziek luisteren asociaal, maar iemand verplichten mee te luisteren niet?
sociaal wil zeggen, in gemeenschap met je medemens.
A-sociaal is dat je niks met die medemens te maken (wilt) hebben.

Als jij je dus afsluit voor je medemens ben je a-sociaal. A-sociaal is ook als je geen rekening houd met een ander alsof hij niet bestaat. Asociaal is in zoverre acceptabel, als ze jou maar niet lastigvallen!

Je voelt m al wel aan denk ik: het is niet het asociale wat ons stoort, maar andermans egoïsme. Dat die ander het in zijn hoofd durft te halen om geen rekening met mij te houden. Ons eigen egoïsme heeft tenslotte niemand last van. Toch? ;)
Sommigen pissen in de trein of staan dronken tegen je aan te lullen ... moet je dan nog sociaal zijn? :z

Vroeger keek men altijd TV, daarvoor lazen ze boeken.
En anders waren ze wel bezopen.

Nu communiceren, informeren ze zich via internet.

Nu zeuren ze het verslaving is .... maar het is gewoon ontwikkeling.
Het is niet anders dan vroeger en zo heeft de volgende generatie ook wel weer iets.

Als je die gesprekken niet in een bus wil aanhoren en wat muziek opzet heeft niks met a-sociaal te maken. Maar neem maar gerust aan dat bepaalde mensen die een lange dag studie of werken achter de rug hebben niet bepaald op soap-gekakel zitten te wachten.
A-sociaal is is ook verwachten dat iedereen in een gemeendschappelijke ruimte zich sociaal moet gedragen. ;)

Het hangt er inderdaad maar vana of jer het als onsociaal of antisociaal uitlegt.
We worden een beetje egoïstisch en saai van steeds je eigen ding doen (in bijvoorbeeld het OV). Lekker je eigen leven helemaal bepalen en in de hand houden is natuurlijk heel fijn, maar is het niet leuk om met een onbekende een praatje te maken? Als ik 3 uur in de trein muziek zit te luisteren vind ik dat prima, lekker rustig zelfs, maar als ik met onbekenden gewoon een gesprek over koetjes en kalfjes gevoerd heb, voel ik me toch een stukje meer voldaan.

Nu snap ik dat we op t.net sociaal niet helemaal je van het zijn (nofi, is gewoon zo, ik ook), maar om je dan in een hoekje met oordoppen in af te sluiten van de rest van de wereld, helpt ook niet heel veel.

Over het nieuwsbericht zelf: ik merk zelf ook dat ik graag achter mijn computer een beetje aanmodder. Steeds even dit checken, dan weer dat kijken, en zo gaat het maar door. Al ben ik de laatste tijd wel wat minder actief geworden. Dat voelt eigenlijk veel fijner en zelfstandiger aan. :)
Ik word gek als ik geen muziek luister in de bus/trein, maar dat heeft niets met verslaving te maken.
Ik denk dat het toch te maken heeft met een verslaving. Mensen willen hun eigen muziek overal kunne luisteren, kan men dit niet wordt men gek.
Ik spreek uit ervaring. Ik vind mezelf ook niet verslaafd aan laptop of een smartphone, maar wel aan muziek! En dit kan ook via Vinyl, alleen niet handig in de bus ;) . Dus gebruik ik mijn smartphone. Als ik een hele week niet kan bellen, smsen, facebooken, what'sappen, wordt ik echt niet minder gelukkig van :D. (na een hele week geen muziek daarin tegen :'( ).

Ik snap trouwens de titel ook niet echt, er zijn inderdaad redelijk wat jongeren die verslaafd zijn aan alle sociale netwerk en communicatie. (ik ken mensen die hele dagen alleen maar kunnen facebooken 8)7 en niet te vergeten mensen die onder een gesprek ineens uitgebreid gaan pingen). Maar verder in het bericht wordt toch duidelijk aangegeven, dat de meeste mensen media-verslaafd zijn:
Jongeren kunnen niet functioneren zonder de media in hun leven, concluderen de onderzoekers van tien universiteiten onder leiding van de Amerikaanse University of Maryland.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 23 juli 2024 00:06]

Ik denk dat je de plank misslaat. Het onderzoek betreft 24 uur zonder een apparaat. en ik kan er ook niet tegen in de bus dat geluid van anderen aanhoren (smakken, te luide MP3 speler, oeverloos gezwets, etc.). Als ik alleen in mijn auto rij vergeet ik vaak de muziek aan te zetten. Zal wel liggen aan mijn verslaving naar rust, maar dat is geen electronisch iets....
nee we worden gewoon scheitziek van al die irritante mutsen waar we dan gedwongen mee zijn in een ruimte te zitten. als ik een gehoor apparaat had dat uit kon was het net zo goed.
Dat "meeluisteren met iemand anders" zo vervelend vinden is volgens mij ook iets van deze generatie en staat volgens mij naast tolerantie. Dat is er namelijk ook niet meer. Mensen willen hun omgeving zoals zij hem ideaal zien en wat daarvoor nodig is, wordt gebruikt. Zo gaat dus iedereen anti sociaal z'n eigen personal space inrichten en zich storen aan een ieder die zich daar niet op aanpast. Om daar vervolgens wat van te zeggen. En dan krijg je dus mensen die conducteurs aftuigen omdat hij iets zegt over datuitstralende lawaai.
Ik ben niet verbaasd over een dergelijke verslaving en ben het eens dat er veel mensen last van hebben...
wanneer je moeite hebt om je zonder allerlei hulpmiddelen op je gemak te voelen in alledaagse situaties is er op z'n minst sprake van grote afhankelijkheid, dat komt aardig in de buurt van verslaving.
Anoniem: 303530 @ErwinPeters9 april 2011 16:46
Lekker kort door de bocht... Ik heb een gehoorapparaat, en als je die niet opdoet word je echt gek van de doodse stilte. Dat is echt geen pretje.
Wat verfrissend om dit te lezen. :) Niets tegen jou en behoorlijk vervelend voor je dat je een gehoorapparaaat nodig hebt. Maar zo zie je het eens van de andere kant. Je waardeert de zaken op een andere wijze. Maar dat staat psychologisch wel in lijn (vind ik) met wat er in het bericht staat. Mensen kunnen niet zonder dingen..die ze in feite niet nodig hebben. De primaire levensbehoeften zijn niet interessant genoeg. Over 150 hoef je niet meer te eten of eet je een maaltijdsnoepje van 800 kcal en alle vitamines:). Stel je voor dat je 10 minuten niet aan je interbrain-rss feed gekoppeld ben.
Haha, apart, ik heb dus echt precies het omgekeerde :D Ik heb vaak dat ik in de bus gehoorbescherming in doe, waardoor ik bijna niks meer hoor en in alle rust kan lezen of iets dergelijks. Al heeft dat denk ik meer met mijn concentratievermogen (of het gebrek daar van) te maken dan iets anders :)
Same, 9 van de 10 keer dat ik mijn earplugs in heb staat er geen muziek aan ik gebruik ze dan alleen om de omgevingsgeluiden een beetje te dempen. Voornamelijk in OV ;-)
Al heeft dat denk ik meer met mijn concentratievermogen (of het gebrek daar van) te maken dan iets anders
Of het feit dat het hersenloze geblaat van de mensen om je heen zo ongelooflijk irritant is, dat je er alles aan doet om het niet aan te hoeven horen.
nee we worden gewoon scheitziek van al die irritante mutsen waar we dan gedwongen mee zijn in een ruimte te zitten. als ik een gehoor apparaat had dat uit kon was het net zo goed.
Om nog maar te zwijgen over wanneer je over straat loopt. Ik zit toch niet te wachten op toeterende auto's, mensen die de weg vragen en vrienden die me groeten? Als is het maar een paar minuten, ik leg mezelf liever aan een audioinfuus dan dat ik iets mee krijg van wat er om me heen gebeurt.
[/cynical mode]
@Makkie
lekker doorlopen met het gevoel ik ben toch voetganger en heb toch voorrang.
offtopic:
Ik denk nu dat je ernstig overschat in welke mate mensen die muziek luisteren met hun earphones of koptelefoon, zich realiseren dat er andere mensen op de wereld zijn.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 00:06]

Dit is dus weer ike ike ike en de rest kan stikke.
Ik rij regelmatig voor m'n werk door winkelstraten en zo en het is niet de eerste keer dat er weer zo'n aso met smartphone of mp gewoon vlak voor de auto oversteekt , niet kijken , lekker doorlopen met het gevoel ik ben toch voetganger en heb toch voorrang. terwijl er geen zebra pad is . Ik ben bijna zover dat ik ga denken ach een kapote koplamp regel ik wel weer met de lease en ja een kapot knietje duurt 6 weken.

[Reactie gewijzigd door makkie op 23 juli 2024 00:06]

@jandoedelman,
Ik had laatst ook voor het eerst geen headphone bij me in de trein, erg vervelend inderdaad. Nu was er ook nog eens een oudere man die wel muziek aan het luisteren was. Niets mis mee, maar hij zat onbewust met zijn muziek mee te fluiten! Heel erg storend, dus moest ik voor de verandering hem vragen of het wat stiller kon hahah.

Verder ben ik ook wel een beetje verslaafd aan internet in het algemeen, maar word niet onwennig als ik een tijdje zonder moet.
Wat je ook had kunnen doen, is hem vragen wat voor muziek hij luisterde! Zo krijg je de meest mooie gesprekken... probeer maar eens.
Het is juist leerzaam om naar andere mensen te luisteren. Leert je iets over hun natuur, sociaal gedrag, welke soorten en maten we kennen in Nederland. Tuurlijk is dit niet iets dat elke dag zou moeten, maar soms gewoon om je heen kijken en meeluisteren met anderen kan erg verhelderend zijn.
Mensen, jongeren, die ik weggedoken achter hun oortjes in de trein zie zitten, tsja..geen leuk gezicht. Met verslaving hoeft het niet van doen te hebben, maar sociaal klinkt het niet sterk.
Haha, grappig. Vandaag kwam ik in de trein nog iemand tegen met oortjes die de conducteur niet hoorde. De conducteur moest helemaal staan schreeuwen 8)7

Maar ik kan best geloven dat je toch best verveeld raakt zonder internet etc. Heb ik ooit gehad (half jaar geen internet omdat KPN allemaal fouten stond te maken). Ik verveelde me dagelijks wel. Nu heb ik juist te weinig tijd... Te veel te doen.
Iemand even aantikken is in zulke gevallen een stuk effectiever... :)
Anoniem: 340068 @Donderbij10 april 2011 09:43
Ja maar dat kan je niet bij iedereen doen... er zijn oook mensen die depressief zijn en geweldadadig worden als je ze aanraakt... of erger......
En dan neergeslagen worden door diegene van:

Wat raak jij mij aan? *BAM*
Het is toch eigenlijk wel triest dat we als mensen zo onverdraagzaam richting elkaar zijn, dat we ons met technologische middelen voor elkaar willen afsluiten. En zelfs misschien wel tot het niveau dat we verslaafd raken aan onze gadgets.
Een gesprek van emsn tot mens is e rniet bij, we houden iedereen op afstand. Daarom werken die gadgets zo lekker, het is een ideaal filter.
Is dat leuk die individualisering?
Wat is er associaal aan het feit dat ik even ongestoord muziek wil luisteren? Als ik in de bus zit in de ochtend heb ik even geen behoefte aan een gesprek. Ik wil even rustig tot rust komen en me dag doornemen.
A-sociaal in de zin van 'niet-sociaal', oftewel zonder enige sociale interactie bezig zijn. Afgesloten van de rest van de wereld, met de oordoppen als duidelijke 'muur', een duidelijk signaal: "ik ben niet aanspreekbaar". Iemand met oordoppen in spreek je gewoon eigenlijk nooit aan.
ik heb eerlijk gezegd niet zo de behoefte aan mensen die hun weekend uitgebreid uitten in de trein over hoeveel ze wel niet gezopen hebben of dat de tante weer door haar rug is gegaan. Sorry hoor oortjes op of niet maakt het niet minder sociaal, alsof je opeens wel meegaat in het gesprek zonder je eigen muziek op. Het enige wat je doet is jezelf ertegen afschermen als je het niet prettig vind. Verder is voor mij een smartphone etc niet meer als gewoon entertainment. Daarnaast word ik maar al te vaak aangesproken al heb ik me oordoppen in.
Ja de rest van de wereld die ik niet ken en ook niet hoef te kennen.
Zoiets noemen we dus inderdaad A-sociaal. In de letter van het woord. (Wat anders is dan de betekenis die het in de volksmond heeft gekregen)
Anoniem: 361785 @LessRam9 april 2011 18:20
waarom zou ik naar een wildvreemde zijn verhalen moeten luisteren terwijl hij het niet eens tegen mij heeft? en waarom zou ik asociaal zijn als ik ervoor kies om niet actief interactie aan te gaan? anti betekend nog altijd tegen, en niet deelnemen aan is meer te definiëren als neutraal of niet participerend, wat in mijn beleving niet hetzelfde is als er tegen zijn of ergens tegen aan schoppen (provoceren)...

ben ik asociaal als ik slecht in de bus zit om op mijn bestemming te komen? voor een gesprek zijn er toch voldoende andere gelegenheden waar je heen kan gaan...
mijn mening ben ik pas echt asociaal wanneer ik mensen die mij aanspreken overduidelijk negeer, mij van hun afkeer, mijn muziek op een te luid volume heb enz enz
hij probeert duidelijk te maken dat de definitie van a-sociaal breder is en ook dit gedrag behelst.

Verder is er veel onderzoek gedaan door psychologen waaruit blijkt dat vormen van communicatie die via tekst verlopen vaak een veel leger gevoel (lees hol gevoel) opleveren in vergelijking tot vormen van communicatie die audio/visueel is. Waarbij direct contact het meest zorgt voor voldoening.
Dat mensen zich afsluiten van de wereld om hen heen heeft tot gevolg dat we ons steeds asocialer gedragen, het draait immers steeds meer om individualisme dan om samen. De relatie die ik hierboven wil maken is dat de tekst vorm van communicatie andere vormen verdringt, en dus ook indirect de kwaliteit van leven verminderd (aldus de psychologen) (bron o.a. voorlaatste editie van quest psychologie)

Heb je ooit de ervaring gehad hebt iemand de kunnen helpen met iets kleins op straat? Dat voelt goed. Sluit je je af van de wereld, dan komt dat een stuk minder voor. Dat is een vorm van verarming, voor jou, en voor degene die je had kunnen helpen. Jij denkt misschien, dat is dan aan een ander, maar de praktijk is ... een beter milieu begint bij jezelf.

Enfin, ik zal je wel niet kunnen overtuigen, mezelf overtuigen is al moeilijk genoeg. Ik luister ook nog muziek in openbaar, of speel een spelletje. desalwelteplus probeer ik met regelmaat het ding op te bergen en houd ik de omgeving scherper in de gaten om mijn a-socialiteit min of meer te counteren...
Zoiets als neutraal bestaat (in mijn ogen in veel gevallen) niet. Of je wilt iets of je wilt iets niet. Als je met doppen in je oor zit, zal je met tegenzin die doppen eruit halen als iemand wat vraagt, oftewel je wilt liever geen vragen/gesprek maar uit het fatsoen dat je nog hebt zul je die doppen er toch nog uit halen.

Je hoeft niet te luisteren, maar geloof me, iemand die alleen films kijkt, heeft alleen verstand van films. Iemand die alleen muziek luistert, kan alleen maar over muziek meepraten. Misschien is het zelfs wel interessant om te kijken of je mening over een onbekende die je onbewust vormt als je iemand ziet klopt met wat je dacht.
@stheide:
anti betekend nog altijd tegen, en niet deelnemen aan is meer te definiëren als neutraal of niet participerend
Nee, dat maak jij ervan. Anti betekent 'het tegenovergestelde van'.
Dus antisociaal is het tegenovergestelde van sociaal. Hoe men die tegenstelling invult (in de volksmond) is een tweede.
Tegelijkertijd val je niemand lastig als je muziek niet hoorbaar is voor de rest. Er zijn waarschijnlijk een berg mensen in elke bus en trein die net opgestaan zijn en naar hun werk moeten, of terug gaan, en moe zijn van hun werk. Die hebben geen behoefte aan een gesprek, die willen gewoon even rustig in de bus/ trein naar en van huis. Er is dan helemaal niets a-sociaals aan hen met rust te laten. Sociaal zijn is ook rekening houden met anderen, waarvan een groot deel gewoon niet gestoord wil worden. Misschien heb jij niet de empathie om het verhaal van deze kant te bekijken.

[Reactie gewijzigd door Yokozuna op 23 juli 2024 00:06]

Je hebt uiteraard ook gelijk, maar ik denk dat een knikje en een blijk van het bestaan van de ander al veel veranderd.
Mijn ervaring is wel dat mensen met oordoppen in veel vaker doen alsof de rest gewoonweg niet bestaat en zich ook meer lijken irriteren aan anderen dan mensen zonder. Dat staat gewoon los van de dingen waar iedereen zich aan irriteert (harde muziek, luid bellen, luid praten, niet opstaan voor zwangere of oudere mensen), bovendien heeft degene met oordopjes regelmatig niet door hoe hard hun muziek eigenlijk staat en durft het gros van de mensen hier niets over te zeggen, bang voor een snauw of erger.
Wat is er associaal aan het feit dat ik even ongestoord muziek wil luisteren? Als ik in de bus zit in de ochtend heb ik even geen behoefte aan een gesprek. Ik wil even rustig tot rust komen en me dag doornemen.
Je eigen muziek luisteren is niks associaal aan. Maar het feit dat velen de muziek dermate hard hebben aanstaan dat anderen mee moeten luisteren. Dat vindt ik wel weer associaal! Laat de mensen die niet eens de moeite nemen om een oordopje in de oren te zetten maar in plaats daarvan de oordopjes over de oren laten hangen.
Anoniem: 151407 @Snake9 april 2011 15:32
wat ik meer aso vind zijn die sufkutten die juist geen headset gebruiken maar gewoon speakers in de telefoon.
voel je je geroepen om een gesprek te beginnen in de metro bij station bijlmer. succes!
Tja.... je kunt dat ook een teken van sociaal zijn noemen, mensen laten delen met je muziek. ;) Het is maar net vanuit welk standpunt je het bekijkt.
(Persoonlijk vind ik het ook asociaal, dat je ongewenst mensen jouw ding opdringt)
Het is alleen sociaal als ze je hebben gevraagd of zij dat met je mogen delen...
Anoniem: 340068 @LessRam10 april 2011 09:48
Heb ook eeen tering hekel aan zulk muziek, en vaak zijn het nog van die kartonne doosjes met kraaien erin te schreeuwen.. en een kabouter op die doos zit te hengsten |:(
Zo zie je ook maar dat asociaal op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden.

De een zegt, zoals hierboven is te lezen, "die asociaal zit te luisteren naar zijn oortjes." Terwijl de ander zal zeggen dat hij vandaag in de bus zat te praten en een of andere asociale persoon zich ermee ging bemoeien.

Er was volgens mij inderdaad vroeger meer gesprek in het openbaar, maar de tijden zijn veranderd... dat hoeft dus niet te zeggen asocialer, omdat het ook als sociaal gezien kan worden dat je niet lastig wordt gevallen; tenzij je natuurlijk op plaatsen komt waar de intentie tot contact er is. Denk aan evenementen, werkplaats e.d.
Niet zo zeer in de trein, maar met name in bus is het zeer vermoeiend en vervelend als je steeds het geluid moet aanhoren dat de bus maakt als hij remt en versnelt. Muziek biedt dan een ideale uitkomst, dan heb je tenminste een constant geluid.

OT: Ik heb zelf geen smartphone, ook geen laptop. Wel een desktop, iPod en een spelcomputer. Ooit gebruikte ik die heel erg vaak, maar toen ik zelf eenmaal doorhad dat mijn gebruik gewoonweg absurd was, ben ik het gaan minderen.

Ik vind de resultaten van dit onderzoek niet echt verassend. Dat jongeren ten opzichte van vroeger steeds afhankelijker worden van apparatuur, weet waarschijnlijk iedereen al.
Waarom is het associaal om naar muziek te luisteren? Ik heb geen behoefte aan een gesprek over het weer met iemand die ik niet ken....
Liever een bus die allemaal oortjes in heeft dan mensen die zitten te bellen. Net op zo'n geluidsniveau dat ze haast geen telefoon nodig hebben.

Zelf neem ik niet op en gaat de telefoon op stil als ik in het ov zit. Niemand die op mijn gesprekken zit te wachten en ik zit ook niet op de van hen te wachten.
dat is sinds kort ook verboden in de bus. gelukkig maar, idd associaal...
je moet ook in de bus gaan zitten
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1427/

Je moet ook met hoofdletters en leestekens schijven.
Als je dan al dusdanig off-topic reageert (immers, iedereen begreep zijn zin), spel dan "schrijven" goed.

On-topic:
Ik kan me voorstellen dat als je meer contact hebt over de media, dat je zeker afkickverschijnselen zou kunnen vertonen. Echter, ik heb een gigantische wilskracht en heb mij nog nooit verslaafd gevoeld. Tuurlijk is het jammer als je iets handigs of lekkers niet meer kan benutten, maar daar blijft het bij.

Is het niet zo dat afkickverschijnselen pas officieel zijn als de patient zich fysiek onwel voelt? Dat het lichaam in protest komt?
Tja, verslaving is een rekbaar begrip. Als het internet op mn pc of smartphone het 1 dagje niet doet, ben ik helemaal ontregelt. Dan is die smartphone opeens een stuk minder leuk...
Maar op vakantie is het juist heerlijk om ff 2 weken zonder internet te zitten.
Dus zo verslavend is het allemaal ook weer niet. Vroeger kon ik ook best zonder :)
Je zit duidelijk nog in de ontkenningsfase... :+
Dat is exact wat ik dacht toen ik het aan het typen was :P
Anoniem: 303530 9 april 2011 15:25
Zonder media voelden veel deelnemers dat een deel van hun zelf uit hun leven was verdwenen.
Wat een schrikbarende constatering, volgens mij krijg je precies hetzelfde resultaat als je:
  • sport
  • werk
  • huisdieren
  • auto
  • PS3
  • mobieltje
  • noem maar op.
ontneemt uit iemands leven. Was daar nu echt een onderzoek voor nodig?
Als niet-autorijder kan ik me niet goed voorstellen dat je echt verslaafd kunt zijn aan je auto. Natuurlijk, je moet ermee naar je werk, maar dan zou je toch wel een zondagje zonder kunnen? Of gaan alle auto's altijd op uitstapjes?
Het gaat hier maar om 24 uur, je bent hopelijk ook wel eens meer dan 24 uur vrij van je werk.
Verslaafd is een groot woord, ik refereerde naar het feit dat dit onderzoek wel heel erg snel het labeltje "verslaafd" plakt op iets.

Lees die quote nog eens. Als je mijn wii zou afpakken zou ik hem ook missen, ben ik dan meteen verslaafd? Volgens dit onderzoek wel.
Ik denk dat je onder verslaving mag verstaan, alle objecten en routines welke je dagelijks gebruikt en geen primaire levenbehoefte zijn (zoals kleren, zuurstof, vervoer voor werk en studie).
Dus als je elke dag Wii speelt en je kunt 1 dag niet zonder, ben je (lichtelijk verslaafd). Zelfde geld voor mijn blowverslaving. Ik blow elke dag (wel met mate :p ), maar het is toch onderdeel van je routine geworden.
En niet vergeten dat andere mensen jouw verslaving vaker zien als verslaving, omdat men vind dat jouw gedrag totaal doorgedraait is en vergelijking met hun eigen gedrag.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 23 juli 2024 00:06]

Ja, maar dat zegt dit onderzoek niet, ze zeggen dat mensen het missen, niet dat ze niet zonder kunnen, en hangen er dan al het labeltje 'verslaving' aan.

Als je op die manier gaat redeneren dan ben ik ook verslaafd aan m'n kat. Die mis ik ook als die er niet is een dag.
Nee, wat ze zeggen is dat mensen ontwenningsverschijnselen krijgen als ze de smartphones ed niet krijgen. En dat geeft aan dat mensen verslaafd zijn. Als morgen je auto kapot gaat krijg je echt geen ontwenningsverschijnselen. ergo, je bent niet verslaafd aan je auto.

Niet zonder iets kunnen en verslaafd zijn zijn echt 2 totaal verschillende dingen.
Je krijgt toch ook ontwenning verschijnselen als je vrouw je verlaat.
Je krijgt ook ontwenning verschijnselen als je niet meer kan sporten.
Je krijgt ook ontwenning verschijnselen als je ineens geen koffie meer drinkt.
Je krijgt ook ontwenning verschijnselen als je niet meer met je vrienden om kan gaan.
Je krijgt ook ontwenning verschijnselen als je werk kwijtraakt.

Wie zegt dat ontwenning verschijnselen per definitie slecht is.
De jongeren hebben een leven stijl met die smart-phone opgebouwd en die past misschien dan niet in iedereen zijn levenspatroon verwachting, maar het is niet dan meteen afwijkend gedrag.

Daarbij genoeg ouderen die het ook de hele dag bij zich dragen.
Het is alleen maar handig, alle informatie bronnen in je jaszak.
Ik vraag me af wat de omgeving van dit onderzoek inhield. Ik kan me niet voorstellen dat studenten ontwenningsverschijnselen beginnen te krijgen als je gewoon hun gsm afneemt. Dan gaan ze gewoon allemaal lekker op cafe een pint pakken. Als je ze echter in een lege ruimte met enkel een stoel plaatst (want hoe monitoren ze anders hun gedrag), dan zullen er wel meer gek worden. Wil dat zeggen dat ze verslaafd zijn aan hun gadgets? Miscchien, maar worden ze gewoon lastig van 24u niks te doen... Ik zou persoonlijk niet lastig worden (moest ik uitstel krijgen voor al mijn deadlines op school ;) ) en gewoon een dagje gaan chillen met een paar vriend(inn)en
Hangt er van af waar je woont. Ik woon in de stad en ja, mijn auto staat het hele weekend ongebruikt voor de deur. Voor mensen die in een afgelegen gebied wonen kan ik me zo indenken dat dat heel anders werkt :)
Als niet-autorijder kan ik me niet goed voorstellen dat je echt verslaafd kunt zijn aan je auto.
Het gaat hier maar om 24 uur, je bent hopelijk ook wel eens meer dan 24 uur vrij van je werk.
Ik ga met mijn auto 5 dagen per week naar m'n werk, en vaak gebruik ik het ding in het weekend ook beide dagen. Dat wil niet zeggen dat ik verslaafd ben aan m'n auto, maar ik zou het ding wel missen als ik hem nodig had, ook in m'n vrije tijd. Ik heb de 'pech' dat ik net te ver van veel vrienden woon om even de fiets te pakken (hoewel het met zo'n weer als vandaag nog wel zou kunnen), en dan is de auto wel heel makkelijk.
Dus ja, als ik die 24 uur mijn auto zou moeten missen terwijl ik van plan was hem te gebruiken dan zou je kunnen zeggen dat ik een deel van m'n leven mis (aka, ik mis een stuk van m'n vrijheid die ik normaliter wel heb, om gewoon ergens naar toe te gaan als het moet).

Dus ik ben het wat dat betreft wel eens met Darkstone, mensen zijn gewend om iets te gebruiken als hun notebook, smartphone of tablet, als ze het dan ineens niet meer hebben, dan missen ze een deel van hun leven.

Wat ik liever in zo'n onderzoek zie is wat de langere termijn is. Ik denk dat als je langer zonder iets zit, je eerder geneigd bent naar alternatieven te kijken, of je leven daarop aan te passen, dan ga je het op den duur ook wel een stuk minder missen.

Als ik gewoon een dag thuis zit en m'n internet valt uit, dan baal ik daar echt wel van. Als ik een dag met vrienden op stap ben, dan mis ik m'n internet geen seconde, gewoon omdat je mindset dan compleet anders is.
Iemand die geen TV heeft, zal het ook niet missen. Je zult dan weleens af en toe een tv zien, en dan denk je misschien "wow gaaf", maar daarna ga je door met je leven.

Kijk je elke dag tv en is het opeens weg, dan mis je het. Dat is met alles.
Zonder sport, werk, huisdieren, auto, PS3 en mobieltje krijg ik geen ontwenning verschijnselen........ (Zonder mijn koffie en sigaretten wel, dus dat zijn mijn verslavingen)
@ Darkstone je vergeet Televisie in de lijst :o
Goh, als je als enige niet mag communiceren zoals de rest van je leeftijdsgroep doet, vind ik het niet raar dat je niet goed kan functioneren.
Spot on. De conclusie is hier zodanig verdraaid dat de oorzaak wordt gezocht in de technologie. Het is realistischer om te stellen dat het gewoon om vereenzaming gaat :P
Welke vereenzaming dan? zijn ouderen niet misschien jaloers dat men deze mogelijkheden niet in hun jeugdigen jaren hadden?

Ik zie alleen maar voordelen van deze technieken in, tevens worden de jongeren er ook mee opgegroeid.

Dus als je dan naar de oorzaak wil kijken -> opvoeding 8)7
Het is super aso om in de trein andere mensen op te zadelen met je saaie verhaaltjes, dus luister ik lekker een fijn muziekje :-) 2 vliegen in 1 klap! heerlijk hoor.

En tja, verslaaf aan internet.. Dat lijkt me wel, het is een compleet nieuwe wereld, en daar leef ik in. Dat ik daardoor a-sociaal word? nah. Ik chat toch? en, zijn facebook en hyves geen Social Media? juist ja :)
Anoniem: 252199 @Eduardboon10 april 2011 00:43
Social media sites zijn alleen opgezet zodat ze de informatie vd gebruikers kunnen doorverkopen aan derden. Wat zijn de hobbys vd gebruikers in welke leeftijdsgroep etc. En zo social is het niet.. Pas als je je fysiek onder de mensen bent en elkaars gezichtsuitdrukkingen kan zien is het sociaal. Via facebook weet je niet of iemand bvb sarcastisch is of een grap maakt aan de hand v 1 zin.
Zal best, maar het komt mij eigenlijk wel mooi uit dat ik wanneer het weekend begint niet allerlei mensen op hoef te zoeken om voor 'sociaal' door te kunnen gaan. Daar heb ik gewoon geen tijd voor en daarom is MSN een ideale oplossing. Overigens ben ik het met je eens dat Hyves enzo allemaal flauwekul is. Da's voor mensen die te lui of te dom zijn om een autobiografie te schrijven maar wel zwaar om aandacht verlegen zitten.
Anoniem: 153298 9 april 2011 15:20
Tja, als je opgegroeid bent met het internet is het vrij logisch. Binnen een paar seconden weet je hoe het gaat met je vrienden aan de andere kant van het land/de wereld en je kunt zowat live gebeurtenissen als die in Japan, Libië en Alphen volgen. Daar zijn je hersenen helemaal aan gewent.
Wel grappig trouwens dat mp3-spelers in dit rijtje thuishoren, aangezien dat om muziek gaat (dat een Ipod veel meer kan is een beetje flauw). Niet dat ik zonder m'n muziek kan, maar het is iets heel anders dan de verbinding met de rest van de wereld.
Mensen wereldwijd zijn verslaafd aan het dragen van kleren
Het blijkt uit onderzoek dat mensen ontwenningsverschijnselen krijgen als ze overdag geen kleren dragen.

Als in: goh. Als het onderdeel wordt van je dagelijkse normale routine dan is het niet zo raar dat je niet goed meer zonder kan.
Anoniem: 13443 @Roytoch9 april 2011 17:21
Als je het precies wilt weten: mensen zijn bang voor hun eigen gedachten. vooral jongeren doen er alles aan om iets 'te doen' te hebben zodat ze niet geconfronteerd worden met gedachten over hun eigen tekortkomingen en falen. Zet andermans falen online en lach om zijn onbenulligheden, dan vallen die van jou en jouw leegheid wel mee.

En dan vooral om je geweten te verdoven.
Nogal een naargeestige wereldvisie... bron voor iets in die richting? Als dit je eigen wereldvisie is ben ik blij dat ik niet naast je zit in de bedrijfskantine :P ik zie dat je wat ouder bent, toen jij (u? :+) jong was nam iedereen de tijd voor wat reflectie en introspectie, om op die wijze de eigen tekortkomingen te kunnen lokaliseren en hier natuurlijk gericht verbetering in aan te brengen?

Help me even, ik kan de opmerking niet helemaal plaatsen.
Angst voor stilte, voor het geconfronteerd worden met je eigen malende gedachten...Dat is iet wat ik in gesprekken toch ook wel eens hoor als argument voor het constant moeten luisteren van muziek. Wat ik dan heel apart vind is dat iemand dit gewoon toegeeft, want wat zegt het over jezelf? Dit zijn echter (hoop ik) wel de uitzonderingsgevallen.

Denk dat er meer zijn die gewoon een dopamineverslaving hebben :o
ik ga juist muziek luisteren als ik iets goed wil overdenken dus ik denk dat dat per persoon verschilt
das niets anders als tv kijken dan toch? zolang r maar iets voor je neus staat is t wel prima, of dat nou een boek, een tv, een laptop of een smartphone is.

IMHO is juist een laptop/smartphone weer een verbetering, simpelweg omdat je nu zelf ook enige input kan geven..
Mensen wereldwijd zijn verslaafd aan voedsel
Anoniem: 145867 @Gamebuster9 april 2011 16:16
Mensen zijn verslaafd aan zuurstof, ze krijgen ontwenningsverschijnselen als ze dit niet krijgen.
En toch zit er duidelijk verschil tussen voldoen aan je levensbehoefte en verslavende middelen gebruiken. Dus verslaaft aan voedsel en zuurstof kun je niet zeggen.

Roy heeft echter wel een sterk punt. Als er iets uit je omgeving verdwijnt waar je aan gewend bent dan zijn mensen al snel uit hun doen. Jongeren weten niet anders dan sociale media en instant contact met vrienden, terwijl mijn ouders dat niet zijn:

vb.
als ik een afspraak maak bij de kapper dan bel ik op, als me ouders een afspraak maken fietsen ze er heen, om gelijk een praatje te maken met de mensen die er dan zitten, ook al kennen ze die helemaal niet.
Kleding is voor veel mensen geen levensbehoefte, in sommige landen is het warm genoeg om zonder te kunnen. Het is alleen niet meer maatschappelijk verantwoord om dit te doen, we hebben immers, in een grijs en ver verleden, afgesproken dat niemand ongekleed door het leven gaat?
Kleding is voor veel mensen geen levensbehoefte, in sommige landen is het warm genoeg om zonder te kunnen.
je ziet een beetje over het hoofd dat in hele warme landen mensen juist kleding nodig hebben om zich te beschermen tegen zon en hitte.

Kleding is in vrijwel ieder land ter wereld een levensbehoefte.
Geen ontwenningsverschijnselen, je gaat er dood van... ;)
Ergens kan ik me er wel in vinden. Maar aan de andere kant toch ook niet. Zonder al die dingen kun je toch gewoon met je vrienden praten (face to face)?
Als je vrienden verhuisd zijn naar het buitenland, reis je dan elke dag op en neer? :Y)

Het zijn nieuwe communicatie middelen en jongeren maken er handig gebruik van, geef ze eens ongelijk? Overigens doen ouderen er net zo hard aan mee.

Vroeger had je dezelfde uitspraken:
- Televisie's;
- Telefoons;
- Mobieltjes;
- 27MC bakje's;
- Sony Walkman;

Nu heb je:
- Televisie's;
- Telefoons;
- Mobieltjes/smartphones;
- Computers;
- iPod;

En praten mensen nu ineens minder dan 10 a 20 jaar terug tegen je in de bus?
Nou nee, het is net als toen. Als je ze niet kent praten ze meestal toch al niet met elkaar en of je nu een smartphone op zak hebt of niet maakt echt helemaal niks uit.

En zo verzinnen we ook:
- Pop muziek is goed en Metal is duivels;
- Pop muziek is goed en house is duivels;
- Klassiek is goed en popmuziek is duivels;
- Winkelen op zondag is uit den boze, maar ook dat is nu inmiddels ingeburgerd.

En in de toekomst:
- hologramgesprek is slecht;
- tijdreizen is slecht; ach vroeger waren we nog allemaal bij de tijd 8)7
Anoniem: 340068 @BoringDay10 april 2011 09:53
Precies vroegah zaten we aan een walkman.... of zo een GhettoBlaster op het strand :o

Nu hebben we een Ipod en mobieltjes..
Ik snap het allemaal ook niet echt. Ze moeten 24u zonder media: wauw zeg, wat wereldschokkend. Je moet al een compleet randgeval zijn als je dat echt niet zonder kan. Ook veel van die uitspraken op die website doen me denken dat het allemaal zwaar overdreven en gefabriceerd wordt. "I felt sad, lonely and depressed." Kom nou, doe niet belachelijk, aandachtszoeker.

Ik denk dat mijn reactie en die van de meesten ongeveer dit zou zijn: boredom, http://theworldunplugged.wordpress.com/emotion/boredom/ Maar daarvoor moet je natuurlijk gaan graven in de website, daar wordt geen aandacht aan besteed. Media en dergelijke zijn gewoon ontspanning, maar zij moeten er natuurlijk meer achter zoeken en forceren hun ideeën in de conclusies.

En ook die "ontwenningverschijnselen" is zeer ruim geinterpreteerd en eerder wishful thinking van de onderzoekers. Wetenschappers zou ik ze niet durven noemen, veel te sensationeel natte vinger werk hiervoor.

[Reactie gewijzigd door Neverwinterx op 23 juli 2024 00:06]

Heb je enig idee hoe de mensen die nu op de middelbare school zitten met die dingen omgaan? Je kunt geen 5 minuten met ze praten zonder dat ze dat ding ruim 5 keer uit hun zak hebben gehaald om even wat te teksten oid.

Je moet je toch kunnen voorstellen dat juist bij die mensen dit hele artikel waarschijnlijk precies raak slaat?
Alhoewel ik me er bij aansluit vind ik het een beetje paniek zaaierij. Waar koppen ze volgende week mee? "Volwassenen zijn wereldwijd verslaafd aan koelkasten en auto's"?

Bepaalde apparaten maken het leven nu eenmaal veel aangenamer en als je dat gewend bent (zeker als je nooit anders gekend hebt) is het lastig zonder te doen.
Er is wel een verschil in het type product. Hetgeen in dit artikel zijn producten vooral betreft tijdverdrijf, koelkasten en auto's (misschien voor de enthousiasteling wel) vallen daar niet onder.
Wie zegt dat voor iedereen een computer als tijdverdrijf dient?

Studenten hebben een computer nodig voor hun lessen/study.
Werknemers/werkgevers hebben een computer nodig om hun werk te kunnen doen.
Sommige mensen werken/studeren thuis en dat is bijna altijd met een computer.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 23 juli 2024 00:06]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.