Volgens onderzoekers van de TU Delft zullen copyrightwetten snel niet meer te handhaven zijn: door 'sociaal filesharen' en versleuteling krijgen opsporingsdiensten het nakijken. De enige zinnige optie zou een verplichte licentie voor internetters zijn.
In een onlangs online gezet document pleiten wetenschappers van de Parallel and Distributed Systems-groep van de TU Delft voor een herziening van copyrightwetgeving. De huidige regels zouden al rond 2010 niet meer te handhaven zijn, ondanks recente verscherping in bepaalde landen waarbij auteursrechtwaakhonden samen met isp's consumenten in de gaten houden.
De studie spreekt van prosumers in plaats van consumers, onder meer omdat de huidige filesharende consument een deel van de productie op zich kan nemen, zoals de distributie. De auteurswet gaat echter uit van het exclusieve recht op distributie door copyrighthouders, en daarmee gaat de wetgeving steeds meer achter de feiten aanlopen - temeer omdat het delen van bestanden niet noodzakelijk via 'klassieke' p2p-netwerken verloopt, maar ook mogelijk is met sociale netwerken zoals Facebook. Bovendien zien de onderzoekers een toenemende populariteit van zogeheten darknets, die het leven van copyrightwaakhonden en opsporingsinstanties via een combinatie van social networking en versleuteling, bijzonder zuur kunnen maken. Binnen afzienbare tijd zouden dergelijke netwerken eenzelfde gebruikersgemak als traditionele p2p-netten kunnen leveren.
De contentindustrie ziet zijn omzet hierdoor bedreigd, en dat gebeurt bovendien in een context van veranderende publieke opinie over auteursrecht, schrijven de wetenschappers. Ze wijzen onder meer op de geringe mate van steun vanuit de bevolking voor de boete van 110 miljoen dollar die Torrentspy vorig jaar ten deel viel, maar er kan ook worden gedacht aan de hoge schadeclaims voor p2p-gebruikers van de Amerikaanse auteursrechtwaakhond RIAA, die doorgaans op weinig sympathie in de media konden rekenen.
Wetgeving zoals de onlangs in Frankrijk ingevoerde three strikes, you're out-maatregel zal door technische ontwikkelingen zoals darknets dan ook binnen twee jaar ineffectief blijken om de achterhaalde zakelijke modellen van de entertainmentindustrie te redden - maar daarnaast kan worden verwacht dat dergelijke wetten uiteindelijk onvoldoende maatschappelijk draagvlak zullen hebben. De onderzoekers geloven dan ook dat het recht op distributie voor consumenten vastgelegd zal moeten worden, maar dat hier wel afdracht van royalties tegenover zal moeten staan in de vorm van een verplichte licentie. Ze vinden daarin bijval van de advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die eerder pleitte voor een heffing op bandbreedte. Dat zou overigens weer stroken met gegevens dat p2p-verkeer de laatste jaren verantwoordelijk is geworden voor een dikke tweederde van het internetverkeer.