De Universiteit Twente volgt vanaf vandaag ongeveer vijftig jongeren die deelnemen aan een onlineproject dat gameverslaving moet tegengaan. De deelnemers moeten door het programma inzicht krijgen in hun eigen gamegedrag.
Het IBR Research Institute for Social Sciences and Technology van de Universiteit Twente voert onderzoek uit onder ongeveer duizend jongeren om inzicht te krijgen in hun gamegedrag. Onderdeel van dit brede onderzoek is het bepalen van demografische, sociaal-cognitieve, psycho-sociale en persoonlijkheidsfactoren die bij problematisch gamegedrag een rol kunnen spelen.
Uit eerder onderzoek van het instituut naar het gamegedrag onder Nederlandse jongeren en volwassenen bleek dat gamen voor het overgrote deel geen of weinig negatieve effecten opleverde, maar dat een kleine groep van 2,7 procent wel problematisch gamegedrag vertoonde. Voornamelijk jongens bleken tot de risicogroep te behoren. Deze minderheid vond het lastig om het gamegedrag onder controle te houden en ook bleek het voor sommigen ten koste te gaan van andere activiteiten.
Bij een nieuw project, waarbij pakweg vijftig jongeren betrokken zijn, onderzoekt de universiteit nu de effecten van een onlinebehandelprogramma. Het gaat om een programma dat is ontwikkeld voor de preventie van alcohol- en cannabisgebruik en dat door de universiteit is aangepast om ook gameverslaving tegen te gaan.
Jongeren zouden door het volgen van de training via het internet inzicht moeten krijgen in hun eigen gamegedrag. Ze moeten hiertoe hun gamegedrag bijhouden in een dagboek en op een moodboard weergeven hoe hun huidige leven zich verhoudt tot een ideale situatie in de toekomst. Ook zouden ze meer controle over hun neiging tot gamen moeten krijgen, onder andere door een balans van de voor- en nadelen op te maken. De termijn van het onderzoek naar de werking van het onlineprogramma is drie jaar en de jongeren worden door een hulpverlener begeleid.