Universiteit Twente onderzoekt gameverslaving jongeren

De Universiteit Twente volgt vanaf vandaag ongeveer vijftig jongeren die deelnemen aan een onlineproject dat gameverslaving moet tegengaan. De deelnemers moeten door het programma inzicht krijgen in hun eigen gamegedrag.

Het IBR Research Institute for Social Sciences and Technology van de Universiteit Twente voert onderzoek uit onder ongeveer duizend jongeren om inzicht te krijgen in hun gamegedrag. Onderdeel van dit brede onderzoek is het bepalen van demografische, sociaal-cognitieve, psycho-sociale en persoonlijkheidsfactoren die bij problematisch gamegedrag een rol kunnen spelen.

Uit eerder onderzoek van het instituut naar het gamegedrag onder Nederlandse jongeren en volwassenen bleek dat gamen voor het overgrote deel geen of weinig negatieve effecten opleverde, maar dat een kleine groep van 2,7 procent wel problematisch gamegedrag vertoonde. Voornamelijk jongens bleken tot de risicogroep te behoren. Deze minderheid vond het lastig om het gamegedrag onder controle te houden en ook bleek het voor sommigen ten koste te gaan van andere activiteiten.

Bij een nieuw project, waarbij pakweg vijftig jongeren betrokken zijn, onderzoekt de universiteit nu de effecten van een onlinebehandelprogramma. Het gaat om een programma dat is ontwikkeld voor de preventie van alcohol- en cannabisgebruik en dat door de universiteit is aangepast om ook gameverslaving tegen te gaan.

Jongeren zouden door het volgen van de training via het internet inzicht moeten krijgen in hun eigen gamegedrag. Ze moeten hiertoe hun gamegedrag bijhouden in een dagboek en op een moodboard weergeven hoe hun huidige leven zich verhoudt tot een ideale situatie in de toekomst. Ook zouden ze meer controle over hun neiging tot gamen moeten krijgen, onder andere door een balans van de voor- en nadelen op te maken. De termijn van het onderzoek naar de werking van het onlineprogramma is drie jaar en de jongeren worden door een hulpverlener begeleid.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-11-2010 • 15:54

80 Linkedin

Submitter: wow7

Reacties (80)

80
80
45
7
0
13
Wijzig sortering
Zucht op een enkeling na denk ik dat het wel meevalt, bedoel is alles dan meteen een verslaving als je het in veelvoud uitvoert? wekelijks sporten, buiten rondhangen met je vrienden, elk weekend uitgaan? veel verslavingen zouden we dan houden, owja je familie wekelijks zien is natuurlijk ook een verslaving!.

Overdrijven is zo ook zijn vak, natuurlijk zijn er uitzonderingen bij die er gewoon overdrijven maar dat zie je zoveel terug..

en waarom is bovenstaande niet verslavend? omdat dat wel is geaccepteerd door de mensheid ;)

[Reactie gewijzigd door Scrtz op 1 november 2010 15:56]

Er zijn natuurlijk gradaties. Maar een echte game-verslaving heeft wel degelijk effect op je jou sociale omgeving en hoe je deze behandelt. enkele 50.000 voorbeelden. http://www.wowdetox.com/ Lees hier maar eens 1 of 2 pagina's van dan begrijp je wat ik bedoel. Ik spreek uit persoonlijke ervaring
Je definitie van verslaving kan wel wat werk gebruiken denk ik, want we spreken voor zover ik weet pas van een verslaving als er duidelijk negatieve consequenties aan het veelvuldig vertoonde gedrag hangen, zoals onevenwichtige investering van tijd, geld of gezondheid.
Verslaving is iets waar je dus niet of moeilijk van af komt. Veel mensen die veel gamen zouden prima zonder kunnen, maar worden vaak ten onrechte als verslaafde aangewezen. Ik vraag me af in hoeverre de huidige test groep echt verslaafd is, of gewoon veel gamed.
Aan de andere kant, er is zeer uitgebreid onderzoek gedaan en deze 50 volgen een online afkick programma, dan zal het wel weer goed ziten denk ik.

Persoonlijk vind ik een online afkickprogramma echt verkeerd, ze zouden mijns inziens beter een echt afkick programma moeten volgen, offline, want nu zitten ze nog steeds achter de computer. Maar daar zal dit onderzoek dan wel weer meer duidelijkheid moeten geven. Ik ben zeer benieuwd.

Wanneer komen de resultaten?
Definitie van verslaving is dat jij of de omgeving er last van moet hebben.

Als dat zo is, dan valt het onder een verslaving.
In dit geval geeft ook gameverslaving ontwenningsverschijnselen.
Veel mensen vergeten dat.
wat is dat nou weer voor een definitie. Als ik miljardair ben en elke dag een kilo coke door mijn neus snuif dan ben ik ook verslaafd, ondanks dat mijn levensstijl er niet op achteruit hoeft te gaan. Als ik 1x in de maand veel alcohol drink en daarbij gewelddadig word en andere mensen sla dan wil dat niet zeggen dat ik verslaafd ben.

[Reactie gewijzigd door tehsojiro op 1 november 2010 16:28]

WiXX heeft het niet helemaal bij het rechte eind. Dit is één van de criteria waarvan je er meerdere moet hebben voor de officiële diagnose "verslaafd" volgens de internationale standaarden (zoek op DSM-IV criteria en "middelenafhankelijkheid" zoals het daar genoemd wordt). Iemand kan dus zonder problemen te hebben in zijn sociale leven / werk wel degelijk verslaafd zijn door aan enkele van de andere criteria te voldoen.

In je voorbeeld hierboven zul je er financieel wellicht geen hinder van ondervinden, maar dat is natuurlijk niet het enige criterium voor verslaving. Problemen van anderen (je partner, je kok, huishoudster, chauffeur, je bedrijf, bijvoorbeeld ten gevolge van grensoverschrijdend gedrag) tellen ook, evenals er niet mee kunnen stoppen, een zekere mate van gewenning, etc.
dat is het punt niet. Als iemand een relaxte gozer is als hij genoeg spul in zijn systeem heeft, wil dat niet zeggen dat hij er niet verslaafd aan kan zijn. Dat staat er los van.
Elke dag een kilo coke, grootste overdrijving die ik ooit gelezen heb :P ik denk niet dat je de volgende dag dan nog leeft :+

Voor mij is een activiteit een verslaving als je andere activiteiten laat zitten om je verslaving te voeden. Een voorbeeld: je hebt afgesproken met vrienden, maar je komt niet opdagen, omdat je nog de quest wilde voltooien.
Online "afkickprogramma" kan een meerwaarde hebben, zoals dat nu ook al steeds meer doet bij depressie. De drempel om hulp te zoeken is namelijk veel lager op deze manier. Hierdoor kunnen mensen geholpen worden die anders helemaal geen hulp zouden krijgen.
verslaving
zn v verslaving (-en mv) [vərˈslavɪŋ] geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid
verslaving aan alcohol
gokverslaving

world of warcraft
world of warcraft
Zijn die 2.7% WoW spelers? 8)7
Je kan net zo goed aan call of duty of fifa of wat dan ook verslaafd worden,
er zijn zoveel mensen die wow prima weten te combineren met school/ werk/vriendin/andere sociale contacten.
Kom je niet vaak tegen ha ha

maar ind andere games kunnen net so verslavend zijn als wow
en ik denk ook niet dat het aan de games ligt maar meer aan de personen die het spelen en he niet kunnen laten rusten om wat anders te doen
Games waarbij een duidelijke winnaar en verliezer is lijken mij een stuk minder verslavend. Als je wint krijg je een shot wat een goed gevoel geeft. Dan heb je motivatie voor nog een potje. Als je een paar potjes verliest is de lol er snel af.
Bij een game zoals WoW is level up gaan of een quest uitspelen een beloning waard. Dan krijg je snel het klassieke ''Na deze quest ga ik echt stoppen!''.

Als je er geen goed gevoel van krijgt lijkt mij er weinig basis voor verslaving.
Daar is de wetenschap het toch niet helemaal mee eens, zie bijvoorbeeld de gokverslaving. Bij winst treedt er wel een piekje op, maar bij verlies meent men dat het de volgende keer echt beter gaat... Oftewel : botweg doorgaan. Het gaat er meer om dat er wel beloningen in zitten, maar het hoeft niet non-stop te zijn. Dat vlakt namelijk af.

Vergeet overigens ook niet dat er bij WoW groepsdruk achter zit, je clan verwacht soms dat je online bent, en ook dat is een probleem, want het gaat dan je leven regelen. Je moet online zijn, anders volgen maatregelen. Vul maar aan wat dan gebeurt als je moet kiezen tussen college of een 'belangrijke' raid.
als het je algemene functioneren beinvloed noem ik het verslaving.
maar goed. tegenwoordig lijkt alles wat je graag doet een verslaving.
mijn hobby's (verslaving) is autorijden en internetten :+ )

on-topic:
2.7 procent toonde wel probleem gedrag...ik denk niet dat het zozeer aan games ligt, maar meer aan probleem gedrag wat ze al jaren bij zich dragen.
iemand die al losse handjes heeft, zou dan niet nog eens aggresiever worden door een spelletje.
Er staat niets in het bericht dat het verband heeft met geweldadige jongeren door gamen. het gaat puur over de verslaving.
Graag iets doen en iets dwangmatig doen zijn twee verschillende dingen. En dingen die je graag doet ga je langer en vaker doen. Bij sommigen schiet het dus zover door dat het inderdaad een verslaving wordt.
Echte (game)verslavingen zorgen ervoor dat iemand niet goed meer functioneert. Wat dat betreft kan de UT het dicht bij huis zoeken, want op de campus zijn voldoende gevallen beschikbaar.
Als je het over de campus hebt, hebben we het dan over game verslaafde of over mensen die een andere prioriteit hebben als dat jij hebt? Want volgens mij is dat meer een geval dat omdat iemand liever gaat gamen dan zuipen dat ineens als een negatief iets wordt gezien, laat ze lekker hun ding doen.

Ook jouw definitie laat een hele hoop ruimte voor interpretatie open, wat het hele probleem is gezien dat er geen harde scheidslijn is. Maar met jouw definitie is in één keer nagenoeg elke topsporter verslaafd (van degene die nog een opleiding hebben heeft het over het algemeen een nadelig effect op zijn functioneren bij die opleiding), moeten we die ook maar helpen met afkicken?


Tuurlijk als iemand 14 uur per dag, dag in dag uit gamed, is hij verslaafd. Maar als hij het prima met zijn studie weet te combineren, en bijvoorbeeld alleen elke avond 4 uur gamed, wat is dan het probleem? Ja hij doet het een hoop, maar waarom is dat minder goed dan elke avond in een kroeg rondhangen? Of iedere avond sporten? Of op de bank hangen?
Frappant hoe hier op t.net het serieuze probleem van gameverslaving altijd weer gebagateliseerd wordt. Het is niet dat omdat jij zo nu en dan een spelletje speelt dat je je aangesproken hoeft te voelen. Maar er zijn mensen die daar écht problemen mee hebben, en dat kun je niet zomaar onder tafels en stoelen schuiven. En nee, dat is heus niet de schuld van de games, en het is ook niet zo dat als je vaak een spelletje speelt dat je al hooked bent, dus dat defensieve gedrag is nergens voor nodig :). Of ben je in denial? ;)

Deze post is niet specifiek aan jou persoonlijk gericht

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 1 november 2010 16:19]

Ik weet heel goed hoe erg een gameverslaving kan zijn
Een ex van mij heeft me vaak genoeg op het station laten staan en WoW uitzetten als ik er was ho maar

Bedoel als je dat spel zelfs niet voor je vriendin laat staan ben je echt verslaafd |:(
Ik denk dat je verslaafd bent op het moment dat je niet meer kan functioneren zoals voorheen. Als gamen een impact krijgt op je sociale of professionele leven.
Voor sommige gamers IS het gamen hun sociale leven. Verslaafd of verkeerd? Geen idee. Anders dan de maatschappelijk aanvaarde manieren van sociale contacten, dat wel.

Daarbij...
Of je nou gaat sporten, schaken, gamen, of stappen. Het is allemaal een sociale bezigheid, en teveel van iets is nooit goed, zo ook voor games.
Nergens staat er dat gamen automatisch problematisch gedrag is. Het gaat over 2.7pct van de jongeren die hun gedrag niet onder controle hebben, zoals waarschijnlijk ook een percentage een te zwaar uitgaansleven op zich nemen.

Lezen is een kunst.

PS: veel sporters zeggen laconiek dat sporten voor hun een verslaving is. :D

[Reactie gewijzigd door Mijiru op 1 november 2010 16:06]

owja je familie wekelijks zien is natuurlijk ook een verslaving!.
Je familie wekelijk WILLEN zien is pas erg..
Waarom wordt dit probleem zo onderschat? Ik ken mensen die echt depressief zijn geworden van hun gameverslaving. Zo kan gamen wel degelijk een grote impact hebben op je geestelijke gesteldheid. Nou hoeft dat niet per se een verslaving te zijn, maar het kan een belangrijk onderdeel zijn van een probleem, in die zin kan je het een verslaving noemen.
Je word niet depressief van puur alleen een gameverslaving, wat een onzin om zoiets te zeggen. Gamen, alcohol, gokken, allemaal verslavingen om de realiteit te ontlopen en niet te worden geconfronteerd met je problemen.
Dat je ook van andere zaken depressief kan worden wil niet zeggen dat je niet depressief kan worden van alleen een gameverslaving.
Anoniem: 338693
1 november 2010 17:14
Ik kan een hele dag rustig gamen en dat doe ik met plezier. Ik ben nu in de wereld van Fallout New Vegas 24/7 ;). Alleen ik ben lang niet game verslaafd. Ik ga rond middennacht op bed en ik ga in een weekend altijd naar mijn ouders (dus zit ik 3 dagen zonder games). Ik vind dat niet erg.
Tenzij je door de weeks eigenlijk zou moeten studeren en dat dit niet gebeurd omdat je de tijd doorbrengt met gamen. Het effect kan zijn dat je sociale contacten daardoor minder worden en dat je depressieve gevoel over je falen in het echte leven uitlokt om je nog meer te storten in de virtuele werelden. Dan kun je best in het weekend bij je ouders zijn, omdat de context daar anders is. Daar verwacht niemand van je dat je bezig bent met studeren, dus de druk om dit te doen is daarmee weg. Daarnaast zit je tussen de sociale contacten, waardoor de eenzaamheid opgeheven wordt. Daarom voel je dan ook geen drang om te gamen, want je voelt je niet depressief.
meestal heb je met een verslaving ook trillende handen...leuk gamen word het dan :+

on:

Ik ken inderdaad 1 gozer uit me ouwe klas die ook MW2 verslaafd was, weinig contact met vrienden enzo. altijd gamen..

Maar goed je kan het ook positief zien als hobby, want wanneer ben je echt verslaafd?

Ik speel zelf ook bijna elke dag MOH 2010 maar ik voel me niet verslaafd :+
Als het spelen van MOH ten koste gaat van de tijd die je normaal in je huiswerk zou steken en daardoor de resultaten op school achteruit gaan dan kun je wel spreken van een verslaving.

Als ik zie op welke manier jij de Nederlandse taal gebruikt terwijl je al 19 jaar oud bent kan dit voor jou best het geval zijn.
Dan heb je nu 95% van de jongelui verslaafd genoemd (die allemaal wel minder tijd in hun huiswerk steken dan ze eigenlijk zouden moeten doen omdat ze liever iets anders doen).
Ow, dus jij bepaald hier even dat school belangrijker is dan MOH? Misschien liggen de prioriteiten van de betreffende persoon wel bij MOH en niet bij school. Dat moet iedereen toch lekker voor zichzelf bepalen?!?! Omgekeerd leidt zijn MOH skill eronder als ie door school niet genoeg kan oefenen, is school dan ineens de verslaving?

Men gaat constant (volkomen onterecht en onbegrijpelijk) uit van een maatschappelijk beeld dat gecreeerd is waar mensen aan moeten voldoen, als iemand afwijkt van dat beeld wordt het meteen als negatief bestempeld. Maar als die persoon zich daarbij lekker voelt is dat toch best?

Je zult altijd een kleine groep hebben die het te bont maakt en wel een verslaving ontwikkeld, maar dat groepje was anders wel ergens anders verslaafd aan geworden (tv kijken o.i.d.). Aan een verslaving liggen meestal hele andere oorzaken ten grondslag dan de verslaving op zich.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 1 november 2010 20:15]

helemaal mee eens,

als je 19 ben hoef je niet perse op school te zitten!

Maar goed school heeft bij mij wel voorrang op gamen, aangezien in niet tot m'n dood wil gamen, maar ook nog leuke, nuttige dingen wil doen ;)
Het gaat hier om de mensen die echt (sociale) onderdelen van hun leven verpesten doordat het gamen al hun tijd opslokt. Stel dat jij je baan kwijtraakt doordat je 's nachts door blijft gamen en daardoor niet meer goed functioneerde. Dan ben je verslaafd. Ik denk dat je best zelf voorbeelden kan bedenken.
Ik denk dat je beter het criterium "niet meer zonder kunnen" kunt gebruiken, aangezien je altijd wel wat beters te doen hebt dan gamen.
Nou als je moet afkicken, dan beginnen de meeste toch wel te trillen :+ . Ik heb dan geen echte verslaving, heb al lange tijd niet echt meer gegamed, school is toch wel belangrijker en tja ik internet dan ook alleen om meer informatie te vergaren voor mijn studie ;) .

Maar als ik 8 uur lang hetzelfde soort zware lichamelijke werk doe dan begin ik ook hetzelfde overal te zien en zelfs te dromen. Elke keer als ik mn ogen dicht doe dan zie ik mn werk voor me. Hetzelfde gebeurt wanneer ik heel lang achter elkaar game. 8-)

Dus ik heb wel enigzins dezelfde effecten die een verslaafde ook heeft, maar goed wat is verslaafd? Sommige mensen sporten ook heel veel en zeggen dat sporten ook voor hen een verslaving is en sporten is gewoon gezond en een verslaving is gewoon slecht.

Maar ik heb toch liever een game verslaving dan een cannabis/alcohol/etc. verslaving, want dat is echt vele malen slechter, zowel economisch als lichamelijk slechter.
"Ik heb wel vrienden maar die zie ik eigenlijk, nooit." Quote; mannen van de radio - carnival

Het is pas een verslaving als je niet zonder kan.
Anoniem: 352997
2 november 2010 02:33
Ik game soms wel 8 uur per dag en ik vind niet dat ik verslaafd ben. Had laatst tegen mijn studie-adviseur gelogen dat ik maar 1 a 2 uur per dag game en dat vond die al te veel en een verslaving.. Kom op, ik kijk bijvoorbeeld nauwelijks tv en er zijn weet ik hoeveel mensen die iedere dag GTST kijken of wat dan ook en die het heel erg vinden als ze het een keer missen. Dat noem ik pas een verslaving. Met gamen heb ik periodes dat ik weken niet game zonder moeite.. Maarja..
Ik game soms wel 8 uur per dag en ik vind niet dat ik verslaafd ben. Had laatst tegen mijn studie-adviseur gelogen dat ik maar 1 a 2 uur per dag game en dat vond die al te veel en een verslaving.. Kom op, ik kijk bijvoorbeeld nauwelijks tv en er zijn weet ik hoeveel mensen die iedere dag GTST kijken of wat dan ook en die het heel erg vinden als ze het een keer missen. Dat noem ik pas een verslaving. Met gamen heb ik periodes dat ik weken niet game zonder moeite.. Maarja..
Zoals je zelf zegt heb je dus al gelogen over hoeveel je speelt. Dat is op z'n minst een duidelijk symptoom van verslaving. Blijkbaar vind jij of je omgeving dus 8 uur niet normaal, genoeg om je ervoor te schamen.

Zeker als je veel speelt wanneer de stress oploopt (deadlines) zou ik toch echt overwegen om te stoppen.

8 uur p.d. is ook niet te combineren met een volle werkweek. De meeste studenten hoeven 40 uur p.d. niet te halen, maar als je afgestudeerd bent zit je er wel aan vast. Dan kan dit echt niet meer.
Liegen een symptoom van verslaving? Er zijn ook games waar zo'n sociaal stigma aan hangt dat je daar inderdaad gewoon beter niet over kan spreken. Om het simpele feit dat er zo veel vooroordelen zijn gemaakt door de media. Zeggen dat je WoW speelt maakt je eigenlijk direct al verslaaft in de ogen van de gemiddelde mens, ongeacht hoeveel je speelt.
Anoniem: 99836
1 november 2010 19:20
Uit nabije kringen ervaar ik dat het vaak niet alleen een gameverslaving is. Vaak zijn er denk ik juist (a-sociale) psychische klachten of andere verslavingen mee gemoeid en gamen, zo lijkt het voor mij, is voor hen meer een uitlaatklep.
Er zijn meestal andere factoren, maar hetzelfde kan je zeggen van een alcoholverslaving. Beide verslavingen zijn een middel om weg te vluchten uit de realiteit, waarom wordt alcohol dan als een groter gevaar gezien als games?
Anoniem: 234453
1 november 2010 20:16
Een en ander is natuurlijk ook het resultaat van de massale dumbing-down en ongebreidelde sensatielust die door de media gepushed wordt en die van hersenloosheid bijna een deugd heeft gemaakt.

Vraag als experiment maar even de weg aan een aantal van die gezombifieerde 18-jarigen die aan de bushalte op hun smartphone of ander technologisch hoogstandje zitten te rammen. Die ontwaken dus écht uit een soort trance en moeten even met hun ogen knipperen om hun bewustzijn weer in de realiteit te krijgen. Uiteraard ben je verplicht om je vraag nog eens te herhalen, want de eerste keer is die absoluut niet doorgedrongen. En als ze dan na school ook nog eens een paar uren gaan zitten gamen, kan dat niet anders dan een vervreemdend effect hebben op hun jonge hersenen. Het gevaar van al die schermpjes voor de neus van jongeren - om maar te zwijgen van de gewelddadige taferelen in games - wordt helaas nog grondig onderschat.
Ik vind dat het juist schromelijk overdreven word. Tot op heden worden alle dergelijke aanvallen berust op wat aannames en incidenten.
Als er een effect is tussen games en extreem gedrag moet het niet zo moelijk zijn die aan te tonen.
Ik denk dat er iets te veel mensen iets te graag willen dat er wat aan die games gedaan word, gewoon en alleen omdat ze zich er aan irriteren.
Eigenlijk net zoals het paddo verbod. Oei er springt een fransoos onder invloed van paddo's van een brug. Dat dit verder een beetje een labiel persoon is met nogal een geschiedenis word even buiten schot gelaten.

Kijk ik natuurlijk alleen naar mezelf maar ik speel al ernstige games sinds we een computer hebben die ze aankan (vanaf mn 12e ofzo). Ben een brave jongen hoor, net als iedereen waar ik het samen mee deed.
Denk dat het allemaal wel meevalt. Ook dat hele verslavingsgedoe. Dat ze zich even gaan bezigen met echte problemen, zoals alcoholmisbruik bij minderjarigen. Of 12 jarige meisjes die op straat een sigaret van me vragen. :') Daar is ergens wat fout gegaan.
Als dat soort dingen weg zijn gaan we wel eens een keer een oogje werpen op spelletjes.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 1 november 2010 21:53]

Jongeren zouden door het volgen van de training via het internet inzicht moeten krijgen in hun eigen gamegedrag. Ze moeten hiertoe hun gamegedrag bijhouden in een dagboek en op een moodboard weergeven hoe hun huidige leven zich verhoudt tot een ideale situatie in de toekomst.
Hebben zeker aandelen bij X-Fire? ;)

Verder, er zijn altijd verslaving gevoelige mensen, (je word trouwens geboren met een zuurstof verslaving) maar ik merk bij mezelf dat het uit eindelijk toch weer een keer verveeld, en wil je het speel plezier verminderen probeer te achterhalen met welke simpele regels de ontwikkelaar van een spel je bezig houd. Ga naar a, sloop b, ga naar c, ga naar a, sloop a etc. etc.
Herkenbaar. Dat had ik nu met WoW.
Kill 10 boars. Kill 10 bears. Kill 10 panthers, Kill 10 tigers, Kill 10 pirates, Kill 10 bigger pirates, kill 10 even bigger pirates, kill 10 elite pirates, kill 10 boss pirates, advance to TBC, Kill 10 boars. Kill 10 bears. Kill 10 panthers, Kill 10 tigers, Kill 10 pirates, Kill 10 bigger pirates, kill 10 even bigger pirates, kill 10 elite pirates, kill 10 boss pirates, advance to Northrend, Kill 10 boars. Kill 10 bears. Kill 10 panthers, Kill 10 tigers, Kill 10 pirates, Kill 10 bigger pirates, kill 10 even bigger pirates, kill 10 elite pirates, kill 10 boss pirates, advance to cathaclysm?

En uiteindelijk (tenminste in de emu-versie) ben je niets anders dan een mysql-record die met 1 sql-statement geupdate kan worden naar lvl 80.
Je weet ook wel dat dit een ernstige versimpeling is van de werkelijkheid toch? Je banksaldo kan ook met één SQL-statement geupdate worden naar 20 miljoen euro, maar toch zul je een baan hebben/krijgen en hopen dat je veel geld verdient.

Bovendien zul je weinig voldoening uit krijgen als je het gratis krijgt. Het gaat er juist om dat het zoveel moeite kost, het is leuker als je het zelf verdiend hebt.

Daarnaast zit het spel wel wat complexer in elkaar dan dat, zeker als je aan raids begint.
Volgens wikipedia: "Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten. Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel, of het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten. "
Dit soort onderzoeken zijn met het groot worden van iedere vorm van media gedaan. Radio, TV, Internet en dus ook games. Voornamelijk op aansturen van zelf benoemde moraal ridders die het er niet mee eens zijn dat de tijd anders wordt besteed dan ze graag zouden willen zien. Dit maakt de discussie onduidelijk omdat iedereen er wel een mening over heeft.

Dit keer lijkt een (voor zover ik kan beoordelen) onafhankelijke partij het onderzoek te gaan en bovendien is het raar om iets niet te onderzoeken omdat mensen die ik niet aardig vind zich zorgen maken.

Zolang het een degelijk onderzoek is ben ik eigenlijk wel benieuwd naar de uitslag. Helaas zal de uitslag niet veel publiciteit halen als de uitkomst niet naar zin is van de belanghebbende en van de daken geschreeuwd worden als dat wel zo is.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee