Universiteit Twente geeft netwerk upgrade naar 1Gbps

De Universiteit Twente heeft het netwerk in zijn onderwijsgebouwen en studentenflats geüpgraded naar 1Gbps. De UT claimt nu, samen met de Google-campus in Stanford, de snelste universitaire internetverbinding aan te bieden.

Het gigabitnetwerk kon aangelegd worden omdat de bestaande 100Mbps-netwerkinfrastructuur al tien jaar oud was en aan vervanging toe was. ICTS, de it-afdeling van de universiteit, heeft samen met het Studenten Net Twente in de afgelopen weken gewerkt aan de installatie van nieuwe netwerkapparatuur en het testen van de verbindingen. Omdat er een glasvezelring loopt tussen de diverse onderwijsgebouwen en studentenflats, waren de benodigde ingrepen op de hoofdinfrastructuur beperkt.

Vanaf 1 maart kan een meerderheid van de studenten op de campus gebruikmaken van een 1Gbps-verbinding, al zullen de nodige 100Mbps-switches in de studentenwoningen ingeruild moeten worden voor gigabit-exemplaren. Ook zullen sommige studenten in hun woning niet de volledige gigabit-up- en downloadsnelheid halen, omdat de koperkabels te lang kunnen zijn, zo meldt de UT. Daarnaast zal in veel onderwijsgebouwen geen directe snelheidswinst te behalen zijn, omdat daar gebruik wordt gemaakt van wifi-accesspoints.

De Universiteit Twente handhaaft de bestaande datalimiet van 50GB aan uitgaand uploadverkeer per week ondanks de theoretisch vertienvoudigde internetsnelheid. Dit zou nodig zijn om te voorkomen dat via het universiteitsnetwerk op grote schaal illegaal materiaal wordt uitgewisseld.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

28-02-2012 • 13:30

104

Reacties (104)

104
99
60
10
1
21
Wijzig sortering
Heerlijk, nieuws over de UT om trots op te zijn.

En om even te reageren op reacties ten aanzien van 'verspilling van belastinggeld', wat normale burgers vast niet inzien is dat er op een universiteitsnetwerk ook vele (en dan bedoel ik echt VELE) gigabytes aan onderzoeksdata heen en weer geschoven worden. Denk ook aan backups en samenwerkingsverbanden (3TU etc). Het is echt niet allemaal gedaan zodat studenten lekker Youtube HD kunnen kijken ;)
Nog even inhakend op de 'verspilling van belastinggeld'; de studenten betalen per kamer 15 euro per maand voor een internet aansluiting, een gemiddelde flat betaald dus rond de 100 euro per maand voor het internet (grote flats dus het dubbele). Uit deze inkomsten zijn de upgrades gedaan, hier heeft de nederlandse belastingbetaler niets aan meebetaald ;)

[Reactie gewijzigd door Bravo op 6 augustus 2024 13:50]

grappenmaker, denk je dat die 15 euri/maand kostendekkend is? daar gaat echt een grote bak subsidie bij :) Neemt niet weg dat ik het nog steeds een terechte besteding vindt. Universiteiten horen innovatief te zijn. En daar hoort nieuwe technologie en dus ook infrastructuur bij.
Het is wellicht niet compleet kostendekkend. Maar een grote bak subsidie klinkt als 90% is subsidie, dat lijkt me ook niet realistisch. Vergeet niet dat de grootste kostenpost - personeelskosten - ontzettend laag is doordat vrijwilligers van SNT (lees: studenten) die activiteiten voor zich nemen. Houd je materiaalkosten (investering), onderhoud, stroom en data over. De dikke internetpijp die naar de UT ligt was er zonder de studenten ook wel geweest, dat daar op mee te liften valt wil niet zeggen dat kosten afwenteling naar datagebruik reëel is.

Dus verspilling van belastinggeld is het niet in mijn ogen. De grootste investeringen (glas tussen uni's) waren anders ook wel uitgevoerd. Daar wordt nu efficiënter gebruik van gemaakt. Beter dan iets voor een onderzoekje aanschaffen en het vervolgens op de plank leggen en laten verstoffen.

Destijds betaalde ik 10 eu/maand voor een 100mbit full duplex internet aansluiting op de campus. Nu denk je waarschijnlijk, voor dat geld wil ik het ook wel! Maar bedenk wel even dat er een hele flat wordt aangesloten, met een switch erachter. 12 man in een flat is geen uitzondering. voor 120/180/240 euro heb je nu ook een hele, hele dikke internetaansluiting via glas naar je huis.

Dedicated zeg je? Destijds was de overboeking iets van 1:10-1:15. Een flatgebouw van met 40 kamers had toen nog een backbone van 200-300 mbit utp naar de wijkswitch waar al gauw 4-500 aansluitingen via 1gbit waren aangesloten.

De flats zijn later wel naar gigabit glas gegaan overigens. Nu de infra het ondersteund, prikken ze nieuwe routers en switches in en kan het veel harder. In 2004, vier ja, hield SNT zich hier al mee bezig met lange termijn planning hiervan. Werd tijd O-)
Ik ben het met je eens dat SNT meehelpt, maar ik denk dat je de kosten van hardware en personeel van ICTS onderschat, verder is de helpdesk van SNT ook niet gratis. Ik denk niet dat de subsidie 90% is, maar ik denk dat het zeker wel 50% of meer is.

overigens kan ik me nog een ALV van SNT uit '99 (1999 ja ;) herinneren, waar men toen al bang was dat het op dat moment nagenoeg nieuwe 100Mbit netwerk ontoereikend zou worden op de korte termijn. Dat was destijds de aanleiding om verkeerslimieten in te voeren.
Eerdere jaren betaalden we nog 10 Euro per maand. Vorig jaar 12,50 en nu dus 15 Euro. Dit besluit is genomen met het oog op een upgrade van het netwerk, wat nu is gebeurd dus. En waarschijnlijk omdat het eigenlijk helemaal niks voorstelde voor wat je kreeg.

Dit bedrag wordt trouwens gewoon bij de huur opgeteld. Dus het valt bijna niet op, maar dan nog blijft 15 Euro per maand niks voor de snelste thuisverbinding ter wereld. Ik woon met 14 in een woongroep, en bij iedereen komt gewoon 1Gbit uit de muur. Blijft toch iets bijzonders..

[Reactie gewijzigd door Evil.bean op 6 augustus 2024 13:50]

Waar haal je dat bedrag van 20 euro vandaan? Twee jaar geleden wat het 10 euro, vorig jaar 12,50 euro en vanaf dit jaar 15 euro per maand. Er zijn voorlopig geen plannen om dit opnieuw te verhogen.
Excuus, ik heb even de 2,50 en 5,00 euro door elkaar gehaald..
Het datalimiet is trouwens 50GB naar buiten de campus, per 7 dagen.
Zie ook: http://www.snt.utwente.nl/helpdesk/beleid/praktijkaup
Dat is dan vanaf nu in theorie binnen 7 minuten te bereiken als je niet oplet.
Lekkere snelheid. Waar de UT haar snelheid vertienvoudigd zoals het hoort bij een Technische Universiteit, zijn ze bij de TU Delft bezig om hun netwerk weg te doen aan Ziggo welke straks max 20Mbit wil aanbieden. Het hilarische is nog dat ze per Studentenflat 1 IP-adres willen hanteren.

Het toonbeeld van vriendjespolitiek bij de TU Delft. Niet dat ze bij de TU Delft enige ethische waarden hebben gezien de recente schandalen met declaraties en nevenactiviteiten.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 6 augustus 2024 13:50]

Ik moest er meteen ook aan denken. En de deal met Ziggo is nog slecht ook. Ik snap waarachtig niet wie hier op vooruit gaat behalve Ziggo zelf.
Is dit nog nieuws tegenwoordig? Als het nou 10Gbit was, dan was het tenminste nog iets wat nog niet iedereen heeft.

[edit]

Excuses, ik dacht inderdaad dat het om het LAN ging. Als het om internetverbindingen gaat wordt het inderdaad een ander verhaal. De titel is verwarrend inderdaad.

[Reactie gewijzigd door mister X630 op 6 augustus 2024 13:50]

Mijn gedacht...
Ik vraag me eigenlijk af wat het effectieve nut is hiervan. De perceptuele internetsnelheid zal er nauwelijks baat bij hebben, downloadsnelheden misschien wel, afhankelijk van of de extra bandbreedte benut kan/zal worden. Voor de rest: bestanden delen, maar goed, doen gebruikers dat in een "openbaar" netwerk van een universiteit?
Misschien is het wel van toegevoegde waarde op het moment dat er clou-computing/thin clients gebruikt worden en dat de snelheid van het netwerk bepalend is voor de snelheid van de user-interface van de gebruiker. Tot die tijd...wat is het nut?


En wat is het kostenplaatje?
Misschien is het wel van toegevoegde waarde op het moment dat er clou-computing/thin clients gebruikt worden en dat de snelheid van het netwerk bepalend is voor de snelheid van de user-interface van de gebruiker. Tot die tijd...wat is het nut?


En wat is het kostenplaatje?
Je hebt een punt, maar het is een universiteit: er komt vanzelf wel een keer bovendrijven dat een onderzoeker maar wat blij is dat hij de gigantische databestanden van zijn onderzoek wat sneller binnen zijn onderzoeksgroep kan delen. Beschikbare bandbreedte vult zich vanzelf wel.

Wat betreft kostenplaatje, in het artikel staat toch dat ze een tien jaar oude infrastructuur vervangen. Waarschijnlijk bespaar je maar een paar procent als je bewust 100 Mbit-apparatuur gaat uitzoeken. Dit is gewoon een "organische" upgrade. Ze nemen goeie, betrouwbare techniek af.

Dat was overigens ook de conclusie waar ik zelf in een recent blog (naar aanleiding van Tweakers eigen Cablegate) op uitkwam.

Het bewust opwaarderen van je netwerk is alleen maar zinnig als de omvang van je databestanden erom vraagt. Anderszins kun je het beter "organisch doen". Gewoon de meest mainstream techniek nemen, zodra je aan vervanging toe bent. Dat is op dit moment 1 Gbit geworden.
Toekomstbestendigheid... netwerk was toch toe aan 'groot onderhoud' dan kan je het maar beter in één keer goed doen. En ja er worden heel wat (grote) bestanden heen en weer gestuurd over zo'n universiteitsnetwerk.
100 mbit is ook al wel erg uit de tijd voor een beetje universiteit, als je ziet dat we thuis al 120 hebben, geen upload weliswaar maar toch. Zolang als ik me kan herinneren zijn de uni verbindingen al 100 mbit.

Nu gaat het ook om je backbone natuurlijk, als de backbone slechts 10 gbps is krijg je gigantische overboeking en heeft een upgrade naar 1 gbps alleen zin voor transfers binnen het uni netwerk.
Nou bij de TU Delft willen ze graag terug de tijd in. Van 100 naar 20 en 1 IP per flat.
Uhm, maar wat is jou daadwerkelijke download snelheid met je 120??? Bij mij op werk met volgens mij 24 haal ik de 10-15 p/s, werkt volgens mij een beetje anders hoor bedrijf (in dit geval uni) netwerken in vergelijking met je internet verbinding thuis

Studenten in uni's hebben vaker momenten dat ze grote files moeten sharen, wanneer veel mensen dat doen op een 100mb (interne) lijn dan wilt dat vertraging opleveren en/of fouten, 1gbit zal verrassend beter zijn.

En wat ik altijd begrepen heb is dat verschillende universiteiten wereldwijd verbonden zijn met elkaar...
Dan ben jij niet goed op de hoogte wat betreft Coax.

Met EuroDOCSIS 3.0 is 120 Mbps halen echt geen probleem hoor.

Voorbeeld: ik haal thuis net geen 60/60 Mbps. Dit is dan nog een woonwijk van 10-15 jaar oud (en dus niet zo heel erg nieuw). Ook de upload is goed haalbaar, maar loopt helaas met 6/6 Mbps niet gelijk aan de downloadsnelheid (iets wat ik zonde vind, maar normale thuisgebruikers niet zullen merken).

400 Mbps+ is al (theoretisch) mogelijk volgens 3.0, maar die zul je vast niet 100% halen.
Je hebt geen idee wat voor bestanden er allemaal gedeeld worden op het UT netwerk. Mensen op de UT stream gewoon alles van elkaar servers/computers af. Daarbij heeft deze upgrade een positieve invloed op de belasting van het netwerk. Download zijn eerder afgerond, waardoor er weer sneller bandbreedte/cache vrij komt voor nieuwe verbindingen.
Vooruitstrevendheid is een nut op zichzelf. En je zou dit bij wijze van spreken uit het PR-budget van de universiteit kunnen betalen.
Qua kostenplaatje las ik dat het gewoon uit het abbonnementsgeld (dat bij de huur inbegrepen is) betaald is. Aangezien dat 15E/maand is zal het op zich wel meevallen.
Die snelle netwerken zijn er niet voor de gemiddelde snelheid maar voor de piek-snelheid en de reactietijd.

10gbit ipv 100mbit betekent dat je (in somige gevallen) 100 keer sneller kan reageren. Voor wetenschappelijke experimenten kan dat erg belangrijk zijn, net als voor allerlei vormen van"werken op afstand" zoals remote desktops. Dingen die hakkelen bij 100 mbit zijn wel vloeiend bij 1gbit.

Ten tweede produceren wetenschappers vaak gigantisch veel data. Terrabytes aan data zijn niet uitzonderlijk. Als je een telescoop of medisch apparaat pakt dan heb je het soms over gigabytes per seconde. Dat gebeurd niet vaak, maar als het gebeurd kan je er niet op wachten.


Ten derde, zo bijzonder is gigabit toch niet meer? Een videocollege van een uur is al gauw een paar honderd MB aan data. Een virtuele machine is al gauw 10G. Mensen die zitten te wachten op een download kosten ook geld.
10Gbit is wel een beetje lastig denk je niet? Dan moet er een kabel van een flinke diamater onder het gebouw heen lopen. En daarnaast, welke provider ondersteund tegenwoordig nou 10Gbit?
Ahum. Het lijntje dat naar de Uni loopt is al 10Gbit. Het gaat hier om de aansluitingen in de studentenflats en gebouwen.

Zoek jij maar eens een instelling die dit al heeft.

[Reactie gewijzigd door michaelmou op 6 augustus 2024 13:50]

Om het even ietsje uit te breiden; er wonen ca. 2100 studenten op de campus, die nu dus allemaal Gbit internet uit de muur kunen trekken. Dit wordt geregeld door een studentenvereniging; SNT (waar iedere campusbewoner automatisch lid van wordt).

Daarnaast hebben de werkplekken binnen de universiteitsgebouwen zelf ook Gbit.

Ik heb natuurlijk gelijk even met enkele huisgenoten getest hoeveel overboeking1 er is; we kunnen met 5 man tegelijkertijd wel 400 a 500 Mb/s op speedtest halen... Met 4 man tegelijkertijd haal je ongeveer hetzelfde, dus per woongroep heb je een >1Gbit verbinding.

Voor de geïnteresseerden; >600Mbit/s is haalbaar, met een ping van rond de 3 a 4 ms binnen Nederland (dus kom in Twente studeren!)

Wat overigens aan het einde van het artikel enigszins onjuist vermeld is; er geldt een uploadlimit van 50GB per 7 dagen. Je kan dus niet op zondag en de daaropvolgende maandag twee keer 49 GB gaan uploaden; alles van de afgelopen 7 dagen telt mee.
Als je hier enkele keren overheen gaat loop je kans om een tijdje een mac-ban te krijgen, boetes zijn (as far as i know) nooit uitgedeeld. Daarnaast kan je je eigen verbruik monitoren, en alles wat wireless is telt niet mee.

1overboeking; dat je een 500 Mbit verbinding met 4 man deelt, en dat het bij iedereen als zijnde een 500 Mbit verbinding wordt geadverteerd, ookal heb je eigenlijk maar 125Mbit per persoon bij gelijktijdige belasing.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 296748 op 6 augustus 2024 13:50]

het lijntje naar de uni is nog wel dikker dan 10Gbit ;)

Een camppuswide switched full duplex Gbit netwerk (dus ook fdx naar Internet) is net even iets anders dan je sweex Gbit switch thuis ;) Op de UT zijn meerdere LAN's die via meerdere routers aan mekaar geknoopt zijn, en ook nog eens een dikke uplink naar Internet hebben. Wel redelijk brute setup dus :)
uhm, de student uiteindelijk op zijn kamer doet het niet beter dan hij met zijn sweex switch thuis hoor.. Daarbij kan ik thuis meer materiaal downloaden \ uploaden dan alleen school stuf, zonder een boete en/of internet blokkade zoals in de uni's
mwah, sowieso heeft een sweex switch een stuk lagere performance dan een enterprise kwaliteitsswitch (throughput, max packet snelheid, arp tablesize), . Verder ben ik benieuwd waar je thuis een symmetrische Gbit verbinding kunt krijgen, waarvan alleen de laatste meters koper zijn, en de rest allemaal glas is (oftewel ontzettend lage latency).

Ik weet niet over welke blokkade je het hebt, maar ik daag je uit, hoe snel is jouw internet verbinding? 100Mbit symmetrisch? ;)

[Reactie gewijzigd door borft op 6 augustus 2024 13:50]

En daarnaast, welke provider ondersteund tegenwoordig nou 10Gbit?
een consumenten ISP niet. Maar een zakelijke? Geen probleem.
Ja en ? Je kan ook gewoon een fiber opkopen langs het spoor en direct met 100Gbit op de AMS-IX or whatever voor een carrier (want dat is de AMS-IX niet) connecten.
Het gaat om een universiteit, dus ik neem aan dat dit voor SURFnet niet echt een probleem zal zijn.
10Gbit is wel een beetje lastig denk je niet? Dan moet er een kabel van een flinke diamater onder het gebouw heen lopen.
Inderdaad. De kern in die kabel moet maarliefst een goede 9 µm dik zijn.
En daarnaast, welke provider ondersteund tegenwoordig nou 10Gbit?
Elke. Alleen kom je 't bij eindgebruikers niet zo vaak tegen.
Wat dacht je van Cat6a kabels, die kunnen tót 10 Gbit transporteren ;)
Alleen slechts over een beperkte afstand.
Iedere kabel heeft een beperkte afstand waarin de snelheid op niveau blijft, zelfs glasvezel.
Omdat het zoals het artikel zegt de 2e universiteit in de wereld is die dit heeft.
Nou dat weet ik niet, ik zal vanavond mijn neefje even navragen hoe dat bij hem zit. Hij studeert op de Universiteit in Wageningen (cel biologie / natuurkunde), wat ik wel weet is dat alles flink geknepen is voor de student, download snelheden van oa torrents / usenets zijn te vergelijken met de traagste ziggo / upc verbinding (varieert tussen het aantal online gebruikers in het studentenhotel, uploaden voor torrents / usenet etc heeft als gevolg een internet blok. Tevens geld dit niet alleen voor torrents, maar in het algemeen veel downloade / uploaden oftewel netwerkbelasting..
Natuurlijk zal dit grapje wel profijt opleveren als je de communicatie tussen Universiteiten gaat bekijken wat geplaatst zijn over de hele wereld.
De student? Die zal er weinig tot niets van merken, vooral de studenten flats zijn heerlijk geknepen. Ik neem aan dat het in Twente niet anders zal zijn..

PS volgens mij is de titel wel zeker juist, en gaat de upgrade juist om het interne (lan) netwerk wat nu nog op 10/100 draait ...
Maar dan snap ik niet waarom dit de 2e uni is,,, zijn er nog uni's wat toevallig nog een 10/100 switchje hebben staan en daarom niet meetellen ??
Ik neem aan dat het in Twente niet anders zal zijn..
Absoluut niet dus.

Toen ik een paar jaar geleden nog in een campusflat zat op de UT was de kamerverbinding niet geknepen en kon ik gewoon een 100/100 Mbit lijn naar buiten gebruiken. Ik weet dat ze sindsdien bezig zijn geweest met upgrade werk in een aantal strengen zodat die intern op 1Gb kwamen en extern op 250 Mbit. Dat laatste is dus nu ook aangepast naar 1 Gb extern in je flatkamer. En dat zal dus niet geknepen zijn.

En daar is de UT dus kennelijk de 2e van in de wereld die dat aanbiedt. En om die reden is het dan ook nieuws. De UT heeft jarenlang kunnen adverteren met het snelste universiteits- (inter)netwerk ter wereld. Langzaamaan zijn andere universiteiten ook overgeschakeld op 100 Mbit aansluitingen in de kamer naar buiten toe en dus waren ze niet meer koploper.
Als huidige bewoner kan ik verklaren dat er hier niets wordt afgeknepen. Mijn broertje zit in Wageningen, en er zit een behoorlijk verschil in de netwerken van beide universiteiten. Niet alleen op het gebeid van beleid, maar ook op het gebied van kwaliteit.
En iets waar nog amper mensen hardware voor hebben.

Tja, of dit nou echt nieuws is... Veel universiteiten kunnen het met technisch met gemak aanbieden. Maar bestuurlijk is het een ding en de kosten voor de hardware, planning en het testen zijn ook behoorlijk.

Daarom is het naar mijn idee toch een behoorlijke overwinning. Zeker niet iets dat je zomaar even doet, hier moet jaren overheen gegaan zijn. Het is niet zomaar even een thuis verbinding waar je een nieuwe router en wat switches veranderd. Of een middelgroot bedrijf waar je met 1200 euro en een weekje knutselen klaar bent.
En iets waar nog amper mensen hardware voor hebben.
Dat valt wel mee denk ik, studenten zijn wel zo gek om hier geld aan uit te geven. Huizen waar ik kom is de router/switch al vervangen of wordt binnenkort vervangen. Daarnaast worden de laptops die de Universiteit Twente aanbiedt al jaren uitgerust met Gbit lan-kaart.
Ik denk dat hij de 10gbit hardware bedoeld, en dat is inderdaad nog redelijk onbetaalbaar voor de gemiddelde student
Het gaat dan ook om een internetverbinding niet om een netwerkverbinding alleen, ik geef toe dat de titel wel verwarrend is.
De UT backbone is al tijden 10Gbit. Wat er nu gebeurt is dat de switches in de gebouwen en in de flats geupgrade worden om 1 Gbit te ondersteunen.
En vanaf aanstaande maandag Gigabit Switches te koop bij de IAPC in het educafe! :)
We hebben een mooie inkoopactie voor LevelOne Switches van het type GSW-0507 voor maar 25 euro. Deze switches zijn SNT en VCK approved, in tegenstelling tot de meeste goedkope gigabit switches, die gingen op hun bek bij IP-TV en/of wake on LAN.

-Logistiek en Technisch manager Stichting IAPC
Dan zijn ze nog duur....
http://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=GSW-0507
€18,80 daar komt nog wel verzendkosten bij maar als je met meerdere inkoopt kom je uiteindelijk wel goedkoper ui
Ja, daar zit ik nu ook naar te kijken, geen idee hoe ze aan die prijs komen. Wij hebben direct contact met de LevelOne importeur voor Nederland die in Hengelo zit.
Direct contact zegt weinig. Jullie krijgen blijkbaar niet genoeg korting.
Sowieso is aanprijzen niet zo gewenst in de forumreacties he.. Ik ga je niet negatief modereren, want het is wel interessant. :+ Je zit alleen nog wat teveel boven de goedkoopste uit de pricewatch..
IAPC is niet vanuit winstoogmerk, dus hij wordt er zelf niets beter van, moet kunnen toch ;)
Dan heb je geen leuke deal gemaakt, althans de LevelOne importeur wel!
Die dacht zal ik ze eens even slimmer af zijn :D
Go IAPC! Tien jaar geleden was ik daar penningmeester, nog bovenin het Informaticagebouw, naast de studievereniging. Bier drinken in de kelder. Toen hadden we nog gewoon 100MBit in de studentenhuizen, en GBit verbindingen tussen de gebouwen.
Ik ben enigszins verbaasd dat ze dit project op zich hebben genomen als wel kijken naar de maatschappij waarin alleen maar bezuinigd wordt op de universiteiten rechtstreeks en op de studenten.
Er is eerder al verteld dat dit betaald wordt van de maandelijkse kosten hiervoor van de student, dus niks belastinggeld. En daarbij: de apparatuur was sowieso al aan vervanging toe (hing er immers al 10 jaar) en zo veel duurder is gigabitspul tegenwoordig nu ook weer niet.
Beetje jaloezie hier, wij op de TU Delft worden hier juist gekort op het internet. Van 100 mb/s naar 20 Mb/s en hebben niet eens een eigen IP adres. Omdat er over gestapt wordt op internet van Ziggo.
Dat is al een tijdje van de baan, maar goed (Ziggo niet maar die specificaties wel). Nog steeds zijn ze in Eindhoven beter bezig inderdaad.
Wat zijn de stand van zaken eigenlijk?
Je bedoelt natuurlijk Enschede. Eindhoven ligt wat zuidelijker :-).
Ben wel benieuwd hoe de oude infra eruit zag (Vast iets als stapels 3Com 3300/3900's?) en wat ze nu neerzetten. Pics!
het waren HP Procurve switches :)
Eerst 5300 XL serie, en nu de 5400 ZL serie. Maar ik ben niet helemaal up to date, misschien gebruiken ze nu wel meer typen.
Dat waren nog alleraardigste bakkies dan :) Altijd leuk om dat soort dingen te weten.
Waar een klein landje groot in kan zijn. Op zulke zaken ben ik nu trots!
da's lekker voor de studenten. *denkt met weemoed terug aan zijn tijd in de Selwerd-flat in Groningen met een 10Mbit aansluiting.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.