Viewsonic kondigt 7"-Android- en 10"-dualboottablet officieel aan

Viewsonic heeft officieel de ViewPad 7- en 10-tablets aangekondigd. De eerste heeft een capacitief 7"-scherm, Android 2.2 en 3g-ondersteuning, terwijl de ViewPad 10 een 10"-scherm en een dualbootconfiguratie met Windows 7 en Android 1.6 heeft.

Het 7"-scherm van de ViewPad 7 heeft een resolutie van 800 bij 480 pixels, terwijl als processor een Snapdragon wordt gebruikt die waarschijnlijk op 600MHz draait. De tablet heeft 512MB intern geheugen en een sd-slot voor uitbreiding van de opslagcapaciteit. De ViewPad 7 heeft verder ondersteuning voor wifi-b/g, bluetooth en 3g, maar er kan niet mee worden gebeld, wat met de Galaxy Tab van Samsung wel kan.

Dat is niet het enige verschil met de soortgelijke tablet van Samsung. Zo heeft de Galaxy Tab onder meer een hogere resolutie, 1024 bij 600 pixels, en een snellere Hummingbird-processor. Wel beschikken zowel de ViewPad 7 als de Galaxy Tab over een usb-aansluiting, een 3-megapixelcamera aan de achterkant en voor videobellen een webcam met 0,3 megapixels aan de voorkant. De ViewPad 7 heeft een adviesprijs van 479 dollar en is beschikbaar in het vierde kwartaal.

De ViewPad 10 is een tweekoppig beestje; de tablet is zowel voorzien van Windows 7 als Android in een dualboot-configuratie. Het laatstgenoemde OS betreft versie 1.6 van Googles mobiele besturingssysteem en het is niet duidelijk of dit in de toekomst kan worden opgewaardeerd. In plaats van een op een ARM-kern gebaseerde processor maakt Viewsonic in de ViewPad 10 gebruik van een Atom-cpu op 1,66GHz. De grote tablet heeft verder een 16GB-ssd aan boord, 1GB werkgeheugen en een sd-slot.

Het scherm van de ViewPad 10 is een capacitief 10"-scherm, met een resolutie van 1024 bij 600 pixels, en ondersteunt multitouch. Verder is een acceleratiesensor ingebouwd en is de ViewPad 10 voorzien van een camera met 1,3 megapixels aan de schermzijde. De ViewPad 10 is vanaf het eerste kwartaal van 2011 in de VS beschikbaar voor een adviesprijs van 629 dollar.

Het is niet bekend wanneer de twee ViewPad-tablets in Europe worden uitgebracht. Wel toonde Viewsonic de twee tablets in september al op zijn IFA-stand in Berlijn.

Door Pieter Molenaar

01-11-2010 • 15:29

70 Linkedin

Lees meer

Toshiba start verkoop Folio 100-tablet Nieuws van 4 november 2010
HP lanceert Slate 500-tablet in VS Nieuws van 22 oktober 2010
Dell brengt Streak in Nederland uit Nieuws van 16 september 2010
LG-tablet gaat Optimus Pad heten Nieuws van 1 september 2010

Reacties (70)

70
69
52
2
0
1
Wijzig sortering
Waarom de 10" nou weer met android 1.6? rare keus wat mij betreft als de 7" wel 2.2 heeft.

verder wel een goed idee om het dual boot te maken.
Misschien komt het door de gebruikte Atom proc? (anders zou ik het ook niet kunnen verzinnen)
Klopt, latere android versies ondersteunen geen Atom meer, alleen 1.6 nog. Viewsonic heeft ook een andere variant, niet dual-boot, die een ARMprocessor heeft, en android 2.1. dan kan het dus wel.
meer -> nog niet.

Atom ondersteuning is helemaal niet geschrapt, alleen doordat het gebruik van Android op Atom devices zo laag is doet Google hier niets aan, en ligt de taak dus bij Intel of fabrikanten van devices. Dit zal in de toekomst (zeker met de komst van Moorestown in 2011) misschien wel veranderen.

Intel werkt momenteel dus zelf aan een x86 builds van Android, de 1.6 release die op deze Viewsonic staat is ook door Intel zelf gemaakt. Android 2.2 zou dit jaar nog moeten verschijnen voor Atom devices.
Daarnaast zijn er ook communities die zich hiermee bezig houden, en al werkende 2.1 en 2.2 builds hebben voor x86.

Het zou me niets verbazen als apparaten zoals deze Viewsonic ondersteund zullen worden door dit soort communities.

@ZpAz - Alleen compileren is niet echt genoeg om een device mee op de markt te zetten, er komt ook een hoop debug/evaluatie werk bij als je voor een ander platform compileert. Daarnaast zou je waarschijnlijk ook nog willen optimaliseren voor de architectuur waar je de software op wilt draaien.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 1 november 2010 16:23]

Intel zal zeker niet te hard aan Android werken, die zien immers liever hun eigen Meego.
Thanks voor de bevestiging!
Android is toch open-source? De fabrikant zou dan zelf het kunnen compileren voor Atom?

@Hieronder, inderdaad, maar ze zouden het zelf dus wel kunnen doen neem ik aan, met extra werk wat er bij zou kunnen komen kijken inderdaad.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 1 november 2010 16:20]

Omdat viewsonic deze tablets niet zelf ontwikkeld maar het gewoon om rebranded exemplaren gaat. De 10" variant ben ik de laatste dagen nog tegengekomen in mijn zoektocht naar de tegatech tega v2. En voor deze laatste is door tegatech dus een android versie aangemaakt, maar wel eentje waarvan de wifi drivers het op dit moment niet doen.
Het zal wel aan mij liggen maar ik zie hier (de dualboot) absoluut geen meerwaarde in voor normaal gebruik door een niet-Tweaker?
Android voor het snelle werken (ff browsen bijv). Windows 7 icm usb docking station voor het "echte" werk zoals office ed
Meer Android voor gewoon, en Se7en voor het geval een softwareboer weer eens alleen voor Windows produceert... Compatibility, zeg maar. Is best handig als je er bijvoorbeeld telefoons, cameras etc op aan wilt sluiten. Daarnaast zijn veel mensen ook (alweer) gewend aan de se7en-interface, en om ze te dwingen naar Android over te stappen, is wat riskant voor een nieuw product.
Die 'softwareboer die alleen voor Windows produceert' zal echter geen touchscreen versie hebben gebouwd van de app die je wilde gebruiken...
Voor die camera heb je geen Windows nodig en wat wil je met de telefoon? Als je die voor toegang naar internet wil gebruiken, heb je ook daar geen Windows voor nodig...
Sommige cameras (ik noem geen namen) werken alleen met een progje van de betreffende fabrikant, wat 'uiteraard' alleen onder Windows draait... Idem met telefoons als ik me niet vergis, hoewel ik in die markt minder bekend ben. Touch-screen kan prima afgehandeld worden door het OS, waarna het als muis functioneert. Of dat handig is, is aan de softwareboer om te bepalen.
Sommige cameras (ik noem geen namen) werken alleen met een progje van de betreffende fabrikant, wat 'uiteraard' alleen onder Windows draait...
Dan wip je de geheugenkaart eruit en haal je op die manier de foto's eraf.
En als je een webcam bedoelt? Waarom zou je die willen gebruiken als het tablet al een camera aan boord heeft?
Touch-screen kan prima afgehandeld worden door het OS, waarna het als muis functioneert.
Probleem is dat een touchscreen alleen 'mousedown' kan simuleren, dus tegelijk een verplaatsing van de mousepointer en een klik, dit wil je niet altijd.
Tevens is de nauwkeurigheid van je vinger op het scherm niet zo groot als een muis/trackpad.
Dat ligt er imho maar helemaal aan, Android 1.6 staat nu niet bekend om het snel opstarten. Natuurlijk is dat afhankelijk van veel factoren, maar ik denk haast dat Win7 nog sneller te gebruiken is dan Android.
Met een 1.6GHz Atom start Android denk ik wel sneller op dan op een 600MHz Hummingbird.
Veel mensen hebben windows software die ze 'absoluut' willen gebruiken. Msn met een toetsenbordje erbij lijkt mij voor veel mensen een uitvinding.
Raad eens!
Die versie met dat toetsenbordje hebben ze al uitgevonden,
Dat heet een "net-top", of een "lap-top"
Een toetsenbord bij een tablet schiet zijn doel natuurlijk weer helemaal voorbij.
Voor MSN is absoluut geen Windows, noch MS Messenger (of hoe het ding ook nu weer moge heten) nodig, dat kan prima zonder welke MS-software dan ook.
Waarom niet eens een tablet voor €200,-? Iedereen volgt maar blind Apple en de iPad en ze denken daarvan te kunnen profiteren.

Ik denk dat meer dan 50% van de tablets gewoon keihard verliesgevend zullen zijn. De markt wordt overspoeld met tablets van €400 tot €800.
Kwaliteit heeft een prijs. €200 geeft nou eenmaal niet genoeg marge voor goed materiaal.

Je kan prima tablets kopen voor onder de €200. Zoek maar op epad, apad, whatever. je krijgt wel waar je voor betaald.
Ben ik het niet mee eens. Zoek eens in china en je zal genoeg tablets vinden voor ong 150 dollar die een erg goede kwaliteit hebben (deze zal je later terug vinden met een sticker van een bekend merk want je denk zelf toch niet dat al de merken hun eigen producten maken he?). Het probleem is dat de "fabrikanten", distributeurs en winkeliers deze producten zien als marge makers en daarom drukken ze de prijs omhoog naar een markt representatieve prijs. Ik weet zeker dat de marges gedrukt zullen worden na enkele jaren waardoor je in eenzelfde opzet als de pc markt krijgt. (volgens mij wordt er nog geen 5% marge gepakt op nieuwe computers excl monitoren en toebehoren)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 1 november 2010 15:51]

Daar geloof ik niks van. Als een serieus merk (zeg maar een Dell, HP, Toshiba) kans zag om een apparaat van soortgelijke kwaliteit als de iPad op de markt te zetten voor 300 of 400 dollar/euro, dan hadden ze dat echt wel gedaan. Stel je voor, een echte concurrent voor 100 of 200 dollar minder! Die dingen zouden als zoete broodjes over de toonbank gaan. De realiteit is, dat andere bedrijven gewoon geen kans zien om een vergelijkbaar product voor een vergelijkbare prijs te produceren.

Tuurlijk zijn er wel apparaten te vinden voor een prijs zoals jij zegt. En dat soort spul komt ook af en toe wel eens als import naar Nederland. En wat blijkt dan: op papier hebben ze leuke specs, maar het gaat supertraag omdat er op geheugen is bezuinigd, de interface is om te huilen, kortom het is een geinig speeltje maar er is niet serieus mee te werken. Dat hebben we al zo vaak gezien.
Daar geloof ik niks van. Als een serieus merk (zeg maar een Dell, HP, Toshiba) kans zag om een apparaat van soortgelijke kwaliteit als de iPad op de markt te zetten voor 300 of 400 dollar/euro, dan hadden ze dat echt wel gedaan. Stel je voor, een echte concurrent voor 100 of 200 dollar minder! Die dingen zouden als zoete broodjes over de toonbank gaan. De realiteit is, dat andere bedrijven gewoon geen kans zien om een vergelijkbaar product voor een vergelijkbare prijs te produceren.
En dat basser je op wat je denkt? En dan presenteren als dat het gewoon zo is :)

Wacht nog tot eind dit jaar en ik weet zeker dat er goedkopere tablets zijn met prima kwaliteit... Archos, Notion-ink noem maar op, dat Samsung het nog niet helemaal snapt met de prijs, tja die moeten het blijkbaar nog leren ;) Maar ook die had veel goedkoper gekund die WiFi versie in het buitenland voor 499 euro is het bewijs daarvan...
Ik baseer die mening op het simpele feit dat elke hardware-fabrikant, of ze nu Amerikaans of Chinees zijn, dondersgoed snapt dat dit HET moment is om met een mooi product te komen, tegen een concurrerende prijs.

Volgens Mellow Jack zijn er allerlei goedkope tablets van goede kwaliteit in China. Nou, ik vraag me dan af: waarom verkopen ze die dan niet. NU is het moment er immers voor. Uit het feit dat niemand met die apparaten op de markt komt, trek ik de conclusie dat het niet makkelijk is om goed en goedkoop te leveren. Het is in elk geval nog niemand gelukt en dat is waarom Apple zoveel miljoenen van die iPads verkoopt: er is nog steeds geen alternatief.
Wacht nog tot eind dit jaar en ik weet zeker dat er goedkopere tablets zijn met prima kwaliteit...
Dan moet hij zijn zin inderdaad aanpassen als in 'het heeft een jaar geduurt' voordat de concurentie een vergelijkbare tablet voor dezelfde prijs op de markt kon zetten.

Maar goed, vanaf de introductie van de iPAd wordt al gezegd. Wacht nog even, het is er bijna... de 'iPad killer' en straks als het er is... is de iPad 2 er bijna.
@watercoolertje:
...En dat basser je op wat je denkt? En dan presenteren als dat het gewoon zo is

Wacht nog tot eind dit jaar en ik weet zeker dat er goedkopere tablets zijn met prima kwaliteit...
En waar baseer je dat op? En presenteer je dat dan vervolgens als feit?
Apple wordt toch ook gewoon geheel in China gemaakt. Waarom zouden Chinezen geen goede kwaliteit maken. Vrijwel alle ´Amerikaanse´ producten zijn volledig ´made in china´
Er is een verschil tussen 'chineze kloon' en 'producten uit china' de 'chineze klonen' op de markt van 200 euro zijn kwalitatief echt stukken minder dan de iPad of bijvoorbeeld Samsung Galaxy tab, welke waarschijnlijk beiden allebei in China geproduceerd worden.
...Zoek eens in china en je zal genoeg tablets vinden voor ong 150 dollar die een erg goede kwaliteit hebben (deze zal je later terug vinden met een sticker van een bekend merk want je denk zelf toch niet dat al de merken hun eigen producten maken he?). ..
Mijn BS-meter sloeg helemaal uit!

Voor 150 euro heb je nog niet eens een goed 10" multi-touch scherm, een bekend merk zou dat niet op de markt durven brengen!

Toen Apple met de iPad kwam, vond ik die erg duur. Als ik zie dat de (serieuze) concurrentie niet onder de prijs van Apple komt, denk ik dat Apple en consorten (in Amerika) redelijk dicht bij de kostprijs (plus een gezonde marge) zitten!
Je kan prima tablets kopen voor onder de €200. Zoek maar op epad, apad, whatever. je krijgt wel waar je voor betaald.
Lol zoek op ipad met een typo en er is wel een tablet die zo heet ;)
Ik denk ook dat het aan de winkeliers ligt... Die denken vaak in hokjes en nu willen ze het hokje van de iPAD opvullen zodat ze alternatieven kunnen aanbieden in dezelfde range. Het is wachten tot een Aldi of een andere (vergelijkbare) winkelier met een (kwalitatief goede) tablet komt voor 250 euro zodat de markt een beetje wakker geschud wordt
Productiekosten van de iPad worden geraamd op ca 250 USD, je gaat dus nooit in de Aldi een vergelijkbaar toestel aan 250 EUR zien. (Toch niet in de komende maanden)
Vreemd dat ik al meerder modellen heb gezien van fabrikanten voor een veel betere prijs. (hier moet je natuurlijk de dollar koers, transport kosten en marges bij op tellen)
Als je me een tablet vind voor 200 euro met 9,7"IPS capacatief multitouch scherm @1024x768, aluminium behuizing, wifi-N, 10h accuduur, van minder dan 1cm dik, minder dan 700 gram, dan krijg je 50 euro voor de moeite :)

PM me maar.

[Reactie gewijzigd door kmf op 1 november 2010 16:15]

Bij mij mag het tot de 400 euro... ach.. laten we er 600 van maken (100 euro boven de iPad)... Gaat hem niet worden de komende maanden denk ik...
Waarom wel? Die komen er heus wel, deze heeft namelijk ook Camera, GPS en 3G wat een iPad voor die prijs (de goedkoopste iPad) dus niet heeft, wel heb je een kleiner scherm met een lagere resolutie (en een ander OS maar dat is een kwestie van voorkeur ;)).

Hier trouwens wat mooie foto's van dit apparaatje en een kortbondige review/hands-on:
http://www.techradar.com/...ic-viewpad7-review-714064

Voelt verrassend snel voor een ondergeclockte CPU!
Euh... De iPad 16GB 3G kost net hetzelfde als deze ViewPad 10, hetgeen echt geen toeval zal zijn.

Dus blijft nog over als verschil; OS, Camera en SD slot. Ik denk dat de naam Apple hier doorslaggevender zal zijn bij het grote prubliek.
Ik heb het over de 7 inch (vandaar dat ik ook aangeef dat ie een kleiner scherm heeft) ;) Die 10 inch is niet te vergelijken door totaal andere hardware (atom vs ARM) waardoor die zowiezo wel duurder uit valt + windows licentiekosten...

En waarom moeten die fanboys me nou meteen omlaag modden?
Is gewoon een normale en zeer informatieve post hierboven (dus niet deze post)!

Het verstand komt met de tijd geldt ook hier op tweakers ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 november 2010 17:00]

De 10" variant is beschikbaar vanaf een €400 (zonder OS maar met 32GB en 3G) als de novatech ntablet. Wel vreemd dat er een vrij groot prijsverschil zit op identiek dezelfde tablet bij verschillende merken.
Dat zijn relatief zachte prijzen vergeleken met de concurrentie! In mijn ogen mogen ze nog wel even zakken om het grote publiek te bereiken.
Ligt eraan over welke je hebt hebt die 7 inch versie heeft wel alles aan boord wat je van een tablet mag verwachten (GPS/3G/front-cam/sd-slot) en zo compleet vind je geen goedkopere tablet van een beetje bekend merk (dus geen chineze troep).

Zowel de iPad (met die functies) als de Galaxy Tab is een stuk duurder! Ik hoop dan ook dat er nog een versie komt zonder 3G en GPS voor de mensen die dat niet nodig hebben, als die dan 100/150 dollar goedkoper wordt tja dan is die heel erg cheap hoor!

De 10 inch is een atom-based tablet en totaal niet vergelijkbaar met de huidige tablets (eerder met netbooks)..

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 november 2010 15:46]

De 10" was op zich wel wat geweest als het Android 2.x zou hebben met 1.6 vind ik het al niets. Wat ik me ook afvraag is hoe snel Windows 7 op zal starten in vergelijking met Android en wat voor meerwaarde Windows 7 zal hebben. Zo'n apparaat gebruik je over het algemeen toch alleen voor internet. Tekstverwerking etc. zal je sneller gaan doen op een normale pc.
Hij heeft een 16GB-ssd aan boord, dus Windows 7 opstarten zal wel rap gaan. :)
ik dacht dat windows 7 minstens 20 gig nodig had om zelfs te installeren eigenlijk
Ziet er leuk uit.. snap alleen niet helemaal waarom de 10 versie Android 1.6 heeft... Zet er dan meteen 2.1 of 2.2 op als je iets nieuws uitbrengt..
Is al uitgelegd, heeft te maken met de gebruikte atom, welke niet door >1.6 ondersteund wordt.
Waarom nou weer Android 1.6. Android 2.2 werkt veel beter voor tablets.
Zie mijn reactie op de post boven je.
wat ik heel erg jammer vind is dat deze tablets geen docking-station hebben.
10" voor mobiel werken is te doen.
maar waarom geen docking waar je thuis zonder alle kabels aan te sluiten meteen een extern groter monitor hebt, en mogelijkheid hebt om met muis en toetsenbord en of printer kunt aansluiten.
en dat bijvoorbeeld de tablet dan fungeert als fotoframe.
netjes en subtiel alles opgeruimt zonder dat je eerst een uur bezig bent om alle kabels terug te vinden :Y)
Die 7 inch wil ik graag gaan gebruiken als luxe afstandsbediening voor mijn netwerk apparatuur.
Doe dat nu met een milestone en dat werkt technisch erg goed maar een 7 inch werkt natuurlijk nog lekkerder.
Ik vergat deze link mee te sturen voor een eerste impressie http://androidandme.com/2...viewpad-7-android-tablet/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee