IFA: Samsung kondigt Android-tablet Galaxy Tab aan

Samsung heeft tijdens de elektronicabeurs IFA in Berlijn zijn eerste Android-tablet Galaxy Tab aangekondigd. De tablet heeft een 7"-scherm en beschikt over een usb-ingang en twee camera's. De tablet komt medio september uit.

Samsung heeft zijn tablet uitgerust met Android 2.2. Versie 2.2, die ook bekendstaat onder de codenaam Froyo, is de nieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem en werd tot nog toe vooral gebruikt voor smartphones. Op de IFA worden veel aankondigingen van tablets met Android verwacht.

De Samsung-tablet beschikt over een 7"-scherm met een resolutie van 1024x600 pixels. De gebruikte schermtechniek is nog onbekend, maar het zou geen Super Amoled zijn. Onder het scherm zijn de voor Android vereiste knoppen aanwezig: Home, Menu, Terug en Zoeken. Aan de zijkanten van de tablet zijn knoppen te vinden voor de volumeregeling en het vergrendelden van het scherm. De tablet wordt aangedreven door een Cortex A8-cpu met een kloksnelheid van 1GHz, vermoedelijk dezelfde S5PC110 die in de smartphones Wave en Galaxy S zit. Deze cpu vormde ook de basis voor Apples A4-processor, die onder meer dienst doet in de iPad, iPhone 4 en nieuwe iPod touch.

Een opvallend detail is dat Samsung de Galaxy Tab als uitvergrote smartphone heeft gemaakt. De tablet beschikt over ondersteuning voor gsm, gprs, umts en hsdpa, naast wifi, bluetooth en gps. Door het simkaartslot is bellen met de tablet mogelijk. De frontcamera maakt bovendien videobellen mogelijk. De tablet meet 190x120,5x12mm en weegt 380g. De 3-megapixelcamera op de achterkant is onder meer bedoeld voor augmented reality.

Samsung is één van de eerste fabrikanten die met een Android-tablet komt. Van onder meer LG en Toshiba worden tijdens de IFA-beurs ook aankondigingen van tablets verwacht. Ook komen diverse fabrikanten vermoedelijk in de komende maanden met Windows 7-tablets.

De Galaxy Tab belandt halverwege september in de winkels, voor een nog onbekende prijs. Al enige maanden gingen geruchten over de tablet. Samsung bevestigde dat het met een tablet zou komen toen het vorige week een video met enkele details publiceerde.

Samsung Galaxy Tab Samsung Galaxy Tab Samsung Galaxy Tab Samsung Galaxy Tab Samsung Galaxy Tab Samsung Galaxy Tab Samsung Galaxy Tab

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-09-2010 • 12:03

139 Linkedin

Lees meer

'Samsung komt met 8,9"-Galaxy Tab' Nieuws van 23 februari 2011
Onkyo brengt drie Windows 7-tablets uit Nieuws van 29 september 2010
Samsung Galaxy Tab commercial Video van 21 september 2010
LG-tablet gaat Optimus Pad heten Nieuws van 1 september 2010

Reacties (139)

139
136
60
4
0
21
Wijzig sortering
Mooi dingetje idd!

Het schijnt alleen wel evenduur als de iPad te zijn. Dat zou wel een minpunt zijn. Al vindt ik deze mooier.

[Reactie gewijzigd door - peter - op 2 september 2010 12:12]

Er wordt geschat dattie duurder (650-700 dollar) uit gaat vallen dan de goedkoopste iPad.
Dit valt hier te lezen in de 1e review (die niet al te mals is trouwens) http://www.mobile-review....msung-galaxy-tab-en.shtml
Ik snap niet echt hoe ze aan die prijs komen, (matige review trouwens)

ze zeggen dat deze tab sowieso niet goedkoper gaat worden als de Galaxy s, maar hoe komen ze hieraan? |:(
als we de redenering doortrekken naar apple zien we dat dit toch niet klopt.
De iphone 4 is toch ook een heel pak duurder als de ipad, dus volgens mij gaat deze tab rond de 300-350 zijn. (dit hoop ik toch)

verder een zeer uitgebreid toestel dat een hele hoop functies extra heeft ivg met concurentie.

een nette prestatie :)
je vergeet alleen 1 ding,

als er ook een S-AMOLED scherm in dit stukje techniek komt, is dit gewoon een 1op1 kopie van de Galaxy S, alleen dan met een 3'' groter scherm, wat resulteert in een hogere prijs, tja ik vind het wel leuk en aardig van samsung dat ze camera's en 3G HSDPA en USB 3.0 erin douwen, maar ik had liever dit niet gehad en die tablet 250-350 eu.. ik ben bang dat hij inderdaad 500-600 euro gaat kosten...
Jah het scherm is 3" groter.. maar waarschijnlijk geen S-AMOLED scherm. dus de prijs van het scherm zal wellicht niet zo veel uit elkaar liggen...

Zijn de andere onderdelen juist niet goedkoper omdat het apparaat groter is en er daardoor grotere, minder kostbaar te produceren onderdelen inzitten?
Jah ik snap die schatting niet zo goed... ik vind het sowieso maar een matige review. Ik kan mij niet voorstellen dat hij duurder gaat zijn dan de iPad. Dat zou namelijk een hele domme keuze zijn, aangezien voor de normale consument het grotere scherm en het merk naam Apple de iPad dan de logische keuze maken. Zelfs ik als Android-fan zou dan de iPad overwegen...
Wie weet waar die schatting op gebaseerd is? Vergeet niet dat er waarschijnlijk een goedkoper scherm in de Tab zit (geen S-AMOLED).

En als we de geruchten mogen geloven is er al een aankondiging voor een branded Tab voor ongeveer 200 euro in Korea. Wil natuurlijk niet zeggen dat de Tab dan ook 200 euro in NL wordt, maar $650 hoeft dan ook niet waar te zijn.

http://www.androidplanet....b-krijgt-1-ghz-processor/
Met zo'n prijs verwacht ik een behoorlijke fail, vooral als de concurrentie stukken goedkoper is. De Archos 7 inch tablet die in oktober op de markt komt gaat 249 kosten.
Als je eerder een tablet van Archos hebt gebruikt dan snap je ook waarom die een stuk goedkoper zal zijn.
Hoezo niet mals? Afgezien van de prijs zijn ze behoorijk positief van de prototype met een bijna lege batterij. En hij heeft het over dat een IPad charisma heeft. Ik heb het niet in een week testen niet kunnen vinden...
Engadget overheerst zeker een positieve indruk.
http://www.engadget.com/2...msung-galaxy-tab-preview/
Met name handzaamheid door gewicht en grootte zal beter zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 4 september 2010 17:09]

Hoezo een minpunt? Met de iPad kan je naar mijn weten niet bellen via simkaart? Als je het op die manier kijkt zou hij duurder moeten zijn van de iPad omdat hij al meer functies heeft. Daarbij heeft de galaxy tab 2 camera's.
Alleen is de vraag als hij dezelfde prijs als de iPad krijgt, over welke versie iPad hebben we het dan?
Wacht nog wel even de officiële prijs af :)
Ja, maar een kleiner scherm met lagere resolutie, en bij apple betaal je deels voor de naam wat ik bij samsung niet zo snel zie gebeuren. Als hij duurder wordt dan 400 dan geef ik hem weinig kans, vooral aangezien er nog geen nextgen cpu (dualcore A9 of zo) in zit.
Dat hij kan bellen lijkt me verder weinig waarde toevoegen voor de meeste mensen, je kunt wel een headset gebruiken maar dit ding is te groot om altijd bij je te dragen dus heb je toch ook nog een losse foon nodig.
Lagere resolutie idd, maar aangezien de iPad 1024x786 is en deze 1024x600 heeft de tab een veel hogere dpi.
hoe weet jij nou of je voor de naam betaald,

vertel mij dan eens hoeveel uur er in de ontwikkeling is gestoken, wat de onderdelen kosten, voor hoeveel ze die inkopen, wat het uurloon van de ontwikkelaar is, en hoeveel dat er verkocht gaan worden in de toekomst...?

btw in de review van de reacktie hieronder lees ik dat hij van plastic is... (kunststof)

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 2 september 2010 15:36]

Zucht... fanboy...
Goed, laat ik het anders zeggen. Van Apple accepteren veel mensen dat het wat duurder is (of dat terecht is of niet laat ik nu in het midden). Android foons zijn een stuk goedkoper dan iphones, waarom zouden consumenten het dan gaan pikken als een android tablet ineens duurder is zonder overduidelijk betere specs?
Ik vind een tablet eigenlijk een beetje overdreven. Kijk naar dit ding. Het is een telefoon maar dan in groot formaat en zoals te zien met dezelfde functies als een telefoon. Vreemd, zie de meerwaarde er niet van in behalve een groter scherm.
Zo'n groter scherm is anders een stuk prettiger werken in veel situaties. Ik heb een iPhone, maar ik weet wel dat als geld geen bezwaar zou zijn, ik er zeker een iPad bij zou halen ("voor erbij"). Je kunt er grotendeels hetzelfde mee, maar voor op de bank of op de keukentafel is de iPad veeeel geschikter en prettiger. Ik gebruik mijn iPhone veel, en voor onderweg is hij ideaal, maar thuis is hij gewoon minder praktisch dan een tablet zou zijn.
Jammer dat er (nog) geen 5" versie bestaat, dan was ik gelijk verkocht.Voor mij is 7" net iets aan de grote kant.

Maar ok als je het vergelijkt met een laptop is het weer klein;)
Jammer dat er (nog) geen 9" versie bestaat. Voor mij is 7" net iets aan de kleine kant :P
Er is geen 9" versie wel een 10" versie. :P

[Reactie gewijzigd door Civilian321 op 2 september 2010 13:22]

Een tablet is ook niet bedoeld voor je broekzak he ;)
Er is geen 5 inch versie wel een 4 inch versie de Galaxy S i9000.
Wat dacht je van de DELL 5" streak?
Dat is precies dat wat je zoekt..:D
Nu maar hopen dat er ook een iBook/Kindle application opkomt. Dan zou dit best nog weleens een optie kunnen en een waardig concurrent van de iPad!
Op het filmpje van engadget is een ibooks achtige app te zien.
De Kindle App is gewoon te downloaden van Market
Onder de eerste link van het artikel.
Readers Hub – Samsung Readers Hub consolidates e-reading applications such as eBooks, magazines, and newspapers. Users can enjoy ‘reading’ with unified and intuitive user experience powered by global eReading service leaders, Kobo, PressDisplay and Zinio. More than 2 million books including today’s best sellers, over 2,500 titles of magazines in 20 languages and more than 1,600 newspapers in 47 languages are available at launch and will grow the library gradually.
Mwoah. Hij ziet er nogal dik uit. Kan gezichtsbedrog zijn, maar dat is evengoed een probleem. En de rand om het scherm is wat overdreven. Er had makkelijk een 8" scherm in gepast.

Kun je zo'n tablet ook gebruiken als tethering-client op een telefoon die BT DUN of BT PAN tethert? Scheelt weer een dure extra simkaart als je erop wilt internetten.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 2 september 2010 12:54]

Schijnt net zo dik of zelfs dunner te zijn dan iPad, dus valt mee ;)
Is de iPad het perfecte voorbeeld voor een touch-only tablet dan :?
Vgs mij iig niet. De iPad is iig wel lekker dun. Maar die randen kunnen ook bij dat apparaat wel wat dunner.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 2 september 2010 14:03]

Dat vond ik eerst ook, maar het klopt wel van de vingers, die moet je ergens kwijt in rust – vooral de duimen dan, als je hem vast hebt.

[Reactie gewijzigd door Sijmen op 2 september 2010 15:09]

De rand is niet dik, je hebt zo'n bezel gewoon nodig om een tablet goed aan te pakken zonder ongewild gelijk allerlei applicaties te starten of menu's naar boven te halen
Mjoah mwoah. Kweenie. Ligt eraan hoe je em vasthoudt (of hoe er wordt verwacht dat je em vasthoudt), denk ik.
In het vorige artikel stond nog
Het 7"-scherm van de Galaxy Tab heeft een resolutie van 800x480 pixels.
Gelukkig is dat nu dus blijkbaar wat hoger; 1024x600. Geweldig nieuws wat mij betreft. Zal Samsung zelf wat hebben aangepast aan Android 2.2 om deze resolutie mogelijk te maken?

Mijn persoonlijke mening over het design is dat ie er beter uitziet dan de iPad van Apple. Nou nog een goede prijs... :)

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 2 september 2010 12:12]

Dat moet wel aangezien Android 2.2 standaard slechts 800x480 ondersteunt. Persoonlijk vind ik de Ipad trouwens wel mooier omdat hij een stuk dunner is.

Wat ik wel niet begrijp is dat er nu zoveel Android tablets komen met maximum ondersteuning voor Android 2.2 en meestal zelfs nog oudere versies terwijl volgende maand Google met Android 3.0 komt die volgens de vele geruchten de nadruk zal leggen op tablets en high-end smartphones. Of is er een kans dat deze tablet een upgrade krijgt naar 3.0?

En wat ik ook wel gek vind is dat er bijna een maand voor de release in feite nog niets echt officieel bekend is over 3.0. Lijkt alsof ze bij Google de Apple-marketing techniek gaan toepassen. Froyo was al lang in het wild te verkrijgen voor de officiële update en iedereen wist al wat het ging worden.
Natuurlijk gaat de Tab een upgrade krijgen naar 3.0. Lijkt mij een enorme fail als Samsung dat niet zou doen.

Samsung overspoelt het internet echt met 10tallen 'gelekte' firmwares voor de Galaxy S. Ik verwacht voor de Tabs niet anders. De Tab 10" zal wel met 3.0 verschijnen, en dan zal de Tab 7" ook een officiële update krijgen. Gok ik.

Ook als Samsung dat niet doet, dan is de kans bijna 100% dat een gebruiker dat doet, en je een leuke firmware online kunt downloaden. Samsung's zijn enorm makkelijk te rooten, en er zijn enorm veel firmwares te verkrijgen. Dat laat wel zien dat Samsung de online community als een vriend ziet, en niet als een vijand (zoals bijvoorbeeld Motorola).

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 2 september 2010 15:08]

Persoonlijk vind ik de Ipad trouwens wel mooier omdat hij een stuk dunner is.
Hij oogt dikker maar is toch echt dunner :) 12mm van de Galaxy Tab tegenover 13.4mm van de iPad...
Wat ik wel niet begrijp is dat er nu zoveel Android tablets komen met maximum ondersteuning voor Android 2.2
Wie zegt dat ze maximaal 2.2 ondersteunen?
terwijl volgende maand Google met Android 3 komt.
Dat heeft Apple er toch ook niet van weerhouden om met de iPad te komen die achterloopt op de meest recente versie van iOS? Ik zie het verschil niet.
Of is er een kans dat deze tablet een upgrade krijgt naar 3.0?
Waarom zou die er niet zijn?
En wat ik ook wel gek vind is dat er bijna een maand voor de release in feite nog niets echt officieel bekend is over 3.0.
Google heeft op de I/O zelfs uitgebreid zaken gedemonstreerd die na Froyo zouden komen.
Tja je had het ze 100 keer kunnen zeggen (heb ik ook geprobeerd) maar willen gewoon niet luisteren :)

Ben zelf ook super benieuwd naar de prijs, wil een leuke gadget voo rop de bank die betaalbaar is :)

Mstam: ben je zelf misschien een ondergeschoven kindje dat je Android zo noemt? Verder ga ik daar echt niet op in, wat kansloos moddergooien weer...

Nee 1 offtopic reactie voor iets wat ook offtopic is vind ik genoeg :) Het leest vast makkelijker....

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 september 2010 15:27]

Wel ach, Samsung heeft i.p.v. zwart glimmend plastic deze keer voor wit gekozen ;)

Aangezien Android toch wel het ondergeschoven kindje t.o.v. iOS voor de iPad is, mag deze tablet niet te veel gaan kosten. 7" is ook wel aan de kleine kant en de belfunctionaliteit hadden ze achterwege mogen laten om de prijs te drukken. Een standaard versie zonder 3G kan online via WiFi of tethering. 350 euro als het ding een IPS scherm heeft, 300 zonder, anders liever een iPad.
Mstam: ben je zelf misschien een ondergeschoven kindje dat je Android zo noemt? Verder ga ik daar echt niet op in, wat kansloos moddergooien weer...
Je kan ook onder mijn reactie reageren, dat leest makkelijker voor iedereen.
Android is een schitterent platform, echter nog niet geschikt voor een tablet omdat het alleen maar lage schermresoluties ondersteunt, er nog geen eenduidige interface is (op de custom interface van Samsung na) en er zijn nog geen apps voor tablets en de kwaliteit van apps is ondermaats omdat een ontwikkelaar zich aan alle specificaties van de smart phones en tablets heeft te houden, en, naar wat blijkt, betaalt vrijwel niemand voor de apps wat natuurlijk niet motiverend voor een ontwikkelaar werkt.

[Reactie gewijzigd door mstam op 2 september 2010 14:00]

Anoniem: 53692
@mstam2 september 2010 18:31
Een standaard versie zonder 3G kan online via WiFi of tethering.
Goh, laat voor mij die belfunctionaliteit nou net een verkoopargument zijn als in: heb geen zin om 2 apparaten mee te moeten sjouwen.
Aangezien Android toch wel het ondergeschoven kindje t.o.v. iOS voor de iPad is
klinkt als zuiver Apple-fanboyisme, niet onderbouwd en kort door de bocht, dus de reactie van watercoolertje is wel degelijk to the point.
omdat het alleen maar lage schermresoluties ondersteunt
blijkbaar niet waar en dus wel geschikt.

Wat jij onder de maat noemt vindt een ander prettig werken. Maar ja.
Zit er inderdaad wel strak uit (zeg ik als iPad bezitter). Qua design vind ik de iPad echter toch nog wat mooier.

Ik vraag me alleen af waarom ze voor 7 inch hebben gekozen. Het zit nu precies tussen de iPad en een smartphone in. Daar waar eerst de iPad werd gezien als "grote iPod Touch" is dit een "iets grotere smartphone". Resolutie is bijna gelijk aan de iPad, dus ik zal het scherm iets strakker ogen (een hogere ppi verhouding).

Apart dat ze gsm ondersteunen. Gaat dit de mobiele telefoon vervangen?
Android heeft officieel alleen ondersteuning voor GSM's. Wil je dus aan de licentie eisen voldoen dan moet je tablet ook een GSM (kunnen) zijn. Dit wordt waarschijnlijk gefixed in Android 3.0 die ook officieel voor tablets is.
Ik heb een Archos 5 android, geen gsmslot
Als er niet aan de licentie eisen voldaan wordt wil dat niet zeggen dat fabrikanten er geen Android op mogen zetten. Een fabrikant mag er dan alleen geen Google apps als Gmail en de Market op zetten. Vandaar dat de Archos 5 dan ook geen toegang tot de Market heeft.
Ziet er wel tof uit! Ben ook vooral benieuwd naar de prijs.
Vind het persoonlijk niet handig voor alledaags gebruik. Maar zou zoiets wel in het dasboard van men auto zien ingebouwd :-)
Dat is wel het voordeel aan 7": Dat is nog te gebruiken voor oa navigatie in de auto, 10" is eigenlijk te groot en kan alleen dienen voor films onderweg (oid).
Ik vind de iPad persoonlijk nogal zwaar, de tab weegt echt maar de helft! Het scherm is natuurlijk wat kleiner, maar lijkt mij toch wel prettiger in gebruik. Geldt overigens ook voor Galaxy S versus iPhone 4, best nog een groot verschil qua gewicht.
Het gewicht is precies de reden dat ik geen Ipad heb aangeschaft. Een collega liet mij spelen met een Ipad en toen merke ik dat het een relatief zwaar ding is, welke ik niet comfortabel voor langere tijd met één hand omhoog zou kunnen houden tijdens het lezen van een boek.

Ik hoop dat de toekomstige xPads van de andere fabrikanten (of de Apple opvolger) wat lichter zullen zijn, want ik ben zeker wel geinteresseerd.
Het gewicht is idd het grootste nadeel van de iPad. Echter na een paar dagen ben je er al gewend en heb je manieren gevonden hoe je daar mee omgaat. Bij het lezen van een boek leg ik hem gewoon op mijn been. (benen eventueel over elkaar), in bed lig ik op mijn zij en zet ik mijn iPad tegen een kussen op zijn zijkant. Probeer dat maar eens met een boek...

Maar nogmaals: je hebt gelijk dat het gewicht van de iPad eigenlijk net te zwaar is. Ergens moeten er offers gemaakt worden om er zonder problemen een enorm lange werktijd uit te persen. (scherm gewoon op 35% en gaan met die banaan, het automatisch aanpassen van de scherm helderheid vind ik erg slecht werken... anyone?)
7" is volgens mij te klein om voldoende te kunnen surfen zonder al te veel in te moeten zoomen. Vond dat al bij de iPad een "minpunt"...veel moeten inzoomen alvorens met de vinger met succes een link kon worden aangetipt.

Ondersteuning voor extern flash op dit ding?
Lijkt me wel... De Galaxy S telefoon (waar deze tablet op gebaseerd is) kan gewoon een micro SD kaartje gebruiken.
Dat is nou zo mooi van Samsung, wat de hardware aankan, benutten ze ten volle. Aan features geen gebrek, gebruiksvriendelijk (geen onnodige beperkingen) en design is vaak ook dik in orde (nee over smaak valt niet te twisten). Hopen dat de prijs onder de €500,- blijft dan zou het wel interessant kunnen zijn.
Nou, voor hun televisies geven ze anders geen broncode vrij waardoor er geen community firmwares gemaakt kunnen worden. Erg jammer aangezien Samsung geen updates meer doet voor televisies zodra het model uit de winkel is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee