IFA: Toshiba kondigt Android-tablet met 10,1"-scherm aan

Toshiba heeft op de IFA zijn eerste Android-tablet aangekondigd. De Folio 100 heeft een 10,1"-scherm en draait op een Nvidia Tegra 2-cpu. De tablet heeft een opslaggeheugen van 16GB en beschikt over een kaartlezer en hdmi-aansluiting.

Toshiba richt de Folio op multimedia; daarom zijn naast 3g, wifi en bluetooth 2.1 ook dlna en een mini-hdmi-aansluiting aan de tablet toegevoegd. Ook beschikt de Folio 100 over een kaartlezer voor sd/mmc-geheugenkaartjes. Daarnaast is een usb-poort op de Android-tablet aanwezig.

De Folio 100 loopt op een Tegra 2-cpu, die Toshiba eerder op de smartbook AC100 gebruikte. De Tegra 2 is op papier een stuk krachtiger dan veel huidige ARM-processors. De cpu, die vooral voor tablets is bedoeld, is een dualcore en draait op een Cortex A9-core. De huidige Snapdragons van Qualcomm hebben Qualcomms eigen Scorpion-core, die vergelijkbaar is met het oudere Cortex A8. De Samsung Hummingbird, die onder meer in de Galaxy Tab-tablet zit, is een op Cortex A8 gebaseerde processor.

De nieuwe tablet heeft een 10,1"-scherm met een resolutie van 1024x600 pixels. Het scherm is van het capacitieve type en ondersteunt multitouch. De Folio 100 draait op Android 2.2 Froyo, de meest recente versie van Googles mobiele OS. Toshiba heeft daar applicaties als chatprogramma Fring en e-bookreader FBReader aan toegevoegd.

De IFA-beurs staat mede in het teken van Android-tablets. Zo kwam Samsung met de Galaxy Tab en introduceerde fabrikant Archos niet minder dan vijf op Android gebaseerde tabletcomputers. Het is onduidelijk welke fabrikanten nog meer met tablets gaan komen, maar LG wil binnenkort in elk geval de Optimus Pad op de markt brengen, die eveneens op Android draait. Er zijn vooralsnog geen tablets met Windows 7 op de IFA gesignaleerd.

Toshiba Folio 100 Toshiba Folio 100 Toshiba Folio 100 Toshiba Folio 100 Toshiba Folio 100 Toshiba Folio 100

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-09-2010 • 12:47

60 Linkedin

Lees meer

Toshiba integreert accu in hdtv Nieuws van 29 november 2010
Toshiba start verkoop Folio 100-tablet Nieuws van 4 november 2010
Onkyo brengt drie Windows 7-tablets uit Nieuws van 29 september 2010
Samsung Galaxy Tab commercial Video van 21 september 2010
LG-tablet gaat Optimus Pad heten Nieuws van 1 september 2010
Hannspree komt met 10"-tablet op IFA Nieuws van 31 augustus 2010

Reacties (60)

60
60
47
1
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 306698
3 september 2010 13:10
wifi versie beschikbaar eind oktober voor €449
3g komt q1 2011 voor €499

Het duurt dus nog twee maanden voor je dit toestel echt kan hebben.
Enige bron hiervoor? Thanks
http://nl.computers.toshi...e=NL&ID=News_20100902a_NL

Beschikbaarheid en prijzen
De Folio 100 wordt geleverd in een Wi-Fi-versie en een 3G-versie. De Wi-Fi-versie is vanaf eind oktober leverbaar tegen een adviesprijs van € 449, inclusief BTW. De 3G-versie, die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2011 beschikbaar is, gaat € 499 kosten, inclusief BTW.
Wat veel berichten over tablets. Als de IPAD er niet was (en de commotie er om heen), dan had Tweakers en de rest van de wereld er volgens mij nooit zo veel aandacht aan geschonken.

Ik ben benieuwd of de hype een trend wordt. Bijna iedereen die ik spreek die een IPAD heeft is er lyrisch over en degenen die er geen een hebben, zelfs fan boys, zien het niet zitten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen (en die zullen hier ook op regaeren ;-) )

Mijn idee is dat degenen die zoiets gekocht hebben wel enthousiast moeten zijn want anders geef je toe dat je een fout heb begaan met de aanschaf van een dergelijk kostbaar ( kostbaar hoeft niet duur te zijn) device. Dat euvel zie je in mijn ogen veel terug in reviews van veel gadgets.
Of de genen die hem niet echt hebben gekocht zien het potentieel er niet van in. Net zo goed nergens op gebaseerd als jou 'als je iets hebt gekocht moet je wel enthousiast zijn, om je fout niet te hoeven erkennen' hooguit op wat onderbuik gevoelens.
Nee hoor, men ontwikkeld zoiets echt niet op enkele maanden.

Men is hier al jaren mee bezig, dit komt simpelweg nu uit omdat de technologie en software al ver genoeg gevorderd is om dit betaalbaar te houden.
Ikzelf heb een tijdje geleden een Android 1.6 tablet gekocht puur om te zien of het iets is. En inderdaad: het is verrektes handig :) Zoals een paar reacties hierboven al staat is het ideaal om 'even' op de bank wat googlen, tvgids online bekijken of om je mediaplayer aan te sturen. Ikzelf gebruik het ook als eReader en heb ook al aardig wat uit de market gehaald en getest.

Wat ik wel graag zou willen weten is de werktijd op een volle accu. Die is bij het merendeel van de huidige android tablets erg kort en dat is dan ook gelijk het grootste gebrek.
Ik was in 't begin ook sceptisch over tablets, maar nadat ik met volle tevredentijd 'n tijdje gespeeld heb met Android phones zie ik zeker 't nut van 'n tablet in.

Ik heb nu zo'n goedkope Babi Pangang tablet (Eken M003) via eBay op de kop getikt voor 100 Euro. Een schijntje, maar ja dat is ook wel te zien aan de belabberde kwaliteit van dat ding, maar hij is wel handig als browser & rss reader!
Ik verwacht dat dergelijke apparaten een veelvoorkomend gezicht worden in de Nederlandse huiskamer binnen vijf jaar. Door hun prijsstelling en enorme functionele mogelijkheden zijn ze in staat om een huis-tuin-en-keuken-laptop te vervangen.

Over een jaar ga ik eens kijken of er een leuk 10"-model is dat mijn huiskamer-laptop kan vervangen. Een optimale prijsstelling zal rond de € 100 liggen als de fabrikanten willen dat zo'n apparaat doordringt tot in elke huiskamer. Ze zullen de prijs van oa de Ipad nog een stukje moeten laten zakken voor een grote marktpenetratie.

Verder lijkt mij een OpenOffice-achtige suite ook noodzakelijk omdat de doorsnee gebruiker ook wel eens een eenvoudige brief wil typen of er huiswerk op wil maken.

[Reactie gewijzigd door SonicFC op 3 september 2010 12:53]

€ 100? Hoe bepaal jij een optimale prijsstelling? Je vergelijkt het met een huiskamer-laptop. Die heb je toch ook niet voor dat bedrag? IMHO is de prijs van een instap-iPad netjes te noemen. Het zal misschien niet voor iedereen weggelegd zijn, maar € 100 is natuurlijk niet realistisch te noemen.
Een Archos home tablet is ook maar 170 euro. Een prijs van ongeveer 200 euro lijkt me dan ook niet onrealistisch.
hij zegt 100.. Dat is nog behoorlijk wat minder.
Jazeker is dat realistisch, kijk maar eens naar de prijs van dergelijke Tablets in de Pricewatch. Gooi daar een paar jaar aan ontwikkeling over heen en ze kunnen voor die prijs verkocht worden.

Met die prijs van €100 bedoel ik dat je zo'n lage prijs moet aanhouden als je wilt dat IEDEREEN zo'n apparaat in huis haalt.
Nee dit is niet realistisch. Over een 3 jaar wil jij geen tablet met de techniek van 3 jaar oud, ook al is die dan goedkoper. De techniek is over 3 jaar weer verder ontwikkeld wat weer R&D kosten met zich mee heeft gebracht en wat weer resulteert in een hogere prijs.

Daarbij iedereen heeft nu wel een laptop/pc/netbook in huis en die kosten ook meer dan €100.
OLPC wil er 1 maken met een prijs van <100$. Een Indiaase minister wil zelfs gaan voor de 35$

bron:
http://blog.laptop.org/2009/12/24/xo-3-concept/
http://blog.laptop.org/2010/07/29/welcoming-indias-tablet/

Nu word er hier natuurlijk geen echte winst gemaakt, maar 100 Euro lijkt wel haalbaar.
Voor €100 en zelfs voor $100 kun je al een tablet hebben, zelfs op dit moment al. Maar verwacht niet dat ie vergelijkbaar zal zijn met een tablet zoals deze Toshiba. De Chinese tablets die je nu hier en daar kunt krijgen (marktplaats, ebay, sommige webshops) zijn tergend langzaam en laten softwarematig ook bijzonder veel te wensen over. Dat het voor $100 mogelijk is, is dus al bewezen. Voor $35 weet ik niet, maar ik verwacht niet dat je daar veel van zal moeten verwachten...

(ik heb zelf een €100-tablet in bezit gehad dus ik weet enigszins waar ik het over heb)
Helemaal mee eens, maar Toshiba kan hier geen 'iPad-prijzen' voor vragen als ze willen dat het een succesvol apparaat wordt. Ik denk dat er pas succes kan zijn bij een prijs tussem de 200 en 400 euro. Beetje netbook achtige prijzen dus.
Over een jaar heb je een basis tablet voor 250 euro (sorry, de Archos kan niet meekomen met de iPad en lookalikes), en heb je voor 500 euro een uitgebreide iPad (dus niet het instapmodel zoals nu).
100 euro want? Laptops zijn ook niet doorgedrongen omdat ze niet vanaf 100 euro beschikbaar waren? Voor veel mensen wordt het in plaats van een nieuwe computer een tablet. Meer dan genoeg dan wat de meeste mensen er mee doen.

Namelijk, internetten.
Enige optie die bij dit soort apparaten toegevoegd moet worden is dat je meerdere apparaten kan bedienen met een tablet, dat zou wel leuk zijn:)
Als de tablet over IR, Bluetooth en RF beschikt, is er alleen software nodig om er apparaten mee te bedienen. Zo kunnen de nieuwe receivers van Pioneer al met de iPhone en iPod Touch worden bediend d.m.v. de iControlAV App.
Volgens mij kan dit met de iPad in beperkte mate, maar alleen bij Apple apparaten. Ook mogelijk om iPad als tweede scherm te gebruiken.

OT: wel goed dat er meer concurrentie komt. Een tablet is leuk, ik vermaak me er uitstekend mee, maar voor mij echt voor 'erbij'. Mijn desktop staat nog heel vaak aan, maar voor email checken en wat internetten is de iPad heel geschikt.
Is de Tegra2 niet juist een dedicated GPU en moet er daarnaast nog een CPU draaien? Of ben ik nu waanzin aan het uitslaan :P
Is wat jij bedoeld niet een versie van de snapdragon....
Nee de snapdraogn is ook een SoC, dat is een totaalplaatje van verschillende onderdelen die je ook in een PC vind, maar dan als 1 chip, meestal CPU/GPU/MEM controller, en vaak nog een DSP en nog wat dingen die ik niet ken :D...

Zelfde geld voor Tegra2 wat ook een SoC is ;) (System on Chip)
De Tegra is een SOC dus alles zit er op.

Volgens de specs

Dual-core ARM® Cortex-A9 MPCore™ processor, up to 1.0 GHz
nee, de tegra is alles in 1, voor het geval het je intereseert, hier een stukje over de tegra 2 op anandtech

edit: is wat jij bedoelt niet ION2?

[Reactie gewijzigd door dmystic op 3 september 2010 19:46]

Van de Toshiba site:
Beschikbaarheid en prijzen
De Folio 100 wordt geleverd in een Wi-Fi-versie en een 3G-versie. De Wi-Fi-versie is vanaf eind oktober leverbaar tegen een adviesprijs van € 449, inclusief BTW. De 3G-versie, die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2011 beschikbaar is, gaat € 499 kosten, inclusief BTW.


Nog niet echt weggeefprijzen, maar in ieder geval goedkoper dan een iPad.
Da's nou jammer, het scheelt dus maar € 50 met een 16 GB iPad. Dan weet ik het wel :)
Op een IPad werkt Flash niet. Dat vind ik persoonlijk wel een nadeel, vooral als je je tablet vooral wil gebruiken voor surfen.
En deze tablet heeft usb, hdmi mini :)
Nee ik vind dit een leuk apparaat! Als hij echt daadwerkelijk eind oktober op de markt komt ga ik er toch over nadenken. Dan gun ik mezelf wel een leuk kerstcadeau! :)
Ook maar eens ff wat reviews lezen hierover, ben er wel geïnteresseerd in, deze heeft zeker potentie!
en een ipad heeft 25.000 for-ipad-made apps. android apps zuigen allemaal.
Hmm ook erg interresant! Vooral door de Tegra2 chip! Ben benieuwd naar de prijs, iemand een indicatie?
Volgens de geruchten op androidworld gaat deze rond €400 kosten. Hij heeft alles wat ipad mist en hij is een stuk goedkoper als de geruchten waar zijn. Wellicht krijg je er ook een hoesje bij.
Tja, het zou een grote verkoophit kunnen worden. Ik zie het ding dan ook wel zitten, al heb ik graag een fysiek tobo er aan vast.
Afgaande op de specs en het merk zou ik zeggen dat we hier minimaal 600 euro voor mogen neertellen.
Apple zet de prijs. Het iPad model met 3G kost 600 euro, als een concurrent daar boven zit, maakt het weinig kans...
Tja en zo gaan we langszamerhand van x86 desktops naar arm tablets. Over een tijdje heeft jan met de pet geen windows meer in huis.
Tuurlijk wel, denk je echt dat als er zo'n groot marktaandeel van de devices ARM draait dat Microsoft dan windows niet uitbrengt voor ARM? Sterker nog er zijn al interne builds die werken op een ARM processor. Tevens heeft Microsoft een ARM licentie en hebben ze al jaren lang ervaring door Windows CE.
Anoniem: 140847
3 september 2010 13:10
Jammer van die resolutie, waarom maar 600 hoog?
Euhm... beeldschermverhouding? Komt ongeveer neer op 16:9 namelijk...
Je kunt ook denken dat hij 1024 hoog is. Hangt er maar net vanaf hoe je hem vasthoudt.
Ik bedien nu meerdere Dreamboxen en meerdere Squeezeboxen met een Motorola Milestone, bevalt me allemaal erg goed.
Bijvoorbeeld een timer zetten in een Dreambox vanaf de bank beneden op een DB die in een slaapkamer staat, ff snel info over een bepaalde film enzo ophalen, al met al een mooie afstandbediening voor veel via het netwerk te sturen apparaten.

Zodra de eerste grote merken echt op de markt zijn gekomen met een 10 Inch zal ik er zeker een aanschaffen, de vage merken die tot nu toe werden aangeboden laat ik nog maar even links liggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee