Galaxy Tab-tablet krijgt Gorilla Glass

De Galaxy Tab-tablet van Samsung heeft een toplaag van Gorilla Glass. Dit heeft Corning, de maker van de sterke glassoort, bekendgemaakt. De tablet ligt waarschijnlijk begin november in de Nederlandse schappen.

Door het gebruik van Gorilla Glass, een chemisch gehard glas, zullen krassen of breuken in het materiaal minder snel voorkomen. Dat maakt Gorilla Glass bij uitstek geschikt voor mobiele apparaten als smartphones en nu dus ook tablets. Corning geeft geen details prijs over de dikte van het gebruikte Gorilla Glass. Het geharde glas is volgens de website van Corning beschikbaar in diktes tussen 0,5 en 2mm.

Het materiaal wordt ook al gebruikt in de Galaxy S-smartphone van Samsung, die is opgebouwd rond dezelfde technologie als de Galaxy Tab. Ook in andere smartphones van Samsung wordt het gebruikt. LG en Motorola zijn eveneens sterk vertegenwoordigd in de klantenkring van Corning. Hoewel al verschillende smartphones van de sterke, krasvaste glassoort zijn voorzien, is Dell met de Streak-tablet volgens Corning de eerste fabrikant die het gebruik van Gorilla Glass expliciet op de verpakking vermeldt. Het materiaal wordt tevens gebruikt in twee laptops van Acer.

De Galaxy Tab verschijnt waarschijnlijk begin november. Los kost de 16GB-versie 749 euro, terwijl voor de 32GB-uitvoering 849 euro moet worden betaald. Het is niet bekend of Samsung ook een wifi-only versie gaat uitbrengen.

Door Pieter Molenaar

05-10-2010 • 15:46

81 Linkedin

Lees meer

'Samsung komt met 8,9"-Galaxy Tab' Nieuws van 23 februari 2011

Reacties (81)

81
78
37
1
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 8510
5 oktober 2010 16:05
Zie hier een filmpje hoe een Dell Streak (met Gorilla Glass) onder handen wordt genomen. Stoer stuk glas!

En hier een filmpje van Galaxy S met Gorilla Glass. Het is erg krasbestendig maar aan het einde krijgt de meneer in de video het glas makkelijk stuk door het toestel te laten vallen. 8)7

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 8510 op 5 oktober 2010 17:20]

Na het meerdere keren te laten vallen.

Het gaat pas stuk als hij het van 1 meter 60 plat op het glas laat vallen.
Ik noem dat best prima!
Wel goed dat ze zo'n sterk glas erin zetten aangezien zo'n ding mij persoonlijk nog wel eens uit de handen zou kunnen vallen. Alleen als ik kijk naar de concurentie op dit vlak en de prijzen, dan zit samsung nog niet echt ideaal.
Hou hem nog maar stevig vast want dit soort laagjes is alleen bedoeld voor krassen.
Vanwege de hardheid van het materiaal breekt het echter mogelijk nog sneller als je hem laat stuiteren. :)
Hardheid en flexibiliteit gaan altijd ten koste van elkaar binnen één materiaal. Steviger en sterker is in dit geval relatief; wat is belangrijker, hardheid (kras bestendigheid) of flexibiliteit (tegen buiging bestand).

Ik denk dus dat ze de goede middenweg hebben gevonden wat betreft hardheid en flexibiliteit, dit is waarscheinlijk gedaan door tussen de harde glas moleculen, moleculen van een flexibeler materiaal te plaatsen.
dit is waarscheinlijk gedaan door tussen de harde glas moleculen, moleculen van een flexibeler materiaal te plaatsen.
Heb je ooit materiaalkunde, of zelfs scheikunde gehad?

Dit is namelijk onzin

Glas is een mengsel van silicaten. De belangrijkste grondstof daarvoor is kwarts of silica (SiO2). Het meeste glas wordt gefabriceerd door aan het zure SiO2 basische verbindingen, zoals natrium- of kaliumhoudende carbonaten, toe te voegen. Ook zware metalen zoals lood (in kristalglas) worden toegepast. Glas is chemisch gezien dus een mengsel van silicaten Na-K-Ca-Mg-...-Si-O. Afhankelijk van de precieze samenstelling heeft het glas verschillende eigenschappen, bijvoorbeeld een ander smeltpunt, een andere brekingsindex, dispersie of een andere uitzettingscoëfficiënt.

Kortom de eigenschappen van glas (zoals sterkte en hardheid) zijn vaak erg goed te regelen door de samenstelling van de silicaten gebruikte te veranderen.

[Reactie gewijzigd door Siebelouis op 5 oktober 2010 20:03]

Je bashed hem behoorlijk, om vervolgens niet te onderbouwen wat er nu precies niet klopt aan zijn stelling dat men verschillende 'harde moleculen' en 'zachte moleculen' mixed om een goed glassoort te krijgen. Bevestigt jouw verhaal niet juist dat men van alles door elkaar mixed? Zijn silicaten niet ook opgebouw uit moleculen?
Lezen is een kunst;

DeuTeRiuM beweerd dat het gaat om al gevormde "harde glas moleculen" te mengen met "al gevormde flexibele glas moleculen".

Als ik het zo verkeerd interpreteer moet hij wat duidelijker zijn, immers; wat zijn "harde -en zachte moleculen"? Water moleculen zijn "zacht" op kamer temperatuur, maar zodra de temperatuur lager wordt dan 0 graden Celsius wordt water behoorlijk "hard".

Iets heel anders dus dan wat ik pretendeer in mijn bericht...

[Reactie gewijzigd door Siebelouis op 5 oktober 2010 22:08]

Hardheid en flexibiliteit ...
Dit is totaal niet correct. De staalnijverheid slaagt er jaar na jaar in betere staalsoorten te brouwen (google even op high strength steel) die sterker zijn én beter vervormen (of op z'n minst hun vervormbaarheid behouden). Hierdoor kan je bvb lichtere auto's bouwen :^)
Taaiheid en hardheid zijn twee verschillende definities en kruisen elkaar niet.

Iets kan zacht en vervormbaar zijn, maar het kan ook zeer hard èn zeer taai zijn.

RVS is een voorbeeld van behoorlijk hard en redelijk taai, het vervormt zeer moeilijk maar vervormt wel zonder te breken mits genoeg kracht wordt gezet.

Kauwgom is zacht en taai; je kunt het makkelijk vervormen maar het breek niet.

Hard en broos kan ook; standaard glas is dit, evenals diamant. Echter diamant is zò hard dat het nauwelijk vervormt en dus ook niet snel breekt. Gietijzer is zeer hard en zéér broos. Het kan veel hebben maar met een goede harde klap sla je het aan gruzelementen.

Met glas is het dus zaak om het zo hard en zo taai mogelijk te maken.

[Reactie gewijzigd door Pmf1971 op 6 oktober 2010 00:46]

In het artikel: eerste zin onder inleiding: Door het gebruik van Gorilla Glass, een chemisch gehard glas, zullen krassen of breuken in het materiaal minder snel voorkomen.

Laat ze dit maar doen, had mijn nokia dit ook maar... Maar goed, voor die prijs mag er wel behoorlijk wat extra's in zitten... Vgl het wat met business laptops, soms dubbele van de prijs, maar hdd die hun koppen vastzetten als je ze laat vallen, alu-behuizingen, betere koeling, etc...
Misschien bedoelen ze breuken door buigen. Bij buigen (erop zitten bijvoorbeeld) wordt de spanning in het materiaal langzaam opgebouwd. Bij vallen komt het in één klap op de grond.
Met de mijn galaxy S had ik binnen een week een fijne kras over het scherm. Ik was er nog nergens mee naar toegeweest.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Gallant op 6 oktober 2010 13:30]

Hou maar goed vast. Zeker vallen levert met dit glas rare breuken op. De Motorola Milestone is ook voorzien van Gorilla Glass. Dit levert al een aantal voorbeelden op hoe dat kan vergaan.

Het is eigenlijk gelijk aan wat je ziet bij een theeglas. Dit is erg sterk en als je het laat vallen gaat het niet snel stuk. Echter, er komt een punt dat hij breekt, en dan breekt hij meteen in 1000 stukjes. Dat is met Gorilla Glass ook zo, alleen dan meer vergelijkbaar met een autoruit, die dan nog wel aan elkaar blijft zitten.

Zie voorbeelden:
http://joolee.nl/images/cracked/SDC12293.JPG

http://phandroid.com/wp-c...2009/12/gorilla-glass.jpg

http://phandroid.com/wp-c.../12/PC1116261-550x412.jpg
Mijn Samsung Galaxy S is helaas al opgestuurd geweest voor een val van circa 40 cm. Hele scherm aan barsten + het splinterde ook nog eens vies.

Daarentegen had hij wel weer een val uit mijn broekzak terwijl ik fietste overleefd...

Erg wispelturig glas dus
Dat heet nou pech/geluk, hij moet net verkeerd/goed vallen om het te overleven (wat overigens voor alle telefoons geldt)...
Als je 'm op een hoek op de straat laat stuiteren, dan is je scherm echt naar z'n grootje *kijkt naar collega*.

OT: als ik zo naar de 'randen' en de reflectie daarin kijk, dan lijkt het 2mm wat ze voor de Galaxy Tab hebben gebruikt. Op de GS is het volgens mij 0.5mm.
Toch goed om te horen dat Samsung in ieder geval probeert om je niet met een slappe hap af te serveren en er alles aan doet om je tab heel te houden

[Reactie gewijzigd door -BaJo- op 5 oktober 2010 15:51]

Breuken zullen ook minder snel voorkomen, het hele materiaal is gewoon een stuk steviger. Echter een goede val op bijvoorbeeld een hoek van een tafel en je zal alsnog wel schade merken.
Heb wel eens filmpjes gezien dat ze er met boren op zitten zonder te krassen. Maar ga het toch maar niet zelf proberen bij mijn Galaxy S denk ik zo ;) Geloof het zo ook wel O-)
Precies hetgeen ik in een Apple filmpje heb gezien over de iPhone, zoveel anders is het dus niet.
Tjs lol, gisteren zag ik een iPhone 4 waar gewoon een randje van het glas was afgebroken. En sowieso zitten onze iPhones al aardig onder de krassen. Dus ik geloof al geen reet meer van dat filmpje.
Wat goed van je dat je dat ook hebt gezien! Echt tof man dat je dat hier compleet offtopic op een reactie die niks over een iProduct zegt natuurlijk weer moet melden... En het dan nog brengt alsof je het 'tegendeel bewijst' met 'zoveel anders is het dus niet'.

Pff fanboys van tegenwoordig moeten het iWoord ook echt in ELK artikel terug zien!
Pff fanboys van tegenwoordig moeten het iWoord ook echt in ELK artikel terug zien!
Je kan deze stelling ook anders invullen. Mensen die iets tegen fanboys hebben zien in ELKE reactie een fanboy terug!
Anoniem: 36844
@Wom5 oktober 2010 22:42
Mijn Galaxy S heeft al twee kleine krasjes. Zat per ongeluk met mijn sleutels in mijn zak :(
Dus ik ben niet onder de indruk van Gorilla Glass

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 36844 op 5 oktober 2010 22:42]

"Door het gebruik van Gorilla Glass, een chemisch gehard glas, zullen krassen of breuken in het materiaal minder snel voorkomen."

Is anders weinig van te merken bij mijn Galaxy S... Zat al vrij snel een raar putje (een aantal zeer kleine krasjes bij elkaar op 1 mm²) in.
Ach ik heb nog 0 krasjes op me SGS (en ben echt niet heel zuinig), wel 1 krasje gehad op me Milestone die dit glas dus ook heeft maar gelukkig kreeg ik om andere redenen een nieuwe terug van garantie :D

Het voorkomt geen krassen trouwens, ik zie al weer mensen roepen 'maar ik heb toch echt krasjes', ja dat kan, er wordt niet gezegt dat het onkrasbaar is, enkel dat de kans op krassen kleiner is omdat het gewoon harder is!
Hier ook een kras op mijn galaxy s binnen 4 dagen.
2 jaar lang een iphone 3g gebruikt en geen kras op te bekennen.

Dus ik heb er ook vrij weinig met de galaxy s van gemerkt.
Ergste was dat toen ik hem net had er nog geen protectors waren hier en passende cases.
Ik heb bij tablets altijd dat ik met m'n lompe hand mis wat ik moet aanraken, en dan best wel de neiging heb om op dat scherm te rammen wat dat betreft is het een uitkomst. Ik denk dat het de levensduur van de gemiddelde tablet, ook voor de minder agressieve gebruiker, ten goede komt. Een goede ontwikkeling dus
Anoniem: 37384
@Rubén895 oktober 2010 16:26
Hat gaat hier over krassen. Misschien ben je Edward Scissorhands, maar anders zie ik niet in hoe je met je vingers (of nagels) krassen in glas kan aanbrengen. Het materiaal waarmee je wilt krassen, moet harder zijn dan het glas namelijk.
Hij bijt er geloof ik ook in als die boos is :+
Of nabij even hard.. want ook met ijzer kun je krassen in glas maken. Het ijzer zelf "krast" dan wel eerder, maar het glas krast ook.

[Reactie gewijzigd door twicejr op 5 oktober 2010 20:08]

Uit eigen ervaringen met het Gorilla Glas kan ik zeggen dat het niet helemaal krasvast is. Het kan prima samen met sleutels enz in de broekzak maar helaas zijn er bij mij wel enkele kleine krasjes ontstaan op het scherm, waarschijnlijk door zand o.i.d.
Toch is het zo dat devices met deze glassoort niet totaal krasbestendig zijn natuurlijk.
Het scherm, is zoals al vaker gezegd, alleen beter bestand tegen krasjes.

Dit voorkomt echter niet dat wanneer je er bijvoorbeeld met een sleutel hard overheen gaat, er krasjes achterblijven.
Om dit te een krasbestendig scherm te krijgen heb je eigenlijk diamant nodig :p

[Reactie gewijzigd door R4m0n_46 op 5 oktober 2010 23:13]

Ik heb de Dell Streak, met Gorilla Glass, en twee krassen. In de praktijk niet zo veel van te merken dus. Wel een fijne telefoon trouwens. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee