Nokia rust toestellen uit met Gorilla Glass

Nokia heeft alle recente toestellen met een glazen voorkant uitgerust met Gorilla Glass. Dat hebben ontwerpers van Nokia tijdens een vraaggesprek bevestigd. Het stevige glas is ook te vinden op de iPhone 4 en de Samsung Galaxy S.

Het was tot nog toe onbekend dat Nokia voor recente toestellen Gorilla Glass gebruikt, maar tijdens een vraaggesprek van Nokia-ontwerpers op Twitter dinsdagochtend bevestigde een van de ontwerpers het gebruik van het geharde glas. Het is onbekend op welke toestellen het geharde glas precies zit, maar het ligt in de lijn der verwachting dat het in elk geval gaat om de nieuwe toestellen C7, C6-01 en vermoedelijk ook N8 en E7.

Door het gebruik van Gorilla Glass, een chemisch gehard glas, komen krassen of breuken in het glas minder snel voor. Dat maakt Gorilla Glass bij uitstek geschikt voor mobiele apparaten als smartphones. Fabrikant Corning geeft geen details prijs over de dikte van het gebruikte Gorilla Glass. Het geharde glas is volgens de website van Corning beschikbaar in diktes tussen 0,5 en 2mm.

Het is onbekend waarom Nokia nooit heeft vermeld dat recente toestellen van het geharde glas zijn voorzien. Samsung voorziet zijn Galaxy S-smartphone en Galaxy Tab-tablet van Gorilla Glass, terwijl Dell het bij zijn Streak zelfs op de doos zet. Ook Motorola gebruikte het materiaal voor zijn Android-toestel Milestone. Nokia verzwijgt vaker specificaties; zo bleek al eerder dat de Symbian-smartphone C7 beschikt over nfc, een techniek die mobiele betalingen mogelijk maakt. Omdat Nokia nog geen toepassing klaar had, werd nfc van de specsheet geschrapt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-11-2010 • 13:17

75 Linkedin

Reacties (75)

75
73
41
4
0
17
Wijzig sortering
De lijst van corning zelf:
http://www.corning.com/gorillaglass/devices.aspx
Inclusief al de Samsung Galaxy Tab tablet.
Samsung heeft bevestigd dat de Samsung Phone 7 toestellen,
de Omnia7 en de Focus, ook Gorilla (r) Glass hebben.
Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat er NA de eerste batch toestellen pas gekozen is voor de glas. en dan krijg je dat niet te horen .
Eigenlijk omdat de mensen met een "ouder"model gelijk een nieuwe telefoon willen omdat ze dat glas niet erop hebben.
Nee, ik kan u vertellen dat dit niet het geval is voor de C7 noch de N8. Heb deze toestellen al van augustus (2 N8, en 6 C7's. Dus lang voor productie modellen) en nog steeds geen kras te bespeuren op de verschillende toestellen.
Werk als trainer voor Nokia...
Is er al een oplossing voor het niet meer starten of niet meer uitgezet kunnen worden van de N8? Wij krijgen op het werk al redelijk veel N8's binnen met die problemen, helaas moeten we ze allemaal door sturen naar een externe partij omdat ze ook niet aan te flashen zijn met phoenix.

En waarom opeens veranderen van de code voor fabrieksinstellingen? (voorheen *#7370#, maar die formateerd nu het hele toestel)

zou mij erg blij maken als je hier antwoorden voor had (kan ik weer ff punten scoren op het werk ^^)
Ik wil je vragen gerust even voorstellen aan de juiste managers. Zal hier dan zo snel mogelijk op terugkomen.

Edit: Op je tweede vraag, qua code: software update uitvoeren via het toestel zelf (dus via WiFi of Data netwerk).

[Reactie gewijzigd door Zavantas op 1 december 2010 14:42]

Supersterk wordt er overal beweerd. Toch zie ik die toestellen maar al te vaak met barsten in het scherm...

Men moet echt eens ophouden met deze loze beweringen over de sterkte van dit glas. Het gaat helemaal nergens over.

Het materiaal waarmee de meeste 'normale' touchscreen toestelschermen mee gemaakt zijn, zijn tenminste nog een beetje flexibel. Geen problemen met spanning die op het glas komt te staan, temperatuurverschillen of kleine barstjes die zich later steeds verder zullen uitbreiden totdat het toestel onbruikbaar is.

[Reactie gewijzigd door Daniel1011 op 30 november 2010 13:23]

Diamant is een van de hardste materialen die er zijn, maar het is nog steeds te breken, mits je de juiste druk op de juiste positie uitoefent. De reden dat je zoveel toestellen ziet barsten is omdat ze vergeten worden in broekzakken of juist verkeerd vallen op harde objecten.

@snirpsnirp:
Je zal mij ook niet horen ontkennen dat het twee verschillende zaken zijn, ik heb diamant alleen ter illustratie gebruikt bij de aanname dat sterk/hard gelijk staat aan onbreekbaar. Alles is stuk te krijgen mits je voldoende kracht op de juiste plek uitoefent.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 30 november 2010 17:02]

Hardheid is niet gelijk aan breukbestendigheid. De mate waarin een voorwerp bestand is tegen breuk wordt bepaald door vorm, e-modulus, elasticiteitsgrens, etc. Niet direct een materiaaleigenschap.
Ik denk overigens dat je een dun plaatje diamant makkelijker breekt dan een plaatje polycarbonaat van gelijke dikte.

De hardheid is wel een materiaaleigenschap. Hardheid geeft een betrouwbaar beeld van de krasbestendheid en wordt (onder meer) getest door een diamant met een vastgestelde kracht in het materiaal te drukken.
Diamant is een van de hardste materialen die er zijn, maar het is nog steeds te breken
dat zijn kortom twee totaal verschillende zaken.
Daarbij is een diamanten plaatje nog steeds wel te bekrassen, het is niet slijtvast tot in de oneindigheid...
Een diamantboor gaat ook niet oneindig mee. Het is alleen wel een stuk krasvaster dan een glazen plaatje (en prijziger) :P
Een glazen paneel van 0,5 tot 2 mm is met enig vorm van geweld altijd wel te breken.

De kracht van Gorilla Glass zit hem niet in eerste instantie in de breeksterkte, maar in de kras-bestendigheid, erg belangrijk voor een apparaat dat vaak onbeschermd in zakken en tassen wordt vervoerd samen met fijne spulletjes als aanstekers, sleutelbossen enz.

Het zit ook in mijn Cowon S9, maar ik moet zeggen dat het apparaat praktisch altijd in een foedraal zit, dus veel minder risico loopt.
Ik ben erg op mn iPhone.. Heb hem altijd in mn broekzak zitten zonder andere spullen en leg de iPhone altijd op een oppervlakte zonder vuiligheid.

maar toch heb ik krassen op zowel de voor als achterkant..

Gorlla glas of niet valt te betwisten!!
Mits je de 4 hebt heb je wel sterker dan normaal glas maar geen Gorilla Glass (misschien wel sterker nog, maar dat weet niemand) :)

http://www.apple.com/iphone/design/ (eerste kopje) :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 november 2010 13:30]

Om een eind aan de twist te maken:
Ik ben reeds een jaar bezig met het intensief testen van Gorilla Glas. De test procedure bestaat tot nu toe uit:
 • het vervoeren in een zak met sleutels en kleingeld
 • het regelmatig laten vallen van verschillende hoogtes
 • door mijn auto laten stuiteren
 • schuiven over een oneffen oppervlak
 • diverse vloeistoftesten
 • testen met extreme temperatuurswisselingen (met name deze week)
Het oppervlak is krasvrij, als heb ik een klein deukje kunnen produceren.
Al met al moet ik zeggen dat het glasplaatje het hoogtepunt van mijn telefoon is. Zonder ironie.
Apart, een vriend van me heeft zn iPhone 4 een keer laten vallen en het scherm ziet eruit alsof hij van een flat van 12 hoog gevallen is. Met mijn eigen Motorola Milestone ben ik altijd erg zuinig omgegaan, niet bij sleutels in de broekzak, niet laten vallen etc. maar toch zitten er krassen op het scherm!
Het ligt eraan hoe je hem laat vallen :P klinkt vaag maar ik heb op mijn werk veel Iphones zien vallen waarbij geen schade kwam maar we hebben bij toeval 3 iphone 4's gehad die allemaal onder ongeveer eenzelfde hoek vielen en dat resulteerde idd in een flinke ster
klopt. mijn iphone 3g viel pas uit mijn borstzakje op de grond. ik bukte om iets te pakken, daardoor schoof hij eigenlijk meer over de stenen dan dat hij echt plat viel.

ik kan begrijpen dat als hij op een hoek valt, er daar zoveel kracht op komt dat het scherm barst!
Juist bij de 4 komen (miniscule) krasjes vaker voor, zie je alleen als er veel licht op valt... :(
Doe je toch iets verkeerd denk ik, want ik heb een Desire sinds eind april, altijd in mijn broekzak, een paar keer per ongeluk met mijn sleutels, maar er zit nog geen krasje op het scherm.

Ik denk ook dat gorilla glas wat aangedikt word, natuurlijk zal het wat krasbestendiger zijn dan "gewoon" glas, maar hoeveel krassen je uiteindelijk op je apparaat hebt, hangt af hoe zorgvuldig je er mee om gaat.
Gooi met iPhone 4 nu al maanden in bakken met spijkers en schroeven, en nog geen krasje te zien op het scherm.
Anoniem: 140398
@drdelta30 november 2010 13:38
rare jongens die iPhonegebruikers 8)7
waar is die "+1 grappig" mod keuze gebleven ?
Ik heb 'm op mijn J3 zitten.. ding laten vallen, vervolgens is het scherm perfect heel, maar niet 't gedeelte wat daaronder zit (voor het beeld). Dus het is maar hoe je 't bekijkt hoe handig het is -.-
Kunnen ze nog beter die coating wat ze ook op Bluray disks doen gebruiken. Die is ook aardig krasvast. En dus wel flexibel.

Handheld, plastic > glas

[Reactie gewijzigd door Bulls op 30 november 2010 17:10]

Er staat: "Door het gebruik van Gorilla Glass, een chemisch gehard glas, komen krassen of breuken in het glas minder snel voor. " Dat maakt het dus niet een onfeilbaar, keihard diamantoppervlak maar simpelweg sterker dan "gewoon" glas. Als er dus een gelijke test wordt gedaan tussen 2 mobieltjes zal bij een gelijke impact Gorilla Glass (wat een domme naam trouwens) minder snel scheuren of splijten.

Maar je hebt ook een goed punt: harder glas = minder flexibel dus bij enige warmteontwikkeling kan dit glas sneller inscheuren.

OT: Op zich wel aardig dat Nokia daar geen reclame mee maakt, omdat ze tot nog toe het voordeel niet inzagen van daarmee reclame te maken. Straks komt nog eens uit dat alle nieuwe Nokia's een scheerapparaat aan boord hebben, maar dat ze er niks van zegden omdat het nut ervan beperkt is ;) Hoewel ik zelf het nut daarvan wel zou inzien haha. En zo is FNC ook wel een goed systeem, waarvoor nu langzaam toepassingen ontstaan: je zou er bv. treintickets mee kunnen betalen: eerst een code indrukken, dan met je mobieltje langs een "scanner" gaan om het poortje open te laten gaan.
Als er dus een gelijke test wordt gedaan tussen 2 mobieltjes zal bij een gelijke impact Gorilla Glass (wat een domme naam trouwens) minder snel scheuren of splijten.
Ach ja bere(sterk) glas was al te algemeen bekend :) Dan kom je gauw bij andere sterke dieren uit...

@hieronder: haha nee die zouden het niet al te best doen nee :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 november 2010 13:50]

Wat betreft naamgeving.. Is het uberhaupt glas?
Want als het om glas gaat, dan ken ik er nog wel een aantal die ook vrij krasvast zijn.
Volgens mij is het nog steeds glas alleen zit er wat bij (aluminium) en is het denk ik heter gestookt of net als metaal verhit en direct gekoeld om het harder te maken (en brozer in geval van metaal!)
En de namen mestkeversterk of mieresterk helpen ook niet echt ... terwijl dat relatief zo'n beetje de twee sterkste dieren zijn die er bestaan ;)
Lijkt me zelfs met een stylus moeilijk een nummer in te drukken met zo'n micro-phone.
Om het even duidelijk te maken:

Normaal/standaard Glass = Glass
Gorilla Glass = Bewerkt, doorzichtig ALUMINIUM!

Dus Gorilla Glass is GEEN Normaal Glass met een chemische kleine aanpassing en zeker WEL sterker!
Gorilla Glass is geen Aluminium hoor, het is Alkaline Alumino-Silicaat glas.
zie hier
Ik heb hier een Milestone liggen met GG en daar zit ook inderdaad een dikke barst in. En zo ken ik nog aardig wat Iphone en Galaxy gebruikers met lelijke diepe krassen in hun scherm. GG is maar iets sterker. Dat voordeel is eerder een nadeel vergeleken met de schade die je hebt als het daadwerkelijk mis gaat. Krast iets minder snel, versplintert en barst wel heel erg goed op het moment dat de grens is bereikt.

Ik heb lekker een "China" scherm besteld. Hopelijk is die van het oude normale materiaal gemaakt zoals de meeste schermen (en barst het niet zo snel). Dan bescherm ik het ding wel met een degelijke screenprotector tegen de krasjes.
Filmpje van een "praktijktest" van de Galaxy S: http://www.youtube.com/watch?v=6xASJobjD68

En mijn eigen ervaringen na 'n kleine 6 maanden Galaxy S is dat het echt verschil maakt. Op m'n voorgaande nokia's waren na eenzelfde periode altijd al wel de eerste tekenen van beschadiging te zien.
Er zit een groot verschil tussen barsten en krassen, er is niemand die beweerd dat gorillaglass barstbestendig is, er wordt gezegd dat dit glas beter bestand is tegen krassen. Normaal gehard glas is ook steviger, totdat de oppervlakte spanning veranderd en dan springt het in duizend stukjes, dat zal niet veel anders zijn met dit soort glas.
De Galaxy Tab kan beschoten worden met een CO2 pistool zonder dat het kapot gaat:
http://androidcommunity.c...roves-its-worth-20101110/

Ik heb de filmpjes gezien maar ze zijn helaas weer offline.
Doet me altijd denken aan dit soort marketing praatjes en presentaties:
Reporter breaks an 'unbreakable' mobile phone
Anoniem: 380275
30 november 2010 14:23
Ik weet niet hoe het met Nokia vandaag gesteld is maar als de kwaliteit van hun telefoons nog steeds dezelfde is als een aantal jaren geleden dan is dit een goede zaak voor de consument. Alle 4 Nokia toestellen die ik ooit bezitte zijn allemaal voor dezelfde reden de schroothoop op gegaan: scherm niet stevig genoeg voor mobiel gebruik.
Sorry maar wat doe je dan met je telefoons?

Mijn n80 had een groot bars op de buitenscherm, maar dat was mijn eigen schul want ik heb dat ding toch vaak genoeg laten vallen, en ik heb het meer dan 3 jaar gebruikt.

Ik gebruikt het niet meer en heb op dit moment n97mini wat ik ook vaak genoeg heb laten vallen en ik ziegeen zichtbare krassen.

Als je Nokia phone's ga bashen bash ze dan tenminste om de OS maar niet vanwege de hardware (en persoonlijk vind ik meeste reacties overdreven wanneer het over hun US gaat)

En met laten vallen bedoel ik ook dat beide van me phones paar keer op straat heb laten vallen.

Dus ik weet niet wat jij doe met je telefoons maar het is geen ''mobiel gebruik''
niet direct het OS, maar het weinige werkgeheugen wat nokia voorheen in de toestellen stopte. Dit lijkt nu veel beter te zijn.

Daarnaast ben ik over het algemeen ook erg tevreden over de bouwkwaliteit van de meeste Nokia's, al zijn er een paar toestellen die snel uit elkaar willen vallen zonder dat je er iets speciaals voor hoeft te doen. (X6-00, X3-00, E75). Voornamelijk design fouten, maar dat heeft zelfs Apple met hun deathgrip en een condoom om de telefoon om het te verhelpen.
Ja maar bij apple valt de telefoon niet uit elkaar en een beschermhoesje/ rubbertje is bij dat ding toch echt wrl handig. Mij ipod heeft er ook eentje
Mijn ouwe Nokia's zijn al vele tientallen malen op de grond gevallen op straat (uit m'n broekzak/jaszak o.i.d.). Ze bleven maar werken, nooit een probleem mee gehad. Prima voor mobiel gebruik zou ik zeggen.
In ieder geval een goede zet van Nokia, want ik merk toch wel echt verschil tussen Gorilla Glass en de oude Nokia schermpjes. OP mijn N95 en N96 had ik al binnen een paar dagen de eerste kleine krasjes. Mijn SGS heb ik nu 4 maanden en daar is nog niets op te bekennen.

Natuurlijk is ook dit glas niet onbreekbaar en onkrasbaar, maar dat het beter is staat voor mij als een paal boven water.
Apart, want mijn 3 jaar oude N95 is krasvrij.
Zit ie nog in de verpakking? (flauw)
Nee. Maar ik prop het ding niet samen met sleutels in een broekzak. Ik gebruik het ding wel als gebruiksvoorwerp, ik heb hem niet in een hoesje of wat dan ook. Ondanks dat valt het me niets tegen qua krassen.

Harder glas is mooi meegenomen, daar niet van.
Ik let er ook altijd op dat mijn mobiel in de ene broekzat zit en al de rest in de andere. Tot nu toe heb ik nog nooit echt veel krassen gehad op eender welk mobieltje dat ik ooit heb gehad.
Ik meen me te herinneren dat Apple een ander soort glas had gebruikt in de Iphone 4?
Ook wel versterkt glas maar geen gorilla glass.

Verder wel typisch dat Nokia de enige is die niet gaat pronken dat hun schermen van extra sterk glas zijn, is wel iets wat mooi op een doosje staat natuurlijk.
Het stevige glas is ook te vinden op de iPhone 4 en de Samsung Galaxy S.
Dat staat inderdaad in de introductie maar al sinds de geruchten over de iPhone 4 bestaat hier twijfel over.

Apple gebruikt inderdaad een steviger soort glas in zijn nieuwste iPhone maar volgens de meesten is dit geen Corning Gorilla Glass. Corning Gorilla Glass zou toch nog een stukje sterker zijn dan wat Apple gebruikt.

Of dit inderdaad zo is weet ik niet.
Volgens Arnoud Wokke:
Steve Jobs vermeldde het tijdens zijn keynote ter aankondiging van de iPhone 4
Denk dat hij een andere keynote als de rest van tweakers heeft gezien/gehoord, voor zover ik weet is er inderdaad (uiteraard :P) opgeschept over het glas in de keynote maar nooit verteld dat het Gorilla Glass is. Vind het dan ook erg apart dat zulke geruchten gewoon als feiten worden neergezet :) Op een aantal sites verwacht ik niet anders, maar tweakers...
Ja inderdaad. Ergens in mijn hoofd ging het mis omdat Jobs pochte over iets dat tientallen maler sterker was dan gewoon glas. En omdat iFixit het had over Gorilla Glass bij de teardown van de iPhone 4.

Inmiddels is het artikel aangepast :)
Apple heeft inderdaad een eigen ontwikkeld glas gebruikt, geen Gorilla Glass (wat een merk is).
FOUT:
Het stevige glas is ook te vinden op de iPhone 4 en de Samsung Galaxy S.
De Iphone 4 heeft vast heel stevig glas maar niet Gorilla Glass! Voor de duidelijkheid verstevigd glas is niet gelijk aan Gorilla Glass, er zijn meer bedrijven die speciaal glas maken welke steviger kan zijn dan normaal glas!

Apple site:
Engineered Glass
All the breakthrough technology in iPhone 4 is situated between two glossy panels of aluminosilicate glass — the same type of glass used in the windshields of helicopters and high-speed trains. Chemically strengthened to be 20 times stiffer and 30 times harder than plastic, the glass is ultradurable and more scratch resistant than ever. It’s also recyclable.
@arnoud, je moet iPhone 4 even met Motorla Milestone vervangen dus, of is die niet interessant genoeg :D

ontopic:
Verders natuurlijk goede zaak van Nokia, krasjes die er wel in komen zijn ook nog is veel lastiger te zien dan in normaal glas!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 november 2010 13:45]

Gorilla glas lijkt mij nog steeds engineered of kwam het zomaar ui de lucht vallen? :-)
Gorilla Glass == Bokito Proof ;)

OnTopic: het is nou eigenlijk het voordeel van dit glas, behalve dat het harder is.
Is het bijvoorbeeld ook krasvrij (zoals op de Adam) of is het lichter omdat het dunner gebruikt kan worden?

Iets meer informatie in het artikel zou imo wel mogen.
Volgens mij zeggen woorden als Iphone 4 al wel genoeg. Daar is al heel lang van bekend dat hij krasvrij is.
Het glas vond ik altijd al weinig krassen, de behuizingen krasten. Daarom snap ik ook wel dat Apple de achterkant ook van glas heeft gemaakt.

Nu nog iets dat het allemaal niet zo vlekt. Maar ja, daar moet je misschien wel bio-engineering voor gaan doen, zodat vingers minder vet worden.
Dit zei damian Dinning 4 maanden geleden!!

1. Most DivX videos should play out of the box.

2. Yes, it's Gorilla Glass and therefore scratch resistant.

Kijk hier maar.

http://conversations.noki...ys-in-the-making-part-22/


en dan onderaan een beetje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee