RIM introduceert 7"-tablet genaamd Blackberry PlayBook

Research in Motion heeft de Blackberry PlayBook geïntroduceerd. De 7"-tablet is bedoeld voor de zakelijke markt en draait op Blackberry Tablet OS, dat door QNX werd ontwikkeld. De tablet wordt begin 2011 eerst in de VS uitgebracht.

De Blackberry PlayBook werd tijdens de jaarlijkse developer-conference van Research in Motion aangekondigd door Mike Lazaridis, ceo van RIM. De tablet maakt gebruik van een nieuw OS, genaamd Blackberry Tablet OS dat door QNX werd ontwikkeld. QNX is bekend van het Neutrino RTOS en werd in april door RIM overgenomen.

Het nieuwe OS biedt volgens de fabrikant volledige ondersteuning voor onder andere OpenGL en de Posix-standaard, maar ook het draaien van Adobe Air-, Flash 10.1-, Java- en html5-content is mogelijk met het OS. Multitasking zou ook volledig worden ondersteund.

De PlayBook heeft een 7"-scherm met een resolutie van 1024x600 beeldpunten. Het scherm ondersteunt multitouch en is capacitief, maar welke techniek er voor het paneel wordt gebruikt is nog niet bekend. Een dualcore-cpu op basis van de Cortex-A9-architectuur met een kloksnelheid van 1GHz vormt het kloppend hart van de PlayBook; daarmee zou de PlayBook de snelste tablet worden, aldus RIM. De cpu wordt verder bijgestaan door 1GB aan werkgeheugen. Hoeveel opslaggeheugen de tablet krijgt is niet bekend, maar tijdens de presentatie werden in ieder geval een 16GB- en een 32GB-exemplaar getoond.

De tablet beschikt over twee camera's: aan de voorzijde is een camera met een 3-megapixelsensor geplaatst terwijl aan de achterzijde een camera met vijf megapixels is te vinden. Video-conferencing en het opnemen van 1080p-content worden ondersteund. De tablet kan ook 1080p-content afspelen en beschikt dan ook over een mini-hdmi-poort. Opvallend genoeg kan de tablet via die hdmi-poort andere content tonen dan er op het scherm te zien is.

Behalve een mini-hdmi-poort is er ook een mini-usb-poort aanwezig, alle gangbare wifi-standaarden worden ondersteund en ook bluetooth 2.1 wordt ondersteund. De PlayBook meet 130mm bij 193mm, is 10,2mm dik en weegt ongeveer 400 gram. Een exacte releasedatum heeft RIM niet gegeven: de tablet zou begin 2011 in de Verenigde Staten moeten verschijnen, terwijl de rest van de wereld ergens in het tweede kwartaal van 2011 bediend zal worden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

BlackBerry PlayBook BlackBerry PlayBook

Door Marc Rademaker

Redacteur

28-09-2010 • 08:23

168 Linkedin

Lees meer

Reacties (168)

168
166
58
3
0
43
Wijzig sortering
Het is alleen jammer dat er standaard geen 3G/4G in zit, maar dat dit een latere optie wordt (Bron: http://www.engadget.com/2...ok-the-blackberry-tablet/). Voor als nog is de Samsung Galaxy Tab de meest complete qua standaard uitvoering.
Ik vraag me alleen af hoe het met de apps zit ? Wordt er gewoon de App World van BB gebruikt ? Er is dus wel compatibiliteit met Java staat er....
Want een App Shop is natuurlijk doorslaggevend voor dit soort speelgoed... En op een nieuwe App World alleen voor dit "platform" zit eigenlijk niemand te wachten....
Volgens RIM zelf (linkje zijn er 2 opties:
 • Web Applications with HTML5
 • Web Applications with Flash
Deze kun je dan via BlackBerry App World vinden.
Het lijkt er dus op dat dit meer op Palm WebOS lijkt dan op de huidige BB en dus niet compatibel met de huidige apps?
Anoniem: 168805
28 september 2010 08:34
Wie brengt er nou een zakelijke georiënteerd tablet op de markt onder de naam 'Play book' 8)7
Omdat ook (vooral?) zakelijke gebruikers functionaliteit graag combineren met een hoog speledingetje-gehalte?
Maar als een bedrijf er dan voor moet gaan betalen, zou de naam 'Blackpad' toch 'professioneler' over komen. Nu kan het bedrijf denken: 'Wij betalen niet voor een speeltje'...
Omdat in de internationale business de term Playbook ook gebruikt wordt om een strategisch plan te omschrijven, en het product daarop terugslaat met deze naamgeving.
Dat 't ook overlapt met de jongerencultuur is prima, maar ik geloof niet dat er veel jongeren zijn die zomaar even zo'n BB-Pad scoren, daar zal het geheel toch net iets te duur voor zijn dunkt me.
En daarnaast, waarom nou dan ook weer een breedbeeld uitvoering, voor de zakelijke markt zou ik nou JUIST! voor een 4x3 formaat zoals de iPad gaan.
Dat werkt dan een stuk beter, want met een breedbeeld zoals deze, hoe je hem houd is het altijd net niet goed, of het scherm is te kort van hoogte, of juist te smal en te hoog. Met een 4x3 scherm zoals de iPad, heb je juist voor zakelijke applicaties, en het invoeren van tekst (veel tekst), een beter overzicht met 4x3 dan met 16x9.

16x9 is dan wel weer beter voor filmpjes ed., dus ja, dan is de naam toch wel goed gekozen...
_/-\o_ Idd.

Zou hem zelf echter lekker op de bank naast de tv willen hebben... dan met PiP MSN, facebook etc. tijdens PSV AJAX ofzo. haha
Ja, dat vroeg ik me ook al af. Een manager met een Playbook op schoot, dat levert hele andere associaties op... :Y)
Zal ik het dan maar hardop zeggen: Playboy :Y)
Ze kunnen dat ding dan beter Playmate noemen :)
Hopelijk hebben ze hiermee gelijk een ipad killer te pakken. Waar de ipad bewust steken laat vallen. Kan Blackberry een hoop klanten op pikken
iPad is erg gewild om zijn "apps" en gebruiksvriendelijkheid + iOS, besides that heeft deze bb pad wel spec's die mij aanspreken, nu nog app's dat deze kunnen benutten, ben zelf in iedere geval erg benieuwd naar deze tablet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 171072 op 28 september 2010 08:30]

De Blackberry is als smartphone in elk geval een goeie hit onder een redelijk vaste schare fans. Als zij nu in die zelfde vijver gaan vissen zal de verkoop vast wel lukken (mits er app-aanbod is inderdaad) maar zou mij niks verbazen dat ze daarmee wel een beetje kanibalisme plegen tegen hun eigen smartphone, die minder smart hoeft te wezen als je deze er bij koopt....

Maar goed, tijd zal het leren, ben beniewud.

Eerste indruk: he, een tablet. Ja, gewoon een tablet. Heb eerder iets gezien waar dit erg op leek.
Klets, BB heeft de laatste tijd juist veel nieuwe mensen aangetrokken. Mijn zusje van 20 heeft er een, en elke andere persoon die Pingen zo ontzettend geweldig vond heeft er ook een... Ik vind juist dat het zakelijke en het professionele er van af is omdat 'jan-met-de-pet' hem ook heeft.
Dat vind ik nou ook, en met deze Playbook al helemaal. Waarom noemen ze iets "Playbook" als het voor de zakelijke markt bedoeld is?

Dat komt op mij nou absoluut niet zakelijk over...
Omdat een "playbook" in Amerikaans football (en dus in de Amerikaanse zakenwereld) de term is voor de strategische bijbel van het team. De playbook bevat de aanpak die je gaat gebruiken om je doel te behalen.

Het heeft niets te maken met spelletjes.
hm, boeiende uitleg, maar eh......... voetbal is geen spelletje?
Niet alle spelletjes vereisen electronica..........
In Amerika is football geen spelletje.... Heb je die superBowl gezien serieuze business.

Maar het klopt het komt veel voor in het bedrijfsleven, alles moet gaan volgen het playbook. Ik vind het wel een goed naam.
Dan vergis je je daar lelijk in want consumenten hebben geen toegang tot de BES omgeving waar Zakelijke gebruikers dat wel hebben.

O.a. van afstand data wissen is volgens mij een punt wat wij nog niet standaard hebben.

Je kan het alleen zo instellen dat na een X aantal pogingen de data wordt gewist.
Juist ja, BES is inderdaad iets dat ze niet hebben, maar waar niemand ook achter vraagt in de privé. BES is goed voor policy's en het pushen van mail , de rest is security vanuit een bedrijfsoogpunt, meestal heeft de werknemer daar meer last van dan deugd.

Trouwens zowel iOS als Windows Mobile hebben deze optie van "Remote Wipe". Sinds versie 4.0 van iOS zijn de zakelijke en "policy" based security serieus opgedreven.

Windows Mobile heeft al jaren die tools. En nu zijn ze nog beschikbaar voor de gebruikers in Exchange 2010 ( Je kan zelf een remote wipe doen en nog wat instellingen via je OWA )
@FireDrunk

Ook een beetje onzin toch?
Als de zakelijke functies er gewoon opzitten en werken dan valt er toch niets te klagen..Wat maakt jou het uit wie hem verder nogmeer heeft? Daar merk je toch niets van als je hem zelf gebruikt?

[Reactie gewijzigd door Collin! op 28 september 2010 10:13]

In tegenstelling tot de consument zal de zakelijke gebruiker zich niet a laten schrikken door het imago. Die willen gewoon iets "dat werkt" en dat is de kracht van Blackberry.
Zo zie ik het nou ook...

Ik zie het al voor me baas van een groot bedrijf gaan telefoons uit kiezen.

Meneer dit is de beste telefoon voor uw wensen ..... Nee die wil ik niet iedereen heeft die doe maar een sagum.
Het zakelijk van de Blackberry heeft niets van doen met of meisjes van 15 er mee lopen. Het zakelijke zit hem in het feit dat de Blackberry volledig dichtgetimmerd kan worden, wat met een Windows Mobile of iPhone (standaard) niet kan.
Een iPad killer zal het niet worden, maar hopelijk wel een goede concurent.

Het product van Apple is gewoon erg goed in de markt gezet. Een mooi vormgegeven, zeer gebruiksvriendelijke (iOS), net geprijsde tablet met een grote app & music store.

Dat is het nou met de iPad. Je koopt niet alleen het apparaat, maar ook de mogelijkheden van iOS en de app store.

Gelukkig ziet de interface van deze tablet er erg gelikt uit. Ook heeft Blackberry al een aardige app store en zou op papier een mooi apparaatje kunnen zijn. Ik hoop dan ook dat deze gaat verkopen, want er is niets zo gezond als wat concurentie voor Apple.

Ik vind het wel jammer van de dikke rand en vraag me af of 7" niet net te klein is.
Eem iPad killer zal het niet worden
Nou om eerlijk te zijn

Het nieuwe OS biedt volgens de fabrikant volledige ondersteuning voor onder andere OpenGL en de Posix-standaard, maar ook het draaien van Adobe Air-, Flash 10.1-, Java- en html5-content is mogelijk met het OS. Multitasking zou ook volledig worden ondersteund.


Ik zie hier wel alle ingrediënten hiervoor. De iPad die gericht is puur op browsing biedt dit allemaal niet.

Dus ik denk dat ze hier een aardig stapje mee voorlopen.

Alleen het 7" scherm is iets aan de kleine kant. En dat vindt ik weer jammer.
Ik snap het ophemelen van Apps niet zo. Als ik naar mijn telefoon kijk staan daar inderdaad de nodige apps op, maar afgezien van spelletjes lijken ze verdacht veel op widgets die je eigenlijk ook gewoon als web app zou kunnen aanleveren. Zeker op een tablet gebruik ik veel liever web gebaseerde content dan een "speciale" app die eigenlijk net niet goed werkt. Denk bijvoorbeeld aan de Tweakers.net app. Leuk ding, maar vergeleken bij het openen van de website en de features die je daar hebt duidelijk de mindere en dus verspilde moeite. Ik gebruik hem simpelweg nooit.
Mmm, en ik ben juist weer erg blij met de simpel te doorzoeken en uitgeklede versie van de Pricewatch die in de Tweakers.net app zit. Smaken verschillen dus enorm :)
Misschien, maar het gaat hier over tablets en niet over (smart)phones. Daar zijn apps meer dan widgets. De door jou genoemde Tweakers app is er (nog?) niet voor de iPad.
Vrijwel elk nieuw apparaat heeft een app-store. Dit apparaat ondersteun ten minste video conferencing. Wat dat betreft laat de iPad het nogal afweten. Als het ding ook degelijke ondersteuning heeft voor web applicaties en video dan kan dit een erg interessant apparaat worden. Voor de zakelijke markt is vooral van belang of dit apparaat voldoende robuust is om in een beveiligde netwerkomgeving te worden opgenomen.
Dat is een UNIX-based OS altijd wel.
En een sterk punt van de iPad is de prijs! Heel veel mensen zijden bij de introductie (vooral op tweakers) dat de iPad zo ongelofelijk duur is. (vanaf 500 euro!) Reken maar dat deze tablet minstens zo duur is en waarschijnlijk veel duurder. Ik denk dat deze tablet minimaal 800 euro gaat kosten, hij is op de 'zakelijke' markt gericht, wat eigenlijk betekent; te duur voor de consumenten markt.

Maarja de tijd zal het leren, ze hebben in ieder geval veel nieuwe kennis op gedaan op tablet gebied. Wat ze in de toekomst misschien kunnen gebruiken voor een 'consumenten tablet'.

Toelichting prijs aanname:
De prijs aanname is simpel; Apple wilde zo goedkoop mogelijk een tablet introduceren. De iPad beschikt over een 9" capacitief scherm, single core cpu en geen camera's etc, tevens bestond iOS al. Deze playbook beschikt over ook een capacitief scherm, een dual core cpu, 2 camera's, een heel nieuw ontwikkelde user interface etc. Aangezien apple al zo goedkoop mogelijk wilde gaan, en dat goed kan i.v.m. grote oplages, zal de playbook waarschijnlijk een stuk duurder worden.
Een heel sterk punt van de iPad is inderdaad de prijs. Dat roep ik ook al sinds de introductie.

Om je verhaal bij te staan:
ZDNet heeft een artikel gepost waarin de Playbook-prijs redelijk goed onderbouwd rond de 1000 dollar wordt geschat.

http://www.zdnet.com/blog...are-but-at-what-price/498
De iPad is een goed doordacht apparaat met bewuste mogelijkheden en beperkingen.
Daar waar Apple bewust beperkingen heeft ingebouwd waar de gebruiker die niet wilt, daar kan Blackberry (of een ander) een hoop klanten mee oppikken.

Is Spunker's reactie zo beter geformuleerd, meer in overeenstemming met de visie van Apple-addicten?

Zoniet, dan is het in ieder geval wel mijn mening ten aanzien van de iPad. Ik zie ook een aantal van de beperkingen van de iPad niet zitten, terwijl ik de mogelijkheden wel op waarde schat. Zodra ik dus een smak geld heb om aan zo'n apparaat uit te geven, zal ik dus een alternatief aanschaffen.

Een van de beperkingen die ik niet zie zitten, is het ontbreken van een cardlezer. Dat zullen Apple-fanaten wegwuiven als onbelangerijk, want er is immers een cammera-connection kit, maar die blijft aan de buitenkant uitsteken, en dat maakt het ding (iPad+CCK) minder geschikt om in een tas overal naartoe mee te nemen.

Deze BBPB heeft overigens ook geen cardreader, dus is voor mij ook niet eerste keus, maar verder heeft het ding dus bewust een aantal mogelijkgeheden die de iPad bewust niet heeft. Mischien is dit dus inderdaad een iPad-killer, miscchien ook niet, ik mis o.a. nog een BB music & bookstore. Waarschijnlijk richt RIM dit apparaat toch op een iets andere doelgroep, het is toch erg verschillend (o.a. kleiner).
Je doelt daarbij denk ik vooral op de aansluitingen: microHDMI, microUSB, en de mogelijkheid om 1080p af te spelen.

De tablet onderscheidt zich natuurlijk ook qua formaat (7" i.p.v. 9,7"), gewicht (400 gr tegenover 680 gr), dikte (10 mm i.p.v. 13,4 mm). Daarbij is het scherm relatief scherper dan dat van de Ipad.

Het belangrijkste is misschien dat RIM er een andere doelgroep op na houdt dan apple. De nadruk ligt bij dit apparaat op zakelijke toepassingen, daar waar de Ipad meer gericht is op entertainment / infotainment.
Als ik zo kijk naar het filmpje ziet de interface er verassend goed uit!
ziet er inderdaad erg impressive uit!

lekker soepel, inderdaad wel erg ios achtig,
maarja beter goed gejat dan slecht bedacht.

daarbij flash erbij,
en de mogelijkheid externe schermen aan te sturen
en dat met hdmi zelfs, is toch erg mooi.
de camera is niet nodig maar toch handig je weet maar nooit.

als de apps meekomen
ziet dit er uit als een erg compleet product.

dat is waarschijnlijk toch waar alles staat of valt.
de ondersteuning van de developers.
Soepel? Het is een render hè. Op die manier draait elk OS soepel.
Inderdaad. Leuk filmpje met wat wegschuivende plaatjes, maar eigenlijk zie ik niks nieuws, geen enkele nieuwe insteek. Alleen 'flash-loving' lijkt me wel wat weinig om een nieuw platform op te bouwen.
Tja, Andriod is ook een doodsteek voor veel smartphone fabrikanten. Ze maken zich volledig afhankelijk van Google en die houdt zijn mond stijf dicht . Updates zijn niet simpel te implementeren (zie de vele telefoons met 1.5/2.1) dus veel fabrikanten willen precies hetzelfde doen wat RIM nu neerzet.

Ik ben zeer benieuwd naar de eerste Youtube reviews als ze hem vergelijken met de iPad 2.0. Dan pas weet je wat je er aan hebt.
Tja, Andriod is ook een doodsteek voor veel smartphone fabrikanten.
Ik zou toch zweren dat de partijen die Android leveren er sinds ze dat doen wel duidelijk op voorruit zijn gegaan, heb juist geen negatieve berichten er over gehoord enkel positieve...

Daarbij is Android helemaal niet moeilijk te implementeren, juist de skins van hun zelf zijn lastig ;) En wat nu op 1.6 blijft hangen zijn ook geen toptoestellen, kijk je enkel naar het topsegment dan wordt dat redelijk geupdate ;) (nog geen 30% zit nog op iets lagers dan V2).

Daarbij gaat Google na de komende update toch maar ~1 keer per jaar updaten, dus voor de meeste wordt het een stuk beter, hoewel de situatie voor mijn idee al prima is :)
Niet interessant is iets wat jij nu bepaald, juist de lagere toestellen zijn wat goedkoper en dus populair. Top toestellen worden "redelijk" voorzien van updates... dan weet ok al voldoende zeg maar. Het update proces is gewoon een nadeel van Android, je moet maar net geluk hebben of dat officieel wordt toegestaan. En bijna 30% van het top segment vind ik juist veel.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 28 september 2010 13:10]

Updates zijn niet simpel te implementeren (zie de vele telefoons met 1.5/2.1) dus veel fabrikanten willen precies hetzelfde doen wat RIM nu neerzet.
Je maakt een denkfout hier, updates zijn heel makkelijk te implementeren, de fabrikanten zelf doen dat echter niet omdat ze nieuwe telefoons willen verkopen met een nieuwe versie van android als verkoopargument.
Als QNX het OS is dan draait het echt wel soepel. QNX legt iOS aan het infuus.
Anoniem: 80673
@repeP30 september 2010 10:51
Weet jij niet
Heb je ooit wel iets onder QNX gedaan, applicaties gebouwd? Apple heeft met iOS geen voorsprong op QNX maar een achterstand. En niet zo'n kleintje ook!
Wat moet je nou weer met flash? Ik en mijn klanten en hun klanten hebben een no-flash policy.
Wat fantastisch voor jou en de klanten van je klanten. |:(
ik dacht precies hetzelfde! de tablet en het OS zien er erg soepel en clean uit. mooie resolutie, HD, A9 nu alleen afwachten wat de prijs wordt :/

ben ook benieuwd wat er met de hardware kan worden gedaan, of het blackberry OS er wellicht afgegooid kan worden :)
Hoeso zou je het OS eraf willen gooien? Juist een op maat gemaakt os is voor een tablet een must. Kijk maar naar alle windows 7 tablets, het is gewoon prut. Het werkt niet soepel, en alle applicaties zijn niet gemaakt voor een touch interface. Daarnaast zal het OS wat er bijgeleverd word helemaal uitgebalanceerd zijn om zo lang mogelijk op de accu te werken. Ik zie dat nu niet zo gebeuren met een meer algemener OS.
Wauw, de tabletten revolutie begint nu echt op gang te komen. Een interessante ontwikkeling. Over een paar jaar zit je niet meer op de bank met je laptop maar zit je met je tablet, die vast ook kan communiceren met je TV, stereo en telefoon. Een mooi ding in ieder geval!

Ik ben benieuwd hoe ook dit OS zich gaat ontwikkelen met apps en dergelijken. Immers hebben Apple en Android hier al een enorme voorsprong op. Zou het een overweging kunnen wezen voor een consument om daarom voor een iPad of ander toestel met Android te kiezen ipv de Playbook?
Zou het een overweging kunnen wezen voor een consument om daarom voor een iPad of ander toestel met Android te kiezen ipv de Playbook?
Dat denk ik wel, maar BB is in NL toch wel behoorlijk populair de laatste tijd hoor... Dus dat zou ook goed voor de tablets kunnen gelden..

Persoonlijk zou ik graag me apps van me telefoon willen gebruiken op me tablet dus ik zit sowieso aan Android (gelukkig kan je binnen Android/WP nog kiezen tussen verschillende merken en types itt BB/iOS)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 september 2010 08:39]

De groei die BB meemaakt is er een onder de jongeren, en laat dat nou net niet de groep zijn waar deze tablet zich op richt, zowel qua functies als prijs (gok ik tenminste...)
De 7"-tablet is bedoeld voor de zakelijke markt
Tweede zin van de kop.
En dat komt maar door 1 ding: Ping.

Mensen kopen een BB om met elkaar te kunnen pingen en ze denken dat het gratis is ook. Je wilt niet weten hoeveel mensen in mijn vriendenkring zo achterlijk zijn..
Waarom is het dan niet gratis volgens jou? Zolang jij een i-net verbinding hebt, kun je gewoon gratis gebruik maken van die dienst. Hun abbo betalen ze toch.

Of krijg jij soms een aparte rekening voor je pingen? :+

Kunt zelf gratis naar iPhones pingen..
Je hebt er wel een 'speciaal' (zo noemen ze het maar er is werkelijk 0,0 speciaal aan) BB abbo afsluiten wat ik begreep, ook al zou je zonder dat abbo ook gewoon kunnen pingen...
http://www.blackberry-ping.nl/wat-kost-pingen

In principe betaal je niets extra's om te pingen. De mensen die een i-net abbo hebben, hebben het voornamelijk om te internetten.
Dat is dus precies wat ik zeg je hebt een 'BlackBerry Internet Abonnement' nodig, doorgaans duurder dan abbo's voor andere telefoons... Of dat voor het pingen is of niet, je betaald gewoon meer voor hetzelfde internet :) (want op Android/iPhone kan je prima pingen)
Wat jij zegd klopt niet je internet abbo is misschien wel het zelfde maar voor de Blackberry moet de telecom aanbieder een soort van bes opzetten genaamd bis vandaar de extra kosten .

Bij hi betaal je niets meer bij t-mobile betaal je nog geen 2 euro meer.
Al je nou je sms abbo opzegt is het zelf goedkoper.


Zomaar dingen schreeuwen hebben we allemaal niets aan!!
Je moet er een internet abbo voor hebben. Dat kost meer t.o.v. een normale abbo.
Tweede kwartaal, ja dan is ie nu misschien nog de 'snelste' inderdaad, maar dan is de iPad v2 ook er al. Dus we zullen zien of ie gaat verkopen.
Ik denk dat de Playbook, zeker op zakelijk gebied, nog wel eens een forse tegenstander kan worden van de iPad.

Zo heeft de Playbook een HDMI uitgang waardoor je hem dus ook als presentatie apparaat kan gaan gebruiken. Dit is helemaal fijn als je de Playbook tot 'Presentator scherm' kan maken bij een presentatie. Zodat je dus de aanvullende info op de Playbook ziet. (Dit zou natuurlijk het mooiste zijn als je de presentatie Wifi kan streamen, al gebruik je de HDMI dan niet)

Verder is er een heel groot deel van de zakelijke telefoon markt wat gebruik maakt van Blackberry's en waarschijnlijk zal de communicatie Blackberrytelefoon-Playbook beter zijn dan Blackberrytelefoon-iPad.
Vergeet echter niet dat de iPad in november Airplay heeft met de nieuwe iOS versie 4.2 (welke nu in beta is). Kan ie draadloos presentaties geven.
Liever gewoon HDMI als je dan bij een klant komt waar je 99/100 keer een device kan vinden met HDMI aansluitingen ipv dat er specifiek wat van Apple moet staan wat Airplay ook aan kan :)

HDMI of de standaard DLNA lijken mij persoonlijk velen malen betere oplossingen dan iets wat eigenlijk meer voor thuisgebruik is ;)
Ik richtte me tot "(Dit zou natuurlijk het mooiste zijn als je de presentatie Wifi kan streamen, al gebruik je de HDMI dan niet)"

als er zo nodig gepresenteerd moet worden met een draadje, kan je ook een vgakabel aansluiten op de ipad.
De iPad kan je gewoon via Composiet? en VGA / DVI aansluitgen volgens mij vanuit de dock connector.

@Watercoolertje, de dock connector is de ingang op de onderkant van de iPad, niet een losse dock dus. Daarin kan je dus een VGA kabel duwen. Dus dan is het in beide gevallen een kabeltje mee nemen, jij je HDMI en ik de VGA / Composiet.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 28 september 2010 11:31]

Ah ja handig je dock mee... Waarom dan niet gewoon een laptop meenemen :D HDMI is normale standaard voor TV's en composiet de oudere (mindere) variant daarvan...

Maar goed het ging me voornamelijk om DLNA wat gewoon door de betere/nieuwere TV ondersteund wordt, een standaard is, die zowel als server en client door andere partijen als Apple gebruikt kan worden... Oftewel breed inzetbaar itt Airplay ;)
En jij neemt niet voor de zekerheid je hdmi-kabel mee en verwacht dat je klant dat heeft?
Kan.. maar als ik een presentatie moet doen, zal ik geen risico's nemen en alles in de auto donderen wat ik maar nodig zal kunnen hebben

En een vga-connector heb je ook als connector.
Ik reageer op de dock en ik zeg niet dat een kabeltje meenemen erg is ofso, ik zou uiteraard zelf ook een kabel meenemen (want je hebt dan namelijk mini/micro hdmi nodig die heeft nog niemand bijna liggen)... Echter als je al docks moet gaan verslepen zie ik het voordeel van een tablet boven een laptop niet, want daar valt het voordeel van een tablet volledig mee weg!

Als het met een snoertje kan is mooi natuurlijk, dan had ZpAz misschien niet moeten zeggen dat het met een dock connector kan, aangezien ik er van uit ga dat de makkelijkste manier wordt aangehaald bij het punt van discussie het zo makkelijk/compatible mogelijk te houden (en ik zelf niks met Apple producten te maken wil/hoef te hebben zou ik het zelf niet weten).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 september 2010 10:20]

'Dat gat' op de onderkant van een iPod, iPhone, iPad heet een Dock Connector. Daarmee verbind je het apparaat namelijk mee met een dock bijvoorbeeld.
HDMI is wellicht de standaard voor een TV, maar is het ook de standaard voor een presentatiebeamer? Daar zie je eigenlijk alleen VGA...
Ik dacht precies hetzelfde. Ik geef nog wel een een presentatie maar zie alleen VGA aansluitingen. HDMI lijkt me leuk voor thuis maar een non-argument voor beamers.
We hebben hier het over een kabeltje he. De dock connector is de ingang op de onderkant van de iPad.
helaas alleen beperkt tot een presentatie app van apple zelf. geen universele aansluiting dus.
En je wilt presenteren met.... ?
Anoniem: 310408
@kmf28 september 2010 09:39
Vergeet echter niet dat de iPad in november Airplay heeft met de nieuwe iOS versie 4.2 (welke nu in beta is). Kan ie draadloos presentaties geven.
En multitasken.
En waarschijnlijk niet lang na de introductie van deze playbook een nieuwe versie van de iPad gaat introduceren. Ik ben benieuwd of het stilstaan of vooruitgang wordt bij Apple maar deze BB Tablet lijkt in ieder geval een leuk product wat voor een groep gebruikers duidelijke voordelen lijkt te hebben. Maar zoals altijd: Eerst zien dan geloven. BB slaat de plank ook wel eens finaal mis (denkt aan de storm)
Wat weet jij van de iPad v2 wat wij niet weten dan? Ik heb nergens gehoord dat er een nieuwe/andere iPad komt
Het ligt gewoon in de lijn der verwachtingen, elk iOS product is tot nu toe elk jaar geüpdatet, de iPad lijkt me hierin geen uitzondering.
Apple vernieuwd elk jaar hun producten (op macbooks na), dus het is vrij logisch om te denken dat in Q1 2011 de ipad v2 uit komt. Misschien ook nog met meerdere modellen (7"+ 9.7") als je de geruchtenstroom ook nog mag geloven.
De iPad 1 werd in Januari geïntroduceerd en inderdaad gaan de apparaten meestal een jaar mee. Videoconferencing via facetime is al vrijwel zeker gezien de ipod touch het ook al heeft (via e-mailadressen). Verder verwacht men een nieuw scherm.
Anoniem: 135995
@ZpAz28 september 2010 09:44
Ik snap sowieso niet zo goed waarom producten zo ver van tevoren aangekondigd worden. Het levert voor de concurrentie een prachtige inkijk, en de praktijk is dat men er toch niet op wacht (impulsief als de mensheid is). Bovendien als een apparaat zo vroeg aangekondigd wordt, is de kans veel groter op delays.

Gewoon, aankondigen als de massaproductie gestart is en binnen een paar weken leveren O-)
Om te peilen of de markt er een beetje voor warm loopt? Of om sponsors/budget los te peuteren (evt door een hogere aandeelkoers)?
Probleem is natuurlijk dat er wel vraag moet zijn. Je geeft zo jezelf de tijd de interesse te pollen in de markt en je productie daarop aan te passen. Apple heeft de luxe om er vanuit te gaan dat het een succes is. RIM heeft die luxe niet.
Mooi ding, maareh: waar zijn de apps? Zonder appstore zijn dit soort producten toch gewoon alleen maar leuke gadgets om mee te pronken.

Kijk naar het succes van de iPhone en Android. Die moeten het echt hebben van de beschikbaarheid van applicaties. Apple heeft het met de iPad slim gedaan door er iPhone apps op te laten draaien.

Voor BB lijkt het me dat ze bij 0 moeten beginnen. Dat lijkt me een zware klus.
Ook voor de BlackBerry is er al tijden een app-store.
Met apps voor de telefoon, die zijn niet compatibel met de tablet...
True, maar laten we alsjeblieft niet over de kwaliteit praten. Dit ding zal onder de consumenten denk niet echt verkocht worden of interessant zijn.
Ziet er erg goed uit, ben dan ook zeer benieuwd naar wat dat moet gaan kosten. Op het moment dat ze dezelfde fout als Samsung maken zou ik dat wel jammer vinden...
En een niet onbelangrijk gegeven: gebruiksduur. Het mag de snelste cpu hebben, maar dan moet ie ook niet als snelste "accu leeg" geven.
Jah inderdaad. Ze kunnen er misschien ook wel een Core i7 erin zetten. Zeker de snelste tablet. Maar als je vervolgens maar 2 a 3 uur met je accu kunt werken wordt het zeker geen bestseller.
En een Cortex A9 is het echt wel RIM die deze tablet uitbrengt. Echt een stap voorwaats voor RIM!!!
In feite niet. Het is een product op basis van technologie die men recent heeft opgekocht. De integratie van dat bedrijf binnen RIM zal niet zo snel gegaan zijn dat dit al een echt RIM product is. Voor goede integratie met de BB telefoons zal je dus waarschijnlijk op v2 moeten wachten

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee