Makers van games moeten meer doen om verslaving te voorkomen, vinden onderzoekers. Tussen de 30.000 en 80.000 mensen zouden verslaafd zijn aan gamen. Een gameprogrammamaker noemt de bevindingen echter 'totale onzin'.
Het onderzoek werd uitgevoerd door IVO, een organisatie die onderzoek doet naar verslaving. Volgens het onderzoeksrapport biedt de gamesindustrie 'geen informatie over verslavingsrisico's van bepaalde spellen'.
Een van de onderzoekers, Tim Schoenmakers, nuanceert die stelling. Volgens hem wordt er 'te weinig' gedaan om gamers duidelijk te maken welke gevolgen een verslaving kan hebben. De gebruikelijke waarschuwingen in de meegeleverde handleiding volstaan wat hem betreft niet.
"Er zou bijvoorbeeld op de verpakking een waarschuwing kunnen staan, net als bij sigaretten", zegt Schoenmakers. Volgens hem moeten gamesontwikkelaars hun verantwoordelijkheid nemen, 'net zoals de alcoholindustrie dat doet'. Volgens de onderzoekers is dat nodig om te voorkomen dat de overheid zich ermee gaat bemoeien, zoals dat al is gebeurd met gokken en alcohol. Aanbieders van online games zouden bij kunnen houden hoe lang er wordt gespeeld; wie overmatig lang speelt, zou dan dan een waarschuwing kunnen krijgen. Schoenmakers zegt echter geen voorstander te zijn van het beperken van het aantal uur dat iemand kan spelen: "Mensen moeten nog steeds zelf een keuze kunnen maken."
Hoeveel gamers er precies verslaafd zijn, is overigens niet met zekerheid te zeggen. De onderzoekers schatten dat deze groep 'probleemgamers' minimaal 30.000, maar waarschijnlijk 80.000 mensen groot is. Daarmee zou 0,6 procent van de Nederlandse bevolking verslaafd zijn aan videogames. Vergeleken met andere verslavingen valt dat overigens mee: 3,5 procent van de Nederlanders is verslaafd aan alcohol, en tussen de 1 en 1,5 procent aan drugs. Ook het aantal internetverslaafden ligt met 1,5 procent hoger dan het aantal gamesverslaafden. Vorig jaar deed IVO in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid al onderzoek naar 'nieuwe verslavingen', waaronder gamesverslaving.
Boris van de Ven, als eigenaar van Blammo Media verantwoordelijk voor het tv-programma Gamekings, laat weten de bevindingen van de onderzoekers 'totale onzin' te vinden. "Ik vraag me af hoe dit onderzoek is uitgevoerd. Ik heb het idee dat de onderzoekers geen verstand van games hebben." Van de Ven vermoedt dat de stichting achter het rapport vooral uit is op publiciteit. "Dit onderwerp is sexy, dus zo'n onderzoeksbureau komt overal in de media." Hij zegt het probleem overigens niet te willen bagatelliseren, maar het aantal verslaafden dat door de onderzoekers wordt genoemd lijkt hem onwaarschijnlijk hoog. Van de Ven zegt ook geen voorstander te zijn van het plaatsen van waarschuwingen op de verpakkingen van games. "Wat wil je daarmee bereiken? Dat schiet zijn doel totaal voorbij."
De onderzoekers geven overigens toe dat wetenschappers het er nog niet over eens zijn in hoeverre gamesverslaving daadwerkelijk als 'verslaving' kan worden aangemerkt. Volgens Schoenmakers is dat echter vooral een definitiekwestie. "Officieel is een gokverslaving ook geen verslaving", zegt hij. "Maar een gamesverslaving heeft dezelfde symptomen als een verslaving aan middelen, zoals alcohol."