Onderzoekers van de Arizona State University en Intel Labs hebben een systeem ontwikkeld waarmee de identiteit van een televisie-kijker kan worden herkend aan de hand van de bediening en bewegingen van de afstandbediening.
Het idee van tv-gebruikeridentificatie via de remote is niet nieuw, maar de onderzoekers zeggen dat hun systeem beter in staat is om gebruikers te herkennen dan eerdere oplossingen. Zo maken de onderzoekers gebruik van een neuraal netwerk dat leert tijdens het remotegebruik. Ook hoefden de vrijwilligers zich in de leerfase maar één keer in de vijf sessies via een code te identificeren.
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers tv-remotes van bewegingssensors voorzien, terwijl via infrarode ontvangers de knopindrukken konden worden opgevangen. De onderzoekers hebben de metingen beperkt tot de tijdspanne vlak voor, tijdens en na het indrukken van een knop. Naast de ir-code voor de ingedrukte knoppen en de handbewegingen werd ook de duur van indrukken gemeten en hoe vaak de knop achtereenvolgens werd ingedrukt. Elke honderd nanoseconden werden de meetresultaten door een laptop opgeslagen. Vijf huishoudens, variërend in grootte van twee tot en met vier personen, deden mee aan het onderzoek.
Gebruikersherkenning aan de hand van hoe de remote wordt bediend kan handig zijn om bijvoorbeeld het langdurig tv-kijken door kinderen te beperken of om te verhinderen dat kinderen geweldadige of seksueel getinte films zien. Ook kan onder meer een limiet worden gesteld aan de speelduur op een console via de tv.
Vanwege de huidige en toekomstige online-mogelijkheden van tv's zou het systeem volgens de onderzoekers ook voor adverteerders interessant kunnen zijn om gericht advertenties aan de gebruiker te serveren zonder dat deze zich via een login-procedure kenbaar moet maken.
De onderzoekers willen hun onderzoek voortzetten, waarbij ook surf- en kijkgedrag in ogenschouw wordt genomen. Ook worden de resultaten aan de tijdsperiode van de metingen gecorreleerd. Zo kan het kijkgedrag in het weekend of tijdens vakantie anders zijn dan op werkdagen.