Systeem identificeert tv-gebruikers via gebruik afstandsbediening

Onderzoekers van de Arizona State University en Intel Labs hebben een systeem ontwikkeld waarmee de identiteit van een televisie-kijker kan worden herkend aan de hand van de bediening en bewegingen van de afstandbediening.

Het idee van tv-gebruikeridentificatie via de remote is niet nieuw, maar de onderzoekers zeggen dat hun systeem beter in staat is om gebruikers te herkennen dan eerdere oplossingen. Zo maken de onderzoekers gebruik van een neuraal netwerk dat leert tijdens het remotegebruik. Ook hoefden de vrijwilligers zich in de leerfase maar één keer in de vijf sessies via een code te identificeren.

Voor het onderzoek hebben de wetenschappers tv-remotes van bewegingssensors voorzien, terwijl via infrarode ontvangers de knopindrukken konden worden opgevangen. De onderzoekers hebben de metingen beperkt tot de tijdspanne vlak voor, tijdens en na het indrukken van een knop. Naast de ir-code voor de ingedrukte knoppen en de handbewegingen werd ook de duur van indrukken gemeten en hoe vaak de knop achtereenvolgens werd ingedrukt. Elke honderd nanoseconden werden de meetresultaten door een laptop opgeslagen. Vijf huishoudens, variërend in grootte van twee tot en met vier personen, deden mee aan het onderzoek.

Gebruikersherkenning aan de hand van hoe de remote wordt bediend kan handig zijn om bijvoorbeeld het langdurig tv-kijken door kinderen te beperken of om te verhinderen dat kinderen geweldadige of seksueel getinte films zien. Ook kan onder meer een limiet worden gesteld aan de speelduur op een console via de tv.

Vanwege de huidige en toekomstige online-mogelijkheden van tv's zou het systeem volgens de onderzoekers ook voor adverteerders interessant kunnen zijn om gericht advertenties aan de gebruiker te serveren zonder dat deze zich via een login-procedure kenbaar moet maken.

De onderzoekers willen hun onderzoek voortzetten, waarbij ook surf- en kijkgedrag in ogenschouw wordt genomen. Ook worden de resultaten aan de tijdsperiode van de metingen gecorreleerd. Zo kan het kijkgedrag in het weekend of tijdens vakantie anders zijn dan op werkdagen.

Door Pieter Molenaar

12-07-2010 • 16:14

61

Reacties (61)

61
61
28
1
0
0
Wijzig sortering
Het lijkt nu nog ver weg maar ik denk dat de manier hoe we TV kan kijken op den duur flink gaat veranderen. Het kijken naar bijvoorbeeld series of films via interactieve televisie (UPC, Ziggo, KPN) is nu nauwelijks nog ontwikkeld. Maar zodra de userinterface, prijzen en beschikbaarheid van content nu eens echt interessant zouden zijn, dan komt er denk ik een omslag. Ik denk dat we dan zelfs verschillende businessmodellen krijgen zoals bijvoorbeeld:
- gratis & anoniem > veel reclame over van alles en nog wat
- gratis & profiel bekend > minder reclame die van toepassing is voor de gebruiker
- betalen > geen reclame maar dan betaal je een vergoeding voor de gemiste reclameinkomsten.

Voor een dergelijk model moet je wel weten wie er voor de TV zit. Ik had eerder vermoed dat er door de TV gesniffed zou worden naar bluetooth en of wifi van mobiele telefoons in de nabijheid (op basis van de veldsterkte, max. 3 meter).
Als je dat hebt kun je ook betere kijkcijfers produceren. Ik zou daar persoonlijk geen enkele moeite mee hebben zolang dat maar gegarandeerd anoniem gebeurd.
En om de privacybewuste gebruikers tegemoed te komen, het moet dan natuurlijk ook uitgezet kunnen worden.
Gratis en anoniem via Bittorrent, usenet of eMule je series binnenhalen -> gratis en helemaal geen reclame (behalve soms wat zooi door het beeld heen als je een TV rip hebt).

Er is nu al zoveel reclame op TV dat ik zelf niet eens meer kijk. Series kijk ik wel op m'n PC, en als ik al niet alleen de gratis kanalen ontving via de schotel zou ik het TV abonnement al lang opgezegd hebben. Dat medium is echt kapot gemaakt.
Ik moet toegeven dat ik me herken in het nauwelijks meer kijken. Af en toe 'trap ik er weer in' en kijk ik een film... en wordt ik helemaal gek van de reclame. Ze duwen drie kwartier aan reclame in een film.. als het een lange film is zelfs een uur.

Ik reageer er op door:
* Meer te internetten (Tweakers.net is ook leuk)
* Films op DVD of BluRay te huren
* Af en toe download ik wat.

Ik probeer het downloaden toch zoveel mogelijk te beperken omdat ik bang ben dat daarmee de markt echt helemaal kapot gemaakt wordt maar in digitale TV via UPC en Casema e.d. geloof ik eigenlijk helemaal niet. Rechtstreeks via internet, daar geloof ik in. Alleen zullen UPC, Casema en KPN e.d. dat wel proberen tegen te houden omdat dat veel minder oplevert. En het betaalmodel is wel heel onduidelijk.. hoe zal dat moeten gaan werken?

Iedereen gratis downloaden kan natuurlijk niet tenzij ze ons ook online helemaal kapot gaan spammen met reclame en daar wil ik juist vanaf. Vandaar dat ik ook veel huur. Het kost wat maar dan heb je ook goede kwali, reclamevrij en helemaal eerlijk. Als meer mensen dat deden kwamen er meer goede films en series uit en minder rotzooi programma's.
Anoniem: 46304 @OddesE12 juli 2010 22:47
Ik probeer het downloaden toch zoveel mogelijk te beperken omdat ik bang ben dat daarmee de markt echt helemaal kapot gemaakt wordt
Dan moet "de markt" er maar voor zorgen dat ik geen maanden tot jaren moet wachten tot een serie hier ook te koop is. Die lag kunnen bedrijven zich tegenwoordig niet meer permiteren.
tenzij ze ons ook online helemaal kapot gaan spammen met reclame
Dat proberen ze al, gelukkig zijn daar adblockers voor. Reclame wordt te irritant - dan maar helemaal geen reclame meer. Eigen schuld.
Al ben ik er géén fan van om te zien hoe mensen trachten 'illegaal' downloaden goed te praten, ik ben het zeker wel met je eens dat het een grote irritatie is om te zien dat series zover achter lopen op de Nederlandse TV. Ik ben in het bezit van de volledige prison break serie, maar ik heb alle afleveringen óók gedownload, puur om de frustratie van het wachten.
Dit kan handig zijn voor grappige features. Maar aan de andere kant is ook wel heel erg big brother als de tv maatschappij straks precies kan bepalen wie er voor de tv zit...dat is gevaar van als je twee weg communicatie krijgt. Ze zullen ons wel lokken met features zoals het kijken van youtube filmpjes op tv en uitzendiggemist maar ondertussen gaan ze dan allerlei gegevens verzamelen..

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 23 juli 2024 00:37]

Euhm, ik denk dat er betere en effectievere methodes zijn om te kijken wat gebruikers aan het doen zijn. Volgens mij is het interessanter om te weten wat ze aan het kijken zijn ipv wie er kijkt.

Verder denk ik dat de voorbeelden in dit artikel te veel zijn gericht op regulerende systemen (die kinder sloten bijvoorbeeld). Ik zat meer te denken in de richting van User profiles. Zodat mij unieke instellingen krijgen van de personen. Bijvoorbeeld welke knoppen bij welke zenders horen, of een soort home-channel dat als eerste komt als je de tv aan zet. Als de afstandsbediening herkent wie hem vast heeft, kan hij dit naadloos adstemmen op de persoon.
Als je full TV , dus alle kanalen, hebt dan wil je misschien niet dat je kinderen op de playboy ed kanalen uitkomen. Als ze dan gaan zappen zou deze feature ook deze kanalen kunnen overslaan. Er zijn dus wel wat goede mogelijkheden (al kan je dat vast ook op andere makkelijkere manieren afvangen).
Anoniem: 95032 @Kevinp12 juli 2010 17:32
huh? elke recente TV en decoder hebben toch een kinderslot?
En hoeveel gebruiken dat? (daarbij is meteen de vraag hoeveel dit dan goed gaan instellen)
Anoniem: 196662 @Kevinp12 juli 2010 22:28
Tja die afstandsbediening moet je dan ook instellen. En de beveiliging om kinderen het niet af te zetten kunnen ze bij beide ook mogelijk uitkrijgen.

Gewoon kinderen naar porno laten kijken dus?
Anoniem: 348644 @Mr_gadget12 juli 2010 16:25
Handige feature : Zap naar een boeket kanaal waar een selectie van jouw favoriete kanalen te zien is, samen stelling boeket is afhankelijk van wie de afstandbediening vasthoudt. Enig probleem daar mee is als vrouwlief vraagt of je even naar een ander kanaal kan en er allerlij roze getinte logo's voorbij komen springen. :+
Dus zit je met je gezin naar een plus-12 film te kijken. Neemt je 9-jarige kleine even de afstandbediening en hup geen tv meer.
Goed dat het kan, maar de implementatie's zullen allesbehalve goed zijn.
Als JIJ die plus-12 film aanzet en je kleine van 9 pakt de AB en zapt NIET, maar verhoogt het volume of kijkt even op teletekst ofzo, dan hoeft de zender toch niet weg te vallen? JIJ hebt hem namelijk aangezet, niet je kleine.
Als de TV ondekt dat de ouder een kind van 9 naar een 12+ film laat kijken, dan dient de TV zijn verantwoordelijkheid te nemen en het beeld op zwart te zetten. En de ouder te bestraffen door een week lang het playboy kanaal (of RTL4 als het de moeder betreft) op zwart te zetten. ;)
Dus zit je met je gezin naar een plus-12 film te kijken. Neemt je 9-jarige kleine even de afstandbediening en hup geen tv meer.
Goed dat het kan, maar de implementatie's zullen allesbehalve goed zijn.
Als de implementaties jouw logica volgen wel ja 8)7

Je zet de tv aan/zapt en je wordt "herkent", tuurlijk moet je zender niet wegvallen als iemand ander de afstandsbediening vastneemt.

Persoonlijk zie ik dit voorlopig nog meer als "technologie om technologie te maken", maar de toekomst zal het nut wel uitwijzen...
Leuk als je een Harmony gebruikt. Knopje drukken, AB wegleggen. Of zelfs gewoon alleen maar knopje drukken, de AB ligt op tafel. Knap neuraal net die dan weet dat ik dat knopje indruk ;)
Blijft gewoon IR als je het mij vraagt hoor, heeft weinig met neuraal te doen. Je moet dus ook niet alleen kijken naar de fysieke handeling maar ook de informatie die wordt uitgezonden, lijkt mij geen probleem.
Zo maken de onderzoekers gebruik van een neuraal netwerk dat leert tijdens het remotegebruik.
Dat neurale net, dus.
Als jij de enige bent die die knop bedient als de 'AB' op tafel ligt of de AB net er na op tafel legt, en dit elke keer zo doet, dan weet dat net inderdaad dat jij die AB net bedient hebt.

Verder vind ik dit wat onzin, en een manier om nog wat meer vermogen te verkwisten. Lijkt wel of ze samenwerken met grote elektriciteit aanbieders en fabrikanten van batterijen. Als ze toch zo een systeem willen en het moet gebruiksvriendelijk zijn (een user moet niet elke bediening een code opgeven) kunnen ze beter iets verzinnen in de trend van een vingerafdruk herkenning of zo. Dan kan tussen de bediening tussen bedieningen door in een veel zuinigere stand en moet niet continu de beweging van de afstandbediening gemeten worden, en kan er waarschijnlijk een veel zuinigere controller in het toestel zitten.

Beter nog:
Als het alleen dient om kinderen te beperken/op te voeden, is het veel beter om dit aan de ouders over te laten. Het lijkt me dat indien de enige beperking het technologische is, dat dan de ouder na een tijd helemaal niets meer te zeggen hebben over hun eigen kinderen. Volgens mij gaan dit soort zaken veel meer voor probleem kinderen zorgen dan dat je ze gewoon naar de tv laat kijken. Mijn mening is dan ook, als je als ouder geen tijd hebt om je kinderen op te voeden, begin er dan ook niet aan!
Waarom zou mijn tv mij moeten herkennen? mijn tv moet mij beelden wegen via input. De remote moet doen waar ie voor gemaakt is namelijk een verlengstuk voor de aan/uit knop/ mute, en kanalen kiezer. Dat is t wel ongeveer. Al die rommel waarbij een adverteerder wil weten wanneer ik tijdens wat voor reclame dan ook wegzap of geluid uit doe, yuckk.
Wat gek, dat heb ik met telefoons.
Gewoon bellen en verder geen nieuwerwets gezeik met veels te kleine knoppies.

(on topic?)
Maar onder het mom van 'das handig voor U', naaien ze je toch weer een paar oren aan met die vinding.
Er zijn overigens nog maar weinig reclames die mij tot kopen hebben verleid; wel reclames die het aankopen van bepaalde zaken ten enen male verbieden hier in huis.
Dus als ze mijn gedrag peilen kunnen ze meteen alle reclames weglaten.
Anoniem: 19339 12 juli 2010 18:11
Misschien zie ik iets over het hoofd, maar wat is jullie (enkelen dan toch) bezwaar tegen gerichte reclames? Als ik tv zit te kijken, zou ik liever reclames hebben die aansluiten bij mij, dan generieke reclame. Wat moet ik met Kotex? Wat moet mijn vrouw met aftershave?

Alleen kijk je tv meestal niet alleen. Ik niet, althans.
Alleen kijk je tv meestal niet alleen. Ik niet, althans.
Ik wel, dus het ding kan 1x vastleggen dat ik het ben. Altijd. En als hij dan ook meteen reclames zonder geluid brengt of doorspoelt.. graag Overslaan zal wel te technisch zijn voor de mediagiganten.
Het is niet zozeer gerichte reclame die zo erg is het is vooral naar dat er nog meer info over jou en je familie de deur uit gaan naar weet ik veel wie.
Stel nou dat ze dit inbouwen in zo'n digitv setop box dan weten ze dus exact wat je kijkt wanneer en nu ook nog onderscheid in de verschillende mensen van je familie. Tuurlijk weten ze niet wie je exact bent, maar dat valt misschien met een prijs vraag of een handige feature (parental control) wel uit te lokken zodat de gebruiker het invult.

Dat is wat mensen er tegen hebben.
Minder privacy en het is een onzichtbare techniek het kan in elk apparaat met een ir ontvanger ongemerkt ingebouwd worden.

[Reactie gewijzigd door kaaas op 23 juli 2024 00:37]

Beetje bij beetje gebeurt het: straks weet big brother voortdurend wat je doet, waar je naar kijkt, welke ziektes je allemaal hebt (gehad), welke medicijnen je gebruikt, waar je je geld aan uitgeeft, wannneer de laatste transactie van je bank was, welke winkels je instapt, welke films je huurt, welke artikelen in je supermarkt koopt en ga zo maar door...

Griezelig!
Anoniem: 234453 @Omid12 juli 2010 19:38
Beetje bij beetje gebeurt het: straks weet big brother voortdurend wat je doet, waar je naar kijkt, welke ziektes je allemaal hebt (gehad), welke medicijnen je gebruikt, waar je je geld aan uitgeeft, wannneer de laatste transactie van je bank was, welke winkels je instapt, welke films je huurt, welke artikelen in je supermarkt koopt en ga zo maar door...

Griezelig!
En lees dit artikel ook maar eens. Maar dat wordt natuurlijk uit de mainstream media gehouden, daar hoeft de msn-generatie liefst niet te veel wakker van te liggen.
Vreemd trouwens dat het zelfs hier op Tweakers geen aandacht gekregen heeft (of heb ik het over het hoofd gezien?)

In ieder geval, laat ons hopen dat de slaapwandelende Jan Modaal op tijd wakker wordt... anders is het straks weer van "wir haben es nicht gewusst"...

Bende iPhone-starende zombies in de straat tegenwoordig...
Op welke manier wordt de 'mainstream media' verhinderd om geen nieuwsberichten te publiceren over dit document?

Je post raakt kant nog wal, wat hebben de zgn. iPhone-starende zombies te maken met het afnemen van de privacy? Hoezo leg je de link met de tweede wereldoorlog, terwijl dit nieuwsbericht gaat over een systeem welke tv-gebruikers identificeert aan de hand van een afstandsbediening? Er staat dan ook nergens in het artikel vermeld of de gegevens überhaupt verstrekt worden aan derden, ik vind het wel een beetje erg voorbarig om dat nu al te concluderen.
Mwoah, even om de advokaat van de duivel te spelen (altijd leuk) :
In Nederland werden voor '39 ook allerlei gegevens van mensen bijgehouden - het bevolkingsregister was ERG gedetailleerd, maar dit was voornamelijk om mensen te helpen. Nederland had wat dat betreft weinig kwaads in de zin.
Toen de Nazis ons land binnenvielen maakten zij echter dankbaar gebruik van het feit dat wij NAW gegevens al gedetailleerd hadden. Hup, duizenden joden eruit..

Het feit dat het NU niet gebruikt wordt om mensen te benadelen, betekend dus niet dat dit ook in de toekomst niet het geval zal zijn.
Daarnaast is het idee dat die gegevens niet aan derden worden verstrekt een compleet non-argument. Dat werdt van een heleboel van onze gegevens gezegd, maar kijk maar eens wat de verschillende overheden tot hun beschikking hebben als ze er om vragen.
Dat is geen alu-hoedjes verhaal, maar helaas gewoon harde waarheid en dan gaat het enkel nog maar om persoonlijke/medische gegevens die voor de overheid beschikbaar zijn. Op het moment dat je dit in handen van de commerciële sector laat vallen is het hek helemaal van de dam.

Maar als je per-sé een link naar de 2e WO wil hebben:
Nazis (trouwens ook communisten en sen. McArthy in de VS, maar dat terzijde) wilden HEEL graag weten wie naar wat luisterde en wie waar naar keek. Controle over de media betekende controle over de bevolking. Censuur.
Met dit princiepe kun je theoretisch precies uitvinden wie waarnaar kijkt.
Schakelt Dhr. Jansen graag op bepaalde tijden naar de VARA? Communisten. opsluiten, uit voorzorg!
Kijkt Mevr. Al Maliki graag naar Al Jazeera en de NMO? Uitzetten, nu meteen! Terroristen!

Natuurlijk is dat (voor ons) WEL een alu-hoedjes verhaal, maar dat betekend niet dat je er niet over na moet denken dat je het mogelijk maakt om dit in de toekomst uit te voeren. Wat mij betreft mogen ze wel wat voorzichtiger zijn wat betreft hoe gedetailleerd ze onze gegevens opslaan.
Anoniem: 354937 12 juli 2010 16:37
Vanwege de huidige en toekomstige online-mogelijkheden van tv's zou het systeem volgens de onderzoekers ook voor adverteerders interessant kunnen zijn om gericht advertenties aan de gebruiker te serveren zonder dat deze zich via een login-procedure kenbaar moet maken.

En zo zie je maar weer, koop je een TV, willen ze je nog advertenties aansmeren ook
Is een vingerafdruk lezen niet veel eenvoudiger en fout gevoeliger minder fout gevoelig? Daarnaast weet de afstandsbediening dan direct wie het is en hoeft die niet eerst een stuk of 5 bewegingen gedetecteerd te hebben. Zo'n lezer is eenvoudig ergens in de behuizing te zetten waar (altijd) een vinger zit.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 23 juli 2024 00:37]

Weer een reden om de TV de deur uit te doen...
check reeds gebeurd, hallo xbmc met uitzending gemist.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.