Volgens verslavingsdeskundige Keith Bakker zijn games niet verslavend. Alleen een groep mensen die van zichzelf vatbaar zijn voor verslavingen, lopen het risico om aan een computerspel verslingerd te raken.
Bakker, zelf een ex-verslaafde, meent dat ongeveer twintig procent van de samenleving vatbaar is voor verslaving. Daarbij maakt het volgens hem niet uit of ze aan drugs of alcohol beginnen, of aan gamen. "Het is hetzelfde als met drugs gebruiken", zei Bakker op het Nationaal Gaming Debat 2008 in De Balie in Amsterdam. "Ik ben vatbaar voor verslaving, ik kan geen drugs gebruiken. Maar als jij dat wel kunt, good for you!"
Volgens Bakker is het niet zo dat bepaalde spellen 'hoofdschuldig' zijn. "Wel is het zo dat we in onze kliniek alleen mensen hebben gehad die verslaafd waren aan World of Warcraft of Counter-Strike. Dat zijn games die in principe niet uit te spelen zijn. Het is als seks zonder orgasme; geen wonder dat die kids gefrustreerd zijn!" Desondanks weigert Bakker die games extra verslavend te noemen. Het zijn simpelweg de populairste games en die worden dus ook door relatief veel gamers gespeeld.
Bakker kreeg bijval van Jeroen Jansz, hoogleraar communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in de invloed van games. "Games veroorzaken geen verslaving, maar er zijn inderdaad groepen die vatbaar zijn voor gamesverslaving", zegt Jansz. "Het probleem wordt altijd gezocht in de games, maar je moet het juist bij de gebruikers zoeken." De theorie dat geweld door het spelen van games veroorzaakt kan worden, doet Jansz af als onzin. "Games veroorzaken niet een bepaald gedrag. Met iemand die mensen begint neer te schieten is meer aan de hand dan dat hij alleen een spel heeft gespeeld", aldus de UvA-professor.
De belangrijkste oorzaak van gamesverslavingen moet volgens Jansz in de opvoeding gezocht worden. "De oorzaak zit voor een deel in een opvoedingsprobleem. Ik spreek op ouderavonden veel ouders die niet begrijpen wat een game inhoudt, er heerst veel onwetendheid." Jansz is niet de enige die dit probleem waarneemt. Digibewust heeft gisteren de website weetwatzegamen.nl gelanceerd, waar ouders informatie kunnen vinden over de games die onder jongeren populair zijn.