Minister: internet- en gamesverslaving vallen mee

De regering heeft onderzoek laten doen naar nieuwe verslavingsvormen, en daaruit is gebleken dat verslaving aan internet en games niet erg veel voorkomt. Niettemin zijn klinieken gevraagd om er een hulpaanbod voor op te zetten.

Minister Klink van Volksgezondheid heeft dinsdag een rapport naar de Tweede Kamer gestuurd dat in opdracht van zijn departement is uitgevoerd. De doelstelling was om zicht te krijgen op nieuwe vormen van verslaving, en daaruit kwam onder meer verslaving aan internet en gaming naar voren. Het rapport, opgesteld door het IVO, noemt internetverslaving een 'containerbegrip', waarmee wordt bedoeld dat het andere verslavingen faciliteert, zoals aan games en seks. Volgens het onderzoek is de verslavingsgraad echter laag: het zou gaan om minder dan 1 procent van de bevolking.

laptopper op toilet In het rapport worden games ook apart beschouwd en wordt een verslavingspercentage van 0,6 procent van de bevolking genoemd. Internetverslaving zou als geheel op circa 0,9 procent liggen. Voor porno- en voor chatverslaving worden allebei percentages van 0,2 procent genoemd. De onderzoekers scharen deze verslavingsvormen onder gedragsverslaving, waaronder bijvoorbeeld ook gokverslaving valt. Ze stellen dat de virtuele wereld een ideale uitvlucht kan bieden voor de problemen in de echte, maar dat er ook verslaafden zijn die niet om kunnen gaan met het 'oneindige aanbod van prikkelend audiovisueel materiaal'. Game- en chatverslaafden worden in het rapport overigens getypeerd als mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, geen dagstructuur en weinig sociale contacten hebben, en bovenmatig aan depressie leiden. Ook worden ze volgens de onderzoekers vaak gepest. Dergelijke problematiek zou de verslaving in de hand kunnen werken.

De massaliteit van internetgebruik zou het noodzakelijk maken dat verslavingsklinieken specifiek met de nieuwe verslavingsvormen om kunnen gaan. Nederlandse klinieken zouden daartoe bereid zijn, maar volgens de onderzoekers moet er dan wel voor worden gezorgd dat internet- en gamesverslaving als zodanig worden geregistreerd. Het rapport merkt op dat commerciële klinieken eerder dan de reguliere gezondheidszorg, op het behandelen van deze nieuwe verslavingsvormen in blijken te springen.

Door Mick de Neeve

31-03-2009 • 21:56

76

Reacties (76)

76
69
19
8
0
2
Wijzig sortering
Anoniem: 294715 1 april 2009 09:21
Het is simpel. Prioritisering. Jongeren die games spelen in plaats van school presteren niet perse slechter door games, maar gewoon door het feit dat school ze niet boeit en games het alternatief van deze tijd is. Daarom lees je hier ook veel mensen die schrijven "ik game niet meer" "vroeger gamede ik ook heel veel" etc. Je prioriteiten verschuiven naarmate je ouder wordt. Je krijgt een gevoel van 'volwassenheid', laat ik het zo maar noemen.

Ikzelf gamede vroeger als een idoot kan ik wel zeggen. Ik zette de wekker voor raids en bleef in het weekend voornamelijk lang wakker om maar te grinden. Ik heb zelfs nog enkele weekenden achter elkaar 'shifts' gedraaid samen met een vriend van mij. (Lineage II, zo'n vet spel). Ik heb lan party's gehad waarbij we gewoon letter 2 nachten oversloegen met slaap en dat ik daarna gewoon een toernooitje ging tennissen (kan je vertellen dat ik niet gewonnen had).

Maar zelfs in die periode waarin ik mijzelf (nu ik er op terug kijk) toch een beetje verloor verkoos ik altijd tennis en sport boven gamen. Ook uitgaan of met vrienden iets doen had voorrang op mijn MMORPG 'verslaafdheid' (Lineage II en daarna een 3/4 jaar WoW). En gezien mijn vrienden ook deze games speelden gebruikten we dit ook vaak om samen wat te doen in het spel, en als we ons verveelden dat maakten we via de chat in het spel de afspraak om iets anders te gaan doen. Leed mijn school hieronder? Uiteraard. Maar school leed ook onder uitgaan, tennissen, bioscoop en zo veel andere dingen, puur omdat ik geen zin had in school en iets anders zocht. Toch heb ik mijn HAVO met het minimale wat nodig was afgerond, en bij nu afstudeerder op Civiele Techniek HBO.

Gamen schadelijk? Nah, leuk tijdsverdrijf.
Er zijn genoeg mensen die gamen wel kiezen boven sociale contacten en sport. De definitie van verslaving is niet dat je school er alleen onder lijdt. Een verslaafde verwaarloosd meer dan alleen school. Hij stopt met al die dingen die jij wel bent blijven doen. Voor de meeste mensen is gamen een leuk tijdverdrijf, maar alles kent zijn extremen en de mensen die zich daar bevinden moeten geholpen kunnen worden en dat kan nu nog niet echt... behalve als je heel veel geld hebt.
Anoniem: 294715 @directjohan1 april 2009 10:16
Dat snap ik. Maar vaak wordt er bij 'jeugd' gesproken over gameverslaving. En om eerlijk te zijn, welke verantwoordelijkheden heeft de 'jeugd' van tegenwoordig? Daarom wordt vaak bij de 'jeugd' aangehaald dat school eronder leidt, en dus dat gamen slecht is (afgezien van het hele geweld-bs). En het is ook een beetje mijn punt, dat school juist niet als kenmerkend genomen moet worden om verslaafdheid aan te geven, omdat games vaak toch niet de oorzaak is van de verslaving.

Maar je hebt gelijk, school is niet het enige wat verwaarloosd wordt door een verslaafde.
Ja, games zijn slechts een middel om een de harde realiteit te ontvluchten. Zoals boven beschreven, gaat gameverslaving vaak samen met depressie en gepest worden. Sommige mensen zijn gevoeliger voor verslaving dan anderen. Bij gameverslaving en en iedere andere veslaving, zijn 'prikkels' uit de omgeving (dus niet lekker in je vel zitten, gepest worden, depressief, vriendin die het uitmaakt, etc.) aanleiding om z'on middel te gebruiken. Het is net als met ieder ander genotsmiddel. Je moet school inderdaad niet als het criterium gebruiken, maar als een criterium.

Ik moet zeggen dat ik vroeger (want ik ben ook een gamer) ook heel erg sceptisch tegenover gamesverslaving stond , maar de laatste tijd zie ik het steeds meer om me heen en dat heeft mijn mening wel verranderd. Het maakt mensen fysiek, emotioneel kapot en de verslaafde neemt daar de hele familie in mee.
Als je bepaalde reacties hier leest over wat een verslaving is dan denk ik dat er een heleboel mensen verslaafd zijn aan een of ander omdat ze er of veel tijd aan besteden of dingen voor opzij zetten.
Mensen die vissen zijn eraan verslaafd. Ze laten hun vriendin soms alleen om aan de slootkant te zitten. (soms melden ze zich een dag ziek).
Sommige mensen zijn verslaafd aan motorrijden want ze zetten er dingen voor opzij :o
Zo kan je veel meer opnoemen. Als je ditzelfde doet met het spelen van games, ben je ineens verslaafd? Vreemd hoor.

Ik game ook erg veel, en de laatste week nog veel meer (lees als thuiskomen, eten en dan gamen). Ben ik dan verslaafd? Als het in het weekend goed weer is stap ik op de motor, als er een race is (F1 is weer terug :) ) ga ik vroeg mijn bed uit en plan ik niet in op die tijd, als er iemand in spannende kleding naast me staat zet ik alles opzij..........al met al heb ik best wel wat verslavingen.

Volgens de DSM zijn er bepaalde voorwaarden voor verslavingen en deze zijn per verslaving verschillend, echter is het met de meeste verslavingen zo dat ze pas als dusdanig gezien worden als er lichamelijke gevolgen aan gaan zitten. Wordt je chagerijnig, krijg je hoofdpijn, kun je alleen nog maar aan dat ene denken, krijg je andere lichamelijke klachten door het niet uitvoeren van je 'hobby' dan kun je spreken over een verslaving. Ik denk dat het gros van de mensen die hier zit en aangeeft veel te gamen geen last heeft van bovengenoemde klachten bij gebrek.
Zo ook in mijn geval (al kan ik van het missen van de F1 doordat ik het vergeet wel chagerijnig worden).
En zoals eerder vermeld, er komen wel heel veel reacties voordat mensen daadwerkelijk het rapport gelezen hebben (heb ik ook niet).

EDIT: Die man op de foto. Is die nou verslaafd aan de pc of aan poepen?

[Reactie gewijzigd door KGB007 op 24 juli 2024 13:38]

Ik beheer een tamelijk grote gaming community met aardig wat vaste klanten, en kijk dus alweer een paar jaartjes over de schouders mee van heel wat 'serieuze gamers'. Het gaat dan om mensen die gedurende enkele jaren hetzelfde spel spelen, en elkaar veelal kennen: een echte scene / community dus. Heel iets anders dan de casual gamer, die waarschijnlijk buiten dit onderzoek valt. Hardcore gamers heten die.
Er zijn er heel wat bij die toch al gauw enkele uren -per dag- aan deze game besteden, of doodgewoon praktisch elke avond eraan besteden. Er zijn jochies van 13 bij die regelmatig om 3:00 nog vrolijk mee zitten te gamen ("my mum say it ok!"), en er zitten knakkers bij die werkelijk elke week met 'bot-updates' komen waarvan je gewoon weet: dat red je niet met een uurtje per dag.
Wat ik nu wil zeggen is het volgende: ik heb me lang aardig wat zorgen gemaakt (groot woord) om veel mensen, en begon ervan overtuigd te raken dat het verslavingsprobleem uit de hand begon te lopen. Zòveel mensen die 3 of 4 uur per dag gamen, dat kan toch niet goed zijn?
Het viel achteraf mee. 1] Die mensen gamen niet 100% van de tijd - ze zitten bijna de helft van de tijd te socializen met game-vriendjes: het zijn net ouwe wijven, en de onderwerpen varieren van mooie vrouwen tot schoolkeuze tot huwelijkse sores. 2] Die jongen van 13 is nu 16 en gaat als een speer: slaat klassen over en is hyperintelligent: het contact met z'n ouders is heel erg goed en is een bijzondere jongen met een bijzondere opvoeding waar je geen pest vanaf weet, en die botcoders blijken ondertussen ook nog een vriendin te hebben, vrijwilligerswerk te doen, logeerpartijen bij vrienden te organiseren en ondertussen cum laude af te studeren in de biochemie.

Waarmee ik maar wil zeggen: kijk uit met het etiket 'verslaving'. Ik heb heel wat mensen meegemaakt die echt -fors- veel tijd besteden aan games, en natuurlijk roepen ze 'ik game veel te veel'. Zijn ze automatisch verslaafd? Nee. De genoemde percentages uit dit onderzoek (die overigens wel rekening houden met mensen die 't liever niet vertellen) bevestigen dit idee.

Er mist echter 1 opmerking: dit probleem is groeiende, en dat is veel zorgelijker dan de absolute omvang. Er bestaat in de epidemiologie naast prevalentie (hier onderzocht: hoeveel % lijdt eronder) ook nog zoiets als incidentie: aantal nieuwe gevallen per jaar. Die wordt niet genoemd. Maar er is een generatie op aan het groeien die meer met games doet dan ooit. Dus om nou te zeggen dat het 'meevalt', ach. Voor ouders die hun kind kapot zien gaan aan zo'n verslaving (enkele honderdduizenden volgens dit onderzoek) is het sowieso een beroerde woordkeus.
Ik kan niet voor anderen spreken, dus houd ik het maar bij mezelf.

Ik ben jarenlang gameverslaafd geweest. Ik geef dat label 'verslaafd' omdat het in mijn ogen "excessief en overmatig" was. Ik heb (en had toen) gewoon een baan, gezin, sport, kerk. Geen a-sociaal leven dus, maar bij mij was er daarom niet minder sprake van een verslaving. De computer en met name gaming beheerste wel (zonder dat ik het doorhad!!) mijn leven.
- Mijn eigenwaarde hing af van het wel of niet winnen van een game/ronde. Ik speelde met name CoD, Fifa, Football Manager. Als ik een wedstrijd verloor, liep ik daarna te chagrijnen tegen mijn kinderen, want ik voelde me te kort komen.
- 's Nachts, of eigenlijk ieder moment van de dag, lag ik te denken welke transfers ik kon doen of welke opstelling, tactiek, enzo.
- Ieder 'vrij' moment zat ik achter de PC of Xbox. Doordeweeks kwam dat neer op 3 - 4 uur per avond (overdag was ik werken), in het weekend soms wel 6 uur per dag.
- Ik voelde me (achteraf gezien) vaak schuldig, vanwege het verdoen van mijn tijd met nuttelose computer games.

Ik betwijfel of ik de enige ben, nee ik weet zeker dat ik niet de enige ben.

Ik ben ermee gestopt, van de ene op de andere dag. Ik zag (en werd er Subtiel op gewezen) dat dit niet langer kon. De enige remedie: shift-delete, alles.
Ik liet één spelletje staan, onschuldig, dacht ik. NOT: binnen een week zat ik uren te bouwen in Transport Tycoon (oeps, dat verraad mijn leeftijd ;) ). Ik schrok, en maakte mijn keuze definitief, nog één keer shift-delete.

Was daarmee alles voorbij? Helaas, toen begon het pas. De strijd om in elk verloren uur je gedachten te controleren en niet aan gamen te denken. Vooral de weekend zijn erg, helemaal als je voetbalwedstrijd weer eens afgelast wordt: sh*t wat moet ik met die tijd gaan doen.
Pas na maanden (nu, want zo lang is dit nog niet geleden) begin ik er vrij van te komen en breng ik met plezier meer tijd door met mijn gezin en vrienden.

Waarom zo radicaal, is gamen/computeren dan fout? Nee, niet per definitie. Het is wel een verantwoordelijkheid (hoor ik daar een Balkenende...) die je aan moet kunnen, moet leren kunnen. Mijn ouders hebben dat onderschat, daar ligt een belangrijke oorzaak. Maar ikzelf heb het ook onderschat. Dus dan moet je radicaal zijn: kun je de verantwoordelijkheid niet aan, of wil je dat niet steeds hoeven? Breek ermee!

Doe hiermee wat je goeddenkt.
Groet,
C.
Mooie en eerlijke post.
Ik zeg ook altijd dat ik niet echt 100% verslaafd ben, ik kan ook heel gemakkelijk een week zonder enige vorm van computer op vakantie bv.

Maar ik merk ook in het weekend dat ik me soms dood verveel als ik de computer niet aanzet en een spelletje speel. En het gebeurt ook wel dat er niet veel anders gebeurt in een weekend dan gamen.

De term verslaving is bekend, maar de grens is moeilijk te leggen.

- Je speelt te veel: hier aangetoond dat velen toch een baan/vriendin/... hebben
- Het controleert je leven: Een sport doen in club controleert ook je leven omdat je elke week weer op die momenten moet gaan tennisssen, ... waardoor je ook af en toe andere dingen afzegt. Niet helemaal hetzelfde maar toch.

Ik heb veel online vrienden en weinig vrienden die dichtbij wonen. Die hebben dan nog eens een vriendin, doen aan sport,...

Het komt er dan op neer dat ik bijna elke avond online speel met mensen daar, ipv wegga met kennissen in de buurt. Het is wel zo dat als zij voorstellen iets te doen, ik geen nee ga zeggen omwille van een game. (behalve als ik al beloofd had om die dag een raid te leaden, en de datum met de kameraad verplaatsbaar is, ik vind beloftes wel belangrijk. Indien dat niet gaat gaat de kameraad voor).

Soms denk ik dat ik verslaafd ben, andere dagen niet. Heb ik hulp nodig? Neen niet echt, ik kan gemakkelijk stoppen. Ik heb gewoon momenteel geen deftig alternatief om elke avond mee bezig te houden. (behalve zappen op de tv misschien)
Anoniem: 291608 8 april 2009 12:29
Ik heb zelf voor cannabis gebruik en game verslaving/probleem 9 maanden in een verslavingskliniek gezeten. Volgens de kliniek was ik de eerste die met een game probleem bij hun kliniek was. Ze hadden er ook de ballen verstand van.. Je probeert ze tig keer uit te leggen waarom je gamed en wat het zo leuk maakt.. voor mij dus cs/css en compo's. gaan ze alles asocieren met WOW... waar 60% van de spelers een probleem mee heeft. Echt concrete behandeling bestaat er nog niet in NL voor game verslaving en de enkele wat er zijn worden niet vergoed door de verzekering.. dus dan betaal je zo 450€ per dag in zon kliniek xD
Ik had vóór mijn game probleem een bewuste keuze gemaakt, tis rond hangen op straat en mijn strafblad uitbreiden of ik ga CSen. achter af dus geen spijt van!
in de kliniek noemde ze het vlucht/verslavings gedrag..
De echte game verslaafde zijn mensen(JA die zijn er en ik was er ook een van!): die zich isoleren,geen of amper een social leven hebben,geen prioriteiten kunnen stellen, geen goeie dagelijks structuur hebben, geen goeie eetpatroon, geen toekomst perspectief, en geen leven hebben :P en een vertekende beeld van de realiteit hebebn, en niet meer zonder gamen kunnen op korte en lange termijn!
nu speel ik nog drie keer in de week even css en tis nie meer noemenswaardig. zoals hier eerder werd verteld je word ook ouder en volwassener :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 291608 op 24 juli 2024 13:38]

1% van de bevolking is toch wel even 165.000 mensen, dus zeker nuttig om programma's voor op te zetten.

Lijkt mij overigens een rare conclusie dat mensen met een game verslaving vaak depressief zijn en/of gepest zijn/worden. Maar goed, ik ben ook geen psycholoog.

Verder denk ik dat er een nog veel grotere groep een beetje verslaafd is. Die dus bij lange na niet als verslaafde gezien kunnen worden, maar die toch veel tijd etc kwijt zijn aan te veel internetten/chatten/gamen. Ook een groot probleem, maar valt logischerwijs buiten zo'n onderzoek.

[Reactie gewijzigd door !null op 24 juli 2024 13:38]

Anoniem: 87832 @!null1 april 2009 08:35
Lijkt mij overigens een rare conclusie dat mensen met een game verslaving vaak depressief zijn en/of gepest zijn/worden. Maar goed, ik ben ook geen psycholoog.
Op het moment dat iets (wat dan ook) écht een verslaving is, is er meer aan de hand dan bij iemand die veel van z'n vrije tijd games speelt.

Ik weet niet wat voor norm ze gehanteerd hebben voor "verslaving" (het is bij dit soort onderzoek altijd wel handig als je weet wát er eigenlijk onderzocht is), maar voorwaarde zal vast wel zijn dat het een negatieve invloed heeft op de andere aspecten van je leven.
een verslaving hoeft niet op zich een negatieve invloed op je leven hebben, afhankelijk van je definitie van "negatieve invloed". iemand die geen sociaal leven heeft omdat hij gans de tijd pacman speelt, lijdt niet direct aan een verslaving hoewel we zouden kunnen zeggen dat geen sociaal leven "negatief" is. ik denk dat we hem eerder als verslaafd gaan benoemen als het NIET spelen van pacman negatieve invloeden heeft (aka afkickverschijnselen)

voor zover ik weet is een verslaving alles wat dwangmatig is,

om het te verduidelijk een (vergezocht?) voorbeeld:

als jij niet kunt slapen voordat je 1 glaasje rode wijn hebt gedronken hebt, dan heb je een alcoholprobleem want het drinken (ook al is het niet veel) is "dwangmatig gedrag" en het niet drinken ervan heeft een "negatieve invloed" in de vorm van een verstoorde slaap (wat dan weer kan leiden tot verschillende andere zaken)
als jij niet kunt slapen voordat je 1 glaasje rode wijn hebt gedronken hebt, dan heb je een alcoholprobleem want het drinken (ook al is het niet veel) is "dwangmatig gedrag" en het niet drinken ervan heeft een "negatieve invloed" in de vorm van een verstoorde slaap (wat dan weer kan leiden tot verschillende andere zaken)
Inderdaad, een wijntje drinken voor het slapen gaan is een feite een verslaving maar heeft niet direct ernstige gevolge. Ik denk hoe je het nu omschrijft bij bijv een wijntje (of een jointje kan natuurlijk ook), het meer gaat om gewenning. Je bent het gewend om dat te doen en als je het niet doet, dan heb je in eens een ander ritme.

Zelfde geld voor games, je kan kan je zelf aanwennen altijd een game te spelen naar schooltijd/werk of als je klaar bent met je schoolwerk thuis. Dan is het in feite een gewenning/verslaving, die op zich heel normaal is, zo lang je je grenzen kent!

Nu komen we bij het hele problematische verslavingsgedrag, namelijk de gamers (vooral de MMO-ers) die geen grenzen kennen en leven om zoveel mogelijk te gamen (of alcohol/drugs te gebruiken). En dan is het ook geen gewenning meer, men leeft dan echt voor deze verslaving!
Punt is dus, een verslaving of gewenning(hetzij drugs, alcohol, roken, eten of gamen) is op zich niet ernstig, zolang mensen hun grenzen kennen, en hun leven er niet ernstig door laten beïnvloeden. (ok dit is natuurlijk beetje relatief, want de verslaafde vind meestal dat er niks aan de hand is ;))

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 24 juli 2024 13:38]

Lijkt mij overigens een rare conclusie dat mensen met een game verslaving vaak depressief zijn en/of gepest zijn/worden. Maar goed, ik ben ook geen psycholoog.
Niet zo vreemd hoor, als je de virtuele wereld ziet als een ideale uitvlucht voor de problemen in de echte, zoals hetzelfde onderzoek stelt. Als je alom geliefd bent en gelukkig, zal de drang tot vluchten minder groot zijn, zo lijkt mij tenminste.

Overigens denk ik dat het opzetten van klinieken voor internetverslaafden, zoals de regering blijkbaar wil, niet zal helpen. Echte verslaafden willen niet geholpen worden en in Nederland kan je pas tegen je zin "geholpen" worden, indien je een aantoonbaar gevaar voor jezelf of je omgeving oplevert.
wat !null waarschijnlijk bedoelt (en ik ben het ermee eens) is dat het eerder aangetoond was dat gamen je juist socialer maakt.

Echter begrijp ik uit dit bericht dat het om extreme gevallen gaat. gevallen waarbij men de realiteit echt tracht te ontvluchten. Op dit soort mensen is mijn linkje niet van toepassing.

Ik ben geen (profeccionele) psycholoog, maar ik zou een oplossing niet in de klinieken zoeken. Naar mijn mening slaan ze de plank mis omdat de meeste verslaafde niet geholpen willen worden (zoals Toff al aangaf). Ik zou dan eerder denken aan links (lokkertjes?) op diverse internetpagina's die naar een chat met anderen (misschien hulpverleners of vrijwilligers) verwijzen.

voorbeeld:
" Ontdek hier of je gameverslaafd bent en bekijk hoe anderen het doen"

Op deze manier dring je misschien beter door tot diegenen die constant online zijn.

Ook is het misschien mogelijk om een aantal vrijwilligers ingame accounts te verschaffen en op die manier contact te leggen met de doelgroep...

Ik besef dat er zeker een mogelijkheid bestaat dat die maatregelen averechts zullen werken, (reclame schrikt mensen misschien juist af en vrijwilligers die zelf verslaafd raken :)) maar ik denk dat de kans van slagen toch groter zal zijn dan van klinieken (denk alleen al hoe het allemaal klinkt... klinieken, verslaving...)
Anoniem: 12113 @!null1 april 2009 07:09
Het is geen conclusie maar een onderzoeksresultaat. Het is gebleken dat gamesverslaafden bovengemiddeld vaak last hebben van depressies. Of het een door het ander vwordt veroorzakt, er een symptoom van is, of slechts een "ongelukkig" toeval daar wordt geen uitspraak over gedaan. Zo'n uitspraak zou pas een conclusie zijn.
Verder denk ik dat er een nog veel grotere groep een beetje verslaafd is.
Dat zie je toch ook bij TV kijken, alcohol gebruik, koffie drinken, drop eten etc? Niet alles hoeft behandeld te worden, alleen de echte probleem gevallen.
zeker bij bijvoorbeeld gamen niet, als je nou een spel met een lekkere verhaallijn aan het spelen bent waar je echt spanning voor hebt naar het einde is dat ook een soort verslaving. en eigenlijk alleen maar positief :P behalve voor je vriendin misschien :P
Ja dan gebruik je een game het zelfde als kijken naar een lange film of serie. Maar je hebt natuurlijk wel mensen die zeer verslaaft raken aan het spelen van MMO's. En dat soort spellen kunnen toch echt negatieve gevolgen hebben voor je leven, in de vorm van bijvoorbeeld te weinig slaap. En ook daar mee kun je je lichaam redelijk kapot maken.

De meeste gewone games, waar dus ook een eind aan zit, is weinig op aan te merken. Want dat soort games zijn te vergelijken met films of series.
Ik zit ook vaak op internet, chatten en gamen.
Als ik vrije tijd heb ga ik meestal achter de pc zitten, even lekker gamen. Maar als ik moet hockeyen (3x in de week trainen + wedstrijd) gaat dat voor, als ik voor school moet werken gaat dat voor, als ik gevraagd wordt om te gaan hardlopen gaat dat voor, als vrienden vragen of ik een pilsje kom drinken gaat dat voor. MAAR... als dat niet het geval is en ik heb ''de kans'' om achter de pc te zitten om te gamen ga ik dat doen... ben je dan verslaafd?

Daarom vraag ik mij dan ook af wanneer je precies verslaafd bent...
Bij welke aantal uur per week...
Of werkt het niet zo maar per ding dat je laat schieten om achter de PC te kunnen zitten...
Of kan je dat niet zeggen omdat je ''vrienden'' je niet meer vragen omdat je altijd nee zegt...
Of is het zo als je de mensen die je online ontmoet als echte vrienden gaat zien...
Of is het wanneer je afspreekt om ''dan en dan'' online te zijn voor het een of het ander...

dus: Wanneer ben je precies verslaafd!?
(een verslaafde zal namelijk nooit zeggen dat hij verslaafd is)
Ik denk dat je echt verslaafd bent als je het niet meer los kunt laten. Je bent de hele dag gericht op die bepaalde gewoonte. Je hebt er bijna alles voor over om die gewoonte/gebruik uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld kun je nog een week op vakantie zonder dat je met een gezicht als een oorwurm rondloopt? Heb je nog sociale contacten? Heb je nog ambities, dingen die je wilt bereiken?

De NCRV heeft een serie gemaakt over probleemgezinnen. Daarin komt een gezin naar voren waarvan de jongen een gameverslaving heeft. Als je een goed beeld van een gameverslaving wilt krijgen moet je eens de eerste paar aflevering kijken. Dan gaat het meteen wat meer voor je spreken.

http://familymatters.ncrv.nl/
Ik denk dat je kunt zeggen dat iemand verslaafd is als:

zijn gewone leven (en eventueel dat van anderen) ontwricht wordt/worden door de verslaving.
Verslaafd? Mwahh. Kijk elk half uur wel op FTD, Newzbin, torrents of er nog wat te downen valt, brandt dat spul, zit op Hyves en MSN om zogenaamd een beetje te socializen, hou een weblog bij, check de ususal sites tig keer per dag, game een paar uur per dag op Live en PSN enz....

Maar boeieeee :+
Dat is wel zo ongeveer mijn dag ja :) lol! Waarom heb ik zo'n idee dat dit de dagindeling is van veel jongeren tegenwoordig?

[Reactie gewijzigd door stijnos1991 op 24 juli 2024 13:38]

omdat je geen tijd maak voor school?

Ik deed dit eerder ook wat jullie nog doen. Maar dat was toen ik 14/15 was.
Ik ben net zo oud als jij nu, en het houd gewoon op.
Gamen enzo interesseert me niet zo meer. Ben nu liever ergens anders mee bezig.
En anders socialize op het terrasje met stel vriende.

edit: bedoel er niet mee te zeggen dat jullie "slecht" zijn ofzo.
Ik denk wel dat je dit niet tot je 30e moet doen.
Je moet wel gewoon later een goede baan proberen te vinden. of iig een leuke baan. Lekker geld verdienen enzovoort.

Laat niet teveel je opleidingen schieten

(Zegt een zitteblijver van de Havo)

[Reactie gewijzigd door Janusch op 24 juli 2024 13:38]

Anoniem: 290112 @Janusch31 maart 2009 22:23
Ik ken het, speelde veel WoW, was altijd aant gamen enzo.
Het word gewoon minder, ik ben nu 19 en game amper meer terwijl ik er nu wel een goede PC ervoor heb en toen niet :P

Ach ja..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 290112 op 24 juli 2024 13:38]

Jij zit de hele dag op het terras? :P Ik heb geen idee wat ik de hele dag zou moeten doen als ik 's avonds niet mocht computeren. Thuis van werk/school, en dan? TV kijken? Boek lezen? Elke avond sporten is ook weer zowat...

[Reactie gewijzigd door Ruuddie op 24 juli 2024 13:38]

vriendin/uitgaan/studiespul/werkspul/iets anders maken.


nah gamen is prima als tijdverdrijf zolang je r zelf tevree mee ben.

heb zelf ook 2 jaar WoW gespeeld (als in 180 days /played), geweldige tijd gehad, maar uiteindelijk heb je er gewoon geen zin meer in. woon nu samen, doe rustig een studie en game eig alleen nog maar op lan parties/online met rl vrienden. (oh en in de trein)

voor de rest, uitgaan, uitgebreid koken, huishoude doen (doe je als scholier niet :P), lazergamen, werken etc etc
Anoniem: 289844 @Squixx31 maart 2009 23:14
ik ben vader van een zoon omdat ik 3 maand geen internet had ... val ik onder de verslaafden ?? :P
Valt wel mee. Dorpen die ingesneeuwd raken (en/of de stroom voor langere periodes uitvalt) hebben 9 maanden later ook vaak een hoger dan gemiddeld aantal geboortes.
LoL.. Dacht dat je alleen papa kon worden als er totaal geen stroom meer is :)

Nah je moet het anders bekijken. Mensen die alleen achter de PC zitten naast hun werk of school moeten eens achter hun oren krabbelen en zich zelf afvragen waar ben ik mee bezig!!
Nah denk dat je een balans moet vinden, Ik speelde tot mijn 22 ook erg veel games. Ik speel ze nog steeds hoor. Op m'n PC staat CoD 1 tot 5 geinstalleerd BioSock CSS en nog wat andere game's

Alleen ik speel misschien 2 uurtjes in de week.

Ik werk 8 uur perdag, Vervolgens kom ik thuis, even praatje maken. vervolgens relaxen door of naar vrienden te gaan, tarasje pakken, Sporten of andere sociale dingen doen. Als je van je werk/school thuiskomt en je weet niet wat je moet doen. Denk ik dat je zelf eens goed moet afvragen waarom je denkt niet te weten wat je anders zou kunnen doen.

Neef van mij die heeft al bijna 12 maanden continue achter WoW gezeten. Dat is gewoon ziekelijk veel.
Pak idd eens een boek ga op je balkon/tuin zitten en lekker lezen. Of trommel wat vrienden op en ga in de stad/dorp een drankje doen in de kroeg. ga achter je PC vandaan er bestaat meer dan alleen school/werken/tv/pc.

Drink maar drink met mate geld niet alleen vor alchol, maar voor alles.. Geniet maar game met mate,
Desnoods zoek je een instrument.
Ik ben bezig met blokfluit en ocarina (jep, wel op het idee gekomen door spelletjes, maar ik ben geen Zelda fan hoor, nooit verder gekomen dan het eerste kwartiertje spelen, was gewoon cool toen ik erachter kwam dat het echt bestond).
Misschien leert mijn moeder me ooit viool.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 24 juli 2024 13:38]

Anoniem: 126000 @To_Tall1 april 2009 08:52
"Take everything in consideration even world of warcraft"

is één van de tips die verschijnt als je aan het laden bent. Bah nog enkele maanden en ik moet ermee stoppen door tijdgebrek dus ik ga nu nog even genieten zolang het nog kan.
consideration => moderation
in combinatie met een RSS feed programmatje op het werk zodat ik niet continue sites open heb staan.

MSN staat standaard aan, maar niet bij de huidige werkgever dus nu alleen 'savonds.

TV kijken is ongeveer hetzelfde :), alleen zien ze dat niet in.
Naar de TV kijken dergelijke onderzoekers (bijna) niet meer ;) Voordat internet een grote jongen was kreeg de televisie er altijd flink van langs, ik geloof dat er zelfs ooit eens is geopperd dat je hersendood kon worden van teveel televisie kijken, het was de bron van het gros van scheidingen etc etc. Nu krijgt internet/computer diezelfde lading over zich heen, maar eigenlijk nog vele malen erger.
Idem ditto, ik vroeg me even af waarom DutchOwnage over mijn dag zat te vertellen.
Ik denk nou ook niet dat het echt slecht is ofzo als je maar een beetje dagelijkse beweging hebt, ik vind het heerlijk om op zo'n dag als vandaag te gaan mountainbiken of in de tuin te werken ofzo, zo heeft ieder toch z'n dag invulling ;)
Zolang het je (dagelijkse) 'verplichtingen' etc niet in de weg staat mag het in principe geen probleem zijn. Maar als je sociale contacten, het huishouden, school/werk er onder gaan lijden dan is het wél een probleem. 80x dezelfde site bezoeken per dag is dus in principe niet problematisch, maar als je daardoor niet aan de was toe komt, of je ziek meldt voor school/werk... dan moet je jezelf toch eens op het achterhoofd krabben.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 24 juli 2024 13:38]

Lekker tegenstrijdige berichten dan weer, ik hoor meestal anders.. Zoals vaak moet je weer vraagtekens zetten bij de juistheid van dit soort onderzoeken. Volgens mij zijn het er meer dan men denkt. Veel verslaafden hebben 't vaak zelf niet door en/of houden het stil. Ondertussen lopen gespecialiseerde instellingen als Smith & Jones vol en moeten er aangepaste behandelingen komen bij het GGZ.

[Reactie gewijzigd door Patriek op 24 juli 2024 13:38]

Anoniem: 296939 @Patriek31 maart 2009 22:41
Nu is de vraag: "Wanneer ben je verslaafd?".
Wat mij betreft wanneer het structureel de hand overneemt in je tijdsbesteding. Dus als het regelmatig je planning verstoord, je toch weer langer bezig was met internet vermaak of games dan voorgenomen. Bij gevallen die behandeld dienen te worden heeft dit grote invloed op hun normale functioneren. Zoals ziek melden voor school/werk omdat je weer een nachtje doorgetrokken had. Of je "fysieke" sociale contacten verwaarloost, of zelfs je vriend(in).

[Reactie gewijzigd door Patriek op 24 juli 2024 13:38]

Dan ben ik vaak verslaafd, soms zijn dingen die je moet doen gewoon saai, heeft niks te maken met of je er aan verslaafd bent ofniet, je hebt gewoon geen zin om dat andere te doen imo.
Da's dan meer een gebrek in je karakter.
Elke keer als ik zo'n artikel lees waar dan weer een onderzoek is geweest naar de verslaafdheid hoor ik elke keer weer iets anders, ik zet echt mijn vraagtekens bij dit soort onderzoeken en hoe ze die doen. Ik durf te wedden dat 60% van mijn klas als het niet meer is wel in zekere mate verslaafd is aan games en ik denk dat dat op andere scholen net zo is.
Welke criteria heb je voor jezelf aangelegd om te bepalen welke scholieren die jij kent verslaafd zijn? In het wildeweg een beetje lopen gokken en af te gaan op de vage of opschepperige uitlatingen van pubers, zonder daadwerkelijk onderzoek te doen, lijkt me een stuk minder betrouwbaar dan zo'n rapport.
Dé hamvraag is hier wat ze als definitie gebruiken voor de betreffende verslaving

Ik zou persoonlijk kiezen voor een maat die ervanuit gaat dat de verslaving een verstoring geeft in het dagelijkse leven als bijv niet of te laat op werk komen of in geldnood komen door het kopen van die nieuwe game

Maar als dit ook hun def is vraag ik me af of het percent niet hoger ligt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.