Minder jongeren gebruiken internet dwangmatig

Drie procent van de jongeren in de laagste klassen van het voortgezet onderwijs is als internetverslaafd te typeren: een kwart minder dan in 2006. Onder jonge westerse allochtonen stijgt het dwangmatige internetgebruik wel.

Volgens de Monitor Internet en Jongeren van het wetenschappelijk bureau IVO zijn er in Nederland circa 13.000 jongeren in de leeftijd van 13 en 14 jaar die dwangmatig internetten. Het bureau heeft vastgesteld dat het aantal internetverslaafde jongeren in deze leeftijdsgroep de laatste twee jaar daalt, ook al is de internetpenetratie in Nederland in die periode naar bijna 100 procent gestegen. Die stijging van de internetpenetratie jaar is voornamelijk toe te schrijven aan de sterke inhaalslag van niet-westerse allochtone jongeren, van wie in 2006 nog geen 85 procent thuis kon internetten, en nu ruim 95 procent. Toch daalt ook in deze groep het aantal mensen die dwangmatig internet gebruiken, en wel van een dikke 4 procent in 2006 naar 3,5 procent nu. De enige groep waarbinnen de internetverslaving toeneemt, is die van de westerse allochtone jongeren. Binnen die groep steeg het aantal verslaafden van 5,5 naar 6,5 procent. Bij autochtone jongeren daalde de interverslavingsgraad van een kleine 4 procent naar ruim 2 procent.

internetverslaafd Opvallend is dat de algehele daling van het aantal jonge dwangmatige internetters plaatsheeft ondanks een sterke stijging van het aantal jongeren met internet op hun eigen kamer: dat percentage steeg tussen 2006 en 2008 van ruim 30 naar meer dan 40 procent. Het bureau IVO denkt dan ook dat de daling van het compulsieve internetgebruik toe is te schrijven aan een betere bekendheid onder de bevolking met het verschijnsel internetverslaving. De onderzoekers stellen ook vast dat dwangmatige internetters vaker onder vmbo'ers te vinden zijn - zij scoren dit jaar ruim 4 procent - dan onder leerlingen van havo of vwo, die op iets meer dan 2 procent zitten.

Het onderzoek stelt verder dat het zelfbeeld van internetverslaafde jongeren doorgaans laag is. Ze hebben vaker depressieve gevoelens en voelen zich sociaal angstiger. De Monitor doet geen uitspraak over de vraag of internetverslaving deze gevoelens veroorzaakt of dat juist een laag zelfbeeld de kans op internetverslaving verhoogt.

Door Mick de Neeve

26-11-2008 • 08:56

43 Linkedin

Reacties (43)

43
38
9
6
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 261232
26 november 2008 13:56
Toevallig staat er op nu.nl ook een berichtje waarin de directeur van een verslavingscentrum aangeeft dat computerverslaving een term is die veel te snel op mensen wordt geplakt. minstens 80% van alle 'verslaafden' op het gebied van gamen en internetten is volgens hem helemaal niet verslaafd, maar heeft een sociaal probleem. Dat ze hun uitweg zoeken in hun pc wil niet zeggen dat daar hun verslaving ligt. De echte verslaving ligt in het ontwijken van echte sociale contacten, de pc is dan slechts een middel. Het is dus maar net de vraag wanneer je iemand verslaafd noemt!
Het onderzoek stelt verder dat het zelfbeeld van internetverslaafde jongeren doorgaans laag is. Ze hebben vaker depressieve gevoelens en voelen zich sociaal angstiger. De Monitor doet geen uitspraak over de vraag of internetverslaving deze gevoelens veroorzaakt of dat juist een laag zelfbeeld de kans op internetverslaving verhoogt.
Dit kan je vergelijken met het kip en het ei verhaal, welke was er eerst.
Vanuit mijn optiek lijkt mij het meest logische en het beste verklarend dat een laag zelfbeeld bij de kinderen de oorzaak is van een internet verslaving. Als je een goed tot hoog zelfbeeld hebt, heb je (laten we aannemen) ook wel genoeg vrienden en niet de behoefte om te ontsnappen aan de realiteit. Net zoals drugs gebruikt je dit om je lekkerder te voelen.

Lijkt mij opzich ook niet zo moeilijk om te onderzoeken, had wel direct in het onderzoek meegenomen kunnen worden. Met een vraag in de trant van hoe de persoon zijn leven zag voor zijn verslaving.
10 jaar geleden doken ook alleen de "computernerds" hele avonden achter hun pc en maakten gebruik van internet, vaak via de kabel, en gebruikte ICQ, dat een groot deel van deze groep sociaal wat minder vaardig was, en "wegdook in die wereld" is niet zo heel vreemd.

Tegenwoordig hoor je er waarschijnlijk niet bij als je geen MSN, hyves, myspace etc. hebt.

Overigens lees ik de ene keer aantallen en procenten in het stuk, terwijl er geen absolute aantallen genoemd worden in het artikel op die 13000 na en dat is een schatting, dat het aantal "basket-cases" verhoudingsgewijs afneemt geloof ik wel.
Naar mijn idee zijn mensen met meer zelfvertrouwen ook vrijwel altijd populairder (idem kip en ei), als iemand populair is, is hij/zij vaak ook erg veel bezig met die populaire positie te verdedigen. Even kort door de bocht, hij/zij zal vinden dat uren gamen slecht is voor zijn/haar image. Dat is mijn theorie.
Maar wel weer uren msn en hyves om contacten op te houden en vooral niet de populaire status te verliezen.
Anoniem: 270261
26 november 2008 09:13
ik snap niet goed waarom dit dan zo "slecht" is voor de jongeren op internet gaan ze minder mis doen dan op café of in drugsomgevingen. tenzij ze natuurlijk virussen beginnen coden maar daar zie ik de jongeren ook niet echt voor in staat of toch 90% van de jongeren niet.
en dan nog "VERSLAAFD"??? internet word dan wel een gewoonte maar geen verslaving vind dit artikel op zen minst slecht uitgedrukt.
Je bent ergens aan verslaafd wanneer je zelf geen controle meer hebt over hoe veel je het doet. Dat geldt niet alleen voor drank en drugsgebruik, maar ook voor alle andere dingen. Sex, internet, pianospelen, kaarten, fietsen, noem maar op. Je kunt overal verslaafd aan zijn.

Dat is slecht omdat je dan geen controle meer hebt over je eigen gedrag, wat je dan doet is niet relevant.
Het ligt er een beetje aan toch, als je de hele dag WOW gaat spelen heb je er niets aan, als je de hele dag nieuws leest o.i.d. wel.
Volgens mij was dit onderzoek met een enquete gedaan. Om van NU.nl te citeren:

Het monitoronderzoek Internet en Jongeren van IVO volgt het internetgebruik van jongeren in de leeftijdscategorie van elf tot en met zestien jaar. Ruim 4500 jongeren hebben de vragenlijst ingevuld.
Verslaving is altijd slecht. Tuurlijk, het is beter dan rook/drugs/alcohol verslaafd, maar het beste is om nergens aan verslaafd te zijn.

En ik geloof best dat er kinderen rondlopen die er constant achterduiken en erg vervelend beginnen te doen als ze er niet meer achter kunnen.

Daarnaast zag ik op vakantie (in griekenland) regelmatig kinderen de hele dag in het internetcafe zitten, dat vind ik een verslaving. De ouders spelen hierbij een grote rol, gelukkig zagen de media dit ook zodat de ouders hier allerter op zijn geworden
Een heel vreemd bericht, deze week stonden er nog heel groot in verschillende kranten dat de internetverslaving onder voornamelijk jongeren juist met 20% zou zijn toegenomen... en tweakers plaatst een bericht was juist weer wat anders zegt 8)7

Zo gaat het nou altijd, een tijdje geleden ook; eerst het bericht dat het zo slecht gaat met de entertainmentindustrie en diezelfde week ook het bericht dat de globale omzet van de entertainmentindustrie juist weer zoveel procent zou zijn gestegen.
En toch ook weer niet. Er staat toch echt: 'Drie procent van de jongeren in de laagste klassen van het voortgezet onderwijs is als internetverslaafd te typeren: een kwart minder dan in 2006. Onder jonge westerse allochtonen stijgt het dwangmatige internetgebruik wel.' en als je dan bedenkt dat de groep 'jongeren' veel groter is dan de groep waarbij nu ogenschijnlijk een daling van het dwangmatig internetten is waargenomen.

En dan hebben we het nog niet eens over hoe representatief de groep is die onderzocht is ten opzichte van de totale groep. Statistisch zal het wel te verantwoorden zijn maar dat wil nog niet zeggen dat het ook zo is.

Maar goed, uiteindelijk is het wel goed dat dit afneemt, het is en blijft dwangmatig gedrag wat in dit geval niet echt goed zal zijn voor een kind (denk ik...)
Anoniem: 175436
26 november 2008 09:01
Fascinerend... op Tweakers.net wordt duidelijk gesproken over een daling, terwijl NU.nl enkel aankomt met 'Duizenden jongeren internetverslaafd' en met geen woord rept over een afname. Opvallend verschil in berichtgeving.
Ja, dat is nu juist wat ik ook dacht! Zo zie je maar weer dat het een hoop scheelt hoe een bericht gebracht wordt.

Ik ben zelf 18, ik ben dus nog niet zo lang van die leeftijdsgroep af, toch ken ik persoonlijk niemand die een internetverslaving heeft!
het hele idee van 'verslaving' is dan ook dat het sociaal niet acceptabel is, en dat je er dus niet over zult (willen) praten. ;-)
Hangt er natuurlijk wel van af. Je hebt bijvoorbeeld jongeren die erg veel blowen en drinken. Die zou je makkelijk verslaafd kunnen noemen. Ik denk echter niet dat ze hun mond er over houden, maar dat ze er juist flink over opscheppen. Om het naar de computer te halen, denk aan spellen als MMORPG's waar mensen vele uren per dag spelen. Ook die kan je met gemak verslaafd noemen (van iets veel onschuldigers gelukkig, maar toch) en ook die zullen juist trots zijn op hun prestaties. De twee voorbeelden liggen erg uiteen, maar geven allebei een verslaving zonder dat het door jou benoemde effect, er niet over willen praten, aan de orde komt.
Dat is niet helemaal waar, Flijten. Ik heb een tijd lang World of Warcraft (zo'n MMORPG dus) gespeeld en heb deze discussie in ons guild/team besproken. De meeste mensen in onze guild zijn tussen de 17 en 25 jaar oud. Nou gaat het nieuwsbericht hier over jongeren, maar toch het volgende:

De meeste mensen laten bewust achterwege dat ze World of Warcraft spelen. Ze willen niet bekend staan als iemand die 3-5 nachten per week achter z'n PC zit om met een groep wat bazen te verslaan achter de PC. Veel mensen identificeren World of Warcraft als een verslavend spel, voor mensen die "reallife" en games niet goed kunnen balanceren en weinig echt sociaal leven hebben. Mensen in onze guild (dus juist net niet meer de "jongeren") hebben geen zin om uit te leggen wat leuk is aan World of Warcraft en uit te leggen dat ze oud genoeg zijn om WoW en het 'echte leven' te kunnen balanceren.

Daarom vertellen ze gewoon NIET dat ze WoW spelen, want ze schieten er niets mee op, het pakt vaak juist negatief uit. Toen ik in de pubertijd zat vertelde ik ook niet aan m'n familie dat ik x uur per dag Quake1 speelde en er supergoed in was. Dat zouden ze toch niet begrijpen en daardoor zouden ze kunnen zeggen "zie je wel, je slechte schoolresulaten liggen dus TOCH aan je computerverslaving!". Ik ben nu oud genoeg (23) om in te zien dat ik verslaafd was, maar in m'n pubertijd zou ik dat echt niet tegeven en zag ik het nieteens zo. In de pubertijd ben je nou eenmaal gevoeliger voor verslavingen en heb je nog niet zo'n groot verantwoordelijkheidsgevoel. Soms heb je nieteens door dat je verslaafd bent (zoveel mensen doen ten slotte hetzelfde) en/ of ben je gewoon te naïef om het toe te geven.

Deze jongeren hebben zelf de vragenlijst ingevuld. Moet ik dus nog meer zeggen? Ik verwacht dat een behoorlijk deel van de jongeren in dit onderzoek een sociaal verantwoord antwoord invult (lekker makkelijk), en de resultaten dus wel degelijk met een korrel zout genomen moeten worden. In mijn ogen dus een redelijk nutteloos onderzoek.

Houdt ditzelfde onderzoek eens onder mensen tussen de 18 en 25, mensen met meer verantwoordelijkheidsgevoel en bewustzijn van hun gedrag en de consequenties. Laat die mensen eens terugkijken op internet gebruik in hun pubertijd, dan weet ik zeker dat de resultaten heel anders zijn. Ik verwacht in het algemeen eerder percentages tussen de 10 en 20%.

Begrijp me niet verkeerd, het is goed dat er aandacht is voor deze problematiek, maar dit is dus weer een onderzoek dat faalt zaken te relativeren en de betrouwbaarheid van hun bron te onderzoeken. Laat het achterwege of pak het goed aan!

[Reactie gewijzigd door Yokozuna op 26 november 2008 13:05]

Het zijn er "slechts" duizenden. Dus de kans dat je zo iemand kent, lijkt me behoorlijk klein.
interessant...
in principe zijn beide waar...
er zijn er duizenden verslaafd, maar alsnog is er een daling.
echter het is zeer zeker apart te noemen...
er zijn meer internetgebruikers dan voorheen, met hetzelfde aantal mensen dat verslaafd is zal dat een positiever beeld geven.
of de onderzoeken hebben andere parameters
Vroeger zou je dat typeren als het verschil tussen Telegraaf en Volkskrant
Anoniem: 281109
@wimwest26 november 2008 09:11
Ja precies, of sbs6 actienieuws en 2 vandaag.
'Internetgebruik gedaald' klinkt niet spectaculair genoeg. 'Duizenden jongeren internetverslaafd' daarentegen wel.
zoals altijd met een hype zie je dat ook hier weer terug...
bovendien zie ik ook steeds meer ouders het internetgebruik van hun kinderen aan banden leggen, waar ze in het begin nog zoiets hadden van het kan geen kwaad is het toch al omgeturned tot een echte wereld heden ten dagen en word ook als dusdanig behandeld.

[Reactie gewijzigd door JoJo_nl op 26 november 2008 09:04]

Moeten de kinderen dan een soort enquête invullen, voor dit onderzoek?
Als dat moet is het natuurlijk ook heel erg relatief aangezien kinderen misschien wel meer gewend aan internetten raken en dan het minder snel zien als een verslaving aangezien leeftijdsgenootjes het ook doen.
En vaak hebben jongeren ook niet door dat ze echt verslaafd zijn omdat ze 'even' achter internet/msn/games moeten.
Maar weet iemand ook hoe dit onderzoek is gedaan?

Edit: Wel grappig ja dat van Nu.nl, ik denk dat zij gewoon wat meer sensatie zoeken ;)

[Reactie gewijzigd door EdwardvGelder op 26 november 2008 09:15]

als je op de link in het artikel klikt kun je het hele onderzoeksartikel nalezen.
het Monitoronderzoek internet en Jongeren is in 2006, 2007 en 2008 uitgevoerd met behulp van een anonieme schriftelijke vragenlijst die klassikaal onder begeleiding van een geïnstrueerde docent is afgenomen
Dat is al de eerste fout: klassikaal invullen. Gewoon meegeven en individueel en anoniem terugsturen.
Kan iemand toelichting geven (voor niet-Nederlanders) over de verschillende niveau's?
VWO? HAVO? VMBO?
In België kennen we
- kleuterschool: 2-5 jaar
- lager onderwijs: 6-12jaar
- middelbaar onderwijs: 13-18jaar
- hoge school: 18+
- universiteit (en manama): 18+

[Reactie gewijzigd door Cafe Del Mar op 26 november 2008 09:31]

VWO HAVO VMBO dat is dus allemaal middelbaar onderwijs maar dan op verschillende niveau's. Het nederlandse systeem is zo te zien hetzelfde als het belgische

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 147126 op 26 november 2008 09:40]

VWO, HAVO, VMBO zijn verschillende niveau's van middelbaar onderwijs in Nederland. Waarbij VMBO voornamelijk praktijkgericht is voor bijvoorbeeld Electrotechniek, Loodgieter e.d. met een hoger niveau voor het MBO als vervolg een niveau onder de hoge school.
Havo is algemeen genomen een voorbereiding op de Hoge School in Nederland HBO.
En VWO is een voorbereiding op de Universiteit.

Afhankelijk van je kennis en niveau kun je dus vanaf de basisschool (lager onderwijs) naar een van deze drie middelbare schooltypen doorstromen.
VWO -> ASO
HAVO -> TSO
VMBO -> BSO
dus zoals in Belgie BSO, TSO en ASO
Ik vraag me af waarom er een toch vrij duidelijk verschil is tussen deze groepen qua verslaafden. Zouden westerse allochtonen verslaafd zijn omdat ze de hele dag met bekenden uit het moederland msn´en?

Ik vraag me ook wel af wat die verslaafden voornamelijk doen. Chatten, gamen of gewoon een onstuitbare browsetocht? :+
Zo'n browsertocht is overigens best reëel. Denk aan youtube en eindeloos doorklikken. Soms ben ik van plan even een half uurtje te youtuben, even mijn subscriptions checken, paar andere dingen. Uiteindelijk met doorklikken naar andere filmpjes etc loopt het weer snel uit op een uur of (soms veel) meer :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee