Drie procent van de jongeren in de laagste klassen van het voortgezet onderwijs is als internetverslaafd te typeren: een kwart minder dan in 2006. Onder jonge westerse allochtonen stijgt het dwangmatige internetgebruik wel.
Volgens de Monitor Internet en Jongeren van het wetenschappelijk bureau IVO zijn er in Nederland circa 13.000 jongeren in de leeftijd van 13 en 14 jaar die dwangmatig internetten. Het bureau heeft vastgesteld dat het aantal internetverslaafde jongeren in deze leeftijdsgroep de laatste twee jaar daalt, ook al is de internetpenetratie in Nederland in die periode naar bijna 100 procent gestegen. Die stijging van de internetpenetratie jaar is voornamelijk toe te schrijven aan de sterke inhaalslag van niet-westerse allochtone jongeren, van wie in 2006 nog geen 85 procent thuis kon internetten, en nu ruim 95 procent. Toch daalt ook in deze groep het aantal mensen die dwangmatig internet gebruiken, en wel van een dikke 4 procent in 2006 naar 3,5 procent nu. De enige groep waarbinnen de internetverslaving toeneemt, is die van de westerse allochtone jongeren. Binnen die groep steeg het aantal verslaafden van 5,5 naar 6,5 procent. Bij autochtone jongeren daalde de interverslavingsgraad van een kleine 4 procent naar ruim 2 procent.
Opvallend is dat de algehele daling van het aantal jonge dwangmatige internetters plaatsheeft ondanks een sterke stijging van het aantal jongeren met internet op hun eigen kamer: dat percentage steeg tussen 2006 en 2008 van ruim 30 naar meer dan 40 procent. Het bureau IVO denkt dan ook dat de daling van het compulsieve internetgebruik toe is te schrijven aan een betere bekendheid onder de bevolking met het verschijnsel internetverslaving. De onderzoekers stellen ook vast dat dwangmatige internetters vaker onder vmbo'ers te vinden zijn - zij scoren dit jaar ruim 4 procent - dan onder leerlingen van havo of vwo, die op iets meer dan 2 procent zitten.
Het onderzoek stelt verder dat het zelfbeeld van internetverslaafde jongeren doorgaans laag is. Ze hebben vaker depressieve gevoelens en voelen zich sociaal angstiger. De Monitor doet geen uitspraak over de vraag of internetverslaving deze gevoelens veroorzaakt of dat juist een laag zelfbeeld de kans op internetverslaving verhoogt.