De universiteiten in Antwerpen, Namen en Brussel hebben onderzocht hoe de Belgische jeugd met internet omgaat. Internet wordt vooral gebruikt om te chatten met vrienden en er is dan ook weinig reden tot ongerustheid door ouders.
Zo goed als alle Belgische tieners, namelijk 92 procent, maakt thuis gebruik van internet. In Vlaanderen ligt het percentage op 96,4 procent en in Wallonië is het 88,4 procent. Ruim de helft van de jongeren zou het internet missen als het er niet zou zijn en veertig procent zegt het leven zelfs saai te vinden zonder internet. De helft van de internettende Belgische jeugd heeft nieuwe vrienden gekregen via internet.
De meestvoorkomende activiteit van de Belgische jeugd op internet is chatten, dat net als in Nederland vooral via MSN gebeurt. E-mailen wordt door hen als saai en onpersoonlijk ervaren. De Belgische meiden gebruiken internet vooral voor het onderhouden en aangaan van sociale contacten, terwijl de jongens vooral gamen via het wereldwijde netwerk. Tieners zijn gemiddeld twee uur per dag online.
Rond de zestig procent van de Belgische jeugd maakt gebruik van internet op school. Opvallend is dat het Vlaamse onderwijs hier beter scoort dan het Waalse, respectievelijk 76,8 en 45,3 procent. Sinds 2007 zijn er specifieke ict-eindtermen gespecificeerd, maar het nut daarvan voor de praktijk is de jongeren niet duidelijk. Belgische docenten maken zich zorgen over de door de jeugd gebezigde chattaal, die voor veel spel- en taalfouten zou zorgen.
Deze chattaal heeft volgens de onderzoekers overigens ook voordelen: volwassenen die in contact willen komen met vooral jongere meisjes zijn deze taal niet machtig, waardoor ze snel door de mand vallen. Het aantal chatgesprekken waarin volwassenen oneerbare voorstellen proberen te doen is minder dan tien procent. Volgens de onderzoekers nemen jongeren die dit meemaken in vrijwel alle gevallen direct hun ouders in vertrouwen.