Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat gewelddadige videogames een andere uitwerking op het menselijk brein hebben dan 'opwindende, maar niet gewelddadige' spellen. Geweld in games zou de spelers, in elk geval kortstondig, emotioneler maken.
De onderzoekers lieten 44 'niet gedragsgestoorde' tieners een half uurtje gamen en maakten daarna mri-scans tijdens het uitvoeren van een paar simpele opdrachten. Daarbij ontdekten ze dat de 22 jongeren die Medal Of Honor: Frontline hadden gespeeld, meer activiteit in de amygdala en minder activiteit in de voorhoofdskwabben vertoonden dan de 22 die met Need For Speed: Underground waren beziggehouden. Activiteit in de amygdala wordt geassocieerd met het verwerken van emoties, terwijl actieve voorhoofdskwabben wijzen op concentratie en zelfbeheersing. 'Het onderzoek wijst erop dat geweld in videogames andere kortetermijngevolgen op de hersenen heeft dan andere spellen', aldus radioloog en hoofdonderzoeker Vincent Mathews. 'Na een gewelddadig spel treedt een vecht- of vluchtreactie op.'
Hoewel de meeste wetenschappers het erover eens zijn dat gewelddadige games van invloed op de ontwikkeling van jonge hersentjes zijn, wordt het al dan niet negatief zijn van die invloed nog altijd te vuur en te zwaard betwist. Voorstanders van een strenge keuring en verkooprestricties menen dat gewelddadige games gewelddadig gedrag in de hand werken. Tegenstanders melden dat de correlatie tussen misdrijven en schietspellen nooit is aangetoond en dat gamen de zintuigen scherpt, en ze wijzen daarnaast op grondrechten als de vrijheid van meningsuiting, die met volwassenen-ratings blijkbaar geweld wordt aangedaan. Hoewel de waarheid ongetwijfeld ergens in het midden ligt, kan de economische impact van overheidsingrijpen groot zijn: de gamesindustrie is dit jaar goed voor een omzet van grofweg 13 miljard dollar. De onderzoekers hebben ondertussen laten weten dat ze ook langetermijngevolgen van gewelddadige spelletjes onder de loep zullen nemen. We zijn benieuwd of ze voor het niet-gewelddadige spelletje dan weer voor NFS:U zullen kiezen - dat zou in elk geval bewijzen dat het tegenwoordig niet meer als geweld wordt gezien als iemand zijn medeweggebruiker met 200 km/h in de vangrail drukt.
