In een wetenschappelijk tijdschrift is een studie verschenen die erop wijst dat de reactie op het spelen van gewelddadige games wordt bepaald door de geestestoestand waarmee de gamer het spel ingaat. De meeste proefpersonen leken er niet door te worden gedeerd.
De wetenschappers, die hun resultaten bekendmaakten in Psychology, Crime & Law, wilden weten hoe het komt dat er in verschillende studies op het gebied van geweld en games uiteenlopende conclusies worden getrokken. Ze wijzen erop dat sommige onderzoeken een verband leggen tussen het spelen van gewelddadige spellen en toegenomen agressie, dat anderen stellen dat zo'n verband niet bestaat of niet aangetoond kan worden, en dat een derde groep studies concludeert dat games juist een ontspannende, aggressieverlagende uitwerking hebben. De onderzoekers geloven dat zij de eersten zijn die rekening hielden met de mogelijkheid dat deze verwarrende verzameling uitkomsten juist een drietal verschillende soorten reacties op gaming weerspiegelen: of het spelen van gewelddadige spellen agressieverhogend werkt, is geen vraag met een eenduidig ja- of nee-antwoord.
De wetenschappers recruteerden een legertje proefpersonen van 110 jongens en 15 meisjes van gemiddeld 14,6 jaar die bekend waren met het spelen van Quake II en onderwierpen ze aan een persoonlijkheidstest. Voor en na het spelen van 20 minuten Quake werden hun agressieniveaus gemeten. De resultaten werden vervolgens geclusterd, en dat leverde drie groepen op. Bij 77 van de jonge gamers was geen verandering in de mate van agressie te zien. Bij 22 anderen, die met een vergelijkbaar niveau als de eerdergenoemde groep begonnen, werd een verdubbeling van het agressieniveau waargenomen. Acht van de kinderen begonnen echter juist met een hoge mate, die vervolgens daalde naar het niveau van de groep bij wie geen verandering was gemeten. De onderzoekers correleerden deze cijfers daarop met de resultaten uit de persoonlijkheidstest en daaruit kwam naar voren dat gamers die volgens de test een stabiele persoonlijkheid hadden, grotendeels in de groep van 77 zaten die immuun voor het geweld bleken. De andere twee groepen hadden een minder stabiel persoonlijkheidsprofiel.
Volgens de wetenschappers is de reactie van een gamer op een gewelddadig spel in hoge mate afhankelijk van de emotionele toestand waarmee hij of zij het spel ingaat. Vaak koelen bollebozen erdoor af en neemt bij kalmere spelers de mate van agressie toe. De onderzoekers wijzen erop dat ze slechts twee gevallen voorbij zagen komen waarbij er een niveau werd bereikt dat reden tot zorg was, waarmee ze suggereren dat situaties waarbij iemand een gevaar voor zichzelf of voor anderen gaat vormen, slechts zelden hun aanleiding vinden in een gewelddadige game. De wetenschappers benadrukken dat ze niet pretenderen het laatste woord over het onderwerp te hebben gesproken, en hopen dat anderen met vergelijkbare resultaten komen door te experimenteren met met verschillende games en proefopstellingen.