Het is voor Duitsland niet de eerste keer dat er door politici wordt gevraagd om een verbod op gewelddadige videospellen na een schietpartij. In 2002 was er in Erfurt een vergelijkbaar incident, waarna een soortgelijke discussie ontstond.
Bij de schietpartij die maandag plaatsvond op een middelbare school in Emsdetten vielen er dertig gewonden, waaronder drie zwaargewonden. De 18-jarige dader Sebastian Bosse stapte bepakt met dertien staafbommen, vier geweren en een gasmasker zijn voormalige school binnen en begon om zich heen te schieten. Na afloop zou hij zichzelf hebben opgeblazen met één van zijn bommen. De jongen stond bekend als een fanatiek gamer, wat direct voor een reactie zorgde uit de Duitse politiek. Deze keer gaan de Duitse politici een stapje verder, zo wil de minister van familiezaken niet alleen de bloederige spellen zoals Counter-Strike en Doom 3 verbannen zien, maar ook 'offline killer-games' zoals paintball en lasergamen.
Op de site van Bosse zouden er echter verhalen te vinden zijn die een hele andere kijk op de zaak geven. Zo vertelde hij in meerdere van zijn berichten dat hij het leven niet meer zag zitten en in een bericht uit 2004 deed hij zelfs uit de doeken dat het idee van een schietpartij al langere tijd door zijn hoofd maalde: 'Op een moment zal ik alle woede die ik heb opgestapeld eruit laten en zal ik wraak nemen op de klootzakken die mijn leven verziekt hebben. Voor wie het nog niet helemaal snapt: Ja, dit gaat over een schietpartij'. Het lijkt er dan ook op dat het verschrikkelijke voorval niet alleen het resultaat is geweest van het spelen van gewelddadige spellen.