Duitse politici willen verbod 'killer'-games na schietpartij

Het is voor Duitsland niet de eerste keer dat er door politici wordt gevraagd om een verbod op gewelddadige videospellen na een schietpartij. In 2002 was er in Erfurt een vergelijkbaar incident, waarna een soortgelijke discussie ontstond.

Bij de schietpartij die maandag plaatsvond op een middelbare school in Emsdetten vielen er dertig gewonden, waaronder drie zwaargewonden. De 18-jarige dader Sebastian Bosse stapte bepakt met dertien staafbommen, vier geweren en een gasmasker zijn voormalige school binnen en begon om zich heen te schieten. Na afloop zou hij zichzelf hebben opgeblazen met één van zijn bommen. De jongen stond bekend als een fanatiek gamer, wat direct voor een reactie zorgde uit de Duitse politiek. Deze keer gaan de Duitse politici een stapje verder, zo wil de minister van familiezaken niet alleen de bloederige spellen zoals Counter-Strike en Doom 3 verbannen zien, maar ook 'offline killer-games' zoals paintball en lasergamen.

Op de site van Bosse zouden er echter verhalen te vinden zijn die een hele andere kijk op de zaak geven. Zo vertelde hij in meerdere van zijn berichten dat hij het leven niet meer zag zitten en in een bericht uit 2004 deed hij zelfs uit de doeken dat het idee van een schietpartij al langere tijd door zijn hoofd maalde: 'Op een moment zal ik alle woede die ik heb opgestapeld eruit laten en zal ik wraak nemen op de klootzakken die mijn leven verziekt hebben. Voor wie het nog niet helemaal snapt: Ja, dit gaat over een schietpartij'. Het lijkt er dan ook op dat het verschrikkelijke voorval niet alleen het resultaat is geweest van het spelen van gewelddadige spellen.

Door Marco Hordijk

22-11-2006 • 01:01

151 Linkedin

Bron: Ars Technica

Lees meer

Reacties (151)

151
150
65
20
2
51
Wijzig sortering
Anoniem: 121212
22 november 2006 01:25
Wat een gelul ook altijd weer. Miljoenen mensen spelen videogames, maar zodra een gamer iets gestoords doet ligt het zogenaamd weer aan het feit dat het een gamer is.

Ik, en vele anderen met mij, spelen al meer dan 10 jaar lang de bloederigste spellen, kijken naar de meest vreselijk realistische schietpartijen en verminkingen in hollywood films en wonder boven wonder hebben wij nog nooit de neiging gehad om met pistolen en granaten mensen neer te schieten alvorens zelfmoord te plegen.

Mensen die dat doen zijn namelijk gestoord. Ze zijn niet goed in hun hoofd en hebben hulp nodig. Het feit dat ze toevallig gamen, of misschien wel een uitlaatklep voor hun agressie zoeken in games, betekent niet dat het gamen de oorzaak is van hun agressie en/of gestoordheid.

Maar goed, die opvatting is natuurlijk veel te makkelijk voor technophobische populistische politici die liever op de angsten van mensen inspelen dan dat ze met een rationeel argument op de proppen komen om herkozen te worden.

Trouwens, het lijkt met gewoon duidelijk dat al dit geweld de schuld van de rock'n rollende communisten zijn die onze kinderen door middel van geweld op televisie aan proberen te zetten tot drugs en onveilige sex zodat ze nog even snel een abortus kunnen laten plegen voordat ze met homosexuele joden proberen de aarde te overheersen, en niet van games.
Je hebt natuurlijk wel een scherp mes op zak ;)
Ik vind nog steeds dat de persoon in kwestie (of z'n ouders indien hij/zij minderjarig is) verantwoordelijk zijn en niet de computergames.

Daarbij kan ik me goed uitleven op / met een computergame en dat je na het spelen denkt, 'hehe, dat was vet :)'. Dit is ook met onderzoeken aangetoont (en wel eens eerder een nieuwspost op t.net geweest).
De hele redenatie van die politici slaat nergens op.
Gaan we ook racespellen verbieden omdat je niet op de weg mag racen? Of autosimulaties verbieden omdat je wel eens op het idee zou kunnen komen in het echt de verkeersregels te overtreden?
Gaan we Zeeslag verbieden omdat je wel eens in het echt schepen zou kunnen gaan opblazen? Of Risk verbieden omdat je wel eens op het idee zou kunnen komen om een echt kanon te kopen om je buurland aan te vallen?
Waar ligt de grens bij deze nonsense redenatie?

Dat een kind van 5 moeite heeft om onderscheid te maken tussen de virtuele wereld en de echte wereld wil ik nog best inkomen. Sebastian was echter 18 jaar oud... computergames de schuld geven van dit voorval slaat gewoonweg nergens op. Die jongen had blijkbaar gewoon een mentale afwijking, wist precies wat hij deed, en had daar blijkbaar een motivatie voor.

Als Sebastian voetbal had gespeeld i.p.v. CS (of iets dergelijks), dan was het zeker ook de schuld van het voetballen dat hij die moordactie is gestart? Die hele manier van redeneren is zo non-sequitur als ze komen, en ronduit populistisch.

Als je deze oorzaak/gevolg redenatie enigzinds aannemelijk wilt maken zul je toch eerst 2 essentieele vragen moeten beantwoorden:
1. Hoe komt het dat tientallen miljoenen mensen (gewelddadige) games spelen, maar niet bij bosjes de scholen binnenstormen om hun klasgenoten uit te moorden?
2. Hoe komt het dat ook gestoorde niet-gamers de klas binnenstormen om hun klasgenoten uit te moorden?
Ik wens de heren/dames Duitse politici veel succes met het aantonen van een verband.

Het enige verband dat ik zie tussen de gamers en niet-gamers die zoiets doen is dat ze mentaal en/of emotioneel niet in orde zijn... hey, hey, Eureka!!! Misschien (*kuch*) moet de oorzaak wel in die richting worden gezocht ;)
Hoe komt het dat ook gestoorde niet-gamers de klas binnenstormen om hun klasgenoten uit te moorden?
Daar geef je de schuld aan marilyn manson omdat de daders naar die muziek deden luisteren!
Een autoracesimulatie heeft niet als basis doelstelling mensen vermoorden. Brokken horen er wel bij, maar je ziet niet een duitse SS-er met een half afgehakte arm waar het bloed uit gutst. Hetzelfde geld natuurlijk voor zeeslag.
NEe, een autorace spel heeft als doel zo snel mogelijk door kleine straatjes te races met een auto die stukje bij beetje uit elkaar valt van de ongelukken, en dan toch als eerste (voor de politie) de finish te halen
Erm, nog nooit Burnout gespeeld ? In sommige games-onderdelen van Burnout is het wel degelijk de bedoeling van een ongeval te veroorzaken met zoveel mogelijk schade.
Best geinig/spectaculair trouwens :).
Een autoracesimulatie heeft niet als basis doelstelling mensen vermoorden.
Carmageddon anyone? Ok, geen racesim maar wel racen.
Maar in Duitsland mag er in de spellen geen echt lijkend bloed rondspuiten! Dat heeft daar, in de officieel uitgebrachte spellen, altijd rare kleuren om het verschil met het echte leven duidelijk te maken!
Dit soort politiek acties zijn gewoon wat Cheetah ook al zegt: populistisch gelul om aandacht!
"Mentale afwijking"

Ja, waarschijnlijk onbehandelde niet gediagnostiseerde schizofrenie.

Ik probeer hem niet te verdedigen, maar hij ziet duidelijk waanbeelden: "'Op een moment zal ik alle woede die ik heb opgestapeld eruit laten en zal ik wraak nemen op de klootzakken die mijn leven verziekt hebben. Voor wie het nog niet helemaal snapt: Ja, dit gaat over een schietpartij'"

Misschien icm depressie.

Deze jongen was ziek, hoogstends dat killer-games hem op ideen brachten, die op het journaal net zo gedetailleerd te zien zijn.

Oh.. en politici zouden verplicht moeten worden te verdiepen in een zaak voordat ze er een oordeel over vellen. Dit is stemmingsmakerij.
[off-topic]
Ja, waarschijnlijk onbehandelde niet gediagnostiseerde schizofrenie.

Ik probeer hem niet te verdedigen, maar hij ziet duidelijk waanbeelden: "'Op een moment zal ik alle woede die ik heb opgestapeld eruit laten en zal ik wraak nemen op de klootzakken die mijn leven verziekt hebben. Voor wie het nog niet helemaal snapt: Ja, dit gaat over een schietpartij'"

Als jij aan de hand van een paar regeltjes zo'n zware conclusie kan trekken, denk ik dat je misschien toch maar eens naar een carriere in de psychologie moet gaan kijken...

edit: Dat hij waarschijnlijk een appeltje tekort kwam voor een complete fruitmand zal niemand tegen spreken, maar om hem meteen het label "schizofreen" op te plakken gaat heel ver.
[/off-topic]
2. Hoe komt het dat ook gestoorde niet-gamers de klas binnenstormen om hun klasgenoten uit te moorden?
Dat komt natuurlijk door geweld op televisie.
Heeft Iemand de foto's van hem gezien?

vogens mij ligt het meer in de off line games die hij deed.
Paintball.
Je schiet met verf ballen op echte mensen met de intentie om ze te raken.
(sorrie als je er van houd.)
Dus als je dan een pistool pakt met kogels is de grens al een suk lager.
Online first person shooter is schieten op virtueele personen en niet op bekenden of mensen uit je omgeving.
Verder is het verschil dat je dan geen wapen of iets in huis hebt.

Laat ze dat soort games dan gaan verbieden.
"Gaan we ook racespellen verbieden omdat je niet op de weg mag racen?"
Wat, in het land zonder snelheids limiet? Je bent hier met dik 270 op de linker baan nog altijd spiegel gebruiker, omdat je zelf dan nog ingehaald kunt worden door mensen die nóg harder willen.
Pardon? Hoe kun je zijn ouders hiervoor verantwoordelijk houden als z'n enige uitvlucht nog maar computergames zijn?

Natuurlijk komt het eerste in 'm op om te gaan knallen, sinds hij dat al "jaren" zou doen. Die jongen werdt gewoon z'n tijd dattie op school zat gepest, en gamen was mischien wel z'n enige uitvlucht inclusief z'n blog of website.
nou sorry hoor, maar dan HEB je als ouders toch al gefaald? Welke ouder laat zijn/haar kind z'n leven vergooien achter een pc?
@ ]Byte[
"En wat doe jij dan hier?"

Hiermee sla je natuurlijk volledig de plank mis sorry hoor. Misschien is het enige punt dat hij achter zijn computer zit s'ochtends een half uurtje lang?

Daarbij heeft hij volkomen gelijk een vast aantal uur achter de computer hoeft per persoon helemaal niet te verschillen! Waarom?!? Hij doelt uiteraard op kinderen/scholieren en als ze een vaste tijd krijgen om te computeren leren ze gelijk hoe ze die uren achter de computer nuttig kunnen besteden en balans kunnen vinden tussen school en plezier.

Bij volwassenen werkt dit idd niet.

Wat Sircuri zegt is volkomen waar en als ouders MOET je deze verantwoordelijkheid op jezelf nemen daarom ben je ouder... Mijn ouders regelen ook de computertijd voor mijn broertje van 17 aangezien hij meer cs'te dan dat hij wat voor school deed en dit was terug te zien in zijn recente cijfer.
Anoniem: 129071
@Sircuri22 november 2006 09:39
Deze mensen hebben over het algemeen niet echt een sociaal leven, hebben dus amper vrienden en als ze al vrienden hebben is dat in het game cirquit of op internet.
En eigenlijk zijn deze mensen al blij dat ze zich bezig kunnen houden met een spelletje.
En ja ouders kunnen hier heel veel aan doen je ziet het bijvoorbeeld heel erg vaak bij scheidingen en problemen thuis.
En de mensen zien gewoon zijn verdriet niet en ja hij moet het toch ergens aan kwijt raken.
Wat een onzin dit...
net alsof je niet gelukkig kunt zijn zonder een sociaal leven...
en net alsof mensen met een sociaal leven geen nerds of lelijke mensen kunnen zijn....
een sociaal leven zegt geen reet, een sociaal leven heeft elke mongool...
een echte die hard heeft geen mensen nodig om gelukkig te zijn...
die gast was gewoon helemaal gestoord geworden...dat kan gebeuren, misschien was ie te hard gepest en pikte hij het niet meer, geef m eens ongelijk...als ie maar de pesters neerknalt en niet de onschuldige mensen
En wat doe jij dan hier?
Het gaat er niet om of, en hoelang, iemand achter zijn PC zit maar ik denk eerder dat er een goede balans moet zijn.
En waar die balans "goed" is zal per persoon verschillen.
Wat wel een falen is geweest bij de ouders is dat zij blijkbaar niet wisten dat hij al zo lang met deze psychologische klachten (iets anders kan ik het niet noemen) rondloopt.
En als het zelfs op zijn website terug te vinden is zouden er toch ergens een paar alarmbellen moeten gaan rinkelen.
nog meer bullshit :Y)
het gaat er niet om dat die jongen zoveel achter de PC zat, net alsof de ouders dan falen....je kunt een kerel van 18 toch zeker niet gaan verbieden zich met zijn hobby bezig te houden pfff ik snap niet waarom je je leven zou vergooien als je veel gamed...het is gewoon een andere manier van leven, moet iedereen dan persee op dezelfde manier leven
Welke ouder laat zijn/haar kind z'n leven vergooien achter een pc?
Hoeveel tieners laten hun ouders toe zich zo ingrijpend bezig te houden met de behoeftes van hun kinderen?

Pssst. Misschien weet je het nog niet hoor, maar ouders zijn nogal vaak niet de enige mensen met een eigen verantwoording binnen het vraagstuk, wanneer het een beslissing over hun tienerkinderen betreft. En toon jij maar eens aan dat sublieme opvoeding altijd opgewassen zal zijn tegen de omstandigheden die het kind buiten de waarneming van zijn/haar ouders meemaakt.
@T1eA

Kinderen mogen dus ook niet meer heel de dag voetballen?
Ja jongen, 2 uur is toch echt max, dan moet je weer ff een uurtje CS-S spelen, en dan nog een uurtje gitaar.

Beetje krom? Sommige mensen willen geen CS-S spelen maar gewoon heeeeeeel de dag voetballen, andere hebben een hekel aan voetballen.
@T1eA
Hiermee sla je natuurlijk volledig de plank mis sorry hoor. [...]
HAP... (honger?)
Het was ook slechts een retorische vraag.
Misschien is het enige punt dat hij achter zijn computer zit s'ochtends een half uurtje lang?
Misschien wel... misschien ook niet. Ik weet het niet.
Wat ik ermee wilde zeggen is dat "veel uren" (kan iemand mij daar de definitie van geven?) achter de computer zitten niet gelijk per definitie het vergooien van iemands leven is!
Dat is ff een ander licht zoals het door Sircuri gesteld werd.
Zoals ik ook al zei ben het het wel ten dele eens met dat de ouders wel "gefaald hebben" in de toezicht.
En dan gaat het mij niet eens om de uren die hij achter de computer zat maar wel om alle signalen er omheen.
Als ik kijk naar mijn oudste dochter...
Die zit ook soms heel veel uren per dag achter de computer.
Ze zit op het Atheneum, en haalt alleenmaar dikke voldoendes (7 is het laagste op dit moment... rest is cijfers van 8 tot 10)
Is het zitten van vele uren achter de computer het verkwanselen van je leven?
Ik denk dat die stelling gewoonweg een beetje te kort door de bocht is!
Wat dacht je hiervan:
'Op een moment zal ik alle woede die ik heb opgestapeld [...]
Dit heeft werkelijk helemaal NIETS met zijn computer, of de uren die hij er achter zou zitten, te maken.
Hij gebruikt hier alleen de computer als uitlaatklep omdat hij zich blijkbaar elders op geen enkele manier kan uitdrukken om erover praten.
Dat zijn voor mij alarmbellen!
En zelfs dat het blijkbaar al een paar jaar bij die jongen door zijn hoofd spookte baart mij grote zorgen.

Wat jou ouders hebben gedaan bij jou broertje van 17 is dus WEL het zien van de signalen en effecten ervan.
En blijkbaar is het gebruik van de computer daar de oorzaak van en hebben zij ingegrepen.

Weet jij hoe die duitse jongen op school presteerde?
Ik niet.
Als je eens kijkt op Google naar zijn site in de cache pagina's kan je veel van zijn site terugvinden.
Kijk wel in de cache-pagina's want de duitse politie heeft zijn site afgesloten. Afbeeldingen kan je dus niet vinden, maar wel veel teksten.<div class=r>[Reactie gewijzigd door ]Byte[]</div><!-- end -->
Volgens mij zat B. Gates ook zijn hele leven achter de pc, en oh, oh, oh, wat is DIE slecht terecht gekomen zeg...
maar wat nou als jou zoon thuis zit omdat hij weinig vrienden heeft, niet populair is of gewoonweg een sociale achterstand heeft. ga je hem dan verbieden achter zijn pc te zitten?
Ik denk dat het meer heeft te maken met pesterijen.
De verantwoordelijken zijn dan niet de ouders maar de school die pesterijen niet aanpakt.
Ik hoop dat ie alleen maar de bullies heeft lek geschoten.
Vaak leggen omstanders ook het loodje.

Maar zo zou ik ook de leraar aanpakken die vaak de pesterijen en vechtpartijen afdoet als waar twee vechten beide schuld hebben.
In geval als er wat tegen gas wordt gegeven.
Waarbij de koor knaap de hand boven het hoofd wordt gehouden of de ouders van de bullie wel zeer actief is in het school bestuur en of kerk.
Reden om ook betreffende leraar die de pesterijen mogelijk maakt aan te pakken, met vuurwapen.

En dan nog iets het licht ook grotendeels aan de wapen wet geving.
Hier in NL is die streng. Zodat ik niet even aan 'n wapen kan komen om mijn bullies af te schieten.

Ik denk eerder dat die geweldadige games eerder als uitlaatklep dienen.

Ten eerste pak dit probleem bij de bron.

De Bullies voortijdig aanpakken. Door school
Dan Wapen wetgeving.
Dan pas de games waarbij de invloed nogal twijvel achtig is.

Ik denk ook eerder dat recente eerdere voorvallen als voorbeeld dienen.

Nou vraag ik me af ze richten zich nu op de games.
Terwijl de verantwoordelijken juist de bullies en school zijn. En natuurlijk de bullies spelen nu lekker slachtoffer rol en de school komt er ook mee weg.

Uiteraard is er kans dat 'n zieke geest door agresieve games op foute gedachtes kan komen en dat dit dan door de ouders moet opgemerkt worden.
Vaak door games die zinloos geweld promoten.
Er is verschil tussen Armageddon waar auto's gebruikt worden als wapens en COD1 2 3.
'n Vuurwapen versie van Armagedon stijl is dan iets wat je moet mijden.
Maar de meeste slachtingen heeft meer pesterijen als grondslag.
Misschien wel alle?.
In plaats van dat mensen agressief worden van spelletjes denk ik eerder dat agressieve mensen eerder dit soort games gaan spelen. Dat is een wereld van verschil.

Kijk daarnaast eens naar Japan, nergens zo veel geweld op tv en in games als daar, maar veel criminaliteit is daar niet.
Anoniem: 92314
@M1422 november 2006 15:09
idd, het is puur het manntje achter de computer die totaal doorslaagt.

ik speel (bijna) dagelijks killer games, toch ben ik alles behalve agressief?!

voor ik een pc had, was ik wel agressief, heb zelf geen problemen meer uitgelokt sinds ik pc heb, omdat ik nu die agressie kan afreageren op een virtuele smoel :P

het is natuurlijk wel typisch dat een politieker direct een mening heeft over iets wat hij/zij niets van afweet. anders zou het geen politieker zijn maar iemand waar je mss nog respect voor kan opbrengen :P
pfff het is weer de schuld van de duivel natuurlijk ... dit wordt al 2000 jaar geclaimed door iedere oudere generatie die het gevoel met de huidige tijd verloren is... arabische cijfers, boekdrukkunst, rock&roll, internet, spelletjes, allemaal moet het verboden worden ;)
vergeet de autodrop niet :+
Counter-Strike is meer een vaardigheid- en tactiekspel. Het heeft weinig met aggressie te maken. Ik speel heel veel Counter-Strike, maar ik word daar echt niet aggressiever van hoor. Counter-Strike kun je veel meer in de categorie behendigheidsspellen plaatsen. Een potje Counter-Strike heeft veel meer weg van paintball/laser-game. DOOM 3 speel ik ook, maar die is inderdaad wel wat bloediger.

Het rondhangen op straat en daarbij negatieve ervaringen opdoen door opstootjes/problemen kweekt veel meer gevaarlijke neigingen dan CS spelen. CS is eigenlijk meer een gezelligheidsspel, vergelijkbaar met Monopolie.

De problemen van die jongen zaten in een heel andere hoek. Hij voelde zich belazerd door de maatschappij en wilde dat recht zetten. Door CS te spelen ga je niet je klas dood schieten. Als dat wel het geval is, dan kan dat net zo goed na een potje voetbal.
Counter-Strike kun je veel meer in de categorie behendigheidsspellen plaatsen
Zo kan je alles als behendigheid zien. Veel leuteren op straat geeft je inzicht in de kortste routes door de drukke stad. Overmatig drinken geeft je een idee hoe mensen zich voelen en waartoe ze in staat zijn als ze dronken zijn, kan je beter op hun inpraten...

+ 1 Grappig :D
Deze keer gaan de Duitse politici een stapje verder, zo wil de minister van familiezaken niet alleen de bloederige spellen zoals Counter-Strike en Doom 3 verbannen zien, maar ook 'offline killer-games' zoals paintball en lasergamen.
Ben benieuwd wanneer ze het leger afschaffen :)
en TV
en internet
en boeken over oorlog
en oudstrijders
en ...</ironie>

<zwaar sarcastisch>Als ze dit idee nou hadden uitgevoerd voor 1940 dan hadden ze nooit miljoenen mensen vermoord.</zwaar sarcastisch>
/nag mode ..

Voor 1925 bedoel je :)

(althans, het eerste deel van "Mein Kampf" dateert uit 1925.., WWII begon in '39, althans.. in Europa / Duitse agressor)

/eo nag mode..
<puntjes-op-de-i-mode>
Euh, 1914? Jullie hebben er in Nederland misschien niets van gemerkt, maar er was toen de Eerste Wereldoorlog die ook zeer veel mensenlevens gekost heeft. Overigens, was er ook een Frans-Pruissische oorlog in 1870 :-) Niet onbelangrijk, want WOI heeft zijn wortels in die oorlog, en WOII dan weer in WOI.
</puntjes-op-de-i-mode>
Deze keer gaan de Duitse politici een stapje verder, zo wil de minister van familiezaken niet alleen de bloederige spellen zoals Counter-Strike en Doom 3 verbannen zien, maar ook 'offline killer-games' zoals paintball en lasergamen

De laatste keer dat ik in Duitsland was zag ik overal jagershutjes :?

Hoe komt die jongen dan toch aan al die geweren vraag ik mij dan af :?
Wat een idiote gedachtengang houden ze erop na. Van de duizenden zo niet honderdduizenden gamers in Duitsland slaat er eentje door.
Is bij het eerstvolgende dodelijke ongeluk dat door alcohol wordt veroorzaakt het Duitse bier aan de beurt wellicht? Vast niet.

Als het zo ver is gekomen dan zaten er al een paar draadjes los in het hoofd van die verdachte. Daar zorgt gamen niet voor. Als dat wel zo was dan zou er dagelijks wel een schietpartij vergelijkbaar met deze, in zowel Duitsland of welk ander land dan ook, moeten zijn.
Maar de makkelijke weg is natuurlijk weer het clichematige vingertje wijzen naar de gamesindustrie. En anders keek de moordenaar wel geweldadige films :o
Wel, misschien moeten ze iets doen aan het pesten op school. Blijkbaar (vanuit de vrij-vertaalde tekst die ik hier lees) was hij het moe op school altijd lastig gevallen te worden en wou hij wraak nemen. Dat hij daarnaast videospelletjes speelde (zoals 80% van alle andere jongeren) heeft er niets mee te maken.

Die spelletjes leren de mens niets nieuw, het is niet alsof zulke spelletjes nieuwe en realistische manieren om mensen te doden leren, kijk naar gelijk welke film, boek, middeleeuws verhaal je gaat hetzelfde zien.

Ik ben ook regelmatig gepest geweest op school door zowel leerlingen en leerkrachten en zelfs eens in elkaar geslaan geweest zonder enige reden door druggies en soms dacht ik ook aan manieren om wraak te nemen. Er was zelfs een leraar die mij niet zag zitten en mij liet zakken op een enkel examen en ik mocht het jaar overdoen (ik had een gemiddelde van 75% behalve voor die ene leraar). Sommige mensen (zeker adolescenten en tieners) kunnen al moeilijk overweg met hun gevoelens en hormonen, als je dan thuis er niet goed weg mee kan en op school hetzelfde (en ik kan me alleen maar voorstellen dat het erger geworden is over de jaren) dan zijn er zeker mensen die gaan snappen en wraak nemen.
Tja ik had nog de mazzel dat ik vriendjes was met de rector en dat mijn ouders het niet pikten.
(o.a. Deur voor mijn neus dicht doen voor eindexamen terwijl ik op tijd aanwezig was!)

Samen met de rector hebben we de toenmalige "conrector" even de nek omgedraaid. (niet letterlijk jammergenoeg .. O.o ik speel ook games O.o )..

Je zou overigens verbaasd zijn hoeveel politieke spelletjes zich binnen scholen gebeuren. Het feit dat 1 leraar je mag betekent vaak elende met andere. idem met kids natuurlijk .. :)
Goede analyse. Samen met A.prinsen geef je niet alleen oorzaak maar ook oplossing voor het probleem. Lazen de Duitse politici dit maar...
Er zijn ook erg veel mensen die zich voor een trein gooien.

Een verbod op openbaar vervoer lijkt me dan ook onvermijdelijk.
Idd, en we stoppen met het bouwen van dijken, want die kunnen alleen maar doorbreken. En hoogspanningsmasten moeten we maar weghalen, want die zijn ideaal voor een terrorristische aanslag om grote delen van europa plat te leggen;)
De meeste Duitse gamers die ik ken kopen hun spellen in Oostenrijk via Internet. Dead Rising en GTA zijn al verboden in Duitsland. Ik denk dat de Oostenrijkse gamewinkels staan de juichen bij zo'n verbod.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee