KPN zet groot in op InternetPlusBellen

Ruim een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was, heeft KPN bekendgemaakt dat de InternetPlusBellen-dienst per 1 februari landelijk voor particulieren beschikbaar is geworden. De dienst behelst een combinatie van breedbandinternet en VoIP-telefonie, waarmee het bedrijf de concurrentie aangaat met de vele double en triple play-aanbieders die de telecommarkt de afgelopen maanden hebben bestormd. InternetPlusBellen wordt in vier basissmaken aangeboden, vergelijkbaar met de vier DirectADSL-snelheden die de KPN momenteel al aanbiedt.

KPN-logo (groot) Bellers zijn volgens de telco 'tientallen procenten' goedkoper uit dan met afzonderlijke internet- en telefonieabonnementen van het bedrijf. Zo is met de nieuwe dienst het bellen naar vaste nummers in Nederland 's nachts en in het weekend gratis. Voor een vaste meerprijs kan ook 's avonds of overdag onbeperkt worden gebeld zonder dat er 'sprake is van een starttarief of andere, verborgen, kosten', deelt het persbericht een kat uit naar concurrent Wanadoo, dat onlangs de kosten voor VoIP-telefonie verhoogde. Opmerkelijk is wel dat die meerprijzen per gebruikt telefoonnummer, en niet per aansluiting verschuldigd zijn. Verder is een persoonlijk 084-nummer ook gratis aan te vragen, maar hoe voordelig het bellen met InternetPlusBellen ook moge zijn: het bellen náár een dergelijk nummer is vooral vanaf een mobiele telefoon nog knap aan de prijs.

KPN: meterkast gevuld met ADSL-apparatuur De KPN verwacht veel van de nieuwe dienst, al is het bestaande klantenbestand momenteel de belangrijkste doelgroep. Het bedrijf zet driehonderd extra monteurs in om abonnees te helpen bij de overstap, terwijl er ook een doe-het-zelfpakket wordt aangeboden. Klanten kunnen met de dienst met meer toestellen tegelijk bellen, en voormalige extraatjes als doorschakelen, groepsgesprek en nummerweergave worden standaard meegeleverd. Daarmee lijkt het voormalig staatsbedrijf zijn ISDN-aanbod definitief de das om te doen. Of de dienst Nederland stormenderhand zal veroveren moet nog even afgewacht worden: diverse partijen, zoals Tiscali, Versatel en Scarlet, bieden goedkopere bundels aan, al hebben die bedrijven niet de naamsbekendheid en reputatie van de grote broer.

Het lijdt echter weinig twijfel dat de grote telefoonoperators met VoIP-diensten binnen afzienbare tijd een groot deel van de markt in handen zullen krijgen. Volgens onderzoeksbureau Sandvine slagen de telco's erin om third party-producten als Skype te marginaliseren: dat bedrijf zette wel de VoIP-trend, maar in het laatste kwartaal van 2005 leverde Skype nog maar 45 procent van de Europese VoIP-minuten, tegen 51,2 procent die door de ISP's werd afgehandeld. Een jaar eerder verzorgde Skype nog rond de negentig procent van het VoIP-verkeer, al moet daarbij worden opgemerkt dat de markt sedertdien explosief is gegroeid. Ook in de Verenigde Staten liep het marktaandeel van Skype en Vonage, een andere 'derde', terug naar net iets meer dan 36 procent.

KPN: videotelefoon
InternetPlusBellen moet ook videotelefonie op de kaart zetten

Door René Wichers

Eindredacteur

02-02-2006 • 10:58

114 Linkedin

Submitter: rberkenpas

Bron: KPN

Lees meer

KPN neemt Speedlinq over Nieuws van 31 maart 2006

Reacties (114)

114
112
61
23
5
47
Wijzig sortering
Ruim een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was, heeft KPN bekendgemaakt dat de InternetPlusBellen-dienst per 1 februari landelijk voor particulieren beschikbaar is geworden.
Dit is niet waar: KPN heeft het voor de zomer beperkt in de markt gezet. Hierna is het in oktober of november volledig in de markt gezet. Nu starten alleen pas de grootschalige advertentiecampagnes.
indeed, alleen is het nog steeds niet voor de zakelijke markt. Als die massaal gaan internetbellen, lopen ze natuurlijk bergen inkomsten mis
Dat misschien niet alleneen.

Tiscali, Versatel en Scarlet, bieden goedkopere bundels aan.

Dat is hartstikke leuk, maar dat geld alleen voor de grote steden en met name de randstad. Daar buiten is het niet of slecht verkrijgbaar omdat die niet door de opta verplicht worden een 100% dekking te geven en dus allen de krenten uit de pap vissen. Als deze partijen net als KPN in heel Nederland een volledige dekking zouden hebben worden ze van zelf ook duurder. Ze kunnen nu voor minimale kosten veel mensen bereiken en waar de bevolking minder dik bezaait is dat doen we niet want dat kost te veel. Hoezo oneerlijke concurrentie! Wat nou markt werking!
Niemand heeft KPN verplicht landelijk ADSL aan te bieden... Dat heeft KPN meer gedaan om de kabel af te troeven.
Ik doelde meer op de algemene telefonie markt ADSL is een bij/nieuwe product over een 2 draats koperen telefoon lijn. Waar KPN nu een ander soort product aanbiedt. KPN is wel verplicht door de opta om de in dunne bevolkingsgebieden de bestaande centrales te houden en of nieuwe te plaatsen en de huishoudens aan te sluiten. Ze mogen bijv. niet zeggen daar in friesland daar zitten in die dorpen zo weinig mensen we trekken ons terug want die infrastructuur onderhouden is te duur en kan niet uit. Eerder genoemde telco’s graven alleen als dit voor hen interessant genoeg is en anders heb je peg.
Anoniem: 92624
@erkje2 februari 2006 18:35
ik wil ook overstappen, maar kan niet omdat ik ISDN heb.
Wil wel m'n 4 nummers behouden.
Ze zeggen dat het wel mogelijk is, maar ze introduceren het gewoon niet.
Kijk eens bij Solcon. Die bieden dit al een tijdje aan.
KPN is niet gek. Ze weten dondersgoed dat de telefonie markt helemaal overhoopt gehaald gaat worden. Ze hebben zelf de vaste lijnen al "afgeschreven". KPN weet dat dat wanneer ze VoIP gaan introduceren dit ten koste gaat van hun vaste telefonie markt. Maar je kunt beter jezelf kannibaliseren dan dat een andere er met je klanten van door gaat.
Anoniem: 151393
@Floor3 februari 2006 23:08
Het telefoon netwerk is nog lang niet afgeschreven. Koper tot aan je huis blijft er voorlopig nog wel liggen. Zelfs op die koperdraad kunnen snelheden van 50Mbit worden gegarandeed met ADSL2+ en in de toekomst nog hoger. Er komt namelijk glasvezel tot aan de kasten te liggen.

KPN heeft wel de plannen gehad alles om te zetten naar glasvezel, alleen wilden de "concurrenten" niet investeren (alleen meeliften op de investeringen van KPN).

De OPTA:r zit alleen aan alle kanten dwars. want de concurrent hoeft niet toe te staan dat KPN op hun netwerk mag, vise-versa wel.
Alleen jammer dat alles 'nog niet af' is.
Zo heeft men nog geen aanbieding voor ISDN-gebruikers (terwijl men ISDN-gebruik wil promoten), zijn er nog geen plannen voor de ondersteuning van andere OS-sen (Mac-gebuikers sorry) en kan de bediening van dat mooie kastje (nog) niet lokaal gedaan worden (men is bezig daar software voor te laten maken). KPN, ga eerst je huiswerk eens doen. En dan als je al trouwe KPN-klant, klant wilt blijven, met je ISDN-aansluiting dan kost dat maar 11 weken om de boel te laten over zetten (gisteren uitvoerig gebeld met de helpdesk, aardige beleefde mensen, dat wel).
Zo vragen ze er toch om, om je als klant te verliezen?
Nu heb ik maar aangeraden de hele lijn op te zeggen en ergens anders te gaan. (Opzeggen en opnieuw een lijn aanvragen is overigens goedkoper (€47.55) dan je ISDN over te laten zetten op POTS (75,- excl voorrijkosten).)
Do the math...
kan de bediening van dat mooie kastje (nog) niet lokaal gedaan worden (men is bezig daar software voor te laten maken)
KPN heeft (dom dom) gekozen voor Siemens kastjes.
Die hebben de mogelijkheid om ze op afstand uit te lezen en in te stellen. Maar nog niet de mogelijkheid dat OOK lokaal te doen. En bij Siemens zijn ze ongelooflijk arrogant. Zelfde bedrijf dat de computers voor de seinen en wissels aan NS levert, weet je wel. Die willen bijvoorbeeld niet weten dat bliksem geen calamiteit is maar routine... :(
Het was een keuze van KPN om de webinterface af te sluiten voor de gewone gebruiker. De Experia box koop je dan ook niet van de KPN, maar deze heb je in bruikleen, net zoals de Com21/Motorola/etc. modems van upc/casema/essent.
De interface gaat gedeeltelijk open, zodat er toch wat instellingen zelf op te geven zijn, maar andere instellingen waar niemand iets te zoeken heeft blijven dicht (zoals username/password voor dsl-verbinding, VoIP/QoS instellingen, etc). Die instellingen kunnen allemaal remote worden geregeld. Als het modem voor het eerst wordt aangesloten, gaat deze eerst verbinding leggen met de KPN. Het MAC-adres van dit apparaat staat namelijk in een grote database, en zo krijgt het apparaatje zijn instellingen door. Zodra dat gebeurd is, hoef je alleen nog een nummer te draaien en je bent in de lucht. Max. 10 dagen later kan je je splitter er ook tussenuit gooien en kan je telefoonlijntje rechtstreeks van ISRA punt naar Experia Box. En als er dus firmware updates zijn, of als straks de webinterface wordt opengezet, dan gebeurt dat tegelijk bij iedereen, omdat de nieuwe instellingen dan automatisch worden opgehaald. Ideaal, want dat scheelt ook een hoop onderhoud. En ook een hoop buurjongetjes die zelf in het apparaat gaan klooien waardoor een monteur de shit weer kan oplossen.

Bovendien, Siemens is niet arrogant, KPN bepaalt precies wat de specificaties moeten zijn van het modem, en Siemens bouwt dat voor ze. Ook de software voor de draadloze netwerkadapter op het cd-rommetje ligt al enkele versies voor op de driver die op de Siemens website staat.
Hoezo gekozen?
KPN werkt al jaren samen met Siemens.
(Bijna) alle KPN telefoons/centrales zijn van Siemens.
Dus best wel logisch dat ze dit ook van siemens nemen....misschien alleen niet beste product op de markt...maar dat geld toch wel voor KPN ;)
Geen idee over de betrrouwbaarheid.

Je raakt wel carrier select en preselect kwijt.
Dat is niet fijn als je vaak naar het buitenland belt want zeker als je wat rondzoekt zijn er via preselect providers te vinden die goedkoper zijn.

Ook voor nationaal is dit niet goedkoper: Neem bv. www.1643telecom.nl : starttarief 5 cnt, geen gesprekskosten (naar nl vast). Ook naar mobiel is goedkoper.

Wel een voordeel: als je al adsl hebt van kpn dan betaal je hier 5 a 10 euro/mnd voor terwijl een tel abbo iets van 18 eur/mnd is.

(en ja, ik weet dat er goedkopere voip mogelijkheden zijn waarbij je niets betaald, maar hierbij kun je wel je tel nummer houden en ook op dat nummer gebeld worden; bij geen enkele andere voip provider kan ik mijn tel nummer meenemen (als iemand er eentje weet hoor ik dat graag, en nee ik heb geen trek in een ander tel nummer)
Nooit aan nummer portering beginnen kost elke overstap geld. De oplossing is belbudget en een http://www.artech.com.tw/html/english/ax520/Ax520.htm
dan kun je automatisch bellen via elke voip provider en ze kunnen jouw bellen op je aloude kpn nummer.
Ja, zo heb ik het ook (is het voordeligst). Maar je hebt wel tenminste 2 toestellen nodig, op iedere aansluiting 1. En dan niet per ongeluk met de verkeerde bellen :P
Nee hoor hoeft niet, goed lezen : De oplossing is belbudget en een http://www.artech.com.tw/html/english/ax520/Ax520.htm

Dus dan maar 1 toestel nodig !
Bij budgetphone kun je je nummer porteren, zou me verbazen als dat de enige zou zijn.
TweakDSL calimt het ook te kunnen
Wat ik me vooral afvraag is hoe de kwaliteit van de dienst is. Las namelijk vanmorgen nog in de krant (bron: Trouw)dat er nogal veel uitval is en dat vanuit de tweede kamer het verzoek is om cijfers te gaan bijhouden over de beschikbaarheid van de dienst.

Hoor zelf ook allerlei verhalen over mensen dien soms een hele dag niet bereikbaar zijn.
hoe de kwaliteit van de dienst is
KPN heeft hun VOIP eerst uitvoerig getest onder eigen mensen. Daaruit werd duidelijk dat de kwaliteit nog niet aan de KPN-eisen voldeed. Dit is eerst verholpen. Daarom is de uitrol onder publiek later gestart dan men wilde.
De VOIP van KPN is nu beter dan die van concurrenten.
Ebay heeft een miskoop gedaan, zo te lezen :+
90% van 1000= 900
45% van 4000= 1800

Stel, de markt is in het begin 1000 en een jaar later is de markt explosief gegroeid (x4) en je aandeel er in is verlaagd naar 45%, dan heb je het toch nog best goed gedaan.. Je resultaat (achter het =-teken) is wel verdubbeld. Dan heb je denk ik toch geen slechte aankoop gedaan? Macht der getallen :)
Anoniem: 133254
@Venator2 februari 2006 15:10
Heeft wel een slechte koop gedaan, wars van groei of niet: er is nooit een business plan geweest om die miljarden gestoken in *gratis telefoon voor particulieren* ten gelde te maken.

Als ze een strategie hadden om zich in de betaalde persoonlijke, of de business, markt te ontwikkelen dan had het nuttig geweest.

Hoera! Iedereen gebruikt ons Skype! We zijn populair! Maar het geld is weg!
Wat een onzin! Er zit weldegelijk een strategie achter. namelijk een VOIP telco worden die de brug tussen Internet en traditionele telefonie beslecht. In America bieden ze al (betaalde) packages aan waardoor je dus ook naar je oma op de farm in wisconsin kan bellen en vice-versa. Grote probleem hierbij is echter dat je ergens gebruik moet maken van een brug tussen Internet en de kopere wereld die telefoon heet en in europa houden de telco's, die allen ex staatsbedrijven zijn en dus niet vies van monopoliepraktijken, die knooppunten in hun bezit. Vervolgens vragen ze zoveel voor de toegang dat het onmogelijk wordt voor skype om nog concurerend te zijn. Dus ik denk idd dat Skype in de Europeese markt nooit een player zal worden...In meer concurerende markten en opkomende markten echter wél, aangezien die vaak de telefoonlijn overslaan en meteen naar mobiel gaan.
iets verteld me dat er binnen ebay een paar slimme bollen wat hebben gerekend en een model hebben bedacht om geld uit skype te slaan. het lijkt mij sterk dat ebay ergens miljarden aan spendeerd als er geen geld uit te halen valt.
Dan zetten ze het toch gewoon te koop op Ebay? :+
Alleen goed en direct werken ho maar! Veel problemen met het beheer van de Experia Box. Kan niet op het kastje inloggen om instellingen aan te passen. (moet nog ontwikkeld worden). De instellingen moet je via mijnKPN instellen en dan worden ze naar de Experia Box verzonden. Heb er met de helpdesk 2 uur overgedaan om wireless aan te krijgen maar helaas volgende dag pas in de lucht. :(
Het volgende valt mij op aan jouw reactie. In de eerste zin geef je zogenaamd een feit weer, terwijl het alleen jouw eigen mening betreft. Dat je niet kunt inloggen op je Experia Box en dat je de instellingen via MijnKPN dient te regelen, wat wist je van te voren. Zo niet, dan heb je jezelf niet goed voorgelicht. Je hebt één dag geen draadloze verbinding dit ivm met de installatie/configuratie en je bent gelijk ontevreden. Er leven blijkbaar nog echt mensen in een droomwereld dat alles per direct zonder problemen werkt, helaas zo werkt dat niet. Je kunt je er heel boos overmaken, zoals jij doet of het gewoon accepteren. Uiteraard is dit mijn mening.
Sorry Mr. Volcano, maar 't komt wel een ietsje flamebaiterig over. Uiteraard is het je mening en die respecteren we met z'n allen maar ik vind wel dat je bij een product wat wordt geleverd voor een relatief hoge prijs in de markt als afnemer mag verwachten dat de kwaliteit (ook in het begin!) acceptabel is. Bij elke double-of triple-play aanbieder kan je zonder moeite inloggen op het modem wat je thuis hebt hangen en daar zelf alles instellen naar hartelust. Meestal (en val nou niet over dit woord aub.) werkt dat al gelijk. Zeg nou zelf: Het is toch absurd dat je een dag op een draadlozeverbinding met het Internet wacht als je het met een ander (goedkoper) product direct zonder moeite kan instellen?! Van mij mag Scary Gil juist DAAROM al flink klagen, meningen geven of feiten opnoemen.

Natuurlijk, tegenwoordig kunnen er op de een of andere manier geen producten meer op de markt verschijnen die direct goed werken en wij als consument moeten ons daar maar bij neerleggen... Maar, is dat een excuus wat bestaansrecht heeft?! Naar mijn idee is het hek van de dam op het moment dat de consument het accepteert dat hij troep voorgeschoteld krijgt. Heeft KPN niet lang genoeg kunnen testen? Laat ze dan nog even niet buiten de veilige muren van het laboratorium treden en zeker geen hoge bedragen vragen voor hetgeen zij kunnen bieden.
Ik snap nog steeds niet dat de meeste mensen niet door hebben dat je gratis kan bellen met VoIPbuster...
Dat werkt ook gratis, en je krijgt een "gewoon" nummer.
Denk dat KPN daar de meeste concurrentie aan krijgt, en hoop dat het een doorbraak wordt }>
Gratis?

Volgends mij hebben ze toch pas de voorwaarden verandert zodat je minimaal 10 Euro per 6 maanden op je account moet storten.

Langzaam zie je ze de voorwaarden veranderen, minder landen op de lijst. Dit is leuk voor even maar of dit lang gratis blijft ;-)

...(p.s. denk je ook beetje aan de nederlandse werkgelegenheid?)
Met €1,30 naar een 0900 nummer bellen werkt ook.
Maar langzaam maar zeker gaan steeds meer bedrijven over op "gratis" bellen tegen een kleine vergoeding.

Zolang ik in Nederland gratis kan bellen vindt ik het best.
Naar het buitenland bel ik zelden of nooit.
ik denk dat dat voor meer Nederlanders geldt.
Zo "goed" gaat het nog niet met de economie...

Die werkgelegenheid heb je idd enigzins gelijk in.
Aan de andere kant past het goedkoopste de meeste mensen...
[off-topic]
Gratis?
En hoe kom je op internet dan? Ook gratis?
Onzin natuurlijk, er is geen enkel product gratis op deze wereld, ergens in de keten zal er geld voor moeten worden betaald.
[/off-topic]
Hallo zeg. Als ik mijn Wanadoo abbo (€29.95) omzet naar KPN ben ik €79,95 kwijt. Dan moet je overdag nog gewoon dokken voor de belminuten ook! ;(

Waarom betalen mensen in hemelsnaam 50 euro per maand meer voor een beetje meer (bel)kwaliteit? Wat overigens nog niet eens is bewezen. :?
Ligt eraan waar je het voor gebruikt. Ik ga me alarmsysteem echt niet op een VoIP lijn zetten hoor.

KPN heeft een jarenlange ervaring op het gebied van het leveren van telefoonlijnen. Dus je kunt er bij KPN redelijk vanuit gaan dat het meestal wel blijft werken. Daarnaast wil je zo min mogelijk point of failures hebben. Dus je wilt niet dat een ADSL modem je analoge telefonie verzorgt, want als dan een keer je ADSL modem om de een of andere vage reden crasht, kan het alarmsysteem niet meer een melding maken bij een inbraak.

Edit: bij Wanadoo heb je ook meer centrales. Eerst ga je langs de KPN centrale en dan loopt je gesprek nog eens via Wanadoo. Als een van de twee stuk is, werkt je telefonie niet meer. Dan ben ik liever afhankelijk van 1 centrale.

Dan betaal ik liever 50 euro per maand meer en dat ik gewoon mijn woning kan verlaten met het gevoel een inbraak tenminste wordt gemeld.
Je hoeft geen 80 euro kwijt te zijn. Wij hebben ook Internetplusbellen en betalen 40 euro per maand, daarvoor heb ik een 3mbit verbinding. twee telefoonnumers/lijnen en kan ik dag en nacht gratis bellen naar vaste nummers. De kwaliteit is prima en we hebben sinds oktober 1 halve dag uitval gehad.
Volgens de KPN site, zoals ik het begrijp moet je voor 24x7 gratis bellen 10 Euro extra betalen.
Dus=40+10=50 EUro.
Anders alleen Belonbeperkt in het weekend en 's nachts

http://www.kpn.com/kpn/show/id=1121941
Als je op de site van KPN gaat kijken naar de prijzen dan zie je na een kleine berekening dat het gewoon weer te duur is... KPN ziet de bui al hangen uiteraard met het opkomende "bellen via de kabel", en het feit dat meer dan de helft van nederland KPN te duur vind en bereid is om een alternatief te proberen...
Op het GOT forum is ondertussen een lange thread bezig met gebruikerservaring.

De algemene tendens is toch dat er zeer veel mensen nog wel enige problemen hebben, vooral met internet via de meegeleverde box gaat het nog vaak niet goed.

forum: [KPN] VoIP dienst InternetPlusBellen deel 3
Anoniem: 19547
2 februari 2006 11:40
Ik bel via de kabel bij @home
Werkt perfect en je merkt geen enkel verschil met KPN.
Sterker nog, veel zeggen dat er minder ruis aanwezig is!

Je kan je eigen nummer behouden en voicemail, nummerweergave en dat soort fratsen zijn gewoon gratis!

Ik ben blij dat ik die oplichters van KPN de deur uit gedaan heb.

Betaalde ik eerst bijna 18 euro per maand alleen al aan abonnementskosten bij KPN , zit ik nu op 5,95 p/m bij @home.


:Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee