KPN nog twijfelachtig over VoIP voor consumenten

Emerce meldt dat KPN nog geen concrete plannen heeft om Voice over IP (VoIP) aan te gaan bieden aan consumenten. Dit terwijl in het buitenland al verschillende grote bedrijven zijn begonnen met het aanbieden van deze service aan hun klanten. Volgens de International Data Corporation (IDC) wordt op dit moment tien procent van alle telefoongesprekken via VoIP gevoerd. Dit is voornamelijk zakelijk telefoonverkeer. Dit komt omdat telecombedrijven deze dienst vrijwel alleen aanbieden voor de zakelijke markt, consumenten worden overgeslagen. Tegenwoordig begeven naast verschillende kleine bedrijfjes ook steeds meer grote telecombedrijven zich op de VoIP-markt voor consumenten.

Onder andere Qwest, Verizon en sinds gisteren ook British Telecom bieden consumenten de mogelijkheid om te telefoneren via internet. Ook Time Warner heeft een contract afgesloten met MCI over het aanbieden van VoIP via de kabel in de Verenigde Staten. In Nederland hebben UPC en Zeelandnet plannen om bellen via internet mogelijk te maken. KPN, de grootste telecomaanbieder van Nederland, heeft echter nog geen plannen bekend gemaakt over VoIP. Woordvoerder Bram Oudshoorn zegt dat het er waarschijnlijk wel gaat komen, maar op dit moment is nog niet bekend of KPN de kwaliteit van de verbinding kan garanderen. Omdat VoIP vaak als tweede keus gezien wordt, brengt KPN het product misschien onder een andere naam op de markt:

KPN logo (nieuw)"De vraag is dan of we het onder eigen merknaam willen doen of dat we er een nieuw merk voor opzetten. In dat opzicht is het te vergelijken met de manier waarop er vanuit luchtvaartmaatschappijen prijsvechters zijn ontstaan. Die werken ook met een ander kwaliteitsniveau in hun dienstverlening en opereren onder een eigen naam."

Door Matthijs Abma

11-12-2003 • 22:49

82

Bron: Emerce

Lees meer

Microsoft: gamen met behulp van VoIP
Microsoft: gamen met behulp van VoIP Nieuws van 7 februari 2004
KPN komt met online-filmverhuur
KPN komt met online-filmverhuur Nieuws van 14 november 2003

Reacties (82)

82
82
79
39
2
0
Wijzig sortering
Voce over IP is leuk en handig, maar buiten een internet verbinding heb je daar toch echt niets voor nodig :)
Jah een stukkie software op je PC.
Maar geen "dienst" van KPN :)
Dacht dat jij daar toch een aardig dikke verbinding voor nodig had. A..n..d..e..rs ga... j...e z..o p..r..a..t..e..n

En dat praat ook niet echt lekker. :)
Valt wel mee lijkt me. In counterstrike hoor je ook zat mensen praten, en als er dan iets mis gaat licht het dan toch eerder aan een slechte microfoon of een te hoge ping. Bandbreedte is ook erg laag voor alleen stem-geluid.

En wil je bereikbaar zijn dan zal je verbinding toch bijna de hele dag aan moeten staan (dus niet als je alleen af en toe zelf iemand wil bellen) en heb je toch breedband internet nodig. Zat bedrijven die het voor elkaar kunnen krijgen om daar een kastje voor te maken die je bijv. aan kunt sluiten of gebruiken als router voor de rest van het netwerk.

En het bericht van enkele dagen geleden erbij neemt, waarin stond dat in Nederland > 90% al breedband dekking heeft, lijkt me dit toch echt wel mogelijk. Krijg je alleen het probleem van critical mass om VoIP succesvol te krijgen. Tenzij natuurlijk VoIP door KPN gekoppeld gaat worden aan het gewone telefoonnet, alleen verwacht ik niet dat KPN haar machtspositie op het telefoonnetwerk zomaar uit handen zou geven.
Hoge ping ontstaat vaak door foute routering, te grote afstand OF te hoge belasting van je internet verbinding.

Oftewel , wanneer iemand een TE hoge ping heeft, betekent dat dat misschien zijn verbinding al te veel belast is.

Daarnaast zou VOIP al handig zijn omdat je PC niet altijd aan staat (heeeeeel soms staat hij uit).

Verder moet je (volgens de wet) ALTIJD een alarm nummer kunnen bellen, ook wanneer de stroom uitvalt. Nou is dat tegenwoordig met alle telefoon centrales e.d. van mensen heel moeilijk. Maar goed, weet niet meer precies hoe dat zit.
VoIP gebruikt 8 kbit/s per gesprek voor zelfde kwaliteit als een standaard POTS telefoon.

Voor zover je breedband dus uberhaupt nodig hebt ;)

Een dienst van KPN/ISP zal altijd betrouwbaarder zijn doordat ze data kunnen prioritiseren. In de praktijk betekent dit dat als je besluit Redhat te downloaden tijdens een telefoon gesprek, de kwaliteit gewaarborgd blijft (aka QoS).
Als je een goede router hebt, kun je zelf ook QoS gebruiken.
Dat is G729 gecomprimeerd. G711 gebruikt 80 Kbps (alleen over ethernet gemeten, dus niet ethernet, ATM enz)
Compressei geeft ook problemen met het her coderen. De kwaliteit wordt dan steeds slechter.
Duh, Internet heeft geen QoS
ehm ... ik speel veel online games en gebruik daarbij teamspeak ... of ventrilo, die nog helderder is ... en dat klinkt beter dan telefoongesprekken om eerlijk te zijn ... ook heb ik bij het bedrijf waar we voor gamen gebruik gemaakt van voip met de daar aangeschafte voip usb foon en software... en het klinkt prima hoor...

eerst es proberen zou ik zeggen :P
Sterker nog, het kan zelfs heel goed zonder PC.
Je zult dan wel een VoIP telefoon (of een speciaal kastje tussen je modem en je gewone telefoon) moeten hebben.
Je hebt kpn echter voor 2 dingen nodig,
1) Zorgen dat jij ook mensen op het vaste net kan bellen (en andersom).
2) Zorgen dat jij een (geldig) telefoonnummer krijgt zodat mensen je makkelijk kunnen berijken. Je kan ook best zonder, maar dan moet je een IP enz gaan invullen dat werkt toch iets minder makkelijk.

Vooral voor dat eerste heb je de kpn (of een ander toko) dus nodig.
Het grootste probleem om puur VoIP te verkopen in Nederland is het feit dat 112 altijd bereikbaar moet zijn, ook tijdens een stroom storing.

Het probleem van DSL modems en VoIP handsets is dat ze hier niet aan voldoen.

Dit betekent dat een KPN of BBNED voorlopig hybride oplossingen moet bieden.
Hoe zit dat dan met de dienst van UPC?
Jah een stukkie software op je PC.
Volgens mij heeft de PC niets te maken met VoIP. VoIP toestellen zijn gewoon standalone telefoontoestellen, met hoorn en al.

Het telefoontoestel op mijn kantoor schijnt een VoIP toestel te zijn. Ik zou echter niet weten hoe ik het verschil kan zien tussen een VoIP en een normaal digitaal of ISDN toestel zonder hem open te schroeven.
Maar het kán wel.
De telefoon kan (en dat zal in de nabije toekomst veel gaan gebeuren) gekoppeld worden aan je PC. Vanaf je PC kun je met een mail-client zoeken in de Algemene Adressenlijst van het bedrijf. Met één muisklik wordt de desbetreffende persoon gebeld.
Daarom zeg ik "aanvulling".

Maar aangezien internet nog niet echt bij "Jan met de Pet "is ingeburgerd, lijkt me VoIP nog net een brug te ver...
Er zijn ook VoIP gateways naar het gewone telefoonnet. zodat je met je VoIP telefoon ook gewoon kun bellen.
De bandbreedte van je telefoonlijn is heel groot. Het heeft dan ook niets te maken met de internetlijn die je hebt. Die gaat niet over de zelfde geknepen lijn. En zelfs als het heel druk wordt op je telefoonlijn is het nog altijd zo dat de packages voor voice voorrang hebben op de data packages. Dus het stotteren van je tekst zal gewoon nooit gebeuren.
het schijnt zelfs dat het al een tijdje mogelijk is om spraak over de telefoonlijn te sturen. :Y)

Maar de ADSL techniek gaat echt maar tot maximaal 8 Mbps. En nog belangrijker, door het asynchrone karakter van ADSL gaat de upload maar 1 tot 2 Mbps. En voor een 'goed gesprek' moet er ook nog eens een constante stream kunnen worden onderhouden wat niet altijd lukt bij consumenten lijnen.
2Mbit SDSL is normaal leverbaar. Zonder compressie goed voor 30 gesprekken. Met compressie is 120 gelijktijdige gesprekken geen punt. 'constante stream' is geen punt, want dat hele [A|S]DSL-verhaal is ATM. Althans: bij BBNed, die heeft end-to-end ATM. KPN moest zuinig doen en een IP-distributienetwerk aanleggen, wat nu minder geschikt voor VoIP blijkt. BBNed gaat overigens een variant gebruiken die wel VoA genoemd wordt. Niet dat het anders is, op het touwtje na.
KPN hoefde niet zuinig te doen, en KPN hoefde geen netwerk aan te leggen. KPN had al een IP netwerk met een capaciteit die zo groot is dat het momenteel voor nog maar iets van 1% belast wordt. Iets anders doen terwijl je een dergelijk netwerk (vrijwel ongebruikt) hebt liggen zou uitermate incompetente bedrijfsvoering zijn. (had ik dit jou ook al niet eens uit proberen te leggen op GoT?)
In Nederland gaat ADSL maar inderdaad tot 8 mbit. In andere landen hebben ze al varianten draaien die tot 50 Mbit/s kunnen leveren.

Afgezien daarvan, het probleem is niet de ADSL lijn snelheid want VoIP is weinig dataverkeer.

Het grootste probleem met DSL is het feit dat er enorm wordt overgeboekt op de transport netwerken. Bijvoorbeeld bij 8 Mbit/s ADSL is in de realiteit maar een fractie gegarandeerd (bv 50 kbit/s). Dit doen ze omdat ze anders gigantische investeringen in het transport netwerk moeten doen.

Als je alleen VoIP doet over je DSL lijntje dan zal dit voldoende zijn. Zodra je meer doet, en over die 50 kit/s garantie gaat, dan KAN het dus zijn dat je packet loss hebt, wat funest is voor een telefoon gesprek als real time applicatie. Daarom is QoS zo belangrijk in dit verhaal.
Die 50 Mbit/s kun je dus alleen krijgen als je binnen een straal van iets van 1 km. van de wijkcentrale woont ...
De "bandbreedte" van je telefoonlijn is 64kbps. Tussen de centrales liggen lijnen met een x maal 64k bandbreedte. Er kunnen dus volgens de centrale maar x aantal geprekken worden opgezet... Als dat aantal berijkt is worden nieuwe gesprekken niet toegestaan. Het enige verschil met Inet is dat de bandbreedte gereserveerd wordt en er dus nooit meer kan de max capaciteit kan zijn. Iets wat bij Inet wel het geval kan zijn. Ovigerens kun je met QoS al veel opvangen. Over het algemeen zal het probleem zijn dat je je eigen (upload) lijn voltrekt met Inet verkeer.
@mbuts & ledo
Er zijn geen extra's in de header gestopt maar er word puur gekeken wat voor type traffic het is en op welke poort 't draait. VoIP heeft zo ook z'n eigen poort en eigen protocol en dat word dan herkent door een switch die op zijn beurt voorgang geeft aan dat soort type verkeerd. QOS zorgt er dan voor dat bepaalde type verkeer altijd een bepaalde minimum bandbreedte heeft.

Ik heb voor me werk uit moeten zoeken welke switches daar voor 't meest geschikt is om VoIP als dienst te kunnen leveren :)

Het is zeker zeer leuk speelgoed, vooral als je bedenkt dat 't qua kosten ( bellen ) goedkoper is. al moet je dan natuurlijk wel een flinke VoIP 'router' neer zetten om 't te kunnen gebruiken. je bent dan in geen enkel opzicht afhankelijk van een provider of dergelijke. het gaat er maar net om wie de backbone wilt draaien er voor.

VoIP word inderdaad grotendeels nog alleen op zakelijke vlakken gebruikt al denk ik dat het in verloop van tijd ook bij de consumenten zal komen.
Indoors ( binnen het bedrijf ) bellen word er niet goedkoper op, maar stel je belt met een ander filiaal in het buitenland dan is VoIP goedkoper dan het huidige bellen.

@Greyhat & TrailBlazer
Het VoIP netwerk dient inderdaad stabiel te zijn wil je meerdere gesprekken tegelijk kunnen voeren, maar daarvoor hebben veel bedrijven natuurlijk ook flatfee lijnen e.d. :)

@prutser
Het lijkt me dat er voor VoIP ook wel regels zullen komen voor de aanbieders bij OPTA :)
Het VoIP netwerk dient inderdaad stabiel te zijn wil je meerdere gesprekken tegelijk kunnen voeren, maar daarvoor hebben veel bedrijven natuurlijk ook flatfee lijnen e.d.
Nee, het belangrijkste is dat je een gegarandeerde bandbreedte hebt (1:1, dus geen 1:25 overboeking zoals bij de meeste consumentenlijntjes).
@electric, kun je ons een overzichtje geven van de switches die daar geschikt voor zijn?
Uit een bepaalde test setup ( met VoIP ) is in elk geval gebleken dat Extreme Networks met hun range aan producten met voorname de BlackDiamond en de Summit's op nummer 1 staan.
HP met hun core's op 2 en Cisco op 3.

voor meer info kan je hier kijken : http://www.spirentcom.com/documents/atp/The_Tolly_Group-_Public_Test_R eport-653.pdf

* hoop dat dit de goeie url is, heb nml geen acrobat op staan nu*
BlackDiamond en de Summit's
Ideaal voor de tweaker thuis, zo'n switch. Wat lijkt je een aardige om mee te beginnen? Een Summit48i? (7K euro) of niet krenterig doen en gelijk voor de BlackDiamond gaan? (35K euro voor het chassis, 10K euro per blade)
Okay ik geef toe Extreme is vrij prijzig maar daar voor krijg je ook een erg goeie kwaliteit voor terug en qua VoIP i.s.m. gewoon data traffic zijn hun toch stukken beter met de QOS :) ( ik bedoel dan dus ook voor bedrijven e.d. )
als men een thuis VoIP netwerkje wilt aanleggen dan kan je al beginnen met een HP of Cisco :)

qua netwerk aparatuur ligt het gewoon vrij simpel. je betaald voor kwaliteit :) en op vele fronten is Extreme gewoon vele malen beter dan de rest.

// edit typo's //
Kijk nou maar gewoon naar D-Link switches. QoS, 803.p priorisering en een stuk voordeliger.

Overigen is QoS wel nodig, maar niet voor de consument. Ik neem aan dat niet iedereen over hun eigen netwerkje 100Mbit/s continue volstouwen.

Een layer 2 switch voor een kantoor met 10 personen is voldoende.
Er zijn geen extra's in de header gestopt maar er word puur gekeken wat voor type traffic het is en op welke poort 't draait.
Dat zijn het wel... zowel in laag-2 (ethernet) en laag-3 zijn er specifieke standaarden en velden...
(802.1p en TOS bits in IP header, en layer-3 diffserv)

Eigenlijk zeg je het al fout... Switches zijn laag-2 only... dus die weten helemaal nix van laag-3... laat staan van laag-4 (tcp/udp poort)... laat helemaal staan welke VoIP protocol er gesproken wordt (laag 5-7)...

QoS wordt typish gedaan op laag-2 in netwerk omgevingen, (Cisco, Avaya...)

QoS zorgt helemaal niet voor een minimum bandbreedte, alleen voor voorang in queue's.
Heb hier een Ventrilo VoIP servertje draaien (http://www.ventrilo.com) en dat draait als een tierelier, moet je op inloggen met een VoIP client.
Ze hebben servertjes voor bijna alle OS-en en het is daarnaast nog eens gratis ook Je kan het zien als een soort van babbelbox, waar de serveradmin aparte channels in aan kan maken, al dan niet secure.
VoIP gebruikt overigens voor hoge kwaliteit geluid maar iets van 96k max, en in Ventrilo kun je dat nog aanpassen door verschillende compressie methoden te gebruiken (GSM6.10, etc.)
dat is best leuk, maar mist een belangrijke feature: connectivity naar analoge (of ISDN) telefoons!

Je hebt natuurlijk (tot op zekere hoogte) helemaal niets aan je fantastisch mooie VoIP telefoon als je daarmee de overige 99% van de telefoongebruikers niet kan bellen!

Dat maakt die routing hardware/software (o.a. de callmanagers van Cisco) ook zo prijzig en mooi: je kan routeren over IP naar andere VoIP lokaties, en de rest gooi je via een "modem" weer over traditionele media naar buiten
Ik doe dat met een oude Teles 16.3 en wat software. OpenH323 en Asterisk. Dezelfde asterisk die ook de basis van een paar dure kant-en-klare oplossingen is. Hoezo prijzig? Kost allemaal niets, enkel wat moeite. Doet niet onder voor 'dure' oplossingen. Zelfs de teles is een krijgertje.
Ik zit bij zeelandnet, die gaan (misschien) ook zoiets doen, je houd gewoon je eigen telefoonnummer en je prikt je telefoon in een of ander ding wat je tussen je kabelmodem en pc/router hangt. bellen tussen abbonees van zeelandslet is gratis en abo kosten zijn de helft als bij kpn. verder is alles ietsje goedkoper (naar mobiel bv) ik weet alleen niet wanneer ze hiermee beginnen. maar ik denk dat de verbinding breed genoeg is :telefoon is maar 56 kbps terwijl een kabelverbindig ergens tussen de 128 en 2048 kbps kan zijn.
Zeelandnet is dit al aan het testen, bijna half jaar onderhand...

Het is gratis, maar kost je wel data van je datalimiet... *yay*

De tarieven zijn knap waardeloos, als je ze vergelijkt met de gemiddelde preselect provider ben je daarmee een stuk goedkoper uit.

56kbps is alleen de downstream van een DATA verbinding over analoog... analoog... snap je? Een groot voordeel is dat je telefoonlijn exclusief wordt gebruikt voor data OF voor voice...

Bij een internet verbinding wordt data EN voice door dezelfde priegel verbinding gestuurd... dit gaat dus gegarandeerd fout als je gaat browsen :) (bij Zeelandnet dan, geen QoS, noch shaping)

Mensen zeggen op dit topic ook, 8kbps... ja dat is de ruwe datastream van gsm, hier moet nog de overhead van udp, ip en je laag-2 header bij.

Ook iets wat mensen niet snappen is dat je geen fax kunt versturen over VoIP tenzij je g711 gebruikt... EN dat de verbinding perfect is... lage latency, *geen* packetloss e.d... dit kost 64kbps aan voice-data... en komt met overhead uit op ongeveer 80kbps is niet eens een optie bij het gros van de zeelandnet aansluitingen...

En het laatste is, dat je met VoIP bij lange na niet kan concurreren met de kwaliteit van ISDN (zowel in voice kwaliteit, als stabiliteit)
Van de makers van de Ritzen koeriers...

http://www.pilmo.com/

Bellen en gebeld worden. Gratis naar andere voipers en berekend naar andere soorten lijnen. Ik heb het samen met een vriend eens bekeken als alternatief, maar om dit interessant te maken moet je op dit moment nog errug veel bellen. Je betaalt namelijk voor de 'voicefinder', je aansluitkosten en als je je KPN nummer mee wil ook nog eens voor je nummerportering. Dus voor tweakertjes die hun vaste lijn willen ditchen omdat ze die niet vaak genoeg gebruiken maar wel goedkoop bereikbaar willen blijven is dit nog geen alternatief.
In jou geval misschien geen alternatief, maar laat ieder aub voor zichzelf beslissen. E 9,- aan maandelijkse abonnementkosten is nog altijd goedkoper dan wat KPN te bieden heeft voor een vaste lijn en de kosten van de voicefinder heb je binnen een flink wat maanden al weer terug. Je neemt een abonnement vaak niet voor eventjes en je kan het spul gewoon meeslepen als je gaat verhuizen, zonder extra kosten. Dat ze ruim E 24,- vragen voor nummerportering is behoorlijk veel, maar hoeveel tweakers hebben nu een eigen vaste KPN verbinding en moeten hun nummer behouden? Weinig. Een nieuw nummer wordt gewoon het netnummer van je woonplaats bv 020... of 070....
Het is op de lange duur echt vele malen goedkoper dan een vaste lijn via KPN. Als KPN er wat aan wil doen zal het waarschijnlijk zelf in VoIP moeten gaan, maar dan snijdt het de eigen vaste diensten financieel in de vingers en dat willen de aandeelhouders waarschijnlijk niet hebben.
probeer dit eens -> http://www.skype.com

werkt ECHT SUPER!!! :D
van de makers van kazaa.. zou me niks verbazen als et spyware is.
Tijdens de eerste beta versies van Skype stond er groot op de homepage dat dit gegarandeerd geen spy of adware bevatte. Dat staat er nu inmiddels niet meer op, dus trek je eigen conclusies :)
Als ik kijk op http://www.skype.com/download.html dan staat er nog steeds dat het geen spy of adware bevat. Misschien zijn ze bij Sherman Networks langzamerhand van mening aan het veranderen over spy en adware (laten we het hopen). En Skype werkt inderdaad erg goed. Heeft vaak een betere geluidskwaliteit dan je vaste of mobiele verbinding.
Ik doe mee aan een proefproject van de KPN. Woon in Eindhoven/kenniswijk. In de meterkast is een cisco voip kastje aangesloten op de Ericsson glasvezel converter (DRG). Ongeveer 10 mensen bellen hiermee. Het werkt echter zeer slecht, er wordt door de KPN heel erg hard aan gewerkt, maar het werkt gewoon niet goed. Soms gaat de telefoon wel over maar hoor ik niets, de andere kant wel. Is vaak in gesprek terwijl er niemand mee zit te bellen. Het opbouwen van een verbinding duuuuuuurt heel erg lang soms wel 10-20 sec, en dat is lang als je moet wachten.

Van een monteur hoorde ik dat al ons telefoon verkeer via groningen wordt gerouteerd en er vrij veel routers tussen zitten die de zaak niet sneller maken.:-(

De mannen van de KPN zijn heel professioneel en werken heel erg hard aan dit proefproject, maar er zitten in de praktijk nogal wat haken en ogen aan plus verschillende partijen zijn er bij betrokken zoals xs4all waardoor het vaak lastig is omdat alle partijen zeggen dat hun gedeelte werkt :-( maar totaal gezien werkt het gewoon (nog) niet goed.
Ook veiligheid is een issue. Standaard VoIP verkeers is zonder encryptie, en bijzonder eenvoudig af te luisteren (heb er zelf een tool voor gemaakt). encryptie is een must. Verder zijn er een heleboel verschillende audio en videostandaarden die gebruikt kunnen worden.Men moet echt uitkijken dat men door de bomen het bos niet meer gaat zien.
Voor tweakers hobyisten met een isdn aansluiting en linux. Probeer eens de isdn2h323 gateway software, VOIP op je eigen netwerkje en gewoon via het vaste net op via isdn, erg grappig. Het is h323 dus je kan ook andere voip randapparatuur op je netwerkje aansluiten (zoals dedicated voip toestellen).
En mensen met kabel/adsl?
Daarvoor moet je ook een h323 gateway installeren, hoe alleen weet ik niet precies, maar het is wel vereist als je bijv netmeeting met webcammetje wil enzo
Dit biedt Multikabel al een tijdje aan!

Alleen in bepaalde gebieden van Noord-Holland
Kan iemand z'n/ d'r ervaring met die dienst van Multikabel delen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.