Quality of Service staat nog redelijk in de kinderschoenen en pas en de komende tien jaar zal blijken of dat wat men bedacht heeft ook echt geïmplementeerd gaat/kan/wil worden.
Het is overigens mogelijk met zowel IPv4 als met 6, maar met IPv6 is er ook daadwerkelijk rekening mee gehouden

(IPv4 is adres per computer van 4 bytes, maar je bleek er wereldwijd 6 bytes voor nodig te hebben).
Maar terug naar QoS. Internet is opgebouwd voor filetransfers. Bestanden worden opgedeeld in packets, snelheid wordt langzaam opgebouwd en zo wordt afgetast naar de maximale snelheid die te halen valt zonder andere dwars te zitten. Die worden verstuurd. Gaat er een pakketje verloren, wordt er verzocht deze opnieuw te sturen.
Met VoIP gaan pakketjes direct vol snelheid het internet op. Het moet immers binnen 400 ms aankomen moet het nog nuttig zijn (bij FTP is het met 800 ms ook nog goed). Als iedereen straks gaat VoIP'en krijg je dus een probleem. VoIP pakketjes gaan niet eerst langzaam naar de ideale snelheid opzoek. Ze pompen gewoon full speed en die snelheid is nog belangrijk ook.
Voordeel is dat wanneer er een pakketje verloren gaat, er geen nood is. Zeker niet met wat extra hersteldata in omliggende pakketjes.
De rede waarom het bij telefonie allemaal goed gaat is omdat je bij telefonie geen lijn hoeft te delen met iemand anders. Eigen lijn, kost ook wat. Bij internet moet je de lijnen wel delen.
Je zou kunnen zeggen, nou dan reserveren we bij alle tussenliggende routers een eigen stukje zekerheid, maar dan zouden de routers op de backbone wel heel veel reserveringen moeten verwerken.
Een optie is om VoIP pakkets een hogere kwaliteit te geven, zodat deze voorrang krijgen bij internet routers (die de pakketjes over het internet moeten sturen). Een vrij gedeelte van (nieuwe) routers blijft dan dus altijd gereserveerd voor hoge prioriteitspackets, of je geeft ze voorang, of hoe dan ook. Meer prioriteit kost waarschijnlijk ook meer geld. Betaal je dat niet, dan geeft je provider gewoon niet dat hoge prioriteitsvlaggetje aan je VoIP pakketje en dan moet je maar hopen dat het niet te druk is op het netwerk (en dat gaat deels afhangen van de populariteit van VoIP, of je binnen of buiten je provider belt, of je binnen of buiten Nederland belt en of je binnen of buiten het continent belt en misschien kunnen providers later toch wat extra garanties reserveren op de backbone tegen wat extra betaling).
In ieder geval is het nu afdwingen van langdurige afspraken over een nieuwe technologie wat nog in ontwikkeling vrij onzinnig.