Casema heeft on-demand hdtv in de pijplijn

Kabelaar Casema wil nog voor het einde van dit jaar een video-on-demand-dienst lanceren met hd-content. Het bedrijf is begonnen aan een testfase en hoopt rond november de service aan zijn klanten te kunnen aanbieden.

Casema-logo (nieuw)In de loop van 2008 zou de dienst ook in het verspreidingsgebied van @Home en Multikabel beschikbaar moeten zijn. Om de hd-content op een settopbox te kunnen bekijken, is een overeenkomst gesloten met Cisco-dochter Scientific Atlanta. Het pvr-kastje van dit bedrijf, voorzien van een flinke harde schijf, zal interactieve mogelijkheden bieden en daarnaast de normale hd- en sd-content kunnen weergeven. Nadeel voor de huidige bezitters van hd-ontvangers is dat, als zij van de nieuwe diensten gebruik willen gaan maken, de aankoop van een nieuwe settopbox verplicht is. Casema-woordvoerder Gradus Vos noemt dit 'vervelend maar onontkoombaar', maar verwacht wel dat het kabelbedrijf de 'early adaptors' een aanbieding zal doen.

Om voldoende hd-materiaal in de etalage te kunnen zetten, is Casema aan het winkelen in de Verenigde Staten. Daar zou kwalitatief meer dan voldoende hd-content beschikbaar zijn, die ook hier goed kan scoren. Vos geeft als voorbeeld een populaire serie als Lost, die on demand en tegen betaling al enkele dagen voor de uitzending op de 'gewone' televisie te bekijken is. Volgens Vos komt er langzamerhand ook Nederlandstalige content in high definition beschikbaar, maar onduidelijk is nog welke films of series in het Casema-aanbod te vinden zullen zijn. De content zal in mpeg4- of mpeg2-formaat en zo mogelijk met meerkanaals-audio naar de klant doorgestuurd worden, waarbij de kijker al na enkele seconden het materiaal kan aanschouwen. Doordat de binnenkomende stream wordt weggeschreven op de harde schijf, zou het geen probleem zijn om een film te pauzeren. Volgens Vos zal Casema het accent voorlopig nog leggen op hd-materiaal in 720p-kwaliteit, omdat er in Nederland nog relatief weinig 1080p-schermen zijn verkocht. Over het prijsniveau en de uiteindelijke naam van de dienst is nog niets bekend.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-06-2007 • 16:54

58 Linkedin

Lees meer

Casema gaat zwartkijkers aanpakken Nieuws van 11 april 2008
EA pleit voor open gaming platform Nieuws van 19 oktober 2007
Netgear kondigt p2p-settopbox aan Nieuws van 8 januari 2007
Voorlopig nog geen HDTV bij UPC Nieuws van 8 juli 2006

Reacties (58)

58
58
22
1
0
33
Wijzig sortering
Ik vind het belachelijk dat er weer extra voor betaald moet worden, in amerika worden de afleveringen gewoon hdtv uitgezonden, en wij moeten er weer extra voor betalen VOOR ELKE AFLEVERING!, waarom hebben rtl4 en sbs geen extra kanelen in bijvoorbeeld het hdtv pakket waar deze series in hd worden uitgezonden op het moment dat sd versie word uitgezonden

Pay per view = :(
totally agree...

je betaalt je al helemaal scheel aan tv rechten etc, niet werkende apparatuur een dure tv enz enz. en dan moet je ook nog per aflevering gaan betalen?

jammer...

vast extra bedrag per maand klinkt mij stukken beter in de oren
Dit is de wraak van het lot omdat men in de US al die tijd met NTSC heeft gezeten. :+
Dan moet je ook niet zeuren als je 120 euro per maand moet betalen voor het 'volledige pakket'. Want de prijzen in de VS liggen ook wel wat anders dan hier.
Anoniem: 221677
@Shiver234 juni 2007 20:37
Ik heb net even op de grote Amerikaanse kabelboer Comcast.com gekeken wat een redelijk pakket met ongeveer 300 zenders + alle grote zenders (ABC, NBC, CBS etc) in HD kwaliteit kost, maar ik kom niet verder dan 63 dollar. (55,90 voor medium pakket + 7 dollar voor HD).

46 euro per maand is nog steeds duur vergeleken met Nederland maar 120 euro per maand is wel een beetje overdreven.
Niet verder dan 63 euro, je weet wat er altijd bovenop komt als je het naar euro's omrekend... Ik persoonlijk word dus NIET vrolijk van dergelijke prijzen!!!
je weet wat er altijd bovenop komt als je het naar euro's omrekend
Ja, BTW. Iets wat in USA prijzen nooit inbegrepen is.
De BTW vult altijd wel mooi het gat tussen de euro en dollar. Dus 1 dollar = 1 euro wanneer het om prijzen vergelijken gaat.
Anoniem: 221677
@iceme4 juni 2007 21:36
Omdat de VS per wet heeft verplicht dat de grote landelijke zenders óók in HD moeten uitzenden.

In Nederland zie ik dat niet zo snel gebeuren, helaas.
MISSCHIEN OMDAT HET GELD ERGENS VANDAAN MOET KOMEN? TV-series zijn niet gratis, ook al denk jij van wel.
Anoniem: 221677
@Vinnienerd4 juni 2007 21:29
Nou ja de meest bekende series komen in de VS op ABC, NBC of CBS, dus die vlieger gaat niet helemaal op.

Dat zijn normale landelijke tv zenders en daar hoef je geen pay-per-view achtige tarieven voor te betalen in de VS.

Iceme heeft dus wel gelijk en het is ook belachelijk dat je hier per aflevering voor HDTV zou moeten betalen.

4,95 per maand voor een zender met alle topseries in HD zou al een stuk beter en eerlijker zijn.
Behoorlijk interessant natuurlijk. Als ze goede series (van HBO bv) kunnen kopen dan wordt het misschien aantrekkelijk. Afhankelijk van de prijs en andere zaken.

Nu staat Casema echter niet bekend om hoge kwaliteit en service en ik vraag me af of ze dit nog steeds via de ouderwetsche coax willen doen.

Wel een positieve ontwikkeling om in de gaten te houden.
Ik geloof dat het huidige probleem meer een gebrek is aan "bekende" films.
nu worden er veel films aangeboden die.. je eigelijk nooit zou willen zien, of gewoon zeer slecht zijn en ook te oud.

als ze nou iets van xmen, pirates, spiderman, of whatever aan zouden bieden (om maar een voorbeeld te noemen) dan zou het toch een stuk interessanter worden.
de ouderwetsche coax
Over die ouderwetsche coax is zeker nog wel genoeg bandbreedte beschikbaar....
Zolang het netwerk er geschikt voor is, kun je met Coax tot ruim 600MB/s ontvangen, dat zijn bijna 5Gbps verbindingen tegelijkertijd.

Dus je aversie tegen Coax is ongegrond, het gaat er namelijk om hoe de aanbieder zijn netwerk aanlegt waar de bottleneck ligt, niet in de kabels.

Fibers brengen zeker meer bandbreedte, maar dan zal de aanbieder daar eerst in moeten gaan investeren, net als het investeren in het coax netwerk, en er is niets zo erg voor een bedrijf als geld uitgeven, ze willen liever geld innen.
Tis meer een "aversie" tegen Casema dan tegen Coax. Coax is zeker niet slecht maar de kwaliteit die Casema soms brengt is erg slecht.
Eindelijk, nu hopen dat de andere kabellaars volgen. We hebben ondertussen lang genoeg gewacht op HD-content. Veel mensen hebben al een TV die 720p, en sommige zelfs al 1080p, aan kunnen. Maar content blijft maar achter.

Hopelijk zal dit het gat van enkele jaren achterstand tegenover de VS inhalen.
Pff, ik heb al 6 jaar een breedbeeld-televisie en zelfs DAT is nog nauwelijks doorgebroken...

Je mag blij zijn dat HD zo relatief snel doorgevoerd wordt bij de digitale providers.
Sinds 1 juni jl. zijn de meeste commerciele zenders overgegaan op native breeeedbeeeeld. (vraag me wel af waarom dit nauwelijke gepromoot is)
Native breedbeeld bestaat niet in PAL. Alleen anamorphic of zoom.

En laten we hopen dat ze anamorphic gebruiken anders dat wordt het beeld nog slechter van kwaliteit.

Edit: Dikke bullshit als je het mij vraagt. Ik heb net nog even gekeken en RTL zend niet eens hun eigen nieuws in breedbeeld uit.

En helaas ook nog eens zoom dus slechtere kwaliteit dan een normale 4:3 uitzending.

Anamorphic is de enige manier om goed breedbeeld te krijgen onder PAL: dan wordt de hele 4:3 resolutie gebruikt en de tv trekt dan de horizontale resolutie uit tot er een beeldverhouding van 16:9 is.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 5 juni 2007 14:43]

Nouwelijks gepromoot?!?!? |:( Ik wordt helemaal gek van die reclame op de RTL zenders!! Ze doen alsof het een revolutie is! Ja voor hun idd! Breedbeeld is er zo'n 10/15 jaar!
Probleem met breedbeeld is dat de wat oudere normale tv's niet zo goed overwege kunnen met breedbeeld. Op mijn werk (tankstation) hebben wij bijvoorbeeld een klein tvtje staan, als er een zender daar breedbeeld uit zendt dan zien we de helft niet. Vooral met bijvoorbeeld poker programma's is dat behoorlijk iritant want je ziet gewoon de eerste kaart niet...

Met HD content is dat veel minder, dat wordt gewoon naar beneden gescaled.
Dan heb je wel een hele oude TV (of een NTSC TV).
Op normale PAL TVs word widescreen gewoon letterboxed vertoond op 4:3 schermen.
En behalve dat is widescreen al behoorlijk oud (1995 oid in .nl).
Sinds 1 juni zijn bijna alle zenders overgestapt op breedbeeld (zou eerst al 1 jan 2008 zijn).
sinds 1 juni als in "sinds 3 dagen geleden"? Is daar iets over te lezen op tweakers ofzo? Dat zou wel goed nieuws zijn als het waar is.

Nu alleen nog hopen op "echt" breedbeeld, en niet dat inzoom 19:9 geneuzels waar de kwaliteit ten koste van het zoomen gaat.
Linkje voor de zenders van RTL.
Tien deed het uiteraard al een tijdje,
Volgens mij sinds kort de zenders van SBS ook, maar daar kan ik geen bron voor vinden, alleen "geneuzel".
Anoniem: 205004
4 juni 2007 17:05
Ach, het wordt toch pas interessant als reguliere TV in HD gaat uitzenden. Dat duurt nog een jaar of 10 ben ik bang. Tot die tijd is het totaal nutteloos imo
Over een jaar of 10 is dat hele gedoe van reguliere TV hopeloos achterhaald.
Anoniem: 205004
@Exploited4 juni 2007 17:27
Ik denk het toch echt van niet. Je doelt zeker op on demand content. On demand content voor radio bestaat al jaren en maar ik zie Sky Radio, 538, 3FM binnen 10 jaar echt niet stoppen iedereen naar zijn eigen Live365 of Pandora station luistert. 10 jaar geleden hoorde ik al dat over 10 jaar normale TV een langzame dood gestorven zou zijn.
Je kent het eeuwenoude gezegde: "Als de wereld vergaat, ga dan naar Nederland want daar gebeurt alles 10 jaar later"

De commercieele zenders zijn net een week over op breedbeeld...
Vergeet niet dat de coax een hogere capaciteit heeft voor data dan een ADSL lijn eh ;)
Op het gebeid van TV signalen is de rek er al een beetje uit, maar qua data is de bandbreedte van de kabel nog lang niet verzadigd en dus erg geschikt voor het doorgeven van HD content.
Ondanks de hoge kosten, wat hierboven al gezegd wordt, vind ik toch dat het goed is dat ze niet stilzitten op HDTV gebied ondanks het feit dat wij in Nederland enorm achter lopen met dit soort dingen. Dat moeten we met z'n allen maar accepteren denk ik.
Casema zendt al anderhalf jaar , eerst 5, nu 4 HD kanalen uit, kabelkaartje in PC, dreambox als cardserver en de hele dag HD contant, zelfs in 1080i
satelliet anyone?
Tegen extra betaling? Zolang het lastiger blijft dan torrent+tv-out blijf ik wel bij mijn eigen "on demand hdtv".
Doe dan meteen een lapje voor je oog, ipv de moeite te nemen naar een dure opticiën te gaan.
Anoniem: 221677
@PHiXioN4 juni 2007 20:32
Je kunt tegenwoordig ook de 720p versies downloaden via torrent hoor :) Tenzij je de TV out bedoelt, want dat is idd gaar.

Maar op de meeste HDTV's zit wel een VGA aansluiting volgens mij.
Ik dacht toch écht dat de reactie bedoeld was om PHiXioN als piraat neer te zetten dat hij zijn series/films illegaal download :Y)
Hebben we weer een spuit 11,
Je download niet illigaal, volgens de nederlandse wet mag je een thuiskopie hebben ZONDER het origineel in bezit te hebben.
Ik heb hier toch wel mijn vraagtekens bij:

Hoe gaat dit allemaal door die oude coax-kabel passen? als we nu slechts maximaal 30 kanalen analoog / 100 digitaal kunnen ontvangen, hoe past er dan HD-content bij? En als die ruimte er is, waarom is dat dan in het verleden niet gebruikt?

En daarnaast: Wat gaat zo'n settopbox wel niet kosten, aangezien dat bijna een complete mediaPC moet worden? Met hardeschijf, decoder en wat al niet meer zij.

Ook zal de content toch wel erg duur zijn voor ze, wat allemaal weer met reclame terug verdient moet worden.

Ik heb er weinig verstand van, maar ik zie het allemaal nog niet vlekkeloos verlopen. Op zich een goed idee, maar misschien iets te ambitieus.
Anoniem: 130302
@geert14 juni 2007 17:28
Ze zullen het wellicht aan de man brengen zoals gsm-abonnementen. Het toestel gratis, mits 2 of 3 jaar HDTV abonnement.

Anders 350 euro ofzo ?
We hadden hier laatst (ALWEER) een UPC monteur over de vloer... Hij kon me vertellen dat UPC de analoge kanalen er over een aantal jaar uitgewipt wilt hebben.

Zodoende zou er genoeg bandbreedte moeten vrij komen voor Normale en HD digitale TV. (UPC bied nu alleen National Geographic op HDTV aan).

Maar ja, gaat iedereen dat zomaar pikken, is de vraag? Of wat dacht je van al die huishoudens met meer dan 1 TV. Zonder het analoge signaal hebben die geen beeld meer. (Zoals hier thuis) :(
Dan moet je UPC eens bellen hoe dat anders kan want hier met Casema kan ik gewoon een analoog signaal naar de slaapkamer tappen en naar digitaal signaal in de huiskamer kijken.
die mensen met meer dan 1 tv kunnen tegen die tijd gewoon meerdere digi ontvangers huren bij upc.
Je zegt het goed, huren.... maak het allemaal lekker nog duurder.

Ik ben blij dat ik van die ^%$%#^$&# kabel af ben en overgestapt ben op schotel, veel goedkoper en veeeeeeeel betere beeldkwaliteit.
Modulatie technieken, zoals QAM... Deze zijn pas echt in snelle ontwikkeling sinds de ontwikkeling van het internet.

http://en.wikipedia.org/wiki/QAM

Voordat alle gebruikers hier weer Casema de huid volschelden met 'slechte service' moet ik bekennen dat ik persoonlijk van alle kabelaars het liefst bij Casema zou zitten en daar bij is Casema van alle kabelaars toch het meest innovatief, ik kijk al ruim 2jaar gratis HDtv en DTV.
Hoe het gaat passen? Niet echt. Het zal uit de lengte of uit de breedte moeten komen, dus uiteindelijk zullen de analoge zenders moeten wijken of zal de compressie dusdanig moeten zijn dat je helemaal gek wordt van de artefacten.
dit valt of staat natuurlijk met de prijs die je per film/serie-deel moet gaan betalen.

In ieder geval wacht ik nog ff met aanschaf HD-decoder of een Sat-opstelling.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee