iOS 7 komt volgende week woensdag uit

Apple brengt iOS 7 volgende week uit. Dat heeft Apple bekendgemaakt op zijn eigen iPhone-event. De update zal over-the-air aan alle gebruikers van iOS 6 op veel van de recente toestellen worden aangeboden. Het nieuwe OS kent een andere interface dan gebruikers nu gewend zijn.

De update zal volgende week woensdag 18 september beschikbaar komen voor veel van de iOS-apparaten die Apple afgelopen jaren heeft uitgebracht: de iPhone 5, iPhone 4S en iPhone 4, de iPad 4, iPad 3 en iPad 2, iPad mini en de iPod touch v5. Daarmee komt de support voor de iPhone 3GS uit 2009 en de iPod touch v4 uit 2010 te vervallen. De eerste iPad en oudere iPhones en iPod touch-modellen kregen ook al geen update meer naar iOS 6.

Apple laat sommige functies weg uit de updates voor oudere modellen. De functie AirDrop vereist een nieuwere wifi-chip en de iPad 2 en iPhone 4S en ouder ondersteunen dat bijvoorbeeld niet. Filters in de camera-app werken eveneens alleen op de nieuwste modellen, net als het maken van vierkante foto's, dat niet werkt op de iPad 2.

Gebruikers van een iPhone in combinatie met een Vodafone RED-abonnement in Nederland kunnen na de update op 4g. Omdat Vodafone de benodigde 1800MHz-frequentie gebruikt, kunnen klanten 4g gebruiken na de update.

Het nieuwe besturingssysteem bevat een heel ander uiterlijk: veel elementen zijn platter geworden, zonder schaduwen of uiterlijke kenmerken van zaken uit het echte leven. Ook is het notificatiecentrum aangepast, waarbij er drie tabs zijn, waaronder een met een overzicht van de dag, inclusief het weer en agenda-items. De gebruiker kan een nieuw menu oproepen door van onder het scherm naar boven te vegen. Daarin zitten onder meer toggles om wifi en bluetooth aan en uit te zetten. Ook zit daar een Zaklamp-functie, die tot nu toe ontbrak in iOS. Die werkt door de led-flitser constant te laten branden.

Gebruikers met een nieuwe iPhone zullen met iOS 7 een gratis versie van iWork krijgen: wie een update krijgt en ze nog niet heeft gekocht, krijgt ze evenwel niet gratis.

Een van de nieuwe functies is iTunes Radio. Gebruikers kunnen op iTunes Radio onder andere eigen kanalen aanmaken en deze met anderen delen. Op de WWDC in juni werden de plannen voor iTunes Radio al duidelijk. De radiodienst is te vergelijken met Pandora en Nokia Music op Lumia-toestellen. Niet alleen kunnen door Apple samengestelde streams afgespeeld worden, maar iTunes-gebruikers kunnen ook zelf op basis van eigen muziek playlists aanmaken. Ook kan de gebruiker afgespeelde tracks een rating geven om zo de samenstelling te beïnvloeden of een track direct kopen in Apples muziekwinkel.

Itunes Radio, dat voorlopig alleen in de VS beschikbaar zal zijn, is gratis te gebruiken. Er zullen dan echter wel commercials te horen zijn. Wie een abonnement heeft op iTunes Match zal geen commercials horen.

Hoewel de interface er anders uitziet, is de werking vrijwel geheel hetzelfde, zo bleek in de iOS 7-hands-on die Tweakers in juni publiceerde. Alle menu's en opties zitten in bijna alle gevallen op dezelfde plek. Alleen de Spotlight-functie is van plek veranderd: die zit niet langer op het scherm links van het meest linkse homescreen, maar boven alle homescreens: door vanaf de iconen omlaag te vegen, opent de gebruiker het zoek-menu. Het is de vraag hoe slecht geïnformeerde gebruikers van iOS gaan reageren op alle veranderingen: Apple heeft nog nooit een update uitgebracht voor iOS die zoveel wijzigt in de interface.

iOS 7 iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-09-2013 • 19:17

163 Linkedin

Lees meer

Apple kondigt iTunes Radio aan Nieuws van 11 september 2013
Apple presenteert twee nieuwe iPhones Nieuws van 10 september 2013

Reacties (163)

163
139
81
6
0
34
Wijzig sortering
De mensen die hier steen en been klagen over de kleurstelling en de 'platheid' van iOS 7 staat nog heel wat te wachten. Flat design is geen trend, maar de nieuwe standaard. Daar zijn een aantal redenen voor, ik noem ze niet allemaal:
- Focus op de content; als je een foto in een platte UI zet, dan heeft die foto een grotere impact/aantrekking in het aanzicht
- Bewegingen zijn makkelijker te implementeren wat leidt tot meer intuitive interfaces. Denk aan belangrijke knoppen en menu's die even trillen. Sitebouwers hoeven geen ingewikkelde animaties meer te construeren.
- Ingevoerd door grote marktleiders, apple ios7 en microsoft windows (phone) 8. Men wil een consistente ervaring leveren..
- Omarmt door een groeiend deel van de opensource community, omdat het gewoon wel makkelijk is. Steeds meer (gratis) wordpress thema's (en joomla e.d. vast ook) bieden het al.
- Het maakt de design brief een stuk duidelijk (e.g. ik wil een Zerg textuur op m'n webpagina gaat vrijwel altijd tegenvallen)
- Minder kb's, je download geen png interface meer, enkel png/jpg content.

Kortom, die kleurtjes en dat platte is here to stay. Wen er maar aan. Voor een paar gave voorbeelden van flat design en wat het doet en kan zie hierzo.
Een nieuwe standaard? Ik voorspel dat hij korter meegaat dan de oude.
Plat gezegd ziet het er uit als een site uit 1994. Toen je nog niet veel kon, en de machines waarmee je werkte ook underpowered waren, dus dat het ook maar goed was.
Daarna kreeg je de vreselijke tijd met animated gifs overal.
Daarna kwam men op een interface die een beetje 3D was, er netjes uitzag, en werkte. Vele vormen zijn er ontworpen, van zeer realistisch tot minder grafisch.

En nu zijn de draagbare machines, zelfs de telefoons, capable om de meest fraaie effecten neer te zetten en gaan we terug naar? Papier?
En dat net op het moment dat bijvoorbeeld Microsoft laat zien dat statische iconen (2 of 3 D) veel meer informatie kunnen laten zien.
Overigens merk ik dat de schaduwen achter dialogboxes op de desktop vaak mensen helpen om te laten zien dat ze die eerst moeten sluiten voordat ze door kunnen gaan met waarmee ze bezig waren. Het platte gedonder verbergt dat soort visuele hulpjes.

En los daarvan, mensen houden van eyecandy. Mocht je dat niet geloven, leg dan wat tv series naast elkaar, en kijk naar vrouwen inhoud en kijkcijfers.
Toch doet wp8 het soberder. Eenheid in kleur. Niet 100 kleuren in 1 icoon.
En waarom is de popup van AirDrop met witte achtergrond en rechte hoeken en de andere met doorzichtige aero look (waar iedereen zo'n hekel aan had).
Inderdaad, flat design zullen we nog wel even blijven zien, maar zoals alles komt ook daar vroeg of laat een eind aan, en dan bewegen we weer richting de meer glossy stijlen alla Vista en iOS 6, of misschien nog iets anders. Maar vroeg of laat zal het terugkomen, we zullen heus niet blijven hangen. En daarna? Terug naar plat.

Anyway, plat ontwerpen wil niet direct zeggen dat je moet gaan beginnen werken met felle kleuren, Windows' startscherm is daar een goed voorbeeld van, het ziet er kleurrijk uit, maar fel niet (tenzij je dat natuurlijk zelf hebt ingesteld). Nu geef ik niet echt om het kleurenpallet, en het iOS 7 kleurenpallet is best mooi en goed gekozen, maar de iconen vind ik toch weer een domper, Safari en Game Center zijn daar een goed voorbeeld van. Het Game Center icoon past niet bij de rest en het Safari icoon is gewoon spuug lelijk, vanwege de vormgeving.
Niks is here to stay, het is gewoon een trend, meer niet.
En precies waarom denk je dat je de wijsheid in pacht hebt?
Klinkt wat arrogant vind je zelf ook niet?
En samen met IOS7 wordt Pages, Numbers, Keynote, iMovie en iPhoto gratis met de nieuwe toestellen.
absoluut een toevoeging voor nieuwe gebruikers. Ik ben benieuwd of ze dit ook doortrekken naar de Desktop. iWorks is nu immers in de cloud ook gratis.
Wordt overigens wel tijd voor een update van de desktop versie
Ja, iworks meeleveren met osx.
Dan mag Microsoft office gratis meeleveren met windows 8.1 home en pro?
Vroegah kreeg je iWork gratis met je Mac.
Ik vermoed dat apple dit doet omdat het de adem van Microsoft in de nek voelt (office). Desalniettemin een goede toevoeging voor iOS.
Anoniem: 154887
10 september 2013 19:44
In het artikel ontbreekt nog dat iOS 7 het eerste 64bit mobiele OS is...
Je bedoeld dat er een 64-bit versie van uitkomt t.b.v. de iPhone 5S. Dat zal ongetwijfeld worden vermeld in het artikel over dat toestel. :-)
in principe heb je weinig aan een 64bits OS als je (nog!) geen 64bit toestel hebt.
Waarom geen vierkante foto's op iPad 2? Kan je toch gewoon croppen? Volgensmij maakt Instagram ook alleen vierkante foto's, terwijl dat op alle modellen telefoons kan. :P

[Reactie gewijzigd door Eloy op 10 september 2013 19:21]

Wat is er zo speciaal aan vierkante foto's :?
die kan je naar believen croppen naderhand en je hoeft je camera niet te kantelen. Hasselbladjes werken al eeuwen met vierkante foto's.
Croppen? Je bedoelt waarschijnlijk schalen. Croppen is afsnijden en dat gaat bij elke verhouding.
Ja, daar dacht ik ook al meteen aan.
En ik heb iOS 7 op mijn iPad 4 staan, maar ik merk niet verschil tussen normaal en vierkant (niet opnieuw scherpstellen, niet scherper; gaat gewoon gelijk).
Je moet toegeven, Apple zorgt goed voor zijn klanten. Apple heeft sowieso 4 jaar lang ondersteuning aan apparaten, best knap! De meeste fabrikanten houden geen eens een jaar vol!

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 10 september 2013 19:23]

De iPod touch 5 is anders pas een jaar uit. Wanneer je dus 14 maanden geleden een splinternieuwe iPod kocht, wordt die nu al niet meer ondersteund.

Sterker nog, tot juni dit jaar waren ze gewoon nog te koop bij Apple en de hardware is gelijk aan de iPhone 4. Ze laten hun klanten dus na vier maanden al gewoon vallen, fijn hoor.
Ja dat vind ik ook zeer irritant van Apple. Heb zelf nog een ipod touch v2. Prima apparaat, waar je dus niet eens software meer op kan zetten vanuit de appstore. Veel mensen willen na 1 a 2 jaar wel een nieuwe telefoon (wat ik al snel vind) maar zeker een ipod touch of ipad zouden toch veel langer ondersteund moeten worden. Het zijn geen goedkope apparaatjes, die je na een jaartje gewoon weggooit.
Klopt! Ook duurt het bij bijvoorbeeld Android veel langer voor updates voor de meeste klanten beschikbaar zijn omdat de fabrikant er nog z'n eigen laag overheen moet programmeren..
Dit is niet persee waar! Ik heb dit ook maar gelezen en kan de bron niet meer vinden, dus iemand?

Apple laat zn iOS versie vóór dat het gelanceerd wordt keuren door providers en spaart de update als het ware op.

Google doet hetzelfde met stock android, maar de andere android partijen lanceren de update zodra hij goedgekeurd wordt. Na dat de android versie is vrijgegeven door google. Die moeten dus langer wachten. Neemt niet weg dat al die providers er allerlei meuk aan toevoegen wat de boel nog langzamer maakt.
Opzich doet Google het ook nog wel redelijk met de Nexus-toestellen. Helaas is dit ook echt alléén bij de Nexus toestellen, en houdt het bij de niet Nexus-toestellen toch wel op na zo'n maximaal 2 jaar (Samsung Galaxy SII bijvoorbeeld). Hierna ben je gedwongen over te stappen naar custom ROMs, mocht je toch nog nieuwe Android versies willen. (Welke overigens lang niet altijd onderdoen voor Android versies die fabrikanten leveren!)
Apple heeft sowieso 4 jaar lang ondersteuning aan apparaten, best knap! De meeste fabrikanten houden geen eens een jaar vol!
Waar zijn de updates van de iPad 1 dan?
Dat is het lot van de early adaptors en de rede waarom ik nooit een eerste generatie koop van iets.
Ik vraag me af of ze deze functies echt blokkeren, of dat je ze via "custom" firmware wel beschikbaar kan maken. Ik draai op mijn 4s de 7.6 Beta waarbij hij prima vierkant foto's maakt met en zonder filters.
Het kan waarschijnlijk ook op de iPad 2 maar de kwaliteit zal wel te laag zijn? Misschien dat het via een andere update nog wel kan.
Ben persoonlijk nog steeds geen groot fan van het uiterlijk van iOS 7.
De kleuren zijn me allemaal wat te fel en dergelijke, waardoor ik het een kinderachtige uitstraling vind krijgen.

Wat is trouwens de reden dat de iPod Touch v4 geen update krijgt en bijvoorbeeld de iPhone 4 wel? Ik dacht altijd dat dit qua verschil in specificaties zeer weinig uitmaakte, of heb ik dit mis?
Het ram geheugen. De iPod Touch heeft slechts 256 mb, de iPhone 512 mb als ik het goed heb.
Misschien vloeken in de kerk (zelf al jaren een iphone overigens), maar ik heb het idee dat er toch echt goed is gekeken van Windows Phone, wat betreft lettertype en "platheid"
De platte trend is ingezet door Google, niet door Windows Phone, alhoewel Microsoft er wel zijn eigen draai aan gegeven heeft.
Hoe wil je dat rijmen met het feit dat WP al in 2010 is geintroduceerd:

"Toestellen met Windows Phone zijn sinds 21 oktober 2010 verkrijgbaar"

Het os was dus al ouder, welke versie van iOS was er toen?

Welke van Google?

[Reactie gewijzigd door Game_overrr op 11 september 2013 13:33]

Op MacRumors staat vrijdag 18 september, maar dat zal dan wel volgende week woensdag 18 september zijn :)

"10:17 am iOS 7 launching Friday September 18th."

bron: http://www.macrumors.com/...-2013-iphone-media-event/

[Reactie gewijzigd door nanoChip op 10 september 2013 19:27]

tsja dat komt ook van de liveblog. Daar zitten wel vaker foutjes in. Als blogger wil je toch echt als eerste het nieuws de lucht in hebben en dan worden dit soort dingetjes vaak als irrelevant beschouwd.
Ik heb de developer precview tijdelijk gedraaid en vond niet alles een verbetering. Sommige schermen zien er wat duidelijker en moderner uit maar bijvoorbeeld het vervangen van buttons door blauwe 'hyperlinks' noem ik geen vooruitgang...
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee