Apple TV in te stellen door aanraking met iOS 7-apparaat

Apple heeft een stappenplan online gezet voor het automatisch instellen van een Apple TV van de derde generatie door deze aan te raken met een iPhone, iPad of iPod touch die iOS 7 draait. Dit lijkt de eerste toepassing voor Apples iBeacons-technologie.

Het stappenplan staat op een support-pagina van Apple. De fabrikant beschrijft dat een gebruiker bluetooth op zijn iOS7-apparaat moet activeren en verbinding moet maken met hetzelfde draadloze netwerk als waar de Apple TV van gebruik moet gaan maken. De mediaspeler moet softwareversie 6.0 draaien. Vervolgens hoeft de gebruiker de Apple TV alleen aan te raken met het iOS7-apparaat, waarna een melding verschijnt voor automatische set-up. Als de gebruiker nu zijn Apple ID en wachtwoord invoert, wordt automatisch de netwerkinstelling, de activatie, het iTunes-account en de land- en taalinstellingen overgenomen bij de mediaspeler.

Volgens AppleInsider lijkt het om de eerste toepassing van Apples iBeacons te gaan. Deze technologie laat apparaten elkaar herkennen, en ook een indicatie van de onderlinge afstand geven, door middel van een bluetooth low energy-signaal. IBeacons lijkt Apples antwoord op NFC en biedt ook mogelijkheden voor the internet of things: winkels kunnen bijvoorbeeld 'bakens' opzetten die de lage datadoorvoersnelheid van bluetooth low energy gebruiken om kortingsbonnen naar iOS7-apparaten te sturen. De afhankelijkheid van bluetooth low energy maakt dat de Apple TV alleen automatisch in te stellen is met een iPhone 4S of latere generatie, iPad van de derde generatie of later, iPad mini of iPod touch van de vijfde generatie.

Apple TV automatische setup Apple TV automatische setup Apple TV automatische setup Apple TV automatische setup

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-09-2013 • 08:42

117

Reacties (117)

117
110
91
13
1
8
Wijzig sortering
We zijn allemaal toch echt Europa specifiek met onze gedachten ?
Dat NFC in NL en de VS niks is, betekent niet gelijk dat het nergens gebruikt word.

Ik ga al sinds 2008 geregeld (3-4x) per jaar naar Japan en daar is NFC al ruim 10 jaar gemeengoed.Zelfs dumbphones hadden het. En een leuke kenmerk was ook, dat zelfs als je batterij helemaal leeg was (a.k.a hij gaat niet eens meer aan) werkte je NFC module alsnog om aankopen te doen. (Dus hoezo gezeur over "die extra NFC chip kost stroom" - kan in de praktijk dus anders prima )

Je kan daar je boodschappen mee doen, taxi/OV betalen, en nu Namco Bandai bezig is met het consolidaten van de game IC cards in arcade hallen (IC cards waar je savegame/profiel op word geslagen) naar de "BANA passport", die op NFC werkt - en dus ook op je telefoon, hebben ze binnenkort niet per game een losse IC card nodig maar swipe je gewoon je telefoon langs je favoriete game om je profiel te laden.

Hier een leuke overzicht van de aantallen waar we over praten, en wat je er zoal mee kan doen.
http://www.eaipatterns.com/docs/NfcOopHohpe.pdf

We praten al over 65 miljoen toestellen daar met NFC.

Zelf gebruik ik een (Japans weliswaar) app om van mijn telefoon (Xperia Z, voorheen S3) een SUICA card te maken (Sub Urban Intelligent Card, de meest gemeengoed NFC kaart voor betalingen/oV die je daar kan krijgen) zodat ik dus niet die losse kaart bij me hoeft te hebben als ik daar ben.
Hup even opladen bij een terminal ergens , of via online (wat alleen met een JApanse creditcard kan helaas) en klaar is kees.

Zuid Korea is ook goed bezig - Ik hoop al jaren dat het Westen eens een keer hiermee de draad oppakt en ook implementeert maar volgens mij gaat dat nooit gebeuren helaas.
Ik ga al sinds 2008 geregeld (3-4x) per jaar naar Japan en daar is NFC al ruim 10 jaar gemeengoed.Zelfs dumbphones hadden het. En een leuke kenmerk was ook, dat zelfs als je batterij helemaal leeg was (a.k.a hij gaat niet eens meer aan) werkte je NFC module alsnog om aankopen te doen. (Dus hoezo gezeur over "die extra NFC chip kost stroom" - kan in de praktijk dus anders prima )
Dat zijn allemaal RFID (passieve tags) toepassingen, vandaar dat het ook werkt als de accu leeg is.

btw Dat extra stoomvebruik verhaal heeft betrekking op het uitlezen van RFID tags met je mobieltje.

Hier gaat het over het gebruik van NFC versus BLE om data uit te wisselen tussen apparaten.

Dat we in vergelijking met Japan op NFC gebied 10 jaar achterlopen klopt, maar er is intussen het nodige veranderd kwa techniek dus waarom zou je een 10 jaar oude oplossing nemen terwijl er inmiddels een veel flexibeler alternatief is?

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 18:29]

Er zijn nu al meer dan 200 miljoen Apple apparaten met iOS7 en dus iBeacons (Bluetooth LE).
En dat worden er alleen maar meer. Dus zo hard kan het gaan als iBeacons geintroduceerd wordt en je in 1 klap een flinke standaard neer kan zetten. Zie hier het voordeel van minder fragmentatie op iOS.
Na het lezen van de reacties en de commentaren had ik nog altijd niet echt goed door waarover het ging. Dit is wel een leuk artikel.

http://forums.appleinside...wareness-via-bluetooth-le

De feature die dit wel eens tot een standaard zou kunnen verheffen is inderdaad een soort low energy gps. Een voorbeeld in het artikel is een museum tour waarbij je telefoon informatie krijgt als je in de buurt van een bepaalde tentoonstelling komt, leuk!

Minder leuk is dan targeted advertising wanneer je in de buurt van zo een ding komt. Het mag dan allemaal battery friendly zijn, maar als je constant reclame doorkrijgt wanneer je aan het wandelen bent gaat de batterij van je smartphone het niet lang uithouden.

Eerst leek het me een beetje zoals mijn sonos, waar wel eerst nog op een knopje moet drukken om een (nieuw) device te peeren, waarna de setup eigenlijk volledig automatisch verloopt. Op het ding zelf staan geen knoppen. Die ibeacons is dus eigenlijk waarover het gaat. Dit is geen concurrent van nfc, maar zou het eventueel wel kunnen vervangen. Ik vond het een goeie technologie tot ik las over de reclame toepassingen.
Ik gok dat ze daar wel rekening mee gaan houden, dat als je door de stad loopt je niet om de 5 meter een advertentie krijgt..
Dat is toch gewoon de keuze van de ontwikkelaar? Als je apps volpropt met reclame houden mensen het snel voor gezien. Dat geldt voor films op tv, dat geldt voor kranten, dat geldt voor websites. Te veel reclame = gebruikers wegjagen. Niks nieuws dus. :)
Ze bouwen tenminste implementaties die werken. Standaarden zijn leuk, maar ik denk dat eindgebruikers liever daadwerkelijk functionaliteit hebben. Waarom kan ik met random oordopjes in een random laptop bijvoorbeeld niet eens de mediaknoppen op de oortjes gebruiken? Raad eens bij wie dit wel gewoon consistent werkt.
En wie ben jij dan, Tristan, om te beslissen dat:

- heel de wereld NFC aan het omarmen is
- er arrogante kwallen bij Apple werken die ook nog eens dwars toen
- Apple koppig is

Ten eerste is slechts een heel klein stukje van de wereld iets met NFC aan het doen, en door dat er nu al problemen zijn (die een beetje op de dlna problemen lijken) gaat dat niet heel snel.

Ten tweede lijkt he me niet dat arrogante kwallen technologie zouden ontwikkelen die goedkoper, multifunctioneler en slimmer is dan NFC. Arrogante kwallen zouden gewoon NFC gebruiken.

Dat je Apple koppig noemt is vreemd. Koppig is volgens van Dale "niet van een eenmaal ingenomen standpunt af te brengen". Dat lijkt me van toepassing op alle bedrijven, want zo werkt de wereld. Een bedrijf wil ding xyz doen, en dus zullen ze xyz doen. Stel dat je bedoelt dat Apple zich niet wil conformeren aan technologie die ze niet als uitmuntend zien, dan heb je een punt, want dat doen ze inderdaad niet. Waar de massa HDMI (HD) schreeuwt, was Apple al bezig met DP (UHD/4K). En vroeger, waar de massa nog met RS-232 en LPT bezig was, had Apple die poorten al verbannen en USB. Waar de massa huilde om het idee dat een telefoon zonder fysiek toetsenbord het slechtste idee ooit was, ging Apple gewoon door met de iPhone.

Het is een miljardenbedrijf dat de mensen in huis heeft om alles wat ze maar willen te ontwikkelen en te bouwen. De kans is heel erg klein dat 'arrogantie' in het spel is, gezien dat niet echt een efficiente of succesvolle strategie is.

Wat ze nu gedaan hebben, is de technologie die er al was gebruiken om iets te doen waar andere partijen extra hardware voor nodig lijken te hebben. Het is zelfs een beetje in het straatje van het recent overgenomen bedrijfje Bump, dat je bestaande sensors gebruikt om een 'bump' te registreren met een ander toestel. Ook geen extra hardware nodig, gewoon gebruiken wat je hebt, en een slim algoritme gebruiken.
Waarschijnlijk omdat ze niet overtuigd zijn van de techniek. Niet iedereen is een meeloper en als het een beter alternatief blijkt te zijn en het wordt populair, lachen zij het hardst. Heb je je überhaupt verdiept in iBeacons? En bovendien, buiten die proef in Leiden, is er toch niemand die daadwerkelijk NFC gebruikt in Nederland (wellicht wel in de VS)? PayPal maakt bijvoorbeeld al gebruik van deze iBeacon techniek (BT 4.0 low-energy).

OMT had laatst een leuke podcast over iBeacons trouwens.

[Reactie gewijzigd door pBook op 23 juli 2024 18:29]

Een goed artikel over iBeacons.

In het kort: iBeacons is een techniek voor iOS-apparaten om de afstand tot een apparaat te bepalen. Dus met andere woorden: hoe ver ben ik verwijderd van apparaat X? In potentie is elk iOS-apparaat (zoals een Apple TV en iPhone) een iBeacon, maar er worden ook dedicated standalone iBeacons ontwikkeld. iBeacons maken gebruiken van bluetooth 4.0 en bluetooth low energy (BLE). Een dedicated iBeacon zou in theorie weken kunnen werken zonder opgeladen te hoeven worden, erg energiezuinig dus.

De toepassing is dit nieuwsbericht is meer een proof-of-concept dan dat het echt nuttig is, maar wellicht de meest nuttige denkbare toepassing is indoor navigatie (GPS-signalen werken binnen niet). Stel je voor dat je in de Ikea een Lack-tafeltje zoekt, de app zal je precies kunnen vertellen hoe je moet lopen en hoe ver het lopen is :).

De hier gebruikte techniek is dus niet vergelijkbaar met NFC en het slaat dus ook nergens op om Apple "arrogante kwallen" te noemen. Ik zou het eerder innovatief gebruik van sensor inputs van iOS-apparaten noemen. En het beste is wellicht dat elk iOS-apparaat een iBeacon is, zelfs telefoons van 2 jaar geleden (de iPhone 4S). Met iOS 7 zijn er in één klap miljoenen (en dat aantal zal snel stijgen) potentiële iBeacons op de markt gekomen, en daar hoeven dus geen nieuwe apparaten voor uitgebracht te worden.
Ik vind deze toepassing anders wel degelijk nuttig, want er was niets irritanter dan je Apple ID en WiFi wachtwoord met die kleine afstandsbediening in te moeten voeren. Nu hoeft dat niet meer. :)
Helemaal mee eens. Tekst invoeren op een Apple TV (zonder bluetoothtoetsenbord of de hulp van een iPhone/iPad) is het grootste manco in de gebruikservaring van een Apple TV. Zoeken op tekst doe je dus liever niet maar bij de invoer van het wifi-wachtwoord moest je tot voor kort wel met de afstandsbediening aan de slag. Apple vermijdt nu dit frustrerende moment.
Als je toch al een iPhone hebt dan connect je toch gewoon met je iPhone en kun je tekst invoeren via de iPhone met het toetsenbord?
Kan dat als de Apple TV nog geen netwerkverbinding heeft?
Ah nu je het zegt geloof ik dat daar inderdaad voor nodig is. Werkt daarna trouwens wel een stuk beter dan met de bijgeleverde remote.
In het kort: iBeacons is een techniek voor iOS-apparaten om de afstand tot een apparaat te bepalen. Dus met andere woorden: hoe ver ben ik verwijderd van apparaat X?
Hier ben ik een beetje wantrouwig in. Want hoe wordt er bepaald hoe dichtbij een apparaat is? Ik neem aan door het meten van het uitgezonden voltage en grootte van de golflenge, of iets in de die trand. Wanneer het dan gaat om koppelen van apparaten, zodat er geen beveiliging nodig is, vind ik deze manier van koppelen niet heel veilig. Een simpele hack kan het voltage/frequentie veranderen, waardoor apparaat B denkt dat apparaat A apparaat B aanraakt. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van de accelatie meter van apparaat B (Bump), wordt het wel wat moeilijker, maar dan is het wachten totdat apparaat B de juiste beweging maakt. Apparaat A moet dan wel continue een Bump beweging maken of simuleren.
De toepassing is dit nieuwsbericht is meer een proof-of-concept dan dat het echt nuttig is, maar wellicht de meest nuttige denkbare toepassing is indoor navigatie (GPS-signalen werken binnen niet). Stel je voor dat je in de Ikea een Lack-tafeltje zoekt, de app zal je precies kunnen vertellen hoe je moet lopen en hoe ver het lopen is
Dit is inderdaad nuttig. Maar nog leuker zou zijn dat je je telefoon/sleutelbos/portemonne kunt vinden met je horloge/telefoon. Wat trouwens ook beschreven is in de Bluetooth Low Energy-standaard.
De hier gebruikte techniek is dus niet vergelijkbaar met NFC en het slaat dus ook nergens op om Apple "arrogante kwallen" te noemen.
Hoe ik het zie, is dat Apple de LE technologie zo heeft aanpast zodat het te gebruiken is als NFC. Zoals ik al eerder zei, vind ik dit alles behalve verstandig/veilig. Ik vind het dan ook opmerkelijk dat de iPhone 5s/c niet eens een nfc chip hebben. In optiek is Apple inderdaad koppig bezig, waarom willen ze weer zo graag een eigen standaard hebben?
Ik zou het eerder innovatief gebruik van sensor inputs van iOS-apparaten noemen. En het beste is wellicht dat elk iOS-apparaat een iBeacon is, zelfs telefoons van 2 jaar geleden (de iPhone 4S). Met iOS 7 zijn er in één klap miljoenen (en dat aantal zal snel stijgen) potentiële iBeacons op de markt gekomen, en daar hoeven dus geen nieuwe apparaten voor uitgebracht te worden.
De Proximity sensing is gewoon een een functie van Bluetooth LE. Alleen Apple past het dan weer net iets aan zodat het alleen werkt voor eigen apparaten en geeft het een eigen naam. Het zelfde doen ze met andere technologiëen van hun.

Voor de consument/ontwikkelaar/markt, maakt Apple het er niet handiger op. Wanneer een winkel zowel iPhones als de rest van de mobieltjes willen ondersteunen, moeten ze twee of zelfs meer standaarden inzetten. Een klant daarintegen moet maar hopen dat zijn telefoon ondersteund wordt. (of juist niet, want ik ziet te wachten op reclame via Bluetooth...)

Ik mag hopen dat iedereen hier snapt dat Apple hun eigen technologiëen wil gebruiken om meer mensen Apple producten te verkopen. Wanneer ze open standaarden gaan gebruiken, is er natuurlijk geen directe noodzaak meer om een Apple te kopen. Aangezien je iPhone dan ook goed kan samenwerken met een XBMC-apparaat/smart TV/Windows/Linux/etc.
Kijk maar eens naar Blackberry een paar jaar geleden. In Nederland is Blackberry zo groot geworden omdat iedereen dacht dat ze een Blackberry nodig hadden om met andere Blackberry-users te chatten. Todat Whatsapp kwam toen was het snel over met de pret.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 23 juli 2024 18:29]

PayPal kan dan ook geen gebruik maken van NFC daar Apple dat niet ondersteund :) je moet roeien met de riemen die je hebt. Nu is iBeacon (voor mij) nog geen bewezen techniek dus ga ik geen uitspraken doen of het beter of slechter is dan NFC. Zolang toepassingen ze beiden ondersteunen zal het mij ook een zorg wezen, ik wil niet bij het ene toestel NFC gebruiken om dan het andere alleen met iBeacon te kunnen gebruiken etc... Zeker als men het voor kleine betalingen zou gaan gebruiken, lekker in de GB enkel kunnen betalen met je iPhone via iBeacon en in de Aldi of de Albert Hein dan weer enkel met NFC, heeft de consument geen baat bij. 1 standaard graag, bij voorkeur open.
NFC in telefoons is ook geen bewezen techniek.
Vandaar de "(voor mij)", om aan de duiden dat ik het nog niet gebruikt had en ik dus geen uitspraken kan doen over het goed/slecht werken. NFC is voor mij wel een bewezen techniek, ik gebruik het dagelijks sinds ik een smartphone met NFC heb. En ik hoef de stikkertjes niet op te laden. Tuurlijk zijn er nog veel meer toepassingen die mogelijk zouden zijn met NFC (en iBeacon), de implementatie buiten huis gaat echter jammer genoeg relatief traag.
Voordeel is dat iBeacon niks speciaals is, BT 4.0 implementeerd BLE support en wat blijkt iBeacon is niks anders dan het gebruik van BLE, of te wel alle modern Android en Windows Phones kunnen zonder problemen het iBeacon protocol implementeren :-)
Ik zie hier niet echt een probleem in want de techniek die Apple gebruikt is energiezuiniger. Ik hoop dus dat iedereen van NFC overstapt.
Ik betwijfel of het over het hele spectrum zoveel energie zuiniger is. NFC kan active/active werken (dus beide apparaten met energie) en active/passive (1 apparaat gebruikt energie van ander apparaat). Dit maakt het mogelijk om dus een nfs label te plakken die, zonder opladen of wat dan ook, na een maand nog steeds werkt.

ter vergelijking:
Winkel geeft aanbiedingen
- met ibeacons: Hiervoor moet een apparaat met batterij of stroomdraadje bij het product gezet worden. Bereik is echter wel een stuk hoger (50m) maar dat gaat volgens mij met meer energie verbruik.
- met NFC: hiervoor moet er een kaartje of sticker bij of op het product geplakt/gezet worden.
- QR code: Kan overal op afgedrukt worden.

Het grote voordeel van ibeacon is inderdaad dat ook oudere apparaten het kunnen hebben, zolang ze de juiste bluetooth chip hebben, en dat je met 1 beacon een grotere ruimte kan bedienen (de vraag is of je dat zou willen als enduser).

zie ook:
http://www.popsci.com/gad...-replace-your-wallet-2010 en http://www.pocket-lint.co...-it-is-and-why-it-matters
ibeakons kunnen toch tot 2 jaar zonder opgeladen te worden..
Ze gebruiken misschien weinig energie, maar ze gebruiken toch steeds energie.
Dwz dat ze een kleine batterij/stroombron nodig hebben.

Dat maakt dat ze steeds duurder zullen zijn en dat er enkele beperkingen zullen zijn qua form factor.

Een nfc stickertje kan gemakkelijk <1mm dik zijn en 1,5 diameter hebben, en deze gaan, wat energie betreft, oneindig mee.

Het verschil in kost mag dan marginaal zijn, maar stel je voor dat supermarkten dit implementeren, een NFC tag op de rekken (of beter nog, op de producten), je houdt alles wat je koopt even tegen je gsm zodat je mooi je lijstje kan afwerken/bij kan houden wat de totale kost van je kar is/...

Zo'n toepassingen zijn zeer mooi, maar daarvoor moeten de tags zeer goedkoop zijn (gezien de grote aantallen en minimale marges v supermarkten), daar zijn we zo goed als met NFC.
Anoniem: 303253 @ZesPak26 september 2013 15:41
Daar heb je weer geen NFC voor nodig.

Een barcode is daar meer dan voldoende voor en is nog goedkoper ook als zo'n NFC tag op elk product. Waar ook niet meer in kan komen te staan dan een nummertje en eventueel een naam.

Prijzen zal je toch ergens anders op moeten slaan omdat deze nog wel eens willen wijzigen. Om dan alle producten weer langs te gaan om een nieuwe prijs in de NFC tags weg te schrijven gaat ook niet werken.

Een barcode is daar meer dan geschikt voor. Bij de Albert Hein doe je ook al niet anders met de Appie app. Daar kun je via je foto camera prima je lijstje maken met de barcodes op de verpakking. Heb je geen NFC voor nodig.
Niet akkoord. Prijzen moeten nu ook in de rekken worden aangepast dus dat veranderd niet.

Een BC scanner vereist de camera en eigenlijk ook het scherm te werken, wat veel meer energie kost als gewoon de NFC lezer van de telefoon. Ook moet je voor een barcode scannen met een gewone smartphone camera rekening houden met reflecties, belichting en evt kleine beschadigingen.
Anoniem: 303253 @ZesPak30 september 2013 09:34
Maar die prijzen aanpassen is dan 1 briefje vervangen wat 5 seconden duurt, tegenwoordig ook steeds vaker niet nodig omdat je ook steeds vaker digitale prijskaartjes ziet. Daarbij hoef je niet 40 dezelfde producten uit een schap te halen om opnieuw de NFC tags te beschrijven met de nieuwe prijs erin waar je minuten mee bezig bent. Dan bij het volgende product weer zelfde verhaal. Dus er veranderd zeker wel heel veel. Weet je hoeveel tijd dat kost om dan alles weer om te prijzen. Daarom zie je tegenwoordig ook nooit meer de ouderwetse prijsstickers op een product want ook dat koste toen heel veel tijd bij een prijsverandering.

In theorie zou je met NFC inderdaad zonder scherm kunnen doen. Maar in de praktijk zal je toch altijd het scherm aan hebben staan omdat je toch een app moet opstarten/hebben draaien en je wilt zien of ie in je lijstje staat. Scherm blijft de grootste verbruiker dus in de praktijk zal dat energie verschil teniet gaan.

Daarnaast kost een barcode op een verpakking 3x niks omdat het toch al geprint moet worden. NFC tag is dan gewoon veel te duur zijn en gaat niet op met die lage marges in de winkels.

Leuk idee maar het bied totaal geen meer waarde, met een barcode bereik je hetzelfde en ook bij uitlezen van NFC tags kun je tegen problemen aanlopen van beschadingen, slecht uitleesbare tags, tags die missen etc. Daarbij is het nu zeker nog 100x goedkoper om met een barcode te doen. NFC tags zijn nog vrij duur en je zult ze ook moeten programmeren/beschrijven met de juiste info, extra tijd is ook extra kosten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303253 op 23 juli 2024 18:29]

Dat hangt van de tag af. Er zijn steeds meer tags die energy harvesting toepassen. Denk aan zonne-energie, energie uit radiogolven, etc.
Gebruikt NFC dan zoveel energie? Ik merk namelijk helemaal geen verschil op mijn toestel of dat nu aan of uitgeschakeld is. Ik amuseer me er wel mee met NFC stikkertjes en badges.
Ik snap in hun toepassing het nut niet van aanraken aangezien Bluetooth toch over een aantal meter werkt? En hij moet in hetzelfde netwerk hangen, dus kan je dan al evengoed gewoon het netwerk scannen naar AppleTv's. NFC kan ook dienen om 2 toestellen automatisch met elkaar te verbinden via wifi en Bluetooth dus daar zie ik niet echt verschil in.
Nee, de AppleTV zit juist nog NIET op het draadloze netwerk (dat stel je namelijk in door je iOS device bij je Apple TV te houden).

Het staat wat vreemd in de text bovenaan, maar het idee is dat je een nieuwe Apple TV hebt die nog niet is ingesteld (geen account, geen wifi-wachtwoord, geen Apple-ID, geen tijd instellingen enz enz). Deze worden gekopieerd van je iOS device als je deze tegen je Apple TV houdt. Dit betekent dus, dat je iOS device op het netwerk moet zitten, waar je ook je Apple TV op wil hebben (immers, anders kopieert hij het wachtwoord en SSID van een ander netwerk).

De reden waarom je heel dichtbij het device moet zijn, is verificatie. Op die manier kan niet iemand anders van een paar meter afstand je Apple TV configureren (iemand die bijvoorbeeld in je straat staat).

[Reactie gewijzigd door Eswip op 23 juli 2024 18:29]

Gebruikt NFC dan zoveel energie?
Nee, NFC is inderdaad redelijk zuinig. Maar dat is redelijk vergelijkbaar qua zuinigheid met Bluetooth Low Energy.

Maar als je ook al Bluetooth en Wifi aan boord hebt en je daar dus dingen mee kunt realiseren zoals iBeacons. Dan is NFC toevoegen niet echt van toegevoegde waarde. Het is wel weer een extra chip/energie verbruiker. De chip weglaten is natuurlijk altijd zuiniger en natuurlijk ook nog eens goedkoper en veel compacter. Want NFC heeft naast een chip ook nog een redelijke antenne nodig om te kunnen functioneren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303253 op 23 juli 2024 18:29]

Maar is iBeacons open? Dus kunnen andere fabrikanten het ook toepassen door een firmwareupdate op hun toestellen (en als het zo is, mochten ze wel een andere naam kiezen persoonlijk, wat universeler). Want als dat niet zo is, dan zie ik nog steeds meer in NFC, dat in Microsoft wat pushed met Windows Phone 8 (zeer weinig phones zonder NFC) en ook in steeds meer Android devices zit. En Symbian, al gaat dat er stilaan uit.
Geen idee of Apple de techniek uit iBeacon heeft uitgevonden (BT niet uiteraard, maar de manier van het gebruik), het ziet er niet slecht uit maar ik heb er geen nieuw IOS device voor over (als in, behalve mijn iPad 2 ben ik eigenlijk niet van plan om Apple devices te gaan gebruiken).
NFC heeft dan als voordeel dat je met stikkers kan werken die niet moeten opgeladen worden.

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 23 juli 2024 18:29]

Daar heb ik ook geen idee van.

Maar zoals ik nu kan zien is het voornamelijk allemaal software gerelateerd.

NFC en BLE zijn beide "open" standaarden en zal aan de software afspraken liggen om het universeel te maken. Dus ook met NFC zou je een "gesloten" functionaliteit kunnen bouwen. Zelfde als Apple mogelijk nu gedaan heeft met iBeacons. Maar mogelijk geven ze het vrij zodat meer fabrikanten het kunnen gebruiken. Wie zal het zeggen, ik heb geen idee.

NFC heeft dan inderdaad voordeel met de passieve stickers maar wel weer als nadeel dat je meer ruimte nodig hebt in het device (Extra chip, extra antenne), extra energie verbruik (al is het weinig) en het device duurder maakt door de extra hardware. Daarnaast niet mogelijk is om als het gewenst is data over een langere afstand te versturen. Bij NFC zit je vast aan 0 á 5cm en in meest gunstige geval iets verder maar veel meer dan 10cm zal het niet worden zeker niet met die passieve tags. Bij Bluetooth heb je het toch over meters in plaats van centimeters.

NFC heeft daarnaast ook nog een redelijke beperking als het gaat om dataversturen en zal je om meer data te versturen vaak toch weer je Wifi of Bluetooth moet aanzetten. Wat nu dan ook al veel gedaan word om foto's te delen. Hoe dit dan bij iBeacons word gedaan geen idee maar volgens mij zou dat allemaal via Bluetooth kunnen.

Dus ja voor beide dingen is wat te zeggen met hun voor en nadelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303253 op 23 juli 2024 18:29]

Stickers hebben natuurlijk voordelen en nadelen. Als de informatie die je verspreid regelmatig verandert kan het updaten van al die stickers een hoop werk zijn.
Ik snap in hun toepassing het nut niet van aanraken aangezien Bluetooth toch over een aantal meter werkt?
Door het gebruik van Bluetooth Low Energy kunnen ze afstand meten en moet je dus wel echt dicht bij het apparaat zijn en het apparaat aanraken (grote kans dat de "schok" van het aanraken geregistreerd wordt door je accelerometer en dat ziet als "aanraken").
Als dat het geval is en je dus een meter van je apparaat afstaat, kan je de achterkant van je telefoon aantikken en dan denkt ie dat je je Apple TV aantikt (pure speculatie, maar zo werkte Bump ook om gegevens uit te wisselen tussen iPhones).
Sterker nog, in een OV-chip kaart zit een NFC chip die het gewoon doet in een plastic pasje.
Waarom is NFC beter dan BLE? Geef mij het laatste maar, daar kan ik thuis meer mee.
Omdat NFC een wereldwijde standaard is, en BLE een heel ander protocol dat voor andere doeleinden bedoeld is. Dat is dus iets dat onder andere Apple ondersteund, en andere fabrikanten net zo goed.

Nu gebruikt Apple BLE om NFC te emuleren, wat op zijn minst grappig is. Volgens Apple was het aanraken van twee apparaten grappig, lachwekkend zelfs en niet iets dat je zou moeten willen. Tot nu toe blijkbaar, want ze gebruiken nu de Ibeacons technologie die weer ergens anders voor was bedoeld om NFC na te maken.

Net zo grappig eigenlijk als eerst zeggen dat je geen 7" tablet gaat maken omdat dat véél te klein is, en daarna hooghartig te zeggen dat jouw tablet 7,9" is, en dat dat natuurlijk wel gewoon kan.
Een 4:3 7,9" tablet heeft anders wel 50% meer beeldoppervlak dan een 16:9 7" tablet, dat is best een significant verschil.
Omdat NFC een wereldwijde standaard is, en BLE een heel ander protocol
BLE is ook een wereldwijde standaard en een heel ander protocol dan NFC 8)7
dat voor andere doeleinden bedoeld is.
Nope! BLE is juist ontwikkeld voor proximity en short distance communicatie maw het is gewoon een NFC alternatief maar wel één met een paar voordelen die het toepassingsgebied vergroten.

Een overzicht van de verschillen tussen NFC en BLE vindt je op de volgende pagina:

Near field communication
Nu gebruikt Apple BLE om NFC te emuleren, wat op zijn minst grappig is.
Ik vindt het eerder treurig dat een Tweaker niet een beetje vooronderzoek (gevalletje van anti Apple oogkleppen?) doet alvorens dat soort onderbuik uitspraken te doen.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 18:29]

[...]
Volgens Apple was het aanraken van twee apparaten grappig, lachwekkend zelfs en niet iets dat je zou moeten willen. Tot nu toe blijkbaar, want ze gebruiken nu de Ibeacons technologie die weer ergens anders voor was bedoeld om NFC na te maken.
[...]
Dat was lachwekkend omdat je het met NFC wel moet doen om gegevens over te sturen. Het bereik is namelijk onwijs klein. Maar dat wil je toch niet? Als ik 3 meter van jou af sta en ik wil je een bestandje sturen zou het ontzettend handig zijn als we niet eerst onze toestellen hoeven aan te tikken.

Voor het instellen van een Apple TV geldt iets anders, daarvan wil je juist niet dat iemand die 3 meter verder staat dit zomaar kan. Vandaar aantikken.

Dat is IMHO het verschil tussen Apple en Google, Apple denkt meestal net iets beter na over dat soort dingen. Dat is dus mijn mening, je mag het er gerust niet mee eens zijn.

[Reactie gewijzigd door --MeAngry-- op 23 juli 2024 18:29]

NFC wordt meestal gebruikt om de authentificatie te doen, waarnaar de overdracht gebeurt met bijvoorbeeld Wifi direct of BLE. Je kunt dus inderdaad op drie meter afstand een bestand oversturen zonder apparaten aan te tikken, dan moet je alleen even een PIN code of wachtwoord invoeren.

Apple combineert dit in een met Ibeacons, die BLE combineert met afstandsdetectie, op zich best slim daar gaat het niet om. Ik vind het alleen jammer dan een, bijvoorbeeld in de industrie, al veel gebruikt open protocol nu weer concurrentie krijgt van een gesloten protocol.

Daarom moest ik ook even grinniken toen ik het bericht las, je hoeft met Ibeacons inderdaad niet de apparaten aan te tikken, je mag er een centimetertje tussen laten. Same difference zouden de Engelsen zeggen, het is gewoon een gelijksoortige oplossing.
Apple combineert dit in een met Ibeacons, die BLE combineert met afstandsdetectie, op zich best slim daar gaat het niet om
BLE is o.a. ontwikkeld voor proximity toepassingen, maw in dit geval is Apple niet slim maar maken ze gewoon gebruik van de mogelijkheden.
Ik vind het alleen jammer dan een, bijvoorbeeld in de industrie, al veel gebruikt open protocol nu weer concurrentie krijgt van een gesloten protocol.
BLE is net als NFC ook een open protocol.
Concurrentie is een goede zaak, zeker als het gaat om ontwikkelingen die nog in de kinderschoenen staan.
het is gewoon een gelijksoortige oplossing.
Alleen voor deze toepassing!

In tegenstelling tot NFC is de detectie afstand niet beperkt tot een paar cm, maar kan naar gelang de toepassing/situatie softwarematig aangepast worden tot max. 50 meter (outdoor), daarnaast is het simultaan geschikt voor indoor navigatie en voor de communicatie met andere apparatuur en sensoren. Met NFC is dat onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 18:29]

Nu heb je het over BLE, niet over Ibeacons. Dat is een toepassing die gebruik maakt van BLE maar zelf niet open is en dus voor nu alleen op Apple apparaten te gebruiken.

Het nut van BLE trek ik ook totaal niet in twijfel!
Waarom is NFC beter dan BLE? Geef mij het laatste maar, daar kan ik thuis meer mee.
Het enige voordeel van NFC is dat je het kunt gebruiken met passieve RFID tags.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 18:29]

Ik vraag me sterk af hoeveel mensen die een telefoon hebben met NFC, dit ook daadwerkelijk gebruiken..
Andersom kan je die vraag ook stellen: hoeveel mensen hebben een telefoon met iBeacon die dit ook daadwerkelijk gebruiken?

Voordeel van NFC is dat het tenminste op veel toestellen aanwezig is. Dus als je het wilt gebruiken dan kan het, want je hebt het. iBeacon zit helaas alleen op iOS toestellen.
Onjuist, Voordeel is dat iBeacon niks speciaals is, BT 4.0 implementeerd BLE support en wat blijkt iBeacon is niks anders dan het gebruik van BLE, of te wel alle moderne Android en Windows Phones kunnen zonder problemen het iBeacon protocol implementeren :-)
NFC bestaat al een aantal jaar, iBeacons bestaat nu een week.. Ik wil niet zeggen dat dit wel een succes gaat worden, alleen dat na al die jaren, NFC nog steeds geen succes is. Waarom is het geen succes? Daar zijn verschillende redenen voor. 1 van die redenen kan zijn dat het te weinig functionaliteit heeft, wat mogelijk opgelost wordt met de implementatie van Apple. Only time will tell.
Dat heel de wereld NFC omarmt valt reuze mee. En laten we nou niet doen alsof bluetooth en wifi propriëtaire standaarden zijn die alleen door Apple gebruikt worden.
Dat heel de wereld NFC omarmt valt reuze mee.
Het wordt meestal opgedrongen met denke aan de OV chipkaart en de pinpas met NFC waarmee je vanaf 2014 bedragen tot 25 euro zonder pincode kunt afrekenen.

De zakkenrollers kunnen niet wachten tot het zover is...:(

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 18:29]

De zakkenrollers hoeven niet te wachten, die jatten gewoon je portemonnee met je cash..
Veel mensen hebben dankzij de pinpas amper of geen cash in de knip

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 18:29]

Omdat NFC een speciale chip is die je in het toestel moet verwerken die ruimte in neemt terwijl je nu 1 chip gebruikt die toch al in het toestel aanwezig is.

En zoals pBook ook aangeeft paypal maakt er al gebruik van. Je kan dan bij het binnen lopen van een winkel al kortings acties binnen krijgen op je telefoon als je daarvoor kiest. Dus bied het ook nog eens meer voordelen.
De hele wereld omarmt NFC? Nog niets van gemerkt. Het lijkt er eerder op dat heel de wereld NFC links laat liggen en Apple wel verplicht is om met een antwoord te komen.
Bijna niemand omarmd NFC. Je hebt daar een terminal voor nodig en daarnaast heeft het nu onwijs veel kinderziektes.

Hoe weet ik dit, omdat ik ermee werk.
Innovatie komt vaak bij arrogante, megalomane kwallen vandaan. Want innovatie is veranderen, en 99.999% van de mensen houdt daar niet van.
"Heel de wereld omarmd NFC". Denk je dat? Ik vermoed toch dat NFC aan het floppen is. Heel veel smartphones hebben de techniek, en daar blijft het dan bij. In de praktijk zie ik er nooit iets mee gebeuren.
Omdat NFC niet veilig is! wellicht de readers wel maar de passive tags zeker weten niet.
iBeacons is gewoon beter dan NFC (copycat) :+
iBeacons is heel wat anders dan NFC. Met een iBeacon kan je geen informatie uitwisselen, alleen locatie bepalen.
Hoe wil je dan via iBeacons een instelling kunnen doen op een Apple TV zoals in dit bericht? Of betalen op afstand? Daarvoor moet je toch echt gegevens uitwisselen...
Voor zover ik kan zien zijn het nagenoeg gelijke concepten behalve dat iBeacons volledig via bluetooth kan werken terwijl voor NFC een specifieke chip nodig is.

Of het één beter is dan het ander weet ik niet, maar het zijn mooie uitvindingen voor veel dingen, betalen zie ik er alleen niet zo mee zitten.

Hoe wil je trouwens dat een iBeacon locatie kan bepalen zonder gegevensuitwisseling?
Hoe wil je dan via iBeacons een instelling kunnen doen op een Apple TV zoals in dit bericht? Of betalen op afstand? Daarvoor moet je toch echt gegevens uitwisselen...
Voor zover ik kan zien zijn het nagenoeg gelijke concepten behalve dat iBeacons volledig via bluetooth kan werken terwijl voor NFC een specifieke chip nodig is.
Dan valt dat gewoon onder "bluetooth", iBeacon is inderdaad de techniek die kijkt hoe ver apparaten van elkaar zijn.
Of het één beter is dan het ander weet ik niet, maar het zijn mooie uitvindingen voor veel dingen, betalen zie ik er alleen niet zo mee zitten.
Ja, dat zeiden velen in de jaren '70 ook. Raar dat je zulke reacties ziet op een tech-oriented site als tweakers.
Raar dat je het ziet? Ik zie de veiligheidsproblemen gewoon eerder voor me dan de voordelen.
Logischer lijkt het voor mij om het via chips te doen die geimplanteerd worden en dat je dan niets anders hoeft te doen dan een code invoeren (zodat je niet zomaar kan krijgen dat men je chip gaat uitlezen zonder dat jij het doorhebt) om te betalen, waar dan ook. Hoef je ook geen spullen meer bij je te hebben.
Ik heb niet altijd mijn telefoon bij me als ik naar de snackbar om de hoek loop. Moet ik nu steeds dat ding meenemen om te betalen terwijl ik gewoon met m'n briefje/pinpas op pad kan?

Zo'n chip lijkt me ook veel handiger voor bijvoorbeeld gezondheidszorg: de chip staat vast aan waar jij last van hebt (chronische ziekten e.d.), welke bloedgroep je hebt... Dat soort dingen.

Maarja, dan komen ze met de mogelijkheid via een telefoon te betalen. ik zie de mogelijkheid tot uitbuiting hoog op het lijstje van nadelen staan.

Tweakers is trouwens wel minder technisch geworden de laatste tijd dus zo onlogisch is het niet, mijn reactie is die van vele mensen die er minder vanaf weten dan ik, terwijl ook ik de beren op de weg zie die nog een probleem kunnen vormen voor dit systeem.
Omdat Apple gebruikers best wel een centje over hebben voor wat extra'tjes voor hun Appleproducten. Het is dus interessant voor fabrikanten om dit te produceren, ze moeten dan wel een licentie afnemen bij Apple, dat nemen ze dan maar voor lief want de consument betaalt uiteindelijk. Daarom.
Aanraken lijkt me overdreven, maar je moet wel in de buurt komen. Maar vanaf welke afstand zou het werken?
Voor deze toepassing moet je heel dichtbij zijn. Dit is wel logisch, anders zou iemand die buiten je huis staat je Apple TV kunnen configureren.. Zoals in de text staat, iBeacons kan de afstand detecteren tussen twee devices, zo kan hij dus controleren of de het iDevice wel het iDevice is dat je wil gebruiken voor de setup. Als je nu bijvoorbeeld je iPhone wil pairen met iTunes op je computer (voor iTunes Remote bijvoorbeeld), dan moet je nog een pair-code invoeren, wat omslachtig is (en waarvoor je dus alsnog beide devices dicht bij elkaar moet hebben). Deze manier maakt het nog weer ietsjes makkelijker.
ah nee man,

Ik werk op een bluetooth toetsenbord en Magictrack die moet je gewoon eerst aanmelden
adv een serie nummer. Zonder de handshake != bedienen.
Misschien mag het alleen via aanraken omdat anders iedereen in de buurt jouw Apple tv kan gaan instellen met zijn of haar iOS 7 apparaat. Na dat aanraken kan als het goed is alles via de normale Bluetooth afstand gedaan worden. Dus max metertje of 20 denk ik zo, ligt er natuurlijk aan wat voor stoorzenders er allemaal in de buurt zijn en of er nog een muur of iets dergelijks in de weg zit.
Ik heb helaas geen Apple TV, maar er is vast wel iemand die dit even kan testen?? Ik denk zelf dat het vanaf een cm of 2a3 ook wel werkt. De meeste Apple gebruikers zijn erg zuinig, en raken niet graag het ene apparaat aan met het andere:) Daarbij zou het onhandig zijn als je een telefoon/ipad uit een hoesje moet halen..
iBeacons zijn nieuw in iOS 7. Dit artikel geeft kort weer wat de mogelijkheden zijn.
Think of an iBeacon as a tiny radio you can put almost anywhere. When your iPhone or other iOS device gets within range (a few dozen feet or so), it detects the iBeacon and can estimate how far away it is. Each iBeacon has its own identifier, too, so if your iPhone is within range of more than one iBeacon, it can tell them apart.

Here’s one thing you may be thinking: “Where do I get an iBeacon?” Look in your pocket: if you have an iPhone 4S or later (or a third-generation iPad or later), you already have a potential iBeacon. However, other companies are making standalone iBeacons, such as Estimote.

What makes iBeacons possible is Bluetooth 4.0, along with a Bluetooth radio that supports BLE — Bluetooth Low Energy. As the name suggests, the BLE flavor of Bluetooth is very battery-friendly: it can enable a dedicated iBeacon device to run for many weeks at a time without recharging or requiring a new battery.
Meer voorbereidingen voor indoor Apple GPS dus eigenlijk.
Zeker. Hier komt ook het grote voordeel van de geïntegreerde aanpak van Apple naar voren, want iets meer dan een week na de release van iOS 7 draait deze al op 50% van de toestellen. Oftewel, als een museum nu besluit een interactieve gids uit te brengen in de vorm van een app die werkt met iBeacons, kan 50% van de mensen met een iPhone hier direct gebruik van maken. Binnen een week! Als Google zoiets in Android implementeert, duurt het letterlijk jaren voordat het gemeengoed wordt.

Apple kan dus zeer snel innovaties en nieuwe technieken breed toegankelijk maken, dat is een groot strategisch voordeel.
Dit is ondertussen ook al lang niet meer het geval.
Dat is de reden waarom Google steeds meer dingen niet in het systeem image stopt, maar in aparte apps. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Google Play Services:
http://developer.android....ay-services/location.html

Hiermee heeft Google al laten zien dat ze dit op dag van de release naar ieder Android aparaat welke Google Play heeft kunnen pushen. Daar is zelfs geen user interactie voor nodig.
Voordeel is dat iBeacon niks speciaals is, BT 4.0 implementeerd BLE support en wat blijkt iBeacon is niks anders dan het gebruik van BLE, of te wel alle moderne Android en Windows Phones kunnen zonder problemen het iBeacon protocol implementeren :-)
Leuke techniek. BT4 LE wordt ook al door Nokia gebruikt voor locatiebepaling indoor.
Leuke demo van Nokia onlangs was met een AR Drone indoor icm met BT4 LE.

Het grootste nadeel van dit van Apple is dat het niet met Android en Windows Phone werkt.
Je zal dus nooit een goede dekking van apparaten en dus consumenten krijgen, waardoor het nooit een standaard kan worden. Wereldwijd is Android zoveel groter dat dat ook nooit zal gebeuren.
Dus ik zie de praktijk toepassing beperkt totdat Android en Windows Phone deze techniek ook toegepast krijgen. Dan heb je vervolgens nog het security verhaal. Naar de apparaat zal wel net als met locatiebepaling-bevestiging zijn, maar vanaf het apparaat zal eerst de nodige regelgeving vereisen.

Al met al wordt en zal NFC ongetwijdeld eerder een algemeen geaccepteerde standaard worden.
Ik vraag me op hoe je tot die conclusie komt. Met iOS 7 zijn er in één klap meer iBeacons ter wereld dan dat er telefoons zijn met ondersteuning voor NFC.
Al heel veel telefoons hebben NFC. Heel veel Android toestellen en alle Lumia's. Daarnaast moet het een iOS device zijn om iBeacon te kunnen gebruiken. En wereldwijd is het iOS marktdeel vergeleken met de rest te klein.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 23 juli 2024 18:29]

Marktaandeel van iOS is relatief klein, maar marktaandeel zegt lang niet alles. Bij iOS-devices is nauwelijks sprake van fragmentatie, dus als je een app ontwikkelt die gebruikt maakt van iBeacons, werkt dit in 1x op honderden miljoen toestellen.

Voor Android ligt dat anders. Ten eerste heeft lang niet elk Android toestel NFC, ten tweede draait lang niet iedereen de meest recente versie van Android. Ontwikkelen voor Android is dus veel meer werk omdat je met veel meer toestellen rekening dient te houden.

Tot slot is NFC inferieur aan iBeacons vanwege het bereik. NFC heeft een bereik van ~20 centimeter en het optimum ligt op ~4 cm. Aangezien iBeacons gebruik maken van BT 4.0 is het bereik maarliefst 50 meter.

Kortom: ja, Android heeft een groter marktaandeel. Maar er is veel fragmentatie wat het ontwikkelen van apps lastig maakt en de techniek (NFC) is inferieur aan iBeacons. Ik denk dat NFC het heel zwaar gaat met de opkomst van iBeacons.
Kan ik als (mede)ontwikkelaar even opmerken dat ontwikkelen voor iOS (t.o.v. Android) ca. 3x zoveel tijd kost. Buiten de 'retina' rommel en certificeringen is ook het testen en publiceren véél meer werk.

Als buitenstaander lijkt het allemaal prachtig en fijn, maar het lijkt soms of ze bij Apple niet willen dat er Apps worden gemaakt.
Kan ik als (mede)ontwikkelaar even opmerken dat ontwikkelen voor iOS (t.o.v. Android) ca. 3x zoveel tijd kost. Buiten de 'retina' rommel en certificeringen is ook het testen en publiceren véél meer werk.

Als buitenstaander lijkt het allemaal prachtig en fijn, maar het lijkt soms of ze bij Apple niet willen dat er Apps worden gemaakt.
Man wat luk je uit je nek. het kost juist veel meer tijd om voor Android te ontwikkelen.

Ik heb een redelijk grote firma, we ontwikkelen zo'n 100 apps op jaarbasis voor iOS en Android dus weet waarover ik spreek.

Er zijn zo'n 3500 verschillende Android toestellen op de markt, veel gebruikers hebben daarenboven ook nog eens 2.3 draaien en de fragmentatie is enorm.
Daarbij is de emulator van Google een ramp, traag en geeft vaak andere resultaten dan op een toestel waardoor we nu zo'n 300 toestellen noodgedwongen hebben moeten kopen.

Apple heeft zijn ontwikkelomgeving veel beter in elkaar gezet, de simulator werkt perfect en snel (buiten een paar API's die enkel oo toestel kunnen getest worden). En met momenteel 3 toestellen en simulator weten we altijd dat de applicatie gewoon werkt op alle iOS devices.

En je opmerking over Retina rommel doet echt wel vermoeden dat je er niets vanaf weet. het is simpel om support voor retina te bieden, het iOS grid systeemis gebaseerd op non retina, enbhet volstaat om gewoon een image met dubbele resolutie en @2x aan te majeb en je app is volledig retina.

Voor Android moet je al je afbeeldingen gaan aanpassen voor tientallen verschillende dpi's en resoluties.


// En dan nog zo'n mooie quote van je
Omdat een ontwerp pixelprecies maken niet werkt met 'oh, laat ik alles even op 50% maken'. Als je 3D apps (/games) maakt, moet je je interface los van je 3D omgeving invoegen, wat ook extra ontwikkeltijd kost.

Op android maak je de losse onderdelen op bepaalde 'assen' dynamisch en zal dus zijn eigen layout regelen (dit werkt beter dan verwacht).

Testen kost meer werk omdat er geen simpele emulator (waarop alle API's werken) ingebouwd is, er moet nu gecompiled worden en dit moet op een server worden gezet, vervolgens moet je een dev-license hebben om de app ook op je device te laten draaien.
Je maakt jezelf compleet belachelijk, heb je reactie zelfs door ons Android en iOS team laten lezen.

Het is geen kwestie van alles in iOS op 50% te zetten. Je begrijpt het nog steeds niet. Je maakt alles op de standaard grid van een non retina device. Het enige wat je doet is een image van dubbele resolutie toevoegen en @2X aan de naam toevoegen. De app zal dan hetzelfde werken, maar retina.

Verder kom je met een verhaal van dat er geen simpele emulator is (tip, als je toch beweert er iets van te kennen; Google spreekt van een emulator, Apple van de Simulator), en iets uit je duim gezogen van server die je obsoluut nodig hebt om op je device te installeren.

Je kan in XCode gewoon je iOS versie selecteren en device en direct naar je toestel of simulator compilen, net zoals dit voor Android ook kan. Daar zit letterlijk geen verschil in. Dus je hebt helemaal geen server nodig, niet voor Android en ook niet voor iOS.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 154887 op 23 juli 2024 18:29]

Doe eens even rustig. Ik deel gewoon de ervaringen van het ontwikkelteam, of jou ervaringen nou anders zijn staat daar los van.
Ik deel gewoon de ervaringen van het ontwikkelteam
Daar is helemaal niets mis mee, maar je verhaal rammelt aan alle kanten (ik zeg het nog netjes)
Volledig terecht dat drib83 je de oren wast!

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 18:29]

Kan ik als (mede)ontwikkelaar even opmerken dat ontwikkelen voor iOS (t.o.v. Android) ca. 3x zoveel tijd kost.
Opmerkelijk! Onze ervaring is dat een Android app minstens 2x zoveel tijd kost.
Buiten de 'retina' rommel
Gewoon de @2x bitmap images toevoegen en je bent klaar.

Onder Android is dat probleem vele malen erger want als je het goed doet dan moet je de bitmap images in maar liefst 4 formaten aanleveren (xhdpi,hdpi, mdpi en ldpi)

Zie: Supporting Multiple Screens
en publiceren véél meer werk.
Nu val je echt door de mand :)

In XCode: klik op 'Distribute" en kies daarna "Submit to iOS App store"

Nog geen 2 seconden werk.

Voor de rest is het afwachten tot de Apple ballotage commisie z'n werk heeft gedaan.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 18:29]

Waarom kost retina rommel veel tijd dan, een @2x image toevoegen lijkt me toch geen drama. Zeker Xcode 5 niet. Hoe doe je dit op Android dan? Hoe hou je daar rekening met verschillende resoluties? Hopelijk laat je het niet automatisch scalen.

En testen kost ook veel meer werk? Hmm, dan heb je je ontwikkelstraat vreemd ingericht.
Er zijn op Android anders zeer goede technieken om dingen goed automatisch te laten schalen.
Ook kun je eenvoudig voor de images voor de verschillende formaten in verschillende directories in de resource folder plaatsen.
Android vind de correcte plaatjes dan vanzelf.
Er zijn op Android anders zeer goede technieken om dingen goed automatisch te laten schalen.
Beide platformen kunnen zonder probleem automatisch UI en images schalen.

Echter bitmap images schalen op het device zelf is een slecht idee want dat kost extra geheugen en CPU tijd en dat wil je niet op een mobiel device.

iOS en Android gebruiken paktisch dezelfde aanpak om dat te voorkomen.
Ook kun je eenvoudig voor de images voor de verschillende formaten in verschillende directories in de resource folder plaatsen.
Bij iOS doe je dat door @2x achter de naam van het plaatje te zetten.
Android vind de correcte plaatjes dan vanzelf.
Idem onder iOS.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 18:29]

Omdat een ontwerp pixelprecies maken niet werkt met 'oh, laat ik alles even op 50% maken'. Als je 3D apps (/games) maakt, moet je je interface los van je 3D omgeving invoegen, wat ook extra ontwikkeltijd kost.

Op android maak je de losse onderdelen op bepaalde 'assen' dynamisch en zal dus zijn eigen layout regelen (dit werkt beter dan verwacht).

Testen kost meer werk omdat er geen simpele emulator (waarop alle API's werken) ingebouwd is, er moet nu gecompiled worden en dit moet op een server worden gezet, vervolgens moet je een dev-license hebben om de app ook op je device te laten draaien.

[Reactie gewijzigd door Daikirai op 23 juli 2024 18:29]

Yeah, want AutoLayout is niet aanwezig in iOS. En beweren dat de Android Emulator bruikbaarder is dan die van iOS gaat al helemaal nergens over.

De Android emulator is traag als maar kan. Daarnaast hoef je helemaal niets op een server te zetten voor dat je het op je telefoon kan laten draaien.

Als laatste spreekt ook het halve internet je tegen wat betreft de ontwikkeltijd voor Android vs iOS. Vrijwel alle berichten gaan over dat het feit dat het voor Android meer werk is.

Ik vraag me af hoeveel "ervaring" je nu daadwerkelijk hebt met iOS ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 23 juli 2024 18:29]

Testen voor ios veel meer werk?
eehm. Het is de fout van Apple dat Android/Windows Phone geen BT4 LTE ondersteunen :?
Android en Windows Phone ondersteunen dit wel, daarom zie ik ook weinig problemen voor iBeacon of te wel BLE betalingen :-) Voordeel van NFC is dat je ook een sticker op je telefoon kunt plakken en op die manier (gevaarlijke) NFC betalingen met een oude device kunt uitvoeren. Want alleen de modern toestellen ondersteunen BLE.
Android en Windows Phone ondersteunen dit wel
Alleen Android 4.3 heeft build-in BLE ondersteuning.

Zie: Bluetooth Low Energy
Anoniem: 533023 26 september 2013 10:45
Waarom al deze verschillende systemen in tv land waarom geen een systeem , makkelijker eenvoudiger ik ben niet zo voor apple tv. Hou het op een apperaat niet tig verschillende dat werkt niet echt nu is het een rommeltje op muziek en tv gebied.
NFC is nog lang niet een standaard en zolang de strijd nog niet gestreden is vind ik het alleen maar positief dat er meerdere oplossing zijn. Laat maar zien wat er beter is....

Persoonlijk hang ik meer naar iBeacon... NFC van het begin niks gevonden en er word al gedaan dat NFC 'het' is...


iBeacon
- lagere power consumptie (voor de telefoon)
- kan ook op grotere afstanden
- indoor plaats bepaling.

https://www.youtube.com/watch?v=sUIqfjpInxY

En ja dan komt privacy om de hoek kijken: Dan gebruik je de app niet en tegenwoordig is iedereen zich er wel bewust van dus zullen er privacy opties komen in apps wat je wel en niet wilt delen.

Ik zie meer heil in iBeacon omdat er meer opties zijn dan NFC... weet niet je kan er imo te weinig mee. Vind het makkelijker om mijn pinpas te pakken dan me telefoon ergens op te moeten leggen... De handeling blijft hetzelfde....

En misschien kan je het ook nog vanuit milieu oogpunt bekijken: elk product hoeft niet van een stikker voorzien te worden... Zo'n tag bevat koper en/of een batterij... Hoeveel kilo koper gaan we dan niet weg gooien bijv bij de starbugs? Maar goed hoe staat dat ten opzichte van een beacon die in de winkel staat te stralen.....

Laat ze het maar uitvechten en laat de beste winnen.
Is de AppleTV dan voorzien van bluetooth? Kan mij niet herinneren dat die optie op de AppleTV3 zit?
Vanaf versie 2 is er een bluetooth module aanwezig geweest, er is pas sinds 6.0.1 meer open gezet, zo kan je nu ook een keyboard koppelen.

http://www.apple.com/nl/appletv/specs.html
Ik draai nog iOS5 + Jailbreak op mijn AppleTV2. Dat verklaar een hoop. Binnenkort maar eens updaten.
Let dan op dat je (wellicht afgezien van tethered) niet meer kunt jailbreaken!
Is de AppleTV dan voorzien van bluetooth?
Zowel de AppleTV 2 als 3 zijn voorzien van Bluetooth LE.
Hmmm... Winkels kunnen kortingsbonnen sturen naar het toestel (dus reclame). Kun je ook een 'NEE' sticker op je telefoon plakken om dat tegen te gaan?

De handelingen die genoemd worden in het verhaal klinken ook erg omslachtig.

Om even op te merken mbt NFC, in Leiden loopt al sinds enkele weken een project met NFC betalingen. Daarbij kan ik al ruim een jaar betalen met NFC op mijn werk. In een tiende seconde betaald. Soms zie je daar nog mensen klooien met ChipKnip, en moeten ze nog bijladen. Alle grote banken zijn nu ook hun apps aan het voorbereiden op NFC betaling. In America zijn ze al een stuk verder met NFC betalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.