Apple rolt gebruik iBeacons in al zijn Amerikaanse Stores uit

Apple begint vrijdag met het uitrollen van iBeacons-zenders in zijn 254 Apple Stores in de VS. Met de zenders kan de fabrikant aanbiedingen, tips en meldingen over evenementen naar iOS-apparaten van gebruikers sturen, afhankelijk van hun locatie in de winkel.

De komst van de iBeacons naar de Apple Stores werd door het concern gemeld aan Associated Press, dat al een demonstratie van de technologie in een Apple Store in New York kreeg. Apple heeft in die winkel twintig zenders geïnstalleerd, die in feite niets anders dan iPhones en iPads met iOS 7 zijn. In dat OS is namelijk de iBeacons-functionaliteit ingebouwd, die apparaten elkaar laat herkennen, en ook een indicatie van de onderlinge afstand kan geven, door middel van een bluetooth low energy-signaal. Voor de werking in de Apple Store is een app, activatie van bluetooth en toestemming voor het tracken vereist.

Wie de winkel bezoekt, kan dan bijvoorbeeld een melding krijgen dat zijn bestelling klaar ligt; hij kan een aanbod voor een nieuwe set hoofdtelefoons krijgen of de gebruiker krijgt een notificatie voor een workshop of ander evenement in de Apple Store. Associated Press noemt daarnaast het voorbeeld dat een gebruiker de vraag krijgt of hij wil upgraden naar een nieuw toestel als hij langs de iPhone-balie loopt. Apple registreert dus welk type iOS-apparaat de gebruiker heeft om persoonlijke aanbiedingen te kunnen doen.

De iBeacon-app laat smartphone-gebruikers verder producten scannen, reserveren en kopen, terwijl klanten ook hulp en ondersteuning kunnen opvragen. Apple belooft dat het met iBeacons geen informatie over klanten in zijn winkels verzamelt. Andere bedrijven kunnen echter ook apps voor iBeacons-diensten aan gaan bieden. Of en wanneer Apple de dienst in zijn Nederlandse Apple Store in Amsterdam en de komende winkel in Haarlem gaat uitrollen, is niet bekend.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-12-2013 • 16:15

87 Linkedin

Reacties (87)

87
83
35
4
0
34
Wijzig sortering
Het idee van iBeacons blijft hier wel erg in de reclame hangen.
Een veel mooier voorbeeld vindt ik de toepassing in een pub in Engeland.
Als je daar met je IOS device aanwezig bent kun je verschillende digitale (sport)bladen raadplegen waar je, als je de pub weer verlaat, een abbonnement voor nodig hebt.

Een digitaal extraatje dus, zoals pinda's of een telegraaf/Linda/VI of iets dergelijks.
Voordeel van die digitale versie is dat die niet slijt of net de laatste weg is...
Ik schrijf op dit moment een paper over een toepassing van iBeacons in een security context. :) iBeacons zijn ideaal voor simpele location-based securty applicaties indoors. De mogelijkheden van iBeacons zijn onbegrensd. Je moet alleen out of the box denken.
Anoniem: 561298
@Safaci7 december 2013 09:56
@Safaci:
Laat je weten wanneer/waar we die kunnen lezen?
En dat is geen reclame?
Is de Donald Duck bij de tandarts reclame voor Disney?

Allicht.

(Behalve dan dat ze niet meteen weten wie het blad leest, daar analyses op loslaten en je vervolgens een gepersonaliseerde aanbieding doen.)

[Reactie gewijzigd door Expander op 6 december 2013 19:53]

Anoniem: 428562
6 december 2013 16:37
Build your OWN Apple iBeacon with a Raspberry Pi
http://www.theregister.co...ature_diy_apple_ibeacons/
De voorbeelden klinken echt als onzin. Als ik langs de iPhones loop en naar nieuwe iPhones kijk, wat heb ik er dan aan om een melding te krijgen of ik een nieuwe iPhone wil? Dan kijk ik er toch al naar.
Maar de voorbeelden in het artikel zijn toch geen onzin?

Hier is een mooi voorbeeld van iets dat ik recentelijk als demo zag.
In een telefoonwinkel in Parijs krijg je op je phone te zien hoeveel het updaten naar het model waar je voor staat gaat kosten. Ging binnen een seconde. Kreeg ook de optie om dat toestel te zien met andere abbo's. Werd er super hebberig van.
Werd er super hebberig van.
Voldoende reden om het uit te schakelen als je rationeel wilt gaan shoppen dus.
Ik heb een vraag voor je, al was het een demo.

Was je wel serieus toe aan een andere telefoon of nam je die evt beslissing door die melding.?
Heb je nu niet door dat er voor jou beslist wordt op deze manier, het inspelen op emoties ect.. het gedrag van op dergelijke dingen ingaan noemden we vroeger een gat in de hand hebben en alles maar kopen wat leuk aangeboden werd. Door het kopen van aanbiedingen had men geld bespaard zo redeneerde men, op de vraag had je het wel nodig kreeg je een ontwijkend antwoord.
Wilt u een nieuwe iPhone? Nee, ik zoek de stand met Samsung Galaxy's, waar kan ik die vinden? Nee, dat klinkt inderdaad als een nogal dom en onrealistisch scenario in een Apple Store.
Je kan rich media tonen voor elk willekeurig product zonder er een beeldscherm etc. bij te hoeven plaatsen. Dus toepassingsmogelijkheden te over. Daarnaast is het bruikbaar voor in-door navigatie.
Dus op termijn ook bruikbaar om je weg te vinden; je browst door het aanbod en wordt vervolgens de weg gewezen naar waar het product te zien is in de winkel.
Dat werkt beter dan b.v. al die borden boven de paden in b.v. de Media Markt.
Ik zie het als een manier om het gemak van een webwinkel te combineren met de voordelen van een fysieke winkel.
Je hoeft in elk geval niet langer aan een verkoper te vragen, die al dan niet in gesprek is, waar de ..... liggen.
Voor winkels als de Media Markt of de albert heijn is dat handig. Voor een apple store lijkt mij dat een beetje overbodig.
Onderbouw? In de Apple stores hebben ook een groot oppervlakte en er ligt net zo goed een grote diversiteit aan producten.
Dan erbij zou het te zot voor woorden zijn als Apple deze toepassing niet zelf zou inzetten om de mogelijkheden te demonstreren.
iBeacons zijn echt heel tof. In de toekomst zou je je auto in de parkeer garage kunnen parkeren, weglopen en vergeten waar je auto stond. Als je dan een (daarvoor gebouwde) parkeer app opent zouden ze je zo naar je auto toe kunnen leiden :)

Een klein elfje heeft mij onlangs eens verteld dat er Nederlandse winkel centra bezig zijn met experimenteren met iBeacons en hun app, met een iBeacon zou je dus je locatie op de kaart weer kunnen geven en een looproute naar een winkel van jou voorkeur kunnen leiden.
Ik vraag me af waarom echter gekozen zou worden voor een oplossing die specifiek voor slechts 1 merk werkt.
Google werkt hier bijvoorbeeld al langer aan in Google maps waar je dan ook binnen luchthavens nauwkeurig en gedetailleerd kan navigeren, maar voor zover ik weet werken die met nauwkeurige gps-zenders die binnen geplaatst worden.
Op die manier is het dus automatisch compatibel met de meeste smartphones.
iBeacons is geen implementatie van Apple, het is gewoon een marketing naampje van een functie van Bluetooth 4.0LE. Android zou het ook kunnen implementeren, als ze dat zouden willen.
Anoniem: 126717
@t1mmy6 december 2013 18:02
Klopt. Het is dan ook weer jammer dat ze het i-woord gebruiken. Btbeacon is een logische naam, die het beter beschrijft.
Apple heeft een eigen visie ontwikkeld op de implementatie en ondersteuning van deze techniek welke ze actief vermarkten.
Het in de markt zetten gaat nu eenmaal beter als je er een pakkende naam aan geeft. En in mijn ogen is het logisch dat ze het voor zichzelf claimen.
Als het hen lukt om de techniek om te zetten in een handige, gebruiksvriendelijke ervaring willen ze a. de zekerheid dat de kwaliteit en werking gegarandeerd is en b. kunnen ze zich ermee onderscheiden van de concurrentie.
Apple kiest nu eenmaal, duidelijker dan bv Google, op welk paard ze inzetten en creëren de toepassing om er echt een succes van te maken.
Het is volstrekt logisch dat ze voorrang geven aan het eigen succes ipv het voor iedereen proberen goed te doen.

Daarbij is de enige reden dat Google een dergelijke toepassing zou bedenken het verkrijgen van meer data. Een andere doelstelling dan die van Apple, waardoor het in het belang van Google zou zijn om het op zoveel mogelijk platformen beschikbaar te hebben.
Alleen al daarom zou Apple deze functie niet moeten ondersteunen op Android: om de data toevoer richting Google te beperken.
Daar verdient hun concurrent nu eenmaal geld aan. Waarom zou je ze daar in ondersteunen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 7 december 2013 08:39]

Behalve dan dat er een Appledienst aan vast hangt. Er zullen wel vast soortgelijke diensten komen die dezelfde technologie gebruiken. ("Google Narrowcast" o.i.d., hehe, of een open initiatief zie ik liever; bijvoorbeeld iets als "localpedia.org", LOL, ideeën genoeg)
Helaas, iBeacons is BLE met extra opties. iBeacons kan dus ook BLE mar BLE kan (nog) niet hetzelfde als iBeacons.
In de winkels lijkt het me dan weer beetje overbodig, in de winkels moet toch al genoeg info zijn lijkt me. Toch zie ik hier wel leuke mogelijkheden in op events/festivals...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 december 2013 16:41]

Zie dit meer als een proof of concept, denk ook niet dat het heel nuttig is maar zo laat je wel mooi zien wat het allemaal kan. Op events en festivals zou dit inderdaad wel leuk zijn
Indoor navigatie, lijkt mij heel nuttig om eerlijk te zijn :)
want jij verdwaald altijd in de Apple stores? ;)
Denk meer aan de supermarkt, Albert Heijn zijn appie zou bijvoorbeeld kunnen melden waar welke artikellen liggen of nog beter voorstellen doen van gerechten aan de hand van op welke afdeling de klant zich bevindt.
Denk niet dat supermarkten locaties van producten zullen aangeven via zo'n systeem. Supermarkten hebben namelijk liefst dat hun klanten een beetje moeten zoeken naar producten. Tijdens het zoeken naar het ene product komen zij dan andere producten tegen welke ze niet direct nodig hebben maar wel meenemen puur omdat ze het zien staan (impulsaankopen).
Dit is ook de reden waarom veel supermarkten af en toe producten verplaatsen.

Promoties aanbieden bij het binnenkomen van de winkel is dan weer wel een mogelijkheid. edit: en voorstelling van gerechten ook wel, sommige supermarkten doen dit reeds op hun website dus zeker mogelijk.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 6 december 2013 20:13]

Hmmm juist wel, AH heeft ook een app die rekening houdt met de indeling van zijn winkels. Je krijgt je boodschappenlijstje involgorde van het looppad
Vreemd... Lijkt 'counterintuitive' met de algemene marketing praktijken die supermarkten gebruiken, maar kan natuurlijk eh. p.s. het is ook al 5 jaar geleden dat ik nog iets direct met marketing te maken heb gehad dus er kan wel wat veranderd zijn, mss nog eens een Kotler handboek vast nemen om terug wat bij te benen (ook al heb ik het niet nodig nu) :)

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 7 december 2013 02:05]

Jouw aanname staat nog steeds voor al die mensen die (nog)geen gebruik maken van de AH-app.
Echter probeert AH juist een bepaalde groep mensen naar binnen te halen met de easy of use die de AH-app bied.
thuis plannen, de winkel door, pakken in het voorbijgaan, afrekenen, en voor het einde van de reclame weer voor de TV! :+
Er zijn natuurlijk mensen zat die weten hoe het in een supermarkt werkt, AH probeert ze uit alle macht binnen te houden ipv dat ze naar de dozen-schap-winkels als Aldi/Lidl gaan. omzet is omzet. een app als deze kan daarbij helpen.....
Voor indoor navigatie zijn er volgens mij betere kandidaten dan iBeacons, hoewel het er natuurlijk wel voor kan gebruikt worden indien nodig. Het probleem met iBeacons is dat hiervoor op elke locatie het systeem eerst moet geïnstalleerd worden. De roll out van zo'n systeem kost jaren en zal nooit compleet zijn.
Er zijn systemen die gebruik maken van Wifi (wat tegenwoordig bijna overal is, en connectie met het wifi netwerk is niet nodig), GPS en mobiele data (de laatste twee waar mogelijk) om de locatie te bepalen via triangulatie. De huidige accuraatheid zou gemiddeld iets van een drie meter zijn dacht ik. Het voordeel hiervan is dat hier dus geen specifiek systeem voor moet geïnstalleerd worden en dus een stuk praktischer dan iBeacons. Skyhook is onder andere één van de bedrijven die aan de ontwikkeling van dit systeem aan het werken zijn.
Neemt natuurlijk niet weg dat iBeacon vele andere mogelijkheden biedt, mijn vermoeden is dat het vooral zal gebruikt worden voor promotionele doeleinden.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 6 december 2013 20:55]

iBeacon maakt gewoon gebruik van Bluetooth. Hoeft ook niet via ipad's noch iphone's geïmplementeerd te worden.
Er zijn al genoeg POC die de mogelijkheden aanbieden en meerwaarden tonen tegenover bv. NFC.
Snap niet goed hoe dit een reactie is op mijn comment, lijkt mij eerder niet op de juiste plaats staan of jij hebt mij mss verkeerd begrepen. Maar als je het hebt over de makkelijkheid van implementeren, natuurlijk het gebruikt het gewoon bluetooth maar vooraleer men via bluetooth een lokatie kan bepalen moeten er wel zenders op de locatie geïnstalleerd worden (die dan nog eens compatible moeten zijn moet iBeacons). Die worden namelijk gebruikt om de afstand te bepalen. Iets wat niet nodig is bij de wifi lokatiebepaling oplossingen waar ik het over had. En er zullen mss wel al plaatsen zijn die bluetooth zenders hebben maar zonder twijfel is het aantal dat wifi heeft veel groter. + heb het toch nooit over NFC gehad.

Een oplossing via wifi is veel praktischer.
Ik zeg het iBeacon is goed voor bepaalde doeleinden maar voor indoor navigatie is het niet de beste oplossing. De noodzaak van aanwezigheid van zenders is hier de struikelblok want dat wil zeggen dat indoor navigatie enkel zou werken in gebouwen die het ondersteunen. Een probleem dat de wifi lokatie bepaling niet heeft. En laten we zeker ook niet vergeten dat wifi een groter bereik heeft dan bluetooth wat in grote lokaties als shopping centra een pluspunt is (+ genoeg wifi verbindingen binnen shopping centra dus geen extra installaties nodig). En btw als er in één Apple Store 20 zenders nodig zijn wat moet dat dan niet zijn in bvb een shopping centrum.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 6 december 2013 22:53]

> Het voordeel hiervan is dat hier dus geen specifiek systeem voor moet geïnstalleerd worden en dus een stuk praktischer dan iBeacons.

De locaties van gps / mobiele data is niet accuraat binnen in een gebouw. Wifi wel, maar dat is momenteel toch echt een stuk duurder om op te zetten dan iBeacons.

Ik zie dit wel gebeuren eigenlijk, vooral ook omdat het een open standaard is waardoor er niet alleen iProducten gebruik van kunnen maken. Ik gok dat stations, bibliotheken, musea & winkelcentra (hoog catherijne bijvoorbeeld, daar ben ik altijd de weg kwijt :)) de eerste plekken zijn waar het toegepast gaat worden.
Een POC rol je meestal niet gelijk in AL je winkels in een land uit :)

Dit is echt al een stapje verder dan POC.
Als het doel uiteindelijk is om in 80% van álle fysieke niet-Apple winkels van alle westerse landen minstens één beaconding te hebben, dan is dit nog maar een POCje.. ;)
Je kunt rich media tonen voor elk willekeurig product zonder er een beeldscherm etc. bij te hoeven plaatsen. Dus toepassingsmogelijkheden te over. Daarnaast is het bruikbaar voor in-door navigatie.
Dus op termijn ook bruikbaar om je weg te vinden; je browst door het aanbod en wordt vervolgens de weg gewezen naar waar het product te zien is in de winkel.
Dat werkt beter dan b.v. al die borden boven de paden in b.v. de Media Markt.
Ik zie het als een manier om het gemak van een webwinkel te combineren met de voordelen van een fysieke winkel.
Je hoeft in elk geval niet langer aan een verkoper te vragen, die al dan niet in gesprek is, waar de ......... liggen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 6 december 2013 16:46]

In de winkel lijkt het me dan weer beetje overbodig, in de winkel moet toch al genoeg info zijn lijkt me. Toch zie ik hier wel leuke mogelijkheden in op events/festivals...
In apple stores wordt je juist bij uitstek niet gebombardeerd door afleidende schreeuw reclame, het is opgezet om alle focus op het product te plaatsen, met minimale afleiding. (werkt ook best goed moet ik zeggen).

Of het dan een goed idee is dat je iphone continue afgaat met 'je staat nu bij de ipad mini met retina display, deze kost <x> euro' berichten, durf ik nog wel te betwijfelen. :)
In apple stores wordt je juist bij uitstek niet gebombardeerd door afleidende schreeuw reclame
Dat is toch heel wat anders dan gewoon de nodige info die bij een product hoort. Hoeft helemaal niet schreeuwerig te zijn...

Daarbij ging het mij om een algmene winkel niet eens over de Apple winkel zelf want het is te gebruiken door iedereen toch?
Dat is toch heel wat anders dan gewoon de nodige info die bij een product hoort. Hoeft helemaal niet schreeuwerig te zijn...
Mwah, in sommige winkels is het behoorlijk veel moet ik zeggen hoor. Maar dat is ieder voor zich natuurlijk
Daarbij ging het mij om een algmene winkel niet eens over de Apple winkel zelf want het is te gebruiken door iedereen toch?
Uit de eerste alinea:
Apple begint vrijdag met het uitrollen van iBeacons-zenders in zijn 254 Apple Stores in de VS. Met de zenders kan de fabrikant aanbiedingen, tips en meldingen over evenementen naar iOS-apparaten van gebruikers sturen, afhankelijk van hun locatie in de winkel.
Dat is volgens mij allemaal behoorlijk apple specifiek.
"Apple heeft in die winkel twintig zenders geïnstalleerd, die in feite niets anders dan iPhones en iPads met iOS 7 zijn. In dat OS is namelijk de iBeacons-functionaliteit ingebouwd, die apparaten elkaar laat herkennen, en ook een indicatie van de onderlinge afstand kan geven, door middel van een bluetooth low energy-signaal. Voor de werking in de Apple Store (lees elke winkel die dit doet) is een app, activatie van bluetooth en toestemming voor het tracken vereist".

en

"Andere bedrijven kunnen echter ook apps voor iBeacons-diensten aan gaan bieden."

Dus lijkt me niet alleen in Applestores mogelijk, als je het impliceert in je winkel heb je alleen wel iPhones en iPads nodig, moet je daar een app voor maken, en de klanten moeten een iPhone hebben.....

Maar je kan ook zelf een iBeacon maken van een raspberry

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 6 december 2013 17:06]

Voor de zenders kan ook wat anders gebruikt worden neem ik aan. Rasberries wellicht?
Volg de link(s) en lees zou ik zeggen.
Of lees eerst en volg dan de links naar de Raspberry Pi.

En wat zijn rasberries?
:-) ik heb er een liggen nogwel.
daarnaast moet je abonnement ook verlopen zijn anders heeft zo'n bericht al helemaal geen zin.
Was niet onlangs in het nieuws dat steeds meer mensen op de sim-only tour gingen, en los een toestel kochten? Dan maakt dat allemaal niets meer uit.

Toegeven, dat was hier in Nederland geloof ik, in Amerika zit die markt heel anders in elkaar.
Het is een showcase voor de mogelijkheden. Je kan het ook gaan toepassen in musea, ziekenhuizen en allerlei grote gebouwen waar je ander een plattegrond voor nodig hebt of bewegwijzering.
Anoniem: 499360
@SoloH7 december 2013 03:25
Of bijvoorbeeld in de supermarkt. Sta je voor de Cambell soepen en krijg je plotseling korting voor de Knorr soepen die er naast staan bijvoorbeeld.
Waarschijnlijk willen ze minder personeel niks laten doen en meer personeel mensen laten helpen of voor de mensen die niet durven te vragen of gewoon geen zin hebben om met een verkoper te praten is dit misschien prettig
En hoe helpt dit met het door jou genoemde? Mensen krijgen alleen een berichtje met informatie op de telefoon, het is niet alsof er een gesprek gestart wordt... mensen zullen m.i. dus juist minder geneigd zijn om met de verkopers te praten, omdat ze meer informatie al digitaal aangeboedn krijgen.
Denk dat je me verkeerd begrijpt, ik bedoel inderdaad dat het contact met het personeel minder word door de informatie stroom op de telefoon. Dit resulteerd er op dat er minder persooneel nodig is in de winkels.
Hmm niet mee eens in de winkel kan je namelijk gewoon het product voelen en aanraken en of uittesten. Dit kan niet in een online shop.

Daarnaast mocht ik dit willen dan wil ik niet direct een verkoper op me nek hebben hijgen die mij de gehele winkel wilt verkopen...
En ondertussen kan Apple mooi volgen welke mensen in de winkel komen, hoe vaak en welke spullen zij dan kopen.
Neemt overigens niet weg dat dit best een handige service kan zijn
Je kan de Apple Store app gebruiken zonder account, anoniem dus. Daarnaast kan je de app natuurlijk ook gewoon lekker uit zetten.

[Reactie gewijzigd door t1mmy op 6 december 2013 16:29]

"Daarnaast kan je de app natuurlijk ook gewoon lekker uit zetten hoef je de app natuurlijk niet te installeren of de iBeaconzenders in de winkel toestemming te geven met jouw device te communiceren."
Toestemming ? Dat is zooo 2012 :+
Anoniem: 120693
@musicer6 december 2013 16:31
En ondertussen kan Apple mooi volgen welke mensen in de winkel komen, hoe vaak en welke spullen zij dan kopen.
Uit het artikel:"Apple belooft dat het met iBeacons geen informatie over klanten in zijn winkels verzamelt"

Dus jij beweerd dat Apple liegt? Denk je niet dat het risico vele malen groter is dan het mogelijke voordeel? Hou in de gaten dat Apple nu al weet wie wat koopt omdat vrijwel alles aan een iTunes account hangt.
Uit het artikel:"Apple belooft dat het met iBeacons geen informatie over klanten in zijn winkels verzamelt"

Klopt 100% maar daar staat dus niet dat ze geen gegevens over jou mogen verzamelen wat je in die winkel doet, welke dingen je vaak inziet, test ect, die gegevens gebruiken ze dus wel en koppelen dat aan je ifoon vast en via de garantie formulieren weten ze weer wie je bent. Dit is allemaal los van elkaar.
Ze verzamelen dus niets in die zin ze voegen alleen nog maar meer toe aan wat ze al hebben.

Het probleem met Apple is dat ze die dingen juist erg letterlijk neerzetten, maar pas je het ietsje aan is het weer nieuw waardoor het spel weer van voor af aan begint, kortom heel erg zwart-wit gaan doen. En juist daar schuilt het gevaar van privacy.
Mocht ik producent zijn van gsm's, ik zou terug een lijn uitbrengen van doodgewone domme mobiele telefoons waar je enkel kunt bellen en wat sms'en, zonder verdere poespas.

Ik denk dat daar een gigantische markt voor open ligt, want je smarthphone begint meer en meer een bron van ergernis te worden, waar anderen beslissen wat je op je gsm te zien krijgt: reclame, spam, ....
Anoniem: 16328
@5355026 december 2013 17:07
Alsof iemand voor zijn plezier op een oud Nokia toestel SMS-berichten gaat typen. Android biedt de gebruiker de meeste mogelijkheden voor personalisatie en beperken van permissies van apps. Misschien is Jolla, Firefox of Ubuntu ook een goed alternatief omdat je dan van Google af bent. Sowieso voor SMS-en en handmatig loaden van apps heb je geen Google services nodig dus die kun je met root toegang verwijderen.
Een modernere uitvoering van de klassieke gsm is hiervoor een oplossing.

Hoeveel gebruikers (buiten de Tweakers hier) weten hoe je je smarthphone moet programmeren? Het overgrote deel van de bevolking niet. De apparaten worden steeds ingewikkelder in plaats van gebruiksvriendelijker en als je op je smarthphone dezelfde toestanden begint te krijgen als op tv, waar je om de paar minuten bestookt wordt met ongevraagde reclame of info?

De gewone niet-IT-minded gebruiker zal binnen enkele jaren terug willen overschakelen naar een klassiek toestel.
Anoniem: 428562
@5355026 december 2013 17:15
Nokia 515 is een erg mooie traditionele GSM, na de overname door MS zal ie wel snel uit het assortiment verdwijnen.
Zolang ze niet gaan spammen met reclame, denk ik dat dit best bruikbaar kan zijn.

Zou ook wel iets zijn voor grote warenhuizen/ziekenhuizen etc (en dan uiteraard ook geschikt maken voor Android en Windows). Er kan zo heel gericht een message verstuurd worden.

Nadeel is dat je weer wat privacy opoffert (voor de mensen die daar bezwaren tegen hebben dan)
Dan zet je het toch gewoon uit?
Ik mag toch hopen dat standaard uit staat....
Voor Apple en bedrijven kan het inderdaad handig zijn.

Voor gebruikers is het de zoveelste inbreuk op hun privacy.
Zelfs als Apple geen info over klanten verzamelt, wie garandeert dat andere app makers hetzeflde doen ?

Ik denk al een tijdje na over een smart[phone (heb nu nog een dumbphone) , maar Google Android , en WP zijn al afgevallen wegens privacy issues.
Ik twijfelde nog over Apple, maar dit bericht doet hen ook afvallen.

Misschien moet ik maar eens naar Firefox OS toestellen gaan zoeken.
Voor gebruikers is het de zoveelste inbreuk op hun privacy.
En waarom? Een gebruiker kan gewoon de app niet installeren, bluetooth uitzetten of de communicatie met de beacons niet toestaan. Daarnaast kan de app, zolang je niet inlogt, een app niet koppelen aan 1 persoon.

[Reactie gewijzigd door t1mmy op 6 december 2013 17:02]

Anoniem: 16328
6 december 2013 16:28
Wie de winkel bezoekt, kan dan bijvoorbeeld een melding krijgen dat zijn bestelling klaar ligt
Je zou eens keer wat moeten vragen face-to-face aan een medewerker dat zou wel heel vervelend zijn.
Zelf heb ik het daar nooit zo op, hier heb ik de grootste mond (wat een zelfkennis he :D), maar in real life valt dat nog vies tegen bij mensen die ik niet ken ;) Dus ja als ik om mensen heen kan kies ik die weg vaak!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 december 2013 16:48]

Hoe haal jij dan dat pakketje af bij Apple.?

Face tot face is lastig dus dit is makkelijker voor je en dan? Na die melding zal je toch naar een balie moeten om te vragen "mijn pakketje lag klaar zag ik." wat dus weer neerkomt op face to face. :+
Of je moet een nummertje trekken en een bordje in de gaten houden............ beter een piepje op je telefoon toch?
een nummertje trekken .... met mensen in de buurt .... ?

Volgens mij is dat in de VS, als hier not done, of zelfs een overtreding :+
A dirty mind is a joy forever..........

De rest van de mensen trekt gewoon een nummertje uit de automaat en wacht zijn beurt af. :+
Je weet wel, zoals bij de slager.

Ohnee, iedereen koopt tegenwoordig kiloknallers in de supermarkt. Die apparaten bestaan vast niet meer. :P
Wel in onbruik, onze slager weet wie er aan de beurt is, liever een biefstukje van 150gr met smaak, dan 250gr voor 1€ minder, en vol water/hormonen uit de soepmarkt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee