Google werkt aan standaard voor 'app-loze' interactie met apparaten

Google is een project gestart om tot een open standaard te komen waarbij op basis van url's apparaten die deel uitmaken van de 'internet of things' interactie met de gebruiker kunnen aangaan. Hierdoor zou de wildgroei aan allerhande apps deels tegengegaan kunnen worden.

Naar verwachting zullen de komende jaren miljarden apparaten aan internet zijn gekoppeld. Het is volgens Google daarom noodzakelijk om een open standaard te ontwikkelen waardoor interactie met al deze apparaten, bijvoorbeeld via een mobieltje, zo eenvoudig mogelijk wordt. Google wil een eerste aanzet geven en noemt zijn nieuwe project The Physical Web.

Een 'slim' apparaat dat onderdeel uitmaakt van de 'internet of things', bijvoorbeeld een parkeerautomaat, een boordcomputer in een huurauto of een module bij een bushalte, zou op basis van Googles standaard een url aan het apparaat van een gebruiker moeten kunnen overhandigen om zo een relevante actie te kunnen starten, bijvoorbeeld een webapp of een statische webpagina. Daarvoor moet een discovery service worden ontwikkeld op basis van een open standaard. Google wil met zijn The Physical Web-project tot een standaard komen zodat mobieltjes de url's van zogeheten beacons kunnen uitlezen en verwerken.

Als prototype heeft Google een Android-app ontwikkeld die beacons via bluetooth low energy kan herkennen en de gebruiker een lijst toont met interactieve apparaten in zijn omgeving. Vervolgens kan een vervolgactie gestart worden waarbij de browser wordt geopend. De gebruiker krijgt de lijst met naburige apparaten overigens alleen te zien als hij daar expliciet om vraagt; opdringerige notificaties zijn volgens Google uit den boze.

Hoewel het prototype nog als een app fungeert, wil Google met zijn initiatief juist een alternatief bieden voor de talloze apps die uitgebracht worden voor het uitvoeren van specifieke en soms zeer eenvoudige taken of die slechts informatie tonen. Uiteindelijk zou de voorgestelde discovery service in alle mobiele besturingssysteem geïntegreerd moeten worden. Google stelt dat er nog de nodige hobbels genomen moeten worden, bijvoorbeeld ten aanzien van de privacy en het tegengaan van misbruik, zoals spam.

Of Googles initiatief, waarvan vroege code op GitHub is te vinden, zal gaan slagen, moet nog blijken. Onder andere Apple werkt met zijn iBeacon-systeem aan gesloten ecosystemen voor interactie met internet-of-things-toepassingen. Ook zijn veel elektronica- en softwarebedrijven bezig met de ontwikkeling van nieuwe standaarden op dit gebied.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-10-2014 • 18:25

32 Linkedin

Reacties (32)

32
28
14
0
0
8
Wijzig sortering
Goed initiatief lijkt me. En 'classic' dat Apple weer aan zijn eigen gesloten systeem werkt. Google aan de andere kant zal natuurlijk weer uit zijn op informatie dus voor beide richtingen valt wat te zeggen. Een soort iOS vs Android verhaal?

Overigens heb ik het nooit begrepen waarom er geen standaard is voor chat en voor sociale netwerken.
Er is een standaard voor chat: XMPP.

Google is daar vanaf gestapt om over te gaan op een eigen systeem.
Klopt, hoewel een-op-een chat nog wel werkt via XMPP. Natuurlijk is XMPP nog steeds maar een van de vele standaarden voor chat, wat ook al weer genoeg zegt...
Dan denk ik niet alleen Apple maar vast veel meer merken die dan wel een gesloten systeem of een alternatief bieden. Of zoals dit xkcd stripje: http://xkcd.com/927/
Vermoedelijk omdat iedereen zijn eigen dienst wil bouwen, met zijn doelgroep. als je een eigen dienst hebt, wat alleen op jouw platform draait, heb je een reden om dat platform / product te kopen.

als dat op alle verschillende platformen draait, kun je dus een andere alternatief kopen / gebruiken en dat willen commerciele bedrijven vaak niet.
Volgens mij valt dat wel mee met hoe 'classic' dat is. De meeste externe systemen van Apple zijn gewoon open en open source. Wat een stuk meer classic zou zijn is als Microsoft ook mee gaat doen en met een systeem komt dat alleen met Windows werkt. Of iets wat niemand echt wil.. zoals Microsoft Tag.

Wat het probleem in dit geval betreft is dat er weer systemen bij komen, terwijl we al zat systemen hebben.

Voor PAN communicatie hebben we al heel lang Bluetooth, voor beacons kan je afhankelijk van hoe dicht bij je moet zijn ook al Bluetooth en NFC, en voor discovery hebben we mDNS en bijvoorbeeld oudere systemen als SLP. Er zijn zo veel RFC's waar je de specs in kan vinden en zat open implementaties die al gebruikt kunnen worden. Wat heeft het nou voor voordeel om weer een nieuwe 'standaard' op te zetten?
Wat begrijp je niet aan kapitalisme? Aandeelhouders zitten niet te springen om dingen gratis weg te geven aan de concurrentie. Er loyalties voor vangen vinden ze wel weer heel prettig.

Was hier van de week ook al iemand die vond dat YouTube concurrentie moest krijgen. Zie de rij filantropen die tientallen miljoenen uit willen geven zonder er iets voor terug te zien al tot hier voor de deur staan idd.

Als we echt naar een open samenleving willen zal kapitalisme moeten verdwijnen. Als dat al gaat gebeuren verwacht ik het niet meer mee te maken.

Overigens voor veel meer dingen interessant. Medicijn industrie is een van de betere voorbeelden denk ik.
Ik begrijp kapitalisme wel. Maar een belangrijke factor voor het succes van internet is volgens mij de openheid (email bijv). Nu begint iedereen met zijn eigen gesloten standaarden. Niet vreemd, wel jammer.
Aandeelhouders en hun geldlust.. tja, als je daaraan denkt dan zou je inderdaad denken dat er wat beters zou moeten bestaan..
Google is ook een kapitalist, maar in dit geval maken ze een keuze die "open" lijkt te zijn. En toch denk ik niet dat dit hun economisch gaat schaden.
Lijkt is het goeie woord ja. Voor een club die groot geworden is met linux doen ze vrij weinig voor de gebruikers (wel kernel patches e.d., dat is voor google zelf ook interessant, maar picasa op linux is weg, google drive voor linux wordt al 2,5+ jaar 'soon' beloofd en zo zijn er wel meer).

Voor de duidelijkheid, al dat spul werkt wel op android en chromeos. Beiden gebaseerd op linux. Dus zou moeilijk kan het niet zijn voor ze, de kennis hebben ze echt wel en het meerendeel van de code ook. Rest de vraag waarom het zo lang moet duren, iets waar ze consequent geen uitspraken over doen.

En MS en Apple zijn nog erger. Maar heel eerlijk vergelijken is dat niet eens. Beiden zijn altijd al closed eco systemen geweest. Google draait juist op open source en heeft sowieso wat andere belangen dus. Bovendien zijn ze primair een online dienstverlener, voor de andere 2 groeit die rol wel, maar gelijk zijn ze er nog niet in.
Google (en een heleboel andere grootgrutters) dragen flink bij aan open (source) projecten. Dat zijn ze aan hun stand verplicht (dat is mijn mening). Of ze vervolgens ook alle open source OS'en ondersteunen vind ik een andere beslissing. En ik kan me best voorstellen dat dat ze de moeite niet waard is, als 99% van hun doelgroep er niet op zit. Of zit ik er met zulke cijfers heel erg naast?
Als iedere fabrikant een eigen standaard ontwikkeld,wat heeft de standaard dan nog voor zin?
De ontwikkeling is prima, dat daagt creativiteit uit. Zolang men uiteindelijk maar consensus kan bereiken over wat de markt bereikt.. De consument schiet niets op met 4 actieve standaarden, zonder interoperabiliteit en korte levensverwachting. Kijk naar dvd- en dvd+, blu-ray en hd-dvd 📀 en soortgelijke technieken.

Overigens goed initiatief m.i. Er is nu al wildgroei aan apps en terecht veel commentaar op. Dit kan (en zal) zo niet doorgaan de komende 25 jaar.

Het zal echter altijd wel een afweging blijven tussen een zo generiek mogelijk product dat overal op aansluit en een fabriekseigen dat klanten aan je bindt. Met het eerste lijk je ogenschijnlijk geen klanten te kunnen binden, met het laatste wel. Wellicht dat men daar eens een ei van columbus in moet ontdekken :).

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 2 oktober 2014 19:01]

Ik hoop dat je gelijk hebt. Het gros van de website vervangende apps (zoals nu.nl, cnn, mobiel bankieren) gebruik ik daarom ook niet op mijn smartphone. Daar is een browser voor.
Ik heb nooit begrepen dat er aparte apps of 'mobiele' websites (lees websites met een WAP layout anno 2002) gemaakt worden voor iets wat je met de browser ook kunt. En op de browser heb je doorgaans meer functionaliteit ook nog. In de beginjaren (ja het WAP tijdperk) kon ik me dat nog voorstellen maar tegenwoordig zijn mobieltjes wat betreft resolutie, snelheid, javascript / jquery prestatie eigenlijk net zo goed als die op de computer.

Misschien is deze stap van Google een eerste stap in die richting om eindelijk van deze onzin af te komen. De enige kanttekening die ik er bij plaats is dat gegevens van de 'things on internet' weer via Google naar jouw browser gaan met alle spionage als gevolg.

Overigens een ander punt speelt ook mee: al die apparaten aan internet hangen is wellicht helemaal niet zo'n goed idee vanwege hacken en veiligheidsrisico.De laatste tijd duiken steeds meer verhalen op van wachtwoorden op straat, bloto's van celebreties op straat, etc. Handig he, alles aan internet hangen ?

Bluetooth, iBeacon, NFC is dan vaak een beter ideeL je moet dan daadwerkelijk fysiek dicht bij het apparaat staan om het te benaderen waardoor hacken of ander misbruik veel moeilijker is.
het zelfde idee als qr codes lijkt mij maar misschien kan je makkelijker met het apparaat cummuniceren

[Reactie gewijzigd door rynoo op 2 oktober 2014 18:49]

Anoniem: 512552
2 oktober 2014 18:57
Goed initiatief, het idee van apps per platform is feitelijk achterhaald, dat moet beter kunnen. Mooi voorbeeld is Tweakers zelf. Geen app meer maar een responsive site.
Geen gelazer voor de appbouwers ook meer dat ze multi-platform toestanden in de lucht moeten houden met alle (veiligheids) gevolgen van dien.

Ik ben erg benieuwd en ga dit onderwerp verder volgen, interessant!
Ah, een soort wsdl voor rest-services? :*)
Klinkt opzich wel handig en net zo goed toepasbaar buiten tiot.
Bij het lezen moest ik meteen aan 927 denken.
http://xkcd.com/927/
Anoniem: 125509
@Brantje2 oktober 2014 19:07
Er is en klein verschil. Er is nu geen standaard.
Zo'n standaard is er wel al... Constrained Application Protocol (CoAP), ontwikkeld door het IETF: http://en.wikipedia.org/w...ined_Application_Protocol
Dit communicatieprotocol communiceert ook via lightweight REST resources. Ook kan er eerst een lijst opgevraagd worden van welke resources er allemaal beschikbaar zijn (.well-known/core opvragen, beetje zoals index.htm) waarna er een vervolgactie kan worden uitgevoerd.

Beter goed afgekeken zeker?

[Reactie gewijzigd door mngm op 2 oktober 2014 20:04]

Anoniem: 125509
@mngm2 oktober 2014 20:22
Beter goed afgekeken zeker?
Ik heb de indruk dat de standaard van Google gaat over de discovery, terwijl jouw link meer lijkt te gaan over wat daarna gebeurt.
Als er 1 systeem komt, dan is het des te erg als er wel wat mis mee is. Het zou wel fijn zijn als er een standaard komt, maar dit is dan meestal maar tijdelijk.
Een soort netwerk browser die alle lokala apparaten in je netwerk toont en die je dan op basis van het ip kan benaderen via je browser via de 'url' welke niet meer is dan het ip nummer, maar werkt dat dan nu niet al zo, los van het feit dat ieder apparaat dan een webpagina moet serveren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee